• Nem Talált Eredményt

209. Kínai sütőtökkrémleves

In document Reformételek Ínyenceknek (Pldal 192-195)

Először 60 dg magjától megtisztított sütőtököt hámozzunk meg, majd vágjunk kb. 1 cm széles kockákra, és tegyük félre. Utána metéljünk vékony szeletekre 10 dg póréhagymát, reszeljünk rá 1 ge-rezd fokhagymát, és 2 evőkanál olívaolajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a felaprított sütőtököt, és dinszteljük még pár percig. Engedjük fel 1,2 liter vízzel, szórjunk bele 1 mokkáskanál sót, reszel-jünk bele 2 dg friss gyömbért388, és tegyünk bele 1 mokkáskanál csípős paprikakrémet. Adjunk hoz-zá 0,5 dl szójaszószt389, és lefedve főzzük kb. negyedóráig, amíg a tök megpuhul. Miután langyosra hűlt, botturmixszal pépesítsük. Amíg a leves hűl, főzzünk puhára 10 dg üvegtésztát.390 Leszűrve ke-verjük a levesbe, és forraljuk fel. Melegen, kevés apróra vágott metélőhagymával meghintve tálal-juk. Hűtőszekrényben tároltálal-juk. Ha másnapra besűrűsödne, adjunk hozzá egy kis vizet, és forraljuk fel.

387 A korianderlevelet ne helyettesítsük őrölt korianderrel, mert ez a koriander magjából készül, és más ízű.

388 A friss gyömbért mosás közben egy teáskanál élével tudjuk legkönnyebben meghámozni. Ha nincs otthon friss gyömbér, 1 mokkáskanál gyömbérport használjunk helyette. (A szárított, őrölt gyömbér legolcsóbban a Penny Market-ben szerezhető be, és hónapokig megőrzi illóolajtartalmát.)

389 A szójaszósz beszerzési módja a Csicseriborsós curry receptjénél található, lábjegyzetben. Az Intersparban, az Auchan áruházban és a Tesco szupermarketben is kapható, de náluk drágább.

390 Az üvegtészta főzési és beszerzési módja a Kínai csípős-savanyú zöldséglevesnél található, lábjegyzetben.

A sütőtökkrémleves trópusi megfelelője az Édesburgonykrémleves vagy Batátakrémleves. Az édesburgonya vagy más néven batáta drágább ugyan a sütőtöknél, de ezt a különlegességet legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia.391

210. Édesburgonyakrémleves

Előző nap főzzünk egy adag Hamis húslevest 2 liter vízzel, és a levéből 1 litert tegyünk félre. (A maradék lé a párolt zöldséggel zöldséglevesként tálalva 2 személynek elegendő.) Másnap hámoz-zunk meg 65 dg édesburgonyát. Vegyünk el belőle 15 dekagrammot, és káposztagyalun gyaluljuk kb. 1,5 mm vastag szeletekre. Utána készítsünk belőle chipset a Hasábburgonyánál leírt módon.

Amíg a chips pirul, a maradék batátát vágjuk kb. 1 cm széles kockákra, majd aprítsunk fel egy dió-nyi méretű vöröshagymát. 2 evőkanál étolajon392 dinszteljük üvegesre, és adjuk hozzá a batátát. Dinsz-teljük még pár percig, majd engedjük fel a hamis húsleves félretett levével. Szórjunk rá fél mokkás-kanál sót, reszeljünk rá 2 dg friss gyömbért, 1 gerezd fokhagymát, és fedő alatt főzzük kb. 10 per-cig, amíg a batáta megpuhul. (Aki magyaros ízeket kedveli, gyömbér helyett egy kis ágnyi kakukk-füvet tegyen bele, amit a főzés végén el kell távolítani belőle. Télen a friss kakukkfű fél mokkáska-nálnyi szárított kakukkfűvel helyettesíthető.) Ekkor szűrjük le, és a visszamaradt édesburgonyát ke-vés lével turmixoljuk össze. A pépet 2 dl tejszínnel együtt öntsük a levesbe, és forraljuk fel. (Az ol-dalára tapadt masszát ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe. Botmixer alkalmazása esetén nem kell a levest leszűrni.) Az ínyencek a gyömbé-res változatot tejszín helyett kókusztejjel dúsítják. A különleges ízek kedvelői sült kápia paprikával dúsítják ezt a levest. (2 kápia paprikát süssünk, majd hámozzunk meg a Padlizsánkrémes szend-vicsnél leírt módon. Most nem kell ledarálni a sült paprikát, mert a turmixgép pépesíti.) Melegen, az időközben ropogósra pirult batátachips-el a tetején tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk.

Ízre és színre is nagyon hasonlít az Édesburgonyakrémleveshez a Sárgarépakrémleves, de alap-anyaga jóval olcsóbb nála. Elkészítési módja ugyanaz, mint az Édesburgonyakrémlevesé. A sárga-répából is lehet chipset készíteni. Ennek elkészítési módja megegyezik a Batátachips-el.

A krémleveskészítési divathullám a burgonyaleves pépesítésével kezdődött. A burgonyakrémleves még ma is sokak kedvence. A parasztos ízek kedvelői szórjanak a megdinsztelt hagymára fél mokkás-kanál fűszerpaprikát is. A különleges ízeket keresők fűszerpaprika helyett más fűszereket tegyenek bele.

A burgonya a babérlevélen kívül a rozmaringgal és a majoránnával harmonizál leginkább.

211. Burgonyakrémleves

Előző nap főzzünk egy adag Hamis húslevest 2 liter vízzel, és a levéből 1 litert tegyünk félre. (A maradék lé a párolt zöldséggel zöldséglevesként tálalva 2 személynek elegendő.) Másnap hámoz-zunk meg 40 dg mosott burgonyát, és újból megmosva vágjuk kisebb kockákra. Utána vágjunk ap-róra 5 dg vöröshagymát, szórjunk rá 1 mokkáskanál egész köményt, és egy fazékban 3 dg vajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a burgonyát, és dinszteljük még 1-2 percig, majd engedjük fel a hamis húsleves félretett levével. Tegyünk bele 1 babérlevelet, fél mokkáskanál sót, negyed

391 Egyébként érthetetlen, hogy a batáta miért kerül négyszer annyiba, mint a krumpli, amikor már nálunk is termesztik a Dél-Alföldön, és az édesburgonya 15%-kal több gumót terem, mint a közönséges burgonya. Terméshozama eléri a hektáronként 25 tonnát. Ráadásul vegyszeres védelmet sem igényel, mert nálunk nincs kártevője. Betakarítása viszont nagy figyelmet igényel, mert itt a sérült gumók megrothadnak. Ha nagyobb mennyiséget vásároltunk belőle, ne tegyük a hűtőbe, mert a hideg, párás levegőn a gumók foltossá válnak, és megpenészednek. A krumplihoz hasonlóan tároljuk fű-tetlen helyiségben (éléskamrában). 1-2 hétig hűtőszekrényben is tárolhatjuk, de a nejlonzacskóból feltétlenül vegyük ki.

392 Az ínyencek a krémleveseket nem étolajjal készítik. Szerintük a Sütőtökkrémlevesbe tökmagolaj való, míg a többi krémlevesbe olívaolajat kell tenni. Így valóban jobb ízük lesz. A jó minőségű tökmagolaj és olívaolaj azonban nem olcsó.

194/1238

kanál őrölt borsot, és fedő alatt főzzük kb. negyedóráig, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor szűrjük le, dobjuk ki belőle a babérlevelet, és a visszamaradt krumplit kevés lével turmixoljuk össze. Önt-sük a pépet a levesbe, morzsoljunk bele 10 dg rokfort vagy márványsajtot, és forraljuk fel. (Az ol-dalára tapadt masszát ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe. Botmixerrel egyszerűbb a pépesítés. Ez esetben nem kell leszűrni a levest.)

Végül a burgonyakeményítő kiválásának megakadályozása érdekében legírozzuk. 1 tojássárgáját keverjünk simára 1 dl tejszínnel, és kevés lével felengedve adjuk a forró leveshez. (Előtte vegyük le a tűzről, mert a tojássárgájával már nem szabad főzni. A hőkiegyenlítésre, vagyis a tojássárgája me-leg levessel való felengedésére is a csomósodás elkerülése érdekében van szükség.) Meme-legen, fok-hagymás Pirított zsemlekockával tálaljuk. (A zsemlekockát hagyjuk a leves tetején, ne keverjük be-le, mivel hamar elázik.) Hűtőszekrényben tároljuk. Másnap óvatosan, többször megkeverve megítsük fel, mert ha felforraljuk a tojássárgája pelyhesen kicsapódik belőle. Ezt a krémlevest nem le-het előre elkészíteni, mert másnapra besűrűsödik, és felhígítva már nem olyan finom.

Szinte mindenki kedveli a gombalevest. Sűrűbb változata a gombakrémleves is nagyon ízletes.

