• Nem Talált Eredményt

A klinikai kutataÂsok eloÍfelteÂteleinek

Bagoly Zsuzsa

A klinikai kutataÂsok kivitelezeÂse eloÍtt szaÂmos eloÍfel-teÂtel biztosõÂtaÂsaÂra van szuÈkseÂg. A magas szintuÍ klini-kai kutataÂs koÈltseÂgvonzata jelentoÍs: a kutataÂshoz szuÈkseÂges anyagi forraÂsokat az egyes kutatoÂinteÂzetek foÍkeÂnt paÂlyaÂzatok reÂveÂn gyuÍjthetik be. A kutataÂsi paÂlyaÂzatok elnyereÂse napjainkban rendkõÂvuÈl kompe-titõÂv. A sikeres kutataÂsi paÂlyaÂzat leggyakrabban igazi csapatmunka eredmeÂnye, egy-egy jelentoÍsebb paÂlyaÂ-zat benyuÂjtaÂsaÂt toÈbb kutatoÂcsoport-tag oÈsszehangolt munkaÂja eloÍzi meg. A megfeleloÍ szemeÂlyi haÂtteÂr biz-tosõÂtaÂsa nem csak a paÂlyaÂzat megõÂraÂsa, hanem a kuta-taÂsi projekt kivitelezeÂse soraÂn is elengedhetetlen.

A kutataÂs kivitelezeÂseÂt megeloÍzoÍen szaÂmos egyeÂb

felteÂtel megvaloÂsulaÂsaÂroÂl is gondoskodni kell: a kuta-taÂshoz elengedhetetlen a megfeleloÍ muÍszerpark kia-lakõÂtaÂsa, a kutataÂshoz szuÈkseÂges taÂrgyi felteÂtelek biz-tosõÂtaÂsa. A kutataÂshoz szuÈkseÂges bioloÂgiai mintaÂk biztosõÂtaÂsaÂroÂl is gondoskodni kell: amennyiben a ku-tataÂs oÈnkeÂnteseket vagy betegpopulaÂcioÂt involvaÂl, fontos megtervezni, hogy a kutataÂs ceÂlkituÍzeÂseÂnek megfeleloÍ leÂtszaÂmot milyen moÂdszerrel kõÂvaÂnjuk eleÂrni. Pontos tervezeÂst eÂs gondos eloÍkeÂszõÂteÂst igeÂ-nyel a bioloÂgiai mintaÂk veÂteleÂnek, taÂrolaÂsaÂnak meg-szervezeÂse, kuÈloÈnoÈs tekintettel biobankok vagy DNS-bankok leÂtrehozaÂsaÂra. A biobankok leÂtrehozaÂ-saÂt, muÍkoÈdteteÂseÂt hazaÂnkban toÈrveÂny szabaÂlyozza.

PaÂlyaÂzatõÂraÂs

FoÍbb paÂlyaÂzattõÂpusok

A paÂlyaÂzat õÂraÂsa soraÂn az elsoÍ feladat annak eldoÈn-teÂse, hogy milyen tõÂpusu paÂlyaÂzatot szeretneÂnk õÂrni.

Amennyiben maÂr megszuÈletett a tervezett kutataÂs protokollja, az egy jo kiindulaÂsi alap a megfeleloÍ paÂ-lyaÂzattõÂpus kivaÂlasztaÂsaÂhoz. A protokoll (laÂsd 8. feje-zet) azonban nem egyenloÍ a paÂlyaÂzattal. A paÂlyaÂzat reÂsze lehet a protokoll vagy annak egy roÈvid formaÂ-ja, de a protokollon kõÂvuÈl a paÂlyaÂzat tartalmaz mun-katervet, koÈltseÂgtervet, tartalmazza a reÂsztvevoÍk feladatait eÂs a reÂsztvevoÍk oÈneÂletrajzaÂt, tudomaÂny-metriai adatait.

A paÂlyaÂzattõÂpusokat csoportosõÂthatjuk aszerint, hogy hazai vagy nemzetkoÈzi paÂlyaÂzatroÂl van szo (a kiõÂro feÂl alapjaÂn), alap- vagy alkalmazott kutataÂsra lehet-e paÂlyaÂzni, csoportosõÂthatjuk a kutatoÂcsoport

leÂtszaÂmaÂtoÂl fuÈggoÍen, a vezetoÍ kutato tapasztalata/

eÂletkoraÂtoÂl fuÈggoÍen, ill., hogy hazai vagy nemzetkoÈzi egyuÈttmuÍkoÈdeÂst taÂmogato paÂlyaÂzatroÂl van e szoÂ.

A megfeleloÍ paÂlyaÂzattõÂpus kivaÂlasztaÂsa a sikeresen megõÂteÂlt paÂlyaÂzat alapkoÈve. Az adott paÂlyaÂzattõÂpus ismeÂrveit a kiõÂro a paÂlyaÂzat kiõÂraÂsaÂban mindig koÈzli, ennek aÂttanulmaÂnyozaÂsa a legelsoÍ leÂpeÂs a paÂlyaÂzat-õÂraÂs folyamataÂban. Az egyes paÂlyaÂzattõÂpusok specifi-kaÂcioÂja vaÂltozo lehet, de toÈbb kuÈlfoÈldi, ill. hazai paÂ-lyaÂzati rendszer eseteÂn is megfigyelhetoÍk az alaÂbbi alapvetoÍ tõÂpusok:

Fiatal kutatoÂi/posztdoktori paÂlyaÂzat: ceÂlja, hogy a PhD-keÂpzeÂst eredmeÂnyesen befejezoÍ hallgatoÂk oÈnaÂllo kutatoÂkka vaÂlhassanak, segõÂtseÂget nyuÂjt az oÈnaÂllo kutatoÂcsoport kialakõÂtaÂsaÂban, az elsoÍ oÈnaÂllo kutataÂsi teÂma felteÂteleinek megteremteÂseÂben. A paÂ-lyaÂzo eÂletkora aÂltalaÂban 40 eÂv alatti (egyes

esetek-ben 35 eÂv alatti) kell, hogy legyen. Az esetek toÈbb-seÂgeÂben relatõÂve kisebb oÈsszeguÍ paÂlyaÂzati forma.

