• Nem Talált Eredményt

Tojáslikőr

In document Reformételek Ínyenceknek (Pldal 89-92)

Fűszerpaprika készítése

78. Tojáslikőr

Először megvizezett lábasban forraljunk fel 6 dl magas zsírtartalmú friss tejet (nyers tejet)172. Vegyük le a tűzről, és időnként keverjük át, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Utána 6 tojássárgáját173 keverjünk kifehéredésig 40 dg barna cukorral, majd lassan engedjük fel a langyosra hűlt tejjel. Ke-verjük még pár percig, hogy a cukor elolvadjon. Lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük kb. fél óráig, amíg öntet sűrűségű lesz. (Tovább ne, mert az érlelés során is sűrűsödni fog, és nem jön ki az üvegből.) Hagyjuk lehűlni, majd engedjük fel 3,5 dl vodkával. Gabonapálinka helyett 96%-os tiszta szeszt is használhatunk hozzá, de ezt előtte vízzel hígítsuk fel, mert a tömény alkoholtól megtúróso-dik a főzött tojáskrém. (1:1,5 arányban hígítsuk. Jelen estben 1,4 dl tiszta szeszhez adjunk 2,1 dl vi-zet. Tiszta szesz a patikákban kapható, de nagyon drága. 3 dl 3500 forintba kerül.)174 Gyümölcspá-linkát ne használjunk hozzá, mivel ezek sajátos mellékíze igen erősen kiérződik a likőrből.

Hasonló módon készül a Csokoládélikőr is. Ez esetben 3 evőkanál jó minőségű kakaót is kever-jünk a tojásos péphez. Végül a lehűlt likőrt töltsük átlátszó üvegpalackba, tegyünk bele fél rúd hosz-szában kettéhasított vaníliarudat175, és hűtőszekrényben 2-3 hétig érleljük. Időnként rázzuk meg, hogy keveredjen. A fenti mennyiségből max. 1 liter 12% alkoholtartalmú likőr lesz. (A maradék vodka elég egy újabb adag készítéséhez.)

A tojáslikőrből kávélikőrt is készíthetünk. A Kávélikőr ugyanis nem feketekávéból, cukorból és alkoholból készül. Alapanyaga krémlikőr, amit presszókávéval ízesítenek. A szeszipar karamellel édesített sűrített tejet használ hozzá, de tojáskrémből készítve finomabb. Vegyünk el a forralt tejből 2 decilitert, és még forrón oldjunk fel benne 5 dg instant kávét (kávégranulátumot)176. Van, aki ke-vés őrölt fahéjat is tesz bele. Langyosra hűlve a maradék tejjel együtt keverjük a tojásos pépbe. Ha kevesebb kávét teszünk bele, akkor az ír Baileys krémlikőrhöz hasonló ízű lesz. Baileys krémlikőr készítése esetén célszerű a cukrot előbb karamellizálni, majd kevés tejjel felengedni. Lehűlése után a méz sűrűségű szirupot keverjük a tojássárgájához. A habosra kevert tojássárgáját engedjük fel a kávéoldattal, a maradék tejjel, és sűrítsük be. Ehhez a változathoz 4 dg instant kávét használjunk. Ezt

171 Tegyünk 1 evőkanálnyi kakaót egy nagy lyukú (fémhálós) teaszűrőbe, és ide-oda rázogassuk. Az oldalát úgy tudjuk meghinteni, hogy megdöntjük a süteményes tányért.

172 A nyers tej a piaci tejtermékárusoknál szerezhető be. Az élelmiszerboltokban is kapható min. 3,5%-os zsírtartalmú teljes tej. Ezt nem kell felforralni, mert gyárilag pasztörizált.

173 Ha finom tojáslikőrt szeretnénk készíteni, menjünk ki a piacra, és az őstermelőktől vásároljunk háztáji tojást. Nálunk nem drágább, mint a tápos tojás, és vegyszermentes.

174 Sajnos az utóbbi években az égetett szeszek ára a csillagokba emelkedett. A 27%-os Áfa, és az ennél is magasabb jövedéki adó következtében már az alacsony szesztartalmú italok is szinte megfizethetetlenné váltak. Az államot nem érdekli, hogy a háziasszonyok a likőröket nem élvezeti céllal vásárolják, hanem desszertek ízesítésére használják. A rá-rakódások miatt 0,7 liter minőségi orosz vodka ára már a 4000 forintot is meghaladja. A többször lepárolt, mellékíz-mentes vodka legolcsóbban a Lidl áruházban szerezhető be. A 37,5% alkoholtartalmú 0,7 literes Vodka Rachmaninoff ára 2700 Ft. A fővárosban élőknek érdemes kimenni a Lehel téri piacra. a kínai édességárusoknál minden olcsóbb, a vodka is.

175 A vaníliarúd legolcsóbban a Lidl áruházban szerezhető be. Az üvegfiolába zárt kétdarabos Vanilla Pods ára 700 Ft.

176 Az instant kávé legolcsóbban a Lidl áruházban szerezhető be. A 100 grammos Bellarom Yellow Mild instant kávé-granulátum ára 500 Ft.

90/1238

a likőrt is legalább két hétig kell hűtőszekrényben érlelni. (Az ínyencek háromszor lepárolt, mellék-íztől mentes ír whiskey-ből készítik a Baileys likőrt, de ennek a 40% alkoholtartalmú szesznek a 7 de-ciliterenkénti ára 5-6 ezer forint. Ezen túlmenően az eredeti Baileys nem sűrített tejből, hanem tej-színből készül, és kevés olvasztott étcsokoládét is tesznek bele.)

Van, aki nyers tojássárgájából készíti a flipeket. Ez azonban nem tanácsos, mert így nem olyan finom, és a tojás héjáról szalmonellabaktérium kerülhet bele. Sokan használják a tojáslikőrt torták töltésére is úgy, hogy étkezési keményítőt hozzáadva sűrűre főzik. A csokoládégyárak bonbonokat töltenek vele. Ezt úgy oldják meg, hogy fröccsöntő gépre szerelt fémformával két csokoládéfél-gömböt készítenek, melyeket egymáshoz olvasztanak úgy, hogy a tetején egy kis lyuk maradjon.

Ezen át beinjekciózzák a tojáslikőrt, majd a lyukat olvasztással eltömik. A tárolás során a tojáslikőr folyamatosan sűrűsödik, és húsvétra igen finom csokoládétojás lesz belőle, a locsolkodó férfiak nagy örömére.

Beszerzése nem könnyű. A hazai csokoládégyárak ugyanis kizárólag tejcsokoládéba töltenek to-jáslikőrt. Hogy miért, nem tudni. Alkoholos bonbon gyereknek nem adható, a felnőttek pedig több-nyire az étcsokoládét kedvelik. Szerencsére külföldről importálnak étcsokoládés nyuszi tojást is.

Közülük legfinomabb a Penny Marketben kapható Douceur Eierlikör Eier – Gefüllte Zartbitter-schokolade. A 60% kakaótartalmú kis tojásokban sűrű tojáslikőr található. Ára 150 grammos kisze-relésben: 450 Ft. (3000 Ft/kg.) Ennek a német gyártmányú bonbonnak a minősége vetekszik a Stüh-mer gyártmányú tojáslikőrös szaloncukor minőségével, és csak feleannyiba kerül. (Ír krémlikőrrel, ginnel és brandyvel töltött változatban is kapható.) Kár, hogy nem forgalmazzák egész évben. Biz-tosan sokan megvennék, mert húsvét előtt egy héttel már az utolsó zacskó is eltűnik az üzletből. Új szállítmányt pedig nem rendelnek. Húsvét előtt ugyanezek a likőrös csokoládétojások kaphatók a Lidl áruházban, 500 forintért, 150 grammos kiszerelésben. Ők Favorina Dark Chocolate Eggs márkanéven forgalmazzák, szintén négyféle változatban. Újabban az Aldi áruházban is kapható to-jáslikőrös csokoládétojás. A német gyártmányú Monarc Cremige Eierlikör Eier szintén 570 fo-rintba kerül, 150 grammos kiszerelésben. (Ez nagyobb méretű, ezért több likőr van benne.) Ezt a fajtát egész évben jól el lehetne adni. A flipkedvelők tucatszámra vásárolják. A nugátos, tejkrémes és szamócakrémes változatok hetekig hevernek a polcokon, a tojáslikőröst azonban napok alatt el-kapkodják.