Mivel ezt nem kell berántani, elkészítése nem tart tovább, mint a gombalevesé. Mivel a gomba meglehetősen zamatos, ehhez nincs szükség zöldségalaplére.

212. Gombakrémleves

Előzőleg tördeljük ki 70 dg csiperkegomba szárát, és folyó víz alatt mossuk meg. (Az ínyencek intenzívebb ízű barna csiperkegombát használnak a gombalevesekhez.) A gombafejekből vegyünk el 20 dekagrammot, és metéljük apróra. (A nagy átmérőjű gombafejeket előbb vágjuk ketté.) Te-gyük félre, és a megmaradt gombát vágjuk kb. 1 cm széles kockákra. (A vastag szárát hosszában hasítsuk ketté.) Utána metéljünk apróra 5 dg vöröshagymát, reszeljünk rá 1 gerezd fokhagymát, és 2 dg vajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a kockára vágott gombát, és gyakran megkeverve süssük zsírjára. (Pirítani nem szabad.) Öntsünk rá 1 liter vizet, szórjunk bele 1 púpozott mokkáska-nál sót, negyed mokkáskamokkáska-nál őrölt borsot, és főzzük kb. 10 percig, amíg a gomba megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni. Közben az apróra vágott gombát hővédő bevonattal ellátott kisméretű serpenyőben, 1 evőkanál étolajon süssük ropogósra. (Amikor zsírjára sült állandóan ke-verjük, különben megég.) Közben szórjunk rá egy csipet sót és egy csipet őrölt borsot.

Amíg a gomba a levét engedi, metéljünk apróra 2-3 szál petrezselymet, reszeljünk rá 1 gerezd fokhagymát, és keverjük a megpirult gombához. Süssük még fél percig, majd tegyük félre. A lan-gyosra hűlt levest szűrjük le, és a visszamaradt gombát kevés lével turmixoljuk össze. Öntsük rá a leszűrt levet, és adjunk hozzá 2 dl tejszínt. A különleges ízek kedvelői 1 evőkanálnyi citromlevet is keverhetnek bele. (Botmixer alkalmazása esetén nem kell a levest leszűrni.) Tegyük vissza a tűz-helyre, és forraljuk fel. Melegen tálaljuk, és arányosan elosztva szórjuk a tetejére a pirított gombát.

Hűtőszekrényben tároljuk.

A legkönnyebben elkészíthető és legegészségesebb a medvehagymakrémleves.

213. Medvehagymakrémleves

Előző nap főzzünk egy adag Hamis húslevest 2 liter vízzel, és a levéből 1 litert tegyünk félre. (A maradék lé a párolt zöldséggel zöldséglevesként tálalva 2 személynek elegendő.) Másnap sós víz-ben főzzünk 2 kemény tojást, és vágjuk szeletekre. Ezt követően mossunk meg 15 dg medvehagy-malevelet, és tegyük a félretett főzőlébe. (Szükség esetén medvehagymalevelek helyett az újhagyma zöld leveleit is használhatjuk.) Adjunk hozzá negyed mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot, és fedő alatt főzzük 1-2 percig, amíg megpuhul. (Tovább ne főzzük, mert lebomlanak az ízanyagai, és tönkremegy a vitamintartalma. Az intenzív ízek kedvelői egyáltalán nem főzik a medvehagymale-velet. Beledobják a forró lébe, elzárják alatta a lángot, és lefedve hagyják ázni, amíg langyosra hűl.) Miután lehűlt szűrjük le, kevés lével turmixoljuk össze, és öntsük a leszűrt főzőléhez. (Az oldalára

tapadt pépet ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe. Botmixerrel egyszerűbb a pépesítés. Ez esetben nem kell leszűrni a levest.) Végül engedjük fel 2 dl tejszínnel.

Mivel a medvehagyma nem sűrít, ez a leves nem lesz olyan sűrű, mint a többi krémleves. Aki ragaszkodik a sűrű állaghoz, habbá verve keverje a tejszínt a levesbe. (Legkönnyebben a 35% zsír-tartalmú, papírdobozos UHT habtejszínek verhetők habbá.) Melegítsük fel, és tojáskarikákkal a te-tején tálaljuk. Az ínyencek főtt tojás helyett 10 dg apró kockákra vágott camembert sajtot raknak rá, de Pirított zsemlekockával tálalva is finom. (A darabolás előtt a camembert sajt kemény, fehér kér-gét távolítsuk el.) Hűtőszekrényben tároljuk.

Nem sokkal bonyolultabb a burgonyás medvehagymakrémleves előállítása.

In document Reformételek Ínyenceknek (Pldal 192-195)