KutataÂsi paÂlyaÂzat:a legaÂltalaÂnosabb paÂlyaÂzati for-ma, a kiõÂraÂstoÂl fuÈggoÍen alap, klinikai vagy alkalma-zott kutataÂs taÂmogataÂsaÂt szolgaÂlhatja. A ltalaÂban koÈ-zepes leÂtszaÂmu kutatoÂcsoport paÂlyaÂzhatja (kb. 5±15 foÍ), a vezetoÍ kutato tapasztalattal rendelkezoÍ, a PhD-fokozat megszerzeÂse utaÂn is eredmeÂnyes ku-tatoÂi munkaÂt prezentaÂlo kutato kell, hogy legyen.

Ez a paÂlyaÂzati forma gyakran megengedi, vagy akaÂr felteÂtelezi az inteÂzetek vagy inteÂzmeÂnyek koÈzoÈtti kollaboraÂcioÂt, alkalmazott kutataÂs eseteÂn ceÂgekkel, vaÂllalkozaÂsokkal valo egyuÈttmuÍkoÈdeÂst is. A finanszõÂ-rozaÂs oÈsszege a kiõÂraÂstoÂl fuÈggoÍen taÂg hataÂrok koÈzoÈtt mozoghat.

Nagy koÈltseÂgveteÂsuÍ, kiemelt kutataÂsi paÂlyaÂzat:

ebben a paÂlyaÂzati formaÂban a vezetoÍ kutato szemeÂ-lye, ill. a paÂlyaÂzat teÂmaÂja is meghataÂrozoÂ. A vezetoÍ kutatoÂnak hazai ill. nemzetkoÈzi szinten is elismert kutatoÂnak kell lennie, elvaÂrhatoÂ, hogy publikaÂcioÂs adatai, ideÂzettseÂgi mutatoÂi kiemelkedoÍek legyenek.

AÂ ltalaÂban eloÍnyt jelent, ha a vezetoÍ kutatoÂ

koraÂb-ban szaÂmos sikeres kutataÂsi projektben vett reÂsz ill.

volt vezetoÍ kutatoÂ. A paÂlyaÂzat teÂmavaÂlasztaÂsa rend-kõÂvuÈl fontos, az esetek egy reÂszeÂben elvaÂraÂs, hogy ki-emelkedoÍ gazdasaÂgi-taÂrsadalmi jelentoÍseÂguÍ kell, hogy legyen. A kutatoÂcsoport leÂtszaÂma az esetek toÈbbseÂgeÂben nagy (10±30 foÍ), gyakran konzorciaÂlis formaÂban valoÂsul meg a paÂlyaÂzat. A finanszõÂrozaÂs oÈsszege aÂltalaÂban jelentoÍs.

NemzetkoÈzi egyuÈttmuÍkoÈdeÂsi paÂlyaÂzat: kuÈloÈnboÈ-zoÍ orszaÂgokban muÍkoÈdoÍ kutatoÂcsoportok koÈzoÈtti egyuÈttmuÍkoÈdeÂs. Az esetek toÈbbseÂgeÂben maÂr a paÂ-lyaÂzat benyuÂjtaÂsa eloÍtt is volt kapcsolat a paÂlyaÂzo in-teÂzetek koÈzoÈtt, de koraÂbbi koÈzoÈs paÂlyaÂzat aÂltalaÂban nem felteÂtel. Az egyes inteÂzetek a paÂlyaÂzatukat vagy kuÈloÈn-kuÈloÈn is benyuÂjtjaÂk a paÂlyaÂzatot kiõÂroÂhoz vagy az egyuÈttesen kialakõÂtott paÂlyaÂzatot az egyik feÂl nyuÂjtja be. A paÂlyaÂzat koÈltseÂgveteÂse aÂltalaÂban jelen-toÍs: a paÂlyaÂzati oÈsszeg az egyes inteÂzetek koÈzoÈtt megoszlik, magaÂban foglalja a reÂsztvevoÍk utazaÂsi koÈltseÂgeit, a kollaboraÂcio sikeresseÂgeÂhez szuÈkseÂges konferenciaÂk koÈltseÂgeit.

A kivitelezeÂs foÍbb szempontjai

A kutataÂsi paÂlyaÂzatok benyuÂjtaÂsaÂt aÂltalaÂban toÈbb heÂtig, nagyobb paÂlyaÂzatok eseteÂn toÈbb hoÂnapig tarto munka eloÍzi meg. A megfeleloÍ paÂlyaÂzattõÂpus ki-vaÂlasztaÂsa utaÂn a paÂlyaÂzat megõÂraÂsa szaÂmos, egymaÂs-ra eÂpuÈloÍ folyamatboÂl aÂll. A paÂlyaÂzatok keÂszõÂteÂse csoportmunka, a kutatoÂ(k), kutatoÂhely, inteÂzmeÂny koÈzoÈs teveÂkenyseÂgeÂre eÂpuÈl. A szereploÍk teveÂkenyseÂ-geÂnek oÈsszehangolaÂsaÂt a vezetoÍ kutato biztosõÂtja.

A munkacsoport tagjainak kivaÂlasztaÂsa eÂs a vezetoÍ kutato megnevezeÂse. Az elsoÍ eÂs legfontosabb leÂpeÂ-sek egyike a paÂlyaÂzatban reÂszt vevoÍ kutatoÂk eÂs a ve-zetoÍ kutato kivaÂlasztaÂsa. A veve-zetoÍ kutato vaÂllalja a feleloÍsseÂget a paÂlyaÂzat hitelesseÂgeÂeÂrt, a paÂlyaÂzat megõÂteÂleÂse eseteÂn pedig annak kivitelezeÂseÂeÂrt. A na-gyobb paÂlyaÂzatok megõÂraÂsaÂban eÂs kivitelezeÂseÂben a kutatoÂkon kõÂvuÈl segeÂdkeznek a technikai megvaloÂsõÂ-taÂseÂrt, gazdasaÂgi keÂrdeÂsekeÂrt feleloÍs szemeÂlyek (koÈnyveloÍ, gazdasaÂgi eloÍadoÂ, titkaÂrnoÍ).

