• Nem Talált Eredményt

hadísz A hittestvériség

In document Negyven hadísz (Pldal 122-132)

A távolmaradás attól, amihez nincs közünk

13. hadísz A hittestvériség

124

شع ثلاثلا ثيدحلا

:َلاَق  يبنلا نَع  ِهللا ِلْو ُسَر ِمِداَخ ُهْنَع َلىاَعَت ُهللا َ ِضيَر ٍكِلاَم ِنب ِسَنَأ ةَزْمَح ْ ِبيَأ ْنَع .* ٌمِل ْسُمَو ُّيِراَخُبلا ُهاَوَر .)ِه ِسْفَنِل ُّبِحُي اَم ِهْيِخَلأ َّبِحُي ىَّتَح ْمُكُدَحَأ ُنِمؤُي َلا(

.)13( مقر ثيدح ،هسفنل بحي ام ملسلما هيخلأ بحي نأ نايملإا نم باب ،نايملإا باتك في يراخبلا هجرخأ * ثيدح ،يرخلا نم هسفنل بحي ام هيخلأ بحي نأ نايملإا لاصخ نم نأ لىع ليلدلا باب ،نايملإا باتك في ملسمو .)45( مقر

A

bu Hamza, Anasz ibn Málikra, Allah Küldöttének szolgájái -ra – Allah legyen elégedett vele – hivatkozva jegyezték fel, miszerint – Allah Küldöttét idézve – azt mondta: Allah Küli -dötte így szólt: „Egyikőtöknek sem teljes a hite, amíg nem szeretné (kívánja) azt a hittestvérének, amit saját magának szeretne (kíván).”

(al-Bukhári, Muszlim)

Tanulságok és hasznos tudnivalók:

– A teljes hit jelei közé tartozik, hogy a hívő azt szeretné (azt kívánja) a hittestvérének, amit saját magának is szeretne (kíván).

– Ahogyan másnak jót akarni, jót kívánni a teljes hit egyik jele, ugyanúgy másnak rosszat és kárt akarni, romlást kívánni a hiái -nyos hit jele. Mohamed Próféta () azt mondta: „Aki meg akar menekülni a Pokol tüzétől, és be akar jutni a Paradicsomba, az úgy haljon meg, hogy hisz Allahban és az Utolsó Napban, és úgy bánjon másokkal, ahogy szeretné, ha vele bánnának.” (Muszlim) – A muszlim legkiemelkedőbb jellemvonásai közé tartozik az, hogy

minden érdektől, céltól mentesen szereti hittestvéreit és barátait.

Ez az igazi testvéri szeretet, amely tisztaságát, kifinomultságát a kinyilatkoztatás fényéből és a prófétai útmutatásból meríti, és ezi -zel egyedülálló lett az emberi kapcsolatok terén, valamint párati -lan hatást gyakorolt a muszlim ember magatartására az emberi viselkedés történetében. Ez azért van így, mert az a kötelék, amely összeköti a muszlimot hittestvérével nem más, mint az Allahba vetett hit köteléke, függetlenül nemzetiségétől, bőrének színétől, anyanyelvétől: „Bizony, a hívők testvérek.” (Korán, 49:10)

– Az iszlám hittestvériség az emberi lelkek és szívek legszilárdabb köteléke, és a legmagasztosabb kapocs az elmék számára. Ezek után nem furcsállható, hogy ez a páratlan testvériség a szeretet egy csodálatos fajtáját eredményezi magasztosságában, tisztai -ságában, mélységében és állandóságában. Ez az, amit az iszlám az Allahért való szeretetnek nevez, amelyben a hívő rátalál a hit gyönyörűségére. Mohamed Próféta () azt mondta: „Van három

126

dolog, amelyek ha jelen vannak valakiben, rátalál a hit édességére:

(az első): hogy Allah és Küldötte iránt nagyobb szeretetet érezzen, mint rajtuk kívül bármi/bárki iránt, (a második:) és, hogy ne szei -ressen egy embert sem (másért), csakis Allahért, (a harmadik:) és, hogy ugyanúgy gyűlölje a hitetlenségbe való visszatérést – miután Allah kimentette abból –, mint ahogyan gyűlöli azt, hogy a Tűzbe vettessen.” (aliBukhári, Muszlim)

– A hadíszban gyógyír van az irigységre, és ennek a tiltását is tartali -mazza, mert az irigy nem kívánja a testvérének azt, amit magának kíván. Ellenkezőleg, az irigy ember azt kívánja a hittestvérének, hogy meg legyen fosztva a jótól.

– A hadísz felszólít a hívők közötti testvériségre és szeretetre, vai -lamint a szolidaritásra és az együttműködésre. Mohamed Próféta () azt mondta: „Nem mentek a Paradicsomba addig, amíg nem hisztek, és nem lesztek hívők addig, amíg nem szeretitek egyi -mást.” (aliBukhári)

– A vallási dolgok tekintetében a muszlimnak kötelező ugyanazt a jót kívánnia hittestvérének, amit önmagának kíván, azaz, hogy jó útra térjen és minél több jótettet tegyen. Az evilági dolgok tekintei -tében pedig ajánlott tett ugyanazt kívánni hittestvérünknek, mint önmagunknak.

– Ez a hadísz vetette meg az alapját annak a szabálynak, hogy úgy bánj az emberekkel, ahogyan te magad is szeretnéd, hogy bánja--nak veled. (Muszlim)

– Érdemes szót ejteni az előbbre helyezésről (aliithár), azaz arról, amikor az ember másokat előnyben részesít saját magával szemi -ben. Itt két esetet különböztetünk meg:

• Amikor egy kegyes cselekedetről van szó, amely közelebb visz Istenhez. Ilyenkor utálatos dolog másokat előnyben részesítei -ni ebben, vagyis lemonda-ni javukra erről, hiszen ez ellenkezik Allah szavával: „Versengve buzgólkodjatok Uratok bocsánamm táért és egy olyan Paradicsomért, amely olyan széles, mint az egek és a föld, s amely készen áll az istenfélők számára” (Korán, 3:133); „Versengjetek Uratok megbocsátásáért és egy olyan Pamm radicsomért, amely olyan széles, mint az ég és a föld, s amely

készen áll azoknak, akik hisznek Allahban és a küldötteiben. Ez Allah kegye. Annak adja, akinek akarja. Allah kegyelme nagy.”

(Korán, 57:21)

• Amikor egy evilági dologról van szó, akkor dicséretes dolog ez.

Volt olyanra is példa, hogy a medinai muszlimok egyike veni -dégül látta mekkai hittestvérét, miközben nem volt más étel otthon, csupán gyermekei tápláléka. Ennek ellenére előnyben részesítette vendégét saját magával és gyermekeivel szemben, és azt mondta a feleségének: Fektesd le a gyermekeket, oltsd el a lámpást, és tálald a vendégnek azt, amink van! Majd úgy tettek, mintha ők is ettek volna vendégükkel együtt, és éhesen feküdi -tek le azon az éjszakán. Amikor másnap megjelent a Prófétá--nál (), azt mondta neki Allah Küldötte: „Bizony, csodálatra méltónak ítélte Allah azt, amit vendégetekkel tettetek az éjjel!”

(al-Bukhári, Muszlim) Allah azt mondja: „Előnyben részesítik őket sajátmagukkal szemben, még akkor is, ha szükséget szenmm vednek. Akik a saját kapzsiságuktól mentesek, ők azok, akik boldogulnak.” (Korán, 59:9)

– A hívők olyanok egymásnak, mint egy test és egy lélek: együtt fejezik ki örömüket, és együtt szomorkodnak, továbbá ami árt az egyiknek, az árt mindegyiknek. Mohamed Próféta () azt mond--ta: „A hívők példázata az egymás iránti szeretetükben, egymás iránti könyörületükben olyan, mint a test példázata: ha a test egy része panaszkodik (beteg), akkor a test többi része is együttérez vele álmatlansággal és lázzal.” (aliBukhári, Muszlim)

– Sok hadísz foglalkozik azoknak az embereknek a helyzetével, akik Allahért szeretik egymást. A tanítások megmutatják, hogy azon a napon, mikor Isten feltámasztja az embereket, hogy találkozzanak a Világ Urával, azok, akik Őérte szeretik egymást, nagy megbei -csülést és magas jutalmat kapnak a Paradicsomban. Ezek közé a hadíszok közé tartozik az a hadísz, amely hétféle emberről szól, akiket árnyékban részesít Allah azon a napon, amikor nem lesz más árnyék, csakis az Ő árnyéka [amit teremtett szolgáinak]. Ez a hétféle ember a következő: „Az igazságos vezető/kormányzó; a fiatal, aki az Erős és Fenséges Allah szolgálatában nőtt fel; az, akii

-128

nek a szíve a mecsetekhez kötődik; az a két ember, akik Allahért szerették meg egymást, Őérte találkoztak, és Őérte váltak el egyi -mástól; az a férfi, akit magához hívott egy szépséges asszony, ám ő azt mondta: „Én bizony félem Allahot”, továbbá az, aki úgy adai -kozott, hogy nem tudta a bal keze, mit adott a jobb keze; valamint az, aki megemlékezett Allahról egyedüllétében, s ettől megeredtek a könnyei.” (aliBukhári, Muszlim) Tehát, két ember, akik Allahért szeretik egymást bizonyosan azok közé tartoznak majd, akiket Allah az árnyékába vesz, s könyörületével és irgalmával árasztja el őket. Milyen hatalmas megtiszteltetés! Nagy megtiszteltetés azok számára, akik Allahért szeretik egymást, hogy Mindenható Uruk köszönti majd őket a Feltámadás Napján, és így szól hozzái -juk: „Hol vannak azok, akik az Én fenségemben (dicsőségemért) szerették egymást? A mai napon az Én árnyékomba veszem őket, azon a napon, amelyen nincs más árnyék, csak az Én árnyékom [amit a szolgáimnak teremtettem].” (Muszlim)

– Nagyszerű tiszteletet és hatalmas jutalmat adományoz azon a féi -lelmetes Napon Allah azoknak, akik őszintén Őérte szeretik egyi -mást. Szeretni Allahért és semmi másért, nagyon nehéz dolog eb--ben a kapzsisággal, vágyakkal és érdekekkel teli életeb--ben, és csak az képes rá, akinek tiszta a szíve, akinek ezen a világon semmi sem hasonlítható Allah gyönyörűségéhez. Nem meglepő hát, hogy Allah ilyen kiemelt helyzettel és áldásaival jutalmazza őket. A bii -zonyítékot megtaláljuk a következő hadíszban: Mohamed Próféta () azt mondta: „Allah így szólt: ’Akik szeretik egymást az Én dicsőségemért, azoknak fényből készült székük lesz, a próféták és mártírok pedig kívánni fogják az ő helyzetüket.’” (atiTirmidi) Allah a magas pozíciónál és az áldásoknál is nagyobb jutalmat ad azoknak, akik Őérte szeretik egymást: ez a jutalom pedig Allah becses szeretete, amelyet nagyon nehéz megszerezni. Ez kiderül abból a hadíszból, amit Abu Huraira () hallott a Prófétától ():

Egy ember elment meglátogatni a hittestvérét egy másik faluba.

Allah küldött egy angyalt, hogy várjon rá az úton. Mikor az ember odaért, az angyal megkérdezte tőle: „Hová mész?” Az ember azt válaszolta: „Egy hittestvéremet jöttem meglátogatni, aki ebben a

faluban lakik.” Az angyal azt kérdezte: „Talán szívességet tettél neki, amiért most viszonzást vársz?” „Nem így van, én Allahért szeretem őt” – mondta az ember. Erre az angyal elmondta neki:

„Én Allah küldötte vagyok, Aki azért küldött engem hozzád, hogy elmondjam, Allah úgy szeret téged, ahogyan te szereted a hittesti -véredet Őérte.” (Muszlim) Milyen hatalmas az a szeretet, amely Allah szeretetéhez emeli az embert, és amivel elnyerheti Allah eléi -gedettségét!

– Az Allahért való szeretet köteléke erősebb annál, hogy elszakadjon a legelső vétek okán, amelyet az egyik fél követ el a másik ellen.

Allah Küldötte () azt mondta: „Azt a két embert, akik Allahért vagy az iszlámért szeretik egymást, nem választhatja el egymástól az első vétek, amelyet egyikőjük követ el.” (Muszlim)

– A muszlim társadalomban az iszlám arra tanítja a muszlimokat a szeretet terjesztéséről, hogyha valaki szereti a hittestvérét, azt mondja el neki. A Próféta () azt mondta: „Ha egy ember szereti a hittestvérét, azt mondja meg neki!” (Abu Dáud és atiTirimidi) A Próféta () értette a tiszta, erős szeretet jelentőségét a társadalom és a nemzet építésében, ezért soha egy alkalmat sem szalasztott el a szeretet támogatásában, és megparancsolta a muszlimoknak, hogy hirdessék egymás iránti szeretetüket, hogy kitárulhassanak a szívek, s a tisztaság és a szeretet terjedhessen az umma népéi -ben. Anasz ibn Málik (Allah legyen vele elégedett) azt mondta, hogy egy ember volt a Prófétánál (), miközben egy másik el--ment mellettük. Az ember, aki a Prófétával () volt, így szólt: „Ó Isten Küldötte, én őszintén szeretem ezt az embert.” „Elmondtad neki?” – kérdezte a Próféta (). Az ember azt válaszolta: „Nem.”

„Mondd el neki!” – szólt a Próféta (). Erre az ember elment, s mikor utolérte a másikat, így szólt hozzá: „Őszintén, szeretlek téi -ged Allahért.” A másik ember erre így válaszolt: „Allah szeressen téged, Akiért szeretsz engem.” (Abu Dáud)

– AliMuwatta című munkájában Imam Malik hírül adta, hogy Abu Idris aliKhulani azt mondta: „Mikor beléptem Damaszkusz mei -csetébe, láttam ott egy ragyogó mosolyú embert, és láttam, hogy az emberek összegyűlnek körülötte. Ha az emberek nem értettek

130

egyet valamiben, akkor azt elmondták neki, és elfogadták a vélei -ményét. Megkérdeztem ki ő, mire az emberek azt válaszolták: „Ő Mu’adh ibn Dzsabal (Allah legyen vele elégedett).” Másnap korán elmentem a mecsetbe és láttam, hogy ő már előttem érkezett oda.

Éppen imádkozott, ezért megvártam, amíg befejezi, majd elini -dultam felé, köszöntöttem, és azt mondtam neki: „Allahra, szei -retlek téged.” „Allahért?” – kérdezte. „Allahért!” – válaszoltam.

Megismételte a kérdést: „Allahért?” Erre újból azt válaszoltam:

„Allahért!” Ekkor ő megfogta a galléromat, közelebb húzott mai -gához, és így szólt: „Jó hírem van a számodra. Hallottam, amint a Próféta () azt mondta: „A Mindenható Allah mondta: ’A szeretei -tem azoké, akik Énér-tem szeretik egymást, akik Ér-tem látogatják egymást, és akik Értem költenek egymásra.’”

– Az emberi természethez tartozik, hogy az ember kívánja magának a jót, s ez nem baj, ha ez a jó közelebb viszi Allahhoz.

– A buzdítás, amely a hadíszban van, az összes muszlimra kiterjed.

Jót kell akarni és kívánni mindenkinek, azoknak is, akikkel szei -mélyes vagy evilági problémáink vannak. Mohamed Próféta () azt mondta: „A muszlimnak hat joga van a másik muszlimmal szemben.” Megkérdezték (a társai): Melyek azok? A Próféta () azt felelte: „Köszönj neki,53 ha találkozol vele; fogadd el meghívái -sát, ha meghív; lásd el tanáccsal, ha tanácsot kér tőled; ha tüsszent, és hálát mond Allahnak, akkor fohászkodj érte;54 látogasd meg, ha megbetegszik; és ha meghal, kísérd el a temetőig (temetési menei -tét)!” (aliBukhári, Muszlim)

– A hadísz arra mutat rá, hogy a cselekedet a hithez tartozik, szoroi -san kapcsolódik hozzá, és nem válik el tőle, valamint a hit látható jelei közé tartozik.

– A hadísz arra is rámutat, hogy a hit lehet teljes vagy hiányos, hii -szen a hit a jócselekedetek által gyarapszik, és az engedetlenség által csökken.

53. A köszöntés terjesztése az iszlámban előírt üdvözlés által, mely így hangzik: Asziszalámu alejkum va rahmatullahi va barakátuhú (Békesség legyen veletek, Allah könyörülete és áldása).

54. Így: jarhamuk Allah (Allah könyörüljön rajtad!)

Megjegyzések:

A muszlimok egymás iránti egyéb jogai:

– A vallási ismeretek megtanítása, a tudás elterjesztése a muszlimok között, mint például a Korán megtanítása: „A legjobb közöttei -tek, aki megtanulta a Koránt és megtanítja azt (másoknak).” (Ali Bukhári)

– A muszlimok szükségleteinek ellátása és támogatásuk: „Allah megsegíti a szolgát, amíg a szolga is segítségére van hittestvéri -ének.” (Muszlim)

– Az igazságtalanságot elszenvedett testvérünk megsegítése a lehei -tőségekhez képest. Allah Küldötte () azt mondta: „Segíts a testi -véreden, ha igazságtalanságot követ el, vagy ha igazságtalanságot szenved el! Erre egy férfi azt mondta: Ó, Allah Küldötte! Segítek neki, ha igazságtalanságot szenved el, de ha igazságtalanságot köi -vet el, hogy segítsek rajta? Azt mondta: „Ha megakadályozod őt az igazságtalanság elkövetésében, ez a segítség neki.” (aliBukhári) – Fohászkodni a muszlimokért vallási és világi ügyeikben egyaránt.

Például: Ó, Allah bocsáss meg a muszlim férfiaknak és a muszlim nőknek! Ó Allah vidd győzelemre a muszlimokat! Ó Allah, lásd el a muszlimok szükségleteit!

– Szeretetet táplálni a muszlimok iránt általánosságban véve, és gyűlöletük elkerülése, legyen szó akár élőkről akár holtakról, küi -lönös tekintettel a Próféta () társaira, a tudósokra és az iszlám hirdetőire. A Magasságos Allah azt mondta: „akik őutánuk jöttek, azt mondják: Urunk, bocsáss meg nekünk és testvéreinknek, akik megelőztek minket a hitben, és ne támassz gyűlölséget a szívünkmm ben azok ellen, akik hisznek! Urunk! Te jóságos és könyörületes vagy.” (Korán, 59:10)

14. hadísz

In document Negyven hadísz (Pldal 122-132)