• Nem Talált Eredményt

Csoportmentességi rendelet alapján igénybe vehető adóalap kedvezmények

Társasági adóalap-, és adókedvezmények az állami támogatások rendszerében

4.2. Csoportmentességi rendelet alapján igénybe vehető adóalap kedvezmények

A KKV adóalap kedvezmény és a szabadvállalkozási zóna egyösszegű értékcsökkenési leírás kedvezménye nemcsak csekély összegű támogatásként, hanem a csoportmentességi rendelet alapján is igénybe vehető. Amennyiben tehát a támogatás halmozódás vagy összeszámítás miatt a támogatás tartalom meghaladja a határértéket, akkor a vállalkozás nem veszíti el a fenti két adóalap csökkentő tételre való jogosultságát, csak keretrendszert vált. Vannak azonban olyan adóalap csökkentő tételek, amelyek kizárólag a csoportmentességi rendeletnek megfelelően alkalmazhatók.

64 Az EUMSZ 179.cikk: „az Unió célja az, hogy egy európai kutatási térség létrehozásával, amelyen belül a kutatók, a tudományos ismeretek és a technológiák szabadon áramlanak, erősítse tudományos és technológiai alapjait, továbbá ösztönözze versenyképességének fejlődését – ideértve az Unió iparát is –, ugyanakkor támogassa a Szerződések egyéb fejezetei alapján szükségesnek ítélt kutatási tevékenységeket.”

65 Tao. 4. § (32) pont

66 2014. évi LXXVI. Törvény a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról, 3. § (1), (2) és (7) pontok

67 Tao. 7. § (1)(t), (17) és (18d) pontok

68 Tao. 7. § (1)(w) és (21) pontok

4.2.1. Műemlékekkel kapcsolatos adóalap kedvezmények

A kultúra és a kulturális örökség megőrzéséhez kapcsolódó tevékenységek nem minden esetben minősülnek gazdasági tevékenységnek, ezért állami támogatásról csak a hozzájuk kapcsolódó gazdasági tevékenységek elősegítése kapcsán beszélhetünk. Az ilyen támogatásokra vonatkozó szabályokat a csoportmentességi rendelet tartalmazza69. A műemlékekkel kapcsolatosan háromféle adóalap kedvezmény is igénybe vehető a társasági adó törvény alapján. Az első a műemléki70, illetve védelem alatt álló épület karbantartási költsége71, amely maximum az adózás előtti eredmény 50%-ig számolható el. Csökkenti az adóalapot a műemlékhez kapcsolódó örökségvédelmi célú tárgyi eszköz beszerzés, beruházás, értéknövelő felújítás72 értéke tárgyévi növekedésének kétszerese is.

Az adóalap kedvezményt a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság73 vagyoni betétjének megszerzési értékének kétszeresére is alkalmazni lehet, ha a társaságnak műemlék van a tulajdonában. Az adóalap csökkentő tételt a beruházás, felújítás megkezdésétől számított öt évig lehet a vállalkozás döntése szerinti részletekben igénybe venni. A kedvezmény vonatkozik a pénzügyi lízingbe vett, illetve koncessziós szerződés alapján beszerzett műemlékekre is. A harmadik adóalap kedvezmény műemlék fenti felújítás, karbantartás, vagy beruházási kedvezménye eredeti jogosulttól való átvétel esetén74.

Az adóalap kedvezmény szelektív, hiszen bizonyos tevékenységekre vonatkozik. A támogatás horizontális támogatás, és természetesen össze kell számítani az adórendszeren kívüli egyéb támogatásokkal. A támogatás tartalom az adóalapcsökkentő tétel értékének az adókulccsal (9%) megszorzott értéke lesz, mivel a támogatás nyújtásának időpontja az az adóév, amikor a támogatást a vállalkozás adóalap csökkentő tételként ténylegesen igénybe veszi.

4.2.2. Elektromos töltőállomások

Az energiahatékonyság, megújuló energia hasznosítása és a fenntartható fejlődés szintén alapvető uniós célok. Ennek megfelelően az adójogszabály is ösztönözni szeretné a környezetbarát energiafelhasználási módokat segítő beruházásokat, és erre a csoportmentességi rendelet lehetőséget is ad75. Erre a célra rendelkezésre áll egy speciális fejlesztési adókedvezmény, illetve - az elektromos töltőállomás beruházások kapcsán - egy társasági adóalap csökkentő tétel is. A vállalkozás csökkentheti az adóalapját az elektromos töltőállomás bekerülési értékével, de legfeljebb az elektromos töltőállomás bekerülési értéke és az elektromos töltőállomás által a beruházás befejezésének adóévét követő 3 éves időszak alatt elért az elektromos töltőállomás pozitív működési eredménye

69 651/2014/EU III. fejezet 53. pont

70 Műemléki, nyilvántartott műemléki értéknek minősülő, helyi egyedi védelem alatt álló ingatlan, védett terület, történeti kert temetkezési hely

71 Tao 7. § (1) sz), (26)–(28) pontok

72 Tao 7. § (1) ty), (26)–(28) pontok

73 1990. évi XCIII. Tv. az illetékekről 102. § o) pont

74 Tao 7. § (1) x), (26)–(29) pontok

75 651/2014/EU, III. fejezet 56. cikk

közötti különbözettel76. A töltőállomásonként érvényesített adóalap csökkentés támogatás tartalma nem lehet több, mint 1,8 millió eurónak megfelelő forint összeg. A hároméves megtakarítás becslését a vállalkozásnak kell elvégeznie. Mivel ebben az esetben a támogatástartalom nem lenne egyértelműen előre meghatározható, ezért van szükség az abszolút összegű plafonra is. A töltőállomás beruházás szelektivitását a beruházási célra történő szűkítés adja.

4.2.3. Növekedési adóhitel

A növekedési hitel nem igazán adókedvezmény, hanem alapesetben adó fizetési kedvezmény, azon belül is az adó befizetésének időleges halasztása, vagyis nem végleges adóelőnyt, hanem cash-flow előnyt biztosít. A növekedési adóhitel összege a tárgyévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóévi adózás előtti eredményét meghaladó része, feltéve, meghaladja a megelőző adóévi adózás előtti eredmény abszolút értékének az ötszörösét77. A növekedési adóhitel összegére jutó adó összegét az adóévet követő adóév harmadik és negyedik negyedévében, valamint az adóévet követő második adóévben negyedévenként, hat egyenlő részletben kell megfizetni. A kedvezmény igénybevételének még számos egyéb feltétele is van.

Az állami támogatás ebben az esetben az adóhalasztás összegének jelenértékével egyenlő, bár a törvény maga nem rendeli a jelenérték számítását, hanem a csökkentésként figyelembe vett összeg adótartalmát tekinti a támogatás összegének.

Elméletben ez a támogatás a vállalkozási kedv élénkítésének céljával indokolható, bár a kedvezmény elégé specifikus ahhoz, hogy az adózóknak csak nagyon szűk köre tudja igénybe venni.

5. Adókedvezmények

A jelenlegi társasági adókedvezmények jelentős része állami támogatás, ezért EU tagállamban csak beruházás vagy kiemelt európai uniós cél ösztönzésére adható. Az állami támogatásnak minősülő adókedvezmények keretrendszere előzetes norma kontroll eljárás keretében kerül jóváhagyásra az EU által, azonban az adókedvezmények igénybevétele nem feltétlenül automatikus. Mint állami támogatásnak, az adott adókedvezményre való jogosultság megszerzésének bejelentési, vagy engedélyi kötelezettsége is lehet, és az adótörvényektől függetlenül a kedvezmény tényleges igénybevételekor figyelemmel kell lenni a projekt támogatástartalmának a plafonjára, illetve az összeszámítási szabályokra.

Azok az adókedvezmények, amelyek nem szelektívek, nem valósítanak meg állami támogatást. Ilyen például a látvány-csapatsport támogatására tekintettel a támogatónak adott adókedvezmény. Az állami támogatásnak minősülő adókedvezmények többsége

76 Tao 7. § (1) l), (31) és (32) pontok

77 Tao 26/A. §

nagyságrendje miatt a csoportmentességi rendelet, illetve az egyedi kormánydöntés alapján minősül összeegyeztethető támogatásnak.

Az adókedvezményeket adóvisszatartás formájában lehet igénybe venni a számított adóból, amely az adóalap és az adómérték szorzata. A kedvezmények között rangsor is van, először a fejlesztési adókedvezményeket lehet igénybe venni, maximum a számított adó 80%-ig. A többi adókedvezmény a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele után fennmaradó számított adó 70%-ig vehető igénybe. Az