• Nem Talált Eredményt

5. Menedékkérelem

5.1. Menedékkérelem külföldön

5.1.1. Diplomáciai menedékjog

Egy adott állam szuverenitása kiterjed jellemzően az egész ország területére, ám bizonyos esetekben e szuverenitás korlátozott. Ilyen szuverenitást korlátozó tényező mindenekelőtt a diplomáciai képviseletek immunitása, amiből logikusan következik a külképviseleteken történő menedékkérelem lehetősége.305

304 Az állami hatóságok jellemzően nem folytatnak le ex officio elismerésre irányuló eljárásokat, ugyanakkor egyes alapjogi feltételek teljesülését, így például azt, hogy az adott személy kiutasítása, kiadatása, visszairányítása nem minősülne-e refoulement-nak, a kapcsolódó eljárásokban hivatalból kell vizsgálniuk.

305 Ezzel ellentétes álláspontot fogalmaz meg – véleményem szerint vitatható módon – Hargitai József, amikor ezt írja: „A külképviseletek helyiségeinek sérthetetlensége alapvetően nem alapozza meg azt a jogosultságot, hogy azok a menekülő személyeknek menedékjogot nyújtsanak. Ez azt jelenti, hogy a külképviseletre esetleg bemenekült azon személyeket, akik a fogadó állam joghatóságai elől menekülnek, a fogadó állam bűnüldöző szerveinek ki kell adni.” Kérdés ugyanakkor, hogy ha nem a sérthetetlenség alapozza meg a menedékjog biztosításának lehetőségét, akkor mi? Vagy ha az első mondatot úgy kell érteni, hogy a sérthetetlenség nem menedékjog nyújtására való jogosultságot alapoz meg, akkor mit? Különösen érthetetlen a kiszolgáltatási

Bár a diplomáciai menedékjog intézményét mind a XX. század második felében, mind napjainkban több nagyjelentőségű ügyben306 életre hívták, tömeges méretekben mégsem alkalmazzák. Ennek részben praktikus okai vannak, hiszen egyrészt a külképviseletek fizikai befogadó-képessége korlátozott,307 illetve a külképviselet egyéb, például adminisztrációs kapacitásai is végesek, másrészt az egyes államok vonakodtak alkalmazni.308 Utóbbi oka feltehetően az, hogy a diplomáciai menedékjog biztosítása egyes nagy horderejű esetekben sokkal inkább megterheli a származási ország (vagy az első menedék országának) és a külképviselet szerinti ország kapcsolatait, mint a területi menedékjog biztosítása akár tömegek számára is.

Vélhetően ezen okok miatt, egyre több állam helyezkedett arra az álláspontra, hogy nem teszi lehetővé a külképviseletein a menedékjog iránti kérelmek előterjesztését.

Megállapítható tehát, hogy a jelenlegi tendencia az, hogy az egyes államok általában nem biztosítanak menedékjogot a külképviseleteken. Ez megjelenhet kifejezett formában (mint pl.

az Amerikai Egyesült Államok,309 Ausztria,310 Dánia,311 Finnország,312 Románia313 esetében),

kötelezettségről szóló álláspontja a magyar történelem ismeretében. A jugoszláv nagykövetség kiadta Nagy Imrét a fogadó állam szerveinek. Hálásak lehetünk, hogy az amerikai külképviselet nem osztotta a fenti jogértelmezést Mindszenty bíboros esetében.HARGITAI JÓZSEF: A diplomáciai és a konzuli kapcsolatok joga;

Aula Kiadó, Budapest, 2005. 134.

306 Ha csak a magyar vonatkozásúakat említjük, akkor is impozáns a lista: Kállay Miklós miniszterelnököt 1944 márciusában a török nagykövetség, Horthy Miklósnét és Horthy Istvánnét fél évvel később a nunciatúra, Mindszenty bíborost 1956 novemberében (majd ezt követően csaknem 15 évig) az amerikai követség, Nagy Imre miniszterelnököt ugyanekkor a jugoszláv követség fogadta be, és nyújtott védelmet. NGUYEN DAILLIER PELLET KOVÁCS 357.

A teljesség igénye nélkül diplomáciai képviseleten kapott hosszabb rövidebb időre védelmet többek között Manuel Noriega, panamai diktátor, Mohammad Najibullah, afgán elnök; Abdullah Öcalan, kurd szeparatista vezér; Julian Assange, emberi jogi aktivista, Mohamed Nasheed, korábbi Maldív-szigeteki elnök. Wikipedia;

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_took_refuge_in_a_diplomatic_mission; letöltés ideje: 2015.

február 22.

