• Nem Talált Eredményt

ÉS A COASE-TÉTEL

4.3 Összefoglalás, előretekintés

Coase legfontosabb mondanivalója az, hogy tranzakciós költség mindig van.

Ezzel számolni kell. Láttuk, ha nem lenne, akkor gyakorlatilag mindegy is len-ne, hogy mit tesz a környezet védelmében a kormányzat vagy a jogrendszer – az emberek magatartása, a gazdaság, a társadalom működése nem változna.

Ami Coase és az intézményi közgazdaságtan (a joggazdaságtan) újdonsága, az nem ennek felismerése – ha nem is így nevezték, a problémákkal tisztában voltak már a korábbi elméletek is. (Láttuk, hogy Stigler definíciója gyakorla-tilag csak átfogalmazza Pigou és a jóléti közgazdaságtan externáliafogalmát.)

Ami valóban új, az a tranzakciós költségek fogalmának bevezetése, és annak vizsgálata: mitől függ ezek nagysága. A jóléti közgazdaságtan a piaci kudarcok létét, így az externáliák szintjét is adottnak veszi. A Coase-i hagyomány ezzel szemben felhívja a figyelmet arra, hogy ezen hatékonysági problémák nagysága attól függ, hogy mekkora a tranzakciós költség. Ha le tudjuk szorítani, akkor kevesebb ilyen probléma marad. Ezért – bizonyos szempontból – okkal nevezik ezt a megközelítést piacinak: felhívja a figyelmet arra, hogy a megoldás nem-csak a piaci folyamatok szabályozása lehet, hanem az is, ha a felek közötti alkut megkönnyítjük. Vagyis az ő javaslatuk nem a piac korlátozása, hanem a piac működésének elősegítése, ha tetszik kiterjesztése – bár mint láttuk ez a piacfo-galom és a jóléti gazdaságtané nem teljesen azonos. A Coase-i megközelítésben a piac nem áll szemben a jogi beavatkozással, sőt kifejezetten feltételezi azt, hogy a jogrendszer segíti a működését – a hatékony jogrendszer tudja ugyanis a tranzakciós költségeket elfogadható (nem elriasztóan magas) szinten tartani.

Kissé leegyszerűsítve: a piac itt a tulajdon szentségén és a szerződés szabad-ságán alapuló működés – vagyis feltételezi a jogot, a tulajdont, a szerződést. A továbbiakban nem is fogjuk ezt piacinak nevezni, hanem magánjogi megoldá-sokról fogunk beszélni.

A Coase-i hagyomány nem tagadja a klasszikus jóléti megoldások létjogo-sultságát. Elismeri a közvetlen előírások és az adóztatás előnyeit. De alternatí-vákat fogalmaz meg: a tranzakciós költségeket csökkentő magánjogi (tulajdoni,

szerződési, kártérítési, társasági jogi) megoldásokat. Cooter és Ulen ([2005], pp. 107–111.) nyomán úgy fogalmazhatunk, hogy ebben a megközelítésben alapvetően két út közül kell választanunk:

(1) vagy a szerződési jogot kell úgy megalkotni, hogy az a tranzakciós költ-séget csökkentse (ezt nevezi Cooter és Ulen normatív Coase-tételnek);

vagy

(2) olyan szubsztantív jogszabályokat kell alkotnunk, amelyek a felek kö-zött úgy rendezik el a jogokat, hogy azok – alku nélkül – se térjenek el nagyon a hatékony megoldástól (Cooter és Ulen megfogalmazásában ez a normatív Hobbes-tétel).

A továbbiakban először áttekintést adunk az alkalmazható környezetpolitikai eszközökről, majd a Coase-i hagyomány eszközeit vesszük számba, megvizs-gáljuk, hogyan lehet csökkenteni a tranzakciós költségeket. A 6. és 7. fejezet ezzel foglalkozik majd: áttekintjük, miképpen segíthet ebben a tulajdonjog, a szerződési jog és a kártérítés. Ezek után térünk át (a 8. és a 9. fejezetekben) a közvetlen előírások és a gazdasági ösztönzők hatásaira, szerepére. Látjuk majd, hogy a sorrend nem véletlen: a magánjogi megoldásoknak nemcsak törté-nelmi, hanem logikai elsőbbségük is van.

Irodalomjegyzék

Allen, Douglas W. [1991]: What are Transaction Costs?, Research in Law and Economics, 14, pp. 1–18.

Allen, Douglas W. [2000]: Transaction Costs. in: Bouckaert, Boudewijn and De Geest, Gerrit (eds.), Encyclopedia of Law and Economics, Volume I. The History and Methodology of Law and Economics, Cheltenham: Edward Elgar.

Barzel, Yoram [1989]: Economic Analysis of Property Rights. Cambridge: Cambridge University Press

Boda Zsolt [2004]: Globális ökopolitika. (Helymegjelölés nélkül): Helikon.

Coase, Ronald H. [1960/2004]: A társadalmi költség problémája. in: Coase R. H.: A vállalat, a piac és a jog. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Coase, Ronald H. [1988a/2004]: A vállalat, a piac és a jog. in: Coase R. H.: A vállalat, a piac és a jog. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Coase, Ronald H. [1988b/2004]: Megjegyzések a társadalmi költség problémájához.

in: Coase R. H.: A vállalat, a piac és a jog. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Cooter, Robert – Thomas Ulen [2005]: Jog és közgazdaságtan. Nemzeti Tankönyvki-adó, Budapest.

Coursey, Don L. – Elizabeth Hoffman – Matthew L. Spitzer [1987]: Fear and Loathing in the Coase Theorem: Experimental Tests Involving Physical Discomfort, Journal of Legal Studies, Vol. 16, pp. 217–248.

Cullis, John – Philip Jones [2003]: Közpénzügyek és közösségi döntések. Aula, Buda-pest.

Ellickson, Robert C. [1991]: Order Without Law: How Neighbors Settle Disputes.

Cambridge, MA: Harvard University Press.

Hoffman, Elizabeth – Matthew L. Spitzer [1982]: The Coase Theorem: Some Experimental Tests. Journal of Law and Economics, Vol. 25, pp. 73–98.

Hoffman, Elizabeth – Matthew L. Spitzer [1985]: Entitlements, Rights and Fairness:

An Experimental Examination of Subjects’ Concepts of Distributive Justice. Journal of Legal Studies, Vol. 14, pp. 259–297.

Hoffman, Elizabeth – Matthew L. Spitzer [1986]: Experimental Tests of the Coase Theorem with Large Bargaining Groups. Journal of Legal Studies, Vol. 15, pp.

149–171.

Kerekes Sándor [2009]: A környezet-gazdaságtan alapjai. Aula Kiadó, Budapest.

Kiss Károly [1994]: Ezredvégi Kertmagyarország. V-Kiadó, Budapest.

Kiss Károly [2003]: Zöld gazdaságpolitika. Egyetemi jegyzet közgazdász hallgatók-nak. BKÁE Környezet-gazdaságtani és Technológiai Tanszék, Budapest.

Medema S. G. – R. O. Zerbe Jr. [2000]: The Coase Theorem. in: Bouckaert,

Boudewijn and De Geest, Gerrit (eds.), Encyclopedia of Law and Economics, Volume I. The History and Methodology of Law and Economics, Cheltenham, Edward Elgar, 2000.

Milgrom, Paul – John Roberts [2005]: Közgazdaságtan, szervezetelmélet és vállalat-irányítás. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Shapiro, David L. [1974]: Rent and the Coase Theorem. Journal of Economic Theory, Vol. 7, pp. 125–128.

Starrett, David A. [1972]: Fundamental Nonconvexities in the Theory of Externalities, Journal of Economic Theory, Vol. 4, pp. 180–199.

Stigler, George J [1966]: The Theory of Price, 3rd ed. New York: Macmillan.

Tybout, Richard A. [1972]: Pricing Pollution and Other Negative Externalities’, Bell Journal of Economics, Vol. 3, pp. 252–266.

Williamson, Oliver E. [1979/2007]: A tranzakciós költségek gazdaságtana: a szer-ződéses kapcsolatok szabályozása. Kormányzás, Közpénzügyek, Szabályozás 2, pp.

235–255.

Williamson, Oliver E. [1985]: The Economic Institutions of Capitalism. New York, NY: The Free Press.

Polány Mihály [1958/1994]: Személyes tudás: úton egy posztkritikai filozófiához. I-II.

Budapest, Atlantisz.