• Nem Talált Eredményt

EGTHAZI TUDÓSÍTÁS

In document Religio, 1893. 2. félév (Pldal 162-165)

Wnrzburg, aug. 28. A katholikus nagygyűlésről. — (Folytatás).

Tegnap este volt az ismerkedés és üdvözlés ünnepe ; ma következett először is a nagygyűlés ünnepélyes megnyitása a székesegyházban pontifikális szentmisével, melyet maga a püspök ur, dr Stein mutatott be az Ur-nák. Képzelhetni az egyházi zene kitűnőségét. A templom hajója elején, ott hol azt korlátok választják el a szen-télyről a különféle szinü egyenruhákat hordó német katholikus tanuló-egyesületek 21 küldöttje állt zászlóik-kal és teljes fényben („in vollem Wichs"). Igazán, pom-pa's látvány !x)

Mise után következett az első zárt közülés, reggeli 9 ;/4 órakor a Ludwigshalleban, melyet a helybeli, vagyis az előkészítő bizottság elnöke, Thaler ügyvéd, mint ideig-lenes elnök nyitott meg a szokásos keresztény katholikus üdvözlettel. A gyűlés rendkivül látogatott volt. Szónok köszönettel kezdé beszédét azért, hogy a nagygyűlések biztosa (Commissär der Generalversammlungen)2) Würz-burg városát választotta az ezidei nagygyűlés szinhelyéül.

A würzburgiak ebben a választásban kettőt találtak ma-gukra nézve különösen megtisztelőnek: először, hogy biztak kipróbált, ősi vendégszeretetökben, másodszor, hogy jó keresztényeknek tartják őket, a kik nem szégyenkez-nek Krisztust, kiről ma gyakran megfeledkezszégyenkez-nek az em-berek, nyiltan és hangosan megvallani. (Élénk tetszés.) Azért az előkészitő-bizottság is szivesen és örömest járt el kötelességében. A német katholikusok nagygyűlése 40 évi működésre tekinthet vissza. Kicsi kezdeményezéstől ezek a nagygyűlések nagyhatalommá nőttek fel a kath.

egyház mellett vivott harczok között. Világtörténelmi események vonultak el mellette, s ő azoknak nem volt csupán szemlélője. Az első két évtized a béke és nyuga-lom ideje volt. A katholikusok a jótékonyság, a charitás műveinek szentelhették egészen magukat. A harmadik évtized kezdetével a viszonyok megváltoztak. Alighogy

*) Bizony ez pompás látvány. Németország férfi korban levő küzdő és fáradozó értelmi osztálya készen látja maga előtt a kath.

hitélet virágát, a jövő idők reményét, a következő generácziót, egyesületekbe sorakoztatva, készen az ő hite szerint való életnek fejlesztésére és bárhonnan jövő megtámadások ellen való megvé-désére. Ez pompás, ez több, ez isteni látvány : előre, készen maga előtt látni a jövőt ! Hát még az a gondolat az öregekben, hogy hiszen ezt az ifjúságot mi neveltük, mi neveljük a hitvallás kész falankszává az egyháznak : mily vigasztaló, mily örvendetes, mily pompás lehet ez a gondolat ! Ily kész viszonyokat és helyzeteket kivánunk mi a kath. vallásnak Magyarországban, a melyben még az ifjúság is teljesen fel van készülve a maga kath. hitének és vallásának az egész társadalom színe előtt való ielséges hatalmú gyakorlására. A szerte.

2) Az első magyar kath. nagygyűlésnek egyik teendője lesz ezt a tisztséget felállítani és egy buzgó, tapintatos katholikus elő-kelőséggel betölteni. Az ő személyében és megbízhatóságában van állandósítva a német kath. nagygyűlések intézményének fennállása.

A város megválasztása, a hol a körülmények szerint legalkalma-sabban lehet a jövő kath. nagygyűlést megtartani, első sorban az ó szorgalmas és tapintatos körültekintésének köszönhető. Ö indítja meg továbbá a nagygyűlés számára kiválasztott városban az akcziót az előkészületekre. Alkotó és szervező, inventiós szellemmel kell bírni az ily kath. nagygyülési biztosnak. A szerk.

Németország leverte az ő külső ellenségét, azonnal kez-detét vette az a testvérharcz, melyet maró gunynyal kul-turhareznak nevezünk. Az ebben a harezban kivivott győzelmért hálával tartozunk a kath. nagygyűléseknek is, mert itt aczélozódtok meg a szellemek, itt keltek szent lelkesedésre,l) itt táplálták és tartották fenn a reményt a végleqes győzelem bizonyosságába. Végül ugyanezek a nagygyűlések voltak azon tényezők is. melyek a szent atya bölcs utasitásai értelmében a társadalmi kérdés nagy veszélyeire hathatósan rámutattak. Itt mondották ki elő-ször a nagy vezérelvet, hogy toldozást-foldozást itt nem szabad megpróbálni, hanem hogy a bajt gyökerében kell orvosolni a keresztény szeretet és igazságosság szolgálata által. Itt, e téren világosan ki van tűzve a czél : az egy-házat győzelemre kell vezetni a szocziálizmus felett. Ha-nem erre nézve föltétlenül szükségünk van egyre : hogy egy szivvel s lélekkel összetartunk. (Elénk tetszés.) Hisz egy szivvel s lélekkel ragaszkodunk Krisztushoz és az ő egyházához: maradjunk tehát igy s ragaszkodjunk egy-máshoz mindnyájan mindenben, hogy az egyház ügyét győzelemre segítsük. (Nagy tetszés.) Félre minden mellé-kes dologgál, minden melléktekintetekkel, a melynek az idők változó gondjaival és szügségleteivel, egyre változ-nak. (Elénk tetszés.) Azt az egy nagy czélt tartsuk foly-tonosan szemünk előtt : a keleti bölcsek csillaga még nem aludt ki, még mindig fenn ragyog az égen ! Rajta tehát, menjünk utána ! Oda vezet el bennünket ez a vezércsillag, a hol a szent család alázatosságban és sze-retetben egyesülve az isteni gyermeket imádja, ( N a g y tetszés.) oda, hol az angyalok megszámlálhatatlan karok-ban allelujával zengedezik : Dicsőség Istennek a magas-ságban és békesség a földön a jóakaratú embereknek.

(.Hosszantartó viharos helyeslés,)2)

E bevezető beszéd után Thaler elnök áttért az ügyrend többi pontjaira, s mindenek előtt jelenté, hogy az előkészitő-bizottság előzetes lépésül felirt a szent atyához áldásért. A bizottság levelére a pápától válasz érkezett, a melynek szószerinti szövege im itt következik :

„Szeretett F i a m ! Üdvözlet és apostoli áldás!

Örömmel fogadtuk leveledet, melyben szeretett fiainkkal, a bizottság tagjaival együtt arról értesítesz bennünket, hogy tiszt, testvérünk, városotok püspökének védelme alatt augusztus vége felé Würzburgban kath.

nagygyűlést kivántak előkészíteni. Ha már ennek hire is kedves volt nekünk, annál inkább reméljük, hogy még kedvesebb lesz a gyűlés lefolyása, mert az a sok jó, a mit évek óta a nagygyűléseknek köszönhetünk, biztosí-tást nyújt arra, hogy az általatok előkészitett 40 ik nagy-gyűlés is gyümölcsöző lesz. Mindenekelőtt biztosan re-méljük, hogy a kölcsönös szeretetet és Németország katholikusainak szigorúan egységes összetartását elő fogja

Halljátok magyar testvéreim ? A szerte.

2) A mint látható, ezeknél a kath. nagygyűléseknél a szó-nokok egyedüli törekvése, a közügy, a lelki haszon emelése. Az önbemutatás és fitogtatás oly profanáczíója volna a legszentebb ügynek, hogy a ki ezt megtenni merészelné, örökre száműzve lenne az ily magasztos kath. manifestatiók köréből. De az ily profaná-czióhoz hozzá sem lehet ám jutni : oly gondosan, oly szigorral vá.-logatják meg az embereket a szószékre. A szerk.