A paÂlyaÂzati kiõÂraÂs pontos aÂttanulmaÂnyozaÂsa.

A paÂlyaÂzati kiõÂraÂs tartalmazza a paÂlyaÂzat elkeÂszõÂteÂseÂ-nek reÂszletes uÂtmutatoÂjaÂt. Az uÂtmutatoÂt a

paÂlyaÂzoÂk-nak figyelmesen aÂt kell tanulmaÂnyozni. Az uÂtmutato tartalmazza a paÂlyaÂzat formai koÈvetelmeÂnyeit, a paÂ-lyaÂzhato oÈsszeget eÂs minden olyan hasznos informaÂ-cioÂt, amely a paÂlyaÂzat benyuÂjtaÂsaÂhoz elengedhetetlen.

Lista keÂszõÂteÂse a teendoÍkroÍl eÂs a hataÂridoÍk kisza-baÂsa.A paÂlyaÂzat elkeÂszõÂteÂse soraÂn az egyik legsuÂlyo-sabb hiba a hataÂridoÍboÍl valo kicsuÂszaÂs. MaÂr a kez-detekkor fontos az egyes feladatok kiosztaÂsa, a reÂszhataÂridoÍk kituÍzeÂse eÂs rendszeres megbeszeÂleÂsek szervezeÂse az egyes feladatok teljesõÂteÂseÂnek nyomon koÈveteÂse eÂrdekeÂben. A legtoÈbb paÂlyaÂzatot on-line formaÂtumban vagy e-mailen kell leadni, eÂs csak ez-utaÂn kell a kinyomtatott, alaÂõÂrt formaÂtumot elpostaÂz-ni a paÂlyaÂzati iroda reÂszeÂre. Az on-line hataÂridoÍket szigoruÂan betartjaÂk: a legtoÈbb esetben a beadaÂsi daÂ-tum utaÂn maÂr nincs is lehetoÍseÂg a paÂlyaÂzat elkuÈldeÂ-seÂre. Amennyiben on-line paÂlyaÂzati rendszerhez kuÈl-duÈnk be paÂlyaÂzatot, eloÍre kell gondolni arra, hogy az egyes reÂsztvevoÍknek sajaÂt beleÂpeÂsre lehet szuÈkseÂ-guÈk, amelyhez a szuÈkseÂges koÂdokat eloÍre kell meg-keÂrni. Egyes paÂlyaÂzatoknaÂl az on-line paÂlyaÂzat lezaÂ-raÂsa eÂs beadaÂsa eloÍtt az inteÂzmeÂny joÂvaÂhagyaÂsaÂra is

szuÈkseÂg van, ennek megkeÂreÂseÂre is idoÍt kell szaÂnni.

A nyomtatott formaÂtumu paÂlyaÂzatok eseteÂn a reÂszt-vevoÍk alaÂõÂraÂsa, ill. az inteÂzmeÂnyi vezetoÍk alaÂõÂraÂsa is koÈvetelmeÂny lehet, a benyuÂjtaÂs eloÍtt idoÍt kell hagyni az alaÂõÂraÂsok begyuÍjteÂseÂre.

KoraÂbbi, sikeres paÂlyaÂzatok aÂttanulmaÂnyozaÂsa.

Amennyiben lehetoÍseÂguÈnk van raÂ, keÂrjuÈnk koÈlcsoÈn kollegaÂktoÂl koraÂbbi sikeres paÂlyaÂzatokat, ezek aÂtta-nulmaÂnyozaÂsa hasznos oÈtleteket adhat a sajaÂt paÂlyaÂ-zatunk megõÂraÂsaÂhoz. SzaÂmos paÂlyaÂzati iroda honlap-jaÂn megtekinthetoÍk koraÂbbi nyertes paÂlyaÂzatok, melyek szinteÂn segõÂtseÂguÈl vagy taÂmpontul szolgaÂlhat-nak. Amennyiben koraÂbbi sikeres vagy sikertelen paÂlyaÂzatok bõÂraÂlataihoz is hozza tudunk feÂrni, az rendkõÂvuÈl fontos informaÂcioÂkkal szolgaÂlhat a bõÂraÂloÂk szempontjaival kapcsolatban. A koÈlcsoÈnkeÂrt paÂlyaÂ-zatok eseteÂn azonban a titoktartaÂsi nyilatkozat alaÂ-õÂraÂsa eloÍfelteÂtel lehet, hiszen ellenkezoÍ esetben nem kiveÂdhetoÍ, hogy a koÈlcsoÈnkeÂrt paÂlyaÂzati anyagban szereploÍ oÈtleteket maÂs szerepeltesse a sajaÂt paÂ-lyaÂzata megõÂraÂsa soraÂn. A paÂlyaÂzat elbõÂraÂlaÂsaÂnak szempontjait sok paÂlyaÂzati iroda koÈzzeÂteszi, ennek

aÂttanulmaÂnyozaÂsa segõÂt a paÂlyaÂzat õÂraÂsa soraÂn a paÂ-lyaÂzat ereÂnyeinek hangsuÂlyozaÂsaÂban.

Kivonat keÂszõÂteÂse. A munkaterv eÂs a paÂlyaÂzat szakmai reÂszeinek megõÂraÂsa soraÂn rendkõÂvuÈl hasznos egy kivonat keÂszõÂteÂse, amely sajaÂt magunk szaÂmaÂra tartalmazza a paÂlyaÂzatban leõÂrni kõÂvaÂnt elemeket.

Ennek segõÂtseÂgeÂvel araÂnyosan eÂpõÂthetjuÈk fel a szak-mai tervet. A kivonat segõÂtseÂgeÂvel a tervezett kuta-taÂsi ceÂlokat, moÂdszereket a paÂlyaÂzat terjedelmeÂnek ismereteÂben rendszerezetten tudjuk megfogalmazni.

A paÂlyaÂzat uÂjraolvasaÂsa, javõÂtaÂsa, teszteleÂse.

A paÂlyaÂzat leõÂrt elsoÍ vaÂltozata a legritkaÂbb esetben lehet a beadott vaÂltozat. A paÂlyaÂzat egyes reÂszeit eÂr-demes toÈbbszoÈr aÂtolvasni, javõÂtani, eÂrhetoÍbbe tenni.

Ebben a folyamatban a javõÂtaÂst veÂgzoÍk aÂltalaÂban a paÂlyaÂzatban szereploÍ kutatoÂk, de eÂrtoÍ kõÂvuÈlaÂlloÂk-nak is eÂrdemes lehet megmutatni a paÂlyaÂzatot be-adaÂs eloÍtt. MieloÍtt a paÂlyaÂzat bebe-adaÂsra keruÈl, fontos ismeÂtelten ellenoÍrizni, hogy megfelel-e a paÂlyaÂzati kiõÂraÂs minden szempontjaÂnak, formaÂtuma rendben van-e, nem maradtak-e benne helyesõÂraÂsi hibaÂk.

A paÂlyaÂzat reÂszei

Az egyes paÂlyaÂzatok feleÂpõÂteÂse a kiõÂraÂstoÂl fuÈggoÍen vaÂltozo lehet, ezzel kapcsolatban mindig koÈvetni kell a paÂlyaÂzati kiõÂraÂs uÂtmutatoÂjaÂt. Az10.1. taÂblaÂzat az OrszaÂgos TudomaÂnyos KutataÂsi Alapprogramok (OTKA) paÂlyaÂzatok soraÂn leginkaÂbb alkalmazott feleÂpõÂteÂst mutatja be, a legtoÈbb hazai, ill. nemzetkoÈzi paÂlyaÂzat feleÂpõÂteÂse hasonlo seÂmaÂt koÈvet.

CõÂm.A paÂlyaÂzat cõÂme toÈmoÈr, ugyanakkor kelloÍen in-formatõÂv kell, hogy legyen. A cõÂm adja az elsoÍ benyo-maÂst a paÂlyaÂzatroÂl, eÂs a tovaÂbbiakban feÂmjelzi a paÂ-lyaÂzat tartalmaÂt. A tuÂlsaÂgosan hosszuÂ, terjengoÍs, leõÂro jelleguÍ cõÂmek keruÈlendoÍk; a legtoÈbb paÂlyaÂzat eseteÂn a cõÂm karakterszaÂma limitaÂlt. Egyes paÂlyaÂzati rendsze-rekben a paÂlyaÂzat tudomaÂnyteruÈleti besorolaÂsaÂt a cõÂm alapjaÂn teszik meg, ezeÂrt fontos, hogy a cõÂm meg-feleloÍen tuÈkroÈzze a paÂlyaÂzat mondanivaloÂjaÂt, ceÂljaÂt.

OÈ sszefoglalaÂs (absztrakt). Az absztrakt legyen taÂrgyilagos eÂs leÂnyegre toÈroÍ. CeÂlja, hogy roÈvid for-maÂban fogalmazza meg a paÂlyaÂzatban eleÂrendoÍ ceÂ-lokat, koÈzeÂrthetoÍen, de a tudomaÂnyos eÂlet nyil-vaÂnossaÂgaÂnak szaÂnt formaÂban. Az oÈsszefoglalo a

legtoÈbb esetben feÂl oldal-egy oldal (1000±2000 ka-rakter) terjedelmuÍ. Az absztrakt oÈnmagaÂban eÂrthetoÍ kell, hogy legyen, nem hivatkozhat a paÂlyaÂzat maÂs reÂszeire. A ltalaÂban nem hasznaÂlhato az absztraktban taÂblaÂzat, keÂp, keÂplet. Az absztraktot (amennyiben a paÂlyaÂzati kiõÂraÂs nem maÂskeÂnt rendeli) eÂrdemes az alaÂbbiak szerint tagolni: tudomaÂnyos eloÍzmeÂnyek, ceÂlkituÍzeÂs, moÂdszerek, a kutataÂs vaÂrhato eredmeÂ-nyei, az eredmeÂnyek koÈzleÂsi formaÂja. Az absztraktot eÂrdemes azutaÂn megõÂrni, hogy a reÂszletes szakmai reÂsz (kutataÂsi terv, munkaterv) elkeÂszuÈlt, hiszen ezek ismereteÂben tuÈkroÈzi az absztrakt leginkaÂbb a paÂlyaÂzat mondanivaloÂjaÂt. Az absztrakt a kutataÂsi paÂlyaÂzatok egyik legfontosabb eleme: a bõÂraÂloÂk eloÍ-szoÈr az absztraktot olvassaÂk el, az elsoÍ benyomaÂst az absztrakt alapjaÂn nyerik. Amennyiben toÈbbleÂpcsoÍs bõÂraÂlati rendszerben keruÈl a paÂlyaÂzat megõÂteÂleÂsre, az is elkeÂpzelhetoÍ, hogy a bõÂraÂloÂi folyamatban reÂszt vevoÍk egy reÂsze kizaÂroÂlag az absztraktot fogja laÂtni.

Szakmai reÂsz.A paÂlyaÂzat szakmai reÂsze aÂltalaÂban a reÂszletes kutataÂsi tervet, a munkatervet eÂves bon-taÂsban, tovaÂbba a reÂsztvevoÍk feladatait tartalmazza.

A paÂlyaÂzat reÂszei

115

AreÂszletes kutataÂsi tervben ki kell teÂrni a kutataÂsi teÂma nemzetkoÈzi eÂs hazai eloÍzmeÂnyeire, a ceÂlkituÍzeÂ-sekre, a megvaloÂsõÂtaÂs moÂdszereire, a vaÂrhato ered-meÂnyekre, azok elmeÂleti vagy gyakorlati hasznaÂra, adott esetben taÂrsadalmi jelentoÍseÂgeÂre, az eredmeÂ-nyek kõÂvaÂnt koÈzleÂsi formaÂjaÂra. Gyakran a reÂszletes kutataÂsi tervben kell kiteÂrni a szemeÂlyi eÂs infrastruk-turaÂlis vagy taÂrgyi felteÂtelek megleÂteÂre.

A nemzetkoÈzi eÂs hazai eloÍzmeÂnyek a paÂlyaÂzat tu-domaÂnyos haÂttereÂt, aktualitaÂsaÂt kell, hogy feltaÂrjaÂk, megfeleloÍ referenciaÂkkal alaÂtaÂmasztva. Ezt a reÂszt lehetoÍseÂg szerint tudomaÂnyosan, de oly moÂdon kell megõÂrni, hogy eÂrthetoÍ legyen a teruÈleten keveÂsbe taÂ-jeÂkozottak szaÂmaÂra is. Ez a reÂsz joÂl oÈsszefoglalhatja a paÂlyaÂzo szerteaÂgazo tudaÂsaÂt, raÂlaÂtaÂsaÂt a paÂlyaÂzni kõÂvaÂnt teruÈletre. KeruÈlendoÍ a tudomaÂnyos koÈzlemeÂ-nyekben koÈzoÈlt eredmeÂnyek minden oÈsszekoÈteÂs neÂlkuÈl toÈrteÂnoÍ felsorolaÂsa. A paÂlyaÂzat elmeÂleti haÂt-tereÂnek megfogalmazaÂsakor helyes, ha felhõÂvjuk

a figyelmet arra, hogy mely teruÈleteken hiaÂnyos a je-lenlegi tudaÂsunk, eÂs a jeje-lenlegi paÂlyaÂzat hogyan segõÂ-tene a tudomaÂnyteruÈlet fejloÍdeÂseÂt. Itt felsorolhatjuk az eloÍzetes kutataÂsi eredmeÂnyeinket, eloÍzetes kõÂseÂr-leteinket a teÂmaÂban.

A ceÂlkituÍzeÂs legyen vilaÂgos, kelloÍen specifikus eÂs toÈmoÈr. KeruÈlendoÍ a tuÂlzott szaÂmu ceÂlkituÍzeÂs listaÂzaÂ-sa, amennyiben nagyon sok ceÂlt tartalmaz a paÂlyaÂ-zat, eÂrdemes nagyobb, foÍbb iraÂnyceÂlokra osztani, kuÈloÈnben a bõÂraÂloÂk elveszhetnek a ceÂlkituÍzeÂsek listaÂ-jaÂban eÂs a tuÂlzo ceÂlkituÍzeÂsek a megvaloÂsõÂthatoÂsaÂgot is megkeÂrdoÍjelezhetik. EmeljuÈk ki a kutataÂsi ceÂlok eredetiseÂgeÂt, uÂjszeruÍseÂgeÂt.

A moÂdszerek megfeleloÍ leõÂraÂsa a paÂlyaÂzat egyik legfoÍbb reÂsze. Mivel a paÂlyaÂzat eredmeÂnyeket nem tartalmaz, a bõÂraÂloÂk szaÂmaÂra az alkalmazni kõÂvaÂnt moÂdszerek a tervezett kutataÂs szõÂnvonalaÂnak fontos iraÂnymutatoÂi. ReÂszletezni kell a kutataÂshoz szuÈkseÂ-ges minta- vagy betegszaÂmot, a meÂreÂseket, a pontos alkalmazott moÂdszereket, a statisztikai szaÂmõÂtaÂsokat.

Fontos, hogy ez a leõÂraÂs tartalmazzon minden olyan reÂszletet, melynek reÂveÂn a bõÂraÂlo szaÂmaÂra vilaÂgosan eÂrthetoÍve vaÂlhat a kutataÂs pontos kivitelezeÂseÂnek menete eÂs az alkalmazott moÂdszerek indokoltsaÂga.

Amennyiben hosszas moÂdszertani leõÂraÂs szuÈkseÂges a paÂlyaÂzatban a kutataÂsi terv megeÂrteÂseÂhez, neÂha le-hetoÍseÂg van azt a fuÈggeleÂkben koÈzoÈlni.

A vaÂrhato eredmeÂnyek leõÂraÂsaÂban oÂvatosan, tuÂlzaÂ-sok neÂlkuÈl kell megfogalmazni a kutataÂsboÂl vaÂrhato eredmeÂnyeket. Pontos vaÂrhato eredmeÂnyekre valo hivatkozaÂs enneÂl a reÂszneÂl negatõÂv eÂrzeÂst kelt. SzaÂmos paÂlyaÂzat eseteÂn koÈvetelmeÂny a vaÂrhato eredmeÂnyek taÂrsadalmi vagy gazdasaÂgi jelentoÍseÂgeÂnek, lehetseÂges elmeÂleti vagy gyakorlati hasznaÂnak kiemeleÂse.

Amunkaterv tartalmazza a megvaloÂsõÂtani kõÂvaÂnt feladatok listaÂjaÂt eÂves bontaÂsban.

AreÂsztvevoÍk feladatainaÂlki kell teÂrni a paÂlyaÂzat-ban reÂsztvevoÍ egyes kutatoÂk, ill. az asszisztensek, technikusok vagy segeÂdszemeÂlyzet feladataira a paÂ-lyaÂzat idoÍtartama alatt. Egyes paÂpaÂ-lyaÂzatok eseteÂn szuÈkseÂges a kutatoÂi egyeneÂrteÂk, a ¹full time equiva-lentº (FTE) megadaÂsa. Egy, csak kutataÂssal foglal-kozo kutato egyeÂvi teljes kutataÂsi kapacitaÂsa 1 FTE, haÂrom eÂvre 3 FTE. Amennyiben a paÂlyaÂzatban reÂsztvevoÍ nem csak kutataÂssal foglalkozik (egyetemi oktatoÂ, egeÂszseÂguÈgyben betegellaÂtaÂst veÂgez), uÂgy meghataÂrozhatoÂ, hogy munkaidejeÂnek haÂny szaÂzaleÂ-kaÂt toÈlti kutataÂssal, eÂs ez kifejezhetoÍ FTE eÂrteÂkben (pl. amennyiben munkaidejeÂnek 50 szaÂzaleÂkaÂt toÈlti kutataÂssal egy eÂvben, uÂgy eÂves FTE eÂrteÂke 0,5).

