• Nem Talált Eredményt

Anyagi jogviszonyhoz kapcsolódó eljárási védelmi eszközök

In document DR. TAHIN SZABOLCS (Pldal 146-149)

„GYENGÉBB” FÉL VÉDELME A POLGÁRI PERRENDTARTÁSBAN

VÉDELEM HELYZETEI ÉS A KAPCSOLÓDÓ PERJOGI ESZKÖZÖK

5.1. Anyagi jogviszonyhoz kapcsolódó eljárási védelmi eszközök

Vannak olyan esetek, amikor az anyagi jogszabályokból szinte automatikusan eredően az eljárásjogban is megjelenik egy speciális viszony, illetve személyi kör védelme. Ilyen például a fogyasztókra vonatkozó rendelkezések vagy a munkavállalókra vonatkozó kivételes szabályok. Ezen pozíciók védelme elsősorban az anyagi jogszabályok feladata, azonban sokszor ez nem elég vagy kiegészítésre szorul, így jelennek meg ezek a különleges személyi körök az eljárásjogi szabályozásban is.

Elsőként a fogyasztókra, mint gyengébb felekre vonatkozó szabályozást és a hozzájuk kapcsolódó eljárásjogi védelmi eszközöket mutatom be. A Polgári Törvénykönyv meghatározása szerint a fogyasztó a gazdasági vagy szakmai tevékenysége körén kívül eső célból szerződést kötő személy77, míg a fogyasztói szerződés az a szerződés lesz, amely a fogyasztó és olyan személy között jön létre, aki vagy amely a szerződést gazdasági vagy szakmai tevékenysége körében köti.78A fogyasztók védelme elsődlegesen a fogyasztóvédelmi anyagi jogi rendelkezések feladata, azonban a hatékony védelem érdekében másodlagosan a perjogban is meg kell jelennie a védelmi rendelkezéseknek.

Elsőként az illetékesség körében találhatók a fogyasztó igényérvényesítését elősegítő szabályok. A Pp. két olyan kizárólagos illetékességi szabályt tartalmaz, amelyek nem kapcsolódnak különleges eljárásokhoz. Ezek közül az egyik az illetékességnek a fogyasztó lakóhelyéhez kötése a vállalkozás által a fogyasztó ellen, szerződéses jogviszonyból eredő igény érvényesítése iránt indított per esetén.79 Ez a szabály elsősorban a fogyasztót mint gyengébb felet védi attól, hogy az igényérvényesítési lehetőségi azáltal nehezedjenek el, mert többletteherrel járna számára a polgári peres eljárás. Illetve másodlagosan alkalmas arra is, hogy a fővárosi bíróságok ügyérkezését elterelje a kisebb munkateherrel küzdő vidéki bíróságok felé.80 A fogyasztót védő kizárólagos illetékességi szabály csak a szerződéses viszonyokból eredő igényérvényesítés esetén alkalmazható. Továbbá

77 Ezt a két fogalmat Pp. maga is tartalmazza az értelmező rendelkezéseken belül, utalva a Ptk.-ra.

(Pp. 8. § (1) bekezdés 5. és 19. pontja)

78 Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 3. és 4. pont

79 A fogyasztók védelme megjelenik a Brüsszel Ia. rendelet joghatósági rendelkezéseiben is.

80 KÁPOSZNYÁK Alíz: Bírósági hatáskör és illetékesség In Varga István: (szerk.): A polgári perrendtartás és a kapcsolódó jogszabályok kommentárja 139. o.

a Pp. fenntartja annak a lehetőségét is, hogy más törvény, Európai Unió kötelező jogi aktusa, illetve nemzetközi egyezmény az illetékes bíróság meghatározása kérdésében másképp rendelkezzen. A fogyasztói érdekek teljesebb védelme érdekében azonban szükséges volt egy ettől általánosabb illetékességi szabályrendszer kialakítása is, amely valamennyi a fogyasztó és a vállalkozás közötti, szerződéses jogviszonyból származó igény érvényesítése iránt indított perre megfelelően alkalmazható. Míg a vállalkozás által a fogyasztóval szemben szerződéses jogviszonyból eredő igényérvényesítésre csak a fent említett kizárólagos illetékességi szabály alkalmazható, addig a fogyasztó a vagylagos illetékességi szabályok alapján saját belföldi lakóhelye, vagy ennek hiányában belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt is indíthat pert a vele szerződő vállalkozás ellen.81 A fogyasztónak természetesen továbbra is lehetősége lesz, hogy igényét a saját lakhelye szerinti illetékes bíróság helyett az alperesre illetékes bíróság vagy más különös illetékességi ok szerint illetékes bíróság előtt érvényesítse. Ettől a szabályozástól a fogyasztó hátrányára nem lehet eltérni, érvénytelen az olyan kikötés, amely ezt a jogot kizárja.82 A fogyasztó védelmének fontosságát bizonyítja az is, hogy egy CKOT állásfoglalás is kijelenti, hogy a Pp. 26.

§ (1) bekezdését, tehát a kizárólagos illetékességet a Pp. hatályba lépését követően indult ügyekben mindig alkalmazni kell, függetlenül a felek között korábban létrejött illetékességi kikötésektől.83 A fogyasztó védelme tehát az anyagi jogszabályokon túl az eljárásjogban főleg a kedvezőbb, átláthatóbb illetékességi szabályokban mutatkozik meg.