RELIGIO. 159 mozdítani annyi jeles férfiú együttléte és tanácskozása.

A ti bölcseségtek feladata lesz, hogy mindent megtegye-tek, a mi alkalmas arra, hogy nálatok törhetetlenné vál-jék a szellemek egyetértése és összetartása. Gondjaitok

és törekvéseitek méltó tárgyául tekintjük a szocziális kérdést, a mint azt helyesen jegyeztétek meg, a melye-ket már huzamosabb idő óta tárgyaltatok gyűléseiteken, a melyekből már sok hasznos alkotás eredt a népre nézve.

Ha tovább haladtok ezentúl is ez uton és ápoljá-tok azt, ami a munkások helyzetének javítására szüksé-gesnek látszik, akkor mindenkinek be kell látni, hogy a haza iránt a legjobb érdemeket szereztétek és mindenki szivesen támogat benneteket elismerésével.

Mi pedig ezalatt imádkozni fogunk Istenhez, hogy titeket, a kik ez ülést előkészítettétek, óvjon és védel-mezzen gazdag mértékben terjeszsze fölétek segítségét, világosságát és bölcseségét.

Egyúttal neked szeretett fiunk, és minden dolgozó társadnak s mindazoknak, a kik részt vesznek a nagy-gyűlésen, egész szivünkből adjuk apostoli áldásunkat.

Rómában, sz. Péternél, 1893. jul. 26. pápaságunk tizenhatodik évében.

XIII. LEO pápa.

Szeretett fiunknak, Thaler János doktornak, ügy-védnek Würzburgban."

Meghivta továbbá, így folytatá az ideiglenes elnök jelentését, az előkészítő-bizottság a nagygyűlésre az apos-toli szentszék müncheni nuncziusát, mgr Agliardit, kitől

köszönő és buzdító válasz érkezett, a mely a pápa leve-lével együtt felolvastatott a nagygyűlés előtt.

Az előkészítő-bizottság, szokás szerint, meghívókat küldött Németország, Ausztria és Svájcz katholikus püs-pökeihez, mindenüvé, a hol német anyanyelven beszélnek az emberek.

Örömmel jelenté az ideiglenes elnök, hogy a felszó-lított főpásztorok nem késtek válaszolni, a kath. nagy-gyűlés tartását helyeselték, egyetértésre, szeretetre, bölcse-ségre buzdítanak, s áldásukat adták. Ok szellemileg mind-nyájan jelen vannak s részvételük a kath. nagygyűlésben biztosított.

Erre következett a nagygyűlés tisztviselő karának megválasztása. Elnökké az ideiglenes elnök Galen Fer-dinand grófot ajánlotta. A nagygyűlés egyhangú lelkese-déssel fogadta az ajánlottat.

Galen Ferdinánd gróf a következő köszönő beszéd-del foglalta el az elnöki széket:

„Dicsértessék a Jézus Krisztus ! ( A nagygyűlés vá-laszol: Mindörökké. Ámen.)

A helybeli bizottság javaslatához való csatlakozásuk által e hely elfoglalására levén önök által felhiva, kíván-ságuknak legmélyebb hálám nyilvánításával teszek ezen-') E meghívásoknak a cze'lja az, hogy a kath. nagygyűlések folytonos érintkezésben legyenek az egyház kormányával; hogy a püspököknek alkalom adassék a nagygyűlésben összegyülekező vágj- az iránt messze távolról érdeklődő híveket az egyház

szük-ségleteiről, kívánságáról és hangulatáról tájékoztatni, s így a kath.

nagygyűlések működésének irányzására, akár távollétben végzett levelezés, akár megjelenés és élő szóval való felszólalás által, ha kell, döntőleg befolyni. A szerk.

