• Nem Talált Eredményt

A VÁLASZTÓK KöRÉBEN

In document Szerettük a zsidókat… (Pldal 130-137)

Az 1877–1940 közötti időszak választói névjegyzékeiből – ame-lyeket általában évente frissítettek – név szerint 76 zsidó vallású piliscsabai és klotildligeti lakos ismert. Mivel azonban a listá-kon 1939-ig egyáltalán nem jelölték meg a vallást, jó néhány év-ről pedig hiányzik a névjegyzék – ezért a valóságos számuk min.

90-re becsülhető. Egypár községbeli, illusztris személy neve – pl.

Finály ügyvéd, Marberger tüdőgyógyász, Weingruber vendég-lős – egyszer sem fordul elő a jegyzékekben, őket nyilvánvalóan a „székhelyükön”, Budapesten vették nyilvántartásba. A válasz-tók státusza, foglalkozásának megjelölése időnként változott – pl.

pék/szatócs; szatócs/korcsmáros/bőrkereskedő;

kereskedő/tőke-pénzes/földműves; zöldséges/napszámos/gyárimunkás –, de a je-lenség nem túlságosan gyakori.

Első ízben, 1877-ben csupán három csabai zsidó szerepelt a 97 fős lajstromon: a 36 éves Fürst Márk, valamint az egyaránt 51 esztendős Grünfeld Ignác és Platschek János; mindhárman ke-reskedők voltak. 1878-tól 1880-ig viszont, Grünfeld Ignác ideig-lenes kimaradásával, mindössze ketten képviselték a piliscsabai zsidókat. 1882-től kezdve Langer Adolf, Kohn Salamon, Guttman Dávid, Jelinek Fülöp és az apjuk helyébe lépő Grünfeld fiúk, Blau Adolf, Eisler Ede és mások – persze nem egyidejű – csatlakozásá-val a számuk 1900-ig fokozatosan 6-7 főre emelkedett, ami 1901-ben 10-re ugrott. 1902-1901-ben pedig a 137 választóból a zsidók, akik-nek a lélekszáma időközben megháromszorozódott, immár 15 főt számláltak. A névsor 1902-ben:

Blau Adolf szatócs

dr. Büchler Zsigmond orvos

Eisler Ede szatócs

Fischer Mór fakereskedelmi üzletvezető

Fürst Márk szatócs

Fürst Mátyás korcsmáros

Fürst Mór szatócs

Grünfeld Hermann korcsmáros Grünfeld Kálmán szatócs Markovits Mano állomásfőnök Platschek Jakab földműves Platschek János tőkepénzes Platschek József szatócs Platschek Lipót földműves

Stern Mór bordélyos

132

A választói jogosultságot évtizedekig a földbirtok, továbbá a kere-set vagy a jövedelem nagysága határozta meg. Ezenkívül ún. régi jogcímen, házbirtokosként és értelmiségiként – tanító, jegyző, pap, orvos, gyógyszerész stb. – lehetett még választójogot sze-rezni. Piliscsabán 1918-ig a lakosságnak átlag 6-7%-a rendelke-zett választójoggal, a zsidók aránya ezt néhány százalékponttal felülmúlta. 1913-ban ugyan a parlament szélesítette a választók körét, de ez csak az 1916-os jegyzéken érzékelhető (az 1915-ös lista hiányzik). Egyébként a piliscsabai választók száma 1877-től 1914-ig 95 (1907-ben) és 156 fő (1880-ban!) között ingado-zott. A falu lakossága és a zsidók száma a századfordulót köve-tően is tovább gyarapodott. 1914-ben, a világháború első évében a 2500-ra szaporodó községben 134-en élhettek választójogukkal, köztük 16 zsidó, akiknek a névsora az előzőhöz képest felerészt kicserélődött. A szatócsok száma viszont nem változott, sőt a sze-mélyük sem nagyon… Zsidó vallású választók 1914-ben:

Blau Adolf szatócs

dr. Büchler Zsigmond községi orvos

Eisler Ede szatócs

Fürst Henrik szikvízgyártó

Fürst Márk szatócs

Fürst Mór szatócs

Fürst Izrael háztulajdonos Gellai Salamon szatócs Grünfeld Kálmán szatócs Hercz Vilmos mészáros

Kux Lipót fakereskedő

Mitzki Simon cipész

Markovits Manó vasúti állomásfőnök

Platschek Jakab földműves

Stern Mór kávés

Wézel Mór szatócs

Stern Mór munkássága kuriózum a falu életében. A századforduló éveiben bordélyos volt, nyilvánosházat működtetett, nyilván-valóan elsősorban a helybeli katonaság igényeinek kielégítésére (ami ellen, vélhetően, a bennszülött csabai férfiak sem rendeztek hangos demonstrációt…). Aztán Stern Mór 1902-ben, legalábbis névleg, „kávés”-sá szelidült, s ebbéli minőségében még bő tíz évig élt és dolgozott a faluban. Népszerű ember lehetett, erre utal, hogy házassági tanúnak is meghívták. Valószínűleg a világháború szele sodorta el őt, és talán az életét is.

Az 1916–1918-as világháborús évekre egyaránt közel kétszáz választópolgárt lajstromoztak Piliscsabán. 1918-ban Magyar-országon a nők is választójogot kaptak (de csak a következő évtől szavazhattak), 1919 tavaszán pedig, a Tanácsköztársaság idején 18 évre szállították le a korhatárt.

A kommün bukása után a Bethlen-kormány az 1920-as évek elején a törvényt kijátszva szűkítette a választójogot. Alapfelté-telül férfiaknál 24 éves, nőknél 30 éves kort, valamint tízéves magyar állampolgárságot és kétéves egyhelyben lakást szabtak.

A részleteket előbb tizenkettő, végül húsz pontban szabályozták.

A lényeg: Piliscsabán az 1924. évre 679 személyt vettek jegyzékbe.

(Az 1919–1923-as listák sajnálatos módon hiányoznak.) A zsidók száma 30 fő. A jegyzéket meglehetősen slamposan, slendriánul állították össze, például rubrikákat hagytak üresen vagy adatokat írtak el, egyes személyeket pedig szembeszökő módon kihagytak a lajstromból. Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy az 1920-as években néhány esztendőn keresztül a piliscsabai választópolgárok

134

aránya a teljes népességen belül elérte a 23-24%-ot, és a későbbi években is 18-25% között ingadozott.

A piliscsabai zsidó választópolgárok névsora 1924-ben:

Barwitz Ede kőműves

Blau Adolf kereskedő

Blau Adolfné háztartásbeli dr. Büchler Zsigmond községi orvos dr. Büchler Zsigmondné háztartásbeli Fürst Henrik fuvaros Fürst Henrikné háztartásbeli

Fürst Márk kereskedő

Fürst Mór kereskedő

Fürst Mórné háztartásbeli Fürst Miksa háztulajdonos Fürst Lajos MÁV-lakatos

Fürst Samu kereskedő

Fürst Samuné háztartásbeli Gellai Salamon kereskedő Gellai Salamonné háztartásbeli Gellai Lipót magánzó Grünfeld Hermann bőrkereskedő Heimann Ede MÁV-hivatalnok özv. Klein Sándorné háztartásbeli

Klein Mór lóalkusz

Klein Mórné háztartásbeli Klein Lipót lóalkusz özv. Kux Lipótné magánzó Platschek Jakab földműves Platschek Jakabné földműves

Platschek Józsefné - Platschek Nándor bádogos

Wézel Mór kereskedő

Wézel Mórné háztartásbeli

A legtöbb zsidó vallású piliscsabai választó az 1932. évre elkészí-tett jegyzéken található: 35 fő (a zsidó népesség majdnem fele), köztük olyan eddig „ismeretlen” személyek, mint Egri Józsefné Kalmár Ilona htb. (Vasút u.), Platschek Rozália kereskedő (Új utca 287.) és Wézel Teréz (Horthy M. út 3.).

Az 1939. évi, május végén megrendezett országgyűlési válasz-tások előtt a zsidók három hetet kaptak arra, hogy hitelt érdem-lően igazolják: ők és felmenőik Magyarországon születtek. Más községektől eltérően a csabai és a klotildligeti jegyzékekben nem helyezték el a törvényhelyet tartalmazó pecsétet – 1939: IV. t. c.

1. § – a zsidók nevei mellett. (Az illetékesek enélkül is számon tudták kérni az igazolásokat.) Csak az 1940. évi lajstromon „pe-csételték meg” őket, s a zsidók ezúttal – itt kissé leegyszerűsítve a bonyolultan fogalmazott törvényi részt – 1940. január 31-ig azt tartoztak igazolni a tényleges választójogosultság megszerzésé-hez, hogy ők és felmenőik nemcsak Magyarországon születtek, hanem mindig is itt éltek. Mindkét piliscsabai listában ugyanazok a zsidók szerepelnek (801/26, illetve 786/26 fő); az 1939-esben azonban néhány zsidó nevét – a keresztények túlnyomó többsé-géhez hasonlóan – piros ceruzával „kipipálták”, nyilván azokét, akik részt vettek a szavazásban. Többen – pl. Mitzki Simon és felesége, Klein Etelka; Klein Lipót és felesége, Goldmann Rózsa, továbbá Fürst Henrikné Salczer Ida és özv. Platschek Jakabné Fürst Regina – feltűnően hiányoznak a sorból. A klotildligeti

136

jegyzékben egyetlen zsidó azonosítható biztosan: Fürst Jenő.

A piliscsabai zsidók névsora 1939-ben és 1940-ben a következő:

Barwitz Ede Horthy M. út 315.

Barwitz Edéné Platschek Karolina Horthy M. út 315.

özv. dr. Büchler Zs.-né Fürst Margit Templom tér 274.

Büchler Ágnes Templom tér 274.

Fürst Arnold Horthy M. út 313.

Fürst Arnoldné Klein Aranka Horthy M. út 313.

Fürst Henrik Tót u. 144/a

Fürst Lajos Horthy M. út 303/a

Fürst Lajosné Jelinek Fáni Horthy M. út 303/a

Fürst Miksa Horthy M. út 309.

Fürst Miksáné Fürst Aranka Horthy M. út 309.

Fürst Samu Horthy M. út 309.

Fürst Samuné Weisz Mina Horthy M. út 309.

Gajduschek Miksa Horthy M. út 68.

Gajduschek Miksáné Blau Sarolta Horthy M. út 68.

Gellai Salamon Új u. 282.

Gellai Salamonné Blau Lujza Új u. 282.

özv. Klein Mórné Grünfeld Fáni Horthy M. út 313.

Platsek Miklós Piliscsaba 257. sz. [H. M. út]

Platsek Miklósné Platschek Janka Piliscsaba 257. sz. [H. M. út]

Platschek Miksa Horthy M. út 134.

Platschek Miksáné Szlutzki Sára Horthy M. út 134.

Dr. Robitsek Sándor Horthy M. út 29.

Dr. Robitsek Sándorné Hoffer Rózsa Horthy M. út 29.

Wézel Mór Horthy M. út 8.

Wézel Mórné Schwébel Amália Horthy M. út 8.

Fürst Jenő Csévi u. 12.

In document Szerettük a zsidókat… (Pldal 130-137)