10.1. taÂblaÂzat. A paÂlyaÂzat reÂszei

±CõÂm

±OÈ sszefoglalaÂs

±Szakmai reÂsz:

>reÂszletes kutataÂsi terv

± nemzetkoÈzi eÂs hazai eloÍzmeÂnyek (bevezeteÂs)

± ceÂlkituÍzeÂs

± moÂdszerek

± a vaÂrhato eredmeÂnyek taÂrsadalmi/gazdasaÂgi jelentoÍseÂge, elmeÂleti vagy gyakorlati haszna

± az eredmeÂnyek kõÂvaÂnt koÈzleÂsi formaÂja

>munkaterv (eÂves bontaÂsban)

>reÂsztvevoÍk feladatai

±ReÂsztvevoÍ kutatoÂk adatai:

>SzemeÂlyi adatok

>Szakmai oÈneÂletrajz

>KoÈzlemeÂnyjegyzeÂk

>TudomaÂnymetriai adatok, ideÂzettseÂg

>KutatoÂkeÂpzeÂs

>KoraÂbbi sikeres projektek

±KoÈltseÂgterv eÂs indoklaÂs

±EngedeÂlyek

±EgyeÂb:

>pl. nemzetkoÈzi egyuÈttmuÍkoÈdeÂsek adatai, paÂrhuzamos kutataÂsok, egyeÂb tudomaÂnyos eredmeÂnyek stb.

±Nyilatkozatok, alaÂõÂraÂsok

Amennyiben a kutato nem teljes munkaidejuÍ alkal-mazaÂsu kutato (munkaideje kevesebb, mint heti 40 oÂra), az FTE eÂrteÂk a munkaidoÍtoÍl fuÈggoÍen csoÈk-ken. Az egyes paÂlyaÂzatokban aÂltalaÂban meg kell ad-ni, hogy egyes kutatoÂk haÂny FTE-vel jaÂrulnak hozza a paÂlyaÂzathoz a projekt idoÍtartama alatt, ill. hogy az oÈsszes paÂlyaÂzatban reÂszt vevoÍ kutato projektre fordõÂ-tott FTE eÂrteÂkeÂnek oÈsszege hogyan alakul.

A kutataÂsban reÂszt vevoÍ kutatoÂk adatai.A paÂlyaÂ-zatban reÂszt vevoÍ kutatoÂk sajaÂt maguk feleloÍsek azeÂrt, hogy adataik helyesen szerepeljenek a paÂlyaÂ-zatban. HibaÂs adatok megadaÂsa a paÂlyaÂzat eÂrveÂnyte-lenseÂgeÂt, kizaÂraÂsaÂt eredmeÂnyezheti. A paÂlyaÂzatban reÂsztvevoÍ minden kutatoÂnak meg kell adni a szemeÂ-lyi adatait, legtoÈbb esetben az oÈneÂletrajzaÂt is. PaÂlyaÂ-zati formaÂtoÂl fuÈggoÍen minden kutatoÂnak, esetenkeÂnt csak a vezetoÍ vagy szenior kutatoÂknak meg kell ad-niuk a tudomaÂnymetriai adataikat. A tudomaÂnymet-riai adatok magukban foglaljaÂk a kutato oÈsszesõÂtett impakt faktoraÂt, ideÂzettseÂgeinek szaÂmaÂt, kutatoÂkeÂp-zeÂsben valo reÂszveÂteleÂt. A paÂlyaÂzathoz csatolni kell a kutato koÈzlemeÂnyjegyzeÂkeÂt, hivatkozaÂsi listaÂjaÂt (citaÂcioÂs lista). Az impakt faktorokat az Institute of Scientific Information (ISI) aÂltal kiadott Journal Ci-tation Reports (JCR) alapjaÂn kell megadni, leggyak-rabban a koÈzlemeÂny megjeleneÂsi eÂveÂt figyelembe veÂve. Amennyiben az aktuaÂlis eÂvre vonatkozo JCR a benyuÂjtaÂskor meÂg nem aÂll rendelkezeÂsre, a leg-utolso megjelent eÂvre vonatkozo adatokat kell figye-lembe venni. A hivatkozaÂsi lista megadaÂsakor leg-toÈbbszoÈr a fuÈggetlen hivatkozaÂsokat kell megadni, vagyis azokat, ahol az ideÂzoÍ eÂs az ideÂzett koÈzlemeÂ-nyeknek nincs koÈzoÈs szerzoÍje. NeÂha a paÂlyaÂzati ki-õÂraÂsban koÈvetelmeÂny, hogy a kutato nevezzen meg vaÂlogatott, szaÂmaÂra vagy a paÂlyaÂzat szempontjaÂboÂl fontosnak tartott sajaÂt koÈzlemeÂnyeket. A vaÂlogatott koÈzlemeÂnyek megadaÂsakor eÂrdemes meÂrlegelni, hogy mely koÈzlemeÂnyeket, alkotaÂsokat tartja ki-emelkedoÍnek a kutatoÂ, melyeket akar az eÂrteÂkeloÍk-nek kuÈloÈn megmutatni. EÂrdemes olyan koÈzlemeÂnye-ket vaÂlasztani, amelyben a kutato elsoÍ vagy levelezoÍ szerzoÍ (corresponding author), teÂmaÂja a paÂlyaÂzat teÂ-maÂjaÂhoz kapcsolhatoÂ, eÂs impakt faktora a koÈzle-meÂnylistaÂn szereploÍk koÈzoÈtt eloÍkeloÍ helyet foglal el.

A kutatoÂkeÂpzeÂsben valo reÂszveÂtelneÂl fel kell sorolni a kutato vezeteÂseÂvel keÂszuÈlt PhD vagy kandidaÂtusi disszertaÂcioÂkat. SzinteÂn fel kell sorolni a vezetoÍ ku-tato koraÂbbi sikeres paÂlyaÂzatait.