Sajnos ezek az alkohollal töltött bonbonok csak húsvétkor kaphatók. Év közben Anton Berg al-kohollal töltött mini palack formájú csokoládébonbonjait kínálják a nagyobb Spar szupermarketek.

Ezt a dán gyártmányú terméket többféle kivitelben és kiszerelésben forgalmazzák. Ezeket azonban jobb, ha elkerüljük, mert csak a külsejük csábít vásárlásra. Kóstolásuk után nagy csalódás ér ben-nünket. Az Anthon Berg Chocolate Liqueurs Drinks Time összeállításban pl. 12 apró (15 gram-mos) csokoládépalack található, különféle szeszes italokkal (többnyire whiskyvel) töltve. A dobozá-ra azt írták, hogy a csokoládépalackok kakaótartalma 50%, de a színük és ízük alapján ezek alap-anyaga csupán 40% kakaótartalmú tejcsokoládé. Az igazi csalódást azonban a beléjük töltött szesz okozza. A Cointreau feliratú palack tartalma pl. egyáltalán nem emlékeztet a narancslikőrre. A Rum feliratú palack töltete pedig a legcsekélyebb mértékben sem hasonlít a rumra. A 12 palack tartalma nagyjából azonos ízű. A különböző szeszes italokat a felismerhetetlenségig felhígítva töltötték bele.

A külsejük azonban parádés. A sztaniolpapírba csomagolt palackok szemet gyönyörködtetően szé-pek, látványosak. A 12 palackot egy óralapon rakták körbe, a rögzítésüket pedig úgy oldották meg, hogy a dobozt megrázva sem fordulnak el, és nem esnek ki a helyükről. A színes kartondoboz is prémium kategóriás termék benyomását kelti. Kár, hogy a tartalma még a kommersz szintet sem éri el. Ennek ellenére háromszor annyiba kerül, mint a svájci Douceur cég likőrrel töltött nyuszi to-jásai.

A nyugati csokoládégyárak közül nem az Anthon Berg az egyetlen, amely a profitszerzésnek ezt a becstelen módját választotta. A vásárlók megtévesztését tűzte ki célul a francia Godkenn csoko-ládégyár is, amikor a Cointreau liqueur bar alkoholos csokoládéját létrehozta. Ez az ugyancsak méregdrága termék alkohollal töltött táblacsokoládé, 100 grammos kiszerelésben. (Ára 1700 Ft a Spar szupermarketekben.) Mint a neve is utal rá Cointreau likőr van benne. A valóságban azonban ennek nyoma sincs. Tölteléke nem más, mint egy kiskanál kristálycukor vízzel hígított gyenge ipari

szesszel nyakon öntve. Ez a töltelék narancslikőr közelében sem volt. A burkolata ennek is tejcso-koládé, mert alacsony kakaótartalma miatt olcsóbban előállítható, mint az étcsokoládé. Mivel a fel-nőttek többnyire az étcsokoládét kedvelik, gyereknek pedig nem adnak alkohollal töltött édességet, ez is hozzájárult az eladhatatlanságához. Erre a forgalmazásával foglalkozó szupermarketek akcióz-va próbáltak megszabadulni a készlettől. Nem nagy sikerrel. Féláron sem kellett senkinek. Ekkor mélyen beszerzési ár alatt próbálták eladni. Így sem vitték. A szavatossági idő lejártával a maradék a szemétégetőben végezte.

