• Nem Talált Eredményt

194. Hamis húsleves

In document Reformételek Ínyenceknek (Pldal 179-185)

20 dg apró szemű, fehér szárazbabot előző este válogassunk, majd szűrőkanálban jól mossunk meg, és áztassuk be 1,8 liter vízbe. Másnap tisztítsunk meg 20 dg fehérrépát és 15 dg sárgarépát, hosszában vágjuk négyfelé, és tegyük hozzá. A sárgarépából azonban felvágás előtt reszeljünk le egy teáskanálnyit, és rakjuk félre. Ezután tisztítsunk meg 5 dg zellert és 5 dg karalábét, majd felsze-letelve ezeket is dobjuk a vízbe. (Finomabb lesz, ha 10 dg pasztinákot is teszünk bele. Ez esetben csak 10 dg fehérrépát adjunk hozzá.) Télen a fonnyadt zöldségre, és a fél évesnél szárazabb babra 2 li-ter vizet öntsünk. Adjunk még hozzá féldiónyi vöröshagymát, 1 púpozott teáskanál sót, 8-10 szem egész fekete borsot, egy csipet reszelt szerecsendiót, egy csipetnyi reszelt gyömbért, valamint egy

180/1238

csipet sáfrányt, vagy sáfrányos szeklicét, és fedő alatt lassan főzzük nedvességtartalomtól függően max. fél óráig, amíg a bab majdnem megpuhul.

Nyáron még finomabbá tehetjük a hamis húslevest, ha belefőzünk 1 zöldpaprikát, és 1 kisebb pa-radicsomot is. (A végén szedjük ki egy tányérra, és mielőtt kidobnánk, a levét kanállal nyomkodjuk a levesbe.) Télen acél teatojásba töltött lecsóval pótolhatjuk az ízeket. (Ennél a változatnál az egész borsot is tegyük a teatojásba. Így nem kell utólag keresgélni.) Közben a lereszelt sárgarépát 1 teás-kanál olajban, lángterelő felett, állandóan kevergetve jól pirítsuk meg. Engedjük fel kb. 1 dl lével, és pár percnyi forralás után leszűrve keverjük a forrásnak indult levesbe. Még szebb színe lesz, ha a hagymát héjastól tesszük bele, a legkülső héjréteget azonban most is távolítsuk el róla. Vigyázzunk, hogy a babot ne főzzük puhára, mert akkor a leves zavaros és bableves ízű lesz. Ha kész, szűrjük le, majd ízlés szerinti mennyiségű cérnametéltet sós vízben főzzünk ki, és adjuk hozzá. Melegen tálal-juk. Hűtőszekrényben tároltálal-juk. A cérnametéltet mindig frissen rakjuk bele, mivel másnapra elázik.

Gyöngybabot lehetőleg ne használjunk erre a célra, mert nem elég intenzív az íze. Ha mégis rákény-szerülünk, vegyük figyelembe, hogy hamarabb puhul, mint a többi bab, ezért max. 20 percig főzzük.

A visszamaradt leveszöldségeket kevés vajon megforgatva, párolt zöldségként önmagában fo-gyaszthatjuk, vagy párolt rizzsel tálalhatjuk. Apró kockákra vágva igen finom majonézes franciasa-látát is készíthetünk belőle. A babból főzeléket, vagy puhára főzés után Babos rizst, Szójás babká-sát, Kukoricás babgulyást, illetve a Majonézes burgonyasalátához hasonló módon Babsalátát csi-nálhatunk. (Mivel ez a bab sós lében főtt, a belőle előállított ételt kevésbé sózzuk.) A fenti módon a babon kívül 30 dg zsenge spárgatökből is hasonlóan finom hamis húslevest készíthetünk. A meg-hámozott és feldarabolt tököt áztatás nélkül, a magvas belsőrésszel együtt főzzük meg. Egyébként a magvas belső rész önmagában is alkalmas erre a célra, a tököt pedig felhasználhatjuk más ételhez.

Ennél a változatnál 1,4 liter vízből készítsük a levest. Nyáron 25, ősszel 30 percig főzzük.

Ennek a levesnek a minősége szinte kizárólag az alkalmazott ízesítőanyagoktól és fűszerektől függ. Csak első osztályú zöldségekkel, és fűszerekkel lehet az eredeti húslevessel megegyező ízt el-érni. Ha módunkban áll valódi sáfrányt használjunk hozzá, mert a sáfrány337 sem csak színezi, ha-nem ízesíti is az ételt. Az sem mindegy, hogy mikor adjuk az ételhez. Ha a sáfrányt már az elején beletesszük a levesbe, szép sárgává válik, de nem lesz olyan ízletes. A sáfrány íz- és aromaanyagai ugyanis hőkezelés hatására fokozatosan lebomlanak. Így ha finom levest szeretnénk készíteni, a vé-gén adjuk a leveshez. A valódi sáfránynak jelentős gyógyhatása is van. Görcsoldó, szemgyógyító, hurutcsillapító szer. Csökkenti a koleszterinszintet, emellett étvágyjavító, görcsoldó és nyugtató ha-tású. Nagy adagban használva azonban káros az egészségre. A sáfrány dísznövényként is igen ked-velt. Gyönyörű virágai minden kertnek díszére válnak. Indiában a krókusz majdnem akkora megbe-csülésnek örvend, mint a lótusz. Nálunk csak fűszerszaküzletekben szerezhető be, mert csekély a kereslet iránta. Ennek oka, hogy az összes fűszer közül a sáfrány a legdrágább. A magas ár annak tudható be, hogy az alapanyagául szolgáló sáfránykókusznak csak a bibéje használható fel. 1 kg sáf-rányhoz 160 ezer virágra van szükség Szerencsére a szárított bibékből nagyon kevés is elegendő az étel megfestéséhez, aranysárgára színezéséhez.

Amennyiben csak az étel színezése a cél, akkor használhatunk helyette jóval olcsóbb sáfrányos szeklicét338 vagy népies nevén pórsáfrányt is. A trópusi országokban az ugyancsak olcsó kurku-ma339 szárított és porrá őrölt gyökerét használják erre a célra. (A kurkuma gyökere két részből áll.

A gyökértörzse nagyon hasonlít a gyömbérhez. A belőle elágazó nyúlványokat leválasztják, és kü-lön értékesítik.) Legismertebb közülük az indiai kurkuma340. A többi változat közül egyre kedvel-tebb a jávai kurkuma341. Népszerűségének oka, hogy több benne az illóolaj, és xanthorrhizalt is tartalmaz. Kevésbé epehajtó tulajdonságú. A keserű indiai kurkuma azonban intenzívebb gyógyerő-vel rendelkezik. Fő hatása, hogy serkenti az emésztőnedvek elválasztását. Fogyasztása különösen az

337 Crocus sativus

338 Carthamus tinctorius L.

339 Curcumae rhizoma

340 Curcuma longa

341 Curcuma xanthorrhiza

idősek számára előnyös, mert fokozza a zsíremésztést és az epeképződést. A vérzsírérték csökkené-se javítja a HDL koleszterinszintet a vérben. A trigliceridek szintje is javul. Érelmeszecsökkené-sedés ellen szintén kiváló, segít megelőzni a magas vérnyomást, a szélütést és a szívinfarktust.

A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztása gátolja a rák kialakulását. Ez annak tudható be, hogy fő hatóanyaga a kurkuma antioxidáns hatású, és semlegesíti a szabadgyököket. Reumati-kus megbetegedésben szenvedőknek is ajánlott, mivel csökkenti a gyulladást az ízületekben. Külső-leg sebkezelésre használható. A sebre szórva csillapítja a vérzést, és fertőtlenít. Égési sebek esetén kevés vízzel készítsünk belőle pasztát, és kenjük a sebre. Ha megszárad, permetezzük be vízzel, hogy nedves legyen. Ezt addig csináljuk, amíg a bőr égő érzése megszűnik. Az élelmiszerekre is jó hatást gyakorol, mert gátolja az ételek romlását. A fajtától függően eltérő színárnyalatú kurkuma ki-váló étvágygerjesztő. Ha az erősen színező hatású kurkuma megfesti a főzőedényt, ne kezdjük el sú-rolni, mert ez lekoptatja róla a zománcot. Tegyük ki a napra. Színezőanyaga érzékeny a fényre, erős napsütésben egy óra alatt lebomlik. Dísznövényként342 is termesztik, mert virágzatának pompája a lótuszvirággal vetekszik. Levelei is impozáns látványt nyújtanak.

A kurkuma adja a curry-nek nevezett fűszerkeverék színét is. A curry egyébként egy egzotikus fűszernövény, melynek a levelét használják. A curry levél343 a currynek nevezett indiai étel fő íze-sítője. A curry nevet viseli a híres fűszerkeverék is, holott nincs benne curry levél. (Sokan nem tud-ják, hogy a curry nem indiai fűszer. A gyarmati szolgálatból hazatérő angolok kísérletezték ki, hogy ételükre rászórva Angliában is élvezhessék az Indiában megszokott ízeket.) Fő alkotóelemei:

kurkuma, római kömény, koriander344, görögszénamag. Ehhez a porrá őrölt fűszerkeverékhez idő-közben szegfűszeget345, gyömbért346, kardamommagot, szerecsendiót347, szegfűborsot348, fahé-jat349, fekete borsot és cayenne-i borsot (méregerős paprika)350 is adtak. A 12 fűszerből álló curry por nem csak pikáns ízűvé teszi az ételt, hanem felgyorsítja az anyagcserét, mely által elősegíti a fogyást.

Mivel a curry-nek nincs pontos receptje, egyes gyártók más fűszereket (pl. fekete mustármagot, curry levelet, sót) is kevernek bele. A curry por fő előállítója és felhasználója India, de az egész vi-lágon nagyon népszerű fűszerkeverék. Egyébként a curryt sokan helytelenül köri-nek ejtik. Nem csak az angol nyelvterületen, hanem mindenütt a világon kari a neve. A kurkuma speciális változata a fehér kurkuma351. Bár külsőre nagyon hasonlít a kurkumához, íze inkább a gyömbérre emlékeztet.

Ezért a gyömbér helyettesítésére szolgál. Mivel aromája nem annyira intenzív, nem csak fűszerként, hanem zöldség alapanyagként is használják. Nem túl kedvelt, mert kesernyés utóíze van. Indiában savanyítják. Gyógyhatással is rendelkezik, mivel csillapítja a bélgörcsöt, és tisztítja a vért.

A különleges ízek kedvelői gyömbér helyett használhatnak myogát is. A közismert gyömbérrel ellentétben a myoga352 vagy japán gyömbér nem föld alatti gumó, hanem egy hosszú, lándzsa ala-kú levelekkel rendelkező bokor földből előtörő bimbója. A kb. 1 m magas lombhullató évelő nö-vény sűrű kolóniákat alkot. (Rizómái által osztódással szaporodik, de magról is szaporítható.)

342 Curcuma caesia + Curcuma alismatifolia + Curcuma australasica

343 Murraya koenigii + Cholcas koenigii

344 Coriandrum sativum L.

345 Syzygium aromaticum L. + Caryophyllus aromaticus L. + Eugenia caryophyllata + Eugenia aromatica

346 Zingiber officinale Rosc.

347 Myristica fragrans Nem sokban különbözik tőle a vad szerecsendió (Myristica fatua). Ezt a fajtát csak a termőhe-lyén lakók használják, mert kisebb, mint a szerecsendió, és nincs illata. Aromája pedig a tárolás során fokozatosan csökken.

348 Pimenta officinalis

349 Cinnamomum verum + Cinnamomum zeylanicum + Cinnamomum ceylanicum. Rokon faja a Cinnamomum cassia, vagyis a kínai fahéj. Ugyanúgy néz ki és hasonló ízű, mint a ceyloni fahéj, de tízszer akkora az egészségre káros kumarin tartalma.

Ennek ellenére az élelmiszergyárak a kínai fahéjt alkalmazzák, mert jóval olcsóbb. A fűszerhamisítók is gyakran kínai fahéjt töltenek a Fahéj feliratú zacskóba, és elfelejtik feltüntetni rajta a latin nevét. Ha biztosra akarunk menni, bioboltokban vásároljunk fahéjt, mert ezekből az üzletekből kitiltották a kassziát.

350 Cayenne egy dél-amerikai város, melynek környékén az európaiak először ismerhették meg a csípős paprikát.

351 Curcuma zedoaria

352 Zingiber mioga

182/1238

ges levelekből álló húsos, ropogós bimbói a szárak mentén, a rizómákból fejlődnek ki. Ezek a zsenge rózsaszín rügyek, amik úgy néznek ki, mint bimbós lótuszvirágok. Kellemes, fűszeres aromájú zöld-ségként használják, és főleg leveseket (pl. miso leves) ízesítenek vele. Apróra vágva és sütve köret-ként is használható. Gyakran savanyítják.

Japánban évente 9000 tonna myogát termesztenek, így szinte minden háziasszony ismeri. Min-den piacon árusítják, és a szupermarketekben is kapható. Koreában és Kínában szintén kedvelt zöld-ség. Új-Zélandon, Ausztráliában, Tasmaniában is termesztik. A nyugati országokban azonban csak a luxus éttermek használják. Íze enyhébb a gyömbérnél, ezért nyersen is fogyasztható. (Főleg sushiba rakják.) Léteznek sárga színű klónjai is, melyeket külföldön termesztenek. Kontinentális éghajlat alatt is termeszthető, de a téli fagyok ellen talajtakaróval kell védeni. Kínában gyógynö-vényként is használják köhögés és reuma kezelésére.

Külföldön járva jó ha tudjuk, hogy a cayenne-i bors néven ismert apró, hegyes paprika tízszer, míg a chili353 hússzor erősebb a mi cseresznyepaprikánknál354. A legcsípősebb a narancsszínű, for-mátlan habanero, amely a chilinél is háromszor erősebb. Mellesleg a világ második legcsípősebb paprikája az indiai Bhut Jolokia vagy más néven Naga Jolokia. 250-szer erősebb, mint a mi csípős paprikánk. Ezt a kapszaicin illóolaj előállítására használják, melynek SHU355 erőssége 15 millió.

Összehasonlításképpen a cseresznyepaprikánk erőssége csupán 4 ezer SHU. A világ legcsípősebb paprikáját Michael Michaud termeszti a dél-angliai Dorsetben. A Dorset Naga paprika csípőssége 1,2 millió a Scoville-skálán. Csak dupla gumikesztyűvel lehet megfogni, hogy ne okozzon égési sé-rülést. A csípős paprika és a chili paprika nem csak erősségben tér el egymástól. Legfőbb különbség közöttük, hogy a magyar erős paprika azonnal csípi a nyelvet, míg a chili paprika ereje főleg akkor érződik, amikor lenyeli az ember.

A trópusok chili paprikája a szőrös paprika356. Közép-Amerika hegyvidéki területein termesz-tik. Nevével ellentétben nem a termése szőrös, hanem a növény szára és levelei. Mivel melegkedve-lő, így védekezik az éjszakai lehűlés ellen. (A trópusi hőséget azonban nem bírja, ezért sík területe-ken nem termeszthető.) Bársonyos levelei és sötétlila virágai jól mutatnak a kertekben. (A termesz-tett paprikák közül egyedül ennek a fajnak a virágai lilák. A magvai sem fehérek, hanem feketék.) Nagyon régi paprikafajta. Az inkák már 8000 évvel ezelőtt ültették. Legismertebb fajtája a rocoto vagy rocotillo. Nem túl csípős, a Scolville-skálán csupán 1500-2500 egységet ér el, viszont igen zamatos. Termése szabálytalan, göcsörtös, de vannak köztük kerekded alakúak is. Ezt a gömbölyű fajtát főleg Mexikóban termesztik, és almapaprikának (manzano) nevezik, de ennek semmi köze sincs a mi almapaprikánkhoz. Színe is változó. A piros húsú mellett létezik sárga és narancsszínű változata is. Jellegzetessége, hogy évelő növény. Akár 15 évig is termőképes. Általában közepes méretű bokor, de vannak köztük futó fajták is, melyek megfelelő támaszték esetén 2-3 méter magas-ra is felkapaszkodnak.

A chili különleges változata a kínai paprika357. Nevével ellentétben ez a fajta is Dél-Ameri-kából származik, de legnagyobb mennyiségben Kínában termesztik. Jellegzetessége, hogy sárga-barackra emlékeztető aromája van. Több fajtája is van. Közülük a legcsípősebb 1-2 méter magas bokrokon terem. Igen szapora fajta. Élénkpiros, vízcsepp alakú termései szinte ellepik az egész bok-rot. Dísznövényként is ültethető. A chili paprika vagy ahogy a magyar botanikusok nevezik: cserjés paprika kevesek által ismert fajtája a bogyós paprika358. Ismeretlenségének oka, hogy Dél-Ame-rikán kívül nem nagyon termesztik. Az „ají” különböző alakú, méretű és aromájú lehet. A perui és a brazil konyha nélkülözhetetlen ízesítője. Sajátos változata a kambuki paprika359. Sokak szerint úgy néz ki, mint egy UFO. Erezete csípős, de a szárnyai édesek, ezért csemegepaprikaként is fo-gyasztható. Sokan dísznövényként ültetik.

353 Capsicum frutescens

354 Capsicum annuum

355 Scoville heat unit

356 Capsicum pubescens

357 Capsicum chinense

358 Capsicum baccatum

359 Capsicum baccatum var. pendulum + Capsicum baccatum var. baccatum

A különleges alakú chili paprikák közül legbizarrabb a pénisz paprika360, vagy szalonképesebb nevén Péter paprika. Első, ismertebb nevének eredetére nem nehéz rájönni, csak rá kell pillantani.

Ez a gyűrött héjú csöves paprikát nemcsak a perverz hobbikertészek termesztik. Nyersen, csípős csemegepaprikaként fogyasztható, de gyakran ízesítenek vele salátákat, és konzervált uborkát. Jó-ízű, zamatos paprika. Vörös, zöld és sárga színben termeszthető. Hossza: 8-10 cm, átmérője kb.

2,5 cm. Dísznövényként is nagyon népszerű. Könnyű kitalálni, hogy miért.361 Ha az Interneten pró-bálunk vetőmagot szerezni, készüljünk fel rá, hogy nem adják olcsón.362

195. Szárazbableves

Előző este válogassunk majd szűrőkanálban jól mossunk meg 20 dg száraz tarkababot, és áztas-suk be 1,4 liter vízbe. (A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,5 liter vizet öntsünk.) Másnap ad-junk hozzá egy diónyi vöröshagymát, és 1 teáskanál sót. Egy kis csokor petrezselymet mossunk meg, felső leveleit vágjuk le, aprítsuk fel, és tegyük félre. A maradék részbe csavarjunk bele 2 ge-rezd fokhagymát, fehér cérnával kötözzük össze, és dobjuk a levesbe, majd fedő alatt főzzük min.

háromnegyed óráig, amíg a bab megpuhul. Közben 5 dg sárga-, valamint 5 dg fehérrépát tisztítsunk meg, vágjuk laskára (a hasábburgonyával megegyező szélességű és hosszúságú hasábokra), és kb. ne-gyedóra múlva ezeket is adjuk a leveshez. Ha nincs otthon sárga- és fehérrépa, akkor só helyett 1 pú-pozott teáskanál Vegetát tegyünk bele. Így is jó íze lesz. A főzés során képződő habot teaszűrővel szedjük le róla. Végül 1 evőkanál liszthez öntsünk annyi olajat amennyit felvesz, és élénk tűzön hab-zásig hevítve készítsünk belőle rántást. Rakjuk bele az előzőleg apróra vágott petrezselyemlevelet, és miután átsült vegyük le a tűzről, majd szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk lan-gyosra hűlni, azután állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd rántsuk be vele a levest, és forraljuk még kb. 5 percig. Ha kész, vegyük ki belőle a petrezselyemcsomót és a vöröshagymát. Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet szórjunk a le-vesbe.

Melegen, csipetkével tálaljuk. A parasztos ételek kedvelői tegyenek kevés apróra vágott lila hagymát a tányérba, és erre merjék rá a forró levest. A fogak között ropogó friss hagyma igen pi-káns ízűvé teszi a bablevest. Burgonyás- vagy fokhagymás pogácsával egytálételként is fogyasztha-tó. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha nagyon száraz a bab (2-3 éves), akkor só nélkül főzzük, és csak a berántás után sózzuk meg, mivel így hamarabb puhul. Nyáron a primőr zöldséget később tegyük a levesbe, mert 5 perccel hamarabb puhul, mint a téli. Sokan fehér babból készítik ezt a levest. Ennek főzési ideje kevesebb. Különösen vonatkozik ez a gyöngybabra. Gyöngyházfényű, csillogó héja mi-att egyesek jégbabnak is nevezik. Sajnos ma már alig lehet hozzájutni. A termelők szerint nem sze-retik a vásárlók, mert leválik a héja, és felúszik a leves tetejére. Ezért nem keresik, nem veszik. Ez azonban tévedés. Azért válik le a héja, mert túlfőzik. A háziasszonyok nem tudják, hogy hamar meg-puhul, ezért ezt is háromnegyed órán át főzik, mint a többi babot. Így a termelők és a fogyasztók tá-jékozatlansága miatt szegényebbek lettünk egy babfajtával. Ezt azért is sajnálhatjuk, mert a gyöngy-bab áztatás nélkül is főzhető.

360 Capsicum annuum var. annuum

361 A Kontinentális zöldségek és gyümölcsök albumban csak a Betűtípus Rejtve utasítás feloldásával tekinthető meg.

362 A paprikafajták ismertetésének végén érdemes még megjegyezni, hogy aki a különböző paprikák nevét idegen nyel-vekre szeretné lefordítani, nagy bajban lesz. A különböző fordítóprogramok ugyanis az angol nyelvet használják köz-vetítő nyelvként. Az angolban viszont viszont nincs neve a paprikának. A paprikára is a pepper (bors) kifejezést hasz-nálják. Ez őket nem zavarja, de a fordítóprogramokat igen. Az egyezőség miatt a fordítóprogramok a paprika kifejezést más nyelveken borsra fordítják. Ezért használjuk a magyar paprika szót! Ezt a kifejezést az angol szótár is ismeri, és jól fordítja. A paprika szót már eddig is több idegen nyelv használta, nem árt ha mi is szorgalmazzuk a terjedését. Ezzel a világ minden nyelvén kizárható lesz a két növény összetévesztése. Arra ne várjunk, hogy az angolok önálló nevet adjanak a paprikának. Ha több évtizednyi idő nem volt nekik elegendő ahhoz, hogy átvegyék és alkalmazzák az SI mértékrendszert, akkor miért pont a paprikával törődnének. A jobb oldali közlekedésre való átállás is megoldhatatlan problémát jelent nekik

184/1238

Egyébként az ínyencek nyáron mindig kifejtett babból363 készítik ezt a levest, és 1 teáskanálnyi apróra vágott friss nyári borsfűvel364 ízesítik. Ez a rómaiak által igen kedvelt fűszernövény nem csak finomabbá teszi ezt a levest, hanem a bab puffasztó hatását is csökkenti. Ebben az esetben a főzési idő kb. 25 perc, és az áztatás természetesen elmarad. A vöröshagymát ne egészben tegyük bele, ha-nem apróra vágva 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Utána adjuk hozzá a feldarabolt répá-kat, majd a kifejtett babot, szórjunk rá egy csipet cukrot, és főzés előtt mindegyiket dinszteljük pár percig. Friss babból a szükséges mennyiség 35 dg, és 1,3 liter vizet öntsünk rá. A borsfüvet csak a végén, a rántással együtt rakjuk bele. (Nálunk kevésbé ismert a téli borsfű365. Neves éttermek sza-kácsai használják, mert intenzívebb ízű, mint a nyári változat.) Ha piacon vásárolunk, gyakran elő-fordul, hogy az őstermelők a mérleghasználat elkerülése érdekében űrmértéket alkalmaznak. Ebben az esetben egy 0,5 literes megpúpozott pohár kifejtett bab 35 dekagrammnak felel meg. Amennyi-ben kifejtetlenül vásároljuk, akkor a közepesen telt hüvelyes babból kb. fele mennyiségű fejtett bab nyerhető ki. Ha nem tudjuk aznap feldolgozni, ne bontsuk ki, mivel másnapra megbarnul.

Finom levest készíthetünk a piacon néha fellelhető lóbabból366 is, amely az Óvilág egyetlen ős-honos babfajtája. A lóbabot vagy más néven disznóbabot a rómaiak hozták át Észak-Afrikából. A középkori Európában ez volt a „bab”, mindenki ezt termesztette. A jelenleg használt babfajták az Újkorban keletkeztek, a hibridizálás tudományának kialakulásával. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert akkor a héja megkeményedik, a belseje pedig szétmállik. A lóbabnál is nagyobb magvak talál-hatók a tűzbab367 vastag, nehezen kibontható hüvelyében. Főleg dísznövényként termesztik, mert magasra felfut, és tűzpiros virágai színpompás látványt nyújtanak. Magvainak vastag bőre többnyire tarka, de léteznek sárga és fehér változatai is. Tarka változata erősen színezi az ételt, de sokan ked-velik. Főleg levest készítenek belőle. Zsenge állapotban a magvak kifejlődése előtt hüvelye is bele-szelhető a levesbe, de ettől kissé kesernyés lesz. A kiskerttulajdonosok azért is szeretik termeszteni,

Finom levest készíthetünk a piacon néha fellelhető lóbabból366 is, amely az Óvilág egyetlen ős-honos babfajtája. A lóbabot vagy más néven disznóbabot a rómaiak hozták át Észak-Afrikából. A középkori Európában ez volt a „bab”, mindenki ezt termesztette. A jelenleg használt babfajták az Újkorban keletkeztek, a hibridizálás tudományának kialakulásával. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert akkor a héja megkeményedik, a belseje pedig szétmállik. A lóbabnál is nagyobb magvak talál-hatók a tűzbab367 vastag, nehezen kibontható hüvelyében. Főleg dísznövényként termesztik, mert magasra felfut, és tűzpiros virágai színpompás látványt nyújtanak. Magvainak vastag bőre többnyire tarka, de léteznek sárga és fehér változatai is. Tarka változata erősen színezi az ételt, de sokan ked-velik. Főleg levest készítenek belőle. Zsenge állapotban a magvak kifejlődése előtt hüvelye is bele-szelhető a levesbe, de ettől kissé kesernyés lesz. A kiskerttulajdonosok azért is szeretik termeszteni,

In document Reformételek Ínyenceknek (Pldal 179-185)