• Nem Talált Eredményt

A VALUTAPIACOK SAJÁTOS BIZONYTALANSÁGA

TUDOMÁNYOSSÁG ÉS BIZONYTALANSÁG  NEMZETKÖZI PIACI DILEMMÁK

A VALUTAPIACOK SAJÁTOS BIZONYTALANSÁGA

A 3.0.3. ábra a Prigogine-féle, kémiai reakciókra kidolgozott elágazási folyamat kime-neteinek bizonytalanságát próbálja modellezni – hangsúlyozandó –, csak szemléletében analóg módon. A megfi gyelés tárgya ezúttal egy gyakorta szidott és megérteni próbált piaci jelenség, nevezetesen a nemzetközi valutapiac. A függőleges tengelyen egy adott valuta (példánkban az USD) egy másik valutában kifejezett (Yen) árának mérése tör-ténik (Y/USD alakban).

A vízszintes tengely az időt ábrázolja. Az ábra tehát az árfolyam alakulását mutatja, az idő és egy intervenciós változó (Ic) függvényében. Ez utóbbi, az úgynevezett környe-zeti vagy intervenciós változó (Ic) a központi banknak (KB) az árfolyammal szembeni magatartását próbálja kifejezni. Nevezetesen azt, hogy a saját maga által kidolgozott feltételrendszerben a KB az adott árfolyamot rövid- és hosszútávon tarthatónak, túl alacsonynak vagy éppen túl magasnak ítéli meg. A KB által helyesnek tartott árfolyam-politika felépítése és eszköztára számos bonyolult összetevőn, valamint egyéb pénzügy-politikai megfontoláson alapul. Ezek a részletek azonban itt fi gyelmen kívül hagyhatók.

Pusztán annyit kell hozzátenni, hogy az árfolyam-politika konkrét céljai és irányadó számai, valamint a beavatkozás mértéke a piacok előtt mindig rejtve maradnak, mert épp a beavatkozás váratlansága biztosítja a kívánt végeredményt. Legalábbis így van ez a modern piacgazdaságokra leginkább jellemző lebegő árfolyamok, illetve annak vala-milyen szabályozott változata (managed fl oating) esetében. Az Ic változó ekképpen egy kis fantáziával a piac számára váratlanul megjelenő, külső ráhatásként, „fl uxusként”

tekintendő – Prigogine-féle terminológiával.

A nemzetközi valutapiacokon, amelyek a tőzsdék után a legnagyobb kilengéseket mu-tatják, de amelyek a kereskedés technikáját és a termékek homogén jellegét illetően mégis egyben a leginkább standardizált, valamint bejáratott piacok a Prigogine-féle reakcióra emlékeztető, fura, a hagyományos logikához nem köthető elágazási jelen-séghez hasonló kimeneteket tudnak produkálni. Ennek belátására a következőkben ajánlott gondolkodni!

Legyen a megfi gyelés tárgya a Yen/USD árfolyam, amely kulcsárfolyamnak nevez-hető a két ország értékpapírjainak keresletét és a világgazdaság globális forráskínálatát illetően egyaránt. Egy úgynevezett „piszkosan” lebegtető (dirty fl oating), lebegő árfo-lyamrendszerben kell elképzelni, azaz ahol a két valuta egymás közötti árfolyamának meghatározása lényegében a piacokra van bízva mindaddig, amíg ezt a – KB megíté-lése alapján – jónak ítéljük. A piacok által egy adott t0 időpontban meghatározott ár-folyam az E0. Az egyszerűség kedvéért lényegtelen ahogyan kialakítják a piacok az E0 árfolyamot. Azt kell csak fi gyelni, hogy a piaci szereplők általában, illetve a főszereplő központi jegybankok magatartása függvényében milyen helyzet állhat elő, valamint hogy a jövőre vonatkozóan mennyire irányadó egy-egy, korábban stabilnak mutatkozó árfolyam. Az árfolyam hosszú távú fenntarthatóságát illetően a piacok ítéletén kívül döntő szerep jut az egyes valuták gazdáinak, a központi bankoknak, akik masszív el-adóként vagy vásárlóként vihetik felfele vagy lefele az árfolyamokat – belátásuk szerint.

