• Nem Talált Eredményt

f BULÄ TEOPHIL

In document Religio, 1893. 2. félév (Pldal 104-109)

1809—1893.

A magyarországi cziszterci-rend apátja s tagjai mély szívfájdalommal jelentik szeretett rendtársuk, főtisztelendő s tudós dr Bula Teofil Mihálynak, aranymisés áldozár, a szépmüvészetek és bölcsészet tudora, kiérdemült rendi perjel, a budapesti kir. egyetem bölcsészeti karánál be-kebelezett, a bécsi földtani intézet levelező, a kir. ma-gyar természettudományi s a mama-gyar történelmi társulat tagja, a Szent-István Társulat alapító tagja, arany

érdem-keresztes, a vaskorona-rend III. osztályú lovagjának, ez évi augusztus hó 13-án reggel fél 4 órakor, a halotti szentségek ájtatos felvétele után, élte 85-ik, szerzetessége 60, áldozársága 57-ik évében végelgyengülésben történt elhunytát. Az üdvözültnek tetemei e hó 15-én délután 4 órakor fognak az előszállás! sírkertben nyugalomra té-tetni. Az engesztelő szentmise áldozat az elhunytnak lelki üdveért e hó 16-án reggel 8 órakor tartatik. Előszállás, 1893. évi augusztus hó 13-dikán. Az örök világosság fényeskedjék neki !

London, aug. 16. A katholikusok szellemi és anyagi érdekeinek előmozdítására. —

Második évi gyűlés.

A bíboros érsek és az egyesület. Katholikusok szervez-kedése Londonban. A kath. országos egyesület második évi közgyűlése az Atheneum termében tartatott. Totten-ham Court-road, szerdán este (1893. jul. 5.) Nagyon sokan voltak jelen. Főtiszt. Langton G. Vere elnökölt.

Jelen voltak még főtiszt. Douglas Archibald Whelan és Regan atyák. Munich C. J . tiszt, titkár) Dunford V. M.

(tiszt, segédtitkár, Cooke G. James B. és Comber W . F.

urak.

A jelentés

tudomásul adva, hogy az egyesület gyors előmenetelt tőn az utóbbi néhány hónap alatt. Lépések történtek hitköz-ségi tagok és felügyelők választásában arra nézve, hosry katholikus képviselők vagy a katholikus érdekeknek ked-vező képviselők jelöltessenek a jövőben. Számos fiók-egyesület jött létre és lépések történtek arra nézve, hogy mindenütt állíttassanak fiók-egyesületek, hol a plébános pártolja az egyesületet.

A bizottság sajnálja, hogy Munich ur a titkár és pénztárnok betegsége miatt kénytelen tisztéről leköszönni.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az egyesület jelen kedvező helyzete neki köszönhető, és a bizottság azt hiszi, hogy a tagok vele egyetértve szívesen köszönetet szavaz-nak Munich urnák tett szolgálataiért, kívánva neki egész-sége helyreálltát. A mellett, hogy fiókokat létesített és a katholikusok szerves tömörülését előmozdította az egye-sület két igazán sikeres kath. gyűlést rendezett azon czélból, hogy a katholikusokat közelebbi érintkezésbe hozza egymással. Ezek a gyűlések valóban nagy sikernek mondhatók és ajánltatik nemcsak hasonló gyűlések tar-tása a jövő évben, hanem kisebb gyűlések tartar-tása a főváros különböző részeiben. A jelentés örvendetesen veszi tudomásul, hogy legújabban a bibornok-érsek helyeselte az egyesület ügyét és magáévá tette a Catholice Times nyilatkozatát ő eminencziája megjegyzéseiről Holloway-ban az egyesületre vonatkozólag. A pénztári kimutatás tanúsítja, hogy a jövedelem körülbelül 50 font sterling és hogy 8 font sterlingen fölül van a fölösleg.

A bibornok-érsek és az egyesület.

A főtisztelendő elnök ajánlja a jelentés elfogadását, mely mint örömmel mondhatja kielégítőbb a mult évinél.

Attól félt, hogy midőn a mult évi jelentés tétetett, na-gyon is felhős volt még az ég, de szerencsére mondhatja,

RELIGIO. 101-hogy a felhők eloszlottak, és valószínűleg nem is térnek

vissza. Az ő jó bibornok-érsekök végre látta, hogy eré-lyes hölgyek és férfiak nagy számmal vannak egymással egyesülve e szövetkezetben és munkára vágynak, ekkor előállt és igy szólt: „Ha munka kell önöknek, lesz."

