• Nem Talált Eredményt

hadísz A harag tiltása

In document Negyven hadísz (Pldal 146-152)

A hit ismertetőjeleiről

16. hadísz A harag tiltása

148

شع سداسلا ثيدحلا

ُهاَوَر .) ْب َضْغَت َلا( : لاَق ، ْيِن ِصوَأ :  ِّيبَّنلِل َلاَق ًلا ُجَر َّنَأ ُهْنَع ُهللا َ ِضيَر َةَرْيَرُه ِبيَأ ْنَع .* ُّيِراَخُبلا

.)6116( مقر ثيدح ،بضغلا نم رذحلا باب ،بدلأا باتك في يراخبلا هجرخأ *

A

bu Hurejrára hivatkozva – Allah legyen elégedett vele – jegyezték fel, hogy egy férfi azt mondta a Prófétának – Allah dicsérete és békéje legyen vele: Adj nekem tanácsot!

Ő azt felelte: „Ne legyél haragos!” A férfi többször is megismételte kérését. Allah Küldötte pedig azt mondta neki: „Ne legyél haragos!”

(al-Bukhári)

Tanulságok és hasznos tudnivalók:

– Ebben a hadíszban megmutatkozik, hogy a Próféta () társai ügyeltek arra, hogy kérdezzenek arról, ami fontos volt nekik, és hogy tanácsot kérjenek afelől, ami hasznos volt nekik. Fontos vii -szont azt is tudni a Próféta () társairól, hogy nem elégedtek meg a kérdezéssel, hanem azután a válasz szerint cselekedtek.

– Minden emberhez úgy kell szólni, ahogy azt az illető helyzete, személyisége megköveteli. Tehát különböző embereknek különböi -ző tanácsot lehet adni.

– A dühtől való tiltás, és az, hogy a Próféta () megismételte tanácsát a férfinak – így szólván: „Ne legyél haragos!” – bizonyítja, hogy a harag veszélyes és rossz következményekkel járó jellemvonás.

– Ezt a hadíszt kétféleképpen lehet magyarázni:

• Uralkodj magadon, amikor van okod a haragra! Allah megdii -csérte azokat, „akik elkerülik a súlyos vétkeket és a hitvány cselekedeteket, és amikor megharagszanak, akkor megbocsámm tanak”. (Korán, 43:37) Mohamed Próféta () azt mondta: „Aki erőt vesz a haragváson – pedig ha véghez akarná vinni, akkor véghezvihetné –, annak Allah elégedettséggel tölti meg a szívét az Ítélet Napon.” (atiTabaráni, Szahíhulidzsámi) Tehát a tiltás ebben a hadíszban csupán a harag következményeire vonatkoi -zik, vagyis a durva beszédre, a fizikai bántalmazásra, és a mái -sokkal szembeni rossz viselkedésre, utálatra és ellenségességre.

• De lehet azt is mondani, hogy a tiltás magára a haragra vonati -kozik: vagyis ne tégy olyasmit, aminek következtében haragos leszel, kerüld el minden eszközzel azt, ami a dühhöz vezet.

150

– A harag bejárat a sátán számára, ami által bűnbe és meggondolati -lan dolgokba viszi bele az embert. Tehát a gyógyír arra, ha valaki dühöt érez az, hogy Allahnál keres menedéket a sátán elől. A Prói -féta () látott egy embert, aki nagyon haragudott és azt mondta:

„Tudok olyan szót, amit ha elmond, akkor elszáll tőle a mérge.

Ha azt mondta volna: 'Menedéket keresek Allahnál a sátán elől!', akkor elszállt volna a haragja.” (aliBukhári, Muszlim) Továbbá azt is mondta (): „Ha valaki haragszik, de azt mondja „Audu billah”

– Menedéket keresek Allahnál – akkor megnyugszik (elszáll) a dühe.” (Szahih alidzsámi aliszaghír)

– A dühös, haragos ember olyanokat képes mondani, amiben szitkoi -zódás, átkozódás vagy hitetlenség is lehet, ezért Mohamed Próféta () azt mondta: „Ha valamelyikőtök haragszik, akkor hallgasson.”

(Ahmed)

– A dühös, haragos ember képes a fizikai bántalmazásra és a mái -sokkal szembeni rossz viselkedésre is, ezért Mohamed Próféta () azt mondta: „Ha valamelyikőtök haragszik, akkor üljön le, ha áll!

Ha nem száll el tőle a haragvás, akkor feküdjön le!” (Abu Dáud) A külső helyzet megváltoztatása eszköze lehet a belső állapot megi -változtatásának, továbbá az ülő vagy a fekvő helyzet meggátolja az embert, hogy olyat tegyen, amit később megbán.

– Ami segít a harag megfékezésében, az az emlékezés arra, amit Allah megígért azoknak, akik elkerülik a haraghoz vezető okokat, és erőfeszítést tesznek azért, hogy ne haragudjanak. Mohamed Próféta () azt mondta: „Ne légy haragos és a Paradicsom a tiéd lesz!” (Szahíhulidzsámi)

– Kiemelkedő helyzete és magas rangja van annak, aki uralkodni tud a dühén. Mohamed Próféta () azt mondta: „Az erős ember nem az, aki másokat legyőz, hanem az erős ember az, aki urali -kodni tud magán, ha dühbe gurul.” (Ahmed) És azt mondta: „A legerősebb ember az, aki le tudja győzni haragját, amikor erősödik a dühe, arca kipirul, és beleborzong az egész teste.” (Ahmed) – Anasz ibn Málikra hivatkozva – Allah legyen elégedett vele – jei

-gyezték fel, hogy így szólt: Egyszer Allah Küldöttével mentem, amikor rajta egy durva bélésű nadzsráni köpeny volt, és megfogta

őt egy beduin, aki erősen megmarkolta a köpenyt és magához húzi -ta. Megnéztem a Próféta nyakát és láttam rajta a köpeny nyomát.

A férfi így szólt: Ó Mohamed, adjál Allah vagyonából, ami nálad van! A Próféta () ránézett és nevetett, azután adott neki.” (ali Bukhári, Muszlim) Így reagált hát a Próféta () ilyen helyzetek--ben, ahogy erre több hadísz utal. Vannak azonban olyan helyzetek, amelyekben a Próféta haragudott, például amikor olyan imámról értesült, aki hosszan imádkozik az emberekkel, és így taszítóvá teszi számukra az imát; vagy amikor Áisa házában olyan függönyt látott, amin lények képei voltak; vagy amikor Uszáma közbenjárt olyan nőért, aki lopott; vagy amikor olyanról kérdeztek, ami neki nem tetszett. Ez azonban dicséretes tulajdonság, mivel sosem öni -magáért, hanem Allahért (az Ő parancsait sértő dolgok miatt) volt haragos.

– A harag megfékezése az istenfélők egyik tulajdonsága. Allah azt mondta: „Versengve buzgólkodjatok Uratok bocsánatáért és egy olyan Paradicsomért, amely olyan széles, mint az egek és a föld, s amely készen áll az istenfélők számára, akik adakoznak, akkor is, ha jól, akkor is, ha rosszul megy a soruk; akik erőt vesznek haragvásukon és elnézőek az emberek iránt. Allah szereti a jóramm valókat.” (Korán, 3:133m134)

– A harag az emberi természet része, és ezzel kapcsolatban az emi -berek különböznek. Lehet, hogy nehéz az ember számára, hogy ne legyen haragos, de az igazak, ha haragszanak és eszükbe jut Allah vagy emlékeztetik őket Allahra, akkor megnyugszanak.

– A harag a lélek és az érzelmek háborgása, idegfeszültség valami miatt, és ez az erő ösztönös háborgás az emberben. Ez a hadísz azt mutatja, hogy a harag olyan tulajdonság, amelytől meg lehet szai -badulni, különben nem tiltotta volna meg Allah Küldötte (). A Próféta () tanácsának megfogadásában gyógyír van a haragra.

– Aki hamar megharagszik, és bármitől dühbe gurul, annak erőt kell vennie saját magán, el kell kerülnie a haragot kiváltó körüli -ményeket, és fohászkodnia kell. Mohamed Próféta () amikor fo--hászkodni tanított minket, a következő fohászt hagyta ránk: „Ó, Allah! Add nekem az istenfélelmet titokban és nyilvánosan, igaz

152

szót haragban és elégedettségben, és add nekem a mértékletessé--get gazdagságban és szegénységben!” (aniNaszái, Ahmed)57 – A Próféta () a dicséretes jó erkölcsöt köti a muszlim lelkére,

és megtiltja az alávaló, rossz jellemvonásokat. Egyszer Ibn ali Mubáraktól azt kérték: Foglald össze nekünk a jóerkölcsöt egy szóban! Azt felelte: Ne légy haragos!

57. Mohamed Próféta () azt mondta: „Három dolog menti meg az embert: Az istenfélelem titokban és nyilvánosan, a mértékletesség szegénységben és gazdagságban, és az igazságosság haragban és elégedettségben.” (asszilszilah asszahiha 1802)

17. hadísz

In document Negyven hadísz (Pldal 146-152)