Különösen akkor történhetnek furcsa dolgok, amikor az érintett központi (nemzeti) bankok például egy valuta védelmében (vagy ellenében) egyszerre (concerted action) egymással egyeztetve azonos irányban (pl. a vételi oldalon) lépnek fel az érintett va-lutapiacokon, mert hosszútávon nem vélik tarthatónak a kialakult árfolyamszintet.

3.0.3. ábra • Beavatkozás és bizonytalanság a nemzetközi valutapiacokon Forrás: a kutatások nyomán a szerző saját munkája

Valutaárfolyam (Y/USD)

Idő

Lebegtetési sáv

BEAVATKOZÁS

EIf Ic

E0

E2

E1 EI

Az illusztráció a Yen/USD jen árfolyammal és a japán központi bank feltételezhető megfontolásával történik.

A 3.0.3. sz. ábrán 1. lépésnek feltüntetett esemény: egy piaci hír a japán infl áció emelkedéséről. Az infl áció emelkedésének hírére a Yen/USD árfolyam E0-ról felfelé kezd mozogni. De gyakori eset, hogy a piacok ezt a hírt túlreagálják (overshooting), és az árfolyam ténylegesen feljebb, azaz E1-re nő. Ha E1 a japán központi bank által irány-adónak tartott „piszkos” lebegtetési sávon kívül esik, akkor nem várja meg, amíg a piac által kínált árfolyam visszaáll magától a kívánatos egyensúlyi pontba, hanem maga is keményen közbelép az ellentétes irányba: jent vásárol dollár ellenében, és ezzel erősíti saját valutáját, lenyomja a Yen/USD árfolyamot. Ez az első lépés.

Ebben az esetben a japán KB nyíltpiaci beavatkozással jent felértékelő politikát foly-tat, és meghatározott időpontban határozottan és erőteljesen, de a piac szereplői számára anonim módon jen vásárlásával és dollár eladásával reagál saját valutája védelmében.

Ezzel a felértékelődést jelentő lépéssel elősegíti saját tőkeexport termékeinek verseny-képességét, egyben dollárban kifejezve drágábbá teszi a japán értékpapírokat. Egy kel-lően elszánt, méretében masszív és kitartó drasztikus beavatkozás következtében a piaci szereplők – akár alapvetően félelemből –, de immáron pánikszerűen jent vásárolnak.

Ennek hatására egészen rövid idő leforgása alatt a Yen/USD-árfolyam mélyen vissza-eshet például az E2 szintre. A két szélsőséges és senki által nem tervezett pont közötti különbség akkora lehet, hogy hatalmas vagyonok úszhatnak el, ha valakit a piac rossz időben a rossz oldalon talál. A bizonytalanságot modellező analógia szempontjából a lé-nyeg az, hogy az intervenciós döntés, beleértve a beavatkozás időpontját és mértékét, a központi bank kezében van. A beavatkozó lépés ideje, mértéke és végső eredménye azonban a piac résztvevői számára lényegében bizonytalan. Ha a központi bank meg-lépte a felértékelés nyíltpiaci műveletét, a piacok megint csak túlreagálhatnak, és az így kialakult Yen/USD-árfolyam alacsonyabb lesz, mint a hosszútávon tartható szint. Ezért elméletileg még az is elképzelhető, hogy ugyanazon a napon vagy órában egy, az erede-tivel ellenkező irányú KB beavatkozás is szükségeltetik. A hosszútávon tartható szinthez való igazodás forgatókönyvének megvalósulása – ennek időtartama – azonban erősen bizonytalan. A disszertáció szempontjából a fontos mozzanat az, hogy az ábrán jelölt EIf, és EIa , pontok, tehát a bizonyos felső és alsó intervenciós szintek, a piac szereplői előtt előre pontosan nem ismertek, számukra ez kívülről érkezik. Ebben a „dirty-fl oating”

mechanizmusban az előjelet, a beavatkozás idejét, általában sejtik, de annak mértékét, azaz az intervenciós sáv alját vagy tetejét, ritkán11. Amint korábban már említés volt róla, ritka esetekben még az erős valutáknál is előfordulhat (a gyengébb valuták eseté-ben jóval gyakrabban), hogy a központi bank egy napon mindkét irányban beavatkozik, vagyis egyszer lefelé, egyszer pedig felfelé nyomja az árfolyamot, ami még komplikál-tabbá teheti ez árfolyam-előrejelzést.

A téma szempontjából az analógia illusztrációs ereje a dinamikus árfolyamváltozás bekövetkezésének pontos időpontja és mértéke körüli bizonytalanságra való

rámuta-11 Tehát ne tévesszen meg senkit, hogy az ábrán az EIa pont feljebb van, mint az EIf. Ennek a magyarázata egyszerű: maga az árfolyamjegyzés, ti. a felértékelődő jen (Y/USD-ben), kifejezve az erősebb jen pontja lejjebb van, hiszen kevesebb jen ér egy amerikai dollárt. A leértékelődés ennek fordítottja, amikor az alsó pont EIa fent van, ekkor a dollár drágul a jenhez képest.

tásban rejlik. És akkor még nem esett szó arról, hogy az alapirányt, tehát a központi bank fel- vagy leértékelő beavatkozását illetően a piacok helyesen látják-e a várható beavatkozás „előjelét” és a jövőbeli beavatkozások gyakoriságát. A rövidebb és hosz-szabb távokon kialakuló árfolyam-politikai lépések szinkronja a piaci szereplők szá-mára gyakran messze nem világos. Előfordulhat olyan eset is, amikor a japán központi bank hosszú távú árfolyam-politikájában nem a hagyományos és történetileg inkább jellemző – tőkeexport versenyképesség – hosszú távú stratégiában gondolkodik, hanem annak komplementerében: azaz a japán áruexport erejének fokozását látja indokolt-nak. Ezért a jen számára alapvetően leértékelő politikát választ, ami például a külföl-di beruházásokat közvetlenül, valamint a portfolió jellegűeket egyaránt gyengíti. Így ugyanis a japán jen vásárlóereje más valutában vásárolható vagyontárgyak viszony-latában csökken.

Nem szabad fi gyelmen kívül hagyni azt a nagyon fontos kérdést sem, hogy a valu-tapiacok miért reagálják túl a központi bank árfolyam-kiigazítást célzó nyíltpiaci mű-veleteit. A magyarázatok tekintetében a szakirodalom közel sem egységes. Mindössze abban van egyetértés, hogy a valutapiacoknak van egy „inherensen (belső lényegénél fogva) volatil”, szélsőségekre hajlamos, szárnyaló, ingadozó természete. Ezen szélsősé-gesen ingatag természet analitikus leírásával és precíz magyarázatával a szakirodalom még adós. Íme tehát egy piac, amelynek logikája tehát nem eleve determinált, ahol a várható események nem előre jelezhetők, nem nomologikusak. Ráadásul a változások időbeni kimenetele ugyancsak kétséges. A jövőbeli árakat kalkulálni képes, hatékony és „tökéletes” piac fogalma tehát a valutapiacokon merő illúzió. Ennek megmondhatói leginkább maguk a valutaspekulánsok, akik saját intuícióik szárnyain is repülve éppen e piacok tökéletlen jellegéből élnek, némelyek nem is rosszul.

Ekképpen példának tekintendő a valutapiacok viselkedését jelentősen befolyásoló spekulánsok magatartása. Feltételezés, hogy a spekulánsok kockázat-semlegesek – azaz bármilyen irányban hajlandóak vételi/eladási pozíciót nyitni, ha a kockázat ára kellő pontossággal mérhető. Szintén feltételezés, hogy a spekulánsok nem vétenek úgynevezett szisztematikus hibát (tehát csak véletlenül hibáznak) egy valuta jövőbeli árfolyamára vonatkozó előrejelzéseiknél. Legyen egy valuta előre jelzett vagy várt (expected) értéke Ef, a piac által ténylegesen kínált jövőbeli spotárfolyam pedig Es. Ez lesz tehát a piac értékítélete az adott valutának a jövőben kialakuló (spot) azonnali árfolyamáról. Azt, hogy a spekulánsok jövőre vonatkozó kalkulációja jelentősen eltérhet-e a piac tényleges ítéletétől, azaz mekkora az Ef és Es különbsége, nem lehet precízen eldönteni, hiszen nincsen független vagy benchmark mérőszám az Ef megítélésére. Ezért érdemesebb egy úgynevezett kettős vagy egyesített hipotézist megvizsgálni. Az első hipotézis azt feltéte-lezi, hogy az Ef jól kifejezi az Es értékét. A második feltételezés, hogy az Es, a tényleges jövőbeli spotérték szisztematikusan különbözik az elvárt Ef értéktől.

Ezért az alábbi kifejezést érdemes regresszió (variancia) analízissel, azaz trendszá-mítással közelíteni (és a paramétereket megbecsülni).

Ef, (t+1) = a + b Est,

ahol Ef, (t+1) a jövőbeli spotárfolyamnak (actual future spot rate) a t és a t+1 időpontok közötti tényleges százalékos változása. Az Est pedig az úgynevezett forward premium/

discount, ha a=0 és b=1, tehát a valuta jövőbeli árfolyamának a határidős piacokon ki-alakult jelenbeli felára/diszkontja.

Ha ez a fenti kifejezés nem illeszkedik kellő pontossággal a valóságos adatokhoz, akkor el kell vetni a kettős hipotézis együttes teljesülését. Azt persze nem tudni, hogy az elsőt, a másodikat vagy a kettőt együtt kell-e elvetni. A gyakorlati tapasztalat eddig azt mutatta, hogy a piac értékítélete, nevezetesen az Ef, (t+1) elég rossz, de még mindig a lé-tező legjobb közelítője az Est-nek. Ha a trendszámításban az a-ra 0, a b-re pedig rendre szignifi kánsan 1 adódik, akkor az együttes hipotézis megáll, azaz a határidős piacok jól közelítik a jövőbeli tényleges spotárakat. Számos empirikus regresszió-számítás próbál-ta igazolni a fenti egyenletet, de sikertelenül. 12 A bemutatott kifejezés tehát nem írja le jól a jövőbeli valutaárfolyam ingadozásait, jóllehet, a meglévő elméleti megközelítések közül még mindig a legjobb.

Mindezek alapján a legfontosabb következtetés az, hogy miután áll rendelkezésre egy olyan állandó, törvényszerűségbe foglalható, ily módon bármikor empirikusan is tesztelhető összefüggés, amely a valutapiacok előrejelző képességét ragadná meg, ezért semmi pontosat nem lehet állítani a valutapiaci szereplők kalkulálható várakozásait és kockázatviselését illetően.

Adva van tehát egy hatalmas piac, a nemzetközi valutapiac, amelynek éves forgalma eléri a világexport húszszorosát, ahol a jövőbeli valutaárfolyam-alakulás mechanizmusa még az elmélet szintjén sem rögzíthető teljes bizonyossággal. E piac belső bonyolultsága a hétköznapokban senkinek sem okoz gondot, válságosabb időszakban annál többet. Ez azért van így, mert nem lehet látni az események végpontját és a kiterjedés mértékét sem.

De hasonlóan sajátos „belső bonyolultságot” és kinetikát reprezentálnak a kapitalizmus lényegét megjelenítő áru- és értékpapírtőzsdék is. A továbbiakban erről lesz szó!

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK