• Nem Talált Eredményt

Az „előrelopakodó” nemzeti-nemzetiségi kérdés

AZ 1970ES ÉVEK KÖZEPÉN

2. Az „előrelopakodó” nemzeti-nemzetiségi kérdés

1972. március 15-én a budapesti utcákon néhány száz diák a maga módján ünnepelte az 1848-as forradalmat. Ilyen, nem központilag, felülről szervezett meg-mozdulásra másfél évtizede nem volt példa Magyarországon. Nem hangzottak el sem nacionalista, sem rendszerellenes jelszavak. A rendőrség néhány fi atalt letartóztatott, és igyekezett felderíteni, mi is történt valójában, kik szervezték a demonstrációt.9 Később a politikai vezetés sem dramatizálta a történteket, nem kereste minden áron és erővel „az ellenség kezét”. Ez az esemény nem tekinthető fordulópontnak a magyar közéletben. De a hetvenes évek fő folyamatához kapcsolódva hozzájárult ahhoz, hogy a nemzet ügye már ne csak az értelmiség és a hatalom viszonyában értelmeződjön.

Ettől kezdve a nemzeti probléma, és részeként a nemzetiségi kérdés, a maga egyre tel-jesebb egészében és bonyolultságában jelentkezett a magyar politikában.

Ugyanazon a napon, amikor a főváros terein, utcáin merőben szokatlan esemé-nyek zajlottak, ülésezett az MSZMP Központi Bizottsága. Tagjai ekkor kaptak tá-jékoztatást a Kádár–Brezsnyev beszélgetésről és a magyar–román tárgyalásokról.

Nagyobb fi gyelmet az előbbi téma és ezzel a magyar–szovjet viszony megjavításának ügye kapott.10 A Szovjetuniónak és az SZKP-nak azonban nem a magyar kül-, ha-nem a belpolitikával voltak gondjai.11 A moszkvai impulzus hatására az év előreha-ladtával egyre élesebb viták folytak a politikai vezetésen belül a reform értékeléséről, a szellemi-ideológiai életről, a gazdasági-társadalmi viszonyokról és persze a hogyan tovább kérdéséről. 1972-ben a szellemi és politikai közélet Magyarországon a reform sorsával volt elfoglalva.

9 Kenedi János: Kis állambiztonsági olvasókönyv. Budapest, 1996, II. k. 41–132.

10 Az ülésen Fock Jenő miniszterelnök hosszasan és részletesen szólt azokról a hibákról, ame-lyeket a magyarok a szovjet relációban elkövettek. Megígérte: a kormány emlékeztetőt készít a magyar–román kapcsolatok javításával kapcsolatos feladatokról. MOL M-KS 288. f. 4/116. ő. e.

11 Vlagyimir Pavlov nagykövet, amikor több mint egy hónap múlva Kádár fogadta őt, ki-emelte, milyen pozitív visszhangot kapott Moszkvában a Romániában tett látogatás. MOL M-KS 288. f. 11/3339. ő. e.

Ilyen körülmények között szinte semmilyen fi gyelmet nem kapott az, hogy a magyar alkotmány módosítása során bekerült a szövegbe: a nemzetiséget megilleti a jog az anyanyelv használatára, az anyanyelvi oktatásra, saját kultúrájának meg-őrzésére (61. § 3. bekezdés). E jogok közösséghez rendelése előrelépés volt a hazai nemzetiségi politikában. Egyúttal segíthette volna az 1968 óta folytatott gyakorla-tot: a magyarországi nemzetiségekre épülő szolid országpropagandát is. Az MSZMP vezetése azonban vagy nem akart, vagy nem tudott ekkor ezzel a témával politizálni.

Kállai Gyula előadói beszédében egy szót sem ejtett a témáról, Kádár hozzászólá-sában nem érintette a nemzeti-nemzetiségi kérdést. Egyedül egy mohácsi munkás-asszony, Halasi Lajosné méltatta röviden az új passzust – nyilván a Baranya megyei nemzetiségekre tekintettel.12

Egy hónappal később Kádár János váratlanul bejelentette a Politikai Bizottságnak visszavonulási szándékát. A pártvezetés fi gyelmét ez az ügy nagymértékben lekötöt-te, s eközben még a 60. születésnapját is meg kellett ünnepelni.

Május elején Erdélyből szaklíceumok szervezésének erőltetéséről érkeztek hírek.

Ebben az iskolatípusban román nyelven folyt az oktatás.13 Romániában nem egyik pillanatról a másikra romlott meg a helyzet, hanem „tendenciájában”. Erről szólt a külügyminiszter-helyettesi értekezlet is, amely június közepén tárgyalt az ott élő magyarság helyzetéről. Nem is annyira az ott előterjesztett anyag az érdekes, hanem maga a tény. A külügyi apparátus egyre nagyobb fi gyelmet szentelt a határon túli magyarság helyzetének és az egyre nehezebben kezelhető, de egyre fontosabbá váló magyar–román kapcsolatoknak.14

A hivatalos Románia azt sugallta: nincsenek problémák, a kapcsolatok megfele-lően fejlődnek.15 Ezekben a hónapokban az általános keményítés feltételeinek kialakí-tása állt a román politika előterében, de egyelőre több volt a szó, mint a tett. A magyar kisebbség és kulturális intézményei ellen még nem indult látványos támadás. Nyáron országos értekezletet tartott a román párt. Ceauşescu beszámolójában elismerte, hogy a nemzetiségi politikában voltak hibák, ám az elhajlásokat megszüntették. Ma a na-cionalista megnyilvánulások leküzdése a feladat. Ez az ő felfogásában bizonyosan nem a román többséget jellemezte. Még rosszabbat sejtetett beszédének az a része, amely arról szólt, hogy a nemzetiségek közeledésének folyamata a jövőben még hang-súlyozottabb lesz: „Ezzel kapcsolatban szüntelenül szem előtt kell tartanunk annak szükségességét, hogy rendületlenül tevékenykedjünk minden dolgozó teljes

jogegyen-12 Országgyűlési Értesítő. Az országgyűlés 8. ülése. 1972. április 9.

13 MOL M-KS 288. f. 32/1972/14. ő. e. Karikás Péter feljegyzése.

14 Uo. 32/1972/15. ő. e. A napirend anyagát megküldték a párt külügyi osztályának.

15 Erről számolt be Várnai Ferenc, a Népszabadság külpolitikai rovatának vezetője is Buka-restből hazatérve. MOL M-KS 288. f. 11/3339. ő. e.

lőségének biztosításáért, nemzetiségre való tekintet nélkül, hogy az egységes kommu-nista rendszer felépítésének útján megvalósuljon mind szociális, mind nemzeti jegyeit illetően a társadalom egyre teljesebb homogenizálódása.”16

Ez a gondolatmenet megmutatta: a román államnemzet-felfogásban nemzet és nemzetiség nem olyan párhuzamosokat jelent, amelyek csak a beláthatatlan jövőben vagy a végtelenben találkoznak.

Egy ideológiai állásfoglalást vagy célmegjelölést azonban nem feltétlenül követ politikai gyakorlat, nem okvetlenül testesül meg azonnali intézkedésekben, jogsza-bályokban. Visszatartó hatásuk lehet bel- és külpolitikai szempontoknak is. Azzal, hogy a román párt milyen jövőben gondolkodik, az MSZMP vezetése már régen tisztában volt. Esélyt kellett adnia magának, hogy talán képes a kapcsolatok javítá-sára. Nem látta értelmét annak, hogy ideológiai vitát kezdeményezzen a homogeni-zálásról.

A két ország közötti közeledés jeleként értékelhető, hogy előbb Kállai Gyula, majd Fock Jenő miniszterelnök is Romániában töltötte szabadságát. Ceauşescu fo-gadta az utóbbit, akivel egyórás beszélgetést folytatott. A magyar miniszterelnök nem vetett fel kényes ügyeket. Szakterületén, a gazdaságpolitikánál maradva az iránt érdeklődött, mi vezette az RKP-t, amikor másfél évtizedre előre megszabta a 30%-os felhalmozási arányt.17

Az augusztus 23-i román nemzeti ünnepre küldött szokásos távirat a szokásos-nál kicsit barátságosabbra sikeredett, arról az érdeklődésről és rokonszenvről szólt, amellyel a magyar nép a szocializmus romániai építését fi gyelemmel kíséri. A magyar vezetők ismét arra emlékeztettek: a két ország közötti kapcsolatok elmélyítése erősíti a szocialista közösséget. Most, szemben az előző évvel, szerkesztőségi kommentárba szorult az, hogy Románia továbbra is számíthat a proletár internacionalista alapon nyújtott segítségre.18 Hasonló szellemben emlékeztetett az országgyűlés téli ülés-szakán Péter János külügyminiszter arra, hogy még „azok a szocialista országok is a Szovjetuniónak köszönhetik fennmaradásukat…, amelyek esetleg kétségbe vonják”

a nemzetközi életben betöltött szerepét.19

16 A főtitkár mondanivalóját a Népszabadság 1971. július 20-i ismertetése úgy összegezte, hogy a közeledésről és a homogenizálódásról szóló tételekre nem fordított fi gyelmet. A beszéd e részét közli R. Süle Andrea: A Román Kommunista Párt nemzetiségi politikája a pártdokumen-tumok tükrében. In: Jelentések a határon túli magyar kisebbségek helyzetéről. Budapest, 1988.

17 Ez a magas arány arról tanúskodott, hogy Románia az erőltetett iparosításra jellemző beru-házási szintet őrzi. A találkozóról készült feljegyzés nem tartalmaz olyan információt, amelyből kiderülne, érdemi eszmecserét folytatott-e a két politikus erről a témáról. MOL XIX-J-1-u 35. d.

18 Népszabadság, 1972. augusztus 23.

19 Népszabadság, 1972. december 14.

Mégsem ez volt a két ország kapcsolata és az erdélyi magyarság ügye szempontjá-ból az utolsó évzáró esemény, és nem is a Román Népköztársaság kikiáltásának 25.

évfordulója alkalmából küldött távirat. Az év utolsó előtti napján nagy ünnepséget rendeztek Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából. A magyar szel-lemi élet képviseletében is felszólaló Illyés Gyula az emberiség kiválasztott fi ának nevezte a forradalmár költőt, aki nemcsak egy nemzetért halt mártírhalált. Beszédét így fejezte be: „A nemzetek és nemzetiségek közti béke fájdalmasan időszerű ma is, akár akkor, amidőn Ő ebbe vetette legfőbb reményét. Legyen bátorságunk változat-lanul ebben hinnünk, ezért küzdenünk. Ezzel a gondolattal hívjuk a világ népeit is – a világszabadság várományosait –, hogy osztozzanak ünneplésünkben.”20 Küzdeni kell tehát a nemzetek és nemzetiségek közötti helyzet rendezéséért. A nyelvi meg-formálás világossá tette: a világ népei nem lehetnek közömbösek egymás iránt. Illyés Gyula kiállása nemcsak az állapotokat bírálta, hanem felvetette az értük való politi-kai és erkölcsi felelősség kérdését is.

1972 tehát semmi újat, se jót, se rosszat nem hozott Magyarország és Románia viszonyában.21 Senki nem ígért semmit, így aztán nem is kérhetett számon senki semmit, senki nem csapott be senkit. Igaz, a problémák sem oldódtak meg, de leg-alább a dolgok már senki szemében nem látszottak jobbnak annál, mint amilyenek valójában voltak.

A következő év úgy indult, ahogy az előző végződött: táviratváltással a barátsági szerződés aláírásának 25. évfordulóján. A magyar változat ismét lakonikusan rövid volt. A román vezetők viszont hosszabban méltatták a szerződés előző évi megújítását, mint amely új perspektívákat nyitott a két ország közötti együttműködésben. Egyre szélesednek és haladnak előre a román–magyar kapcsolatok a marxizmus–leniniz-mus, a szocialista internacionalizmarxizmus–leniniz-mus, a függetlenség, a szuverenitás, az egyenjogúság, a belügyekbe való be nem avatkozás és az elvtársi segítség elvei alapján.22

Az MSZMP is egyre konokabban mondogatta a magáét. Vezetői mindig hozzá-tettek egy kicsit az előzőkhöz. Valószínűleg véletlen, hogy 1973 januárjában a ne-gyedszázados barátsági szerződés megünneplése után országos propagandatanácsko-zást rendeztek. A cél nyilvánvalóan az 1972. novemberi, a gazdasági reformot kiiga-zító határozatból fakadó ideológiai feladatok meghatározása volt: a gazdasági reform

20 Népszabadság, 1972. december 31.

21 Ez az állítás igaz a szocialista tábor belső köre és Románia közötti viszonyra is. Az év végén, a Szovjetunió megalakulása 50. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségek adta lehetősé-get kihasználva Brezsnyev igyekezett Ceauşescut helyes útra téríteni, sikertelenül. Egy hónappal később Puja Frigyes külügyminiszter-helyettes olyan tájékoztatást kapott Moszkvában, hogy a román vezető „rosszabb, mint eddig”. MOL M-KS 288. f. 11/3507. ő. e.

22 Népszabadság, 1973. január 21.

„mellékhajtásait” kellett a szellemi életben is lenyesni. Ez a feladat Aczél Györgyre, a KB titkárára hárult. A kétórás beszédben komoly hely jutott a haza és haladás té-makörének, a hazafi ság és az internacionalizmus közötti kapcsolat bemutatásának.

A szellemi élet politikai irányítója hosszasan ostorozta a nemzeti önteltséget, de be-szélt a nemzeti múlt megbecsüléséről is. Aczél arra emlékeztette hallgatóságát, hogy a hazai nacionalisták a nemzet jövője és különösen a határainkon túli magyarság sorskérdései iránti úgynevezett aggodalom okán sokszor megkérdőjelezték a párt politikáját. Ilyen megnyilvánulások most is vannak. A KB-titkár leszögezte: a nem-zeti-nemzetiségi kérdés megoldása a marxizmus–leninizmus elveiből következően a szocializmus építésének általános törvényszerűségeihez tartozik:23 „Ezen a szilárd elvi alapon állva a nemzetiségi kérdést a szocialista fejlődés egészén belül ítéljük meg.

Szomszédainkkal együttműködve arra törekszünk, hogy közöttünk a nemzetiségek léte ne elválasztó tényező, hanem összekötő kapocs legyen. Népünk, nemzetünk iránt érzett internacionalista felelősségtudattal mindig az erre legalkalmasabb fó-rumon vetjük fel ezeket a kérdéseket, és elutasítunk minden felelőtlen demagógiát, amely a párttal és a kormánnyal, a szocializmussal szemben fellépve – kárt okozva egyébként azoknak is, akiket védeni kívánnának –, valamiféle jogosultnak vélt na-cionalizmusnak próbál esetenként hangot adni. Hangsúlyozzuk: semmilyen indok nem lehet arra, hogy nacionalista, soviniszta nézeteket hagyjunk újjáéledni.”24

Aczél feszesre formálta kemény hangú szövegét, de tartalmilag belül maradt az MSZMP beváltnak tekintett szövetségi politikája keretein. A párt már hosszú ideje barátkozott a nemzettel, nem akarta ellenségévé tenni a „népben, nemzetben” gon-dolkodó értelmiségieket. Ezen túl azonban a hivatalosnak tekinthető állásfoglalás nem tartalmazott semmi megnyugtatót az aggódók számára. Nem ösztönzött senkit cselekvésre. Az MSZMP vezetése bizalmat és nyugalmat kért a határon túli magyar-ság ügyében.

Pedig ekkor kellett elkezdeni csak igazán aggódni. 1973 májusában törvényerejű rendelet jelent meg Romániában, amely kötelezővé tette román nyelvű tagozatok, osztályok szervezését a magyar többségű településeken. Önmagában persze nem

le-23 Ez – bár magától értetődőnek tűnt – nem volt a marxizmus–leninizmus fő tételei közt.

A kommunista- és munkáspártok 1960-as és 1969-es moszkvai tanácskozásai nem vették fel a nemzetiségi politikát a legfőbb törvényszerűségek közé, de nem is hagyták említés nélkül a nem-zetiségi kérdést, és a kommunista pártok kötelességévé tették a nemzeti-nemnem-zetiségi elnyomás elleni harcot. Az 1969-es nyilatkozat kiállt a nemzetiségek nyelvének és kultúrájának, a nemzeti önrendelkezés elvének védelme mellett. A kommunista és munkáspártok moszkvai nemzetközi érte-kezletének fontosabb anyagai. Uzsgorod, 1969, 116.

24 Országos agitációs, propaganda és művelődési tanácskozás. 1973. január 24–25. Budapest, 1973, 28. Aczél a zárszavában is elutasította azt, hogy mások nacionalizmusára nacionalizmus legyen a válasz. Uo. 110., 102.

hetett kifogást emelni az ellen, hogy a román gyerekek románul tanulhassanak szülő-helyükön. Sőt. Az intézkedés azonban a homogenizációs folyamat része volt.25