• Nem Talált Eredményt

A RENDÉSZETI KORRUPCIÓ KUTATÁSA

6. A rendészeti korrupció kutatásának hasznosulása

A rendészeti korrupció mérésére vonatkozóan országhatárokon „átnyúló” és ezen belül a magyar rendőrség korrupciós szintjét külön is mérő nemzetközi mérés-rendszer nem ismert. A rendészeti korrupció mértékére vizsgálati és statisztikai módszerek, valamint a korrupció érzékelési index alkalmazása szolgáltat adatot.

A statisztikai adatok elemzésekor figyelembe kell venni, hogy ugyan objektív mé-rőszámokról van szó, de a korrupciós bűncselekmények esetében a látencia ma-gas. Emellett a legfőbb ügyész 2017. évi beszámolójában megállapítja, hogy a hi-vatali (ezen belül a rendészeti) korrupciós bűncselekmények növekedését előidézheti a felderítésére létrehozott szolgálatok tevékenysége (pl. a megbízha-tósági vizsgálatok) is. Egy-egy kiterjedt, sokszereplős ügy felderítése és nyomo-zásának befejezése eredményeként a regisztrált korrupciós bűncselekmények száma akár többszörösére is növekedhet. Tovább torzítja a képet, hogy az ilyen felderítéseket követően – főként a preventív hatás miatt – a korrupciós cselek-mények száma jellemzően csökken, azonban az ügyészi statisztikákban a korrup-ciós cselekmények csak jóval később jelennek meg. Egy – több mint 10 évvel ezelőtt készült – átfogó kutatás alapján a rendőri korrupció a vizsgált személyek tudatá-ban nagyobb mértékben van jelen, mint amit a statisztikai adatok tükröznek.

A módszer ugyan szubjektív adatokat használ fel, mégis alkalmas következtetések levonására. A magas látencia miatt a korrupciós állapotra vonatkozóan a korrup-cióérzékelésre vonatkozó mérőszámok nagy jelentőséggel bírnak. A percepciós

21 Inzelt Éva – Kerezsi Klára – Lévay Miklós: Korrupciós bűncselekmények a büntető igazság-szolgáltatás tükrében, Budapeset, ELTE Állam-és Jogtudományi Kar, 2014, 17.

22 Kerezsi Klára – Inzelt Éva – Lévay Miklós: Korrupciós bűncselekmények a büntető igazság-szolgáltatás tükrében – Milyen cselekményeket rejtenek a jogerősen elítéltek aktái? In: Krimino-lógiai Tanulmányok, Vókó György (szerk.), Budapest, 2014, 32.

Honestas.indd 196

Honestas.indd 196 2021. 06. 21. 9:18:142021. 06. 21. 9:18:14

indexek esetében azonban figyelembe kell venni, hogy egy-egy közérdeklődésre számot tartó ügy jelentősen ronthatja a mutató értékét.23 Összességében elmond-ható, hogy a kutatás eredményére a korrupció mérésére alkalmazott különböző módszerek együttes használatával gyűjthetünk információt. A megalapozott ered-ményekhez azonban a különböző módszerek előnyeit és hátrányait szem előtt kell tartani.

A rendészeti korrupció kutatása során elért eredmények segíthetnek abban, hogy feltérképezzük a kockázatokat, a korrupciós cselekmény elkövetését meg-előzzük, a látenciát csökkentsük. A korrupciós magatartások elemzését követően választ kell kapni arra, hogy a rendészeti korrupció elleni küzdelemben jelenleg alkalmazott eszközök mennyire hatékonyak. Más fejlett jogállamokban már ki-dolgozott és alkalmazott eszközök, módszerek hatékonyságát, magyarországi bevezetésének lehetőségét is indokolt vizsgálni.

A korrupció kezelése azért sem egyszerű, mert egyes országokban (pl. Szing-apúr, Észtország és Grúzia) rövid idő alatt sikereket értek el, míg mások (pl.

Olaszország) hosszabb ideje eredménytelenül küzdenek. Azok az intézkedések, amelyek egy országban vagy egy régióban beváltak, nem feltétlenül lesznek sike-resek egy másikban. Általánosságban megállapítható, hogy egy adott országban a korrupció eredményesebb kezeléséhez olyan államok bevált gyakorlatait kell alkalmazni, amelyek hasonló jellemzőkkel (vallás, szokások, hagyományok, etika és erkölcs) és közös történelemmel rendelkeznek.24

A korrupciós kutatások kevésbé fókuszáltak a kriminalisztikai szempontú megközelítésre, annak ellenére, hogy a rendészeti korrupció felderítéséhez, ez-által pedig a speciális és generális prevencióhoz, a látenciában maradó esetek számának csökkentéséhez elengedhetetlen a kriminalisztikai eszközök felhasz-nálása. Ez a tudományág – felhasználva a modern tudományos eredményeket – segíti a múltban történtek felderítését, az elkövetők azonosítását, az eredményes bizonyítást. A kriminalisztikai eszközök szerepüket azonban csak akkor tölthetik be, ha a felhasználók a lehetőségeket mérlegelve, alapos gondolkodást követően választják ki a leghatékonyabbakat, és az eredményeket körültekintően elemezve folytatják az eljárást. A korrupció felderítésének kriminalisztikai eszközeinek fej-lesztése során figyelembe kell venni, hogy a kriminalisztika mint alkalmazott tudomány jelentősége abban áll, hogy gyakorlati hasznosulása szolgál-e társadal-milag fontos eredményekkel.25 A deliktumok felderítéséhez, az elkövetők felelős-ségre vonásához, a bűnmegelőzéshez a kriminalisztikai eszközök folyamatos

23 Kardos: i. m., 13.

24 Šumah: i. m.

25 Hautzinger Zoltán: A kriminalisztika és a rendészettudomány határterületei. Budapest, NKE, 2015, 18.

198

fejlesztése mellett alapvető fontosságú marad a gondolkodás, a szabályszerűen összegyűjtött nyomok, információk, adatok szakszerű, logikus elemzése és mind-ezek szintézisén keresztül a múlt feltárása.

7. Összegzés

A korrupció kutatása nagyon fontos, de egyben nehéz feladat is.26 A jelenség ku-tatására nagy hangsúlyt kell helyezni, mert – ahogy Kerezsi Klára megállapítja – ezeknél a bűncselekményeknél a látencia sokkal nagyobb, mint más deliktumok-nál, emellett pedig összehasonlíthatatlanul nagyobb kárt okoz, mint az összes vagyon elleni bűncselekmény együttvéve.27 A rendészeti korrupció más deliktu-mokhoz képest számos sajátossággal rendelkezik, és ezzel együtt olyan speciális következményei vannak, melyek jelentős károkat okoznak az élet szinte valameny-nyi területén. Ezeknek a negatív hatásoknak a mérséklése csak a rendészeti kor-rupció eredményes kezelésével történhet, melyhez a jelenség törvényszerűségei-nek, ok-okozati kapcsolatainak, a különböző kezelési módszereinek elemzése nélkülözhetetlen.

Tekintettel arra, hogy a rendészeti korrupció kiváltó okai, hatásai sokrétűek, így a kutatásokat is szerteágazóan, több szakterület szempontjából, sajátos esz-közökkel kell végrehajtani. Az elért eredmények ismeretében meg kell fo galmazni azokat az ajánlásokat, hatékony eszközöket, módszereket, melyek a rendészeti korrupció megelőzését, felderítését hatékonyabbá teszik, ami össztársadalmi érdek.

Hivatkozásjegyzék

Bodrogi Károly: A közélet tisztasága elleni bűncselekmények. Magyar Büntető jog, Szerk.:

Király Tibor BM Könyvkiadó, Budapest, 1981, 323–330.

Bonifacio, Philip: The Psychological Effects of Police Work: A Psychodynamic Approach, Springer Science & Business Media, 1991.

Finszter Géza: A rendészeti szervek működésének jogi alapjai. Rendőrtiszti Főiskola, Bu-dapest 2008, 167.

26 Gáspár Miklós – Molnár Katalin: Korrupcióellenesség és integritás a rendészeti tisztképzés-ben. In: Antikorrupció és integritás, Dargay Eszter, Juhász Lilla Mária (szerk.), Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2015, 170.

27 Kerezsi Klára: A kelet-európai országokban bocsánatos bűnnek tartják a korrupciót, https://

hvg.hu/360/202053__kerezsi_klara__biztonsagerzetrol_korrupciorol__szubjektiv_felelem (letöltés dátuma: 2021.02.25)

Honestas.indd 198

Honestas.indd 198 2021. 06. 21. 9:18:142021. 06. 21. 9:18:14

Finszter Géza: A korrupció nyomozása. Belügyi Szemle, 2011, 59. sz. 75.

Finszter Géza: 2011. évi kutatási jelentés. Belügyi Tudományos Tanács, 2011, 28–29.

Finszter Géza: Vállalható és nem vállalható társadalmi kockázatok. In: Gaál T. – Haut-zinger Z. (szerk.) Pécs, Pécsi Határőr Tudományos Közlemények, XV. évf, 2014, 5. sz.

Gáspár Miklós – Molnár Katalin: Korrupcióellenesség és integritás a rendészeti tisztkép-zésben. In: Antikorrupció és integritás. Szerk.: Dargay Eszter, Juhász Lilla Mária, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2015, 170.

Gál István László: A korrupciós bűncselekmények In: Új Btk. kommentár: 5. kötet: Kü-lönös rész, szerk. Polt Péter, Nemzeti Közszolgálati és Tankönyvkiadó Zrt., Buda-pest, 2013.

Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák – a korrupció. Magvető Kiadó, Budapest, 1979.

Hautzinger Zoltán: A kriminalisztika és a rendészettudomány határterületei. NKE 2015, 15. évf., 1. sz. 18.

Inzelt Éva – Kerezsi Klára – Lévay Miklós: Korrupciós bűncselekmények a büntető igaz-ságszolgáltatás tükrében, ELTE Állam-és Jogtudományi Kar, 2014. Forrás: https://

www.ajk.elte.hu/media/39/1e/d6420ce846d0a6b5a8541f7a319c16208f834ee- 00073679fe8f2a0433ed7/Inzelt-%C3%89va-Kerezsi-Kl%C3%A1ra-L%C3%A-9vay-Mikl%C3%B3s-Korrupci%C3%B3s-b%C5%B1ncselekm%C3%A9nyek- a-b%C3%BCntet%C5%91-igazs%C3%A1gszolg%C3%A1ltat%C3%A1s-t%C3%BCk-r%C3%A9ben.pdf (2018.11.11.)

Kerezsi Klára: A kelet-európai országokban bocsánatos bűnnek tartják a korrupciót, https://

hvg.hu/360/202053__kerezsi_klara__biztonsagerzetrol_korrupciorol__szubjek-tiv_felelem (letöltés dátuma: 2021.02.25)

Kerezsi Klára – Inzelt Éva – Lévay Miklós: Korrupciós bűncselekmények a büntető igaz-ságszolgáltatás tükrében – Milyen cselekményeket rejtenek a jogerősen elítéltek aktái? In:

Kriminológiai Tanulmányok 51., szerk. Vókó György, Budapest, 2014.

Kardos Sándor István: A rendőri jogsértések között jelentkező korrupció megvalósulási körülményeinek, tendenciáinak vizsgálata a beosztotti állomány körében. NKE Hadtu-dományi Doktori Iskola, Doktori értekezés, 2016. DOI azonosító: 10.17625/

NKE.2017.07.

Korinek László: A bűnözés visszatükröződése. Látens bűnözés, bűnözésábrázolás, félelem a bűnözéstől In: Kriminológia- Szakkriminológia, szerk. Gönczöl Katalin – Kerezsi Klára – Korinek László – Lévay Miklós, Complex Kiadó Jogi és Üzleti Tartalom-szolgáltató Kft., Budapest, 2006.

Kránitz Mariann: A korrupció, Budapest, BM Könyvkiadó, 1986, 43–44.

Lissen, Ruth et al.: „Korruptionsrisiken in der niedersächsischen Polizei. Vom Wissen, Wollen und wissen wollen – eine repräsentative Dunkelfeldstudie – Zeitschrift für Polizeiwissenschaft und polizeiliche Praxis (4)”, SIAK-Journal, 2014, 51.

200

Lőrinczy György: A korrupciós bűncselekmények bizonyításágáról. Budapest, Belügyi Szemle, 2. évf., 1987, 93.

Punch, Maurice: „Police Corruption and its Prevention”. European Journal on Crimi-nal Policy and Research 8, 2000, 301-324.

Rendészeti Kutatók Egyesülete: Küzdelem a rendőri korrupció ellen. Rendészeti Kutatók Egyesülete Magyarország, 2000.

Sherman, Lawrence W.: Becoming bent: Moral careers of corrupt policemen In Frederick Elliston & Michael Feldberg (eds.), Moral Issues in Police Work. Rowman & Al-lanheld. 1985.

Schubauer László: A korrupciós bűncselekmények In: Büntetőjog Különös Rész I. szerk:

Blaskó Béla – Miklós Irén – Pallagi Anikó – Polt Péter – Schubauer László, Rejtjel Kiadó, Budapest, 2013.

Šumah, Štefan: „Corruption, Causes and Consequences”. Trade and Global Market, Vito Bobek, IntechOpen 2018. DOI: 10.5772/intechopen.72953.

Honestas.indd 200

Honestas.indd 200 2021. 06. 21. 9:18:142021. 06. 21. 9:18:14