nel eleget. Azonban nem titkolhatom el önök előtt, hogv én némi aggálylyal foglalom el ezt a széket, mert én ismerve magam, jól tudom — és kérem, ne vegyék ezt üres szójárásnak — hogy tehetségeim e nagytiszteletü hely elfoglalására hiányosak. (Nem.) De én engedelmes-kedem a szent ügy szolgálatában ; {Bravo.) mert a meg-hívás erre a székre, hozzám csak egy óra előtt érkezett meg, és így én egészen készületlenül állok most önök előtt. De ha megengedem minden itt jelenlevőnek azt, hogy tehetségekben e hely betöltésére nézve engem messze felülmúlnak, egyet nem engedhetek meg senki-nek ; azt, hogy egyházunk iránt való szeretetben, hitünk-höz való hűségben és ragaszkodásban, a keresztény tár-sadalmi rend védelmének állhatatosságában engem valaki felülmúljon. Ezért voltam bátor a felhívást elfogadni, bizva Isten segedelmébe és az önök kegyes elnézésébe.

{Bravo.)

Erre következett a többi tiszti szék betöltése, akkla-máczióval, a következő rendben: első alelnök: Soden Miksa b á r ó ; második alelnök: dr Henner egyetemi tanár ; titoknokok : Antoni ügyvéd Schweinfurtból, Heder-Bach-mann magánzó Strassburgból, Löwenstein Alajos hg, dr Göpfert egyetemi tanár. Valamennyi köszönettel elfogad-ták a választást s elfoglalelfogad-ták helyeiket. A nagygyűlés

szakbizottságainak elnökeivé a következők választattak meg : „a pápa és a római kérdés bizottságának" elnöke:

Bochow báró, őrnagy ; „missio és Charitas" : dr Pilser Gladbachból; „keresztény művészet": dr Weber Antal tanár Regensburgból; „tudomány és s a j t ó " : dr

Hűld-kamp pápai praelatus; „iskola és nevelés": dr Nirschel k a n o n o k ; „egyesületi élet, külsőségek, formáliák":

Breysing Konrád gróf.

Galen gróf elnök : A tiszti székek betöltéséről jelen-tést fogunk tenni a szent atyának és áldását fogjuk kérni.

A katholikus nagygyűlés biztosa, Löwenstein hg erre jelentést tett a legutóbbi nagygyűlés óta lefolyt év alatt tett működéséről. A jelentést kinyomatva terjesztette elő, hogy az időt az élőszóval való előterjesztéstől meg-kímélje, de azt mégis meg kell tennie, hogy köszönetet mondjon a helybeli bizottságnak (Localcomité), a mely kiváló buzgalommal végezte az előkészítés munkáját.

Jelenti továbbá, hogy ő a sajtóban a nagygyűlések ügy-rendjének megváltoztatása iránt nyilvánult kívánságot nem teljesíthette, mert az illető ur névtelenségéből ki-lépni nem akart. Kéri a tapasztalt embereket, hogy ha

valami javítani valót találnak az ügyrenden, azt haladék-talanul előadni sziveskedjenek, mert hiszen az ügyvezetés

folytonosan az ügyrend javításán fáradozik.

Ez alatt elkészült a pápához szóló távirat: „Ram-polla bibornok államtitkárnak. Németország katholíkusai-nak 40-ik közgyűlése (Generalversammlung) hódolattal,

engedelmességgel, tisztelettel járul a szent atya elé és kéri az ő apostoli áldását."

Következett a májusi római zarándoklatról szóló jelentés. Ez azon a czimén került elé, mert a zarándoklat megtartását a tavalyi nagygyűlés mondotta k i ; tehát a

dologról be kellett most számolni. Dr Steinte, a zarán-doklat volt vezére kiemeli a szent atya megható

gondos-eágát a német zarándokok iránt s köszönetet mond a bajor vasutak kormányának az engedélyezett kedvez-ményért.

Galen gróf elnök jelenti, hogy a délután tartandó első nyilvános köz ülésben a főt. helybeli püspök ur ő mél-tósága kegyes lesz néhány szót intézni a gyűléshez.*) Szónokok lesznek t o v á b b á : a) dr Hammer esperes a Pfalzból: „A népnevelésről (Volksbildung) az iskolában;t ; b) dr Schell würzburgi egyetemi t a n á r : „A szükségbeli iskoláról* (Nothschule) ; c) dr Kuhn Albert tanár einsie-delni benczés: „A keresztény művészetről" ; d) dr Schádler tanár és birodalmi képviselő : „A szerzetesek kérdéséről"

(Ordensfrage).

Ezzel az ülés 11 órakor véget ért.

(Folytatjuk.)

IRODALOM.

-f- A kalocsai érseki megye területén létező római kath. tanitó-egyesületek ÉrtesitÖje. A társ-egyesületek megbízásából szerkeszti és kiadja a kalocsa-vidéki egye-sület választmánya. Kalocsa. 1893. 8-r. X. és XI. füz.

1880—1892. 215 1.

Tükör, melyben a kalocsai főegyházmegye népiskolai tanügyének példás haladásának tényezőit látjuk szemünk előtt elvonulni.

= Péter é s Bánk bán ö s s z e e s k ü v e s e . Irta Érd-újhelyi Menyhért. Újvidék, 1893. 8-r. 140 1. Ára 1 frt.

Becses, tanulságos dolgozat. Ifjú paptársunk iro-dalmi munkássága jó uton halad. Együttesen szolgál az egyház és haza múltjának s a mult igaz ismeretének.

— Megállának a nap é s hóid. Józsue csudája hittudományi és csillagászati szempontból. A székesfehér-vári egyházmegyei hatóság jóváhagyásával nyilvánosságra bocsátja a szerző: dr Hufnagel János. Nagyszombat, 18y3.

8-r. 34 1.

„Előszó, Bevezetés, Szerintem csoda, A szentírás kifejezései, A csoda csillagászati szempontból, Lehetett-e melléknap ? Talán napfogyatkozás volt, Képletes magya-rázat, Ivülérdek, Befejezés11 — czimek alatt fejti ki tár-gyát, fő sulvt fektetve a jelzett csoda csillagászati le-folyásának kifejtésére és kimagyarázására, a mit eddig tudósaink, szerző szerint, meg sem kísérlettek.

V E G Y E S E K .

*** A magyar ifjúság s a budapesti tudomány-e g y tudomány-e t tudomány-e m tudomány-evkönyvtudomány-ei hálás tudomány-elismtudomány-erésstudomány-el fogja hirdtudomány-etni, hogy a budapesti kir. magyar tudomány-egyetem ifjúsá-gának segély-kiáltását egy Mensa akademica, szegény tanulókat élelmező intézmény felállítása ügyében az egész országban Vaszary Kolos bibornok-herczegprimás

mél-A mint látni fogjuk, felszólalt a bambergi érsek ur is, annyira kérték, hogy ő is szóljon. Készületlenül engedett a kére- j lemnek.

tatta legelsőül figyelmére és adományára. Ö eminencziája e napokban 500 frtot küldött a rektoratushoz a Mensa academica javára.

— Vaszary Kolos bibornok-herczegprimás gyengél-kedése következtében a budapest-belvárosi templom uj oltárának felavatása Kisasszony napjáról, most vasárnapra maradt. O eminencziája egyébiránt jobban s már a fő-városban van. A szent szertartás a belvárosi templomban vasárnap reggel 72IO órakor kezdődik.

f Nekrológ. A győri egyházmegye Nesztorát siratja Badilich Lukácsban. A boldogult, ki 84 éves korában hunyt el, gátai plébános, kiérdemült alesperes, szentszéki ülnök volt és a Ferencz-József-rend lovagja. 6-ikán temették el. R. i. p.

— Az olasz kormány nem akarja birtokba bocsá-tani a jun. 15-én praeconizált u j velenczei pátriárkát és a többi püspököket, mert a szent atya nem akar bele-egyezni abba, hogy a velenczei senatus püspökjelölési joga az olasz kormányra szálljon által. Ha az ügy elmér-gesedik, a be nem töltött püspökségek évről-évre fognak szaporodni.

= Szomorú Mr. Hieronymi belügyminiszter, bár a szabadkai helyhatóság nyilatkozata a kolera-veszély

kér-désére vonatkozólag kedvező volt, a holnapra (folyó hó 10-ére) Szabadkára tervezett kath. nagygyűlést betiltotta.

Eltiltotta annak tartását most, koleraveszélyt látván Sza-badkán most, midőn a Szabadka hivatalos képviselete, a polgármester semmi veszélyt sem lát. Megálljt kiáltott az exczellentiás ur a kath. hit nyilvánulásának, ő, a ki a német nyelv nyilvánulásának nem mert „Halt wer dá"-t oda kiáltani. A kolera, az bizony, ebben az esetben csak ürügy. Az igazi ok, a radikális szabadelvű kormány ké-tesbecsü jóakarata, a kath. egyház iránt s félelme a kath hit megmozdulásától 9 millió ember lelkében. Az urak félnek, — nem a kolerától, ettől nem féltik a katholikus ügyet, — attól a szellemtől, melyet maguk provokáltak, a katholikusok önvédelmétől, a katholikus hitélet feltá-madásától Kárpátoktól Adriáig. Az urak félelme nekünk bátorítás !

— Sión őrei vigyázzatok! Az államiskola monopo-liumának nem kísértete, hanem kézzelfogható fenyegetése egyre sűrűbben jelentkezik. Nemrég a „kath." Polónyi hirdette e monopolium panaceáját Hajdu-Szoboszlón ; most a „Felvidéki Kultúregyesület" legközelebbi köz-gyűlése előtt a seimeczbányai választmány fog feliratot indítványozni a kormányhoz a „népoktatás államositisa"

iránt. A nálunk szokásos életmód szeriut az emberek las-sanként ebbe az ötletbe is beleheczczelődnek.

— Mibe kerül a núlitárismus Európának? A

„Courrier de Bruxelles" szerint Európa 23 állatna jelen-leg fegyverben tart 3 millió 206.600 szárazföldi és 297 700 tengeri katonát. A modern békének ez a rettene-tes ármádiája kerül az európai államoknak 4 milliárdba és 782 millióba. Hát nem őrültséggel határos az ily béke-szeretet? A nemzeteknek ez az egymás vérére és vesz-tére való árverezése — ha nem pogányság, hát mi. Ke-resztény felebaráti szeretet bizonyára nem.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanar.

Budapest, 1893. Nagy Sándor könyvnyomdájából. ..Papnövelde-utcza 8. ez.)

iÂiii>tiili'nùIiiimiiiMl"iui>ii><"'""'<"?n : l([egj£lenik-e/Iap heten-. | .

ként kétszer : | . ,í szerdán és szombaton» §

j Előfizetési dij: i • : félévre helybén s posta- § j , küldéssel 5 frt.

Szerkesztő lakása : \ • Budapest, = VI., Bajza-ut.cza 14. sz., :

hova a lap szellemi \ részét illető minden ï küldemény czimzendő. :

KATH. EGYHÁZI S IRODALMI F0LY0IRAT.

ÖTVENKETTEDIK ÉVFOLYAM.

Előfizethetni : . minden kir. postahivatalnál : Budapesten a szerkesz-tőnél, és Nagy Sándor,

könyvnyomdájában, IV., Papnövelde-utcza

8. sz. alatt, hova a netaláni reclamatiók is,

bérmentes nyitott levélben, intézendők.

Budapesten, szeptember 13

2 1

II. Félév. 1893.

TARTALOM. Vezéreszmék és Tanulmányok: Katholikus nevelésünk országos ügye.' — A'királyi magyar tudomány-egyetem ifjúságának 'felhívása az 'országhoz. — Magyarország katholikus. egyházi és világi értelmességéhez néhány útbaigazító szó-. — Egyházi Tudósítás

• , . W . ü r z b u r g : A kath. nagygyűlés. — Vegyesek.

K a t h o l i k u s n e v e l é s ü n k o r s z á g o s ü g y e .

. • „Aútyiunc, aut nunquam."

(Lotharing. Károly hg, Budavár keresztény visszavivójának jel-mondása.)

Még szól a legujabb pápai szózat s egész

In document Religio, 1893. 2. félév (Pldal 162-165)