307 Ennek a problémának a kikerülése érdekében a 2. Világháború során több ország – pl. Svájc, Svédország, a Vatikán, Spanyolország – budapesti külképviselete is házakat bérelt a külképviselet nevében, hogy ott zsidókat helyezhessen el és ott számukra – a külképviselet immunitásának egyfajta kiterjesztéseként – védelmet nyújtson.

Carl Lutz, Svájc helyettes konzulja pl. 76 budapesti házat bérelt ebből a célból, ahol mintegy 3000 üldözött zsidónak nyújtott „menedéket” (a szó hétköznapi, és nem menedékjogi értelmében).

http://www.iamyourprotector.org/2015/10/27/swiss-consul-carl-lutz-saved-62000-jews-during-wwii/; letöltés ideje: 2017. január 6.

308 Különösen akkor, ha a védelmet kérők erőszakkal próbálják meg a védelmet kikényszeríteni. Így pl. az izraeli angol külképviselet 2006-ban nemhogy nem biztosított menedékjogot az azt fegyverrel követelő palesztin fiatalembernek, de még azt is lehetővé tette, hogy az izraeli hatóságok elfoghassák. A Haaretz honlapja: Police capture armed Palestinian seeking asylum in U.K. embassy; http://www.haaretz.com/news/police-capture-armed-palestinian-seeking-asylum-in-u-k-embassy-1.196189; letöltés ideje: 2011. október 20.

Hasonlóan sikertelen volt 2010 augusztusában az a palesztin fiatalember, aki a török nagykövetségen próbálkozott fenyegetéssel és túszejtéssel menedékjogot szerezni. A Daily Mail honlapja: Turkish embassy intruder who tried to take hostages and demanded asylum arrested; http://www.dailymail.co.uk/news/article-1303873/Tel-Avivs-Turkish-embassy-intruder-tried-hostages-arrested.html; letöltés ideje: 2011. október 20.

309 „Az Egyesült Államok nem biztosít menedékjogot külföldi diplomáciai létesítményeiben. A jogszabályok értelmében az Egyesül Államok csak azon külföldieknek biztosít menedékjogot, akik fizikailag az Egyesült Államok területén tartózkodnak.” Az Egyesült Államok londoni nagykövetségének honlapja: Political Asylum and the United States Refugee Program; http://london.usembassy.gov/dhs/uscis/refugee.html; letöltés ideje:

2011. október 20.

310 „Nem lehet menedékjog iránti kérelmet előterjeszteni osztrák nagykövetségen vagy a határon.” Az osztrák Caritas honlapja: General Information;

http://www.caritas-wien.at/fileadmin/user/noeost/PDFs/Informationen_in_Englisch.pdf; letöltés ideje: 2011.

október 20.

311 „Dániától menedékjogot csak személyesen, Dániában lehet kérni. Nincs lehetőség menedéket kérni dán diplomáciai missziótól vagy írásban a Bevándorlási Szolgálattól, vagy a Menekültügyi, Bevándorlási és

vagy úgy, hogy a kérelem külföldön történő előterjesztésének nincs akadálya, de automatikus elutasítási ok (mint pl. Svédország314 vagy Németország315 esetében), esetleg olyan formában, hogy a szabályok hallgatnak róla, és egyszerűen csak nincs olyan szerv, amely hatáskörrel rendelkezne az ilyen kérelmek elbírálására (mint pl. az Egyesült Királyságban316, vagy hazánkban).317

A diplomáciai menedékjog mély nemzetközi jogi gyökerekkel, illetve jelentős hagyományokkal rendelkezik. Az államok változatlanul élhetnek a külképviselet sérthetetlenségének azon hatásával, hogy szükség esetén védelmet nyújthat olyan személyeknek is, akik nem polgárai a külképviselet államának, illetve viszonosság, vagy nemzetközi szerződés hiányában nem kötelesek védelmet nyújtani nekik.318 Bár a II.

világháborús tapasztalatok bebizonyították,319 hogy egyes esetekben akár nagyobb számban is alkalmazható a diplomáciai védelem valamilyen formája, ezzel a lehetőséggel az államok vélhetően ritkán és elsősorban diplomáciai megfontolások alapján fognak élni. Főleg azokban az esetekben, ha a politikai, kulturális, gazdasági élet prominens képviselői fordulnak hozzájuk,320 vagy akkor, ha bizonyos elkeseredett személyek „betörnek” a külképviseletre, és

Integrációs Minisztériumtól.” A New to Denmark honlapja: Asylum; http://www.nyidanmark.dk/en-us/faq/asylum.htm; letöltés ideje: 2011. október 20.

312 „Nem lehet menedéket kérni külföldi finn missziókon, vagy azokon keresztül, sem postai úton, vagy elektronikus levélben külföldről.” A finn Bevándorlási Hivatal honlapja: Frequently Asked Questions: Refugees and Asylum Seekers; http://www.migri.fi/netcomm/content.asp?article=3056#2; letöltés ideje: 2011. október 20.

313 „Ha egy külföldi olyan beadványt küld külföldről, hogy valamilyen védelmet szeretne Romániától, írásban kap tájékoztatást arról, hogy személyesen kell menedéket kérnie a román hatóságoktól. Ezen kívül nem lehet külföldről Romániában menedékjogot kérni.” A román Bevándorlási Hivatal honlapja: Depunerea Cererii;

http://ori.mai.gov.ro/detalii/pagina/ro/Depunerea-Cererii/93; letöltés ideje: 2011. október 20.

314 „Csak a Svédországban élő menedékkérők kérelmét fogja megvizsgálni a Menekültügyi Hivatal. A nagykövetség nem fogja visszautasítani a menedékjog iránti kérelmek bevételét, de meg kell jegyezni, hogy e kérelmeket a Menekültügyi Hivatal mindig elutasítja.” Svédország damaszkuszi nagykövetségének honlapja:

Applications for residence and work permits; http://www.swedenabroad.com/Page____51685.aspx; letöltés ideje: 2011. október 20.

315 „Ahhoz, hogy menedéket kérj Németországban, az országban kell lenned, és keresztül kell menned az itteni menekültügyi eljáráson. A külföldön előterjesztett kérelmeket nem fogják elfogadni.” Szászország honlapja: The right of residence in Germany; http://www.sachsen.de/en/1454.htm; letöltés ideje: 2011. október 20.

316 „Az Egyesült Királyság nemzetközi jogi kötelességei a [genfi] egyezmény alapján nem terjednek ki a külföldön benyújtott menedékjog iránti kérelmek megvizsgálására, és a Bevándorlási Szabályaink között nincs arra vonatkozó rendelkezés, hogy valakinek külföldön engedélyt lehessen adni arra, hogy beutazzon az Egyesült Királyságba azért, hogy menedéket kérjen.” Az Egyesült Királyság Határrendészeti Ügynökségének honlapja:

Asylumpolicy Instructions;

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/policyandlaw/asylumpolicyinstructions/apis/applicat ionsfromabroad.pdf?view=Binary; letöltés ideje: 2011. október 20.

317 Jogszabályi szinten jellemzően nem jelenik meg az, hogy tilos lenne menedékjog iránti kérelmet külképviseleten előterjeszteni és az egyes állami hatóságok tájékoztatásai, illetve gyakorlata „csupán” a genfi egyezmény alapján biztosítható területi menedékjogra vonatkozik. Az állami szuverenitásból és a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségéből adódóan, ha egy állam akar, tud a külképviseletén védelmet, azaz diplomáciai menedékjogot biztosítani.

318 Az Európai Unió tagállamai például egymás állampolgárainak szükség esetén konzuli védelmet biztosítanak harmadik országokban.

319 Ld. Raoul Wallenberg és társai budapesti tevékenységét a második világháború idején! „Wallenberg és kollégái okmányokat állítottak ki, amelyek – legalább ideiglenesen – megvédték birtokosaikat az üldöztetéstől.

Védő erejük azon nyugodott, hogy hordozójuk állítólag svéd állampolgár volt, úton Svédországba.” NOLL (2003) 6.

320 Pl. Anwar Ibrahim, malajziai ellenzéki vezető, aki 2008 júniusában a nagykövet meghívására keresett menedéket Törökország Kuala Lumpur-i nagykövetségén.

kiadásuk politikai, illetve emberi jogi megfontolások alapján a nemzetközi közvélemény előtt aggályos lenne.321

A diplomáciai menedékjog háttérbe szorulása mellett a gyakorlatban egyes esetekben érvényesül a külképviseleteken nyújtott védelem, amelynek egyik legutóbbi, nem csupán egy-egy személyt érintő példájaként említhető az az eset, amikor 2009 augusztusában a francia külügyminiszter kijelentette, hogy „a Franciaország teheráni nagykövetsége befogadja a menedéket kérő iráni tüntetőket”.

