• Nem Talált Eredményt

Osztályozás 1. mintafeladat

In document Gondolkodtató földrajz 1 (Pldal 132-135)

A nagy Kanto földrengés Tokióban 1923-ban

Ez átvezet a feladathoz.

Osztályozás 1. mintafeladat

A nagy Kanto földrengés Tokióban 1923-ban

Osztályozás 133

• Az osztály közösen olvassa át az összes állítást, és a bonyolult fogalmakat magyarázzuk el nekik. A tehetségesebb osztályok átolvashatják magukban, és ha ismeretlen nekik valami, akkor adjunk lehetőséget arra, hogy meg-kérdezzék tőlünk.

• Osszuk ki az OSZTÁLYOZÁS, 3. SEGÉDANYAGot. Mivel egyetlen kérdés is aka-dályt jelenthet a kevésbé tehetséges diákoknak, ez a feladatlap különálló feladatok sorozatára bontja a teljes feladatot annak érdekében, hogy a di-ákok tisztában legyenek az elvárásokkal. Még így is tág teret biztosít a 4.

feladat a magas színvonalú válaszokra.

• Előbb az okokat, majd a hatásokat, és végül az intézkedéseket beszéljük meg, hogy a diákok biztosan megértsék ezeket. Kérjük meg a diákokat, hogy 3 címszó alá csoportosítsák az állításokat: okok, hatások és intézkedések (2. feladat). Két példát az egész osztállyal együtt csináljunk meg.

• Amikor a csoportosítással elkészülnek, válasszunk ki csoportokat, és kérjük meg őket, mondják el az osztály többi tagjának, milyen eredményre jutot-tak. (Először mindig az állítás sorszámát mondják, hogy a tanár és az osz-tály is könnyebben, gyorsabban tudja kezelni az információt. Egész jó vita kerekedhet akkor, ha a diákok nem értenek egyet néhány állítás csoporto-sításában.)

• Ha általános megegyezés van az állításokkal kapcsolatban, akkor vezessük be, és magyarázzuk el a 3. feladatot. Amennyiben elég magabiztos az osz-tály, ők is javasolhatnak alkategóriákat az „Intézkedések” címszóhoz.

• Fel kell hívni a diákok fi gyelmét az alkategóriák címére az OSZTÁLYOZÁS, 3. SEGÉDANYAGban. Az osztály közösen csináljon meg két példát (segítségül használjuk az írásvetítőt).

• Kérjük meg a diákokat, hogy folyamatosan töltögessék a táblázatot, ahogy haladnak a feladatokkal.

• Amikor teljesen kitöltötték a táblázatot, gyűjtsük össze az állításokat és összegezzük.

• Vezessük be és magyarázzuk el a 4. feladatot. Ösztönözzük önálló munká-ra a diákokat.

A feladat irányítása

Adjunk elegendő időt a diákoknak az állítások osztályozásához a 2. és 3. feladat-ban. Nyilvánvalóan a szükséges idő a diákok képességeitől függ – a teljes fel-adatsor 2-4 órát vehet igénybe. Nagyon fontos, hogy egyértelmű időhatárokat szabjunk meg, és tartsuk is be ezeket annak érdekében, hogy az osztály a tempót tartani tudja és legyen idő a beszámolóra. Amilyen gyakran csak lehet, segítsük és motiváljuk azokat a diákokat, akiknek nehezebben megy a feladat. Ha a cso-portokat már óra előtt megtervezzük, csökkenthetjük az akadályok számát. Azon-ban, ha egy csoport mégis nyilvánvalóan küszködik egy feladattal, üljünk le hoz-zájuk, olvassuk fel az állításokat és segítsünk összpontosítani a gondolataikat.

Ha a feladat több elkülönülő órát is igénybe vesz, minden óra végén hagyjunk elég időt arra, hogy a diákok elmondják, eddig mit sikerült végrehajtaniuk, más-részt pedig a következő órai célokat rögzítsék.

A tapasztalatok megvitatása

Ez talán a foglalkozás legnehezebb része, de gyakorlással a tanárnak is és a diá-koknak is egyre könnyebben fog menni. Biztassuk arra a diákokat, hogy gondol-kozzanak el azon, hogyan végezték el a feladatokat, valamint mondjanak még

Osztályozás 1. mintafeladat

A nagy Kanto földrengés Tokióban 1923-ban

Osztályozás

134

olyan területeket, ahol a megszerzett tudást, az elsajátított módszert és az alkal-mazott folyamatokat jól fel tudnák használni.

Kérjük meg a csoportokat, mondják el, hogyan osztályozták az információt, mi volt az oka a nézeteltéréseknek, amelyek az osztályozás kapcsán merültek fel, és hogyan kezelték ezeket.

• Kérdezzük meg a diákokat, mit tanultak a feladatból. Ne pusztán az osztá-lyozási képességre koncentráljunk, hanem a széttagolt információ össze-kapcsolására is, amellyel összefüggő esszé készíthető.

• Beszéljük meg, hogyan próbálták elemezni a különféle intézkedések stra-tégiáit, és hogyan döntötték el, mely intézkedések voltak a leghatékonyab-bak az életmentésben.

• Vizsgáljuk meg, milyen lehetséges kapcsolódási pontok vannak más témák-kal. Hívjuk fel a diákok fi gyelmét arra, hogy a mindennapi életben is hasz-nosítható az Osztályozás képessége, valamint arra, hogy a közös jellem-zőket hogyan tudják alapul venni például a zene osztályozásakor (jazz, pop, rock), könyvek esetén (thriller, romantikus, gyerekkönyv), foci csapatoknál (labdarúgóosztályok), az Aranyoldalak cégeinél stb.

• Vitassuk meg az osztállyal, hogyan rangsorolták a földrengésre adott in-tézkedéseket. Vizsgálják meg, hogyan használjuk a rangsorolást a minden-napi életben (annak eldöntésekor, hogy mit vigyünk el a nyaralásra, a ha-táridőkkel kapcsolatos időbeosztáskor stb.) Biztassuk a diákokat, hogy mondjanak saját példákat.

Ellenőrzés

Kérjük meg a diákokat, hogy írjanak részletes riportot a nagy Kanto földrengés okairól, hatásairól és az azt követő intézkedésekről (4. feladat). Az osztályozási címszavak és alkategóriák szerint építsék fel a bekezdéseket, valamint próbálja-nak meg a hatásokra magyarázatot adni, és igazolni az alkalmazott reakciókat, intézkedéseket; magyarázzák el, szerintük melyik intézkedés lenne a leghatéko-nyabb az életmentésben.

A kevésbé ügyes diákoknak nagy segítséget jelenthet a gondola taik rendsze-rezésében, ha egy fogalmazási vázat adunk nekik (lásd a 94. oldalt), például:

A földrengés azért történt, mert…

Az emberekre gyakorolt hatások…

Az épületekre… hatása volt.

Úgy gondolom, hogy ezek a hatások nagyon károsak voltak, mert… stb.

Bármilyen legyen is a szerkezete, a diákoknak meg kell érteniük, nagyon fon-tos, hogy a saját szavaikkal írják meg az esszét. Ha nem elég óvatos a tanár, akkor le fogják másolni az állításokat anélkül, hogy gondolkoznának rajtuk, és értelmeznék őket.

Még több transzfer.

Osztályozás 1. mintafeladat

A nagy Kanto földrengés Tokióban 1923-ban

Osztályozás 135

Állítások

Japánt körülbelül 5000 kisebb rengés rázza meg évente. Tokió-ban havonta három olyan rengés pattan ki, amit érezni is lehet.

A következő állítások a Tokióban 1923. szeptember 1-jén 11.58-kor bekövetkező nagy Kanto földrengés okairól, következmé-nyeiről és az azt követő intézkedésekről szólnak.

1. A modern felhőkarcolókat ma már acélvázzal építik, ami képes arra, hogy kilengjen földrengés esetén.

2. A kikötőt elárasztotta a cunami (földrengés által keltett szökőár).

3. A főbb közúti hidakat megjavították és megerősítették.

4. 100 000 ember halt meg Tokióban és 40 000 fő

In document Gondolkodtató földrajz 1 (Pldal 132-135)