KoÈltseÂgterv eÂs indoklaÂs. A koÈltseÂgterv helyes megtervezeÂsekor figyelemmel kell kõÂseÂrni a

paÂlyaÂza-ti uÂtmutatoÂban megadott specifikaÂcioÂkat eÂs a paÂlyaÂz-hato oÈsszeget. Nagyobb paÂlyaÂzatok eseteÂn a koÈltseÂg-terv megalkotaÂsakor javasolt gazdasaÂgi eloÍado vagy koÈnyveloÍ segõÂtseÂgeÂt alkalmazni. A paÂlyaÂzhato koÈlt-seÂgek lehetnek taÂrgyi jelleguÍek (eszkoÈzbeszerzeÂsek), szemeÂlyi jelleguÍek (alkalmazaÂsok), dologi jelleguÍek (fogyoÂeszkoÈz, reagens), konferenciaÂn valo reÂszveÂtel taÂmogataÂsa (utazaÂs, szaÂllaÂs, napidõÂj) egyeÂb koÈltseÂgek (publikaÂcioÂs koÈltseÂgek stb.). Az egyes koÈltseÂgtõÂpu-sok szaÂzaleÂkos araÂnya az esetek toÈbbseÂgeÂben koÈtoÈtt.

EszkoÈzbeszerzeÂseket a paÂlyaÂzat elsoÍ feleÂre kell idoÍ-zõÂteni, mõÂg konferenciakoÈltseÂgeket a paÂlyaÂzat maÂso-dik feleÂre eÂrdemes tervezni. Amennyiben alkalma-zaÂs is tervezhetoÍ a paÂlyaÂzat koÈltseÂgveteÂseÂben, az alkalmazott szemeÂly munkabeÂreÂt eÂs annak jaÂruleÂkait reÂszben vagy egeÂszben a paÂlyaÂzatboÂl lehet finanszõÂ-rozni. Ebben az esetben aÂltalaÂban elvaÂraÂs, hogy az alkalmazott szemeÂly munkaidejeÂnek a taÂmogataÂs meÂrteÂkeÂtoÍl fuÈggoÍ haÂnyadaÂban a kutataÂsi terv megva-loÂsõÂtaÂsaÂval foglalkozzon (teljes munkaidejuÍ aÂllaÂs ese-teÂn a paÂlyaÂzat megvaloÂsõÂtaÂsaÂra szaÂmõÂtott FTE eÂrteÂke eÂvente 0,8±1 legyen). A koÈltseÂgterv reÂszletes indok-laÂsa fontos reÂsze a paÂlyaÂzatnak, a paÂlyaÂzat eÂrteÂke-leÂseÂnek gyakran kiemelt szempontja az igeÂnyelt taÂmogataÂsi oÈsszeg felhasznaÂlaÂsi moÂdja eÂs teÂteles in-dokoltsaÂga. A munkaterv, kutataÂsi idoÍ raÂfordõÂtaÂs, a vaÂrhato eredmeÂnyek eÂs koÈltseÂgterv viszonyaÂnak oÈsszhangban kell lenni. IrreaÂlis igeÂnyek gyakran a paÂlyaÂzatok elutasõÂtaÂsaÂval jaÂrnak. MegõÂteÂlt taÂmogataÂs eseteÂn a paÂlyaÂzat koÈltseÂgterve a szerzoÍdeÂs reÂsze lesz.

Kisebb koÈltseÂgveteÂsi korrekcioÂkra a paÂlyaÂzat meg-valoÂsõÂtaÂsa soraÂn aÂltalaÂban van lehetoÍseÂg, nagyobb vaÂltoztataÂsok gyakran bonyodalmakba uÈtkoÈzhetnek, ezeÂrt eÂrdemes a paÂlyaÂzat benyuÂjtaÂsakor joÂl megfon-tolni a koÈltseÂgkalkulaÂcio egyes teÂteleit.

EngedeÂlyek. Az eÂlettudomaÂnyi kutataÂsok jelentoÍs reÂsze etikai engedeÂlykoÈteles (laÂsd 15. fejezet). A ve-zetoÍ kutatoÂnak a szuÈkseÂges etikai engedeÂlyek meg-leÂteÂroÍl a paÂlyaÂzat benyuÂjtaÂsakor nyilatkoznia kell, a megleÂvoÍ etikai engedeÂlyeket csatoljuk a paÂlyaÂzat-hoz. Amennyiben az etikai engedeÂly beszerzeÂse fo-lyamatban van, a paÂlyaÂzo feleloÍsseÂge, hogy a taÂmo-gataÂs odaõÂteÂleÂse eseteÂn, a kutataÂs megkezdeÂse eloÍtt megszerezze a szuÈkseÂges engedeÂlyeket.

EgyeÂb.Egyes paÂlyaÂzatoknaÂl reÂszletezni kell a ve-zetoÍ kutato vagy taÂrskutatoÂk nemzetkoÈzi kapcsola-tait, nemzetkoÈzi egyuÈttmuÍkoÈdeÂsekben valo reÂszveÂte-leÂt. NeÂha fel kell tuÈntetni a vezetoÍ kutato vagy taÂrskutatoÂk egyeÂb, jelenleg is folyo paÂrhuzamos

A paÂlyaÂzat reÂszei

117

paÂlyaÂzatait, annak eldoÈnteÂseÂre, hogy vannak-e aÂtfe-deÂsei a benyuÂjtott paÂlyaÂzattal. A paÂlyaÂzatot kiõÂro en-neÂl a reÂszen-neÂl lehetoÍseÂget adhat egyeÂb, a kutato aÂltal jelentoÍsnek veÂlt tudomaÂnyos vagy egyeÂb adat meg-jelenõÂteÂseÂre.

Nyilatkozatok, alaÂõÂraÂsok.SzaÂmos paÂlyaÂzati tõÂpus benyuÂjtaÂsa eseteÂn jogi nyilatkozatot kell alaÂõÂrnia

a vezetoÍ kutatoÂnak, tovaÂbba neÂlkuÈloÈzhetetlen a in-teÂzmeÂny vezetoÍjeÂnek joÂvaÂhagyaÂsa, alaÂõÂraÂsa, gyakran az inteÂzmeÂny peÂnzuÈgyi vezetoÍjeÂnek joÂvaÂhagyaÂsa eÂs alaÂõÂraÂsa is. A legtoÈbb paÂlyaÂzat eseteÂn a megfeleloÍ joÂ-vaÂhagyaÂsok eÂs alaÂõÂraÂsok neÂlkuÈl a paÂlyaÂzatot nem le-het benyuÂjtani, ezeÂrt erre idoÍt kell hagyni a paÂlyaÂzat benyuÂjtaÂsa eloÍtt.

A sikeres paÂlyaÂzat ismeÂrvei

Napjainkban a kutataÂsi paÂlyaÂzatok elnyereÂse rendkõÂ-vuÈl kompetitõÂv, szaÂmos paÂlyaÂzat keruÈl visszautasõÂtaÂs-ra. Egy jo kutataÂsi paÂlyaÂzat eseteÂn toÈbb teÂnyezoÍ jaÂrul hozza a sikerhez. Az elsoÍ eÂs legfontosabb a ku-tataÂsi terv tudomaÂnyos eÂrteÂke: amennyiben a tudo-maÂnyos keÂrdeÂsfelveteÂs eÂrdekes, hasznos, a kutataÂsi terv innovatõÂv, az alkalmazott moÂdszerek megfele-loÍek, magas szõÂnvonaluÂak, a paÂlyaÂzat jo uÂton halad a siker feleÂ. Nagyon fontos szempont a vezetoÍ kuta-to eÂs a kutakuta-toÂcsoport tagjainak koraÂbbi tudomaÂnyos teljesõÂtmeÂnye, a taÂgabb kutataÂsi teÂmaÂban veÂgzett eloÍ-zetes kutataÂsaik, eredmeÂnyeik szõÂnvonala. A kutataÂsi ceÂlok, keÂrdeÂsfelveteÂsek egyszeruÍseÂge, letisztultsaÂga szinteÂn fontos eleme a sikeres paÂlyaÂzatnak. TuÂlsaÂgo-san bonyolult, nem kelloÍen foÂkuszaÂlt kutataÂsi terv untathatja a bõÂraÂloÂt, vagy zavart kelthet benne, eÂs emiatt egy amuÂgy tudomaÂnyosan magas szõÂnvonalu paÂlyaÂzatot is alacsonyabb helyre rangsorolhat. A paÂ-lyaÂzat formai prezentaÂcioÂja szinteÂn az eÂrthetoÍseÂget kell, hogy szolgaÂlja. TuÂlsaÂgosan egybeõÂrt fejezetek,

tagolaÂs neÂlkuÈli oldalak rontjaÂk az olvasmaÂnyossaÂgot.

A helyesõÂraÂsi hibaÂk nagy araÂnya kidolgozatlansaÂgot sejtet. A legtoÈbb bõÂraÂloÂt nem nyuÍgoÈzi le a kutataÂsboÂl vaÂrhato eredmeÂnyek jelentoÍseÂgeÂnek tuÂlbecsleÂse, eloÍ-fordulhat, hogy eÂppen szkeptikussa teszi a paÂlyaÂzat megvaloÂsõÂthatoÂsaÂga szempontjaÂboÂl, ezeÂrt inkaÂbb rea-lisztikusan eÂrdemes leõÂrni a vaÂrhato eredmeÂnyeket.

Amennyiben a paÂlyaÂzatban a kutataÂs termeÂszeteÂboÍl adoÂdoÂan rizikoÂk, limitaÂcioÂk fordulhatnak eloÍ, adott esetben helyesebb ezeket is megemlõÂteni a paÂlyaÂzat-ban. Tapasztalt bõÂraÂlo ezeket a veszeÂlyeket a paÂlyaÂ-zat olvasaÂsakor egyeÂbkeÂnt is felismeri, eÂs hiaÂny-eÂrzetet teremthet ezek elhallgataÂsa. A racionaÂlis koÈltseÂgterv a sikeres paÂlyaÂzat szinteÂn fontos eleme, amennyiben nincs araÂnyban a kutataÂsi tervvel eÂs munkatervvel, a projekt elutasõÂtaÂsra keruÈlhet.

Amennyiben a kutataÂsi terv etikailag megkeÂrdoÍje-lezhetoÍ, szinteÂn visszautasõÂthatoÂ. Formai hiaÂnyossaÂ-gok a paÂlyaÂzat kizaÂraÂsaÂhoz vezethetnek, a beadaÂs eloÍtt ezeket mindig ellenoÍrizni kell.

SzemeÂlyi eÂs taÂrgyi felteÂtelek

SzemeÂlyi felteÂtelek

A klinikai kutataÂsok kivitelezeÂseÂben kuÈloÈnboÈzoÍ veÂgzettseÂguÍ eÂs gyakorlati tudaÂsu egyeÂnek vesznek reÂszt. A kutataÂs elkezdeÂse eloÍtt alapvetoÍ feladat a kutataÂshoz szuÈkseÂges megfeleloÍ szemeÂlyi haÂtteÂr biz-tosõÂtaÂsa, a reÂsztvevoÍk oktataÂsa, felkeÂszõÂteÂse a kutataÂs-ban raÂjuk szabott feladatokra. A reÂsztvevoÍket alap-vetoÍen keÂt nagy csoportra oszthatjuk: azokra, akik keÂpzett kutatoÂk vagy kutatoÂi koÈrnyezetben dolgoz-nak, illetve, akik nem kuÈloÈnoÈsebben jaÂrtasak a kuta-taÂsok teruÈleteÂn. Az elsoÍ csoportba tartozik a vizsgaÂlat

A klinikai kutataÂsok kivitelezeÂseÂben kuÈloÈnboÈzoÍ veÂgzettseÂguÍ eÂs gyakorlati tudaÂsu egyeÂnek vesznek reÂszt. A kutataÂs elkezdeÂse eloÍtt alapvetoÍ feladat a kutataÂshoz szuÈkseÂges megfeleloÍ szemeÂlyi haÂtteÂr biz-tosõÂtaÂsa, a reÂsztvevoÍk oktataÂsa, felkeÂszõÂteÂse a kutataÂs-ban raÂjuk szabott feladatokra. A reÂsztvevoÍket alap-vetoÍen keÂt nagy csoportra oszthatjuk: azokra, akik keÂpzett kutatoÂk vagy kutatoÂi koÈrnyezetben dolgoz-nak, illetve, akik nem kuÈloÈnoÈsebben jaÂrtasak a kuta-taÂsok teruÈleteÂn. Az elsoÍ csoportba tartozik a vizsgaÂlat