A diplomáciai menedékjog eredeti formájában csupán a külképviselet épületében való tartózkodás, vagy a szabad elvonulás jogát jelenti.322 Ennek megfelelően az ilyen védelemben részesülő személy lehetőségei lényegesen korlátozottabbak, mint a területi menedékjogot élvezőké, akik a védelem megszerzésével megkezdhetik integrációjukat a befogadó ország társadalmába. A diplomáciai menedékjog tehát általában csak azonnali veszélyhelyzet elkerülésére jelent megfelelő módot, a veszéllyel terhelt helyzet hosszú távú megszüntetését, a méltó életkörülmények lehetőségét nem foglalja magában. „A diplomáciai menedékjog tehát, akár egyezményes, akár szokásjogi alapú, csak pillanatnyilag biztosít védelmet, alapvetően a kiadatás ellen, de stabil jogállást, hosszú távú védelmet nem jelent, azt az egyetlen szerencsés esetet kivéve, ha az akkreditáló/fedélzeti állam vállalja a végleges befogadást.”323

Mindemellett formális jogi szempontból is van egy igen jelentős különbség: a diplomáciai menedékjog nem alapjog. Az államnak – hacsak regionális egyezmény másként nem rendelkezik – nem kötelezettsége annak biztosítása, így az állam a diplomáciai védelem indoklás nélküli megtagadása esetén sem követ el jogsértést. „Míg az ilyen létesítmények védettek a beavatkozástól, sem a diplomáciai szolgálatot létesítő állam területéhez nem tartoznak, se másként nem mentesek a területi állam jogi ellenőrzésétől. Mivel a diplomáciai állomáshely nem része azon állam területének, amelynek érdekeit képviseli, bármilyen esetleg ott tartózkodó menekült jogainak tiszteletben tartására vonatkozó elsődleges felelősség arra az államra hárul, amelynek a területén a szolgálati hely működik.”324

A korábban említettektől, illetve ehhez hasonló – ritka és átpolitizált – kivételektől eltekintve325 kijelenthető, hogy a menedékjog biztosításának tipikus módja a területi menedékjog, amelynek révén évente emberek tízezrei jutnak nemzetközi védelemhez.

A diplomáciai menedékjoggal ellentétben a területi menedékjog a legtöbb esetben tényleges alanyi jogként – az Európai Unióban alapjogként – érvényesül, ami azt jelenti, hogy az államoknak a feltételek fennállása esetében nem csupán lehetőségük, hanem kötelességük a védelem biztosítása.326 Amennyiben az állami hatóságok e kötelességüknek

321 Az évek során kelet-timori menedékkérők tucatjai törtek be különféle külképviseletekre. Többségüknek Portugália biztosított védelmet.

Nem volt ilyen sikeres 2002-ben kubaiak akciója Mexikó havannai nagykövetségén. A mexikói hatóságok a diplomáciai képviselet területére busszal berontókat rendzavaróknak tekintették.

322 Ahogy pl. azok az erdélyi magyarok is végül élhettek a szabad elvonulás lehetőségével és Bécsen keresztül Magyarországra utazhattak, miután 1988 szeptemberében menedéket kértek a szófiai magyar nagykövetségen.

KASZÁS VERONIKA: Erdélyi menekültek Magyarországon 1988-89-ben; Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar; Doktori disszertáció; 85-86. http://doktori.btk.elte.hu/hist/kaszasveronika/diss.pdf;

letöltés ideje: 2017. január 14.

323 TÓTH JUDIT: Menedékjog kérdőjelekkel; 34.; Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó; Budapest, 1994.

324 HATHAWAY; 173.

325 Lásd a 306. lábjegyzetet!

326 A Tanács a menekültstátusz megadására és visszavonására vonatkozó tagállami eljárások minimumszabályairól szóló 2005/85/EK (2005. december 1.) irányelve (az ún. eljárási irányelv) ugyanakkor nem terjed ki az ilyen kérelmek elbírálására. Az irányelv 3. cikk (2) bekezdése alapján „Ez az irányelv nem alkalmazható a tagállamok képviseleteihez benyújtott diplomáciai vagy területi menedékjog iránti kérelmekre.”

nem tesznek eleget, a menedékjog biztosítását az arra jogosult személy a nemzeti bíróságok útján ki is kényszerítheti.327

Ami a magyar gyakorlatot illeti, nem tipikus, hogy külképviseleteinken kérnének üldözött személyek menedékjogot. A magyar diplomáciai testületekben erre vonatkozó eljárás sem alakult ki, ugyanakkor az elvi lehetőség a diplomáciai menedékjog biztosítására természetesen hazánk számára is rendelkezésre áll.328