• Nem Talált Eredményt

-jelbeszéd kamaszkorban

In document NEVELESTUDOMANY AZ EZREDFORDULÓN (Pldal 196-199)

esetleg azért nem rajzolnak leveleket, mert vizuális nyelvük fejlődésére éppen a szerkeze-tek megjelenítése jellemző, s az ágak rácsozata levelek nélkül sokkal jobban érvényesül. Az

„átlátszó" talaj vonala alá rajzolt, bonyolult gyökérzet a transzparencia (a nem látható, de tudott, ismert dolgok ábrázolása) szokásos rajzi jegy a 4-6 éveseknél, viszont a stabilitás, biztonság iránti fokozott igényt jelenti néhány évvel később. Az értelmezés kizárólag rajz-pedagógiai vagy pszichiátriai alapon tehát egyaránt zsákutcába vezet, viszont a kétféle megközelítésmód a vizuális közlések gazdag értelmezési keretét adja.

A rajzpedagógiában ezért napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a terápiás eljá-rások eredményei. Az iskola nevelő, lélekgondozó funkciójának erősödésével a művé-szetközeli tantárgyak feladatköre kibővül. A rajztanár nem csak a remekművek, hanem a gyermekrajzok jelképeit is érti és értékeli. Az anyaölet, védett otthont, búvóhelyet és a lé-lek benső világát egyaránt jelképező ősi kör, a hindu művészetből vett elnevezéssel:

mandala például a spontán gyermekrajzokon gyakran megjelenik, de a gyermek-pszicho-terápiában, gyógyító ábrázolási feladatként is sikerrel alkalmazzák. Az énkivetítés irányított formája, a papíron megjelenített biztonságos világ segít helyreállítani a kisgyermek meg-bomlott belső világát. Az analitikus terápiában a cél a lelki tartalmak megértése, a huma-nisztikus eljárásban ezek kivetítésére és átélésére kell módot találni. Itt találkozik az él-mények kifejezésén és a megjelenített élmény befogadásán alapuló esztétikai nevelés az élmény megtisztító erejére építő művészetterápiával (más néven: kreatív terápiával).

Mindkettő a vizuális nyelven alapul és az egyén fejlesztésének szándékával munkálkodik.

A pszichoterápia régóta használja a rajzpedagógia eszköztárát, s manapság a gyermekrajzok elemzésekor a vizuális nevelés is egyre gyakrabban támaszkodik terápiás tapasztalatokra (Ottó, 1993). A két megközelítésmód metszéspontjában alakult ki a gyermek- és amatőr felnőttrajzok dinamikus elemzésének módszere, amely egy alkotó hosszabb időn keresztül

gyűjtött rajzainak összehasonlító elemzésén, az egyéni ikonográfia megértésén alapul (Hárdy, 1983; Jakab ésHárdy, 1992).

„Engem már más nem ért, csak az, ki jól megfigyel..."

testre vagy a hálószoba falára, csak látszólag, az apró, mégis igen lényeges jelzésekre ér-zéketlen felnőttek számára uniformizált. Az egyéniség képi megfogalmazására számos mód kínálkozik, a divatos motívumok, színek és anyagok kínálata az utóbbi két évtized-ben egyre bőségesebb. A magyar iskolai vizuális nevelés a kilencvenes évekévtized-ben fedezte fel a képi kifejezésnek ezeket a területeit, és hamarosan tantervbe emelte őket. A kör-nyezetkultúra és a vizuális kommunikáció, mint a „Vizuális kultúra" műveltségi területé-nek a képzőművészettel egyenrangúan fontos részterületei, sok helyütt önálló tan-tárggyá lettek.

A vizuális képességek széles körét feltáró, sokoldalú s ugyanakkor élet- és művé-szetközeli (autentikus), élvezetes értékelési módot keresve jutottunk el a projektmódszer-hez, mely a rajzi érettségi elfogadott, új modelljében a gyakorlati feladat műfaja lesz. A mű-vészeti projekt mint vizsga lényege az alkotó folyamat értelmezése, dokumentálása, a művet előkészítő vázlatok, variációk és az alkotás együttes bemutatása és értékelése (Kárpáti, 1997b). Mivel 17-18 éveseknek terveztük a projektfeladatokat, a képi nyelv szö-veggé fordítása, a saját alkotás elemzése, értelmezése az önreflexióra kész és képes nagy-kamaszok szívesen vállalt feladata volt. Az alábbiakban néhány, 1993-95 között, a projekt-rendszerű rajzi vizsga kipróbálásakor készült munkanaplóból gyűjtött idézet segítségével mutatjuk be a kamaszokra jellemző képi szimbolizációs folyamatot.

A szimbólumalkotás célja a kamaszkorban legtöbbször személyes tartalmú „ rejtett üze-net" küldése - jelbeszéd, amely nonfiguratív és ábrázoló formát egyaránt ölthet, és egyedi jelképeket tartalmaz.

„Mindig balett-táncos szerettem volna lenni. Sajnos, ez nem valósulhatott meg, mert későn kezdtem el táncolni, és már nem lehettem olyan hajlékony, mint kellett volna.

Ez a téma pont ebben fogott meg, hogy így legalább a hajlékonyság iránti vágyamat ki tudtam fejezni." (T. N., 17éves lány, a „Hajlékonyság-rugalmasság" témában nonfigu-ratív vörösréz huzal szobrot készített.)

„Mindenképpen olyan témát akartam választani, amely elég elvont ahhoz, hogy saját elborult gondolataimat átvihessem egy rajzlapra, s ez a téma kereteit ne feszítse szét.

... Magánéletem történései indítottak arra, hogy fő műként egy ilyen jellegű, belső ál-lapotot kifejező témát készítsek." (M. A., 18 éves fiú, a „Beékelődve " témában figuratív alkotást készített.)

A kamaszok számos kulturális jelképet használnak, bár gyakran nem pontosan abban az értelemben, ahogyan az ikonográfiái lexikonokban áll. A „magas kultúra"jelképeit, mint idézeteket, integrálják saját jelképrendszerükbe.

„A Keletnek a Yin-yang ábra, a Nyugatnak egy csillagkép lesz a szimbóluma. Az alap-forma egy nyolcszög lesz, amely a földet jelképezi majd.... Ujabb ötletek és gondola-tok szálltak meg a mai napon. A biciklit és az égtájak szimbólumait összevonom, hogy ne kelljen annyi apró részletre odafigyelni egyszerre. A bicikli nyugati kereke egy bi-lincs lesz a »csillagkép« helyett, mivel mi itt a »földhöz való kötöttséget« tartjuk a legfontosabbnak. A keleti kerék a Yin-yang jel lesz, hiszen »náluk«, ott, Keleten a tu-dás, a szellem a legfontosabb." (K. Zs., 17 éves lány.)

„Kell egy koponya! A kiindulási pont most már biztosan ez lesz. Valószínűleg ezt egy képkeret elé fogom állítani, amelyből egy maszk fog visszavigyorítani. A primitív

né-199

pek a koponyát az égbolt jelképes megfelelőjének tekintették. A megölt állat, ellen-ség koponyájának megőrzése azzal a hittel függ össze, hogy a koponya megőrzésével a megölt személy életerejének is birtokosa lesz. A koponya a fehér embernél a halált jelképezi. Nálam kérdés az: hogyan kell megcsinálni, hogy utaljon a mi kultúránkra. A maszk pedig a primitív ember életére, kultúrájára kell, hogy utaljon. Az összbenyo-más pedig: vajon a civilizáció jobbá tesz minket?" (Sz. B., 17 éves lány.)

A „felnőttek világa", a kortárs tömegkultúra közkeletű jelképeit változatlan formában és tartalommal célzottan, a felnőtt közönséghez szólva alkalmazzák.

„A nagyarányú elgépiesedésre szeretném vele felhívni a figyelmet. Mivel a képen a jövő és a jelen rovarjai találkoznak, az ember fejében megfordulhat az a gondolat, hogy milyen világ is lehet az, ahol még a rovaroknak is gép kinézetük van." (P. V., 18 éves fiú.)

A kamasz, akár a kisgyermek, az elmélyült alkotást mágiaként éli meg - akkor is, ha a művel végül elégedetlen, ha a kifejezés varázslata nem sikerült. A mű születése, maga az alkotás folyamata is jelképes értékű. Akár a performance vagy happening művészeti műfaja, a cselekvés maga is esztétikumot hordoz.

„Nem tudom, lesz-e időm befejezni a szövést, de talán nem is a »végtermék« a fon-tos, hanem az, honnan hová jutottam el, és hogy milyen módokon. A fontos az, hogy a szemlélőt megérintse az az igazság, melyet én is felfedeztem: egy nép igazsága, egy másik világ bölcsessége és - talán a számunkra más különleges - végtelen nyugalma, tökéletes harmóniája." (K. Zs., 18 éves lány.)

A vizuális nyelvben jártas, tehetséges kamasz alkotó számára az anyag megválasztá-sa éppolyan fontos üzenet, mint a téma vagy hordozója, a motívum. Az anyag és a technika tulajdonságai jelképes értelmet nyernek, az anyaggal való birkózás, a megmunkálás és formaadás folyamata a téma kibontásának gondolkodási műveletsorával egylényegű.

„A nyugati civilizáció (amely a halálra épít) azonban erősebb, így a primitív kultúrá-nak már csak napjai vankultúrá-nak hátra. ... Ahhoz, hogy ezeket el tudjam mondani, egy könnyen formálható anyagot kerestem. Az agyagot elvből elvetettem, mert túl me-revnek találtam egy folyamat leírásához. Könnyed, változékony anyagot kerestem, amely viszonylag könnyen kezelhető és formálható. így találtam rá a szigetelő habra.

Ezzel egy mindennap változó harc pillanatképét nem mereven, hanem folytonosságá-ban fogom megragadni." (Sz. B., 17 éves lány.)

Az alkotó szöveges magyarázata a kamaszrajzok szimbólumainak megértéséhez nélkü-lözhetetlen. A rajz számos esetben segíti a szóbeli közlést, utat nyit az egyébként nehezen születő szavaknak. A magyarázatból gyakran egy egészen más képértelmezéshez jutunk, mint amit a látvány a felnőtt szemlélőnek sugall.

„Azt gondoltam, hogy (az illusztrálandó versben szereplő, K. A.) szavak elszállása azt is jelentheti, hogy már nem élünk. Sokan úgy tartják, a beszéd tesz minket emberré, s amíg élünk, valós szükségletünk, hogy szóban is kifejezzük a gondolatainkat.... Az a kép jelent meg előttem, hogy két, vonalas, arctalan marionettbábu fekszik a földön, az

200

egyik a térdére roskad, a másik hanyatt fekszik. A zsinórt tartó keresztpálca mellet-tük, a földön hever. Körülöttük minden zöld, piros, sárga (élő). Ez a környezet lassan föléjük hajol, és befogadja őket. A fehér madár mintha lélekként magasodna föléjük.

A kép nem szomorú, mert az ember halálában sem számkivetett, hanem a természet része." (H. E., 17 éves lány.)

Gyakori megoldás a köznapi tárgyat szimbolikus tartalommal felruházni, „átlelkesíte-ni". Ez ismét egy olyanjelenség, amely egyszerre jellemzi a kisgyermek és a kamasz vi-zuális nyelvét, bár a folyamatot értelmezhetővé tenni csak a kamaszkorban lehet. A kis-gyermek ugyanis, mágikus játékai közben, folyton váltogatja a tárgyak jelentését, mint ahogy változik rajzainak értelmezése is. A kamasz viszont - teljesen függetlenül attól, mi-lyen színvonalú lesz a megvalósítás - nagy gondot fordít a vizuális jelképek tartalmi kidol-gozására.

„Végül egy trükkös dologra gondoltam. A doboz neve »Mit lépsz, Gonosz«. Ez egy sakktáblán alapuló »játék«. A doboz a két lehetséges lépés bábujának kihúzásával jön létre. Az állás a következő: két darab fehér, négy darab fekete. A Gonosz fekete teljes terrorban látszik tartani a fehérek kétszemélyes bázisát. Viszont a fekete király sakk-ban van a fehér királynőtől. A fekete lép. A doboz zárszerkezete filozófiai jelentéssel bír. Mindig van kiút, csak kitartás és akaraterő kell hozzá. Remény mindig van. A do-bozon a bábuk állása tehát nemcsak egy olcsó megoldás, hanem egy olyan gondolat, mely minden legkisebb és legnagyobb dologban benne van." (B. A., 17 éves fiú.)

In document NEVELESTUDOMANY AZ EZREDFORDULÓN (Pldal 196-199)