• Nem Talált Eredményt

Az EoEszsEo KIALLÍTASA

In document Š __Nm D2 E5 (Pldal 111-114)

zõ. Az ANARCHISTÁK GYÜLEKEZETÉBEN

49. Az EoEszsEo KIALLÍTASA

[Saját tudósitónktól]

Párizs, aug. 17.

Hatalmas, érdekes kiállítás nyílt meg Párizsban egy-két nap-pal ezelőtt. Nemzetközi kiállítás, amely betölti az egész, óriás (lrand Palais-t, s amelynek bajos volna nevet adni. Higiéniai, tűz-105

oltó, életmentő stb. jelzőkkel ékesítette föl magát a kiállítás. Csak-ugyan efféle is volna elsősorban. Tudományos értéke is kétségtelen ennek a kiállításnak. Orosz, olasz, svéd stb. orvosok jöttek s jön-nek megtekintésére. Sokat tanulhat itt orvos, kémikus, gyógysze-rész, optikus s az orvostudománynak, sőt természettudománynak minden segédkező, teoretikus vagy praktikus munkása. Viszont .azonban a kiállításnak legerősebb karakterét a humánus, védekező és mentő szervezkedések nagy apparátusú kiállítása adja. A tűz-oltók budapesti kongresszusa bizonyosan érdekes és értékes kiállí-tást láthat a magyar fővárosban, de okvetlenül sokat okulna a Grand Palais kiállításának abból a csoportjából is, amely a modern tűzoltás haladását és állapotát mutatja be, ha nem is rendszeres módon, de gazdagon. A mentésnek is minden ága külön kollekció-val szerepel a kiállításon. A segítségnyújtás minden faja, a mentés balesetnél, elgázolásnál, tűzből, vízből, vasúti szerencsétlenségnél és hajótörésnél.

Tudományos, humanitárius és ipar-kiállítás együtt ez a kiállí-tás. Amit csak a higiéniával kapcsolatba lehetett hozni, mindaz helyet kapott itt. Sőt az is, amit nem lehetett. Az újfajtájú szeszes italok, a szőnyegek, műipari cikkek, bronz-figurák, automobilok már csak nagyon távoli, vagy éppen ellenséges viszonyban vannak a higiéniával, s mégis például a kiállítás szőnyeg-osztályában állító-lagos kutahiai leányok szövik a nézők előtt a keleti, pompás virá-gos szőnyegeket, s az ital-osztályban annyi abszintet lát az ember, hogy alkoholmérgezést kap a látásától is.

Lehetséges, hogy a rendezők a kiállítás népszerűsítésére gon-doltak ezzel. Egy tudományos, zártkörű higiéniai kiállítás nem vonzotta volna a publikumot s ezért bővítették, tágították ki a higiéniai fogalmat annyira, hogy beleférjerı mindenféle érdemes, ipari látnivaló. Végre is ma már még a legtudományosabb kiállítás is vásár egy kicsit.

Katalógus, még nincs. Az elrendezkedés sincs még befejezve a kiállításon. Am annyit már látunk, hogy a kiállítás internacio-nális címét csak az oroszok, belgák és hollandok támogatják. Mind a három náció nagyon komolyan vette a kiállítás programját.

Mind a három kiállítás rendezettebb, átgondoltabb, mint a francia.

Hogy úgy mondjuk: a higiénia technikai részét, fejlődését intéz-ményekben s iparban mutatják e kiállítások. Lehetséges, hogy más nációk is szerepelnek a kiállításon kisebb arányban, de ezt még a mai káoszban nem lehet észrevenni. A kiállítás nagy gazdagságát, de egyben rendszertelenségét is, legjobban illusztrálja például az, hogy a kiállítás egy részét a különféle biztosító társaságok kollek-ciói, nyomtatványai foglalják le, míg például a tuberkulózis ellen 106

való védekezésnek egy együttes kiállítását hiába kerestük mind-egyik csoportban. Oroszország főképpen emberbaráti intézmé-nyeit fitogtatja a kiállításon. Kórházak, szanatóriumok, vakok és siket-némák intézetei, hülyék és nyomorékok ápoló és oktató helyei, masszázs-iskolák, bábaképző- és ápoló-tanfolyamok, stb. láthatók képben, írásban az orosz csoportban. Voltaképpen ennek kellene dominálni mindegyik csoportban. Hatalmas az orosz Vöröskereszt kiállítása s a tűzoltás és mentés-osztály is. Nem kevésbé lephet meg bárkit a higiéniával összefüggő orosz iparnak a fejlettsége is, ha a túlságos rendezettség és keresettség nem sejtetnék erősen az emberrel, hogy Potemkin-módszer érvényesült ezúttal is az oroszoknál.

Csak össze-visszaságban sorolunk föl néhány dolgot e hatal-mas kiállításból. Orvosműszerek, kémiai produktumok, szemüve-gek, lencsék, sebészeti és Ortopédiai cikkek, gyógyító-szerek az egyik részen. A szomszédban ásványvizek, beteg- és gyermektápláló-szerek, különféle ételek, italok, konyha- és veııdéglő-berendezések.

Nyomban ezután modelljei az egészséges nyári lakásnak, olcsó lakás-építőtervek, hálószoba- és szalonberendezések, új rendszerű kémények és szellőztetők, refornr-ruhák, új rendszerű női fűzők, fürdőszobák, összehajtható és hordozható fürdőkádak kaucsuk-ból, dinamógépek, hordozható ágyak, beteg-székek, higiénikus ágy-matrácok. Hihetetlen bőség és zagyvaság mindenütt. Közben bazá-rok, szőnyegekből, műiparcikkekből, szobrokból, képekből, köny-vekből. Kloroformizáló gépek, fényképező készülékek. Egyik nagy sátor az X sugarak csodáit mutatja be. Másutt fürdők képei, prospektusai, fürdő-berendezések, szanatórium-kollekciók, labora-tórium-minták, sport-ruhák, torna-szerek, sport-cikkek, mecha-nikus ágyak, székek, billiárd-asztalok és cikkek, stb., stb. zavaros egymásutánban.

A kiállításnak azonban a tűzoltásra s életmentésre vonatkozó részei a valóban értékesek. A francia tűzoltó- és mentőegyesüle-tek legjelesebbjei rendezmentőegyesüle-tek kiállítást. A legmodernebb tűzoltó-herendezéseket lehet itt látni. Szerkocsikat, mentőkocsikat. A szin-/ıázi tilzek veszedelmét néhány új rendszer ígéri megakadályozni.

Itt érdekes lett volna kiállítani azt a Rimanóczy-féle magyar talál-nıányt, amelyről a Budapesti Hírlap is megemlékezett. Mindent meg lehet e csoportban találni, ami a tűzoltással és tűzveszedelem-ıııel összefügg. Ugyanilyen gazdagok az életmentő-kollekciók. A teııgeren, nagy viharokban messze világoló őrtomyokon kezdve, a ınentő haj ókon, csolnakokon, búvár-instrumentumokon folytatva, az életmentés szárazon és vizen szükséges minden eszközét meg lelıet itt találni. Az orosz Vöröskereszt s a francia hasonló intéz-ro7

mény pedig annak is képét adja, miként kell ott életet menteni, ahol a legtöbb élet pusztul el: a háborúban. A legmodernebb vívmá-nyok be vannak már vezetve a tűzoltó, életmentő, beteggyógyító s egészségóvó munkákba. Automobilok, motor-csónakok stb. álla-nak a mentés szolgálatában. X-sugarak, új gyógyítószerek, új sportok.

A kiállítás programja voltaképpen az volt, hogy bemutassa-nak mindent, ami az emberi egészség és épség megóvására, vagy visszavarázsolására való. Óriási, szinte lehetetlen feladat s ezért olyan kaotikus a Grand Palais kiállítása. Am ez a kiállítás minden zagyvaság a mellett tudományos és humánus értékében számot-tevő. Erdekes és gazdag. Az egészség kiállítása is. Látnivalónak pedig elsőrendű.

BH 1904. augusztus 20.

In document Š __Nm D2 E5 (Pldal 111-114)