A gyengébb fél védelme az anyagi jogszabályok mellett az eljárásjogban nem csak a fogyasztók kapcsán jelenik meg, hanem egy másik jelentős területen is, a munkaügyi perekben. A jogalkotó nem csak a Munka Törvénykönyvében, hanem az eljárásjogi rendelkezések terén is igyekezett a munkavállaló különleges pozícióját figyelembe venni.

Az első ilyen kedvezmény a munkavállaló felperes számára biztosított speciális illetékességi szabályok. Így amennyiben munkaügyi perben a felperes a munkavállaló, választása szerint a munkaügyi pert az alperesre általánosan illetékes bíróság helyett a saját belföldi lakóhelye, illetve ennek hiányában belföldi tartózkodási helye szerint illetékes közigazgatási és munkaügyi bíróság előtt is megindíthatja. Valamint megindíthatja a pert olyan bíróság előtt is, amelynek

81 Pp. 28. § (1) c) pont

82 Hasonlóan vélekedett az Európai Unió Bírósága is a Pannon GSM- ítéletben. C:2009:350, 41.

pont.

83 A Civilisztikai Kollégiumvezetők Országos Tanácskozásának 2018. november 19-21-én megtartott ülésén elfogadott állásfoglalások. [Elérhető:

https://kuria-birosag.hu/sites/default/files/sajto/ckot_elfogadott.pdf (letöltés dátuma: 2019. szeptember 24.)]

illetékességi területén huzamos ideig munkát végez vagy végzett.84 A fogyasztó és vállalkozás által kikötött illetékességhez hasonlóan, azonban itt is felmerül a kérdés, hogy kiköthető-e a munkavállaló hátrányára illetékesség. A nagy különbség a fogyasztókhoz képest a munkavállalók esetében abban áll, hogy a Pp.

nem tartalmaz a munkavállaló esetében olyan tilalmat, amely mint a fogyasztó esetében is előírná, hogy nincs helye olyan kikötésnek, amely kizárja a munkavállaló jogát ahhoz, hogy a munkáltatóval szemben fennálló igényét saját belföldi lakóhelye, ennek hiányában pedig tartózkodási helye szerint illetékes bíróság előtt érvényesítse.85A problémára a választ a 35. számú CKOT állásfoglalás adta meg, amely azt az értelmezést alakította ki, hogy a felek a munkaszerződésben érvényesen nem vethetik alá magukat meghatározott bíróság illetékességének. Így tehát az állásfoglalás Pp. 513. § (2)-(3) bekezdését munkaviszonyra vonatkozó szabályoknak tekintette, hiszen alkalmazta az Mt. 43.

§ (1) bekezdését, amely szerint a munkaszerződés a munkaviszonyra vonatkozó szabálytól csak a munkavállaló javára térhet el.86

A munkavállaló védelmére szolgál még továbbá a soronkívüliség a megszüntetett munkaviszony helyreállítása iránti perben és a felszámolás alatt álló munkavállalóval szembeni igényének érvényesítése körében, valamint hogy ideiglenes intézkedés során a munkabér megfizetése és a munkáltatói igazolás kiadása iránti kérelem különös méltánylást igénylő oknak minősül.

A bizonyítás körében is találkozhatunk a munkavállalót védő rendelkezésekkel. A munkavállalói követeléseket illetően felmerülő bizonyítási nehézségekkel először a Kúria foglalkozott 3/2014. (III. 31.) KMK véleményében. Ebben kifejtette, hogy a munkavállaló a munkaviszony munkáltató általi jogellenes megszüntetésével okozati összefüggésben keletkezett kárának valamennyi elemét a neki kell bizonyítania. Azonban, ha az egyes kárelemek összegszerűsége a megfelelő okiratok hiányában nem tisztázható, akkor nincs akadálya annak, hogy a bíróság kötelezze a munkáltatót ezen adatok szolgáltatására. Így tehát az új szabályozás lehetőséget ad a bíróságnak, hogy a bizonytalanság következményét a munkáltatóra hárítsa.87

84 Pp. 513. § (2) és (3) bekezdés

85 Pp. 27. §(5) bekezdése tartalmazza ezt a tilalmat a fogyasztó esetében.

86 A Civilisztikai Kollégiumvezetők Országos Tanácskozásának 2018. június 20-21-én megtartott ülésén elfogadott állásfoglalások. [Elérhető: https://kuria-birosag.hu/hu/sajto/civilisztikai-kollegiumvezetok-orszagos-tanacskozasanak-2018-junius-20-21-en-megtartott-ulesen (letöltés dátuma: 2019. szeptember 24.)]

87 TÁLNÉ MOLNÁR Erika: Munkaügyi perek In Varga István: (szerk.): A polgári perrendtartás és a kapcsolódó jogszabályok kommentárja, 1938. o.

Az új Pp. változatlanul fenntartja a munkavállalói költségkedvezmény intézményét is, amelynek célja a munkavállalói igényérvényesítés megkönnyítése. E cél megmutatkozik az összeghatár jogszabályi meghatározásánál is, amelyre a jogosultság alapítható.88

E két anyagi jogszabályokban megjelenő speciális védelmi intézkedések kapcsán nem jelenthető ki azonban, hogy a munkavállaló és a fogyasztó eljárási jogai azonosan alakulnának, tehát a gyengébb fél eljárási védelmét a perrendi szabályok azonosan oldanák meg.89

In document DR. TAHIN SZABOLCS (Pldal 146-149)

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK