• Nem Talált Eredményt

cikk – A gyermek véleményének tiszteletben tartása

In document Figyeljetek ránk! (Pldal 33-38)

„1. Az Egyezményben részes államok az ítélôképessége birtokában lévô gyermek szá-mára biztosítják azt a jogot, hogy minden ôt érdeklô kérdésben szabadon kinyilvánít-hassa véleményét; a gyermek véleményét figyelemmel korára és érettségi fokára, kellôen tekintetbe kell venni.

2. Ebbôl a célból nevezetesen lehetôséget kell adni a gyermeknek arra, hogy bármely olyan bírósági vagy közigazgatási eljárásban, amelyben érdekelt, közvetlenül vagy kép-viselôje, illetôleg arra alkalmas szerv útján, a hazai jogszabályokban foglalt eljárási sza-bályoknak megfelelôen meghallgassák.”

A vélemény tisztelete a bírósági eljárásokban

A 14 évesnél fiatalabb gyerekeket csak kivételes esetekben hallgatják meg bármilyen ügyben ta-núként, legtöbbször szakértô véleményt kér a bíróság a válási, gyermek-elhelyezési ügyekben. Bün-tetôügyekben a gyerek tanút többnyire ugyancsak nem hallgatják meg a bíróság elôtt, de korábban a rendôrségi vizsgálat alatt több alkalommal is. Ennek egyik oka, annak magyarországi tisztázat-lansága, hogy mikortól és miért tekinthetô egy gyerek érettnek és kompetensnek az ôt érintô ügyek-ben. E kérdésrôl nem folyt mindeddig szakmai vita, szemben a nemzetközi gyakorlattal.

Az igazságügyi szakértôk nem kapnak Magyarországon semmilyen speciális felkészítést, szakmai támogatást, szupervíziót, nincsenek szakmai sztenderdek, protokollok, így teljességgel esetleges, hogy ki lesz szakértô, milyen szakmai felkészültséggel tud igazságügyi szakértôi feladatokat ellátni, és képes-e a gyképes-erképes-ek élképes-etkorának, érképes-ettségénképes-ek mképes-egfképes-elképes-elô kérdésképes-ekképes-et mképes-egfogalmazni, értékképes-elni. Ez különösképes-en a gyermekbántalmazás és elhanyagolás eseteiben vezet súlyos anomáliákhoz, évekig húzódó eljárá-sokhoz, de hasonló a helyzet a gyermek-elhelyezési, kapcsolattartási ügyekben is.

A mediáció igénybevétele nem terjedt el a jogszabályi feltételek megléte ellenére, ez nagyban akadályozza a családi konfliktusok hatékony kezelését, a késôbbi láthatási problémák megelôzését.

A tervezett új polgári törvénykönyvben a mediációt kötelezôvé kívánják tenni, ami nagyon ellent-mondásos szabályozás, és alapos vitára szorulna. Nem derül ki a tervezetbôl, hogy közvetítôi eljá-rás esetén a gyereket hogyan vonnák be a döntés elôkészítésébe és a mediációba.

A törvényjavaslat 4:180 §-a szerint: „(5) A bíróság indokolt esetben kötelezheti a szülôket, hogy a szülôi felügyelet megfelelô gyakorlása és az ehhez szükséges együttmûködésük biztosítása érde-kében – ideértve a különélô szülô és a gyermek közötti kapcsolattartást – külön törvényben szabá-lyozott közvetítôi eljárást vegyenek igénybe.”73 Ezt az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának a családi közvetítésrôl szóló R (98) 1. sz. Ajánlása is alátámasztja. Az Ajánlás a felsorolt esetekben a közvetítésre való kötelezést ajánlja a tagállamoknak, ami több országban már gyakorlat, de beve-zetése és alkalmazása jelentôs elôkészítést és körültekintést igényelne.

A becslések szerint Magyarországon évente 100 ezer gyereknek kell megjelennie bíróság vagy va-lamilyen hatóság (gyámhivatal, rendôrség) elôtt, ez nagyjából minden tizedik gyerek érintettségét

73 Új Polgári Törvénykönyv – A Kodifikációs Fôbizottság javaslata, 2012

http://www.kormany.hu/download/0/d7/70000/Új%20Polgári%20Törvénykönyv%20-%20a%20Kodifikációs%20Fôbizottság%20Javaslata%20-%20közzétételre.pdf, 187.oldal

jelenti. Közülük évente négyezer 14 év alatti követ el büntetendô cselekményt, és húszezren válnak áldozattá, további ötvenezer gyermek családjogi vitákban érintett. Akiket meghallgatnak, azok vi-szont sokszor évekig húzódó eljárásokban tucatszor kell, hogy elismételjék a velük történteket, mert nincs kötelezô protokoll az egyszeri, rögzített meghallgatásról. Sem ôk, sem az ôket meghallgatók nem kapnak ehhez megfelelô segítséget.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás éve

A gyerekek meghallgatáshoz való jogának szélesebb körû érvényesülése érdekében pozitív vál-tozásként értékelhetô, hogy az igazságügyi miniszter a 2012. évet a gyermekbarát igazságszolgálta-tás évének nyilvánította, az Európai Bizottság 2011-es gyermekjogi ütemtervének74, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának Gyermekbarát Igazságszolgáltatásról szóló iránymutatása75 értel-mében. 2012-ben az alapvetô jogok biztosa a gyermekbarát igazságszolgáltatás témája köré szervezte éves munkáját, kapcsolódva a Gyermekjogi Ombudsmanok Európai Hálózatához is.

A miniszter elrendelte, hogy 2014-ig minden megyeszékhelyen a bûncselekmények áldozatává vált, illetve a büntetôeljárásban tanúként résztvevô gyermekek számára külön rendeletben szabá-lyozott protokollnak megfelelô gyermekmeghallgató szobákat kell létesíteni, amelyeket minden 14 évesnél fiatalabb gyerek esetében - tekintettel legfôbb érdekére és lehetôség szerinti kímélésére -, al-kalmazni kell76.

A gyerekek meghallgatására létrehozott speciális szobák kialakításának standardjait kormány-rendelet77szabályozza.

A fiatalok meghallgatása esetén nem automatikusan, néhány esetben használják csak a gyer-mekmeghallgató szobákat, ezt külön kell kérvényezni annak ellenére, hogy a büntetôeljárásról szóló törvény elôírja kötelezô használatukat. Csak rendôrségi kihallgatásra rendezték be a szobákat, a bí-róság és az ügyészség, orvos, pszichológus nem itt hallgatja meg a gyerekeket. Nem biztosított, hogy a lánygyerekeket minden esetben nôk hallgassák, vizsgálják meg. A gyerekeket meghallgatók számára elôzetes képzés, szakmai protokoll nem készült, rejtett kamerával veszik fel a vallomást, a gyerek gyakran nem kap megfelelô tájékoztatást, segítséget a történtek megértéséhez. A bíróságot nem kötelezi sem jogszabály, sem szakmai, etikai szabály a felvételek igénybevételére, így gyakran ott újra meghallgatják.

Eddig 22 ilyen helyiséget alakítottak ki az országban, azonban ezek közül csak kettô felel meg az említett kritériumoknak.78Az elemzések felhívják a figyelmet, hogy a gyermekbarát kihallgató szo-bák mellett olyan szakemberekre is szükség van, akik megfelelô szaktudással rendelkeznek a gye-rekek meghallgatása tekintetében. Fontos továbbá, hogy ne csak a bûncselekmény áldozatává vált, vagy azzal összefüggésben tanúként érintett gyermekek esetében alkalmazzák ezeket a szobákat és meghallgatási módszereket, hanem az elkövetôk kihallgatása során is. Az alternatív jelentés

meg-74 A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság-nak és a Régiók BizottságáBizottság-nak az EU gyermekjogi ütemterve

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52011DC0060:hu:NOT 75 Az Európa Tanács iránymutatása a gyermekbarát igazságszolgáltatásról

https://wcd.coe.int/wcd/ViewDoc.jsp?id=1705197&Site=CM

76 32/2011. (XI. 18.) KIM rendelet a rendôrség nyomozó hatóságainál létesítendô gyermekmeghallgató szobák ki-alakításáról

77 32/2011. (XI. 18.) KIM rendelete rendôrség nyomozó hatóságainál létesítendô gyermekmeghallgató szobák ki-alakításáról

78 Áldozatbarát büntetô törvénykönyv készül http://gyerekjog.kormany.hu/aldozatbarat-bunteto-torvenykonyv-keszul

írásának idôpontjában a közigazgatási egyeztetés szakaszában tart a vonatkozó eljárásjogi jogsza-bályok módosítása.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás éve ellenére az elmélet gyakran nem tükrözôdik a gyakor-latban.

2012 elején a bíróság két és fél évre javítóintézetbe küldte azt a 14 éves fiút, aki társával csokoládét lopott egy üzletbôl és közben fellökte az eladót, tehát rablást követett el.79 2011-ben három tizenöt éves lány egy belvárosi üzletben megpróbált ellopni néhány bizsut.

A lányokat elkapták, rendôrt hívtak, majd a rendôrkapitányságra vitték és 72 órára bent is tartották ôket. A fiatalok sokkos állapotba kerültek, az egyik lányt át kellett szállítani a Szent János Kórház pszichiátriájára. A három fiatal brahiból, társaik ugratására lopott, azelôtt nem kerültek összetûzésbe a törvénnyel.80

79 Két és fél év javító csokirablásért egy 14 éves fiúnak, MTI, 2012.02.28.

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/ket_es_fel_ev_javito_csokirablasert_egy_14_eves_fiunak/2266916/

(2012.12.04.)

80 Jobban járhat aki többet lop, Index, 2010.09.04. http://index.hu/video/?s=tag%3Afiatalkorú (2012.12.05.)

Kerschner Dorottya rajza

Szalma Réka rajza

Polgári- és szabadságjogok

In document Figyeljetek ránk! (Pldal 33-38)