(Taps) Egy van még hátra most számukra, megmutatni, hogy komolyan veszik a dolgot. (Éljenzés.)

Minden plébánia magának.

Láttuk a jelentésből, hogy az egyesület két sikeres értekezletet tartott. Papok mondták, hogy az egyesület nem tehet semmit, ha csak a plébános a maga niájában nincs mellette. Ámde a plébános a maga plébá-niájában nem hozhatja létre a katholikusok gyűlését, akik minden plébániából összejönnek (Halljuk, Halljuk).

Nekik pedig ilyen gyűlésekre van szükségük : Nekik szükségük van egy közös czentrumra, hol London katho-likusai találkozzanak egymással, és jobban megismerjék egymást. Eddig nagyon is el voltak szigetelve (Halljuk, Halljuk). Az volt az eset, hogy minden plébánia magáért munkálkodott. 0 azt hiszi, hogy a katholikusok közt nagyobb felebaráti szeretetnek kell uralkodni, nagyobb szervezettségnek, nagyobb szeretetnek. Többet kell érin-kezniök egymással, készebbeknek kell lenni segédkezet nyújtani egymásnak, mint az apostolok voltak. A

katho-likusok sokat vesztenek erejökből a szervezés hiányában, melv bajon a katholikus egyesület van hivatva segíteni.

Nagyon sok jó fog történni egyedül ezen gyűlések által, de ez csak egyik ága azon műnek, melyet terjeszteni szándékuk. Megbizást kaptak a bibornok érsektől egy sokkal fontosabb munkára és örömmel jelentheti, hogy ezen munka erélyesen foganatba van véve.

A klérus beleegyezése.

Azonban semmi ily mü nem képzelhető a klérus beleegyezése nélkül. Minden esetben ugy értendő ez, hogy a plébános beleegyezése szükséges, mielőtt ilyes valami történik a plébánián. Ez az ő egyik szabályuk, a plébá-nosnak kell kijelenteni, hogy azok föl vannak hatalmazva az én plébániámban ezt vagy azt a müvet végrehajtani, mielőtt az egyesület tenne valamit.

A katholikusok szervezkedése.

A legfontosabb mü volna a katholikusok szervez-kedése. Az elnök szerencsésnek érzi magát kijelenthetni, hogy az egyesület éppen most kezdte egyik ágát az ő plébániájában. Sohoban és már is több mint 100 tagot számlál. Mint a jelentés tudtunkra adta, a bizottságnak nem csupán az az intencziója, hogy nagy és központi egyesületeket hozzon létre, hanem kisebb egyesületeket, külömböző plébániák tagjai számára. Egész biztosra veszi, hogy ha a katholikusok többször összejönnek, és jobban megismerik egymást, egyetértőbbek lesznek, és megtanul-ják hogyan kell együtt működni a katholikus érdekek előmozditására. Amint ezt tenni akarják az egyesület által, a mi a hitnek nagyon is javára fog szolgálni.

Szabad-e az egyesületnek pénzt fölvenni plébániákról ? Szeretett volna egy jobb pénzügyi helyzetet látni, jóllehet a mérleg a jobb oldalon volt. Némelyek azt mondták neki : „Nem hiszi ön, hogy az egyesület fiókja

számára az ön plébániáján szedett pénz annyi mint az önök zsebéből szedett pénz, az önök iskolájától mondják ?"

0 (az elnök) feleié: „Ön nem érti miről beszél. A nép, mely a katholikus egyesületbe áll, az a nép, mely leg-többet ád az én iskolámnak." 0 nem vesztett egy fillért sem, hogy az egyesület fiókja felállíttatott ; sőt ellenkezőleg ő azt hiszi, hogy az egyesület révén az iskola számára adott pénz növekedett (Tetszés). 0 nem veszi zokon azt a 7 font sterlinget, mely Sohoból az egyesület számára

alá-íratott. 0 reméli, hogy idővel minden plébánián lesz egy fiókja az egyesületnek, és azt hiszi, ha ez igy lesz, a plébános nagy segítséget fog nyerni ezen fiókoktól nem csak pénzbelileg, hanem a tagok működése által is.

(Éljenzés.)

A jóakaró semlegesség helyét a helyeslés foglalja el.

