• Nem Talált Eredményt

A születések és halálozások száma (ezer fő/év)

In document Gondolkodtató földrajz 1 (Pldal 36-41)

40 30 20 10 idő A teljes népesség száma

Születési ráta Halálozási ráta Első szakasz: nagyfokú stabilitás Második szakasz: korai népességrobbanás Harmadik szakasz: késői népességrobbanás Negyedik szakasz: stabilizálódó népességszám

2. segédanyag

Életre keltett grafi konok 37

Háttér

Ezt a feladatot egy hetedikes, vegyes képességű osztállyal végeztem, akik igazán

„barátságosak” voltak, és készek voltak új dolgokat kipróbálni. Mivel ekkor ta-lálkoztak először az életre keltett grafi konokkal, úgy gondoltam, helyénvaló, ha egyszerű feladatot kapnak, néhány állítással. A téma, amivel foglalkoztunk, az energia volt (a brit Nemzeti Alaptanterv 15e bekezdése alapján). A modul kér-dései például „Miért van az embereknek szükségük energiára? Mikor használ-ják? Milyen formái vannak? Honnan származik?”. Ez a feladat a tanítási folya-mat során elég hamar sorra került, és elsősorban az első két kérdéshez kapcsolódott.

Előkészületek

A feladatot a Newcastle-i Egyetemtől Chris Reid posztgraduális hallgató találta ki, és a tanszéki dolgozók legtöbbje használta. Négy dolgot kellett tennem:

• Átrajzolni a grafi kon körvonalát az eredetiről, majd sokszorosítani, hogy mindegyik tanulónak jusson egy, amin majd jelölheti az állításokat (

ÉLET-RE KELTETT GRAFIKONOK, 3. ÉS 4. SEGÉDANYAG).

• Sokszorosítani az állításokat (ÉLETRE KELTETT GRAFIKONOK, 5. SEGÉDANYAG)

• Készíteni egy olyan lapot, amin csak a tengelyek vannak, hogy a tanulók meg tudják csinálni a hétvégi áramigénnyel kapcsolatos házi feladatukat – lásd az Ellenőrzés részben (ÉLETRE KELTETT GRAFIKONOK, 6. SEGÉDANYAG).

• Készíteni egy írásvetítővel kivetíthető változatot az eredeti grafi konról (ÉLETRE KELTETT GRAFIKONOK, 3. SEGÉDANYAG).

Ez volt az első alkalom, amikor az osztály az Életre keltett grafi konnal fog-lalkozott, ezért szántam egy kis időt arra, hogy egyértelműek legyenek az utasí-tásaim.

Bevezetés

Habár a feladat sikeres megvalósítása szempontjából nem volt rá szükség, még-is a szokásostól némileg eltérően kezdtem az órát. Mire megérkezett az osztály, lekapcsoltam a világítást, és behúztam a sötétítő függönyöket. Ahogy bejöttek, az egyik tanuló felkapcsolta a villanyt. Miután leültek, megkérdeztem, hogy mi-ért tette. Azt válaszolta azmi-ért, mert sötét volt. Kiemeltem, hogy Richardnak oka volt felkapcsolni a villanyt, és hogy az órán annak az okait vizsgáljuk, miért használnak az emberek áramot. Ez az egész körülbelül egy percet vett igénybe.

Utasítások

• Kiosztottam az eredeti grafi kon egyszerűsített változatát és az állításokat (ÉLETRE KELTETT GRAFIKONOK, 3., 4. ÉS 5. SEGÉDANYAG).

• Elmagyaráztam, mit ábrázol a grafi kon. Emlékeztettem őket, hogy a víz-szintes tengely az időt mutatja, 24 órás bontásban. Ezzel kapcsolatban feltettem néhány kérdést, például: „Mennyi az idő, ha 14.30 vagy 20.30 van?” Nem voltam teljes mértékben meggyőződve arról, hogy minden ta-nuló megértette, de arra számítottam, hogy a jobb képességűek segítik majd a gyengébbeket. Mondtam nekik, ne foglalkozzanak azzal, hogy a függőleges tengelyen a GW mit jelent, az csak a felhasznált energia meny-nyisége.

Életre keltett grafi konok 2. mintafeladat

A napi energia-felhasználás

Csoport alapú differenciálás

Életre keltett grafi konok

38

• Aztán jó pár kérdést feltettem nekik, hogy jobban megértsék a grafi kont, pl. „Mi az, hogy házi? Mit jelent az éjszakai tarifa az áramszolgáltatás-ban? Miért volt az elhasznált mennyiség nagyobb decemberben, mint novemberben? Mit mutatnak a vonalak?” Ez hasznos volt, mert kiderült, hogy néhányan úgy gondolták, éjszaka nagyobb az áramfogyasztás, mert akkor égnek a lámpák.

• Az állításokkal és az üres grafi konnal kapcsolatban elmagyaráztam, hogy nekik kell eldönteniük, hova illenek az egyes állítások. Hangsúlyoztam, hogy néha csak egy jó megoldás van, máskor pedig több megoldás is lehet-séges. Ami fontos, hogy legyen rá magyarázatuk. Azon is gondolkozniuk kellett, hogy az állításokban található cselekvésekhez hogyan kapcsolódik, miért kell elektromosság.

• Az első feladatot megoldottuk közösen. Mivel egyikük sem hozta szóba, megkérdeztem, hogy miért Mrs. Jonesról és nem Mr. Jonesról van szó.

Beszélgettünk egy kicsit arról, hogy kinek az apukája főz bármit is – sze-rencsére volt pár jó példa. Aztán megkértem őket, folytassák a feladatot önállóan. Hagytam, hogy olyan csoportokban dolgozzanak, ahogyan szok-tak, a csoportok létszáma 2–4 fő között alakult.

A feladat irányítása

Az első példánál leírtak nagy része itt is érvényes, de a tanulók nagyon lelkesek voltak, és nem volt gond azzal, hogy a feladatra koncentráljanak. Sokat kérdez-tek. Próbáltam nem befolyásolni őket, de amikor láttam, hogy egy állítást nem jó helyre tettek, valami olyasmit mondtam, hogy „Ezt magyarázd el nekem”.

Azokat, akik korábban végeztek, mint a többiek, megkértem, önállóan írjanak 3-4 állítást, ezt igazán élvezték.

Tapasztalatok megvitatása

Ezt a részt úgy építettem fel, hogy megkérdeztem, mit hova tettek, és miért.

A negyedik állítás okozta a legtöbb nehézséget, de ennek kapcsán jót beszélget-tünk arról, hogy az áramszolgáltató cégek hogyan próbálják meggyőzni az em-bereket az éjszakai áram fogyasztására, például a hőtárolókkal (amit néhányan alkalmaztak is) stb. Az egyik fi ú azt kérdezte, mi történik azzal az árammal, amit nem használnak el. Ez a kérdés zavarba ejtett.

A feladatot teljes mértékben megértették, és különösen tetszett nekik a füze-teket osztályozó tanárról szóló mondat.

Kicsit továbbvittem ezt a részt; megkérdeztem, milyen problémák fordulhat-nak elő a tél közepén, ha nagyon hideg az időjárás.

Ellenőrzés

Az ellenőrzést házi feladatként adtam ki, aminek az elmagyarázásával legalább 5 percet töltöttem. A tanulók megkapták a grafi kon vázát (Áramfogyasztás egy téli vasárnap) amin csak a tengelyek voltak (ÉLETRE KELTETT GRAFIKONOK, 6. SEGÉD-ANYAG). Nekik kellett megrajzolni a vonalat egy téli vasárnap áramhasználatáról, és négy olyan állítást kellett írniuk, ami illik a grafi konjukhoz. Átbeszéltem velük, miben különböznek a vasárnapok a hétköznapoktól. Tetszett nekik, hogy saját grafi kont és állításokat csinálhatnak. Azt hiszem, ez volt a tanév leg népszerűbb házi feladata. Néhányan kitűnő munkát végeztek (későn kelés, vasár napi sült, E szakasz teljes egészében

azt a célt szolgálja, hogy segítsen felidézni

Ez a közeli transzferre jelent példát (bőveb ben

Életre keltett grafi konok 39

Életre keltett grafi konok 2. mintafeladat

A napi energia-felhasználás 3. segédanyag

AZ ELEKTROMOS ÁRAM FELHASZNÁLÁSÁNAK ALAKULÁSA EGY ÁTLAGOS TÉLI HÉTKÖZNAP A BRIT ORSZÁGOS ELEKTROMOS HÁLÓZATBAN Energiafelhasználás (GW) 45 45 45 45 45 45

0.30 2.30 4.30 6.30 8.30 10.30 12.30 14.30 16.30 18.30 20.30 22.30

Időpont

Csúcsidőszakon kívüli felhasználás ( nagyfogyasztói tarifa) Esti csúcsidőszak a háztartásokban

Az ipari és ház- tartási fogyasztás csökkenése A legmagasabb áramfelhasználás télen Egy átlagos decemberi hétfő áramfelhasználása Egy átlagos novemberi hétfő áramfelhasználása

Életre keltett grafi konok

40

0.30 2.30 4.30 6.30 8.30 10.30 12.30 14.30 16.30 18.30 20.30 22.30

Időpont

Életre keltett grafi konok 2. mintafeladat

A napi energia-felhasználás

4. segédanyag

Életre keltett grafi konok 41

Életre keltett grafi konok 2. mintafeladat

A napi energia-felhasználás 5. segédanyag

Állítások – Napi áramfogyasztás

In document Gondolkodtató földrajz 1 (Pldal 36-41)