A csomagolása azonban ennek is káprázatos. Úgy néz ki, mintha aranytéglát tartanánk a kezünk-ben, francia nyelvű öndicsérő feliratokkal. Az „aranytégla” epekedő felbontása és tartalmának meg-kóstolása után hamar kiderül, hogy ebben az esetben is áldozatul estünk a profithajszának, az édesség-ipar szélhámosainak. Sajnos ezt a szörnyűséget több változatban is gyártják. A többi tíz (Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Jack Daniel’s Tennessee Honey, Rémi Martin, Amarula, Beluga, Williamine, Captain Morgan, Grand Marnier, Saint Tames, Famous Grouse) sem különb ennél. Mindegyik tej-csokoládéból készül, gyenge minőségű alkoholtöltettel. Jól hangzó világmárkák nevét felhasználva gagyi terméket sóznak a vásárolókra. Ezeket a táblacsokoládékat bonbon formájában is gyártják.

Magas áruk miatt sokan ajándékba vásárolják, így nem tudják megkóstolni. A megajándékozott pe-dig tapintatból nem hányja az ajándékozó szemére, hogy milyen ócska desszertet vett neki. Ő vi-szont biztosan nem fog ilyen csokoládét, bonbont vásárolni.

Nagy meglepetés a lengyel gyártmányú Premium Advocat Pralines. A lengyelek bonbonjai ál-talában kommersz minőségűek, de úgy látszik, náluk is van kivétel. A P.W. Łuczniczka Sp. által gyártott tojáslikőrös csokoládégolyók minősége a belga csokoládéval vetekszik. Fele annyiba kerül, mint a dán Anton Berg likőrös bonbonjai. Ennek ellenére kifejezetten ízletes. A friss tojássárgájából készített sűrű tölteléket 60% kakaótartalmú csokoládégömb veszi körül. A csiszolt gyémánthoz ha-sonló alakú csokoládéburokból a kakaóvajat sem spórolták ki, ezért kellően olvadékony. A csoma-golásra is nagyon ügyeltek. A sátortetős, színes kartondoboz exkluzív megjelenésű. Narancslikőrrel, rummal, ír krémlikőrrel, kávéval és vodkával töltött változatban is gyártják. A naracslikőrös töltelé-ke kifejezetten finom. Kár, hogy ezt a változatot tejcsokoládégömbbe töltik. Sajnos a kávés változa-tot is tejcsokoládéba töltik, ami teljesen érthetetlen. Az édességgyártók mindegyike étcsokoládébu-rokkal veszi körbe a kávés desszertjeit. Csak az ír krémlikőröst töltik tejcsokoládéburokba. Az erős kávéhoz markáns ízű csokoládé kell. A tejcsokoládé erre alkalmatlan. Ez az alkoholos praliné egye-lőre csupán az Interspar hipermarketben kapható, hatféle177 ízesítéssel, és ott is csak karácsony és húsvét tájékán. Ára 700 Ft, 120 grammos kiszerelésben. Jó lenne, ha ez a termék egész évben elér-hető lenne.178

A bor sem tartozik az egészségkímélő italok közé, de sokak szerint mértékkel fogyasztva nem árt a szervezetnek. Télen, nagy hidegben még azok is isznak egy pohár forralt bort, akik nem nagy ba-rátai az alkoholnak. A forró alkoholos ital ugyanis felmelegíti a szervezetet. A szegfűszeggel és fa-héjjal fűszerezett forralt bor179 ízletes, de még finomabb a főzött tojáskrémből készített borhab. A borhab vagy eredeti olasz nevén Zabaglione180 elkészítése tovább tart ugyan, de íze vetekszik a li-kőrökkel.

177 A kávésat nem rendelik meg, pedig nálunk is több százezer kávéfogyasztó van. Ezért valószínűleg ebből lehetne a legtöbbet eladni.

178 Leghamarabb a tojáslikőrös és a narancsos fogy el. A vodkás változatot pedig csak az ünnepek után, leértékelve tud-ják eladni.

179 Alapanyaga fele mennyiségű vízzel hígított, fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezett és kevés cukorral édesített vörösbor, amit tálaláskor citromkarikával díszítenek. Van, aki gyömbért és szeletekre vágott narancsot is tesz bele. Kedvelt fűszer még a vaníliarúd és a szegfűbors. A különleges ízek kedvelői csillagánizzsal, korianderrel vagy szerecsendióval, illetve kardamommaggal fűszerezik. Jó minőségű fehérborból is készülhet. (A fahéj és a szegfűszeg használata kötelező, a többi fűszer használata ízlés dolga. Felszeletelt narancs vagy citrom is kell bele. Forralni nem szabad!) Lassan melegít-sük fel, és amikor elkezd forrni, zárjuk el alatta a tüzet. Letakarva hagyjuk fogyasztható hőmérsékletűre hűlni. (Azért nem szabad forralni, mert elpárolog a bor alkoholtartalma.)

