• Nem Talált Eredményt

A gyermek bíró általi közvetlen meghallgatása

In document DR. TAHIN SZABOLCS (Pldal 70-73)

GYERMEKKÖZPONTÚSÁG A CSALÁDJOGI PEREK SORÁN

A GYERMEK MINT ÉRDEKELT MEGHALLGATÁSA CSALÁDJOGI PEREK SORÁN

4.3. A gyermek bíró általi közvetlen meghallgatása

A gyermek bíróság általi meghallgatását - különösen alacsonyabb, 12-14 éves életkorban - sokan azért nem támogatják, mert szerintük az a válás, illetve a szülők közötti jogvita miatt egyébként is megviselt gyermeket pszichológiai szempontból túlságosan megterheli. Természetesen ennek a megterhelésnek a mértéke nagymértékben függ a per családi előzményeitől. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyermek szexuális, fizikai vagy lelki abúzus sértettjévé vált, ebben az esetben inkább pszichológus bevonásával kell megvizsgálni, meghallgatni, és csak a legvégső, nélkülözhetetlen esetben kell kitenni a bíróság előtti meghallgatásnak.

Ezzel szemben egy nyugodt légkörben nevelkedő, kiegyensúlyozott gyermek számára a bíróval való négyszemközti beszélgetés nem jelent olyan mértékű megterhelést, amelyre hivatkozva a meghallgatást mellőzni kellene, sőt kamaszként még pozitív eseményként is megélheti azt, hogy nem teljesen a feje felett döntöttek az ő sorsát is lényegesen érintő kérdésekben.

A polgári perrendtartás szerinti közvetlenség alapelvének szelleme szerint is előnyös a gyermek bíró általi meghallgatása, mivel ezáltal jobban rálát a családi, érzelmi kapcsolatokra, és a gyermekkel való beszélgetés, a gyermek testbeszéde,

szüleihez fordulása olyan apró momentumokkal segítheti döntését, amelyek nem jutnának ezen eljárási cselekmény nélkül a birtokába.36

Természetesen problematikus, és a gyermek számára kétségkívül megterhelő lehet, ha a meghallgatására nem megfelelő módon kerül sor. A gyermek személyes meghallgatásának sikere és eredménye éppen ezért elsősorban a bíróságtól függ. Éppen ezért minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermek a legkedvezőbb környezetben és a legmegfelelőbb körülmények között tudjon vallomást tenni, tekintettel életkorára, érettségére, értelmi szintjére és lehetséges kommunikációs nehézségeire.

Érdemes ehhez megvizsgálni a Practice Direction for Trials of Children and Young Persons in the Crown Court37 című gyakorlati útmutatót a gyermekek és fiatalok tárgyalásaira vonatkozóan. Ennek célja a gyermek megfélemlítésének, megalázásának vagy szorongásának elkerülése a tárgyaláson. A gyakorlati útmutató elemei többek között a következők: a gyermek a tárgyalás előtt megtekintheti a tárgyalótermet, hogy hozzászokjon; az eljárást elmagyarázzák számára érthető nyelvezettel.

A tagállamok számára javasolják, hogy támogassák és valósítsák meg a gyermekbarát meghallgatószobák ötletét, ahol a gyermekeket barátságos körülmények között hozzáértő személyzet hallgatja meg. Az eljárás biztosítsa, hogy a gyermeket bíró hallgassa meg, pszichológus jelenlétében.

Az egyéb érintett személyek (ügyész, ügyvéd, a vádlott, a magánvádló) egy másik szobában vannak jelen, és a szobák közötti kommunikációs rendszereknek, egyirányú tükröknek és/vagy élő közvetítésnek köszönhetően lehetőségük van részt venni a meghallgatásban.

Dr. Phil. Heidi Simonival szakpszichológus, a zürichi Marie Meierhofer Institut für das Kind (MMI) vezetője, és Maria Teresa Diez Grieserrel, az MMI szakpszichológusa egy velük készült interjú során igen gyakorlatias módon összefoglalták azokat a momentumokat, amelyek a gyermekmeghallgatásra való szakmai felkészülés során hasznosnak bizonyulnak. A meghallgatás

36 Ld.: DR.KOZÁK Henriette: A gyermekek bíróság által történő meghallgatásának gyakorlata. In:

Családi Jog, 2011. 1. szám, 23-30. o.

37 Ld.:

https://books.google.hu/books?id=bpm9aeDsnFwC&pg=PA91&dq=Practice+Direction+for+Trials+

of+Children+and+Young+Persons+in+the+Crown+Court&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwj58OC047XJ AhUBCiwKHZ3BCgEQ6AEIGzAA#v=onepage&q=Practice%20Direction%20for%20Trials%20of%20C hildren%20and%20Young%20Persons%20in%20the%20Crown%20Court&f=false 2019. 09. 14.

legfontosabb előkészülete, hogy előtte érdemes végiggondolni, hogy mit vár a bíró az eseménytől, legyen azonban kellően nyitott, és ne legyenek előítéletei azzal kapcsolatban, mi is fog annak során elhangzani. Győződjön meg arról, hogy a gyermek kényelmesen ül-e, és akár az idézésbe is belefoglalható, hogy kedvenc kabalaállatát nyugodtan hozza magával. Üljön vele egy magasságban, nézzen rá a beszélgetés során, és valóban figyeljen oda rá, ne foglalkozzon mással.38

Piercarlo Pazé tanulmányában több ajánlást is megfogalmaz, melyeket két csoportba sorol. Az első csoportba azok a javaslatok tartoznak, amelyek a hivatalos személy - a bíró - és a gyermek közötti megfelelő párbeszédet segítik elő.

Ide tartozik többek között a gyermek előzetes tájékoztatása, a megfelelő környezet és a megfelelő légkör kialakítása, a bírónak a gyermekkel szemben használt nyelvezete.

A második csoportba tartozó javaslatok a bíró megfelelő érzelmi ráhangolódását hivatottak elősegíteni, mint például, hogy a bírónak tisztában kell lennie saját érzelmi beállítottságával, számolnia kell azzal, hogy a meghallgatás lelkileg őt is megterheli, igénybe veszi, fel kell készülnie a gyermek esetleges várható elutasító, ellenséges viselkedésére, segítenie kell a gyermek szorongásának leküzdésében, valamint a gyermekkel szemben szimmetrikus viszonyt kell kialakítania és a gyermek felé tisztelettel, jóindulattal és fokozott érzelmi intelligenciával kell fordulnia.39

A gyermek megfelelő tájékoztatásához a magyar bíróságokon is rendelkezésére állnak az Országos Bírósági Hivatal által kidolgozott idéző minták, útmutatók és nyomtatványok, melyek nemcsak a gyermek részére, hanem a bíró részére is támpontokat nyújtanak a gyermek "barátként" való kezeléséhez, meghallgatásához. A gyermek megfelelő légkörben történő meghallgatásához a bíróságokon gyermek-meghallgatószobák létesültek, melyek felszereltsége, barátságos hangulata segít az érthető módon szorongó, bizalmatlan gyermek feszültségének oldásában. Ezáltal elősegíthető, hogy a gyermek a bíróság előtt értékelhető, a valóságnak megfelelő nyilatkozatot tegyen.

38 Ld.: KOZÁK Henriette: i.m.

39 Idézi: DR.BUCSI Ágnes: A gyermek meghallgatása az őt érintő eljárásokban - egy alapelv érvényesülése a magyar joggyakorlatban, Dunaújvárosi kutatás alapján, In: Család, gyermek, vagyon, a joggyakorlat kihívásai. Szerkesztette: Szeibert Orsolya, HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft., Budapest, 2012, 315-316. old.

Nem szabad elhallgatni azt sem, hogy a közvetlen gyermekmeghallgatásnak - a gyermek által elszenvedett stresszhelyzeten túl - lehetnek olyan negatív hozadékai is, mint pl. lojalitáskonfliktus erősödése, melyből adódóan a gyermek nem a valós érzelmei szerint nyilatkozik. Ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy a gyermek az egyik szülő iránt érzett felelősségéből adódóan nem a valós érzelmei szerint nyilatkozik, hanem védeni kívánja ezt a szülőt. Az is kiemelkedően fontos, hogy a bírói meghallgatás során ne keltsenek olyan illúziót a gyermekben, hogy ő fogja eldönteni a család jövőbeli sorsát és ezen eljárási cselekmény célja, hogy ő válasszon a szülei között, és erről tegyen nyilatkozatot. Ez utóbbi csak a gyermek lojalitáskonfliktusát növelné, és egy olyanfajta döntési felelősséggel terhelné meg, amelynek elviseléséhez még túl fiatal ilyen életkorban40

További eljárási és technikai jellegű, ugyanakkor alapvető jogokat és érdekeket érintő kérdés az, hogy rögzíthető-e a gyermek véleménye, ha igen, milyen terjedelemben és milyen eszközökkel. A rögzítés különösen akkor okoz problémát, ha a gyermek azt kéri, hogy bizonyos általa elmondott olyan tények, közlések ne jussanak a szülők tudomására, amelyek alapvetően befolyásolják a bíróságot álláspontjának kialakításában. Szembekerül ezekben az esetekben a gyermek ahhoz fűződő érdeke, hogy közlését bizalmasan kezeljék, titokban tartsák, s a jogszolgáltatás - így a bíró - azon érdeke, hogy a meghozott döntést megfelelően alátámassza. Nem ritka az, hogy az eljáró bíró a gyermek érdekében nem közöl a szülőkkel bizonyos információkat, ám gondoskodik arról, hogy azokat szükség esetén a fellebbviteli bíróság megismerhesse.41

In document DR. TAHIN SZABOLCS (Pldal 70-73)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK