• Nem Talált Eredményt

hadísz A siker útja

In document Negyven hadísz (Pldal 158-168)

A hit ismertetőjeleiről

18. hadísz A siker útja

160

شع نماثلا ثيدحلا

ِلو ُسَر ْنَع َمُهْنَع ُهللا َ ِضيَر ٍلَبَج ِنِب ِذاَعُم ِنَمْحَّرلا ِدْبَع ِبيَأَو َةَداَن ُج ِنب ِبُدْن ُج ٍّرَذ ْ ِبيَأ ْنَع ٍقُل ُخِب َساَّنلا ِقِلاَخَو ،اَه ُحْ َت َةَن َسَحلا َةَئِّي َّسلا ِعِبْتَأَو ، َتْنُك َمُثْيَح َهللا ِقَّتا( :َلاَق  ِهللا .* ٌحْيِح َص ٌنسح :خسنلا ضعب فيو . ٌنسح ٌثيدح :لاقو ُّيِذِمْ ِّتلا ُهاَوَر .)ٍن َسَح

في دمحأ ماملإاو .)1987( مقر ثيدح ،سانلا ةشراعم في ءاج ام باب ،ةلصلاو بلا باتك في يذمتلا هجرخأ ]نسح[ * )21681( مقر ثيدح ، 153ص/5ج ،يرافغلا رذ بيأ نع راصنلاا دنسم

A

bu Darr, Dzsundub ibn Dzsunádára, és Abu AbdurmRahmán, Muád ibn Dzsebelre hivatkozva – Allah legyen elégedett velük –jegyezték fel, Allah Küldöttét idézve, miszerint azt mondta: „Féld Allahot bárhol is vagy! A rossz cselekedet után nyomban tégy jó cselekedetet, és el fogja törölni azt. S jó erkölccsel viselkedj az emberekkel!” (atiTirmidi, jó hadísz)

Tanulságok és hasznos tudnivalók:

– A hadísz a Magasságos Allah tekintetbe vételére, szem előtt tari -tására utasít minden időben és helyen, hiszen nem kerüli el az Ő figyelmét semmi sem az emberek ügyeiből. Ezért az ember félje Allahot nyíltan és titokban egyaránt!

– Az istenfélelem (arabul: taqwa) azt jelenti, hogy az ember olyan véi -dőeszközt helyez önmaga és Isten haragvása közé, amely megóvja őt attól. Ez nem más, minthogy követi Isten parancsait és tilalmait elkerüli. Ali ibn Abi Tálib () így határozta meg az istenfélelmet:

a Magasztos Allahtól való félelem a kinyilatkoztatás szerinti csei -lekedet, a kevéssel való megelégedettség és az (evilági életből a túlvilági életbe való) utazásra való felkészülés. Allah a Koránban több helyen említi az istenfélelmet és említi a jutalmat, amivel jár:

„Ti hívők! Féljétek Allahot és helyénvaló szót szóljatok! Áldásossá teszi akkor a cselekedeteiteket és megbocsátja a bűneiteket. És, aki engedelmeskedik Allahnak és küldöttének, az óriási diadalt arat.”

(Korán, 33:70m71)

„Aki féli Allahot, annak Ő kiutat talál, és onnan gondoskodik róla, ahonnan nem is számít rá.” (Korán, 65:2m3)

„Aki féli Allahot, annak Ő megkönnyíti a dolgát.” (Korán, 65:4)

„Aki féli Allahot, annak Ő eltörli a rossz cselekedeteit és tetőzve ad fizetséget.” (Korán, 65:5)

162

„És ha a városok lakói hittek volna, és istenfélők lettek volna, Mi elémm bük tártuk volna az ég és a föld [minden] áldását.” (Korán, 7:96)

„Féljétek Allahot! Allah tanít benneteket.” (Korán, 2:282)

„Bizony, aki istenfélő és állhatatos, Allah nem veszejti el az igazak fizetségét.” (Korán, 12:90)

„Akik hittek és istenfélők voltak, azoké az örömhír az evilágon és a túlvilágon.” (Korán, 10:63m64)

„Ti hívők! Féljétek Allahot és higgyetek a küldöttében, és akkor két részt fog adni nektek az irgalmából és világosságot rendel néktek, amellyel járhattokmkelhettek, és megbocsát nektek. Allah megbomm csátó és könyörületes.” (Korán, 57:28)

„Éden kertjei – oda lépnek be ők; patakok folynak alattuk; minmm denük meglesz ott, amit csak akarnak. Eképpen jutalmazza meg Allah az istenfélőket.” (Korán, 16:31)

– Az iszlám tanok arra nevelik az embert, hogy legyen belső ini -dítéka és hajtóereje, amely meggátolja őt a tilalmak megszegéséi -ben. Allah azt mondja: „Sőt, az ember nyilvánvaló bizonyíték lesz önmaga ellen, még ha előhozakodik is a mentségeivel!” (Korán, 75:14m15) Allah erről egy másik helyen így szólt: „Olvasd fel az írásodat! A mai napon elegendő vagy te egymagad, hogy számot adj önmagad ellen.” (Korán, 17:14)

– Az istenfélelem kötelessége sem időhöz sem helyhez nem kötött, minden pillanatban és minden helyen teljesülnie kell. Mohamed Próféta () azt mondta: „Olyan emberekről tudok a közösségemi -ből, akik az Ítélet Napján olyan jótettekkel jönnek elő, amelyek fehérek és olyan nagyok, mint a Tiháma hegyei, de Allah szét--szórt porrá teszi őket. Bizony ők a testvéreitek és közületek valók, imádkoznak az éjjelből, ahogyan ti, de olyan emberek ők, akik ha egyedül vannak, akkor áthágják Allah tilalmait.” (Ibn Mádzsah)

– Az istenfélelem magában foglalja az Isten és az emberek jogainak megadását is. A hadíszban – ahogy Ibn Radzsab mondja – azért szerepel külön, hogy „jó erkölccsel viselkedj az emberekkel”, mert sok ember azt hiszi, hogy az istenfélelem csak az Isten jogainak teljesítését jelenti.

– Allah kegyelme a szolgái iránt az, hogy lehetőséget nyitott a rossz tetteik eltörlésére. Többek között:58

• A bocsánatkérés (aliisztighfár). Allah azt mondja: „Aki valami rosszat tesz, vagy önmaga ellen vétkezik, [de] utána Allahhoz fohászkodik bocsánatért, az Allahot megbocsátónak és könyömm rületesnek fogja találni.” (Korán, 4:110)

• Egy jó cselekedet egy rossz tett után. A Magasságos Allah azt mondta: „A jótettek bizony eltörlik a rossztetteket.” (Korán, 11:114) Ez azonban csak a kis bűnökre vonatkozik, a főbűnök csak megbánással engesztelhetők ki, mivel ezt támasztják alá a bizonyítékok.

• A mosakodás precíz elvégzése és a mecset rendszeres látogatái -sa. Allah Küldötte () azt mondta: „Mutassakie nektek olyat, ami által Allah eltörli a bűnöket, és magasabbra emeli a rani -gokat?” „Igen, ó, Allah Küldötte” – válaszolták (a társai). „Ha megfelelően végrehajtjátok a mosakodást, még nehéz körülméi -nyek között is, rendszeresen jártok a mecsetbe, és az ima befei -jeztével várjátok a következő imát.” (Ibn Mádzsah)

• A napi öt ima, a pénteki ima, a kötelező (Ramadán havi) böji -tölés. Allah Küldötte () azt mondta: „A napi öt ima, a pénteki ima a következő pénteki imáig, és Ramadán [böjtölése] a követi -kező Ramadán [böjtöléséig] megbocsátást nyújt a köztük elköi -vetett bűnökért, amennyiben a súlyosabb bűnöktől tartózkodik az ember.” (Muszlim)

• A sok önkéntes ima. Mohamed Próféta () azt mondta Thawbánnak (), amikor ő megkérdezte az Allahnak legkedvei -sebb cselekedetről: „Sokat borulj le, hiszen minden egyes leboi

-58. Bővebben lásd Ibn Hadzsar aliAszqaláni: Ma’rifat alikhiszál alimukaffira lilidhunub ali muqaddama waialimu’akhkhara, más néven: Ma’rifat alikhiszál alimuszilah liddilál.

164

rulásért Allah egy fokkal feljebb emel téged és egy bűnt letöröl rólad!” (Muszlim)

• Az önkéntes (Ásura59 és Arafat60) böjtölés: Allah Küldötte () azt mondta: „Arafat napjának böjtölése két évet – az elmúlt és az eljövendő évet – engesztel ki, és Ásura napjának böjtje egy elmúlt évet engesztel ki (tesz jóvá).” (Muszlim)

• Az adakozás. Allah Küldötte () azt mondta: „Az adakozás pei -dig eloltja a bűnt, ahogyan a víz is eloltja a tüzet.” (aliTirmidi) Mohamed Próféta () azt mondta: „A titokban adott adomány oltja az Magasztos Úr haragját.” (A hiteles láncolat 1908)

• Az éjszakai ima általában, illetve az éjszakai ima Ramadán idei -jén. Allah Küldötte () azt mondta: „Aki hittel és Allah jutalmát várván egész Ramadán havában éjszakai virrasztást végez, annak megbocsáttatnak az elkövetett bűnei.” (aliBukhári, Muszlim)

• A Kába látogatása (az umra) és a zarándoklat (al-haddzs). Allah Küldötte () azt mondta: „Az umra és a következő umra elvégzéi -se a kiengesztelés arra nézve, amit az ember közöttük elkövetett, és az elfogadott (tiszta) zarándoklatnak nincs más jutalma, mint a Paradicsom.” (aliBukhári, Muszlim) Allah Küldötte () azt mond--ta: „Aki elvégezte a zarándoklatot anélkül, hogy refethit, (csúnya beszéd, durva viselkedés, és a házasélet) vagy engedetlenséget köi -vetett volna el, olyan tisztán tér vissza, mint amilyen azon a napon volt, mikor édesanyja a világra hozta.” (aliBukhári, Muszlim)

• A bűnbánat eltörli az azt megelőző rossztetteket. Allah Küldötte () azt mondta: „Aki bűnét megbánja, az olyan, mint akinek nincs bűne.” (Ibn Mádzsah)

• A nagy bűnök elkerülése. Allah azt mondja: „Ha elkerülitek a súlyos bűnöket, amelyek tilalmasak nektek, akkor [feledést] bomm rítunk rossz cselekedeteitekre, és megtisztelő menetben viszünk be benneteket [a Paradicsomba].” (Korán, 4:31)

• Az evilági próbatételek. Mohamed Próféta () azt mondta:

„Mindenért, amely eléri a muszlimot a nehézségből, a fájdalomi

-59. Ásura: az első holdhónap (Muharram) tizedik napja.

60. Arafat: a zarándoklati hónap kilencedik napja.

ból, az aggodalomból, a szomorúságból, a bántalmazásból, a gondból – akárcsak amikor a tüske szúrja őt – Allah eltöröl a bűi -neiből.” (aliBukhári, Muszlim) Egy másik hadíszban Mohamed Próféta () azt mondta: „Addig a hívő próbára van téve saját magán, gyermekein és vagyonán (keresztül), amíg a Magasztos Allahhal nem találkozik úgy, hogy egy bűn sem lesz rajta.” (ati Tirmidi)

• A Szunna követése az élet minden terén. Allah azt mondja:

„Mondd: ’Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem! Akmm kor Allah [is] szeretni fog benneteket és megbocsátja bűneitemm ket.’ Allah Megbocsátó és Könyörületes.” (Korán, 3:31)

• Mohamed Próféta () azt mondta: „Ha valaki a testvére ellen vai -gyoni vagy becsületbeli igazságtalanságot követ el, akkor meni -jen el hozzá, kér-jen tőle bocsánatot, mielőtt számon lesz kérve akkor, amikor se aranyi, se ezüstpénze nem lesz. És ilyenkor, ha jótettei vannak, akkor elvisznek a jótetteiből és annak adják [aki az igazságtalanságot elszenvedte], különben [ha elfogytak vagy nincsenek jótettei] annak rossztetteiből visznek [aki igazi -ságtalanságot szenvedett] és őrá teszik, utána a Tűzbe vettetik.”

(al-Bukhári)

– A hadíszban buzdítás van arra, hogy az ember erőfeszítést tei -gyen saját maga ellen. Mohamed Próféta () azt mondta: „Ali mudzsáhid az, aki saját maga ellen küzd.” (atiTirmidi) Ezért ha rosszat tesz, akkor kövesse jótettel.

– A hadíszban buzdítás van arra, hogy az ember kezdeményezzen jótetteket és az emberekkel jó erkölccsel bánjon. Egyik hadíszban Mohamed Próféta () azt mondta: „Aki nem kegyelmez az embei -reknek, annak nem kegyelmez Allah.” (aliBukhári, Muszlim) – A muszlim ember soha ne adja fel a reményt Allah kegyelmében.

Nem szabad átadnia magát a bűnöknek, hanem mindig tegyen jót és kérjen bocsánatot Allahtól. Allah azt mondja: „Mondd: Ti szolgáim, akik önmagatok ellen vétkeztetek! Ne veszítsétek el a remm ményt Allah irgalmában! Allah minden bűnt megbocsát. Ő a Megmm bocsátó és a Könyörületes.” (Korán, 39:53) Mohamed Próféta () azt mondta: „A hívő ember úgy (akkorának) látja a bűneit, mint

166

egy hegy és attól tart, hogy az ráomlik. A gonosz pedig úgy (aki -korának) látja a bűneit, mint egy legyet, amely az orrára szállt és egyszerűen ennyit tesz vele (és elhessegette).” (aliBukhári)

– Ez a hadísz a félelemre (féld Allahot) és a reménykedésre (a rossz cselekedet után nyomban tégy jó cselekedetet és el fogja törölni azt) neveli az embert, hiszen a muszlim ember a remény és a féi -lelem között él: reménykedik abban, hogy Allah a Paradicsomba juttatja, és fél attól, hogy a Pokolba kerül. „Az Ő kegyét remélik, és félnek a büntetésétől”. (Korán, 17:57)

– A hadísz az embert a másokkal való szép viselkedésre utasítja, mint például az igazmondás, a megbocsátás, az alázatosság, a béi -ketűrés, a segítségnyújtás, a türelem, a derűs arc stb. Mohamed Próféta () azt mondta: „Adomány miatt nem csökken egy vai -gyon sem, megbocsátás miatt Allah még nagyobb tekintéllyel gyarapítja a szolgát, és azt, aki Allahért szerény, Allah felemeli.”

(Muszlim) Egy másik hadíszban Mohamed Próféta () azt mond--ta társainak: „Ne mondjamie meg nektek, ki van eltiltva a Tűztől (vagyis: kit nem érint a Tűz)? A Tűz nem fog érinteni egyetlen [az emberekhez] közelálló, kedves, jószívű, alázatos embert sem.”

(at-Tirmidi, szahíhul-targhíb 2676)

– A muszlim ember mindenkivel szemben tanúsítson erkölcsös viselkedést. A hadísz is általánosságban utasít arra, hogy jó eri -kölccsel kell bánni az emberekkel, és ezt nem korlátozta azokra az emberekre, akik jól bánnak velünk. Allah Küldötte () azt is mondta: „A förtelmes tett, és a förtelmes beszéd nem tartozik az iszlámhoz, és bizony az emberek közül az iszlámot legjobban köi -vetők azok, akik a legszebb erkölcsűek.” (atiTabaráni)

– Imám Ahmed azt mondta: a jó erkölcs kilenctized része „ati tagháful”iban van, vagyis abban, hogy valaki elnéző az emberekkel szemben, szándékosan elsiklik a hibáik felett, megbocsát nekik és szépen bánik velük. Allah azt mondta: „Folyamodj a megbocsátásmm hoz, parancsolj a jóra, és fordulj el a tudatlanoktól!” (Korán, 7:199) Mohamed Próféta () azt mondta: „Ápold a kapcsolatot azzal, aki szakított veled, tegyél jót azzal, aki rosszat tett veled és az igazat mondd akkor is, ha az ellened van!” (szahíhulidzsámi 3769)

– A hadísz három alapvető dolgot és jogot mutat, amely minden sii -ker kulcsa:

• Az Istennel való sikeres kapcsolat alapja az istenfélelem, hiszen a Magasságos Allah az istenfélőkkel van.

• Az ember mindig próbáljon jót tenni, és ne ragadjon le a rossz tetténél.

• Az emberekkel való sikeres kapcsolat alapja a jó, erkölcsös bái -násmód.

A legnagyobb siker pedig a túlvilági siker, ahogy Allah mondta:

„Minden lélek megízleli a halált. Illendő fizetségeteket azonban majd a Feltámadás Napján kapjátok meg. Akit távoltartanak a [Pokol] tüzétől s a Paradicsomba vezetnek, az diadalt aratott. Az evilági élet csupán csalóka holmi.” (Korán, 3:185)

19. hadísz

In document Negyven hadísz (Pldal 158-168)