180 Eredete vitatott. Az egyik legenda szerint az olasz Giovanni Baglioni kapitány találékonyságának eredménye, aki ka-tonái élelmezése során csak tojást, cukrot és néhány üveg bort tudott szerezni. A másik legenda szerint ezt a delikátot folytatását lásd a következő oldal alján

92/1238

79. Borhab

Elkészítése roppant egyszerű, de időigényes. Jó minőségű desszertborra (pl. tokaji aszú, fur-mint)181 van szükség. (Sokan muskotályos bort használnak hozzá. A vörösbor nem jó erre a célra.) A borhoz deciliterenként 1 tojássárgáját és 1 evőkanál (1,5 dg) cukrot kell adni. Vagyis tojáskrémet kell főzni, az Almalevesnél leírt módon182. Jelen esetben a krém felöntését ne tejjel, hanem borral végezzük. (Most nem kell vízzel hígítani a bort.) A főzési idő a pép mennyiségétől függ. Addig kell főzni, amíg tejszín sűrűségű lesz.183 A fűszerezés itt sem maradhat el. Sokan a vaníliarúd mellett szegfűszeget és fahéjt is tesznek bele.184 A citromhéj vagy a szeletekre vágott citrom sem árt neki.

A borhabot is forrón kell fogyasztani. Kisgyerekeknek ne adjunk belőle. A maradékot tegyük a hű-tőszekrénybe. Melegíteni nem kell, mert hidegen is finom. Ha Borsodót akarunk készíteni belőle, akkor fele mennyiségű bort tegyünk bele, és tovább kell sűríteni, hogy méz állagú legyen. (Az In-terneten található receptek negyedannyi bort írnak elő. Így gyorsabban besűríthető a pép, de nem lesz intenzív boríze.)185

Aki egyszer megismeri a főtt tojáskrémből készült édességek ízét, az valószínűleg rá sem tud többé nézni ezeknek a készítményeknek a hamisított változataira. Minden jóban van azonban vala-mi rossz is. Ha a család túl gyakran kívánja meg ezeket a finomságokat, akkor a háziasszony egy idő után gondban lesz, hogy mit kezdjen a rengeteg megmaradt tojásfehérjével. Ez a probléma is megoldható azonban, ha a desszertválasztékot kibővítjük az alábbi ugyancsak természetes alap-anyagú különlegességekkel. Egyébként a kisebb mennyiségű tojásfehérjét sem kell eldobni, mert vajjal vékonyan kikent teflon serpenyőben kisütve, és kockákra vágva különleges levesbetét készít-hető belőle. Fogyókúrázók úgy is elkészíthetik ezt a koleszterinmentes levesbetétet, hogy a tojásfe-hérjét szűk celofánzacskóba töltik, és fehér cérnával szorosan lekötve kifőzik. Erre a célra csak va-lódi (víz hatására nedvesedő, hőálló) celofán használható. Ha a megmaradt tojásfehérjét 1-2 napon belül nem tudjuk elhasználni, akkor fagyasszuk le. Ennek legegyszerűbb módja, hogy 3,5 deciliteres dunsztosüvegbe rakjuk, és fémfedéllel lezárjuk. Felhasználás előtti napon vegyük ki a mélyhűtőből és tegyük át a normál hűtőtérbe. A maradék károsodás nélkül visszafagyasztható. A keményre főzött tojásfehérje nemcsak levesbetétként használható, hanem diódarálón lereszelve szendvicskrémekhez is hozzákeverhetjük. Van, aki úgy hasznosítja a tojásfehérjét, hogy habbá veri, és darált diót, szőlő-cukrot, valamint reszelt citromhéjat belekeverve palacsintát tölt vele.

In document Reformételek Ínyenceknek (Pldal 89-92)