Whelan atya elfogadja a jelentésben kifejtett indít-ványt. Teljesen igaz, amint az elnök mondá, hogy az egyesület, fennállásának két első évében felhő alatt volt, de most örömmel mondhatja, hogy az a jóakaró semle-gességet azok részéről, kik nem helyeselték az egyesüle-tet, pozitív helyes váltotta fel (Helyeslés.) Azt hiszi, hogy ennek egyik örvendetes eredménye, hogy az 1025 tag csakhamar megháromszorozódik. A katholikus egye-sület első sorban azért alakíttatott, hogy a katholikuso-kat szervezze, nem csak Londonban, hanem egész Angol-honban. (Vége köv.)

Maria Zell. Mária-czelli magyar hangok. — Nagyságos Szerkesztő Ur !

U j kényelmes ut nyílt meg f. évi julius havában Mária-Zell felé. Ezt igénybe veendő Bécsben a nyu-goti vasút állomásától St. Pölten felé indultam. Innen Scheibmühl-nél ágazik el egy kis szárnyvonal, mely Schrambachtól kezdve Kernhof-ig igen jelentékeny darab úttal közelebb van hozva a világhírű, kedves búcsújáró hely, mely hova-tovább, minél keresettebb kiránduló pontja lesz az üdülni akaró közönségnek. A Kernhofig vezető ezen u j szárnyvonalon érinthetjük a gyönyörű regényes völgy-katlanban elterülő, nagy cisterczita apát-ságot Lilienfeldet, mely érdekes góth templomával, a római monostorokra emlékeztető, megújított Kreutzgang-jával az utasokra nagy vonzó erőt gyakorol. Mária-Zellbe érve egész magyar telepet találtunk. Mindjárt a Nagy Lajos által megépített nagy templomba léptünk és ott Skarda sasvári prépost-plébános ur tartotta a szentség kitétellel egybekötött létániát. Ezután gróf Csáky Károly esztergomi apátkanonok úrral találkoztunk, aki másnap mondta az ünnepies istenitiszteletet. Majd dr Anhäupel esztergomi hittanár termett ott és a mint igy édes ha-zánk nyelvén társalgunk, hol itt, hol ott magyar szó üti meg fülünket és megtudjuk, hogy a mária-zelli bucsu-járóknak java része magyarokból szokott állni. Az emii-tettem Kernhofig szebbnél-szebb alpesi völgyeken keresz-tül vízesések, csermelyek mentén fenyves erdőségek ár-nyékában kellemetes gyaloglás esik Mária-Zellig. Innen vissza más uton indulván, ugyancsak gyalog (lehet kocsin is) a „Todes W e i b " nevü, vadregényes vízesés mellett, óriási szikla-falak által képezett folyosón át óra-hosszat

a legváltozatosabb alpesi tájképeket élvezhetjük. A leg-első plébánián Frein-ban magyar születésü benczés plé-bánossal magyarul beszélgetvén, azt tapasztaltuk, hogy az állomáson itt is, ott is megint magyar társaságok jöttek.

Mürzstegben is magyar születésü plébános van. Itt nyaral Stephania főherczegasszony kis Erzsébet leánykája, ki mellett levő Fischer-Colbrie Ágoston hittanárt sajnálattal elkerültük, mert éppen kirándult. De a kis főherczeg-kisasszonyt, 11 éves leánykához illő játszi szökdécseléssel láttuk nagy kisérettel a März partján pisztrángok után halászni. A kis főherczeg-leányka is gyakran jön Mária-Zellbe. Ide nemsokára Abel Jézus-társasági hires szónok Bécsből ugyancsak Kernhof felől 2000 intelligens uri em-bert vezet, hogy bebizonyítsa, hogy Mária-Zell nemcsak vén asszonyok búcsújáró helye.

Maria-Zell, 1893. aug. 6.

Eécsey Viktor.

KATH. KÖZTEVÉKENYSÉG.

A k e r e s z t é n y r é g é s z e k első k o n g r e s s z u s a . Nem ismeretlen tisztelt olvasóink előtt, hogy a je-len század utolsó tizedeiben mennyire felje-lendült a keresz-tény régészet.

E fellendülés azon nagyszerű felfedezéseknek az eredménye, melyeket 40—50 évvel ezelőtt a földalatti Rómában, a katakombákban tettek. Összefügg ezen fel-lendülés azon érdeklődéssel is, melyben a keresztény ré-gészetnek minden oldalról megindított kutatásait a leg-újabban részesitik. Azelőtt a régiség-búvárok csakis a klasszikus kultura emlékei iránt érdeklődtek, s nagy idő telt el, mig a legrégibb keresztény műremekeket is a meg-illető figyelemben és méltánylásban részesítették. Hogy ezen idő alatt az ős-kereszténv művészet mennyi becses emléke kallódott el, kiszámítani alig lehet; mi e nagy veszteségen immár csak sajnálkozhatunk. Négy-öt évtized ó:a azonban ez megváltozott. Minden keresztény ország számlál immár oly férfiakat, kik de Rossi-val, a bires római régészszel élükön, tevékenységüket azon monumen-tális maradványoknak szentelik, melyeket a kedvező vé-letlen vagy a föld gyomra őrizett meg a kereszténység első századaiból számunkra, és a kik azon vannak, hogy ezen leleteket ugy a hittudomány, mint a gyakorlati egyházi élet közhasználatára hozzáférhetőkké tegyék.

Azoknak példájára, kik rendszeres összejövetelek által oly sikeresen gyarapítják szakismereteiket, a ker.

archaeologia több lelkes müvelője is elhatározta, hogy saját részükről is fognak ily összejöveteleket életbe léptetni.

Ily szakértekezletre, vagyis a ker. régészek I.

kongresszusára szóló felhívás jelent meg nem régiben, melyben is a kongresszus a folyó évi szeptember hó 4—8 iki napokra van kitűzve.

Már a rendező bizottság névsorából is kitetszik ezen kongresszus nemzetközi jellege. Legerősebben Ausztria van képviselve, melynek vendégszeretetét a kongresszus ezidei tagjai élvezni is fogják. Ezen nevek : Benndorf Bormann, Häuser, Jelic, Neuwann, Siooboda (Bécsből), Msgr Bulic (Spalatóból), Strzygoivsky (Gráczból), Hytrek

(Studenitzből) eléggé bizonyítják a nagy érdeklődést, melylyel Ausztriában a ker. régészet iránt viseltetnek.

Olaszország képviseletében első sorban kell, hogy emiit-sük de Rossit, a ker. régészek fejét, továbbá msgr. de

Waal-t, a német Campo Santo r e k t o r á t ; továbbá Ga-lante-t (Nápolyból) és Msgr. Wilpert-et Rómából. Fran-cziaországot képviselik: Duchesne és Leblant; Orosz-országot Konddkoff sz. Pétervárról; Angliát Spencer-Northcote; Belgiumot Reusens E.; Bulgáriát Dobrusky

V. ; Svájczot Msgr. Kirsch (Freiburgból) ; Németországot Kraus F., az Alpokon inneni részek ezen kiváló archaeo-logusa, továbbá Schultze V. (Greifswald) és Ehrhard A. (Würzburgból.) 0

A kongresszus ezidei helyéül Spalato-Salona (Dal-mácziában) lett választva, minthogy itt csak nem régiben egy ős-keresztény temetőben igen nevezetes ásatásokat eszközöltek, a melyek ezen helyet a ker. archaeologiai topographia egyik főhelyévé avatták. A hely megválasz-tásánál arra is voltak tekintettel, hogy a tudományos kirándulás lehetőleg szórakoztató és kellemes is legyen.

Dalmácziának vadregényes partvidéke az ő kiváló termé-szeti szépségeivel sokkal ismeretesebb, sem hogy a vá-lasztás fölött több szót vesztegetnünk kellene.

A kongresszusban a következő pontok fognak meg-beszéltetni: 1. az archaeologiai kutatások jelenlegi álla-pota Dalmácziában és a szomszéd országokban ; 2. a ke-resztény archeologia terén elért eredmények az egész világon; 3. keresztény muzeumok alapítása; 4. ker.

archaeologiai és patrologiai tanszékek felállítása az egye-temekeu, a lyceumokban és a szemináriumokban ; 5. azon haszon föltüntetése, melyet a mai ker. művészet a régi-ségtani tanulmányokból meríthet; 6. különös szabályok a régészeti buvárlatokat és a templomi képeket illetőleg;

7. megbeszélése annak, hogy mi módon lehetne az ős keresztény feliratoknak lehető tökéletes gyűjteményét kiadni (corpus inseriptionum Christianorum) és végül egy nemzetközi ker. archaeologiai szaklap alapítása. íme mind-megannyi, a ker. tudományra és az egyházi életre ki-ható, fontos kérdés ! Azon egységes gondolat vezérli mindannyit, hogy az archaeologia minél termékenyebbé tétessék, azon követelésekkel szemben, melyekkel a jelen idő a kereszténység elé lép. Es itten egyszerűen azon nagyértékü, emlékekből való bizonyításra utalunk, a mely-lyel kimutathatjuk és begyőzhetjük, hogy egyes kath.

tanok és üdvszerek, — melyeket bizonyos, magokat ke-resztényeknek tartó felekezetek elvetettek, — már a leg-régibb keresztényeknél, az ős-egyházban is feltalálhatók.

Eddigelé a protestánsok lehetőleg elkerülték, hogy a ker. archaeologiát, mint a ker. ős-egyház tanainak és szokásainak hű, biztos ismeretére vezető segédtudományt vitatkozásaikba bevonják ; és épp ezért kell az

apologetá-kat és az igazság minden bánatját a bizonyítékok ezen nagy tárházára: a ker. archaeologiára figyelmessé tenni.

Az öt napig tartó kongresszus részletesebb pro"

grammja ez :

Vasárnap, szept. hó 3-án: a vendégek fogadása Spalatóban.

') Reméljük, hogy a ker. régészek kongresszusán Magyar-ország is képviselve lesz !

RELIGIO. 103-Hétfőn, szept. hő 4-én: sz. mise a vértanuk

sírjá-nál ; a salonai ásatások, a muzeumok és a város emlé-keinek megtekintése.

Kedden, szept. hó 5-én: első nyilvános ölés; az elnök megválasztása, a tisztikar megalakulása. Első előadás.

E s t t e l : a második ülés.

Szerdán, szept. hó 6-án: l/29 órakor a III. ülés;

esttel : a IV. ülés.

Csütörtökön szept. hó 7 én: órakor az V. ülés;

12 órakor szeretet-lakoma (agape). E s t t e l : az utolsó ülés;

elnöki bezáró; a következő évbeli kongresszus helyének kijelölése és megválasztása egy bizottságnak, mely a kongresszus iratait és ügyeit időközben kezelje.

Pénteken, szept. hó 8-án: (Mária születése, Spalató patronájának ünnepe), sz. mise a vértanuk sírjánál. Dísz-ülés. Kirándulás Traguriumba,

A kongresszusnak bárki lehet tagja, ki a kongresz-szus pénztárnokához, dr Neumann tanárhoz (Bécs, IX.

Garnisonsgasse 18.) 8 márka és 50 fillér tagsági dijt be-küld. A tagsági jegy azon előnyt nyújtja, hogy a gőzha-jókon Il-od osztályú jegy fizetése mellett I-ső osztályon utazhatni. — A tagsági jegyen a gőzhajózási összekötte-tések pontosan fel lesznek tüntetve, valamint a Trieszt-ből, Fiúméból, Anconából stb. való elindulás és a Spala-tóba való megérkezése ideje is. — Hogy a kongresszus czélt érhessen, szükséges, hogy a tagok száma ne szorít-kozzék az aránylag csekély számú szakférfiakra. Anélkül,

hogy szakismerettel birjon valaki, ezen kirándulás — eltekintve az ut természeti szépségeitől — az előadások meghallgatása és az emlékek megtekintése által egyike leend a legtanulságosabbaknak.

A tagsági dij beküldése esetében kiki bérmentve megkapja a kongresszus kiadványait, melyeknek kiadását már a közel jövőre tervezik és a melyeknek bolti ára a tagsági dijat jóval felül fogja múlni. Ez intézkedés lehe-tővé teszi, hogy csekély áldozattal és személyes fáradság nélkül nemes ügyet pártolhatunk, — oly ügyet, mely az egyház gyermekkorának minden oldalú megvilágitására birván fontossággal, minden müveit katholikus kiváló figyelmére méltó.

IRODALOM.

*** Az éjszaki határon. Karczolatok Lubló-Fürdő életéből. Irta dr Walter Gyula. Nyolcz képpel. Eszter-gom, 1893. A szerző tulajdona. 16-r. 175. 1. Ára 80 kr.

Rendkívül kedves elbeszélések és leirások koszorú-ját fonta meg szerző abból az alkalomból, hogy ő egy gyógyévadot Lubló-Fürdőn töltött. Ha minden fürdő ily fürdözőt csak kettőt kapna, száz perczenttel emelkedné-nek akcziái. Szerző oly érdekesen és nemes tanulságokkal bővelkedve tudja leirni utazását és fürdőzését, hogy könyvét lehetetlen félre tenni, ha egyszer az ember olva-sásába belekapott.

= Katholikus egyháztörténelem a Szentlélek el-jövetelétől korunkig. Középtanodák, tanitóképezdék, pol-gári és felsőbb népiskolák használatára. Az egyházmegyei

hatóság jóváhagyásával. Irta Répássy János, képezdei tanár. Negyedik javított kiadás. Eger, 1894. 8 r. 80 1.

Ara 40 kr.

Az egyház, a keresztény vallás isteni őre és érvé-nyesittője, mind inkább híveinek ragaszkodására és védel-mére van utalva. Az Imperium támogatása világszerte nemcsak világszerte jobbára megszűnt, de sőt nyilt ellen-ségeskedéssé s üldözéssé változott át egyes állami hatal-mak részéről. Ebben az izgalmas és a vallásra nézve ellenséges korszakban minden utat és módot fel kell használni a hiveknek mennél vallásosabb, a vallásban mennél értelmesebb a vallás ügyeiben mennél jártasabb

— nevelésére. Innen van korunk iskolai vallásoktatásá-nak kifejlettsége szakok szerint és egyetemlegesen véve.

Ennek fellendülésnek tanuja és terméke ez a kis tan-könyv, mely legjelesebb tankönyviróink egyikének siker, elismerés által koszorúzott müve.

— Felhívás előfizetésre. Scheffmacher hírneves je-zsuita majdnem egy századdal előbb irt egy müvet:

„Licht in Finsterniss o d e r : Controvers Katechismus". Ez a munka, melyet egy strassburgi pap az idén átdolgozva újonnan kiadott, magában foglalja a kath. és protestáns tanoknak ellentéteit. Toldalékul hozzá van adva a refor-máczió következményei és gyümölcsei, protestáns szóla-mok és ferdítések. Korunkban, midőn a katholikusok között a hitközöny annyira terjed a hit titkainak nem tudása folytán ; „napjainkban, midőn a protestantizmus aunyira elhatalmaskodott és tévtanainak mérgét ezer meg ezerféle titkos csatornákon ömleszti szét a nép közé. az ilyen véd vitairatok minél szélesebb mérvű terjesztése nagyon is szükséges. Vannak ugyan magyarban is hason irányú müveink, de azért mégis csak azt tartom, hogy vallásos irodalmunknak igen hasznos szolgálatot tenne az, ki fáradságot nem sajnálva, czimzett munkát, mely elő-adásának könnyedsége és teljessége folytán a hasonirányu müveket jóval túlszárnyalja, hazai nyelvünkre átültetné.

Mig ugyanis más szerzők kelleténél jobban ereszkednek bele a kath. tan védelmébe és a protestáns tévtanok és előítéletek czáfolatába, hosszú 1ère eresztett polemikus fejtegetésekkel untatják az olvasót ; és mig ismét mások igen rövidek és minden rend és összefüggés nélkül csak egyes tételeket választanak ki megbeszélés tárgyául : addig a szóban forgó könyvben a protestántizmus összes téveszméi és előítéletei szabatosan és rendszeresen vétet-nek bonczkés alá és velük szemben a kath. vallás fen-sége és igazsága minden egyes kitételnél rövideden, de velősen beigazoltatik, mindez pedig oly népszerű és min-denki által érthető nyelven történik, hogy az ember a legnagyobb élvezettel olvassa ezen ügyesen szerkesztett kátét."

Ez a szakavatott könyvismertetés, mely a „Hitok-t a „Hitok-t á s i n a k mul„Hitok-t évi 12-ik számában olvasha„Hitok-tó, buzdí„Hitok-to„Hitok-t„Hitok-ta Farkas Sándor és Rózsa József lelkészeket a fentnevezett munkának

„Vitázó káté"

czim alatt való magyarítására. Midőn a mű valóban hé-zagot fog pótolni és különösen a fiatalabb serdülő nem-zedéknek, valamint éltesebbeknek is hasznos olvasmányul

fog szolgálni, a tömeges megrendelés reményében a 20—

22 16-odrét ivból álló műnek árát 1 frt 50 krra (vagyis 3 koronára) szabtam. Papnövendékek és tanítók 1 frtért (2 koronáért) kapják. Minden egyszerre megrendelt 10 példány után tiszteletpéldány jár. A megrendeléseket egyedül hozzám kérem intéztetni.

Magyar-Bánhegyesen, 1893. évi julius hó 20-án.

Magyar-Bánhegyesen, 1893. évi julius hó 20-án.

In document Religio, 1893. 2. félév (Pldal 104-109)