• Nem Talált Eredményt

A megfelelő bíró szakemberek képzése

In document DR. TAHIN SZABOLCS (Pldal 73-76)

GYERMEKKÖZPONTÚSÁG A CSALÁDJOGI PEREK SORÁN

A GYERMEK MINT ÉRDEKELT MEGHALLGATÁSA CSALÁDJOGI PEREK SORÁN

4.4. A megfelelő bíró szakemberek képzése

Ahhoz, hogy az előző pontban felsorolt feltételek megvalósulhassanak, és a gyermek közvetlen, bíró általi meghallgatása ne okozzon neki traumát, fontos, hogy a személyi feltételek is biztosítva legyenek, vagyis felkészült, a gyermek megfelelő meghallgatására képes szakemberek és bírák végezzék azt el.

A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutatás szerint a különböző korcsoportokba tartozó gyermekek jogaira és szükségleteire, valamint a gyermekekhez igazított eljárásokra vonatkozóan minden

40 Ld.: Thalia KRUGER: International Child abduction The Inadequacies of the Law Hart Publishing 2011, 37. oldal.

41 Ld.:SZEIBERT Orsolya: i.m.

gyermekekkel foglalkozó szakember számára biztosítani kell a szükséges interdiszciplináris képzést. A gyermekekkel közvetlen kapcsolatban álló szakembereket a gyermekek korának és fejlettségi szintjének megfelelő kommunikációra, valamint a különösen sérülékeny gyermekekkel való kommunikációra is ki kell képezni.

Sajnálatos módon Magyarországon egy 2012-ben készült ombudsmani jelentés szerint a gyermekvédelemben és az igazságszolgáltatásban dolgozó szakemberek képzésében nem vagy alig jelentek meg a gyermeki jogok, vagy a gyermekbarát igazságszolgáltatás témája. Állandósítja a gyermekeket megillető védelemhez és gondoskodáshoz való jog sérülésének lehetőségét, hogy hiányosak a gyermekekkel közvetlenül foglalkozó, a velük kapcsolatos eljárásokban részt vevő szakemberek antidiszkriminációs ismeretei és hiányoznak a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos tájékoztató anyagok is.42

Egyes országokban a családjogi ügyekkel kifejezetten az ilyen ügyek tárgyalására kijelölt bírák foglalkoznak. Magyarországon ezzel szemben a bírákat polgári vagy büntető ügyszakos bírókká nevezik ki. A gyermeki jogok, így a jelen dolgozatban tárgyalt meghallgatási jog érvényesülése szempontjából is aggályos, hogy míg több székhelyi bíróságon állandónak tekinthető kvázi "családjogi csoportok" működnek, az ügykört választó, érdeklődő, tapasztalt, elhivatott és a bíróképzésben, szakirányú képzésben résztvevő bírákkal, addig a kisebb helyi bíróságokon ez nem megoldott, pl. a kisebb létszámra tekintettel. Így jelentős a különbség az ügyeket tárgyaló bírók tapasztalata, érdeklődése, elhivatottsága és szakirányú képzettsége között.

Ezt a problémát az Országos Bírósági Hivatal is észlelte, így a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport évről évre egyik fő feladatának tartja a családjogi ügyeket tárgyaló bírák központi képzését. Az Igazságügyi Akadémián tartott központi képzések mellett a helyi képzések is kiemelten fontosak. 2018-ban minden törvényszéken volt képzés, szakmai értekezlet a gyermekközpontú igazságszolgáltatás témájában. Ezen értekezletek egyik nagy hátránya, hogy főleg frontális előadások keretében történik a bírák képzése, holott a gyermek megfelelő kihallgatása, a

42 Ld.: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-3070/2012. számú ügyben.

http://www.ajbh.hu/documents/10180/143247/201203070.rtf/dca98b68-1194-4f33-bb24-9840c9837549 2019. 09. 14.

kihallgatási technikák gyakorlása kiscsoportos, interaktív, szerepjátékokkal tarkított képzésekkel eredményesebben elsajátítható lenne.

Mivel hazánkban nincs elkülönült családjogi bíróság, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a bírósági eljárás keretében tartott meghallgatások gyermekbarát voltára. A valóságnak megfelelő, értékelhető gyermeki nyilatkozat alapja a bíró és a gyermek közötti kommunikáció minősége.

Ennek fejlesztése érdekében érdemes a bírók pszichológiai ismereteit bővíteni, és így bátrabban hallgatnák meg közvetlenül a bírók is a kiskorúakat. A szakirodalom a bíró magatartása körében számos olyan kritériumot fogalmaz meg, amely a bíró és a gyermek közötti párbeszédet segítik elő.43

Azokban az országokban ugyanis, ahol elkülönült családjogi bíráskodás létezik (pl. Franciaországban), az ilyen ügyekben nem a kontradiktórius eljárás elvét tükröző, valamint a bíró döntési hatalmát kiemelő, hangsúlyozó tárgyalóteremben történik a tárgyalás, hanem a külön erre a célra kialakított, kisméretű termekben, ahol a felek, képviselőik és a bíró az asztalt körülülik, vagy adott esetben a bíró szobájában, ahol kevésbé érvényesül a tárgyalóterem hivatalos légköre. Mindezt azért érdemes megjegyezni, mert ha a gyermek meghallgatását a bíró foganatosítja, egyáltalán nem mindegy, hogy arra milyen környezetben, milyen légkörben kerül sor.44

Amennyiben a gyermekbarát igazságszolgáltatás magasabb szintre jut hazánkban, egyre több helyen lesz rá lehetőség, hogy a családjogi bírák számára külön "gyermekbarát" helyiségeket alakítsanak ki, ahol nyugodt körülmények között folyhatnának ezek a beszélgetések. A megfelelő légkör azonban nem csak a külsőségeken múlik, kiemelkedő jelentősége van annak is, hogy a bíró miként irányítja a beszélgetést. A bírák folyamatos továbbképzése során lehetőséget kell biztosítani a családjogi ügyszakban tevékenykedők számára, hogy pszichológusok segítségével fejlesszék ezen képességeiket.45

43 Ld.: DR.BUCSI Ágnes: i.m.

44 Ld.: DR.BUCSI Ágnes: A gyermek meghallgatása az őt érintő eljárásokban - egy alapelv érvényesülése a magyar joggyakorlatban II. rész. In: Családi Jog 2011. 3. szám, 10-16. o.

45 Magyar nyelven:

http://www.coe.int/t/dghl/standardsetting/childjustice/Source/GuidelinesChildFriendlyJustice_HU.

pdf 2019. 05. 14.

Kívánatos lenne többszöri, több napos, akár több modulos fejlődéspszichológiát, kommunikációt, kapcsolatteremtést, kérdezéstechnikát, szerepjátékot, pszichopatológiát és mindezek vonatkozásában gyakorlati példákat is magában foglaló, központilag megszervezett interaktív, kiscsoportos képzés bíróknak, gyámhivatali ügyintézőknek, ha a fenti eredményeket mi magunk is el szeretnénk érni.

Nem mindegy ugyanis, hogy az, aki a gyermekkel szemben ül, tisztában van-e azzal, hogy mvan-elyik korcsoporttól milyvan-en jvan-ellvan-egű kérdés mvan-egértését várhatja, és képes-e szükség esetén a meghallgatás során stratégiát váltani.

Ezáltal ezek az eljárások is egyszerűbben, gyorsabbak és szakszerűbbek lehetnének.46

A jelenlegi személyi és tárgyi feltételek hiányából adódik feltehetően az, hogy a magyar bírák még mindig nem szívesen élnek a közvetlen meghallgatás lehetőségével. Az Országos Bírósági Hivatal által végrehajtott fokozatos fejlesztések és képzések célja az, hogy a bírák megfelelő tudással és háttérrel rendelkezzenek ahhoz, hogy maguk hallgassák meg a gyermeket, ezzel akár a pertartamot is lerövidítve, hiszen vannak olyan országrészek, ahol több hónapig kell várni egy pszichológus szakértő általi gyermek meghallgatásra.

A GYERMEK MEGHALLGATÁSA A MEDIÁCIÓS ELJÁRÁS SORÁN

In document DR. TAHIN SZABOLCS (Pldal 73-76)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK