• Nem Talált Eredményt

Az invariáns Radon-mértékek szerepe az unitér ábrázolások elméletében

In document Absztrakt harmonikus analízis (Pldal 104-110)

Komplex Radon-mértékek

5.1. Az invariáns Radon-mértékek szerepe az unitér ábrázolások elméletében

5.1.1. Definíció. Legyen γ topologikus ábrázolása a G csoportnak az X lokálisan kompakt térben. Azt mondjuk, hogy az X feletti θ komplex Radon-mérték

– γ-invariáns, ha minden s∈G esetén γ(s)(θ) =θ;

– relatív γ-invariáns, ha minden G∋s-hez van olyan c∈R+, hogy γ(s)(θ) =cθ;

– topologikusan γ-kváziinvariáns, ha minden G ∋ s-hez van olyan g : X → R+ folytonos függvény, hogy γ(s)(θ) = g.θ.

5.1.2. Definíció. A G lokálisan kompakt csoport feletti θ Radon-mértéket balinvari-ánsnak (illetve jobbinvariánsnak) nevezzük, haθ γG-invariáns(illetve δG-invariáns).

A lokálisan kompakt csoport feletti nem nulla, pozitív, balinvariáns(illetve jobbinvariáns) Radon-mértékeket baloldali (illetve jobboldali) Haar-mértékeknek nevezzük.

Megjegyzések. Legyen γ topologikus ábrázolása a G csoportnak az X lokálisan kom-pakt térben.

1) Nyilvánvaló, hogy minden X feletti γ-invariáns Radon-mérték relatív γ-invariáns, és minden X feletti relatív γ-invariáns Radon-mérték topologikusan γ-kváziinvariáns.

Világos továbbá, hogy ha θ komplex Radon-mérték X felett, és θ γ-invariáns (illetve relatív γ-invariáns, illetve topologikusanγ-kváziinvariáns), akkor minden C∋ c-rec.θ is γ-invariáns (illetve relatívγ-invariáns, illetve topologikusan γ-kváziinvariáns).

2) Legyen µ pozitív Radon-mérték X felett, és g : X → C olyan folytonos függvény, hogy g.µ is pozitív Radon-mérték. Ekkor a g függvény a µ tartóján pozitív. Valóban, minden ϕ∈K+(X) esetén

R+ ∋(g.µ)(ϕ) :=µ(g.ϕ) = µ(ℜ(g).ϕ) +iµ(ℑ(g).ϕ),

és µ(ℜ(g).ϕ), µ(ℑ(g).ϕ)∈R, ezért µ(ℑ(g).ϕ) = 0. Ebből következik, hogy ℑ(g).µ = 0, tehát supp(µ) ⊆ [ℑ(g) = 0], vagyis g a µ tartóján valós értékeket vesz föl. Ezért g.µ=ℜ(g).µ, amiből kapjuk, hogy

(ℜ(g)).(g.µ) = (ℜ(g)).(ℜ(g).µ) = (ℜ(g)).((ℜ(g))+.µ−(ℜ(g)).µ) =

= (ℜ(g)).((ℜ(g))+.µ)−((ℜ(g)))2.µ =−((ℜ(g)))2.µ,

hiszen (ℜ(g)).(ℜ(g))+ = 0. De a hipotézis szerint g.µ pozitív Radon-mérték, így (ℜ(g)).(g.µ) is pozitív, ezért −((ℜ(g)))2.µ is pozitív Radon-mérték. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ((ℜ(g)))2.µ is pozitív Radon-mérték, mertµis az. Ebből következik, hogy ((ℜ(g)))2.µ = 0, ami azzal ekvivalens, hogy supp(µ)⊆ [((ℜ(g)))2 = 0], tehát a g függvény a µtartóján pozitív.

3) Ha G lokálisan kompakt csoport, és β baloldali Haar-mérték G felett, akkor iG(β) jobboldali Haar-mérték G felett, mert iG(β) szintén pozitív és nem nulla, hiszen az iG inverzió homeomorfizmus, és minden s ∈ G esetén δG(s) ◦iG = iG ◦γG(s), tehát δG(s)(iG(β)) =iGG(s)β) =iG(β). Megfordítva, ha ν jobboldali Haar-mérték G felett, akkor iG(ν) baloldali Haar-mérték.

5.1.3. Jelölés. A továbbiakban mindenX lokálisan kompakt térre a K +(X) :={ f ∈K+(X) | f 6= 0 }

jelölést alkalmazzuk.

5.1.4. Lemma. Legyenγ tranzitív topologikus ábrázolása aGcsoportnak azX lokálisan kompakt térben. Ha g ∈K +(X), akkor minden f ∈K (X;R) függvényhez létezik olyan (si)i∈I véges rendszer G-ben és olyan (ci)i∈I rendszer R+-ban, hogy

f ≤X

i∈I

ci(g◦γ(s−1i )).

Bizonyítás. Legyen x0 ∈ X olyan pont, ahol g(x0) > 0, és legyen ε ∈ R+ olyan, hogy ε < g(x0). Ekkor U :={x∈X|g(x)> ε} nyílt környezete x0-nak X-ben.

Rögzítsünk egy f ∈ K (X;R) függvényt, és a γ ábrázolás tranzitivitását felhasználva válasszunk ki olyan (sx)x∈supp(f) rendszert G-ből, amelyre minden x ∈ supp(f) esetén x = γ(sx)(x0). Minden x ∈ supp(f) esetén γ(sx) : X → X olyan homeomorfizmus, amely x0-hoz az x-t rendeli, ezért γ(sx)hUi nyílt környezete x-nek X-ben. Tehát (γ(sx)hUi)x∈supp(f) nyílt befedése a supp(f) kompakt halmaznak, így van olyan (xi)i∈I

véges rendszer I-ben, hogy

supp(f)⊆ [

i∈I

γ(sxi)hUi.

Legyenx∈supp(f), és vegyünk olyanI ∋i-t, hogyx∈γ(sxi)hUi, vagyisγ(s−1xi )(x)∈U. Ekkor g(γ(s−1xi )(x))> ε, tehát

f(x)≤ 9f9T

ε (g ◦γ(s−1xi ))(x).

Ez azt jelenti, hogy ha minden i∈I esetén si :=sxi és ci :=9f9T /ε, akkor az (si)i∈I

és (ci)i∈I rendszerek olyanok, amelyek létezését állítottuk.

5.1.5. Állítás. Legyen γ tranzitív topologikus ábrázolása a G csoportnak az X lokálisan kompakt térben, és µ nem nulla, pozitív, topologikusan γ-kváziinvariáns Radon-mérték X felett. Ekkor supp(µ) = X, és létezik egyetlen olyan χ : G×X → R+ függvény, amelyre minden s ∈ G esetén a χ(s,·) : X → R+ parciális függvény folytonos, és γ(s)(µ) =χ(s−1,·).µ. Minden s, t∈G és x∈X esetén

χ(eG, x) = 1;

χ(st, x) =χ(s, γ(t)x)χ(t, x) (ezek a multiplikátor-egyenlőségek).

Bizonyítás. Először megmutatjuk, hogy supp(µ) = X. Ehhez először rögzítsünk olyan χ :G×X →R+ függvényt, amelyre minden s ∈G esetén a χ(s,·) : X →R+ függvény folytonos, és γ(s)(µ) = χ(s−1,·).µ teljesül; ilyen a µ topologikus γ-kváziinvarianciája miatt létezik. Tegyük fel, hogy g ∈ K +(X) olyan függvény, hogy µ(g) = 0, és legyen f ∈K +(X) tetszőleges. A lemma szerint vehetünk olyan(si)i∈I véges rendszert G-ben és olyan (ci)i∈I rendszert R+-ban, hogy f ≤ X

i∈I

ci(g ◦γ(s−1i )). Minden i ∈ I esetén a Weierstrass-féle minimum-elv alapján aχ(s−1i ,·) :X →R+ folytonos függvénynek létezik minimuma a γ(si)hsupp(g)i nem üres kompakt halmazon, tehát az

mi := inf

x∈γ(si)hsupp(g)iχ(s−1i , x)

szám nagyobb 0-nál. A definíció alapján világos, hogyi∈I esetén g◦γ(s−1i )≤ 1

mi

.χ(s−1i ,·).(g◦γ(s−1i )), hiszen supp(g◦γ(s−1i )) = γ(si)hsupp(g)i, következésképpen

f ≤X

i∈I

ci mi

χ(s−1i ,·)(g◦γ(s−1i )).

Ebből a µ pozitivitása (tehát montonitása) miatt 0≤µ(f)≤X

i∈I

ci

miµ(χ(s−1i ,·)(g◦γ(s−1i ))) =X

i∈I

ci

mi(χ(s−1i ,·).µ)(g◦γ(s−1i )) =

=X

i∈I

ci mi

(γ(si)(µ))(g◦γ(s−1i ))=X

i∈I

ci mi

(γ(s−1i )(γ(si)(µ)))(g)=X

i∈I

ci mi

µ(g)= 0 következik. Ezzel megmutattuk, hogy ha µ pozitív, topologikusan γ-kváziinvariáns Radon-mérték X felett, és van olyan g ∈ K +(X), hogy µ(g) = 0, akkor minden f ∈ K +(X) függvényre µ(f) = 0, így µ = 0. Tehát, ha µ 6= 0 is igaz, akkor minden g ∈ K +(X) esetén µ(g) 6= 0, ezért ∅ az egyetlen nyílt µ-nullahalmaz X-ben, vagyis supp(µ) =X.

Tegyük fel, hogyχ :G×X →R+ szintén olyan függvény, amelyre mindens∈Gesetén aχ(s,·) :X →R+ parciális függvény folytonos, ésγ(s)(µ) =χ(s−1,·).µ. Ekkor minden G ∋ s-re χ(s−1,·).µ = χ(s−1,·).µ, tehát X = supp(µ) ⊆ [χ(s−1,·) = χ(s−1,·)], vagyis minden X ∋x-reχ(s−1, x) =χ(s−1, x). Ez azt jelenti, hogyχ =χ.

A χ definíciója szerint µ = γ(eG)(µ) = χ(eG,·).µ, ezért X = supp(µ) ⊆ [1 = χ(eG,·)], vagyis minden X ∋x-reχ(eG, x) = 1.

Legyenek s1, s2 ∈G tetszőlegesek. Ekkor a χdefiníciója szerint

χ(s−12 s−11 ,·).µ=χ((s1s2)−1,·).µ=γ(s1s2)(µ) =γ(s1)(γ(s2)(µ)) =

=γ(s1)(χ(s−12 ,·).µ) = (χ(s−12 ,·)◦γ(s−11 )).(γ(s1)(µ)) =

= (χ(s−12 ,·)◦γ(s−11 )).(χ(s−11 ,·)).µ, amiből supp(µ) = X alapján

χ(s−12 s−11 ,·) = (χ(s−12 ,·)◦γ(s−11 )).χ(s−11 ,·)

következik. Ha s, t∈G, akkor innen az s1 :=t−1 éss2 :=s−1 választással kapjuk, hogy minden X ∈x-re

χ(st, x) =χ(s, γ(t)x)χ(t, x), amit bizonyítani kellett.

5.1.6. Következmény. Ha G lokálisan kompakt csoport, és µ baloldali vagy jobboldali Haar-mérték G felett, akkor supp(µ) =G.

5.1.7. Definíció. Ha γ tranzitív topologikus ábrázolása a G csoportnak az X lokálisan kompakt térben, és µ nem nulla, pozitív, topologikusan γ-kváziinvariáns Radon-mérték X felett, akkor a µ γ-multiplikátorának nevezzük azt a χ : G×X → R+ függvényt, amelyre minden s ∈ G esetén a χ(s,·) : X → R+ parciális függvény folytonos, és γ(s)(µ) =χ(s−1,·).µ.

5.1.8. Tétel. Legyen γ tranzitív topologikus ábrázolása a G csoportnak az X lokálisan kompakt térben, µ nem nulla, pozitív, topologikusan γ-kváziinvariáns Radon-mérték X felett, és F Hilbert-tér. Jelölje χ a µ Radon-mérték γ-multiplikátorát.

a) Tekintsük a

K (X;F)×K (X;F)→C; (f, g)7→(f|g)µ:=

Z

X

(f(x)|g(x)) dµ(x) leképezést. Ez skalárszorzás a K (X;F) függvénytér felett.

b) Minden s∈G esetén értelmezzük a

V0(s) :K (X;F)→K (X;F); f 7→χ(s−1,·)1/2.(f ◦γ(s−1))

leképezést. Ez olyan lineáris bijekció, amely megtartja a (·|·)µ skalárszorzást, és a G→GL(K (X;F)); s7→V0(s)

leképezés lineáris ábrázolása a G csoportnak a K (X;F) vektortérben.

c) Jelölje V a V0 lineáris ábrázolás teljesítését, és legyen L2F(X, µ) a V unitér ábrázolás tere (tehátL2F(X, µ)a(·|·)µskalárszorzással ellátottK (X;F)prehilbert-tér teljes burka).

Ha F nem 0 dimenziós, és γ injektív, akkor a V unitér ábrázolás is injektív.

d) Ha G topologikus csoport, γ folytonos, és a χ : G × X → R+ multiplikátor a szorzattopológia szerint folytonos, akkor V a G-nek folytonos unitér ábrázolása.

Bizonyítás. a) Nyilvánvaló, hogy a (·|·)µ:K (X;F)×K (X;F)→Cleképezés konjugált bilineáris, pozitív, és hermitikus is, mert f, g ∈K (X;F) esetén µ=µmiatt

(f|g)µ:=

Z

X

(f(x)|g(x)) dµ(x) = µ((f(·)|g(·))) = µ (f(·)|g(·)) =

=µ((g(·)|f(·))) =

Z

X

(g(x)|f(x))dµ(x) =: (g|f)µ.

Ha f ∈K (X;F)olyan, hogy (f|f)µ = 0, akkor µ(kf(·)k2) = 0, így supp(µ) =X miatt kf(·)k2 = 0, vagyis f = 0. Ez azt jelenti, hogy(·|·)µ pozitív definit is.

b) Nyilvánvaló, hogy s ∈ G esetén a V0(s) : K (X;F) → K (X;F) leképezés lineáris operátor, és az első multiplikátor-egyenlőség alapján V0(eG) = idK(X;F). Ha s, t ∈ G, akkor a második multiplikátor-egyenlőség alapján minden K (X;F)∋f-re

V0(s)(V0(t)f) =V0(s) χ(t−1,·)1/2.(f ◦γ(t−1)) =

=χ(s−1,·)1/2.(χ(t−1,·)1/2◦γ(s−1)).(f◦γ(t−1)◦γ(s−1)) =

= (χ(t−1,·)◦γ(s−1)).χ(s−1,·) 1/2.(f ◦γ((st)−1)) =

=χ(t−1s−1,·)1/2(f ◦γ((st)−1)) =V0(st)f.

Ebből következik, hogy minden G∋s-reV0(s) bijekció, és a G→GL(K (X;F)); s7→V0(s)

leképezés lineáris ábrázolása a G csoportnak a K(X;F) vektortérben. Továbbá, ha s ∈Gés f, g∈K (X;F), akkor

(V0(s)f|V0(s)g)µ:=

Z

X

χ(s−1, x)(f(γ(s−1)x)|g(γ(s−1)x)) dµ(x) =

= (χ(s−1,·).µ)((f(·)|g(·))◦γ(s−1)) = (γ(s)(µ))((f(·)|g(·))◦γ(s−1)) =

=(γ(s−1)(γ(s)(µ)))((f(·)|g(·)))=µ((f(·)|g(·))) =

Z

X

(f(x)|g(x))dµ(x)=:(f|g)µ, tehát a V0(s) operátor megtartja a (·|·)µ skalárszorzást.

c) Tegyük fel, hogy a γ leképezés injektív és F 6= {0}. Legyen s ∈ G olyan, hogy V(s) =idL2

F(X,µ); megmutatjuk, hogys =eG.

A feltevés alapján minden F ∋ z-re és K (X;C) ∋ ϕ-re ϕ.z = V(s)(ϕ.z) :=

(χ(s−1,·)1/2.(ϕ ◦ γ(s−1))).z, így F 6= {0} miatt minden ϕ ∈ K (X;C) esetén ϕ = χ(s−1,·)1/2.(ϕ◦γ(s−1)), vagyis χ(s−1,·)1/2.ϕ =χ(s−1,·).(ϕ◦γ(s−1)). Ebből következik, hogy ϕ∈K (X;C) esetén

µ(χ(s−1,·)1/2.ϕ) =µ(χ(s−1,·).(ϕ◦γ(s−1))) = (χ(s−1,·).µ)(ϕ◦γ(s−1))) =

= (γ(s)(µ))(ϕ◦γ(s−1))) = (γ(s−1)(γ(s)(µ)))(ϕ) =µ(ϕ).

Ez maga után vonja azt, hogy χ(s−1,·)1/2.µ =µ, ígysupp(µ) =Xmiattχ(s−1,·)1/2 = 1.

Ezért minden ϕ∈K (X;C)eseténϕ=ϕ◦γ(s−1), vagyisϕ◦γ(s) =ϕ. Tehát, hax∈X, akkor minden ϕ ∈ K (X;C) esetén ϕ(γ(s)x) = ϕ(x), így γ(s)x = x, mivel a K (X;C) függvényhalmaz szétválasztó X felett. Ez azt jelenti, hogy γ(s) = idX = γ(eG), így a γ injektivitása folytán s=eG.

d) Tegyük fel, hogy G topologikus csoport, γ folytonos, és a χ : G × X → R+ multiplikátor a szorzattopológia szerint folytonos. AV unitér ábrázolás folytonosságának bizonyításához elegendő azt igazolni, hogy minden K (X;F) ∋ f, g-re a G → C; s 7→

(V(s)f|g)µleképezéseG-ben folytonos, hiszenK (X;F)sűrű azL2F(X;µ)Hilbert-térben.

Legyenek tehát f, g ∈K (X;F) rögzítve; ekkor (V(s)f|g)µ:=

Z

X

χ(s−1, x)1/2(f(γ(s−1)x)|g(x))dµ(x).

Értelmezzük a következő függvényt

Φf,g :G×X →C; (s, x)7→χ(s−1, x)1/2(f(γ(s−1)x)|g(x)).

A folytonossági feltevésekből következik, hogy a Φf,g : G×X → C függvény a szorzat-topológia szerint folytonos, és triviális az, hogy [Φf,g 6= 0] ⊆ G×supp(g). A supp(g) kompaktsága és a paraméteres integrálok folytonossági tétele alapján a

G→C; s7→

Z

X

Φf,g(s, x) dµ(x) függvény folytonos, és ezt kellett bizonyítani.

5.1.9. Definíció. Ha γ tranzitív topologikus ábrázolása a G csoportnak az X lokálisan kompakt térben, µ nem nulla, pozitív, topologikusan γ-kváziinvariáns Radon-mérték X felett, és F Hilbert-tér, akkor a G csoport előző tételben értelmezettV unitér ábrázolását V(γ,µ,F) jelöli. HaGlokálisan kompakt csoport, ésµ(illetveν)baloldali(illetve jobboldali) Haar-mérték Gfelett, akkor a VG,µ,C) (illetve VG,ν,C))unitér ábrázolást aGbaloldali (illetve jobboldali) reguláris ábrázolásának nevezzük.

Tehát lokálisan kompakt csoport baloldali (illetve jobboldali) reguláris ábrázolása egy baloldali (illetve jobboldali) Haar-mérték választásától függ, és ez a lokálisan kompakt csoportnak injektív folytonos unitér ábrázolása.

In document Absztrakt harmonikus analízis (Pldal 104-110)