• Nem Talált Eredményt

GLOBÁLIS ASZIMMETRIÁK ENYHÍTÉSE ÉS KONJUNKTÚRAKILÁTÁSOK A VILÁGGAZDASÁGBAN, 20102011

VÁLSÁGTANULSÁGOK: RENDSZERHIBÁK ÉS AZ ELŐREJELZÉS NEHÉZSÉGEI

GLOBÁLIS ASZIMMETRIÁK ENYHÍTÉSE ÉS KONJUNKTÚRAKILÁTÁSOK A VILÁGGAZDASÁGBAN, 20102011

A következő évek világgazdasági folyamatainak, illetve a növekedés esélyeinek a megíté-lésében leginkább a Valutaalap tapasztalatára lehet támaszkodni, noha korábban látható volt, hogy a tévedhetetlenség monopóliumával ez a szervezet sem rendelkezett. Mégis a Valutaalapé az egyik lehető legmegbízhatóbb adatbázis, tudás és tapasztalat együtte-se. A világgazdasági folyamatok egységes szemlélete szintén ebben az intézményben halmozódott fel, amely ráadásul a gyakorlatban, mint működő pénzintézet is „teszteli”

a saját módszereit, receptjeit és véleményét. Ebben az értelemben a világgazdasági vál-ságot követően vitathatatlanul egy különleges, egyben újra mértékadó és a nemzetkö-zi gazdasági folyamatok proaktív befolyásoló szereplőjévé vált, snemzetkö-zinte reneszánszát éli a 2008–2009 válság nyomán hirtelen tovább romló globális egyensúlyok helyrebillen-tésének elősegítésében.

A Nemzetközi Valutaalap 2010. évi Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) című kiadványa szerint a világ 2010. évi teljes kibocsátása nagyjából 4,5 szá-4.0.7. ábra • Fogyasztói árak, CPI és energiaárak alakulása a városi lakosság körében az USA-ban, 1950–2010 (éves változás az előző évhez képest, %)

Forrás: St. Louis Fed kutatói részleg, www.research.stlouisfed.org 50

40 30 20 10 0 –10 –20 –30

20 17 14 11 8 5 2 –1 –4 1960

1950 1970 1980 1990 2000 2010 2020

Energiaárak CPI

zalékkal fog bővülni szemben a 2009. évi félszázalékos csökkenéssel. A világ vezető gazdaságainak makroökonómiai alkalmazkodó készségének és a szuverén adósság-állományok tartós csökkentésének előfeltétele egy tartósnak ígérkező fellendüléshez, úgyhogy a gazdaságpolitikák támogató jellege (supportive thrust) még 2010-ben is meg kell, hogy maradjon, nem is beszélve a foglalkoztatás és az elinduló fellendülés fenn-tartásának igényéről.

A növekedési kilátások eltérőek lesznek az iparilag fejlett országokban, valamint a világgazdaság feltörekvő régióban és a fejlődő országok viszonylatában. Eltérő vagy többsebességű növekedési folyamatokkal lehet majd számolni a 2010–2011-es években.

A fejlett világnak minden jelenleg (2010. szeptember) rendelkezésre álló információ sze-rint meg kell elégednie a 2,25 százalékos, illetve 2,5 százalékos GDP-bővüléssel, amely a 2009. évi átlagos 3 százalékos csökkenést is számba véve nagy előrelépésnek nevezhető.

A világgazdaság feltörekvő, a növekedés szempontjából a válság által is kevésbé sújtott régióiban nagyobb mértékű outputbővülés valószínűsíthető, amely az 5-6 százalékot is elérheti jelentősebb külső sokkok be nem következése esetén. Nem látszik elkerülhe-tőnek azonban a válság nyomán széles körben foganatosított fi skális és monetáris eny-hítések fokozatos visszafordítása, vagyis a szigorítás, az esetlegesen kialakuló infl ációs nyomás elkerülése végett. A feltörekvő gazdaságokban a nemzetköz áru és pénzfolya-matok logikája azt igényli, hogy ahol jelentős fi zetési mérleg-többletek halmozódtak fel, ott (mindenekelőtt Kínában) a nominális valutaárfolyam-felértékelődés álljon be a külföld import túlkeresleti nyomásának enyhítésére. Más fi zetési mérleg-többlettel bíró országokban azonban a monetáris szigorítás nem járható út, amennyiben a fokozott tőkebeáramláshoz s vele a valutaárfolyam-felértékelődéshez és az export-versenyképes-ség csökkenéséhez vezethet. Ha a valutaárfolyamok mozgásában jelentős túlszaladás (overshooting) mutatkozik, akkor fi skális oldali lépések az indokoltak. A tőke-behozatali vagy -kiviteli korlátok bevezetése átmenetileg indokolt lehet.

A fentiek alapján talán leszögezhető, hogy nem létezik minden helyzetben biztos és pláne egységes „tudományos” recept a tartós konjunktúrát és vele stabil munkahelyeket kínáló növekedési pályára való navigációhoz a világ legfejlettebb gazdaságában sem. Ez a bizonytalanság az elmélet, valamint a múltat magyarázó tapasztalatok szintjén egyaránt fennáll. Ekképpen pedig az előrejelzésekben megfogható bizonytalanságok mértéke még tovább növekszik, legalábbis a globális gazdasági folyamatok pontos irányait és a válto-zások arányait tekintve. Ami nemzetgazdasági szinten is nehezen előre jelezhető, nos, – és ez majdnem bizonyos – az globálisan még több fejtörést okoz. Ennek mindenkor tudatában kell lenni, és ezen a téren semmilyen elbizakodottság nem indokolt.

ÖSSZEGZÉS

Arra a nehéz, de megkerülhetetlen kérdésre, hogy „vajon az amerikai típusú kapitalizmus végéről volt/van-e szó, avagy egyszerűen jól azonosítható emberi és intézményi hibák sorozatáról?” – ez utóbbi mellett történt érvelés. Megállapítást nyert, hogy az USA-ból induló és rövid úton globálissá váló pénzügyi válság során a piaci és kormányzati ku-darcok együttese állt fenn, és nemcsak az egyik vagy csak a másik. A pénzpiacok régről ismerten csak kellő felügyelet és szabályozás mellett tudják a pénzügyi-forráselosztó

szerepüket betölteni. Ez nem vadonatúj ismeret. A 2008-as válság során súlyos elégte-lenségek mutatkoztak mind a banki termékek árképzése, mind a tényleges helyi, illetve a továbbgyűrűző, az amerikai jelzáloglevelek nemzetközi terítése során a globális koc-kázatok megítélése szempontjából az amerikai szövetségi állam, valamint a felügyeleti hatóságok lépéseit tekintve. A világ és annak pénzügyi rendszere azonban jó eséllyel bíz-hat abban, hogy Amerika viszonylag gyorsan és jó eredménnyel tanul a hibákból, piaci és kormányzati oldalon egyaránt. A piaci fundamentalizmus visszatéréséről pedig azért nem érdemes beszélni, mert a pénzügyi szférában ez a zabolátlan piacra lépést támogató környezet amúgy sem volt jellemző: az USA a pénzügyi innováció és reguláció tekin-tetében mindig élenjáró volt a világgazdaságban. Noha a nagy bajok eredeti forrása az Egyesült Államok jelzálogpiacán alakult ki (pontosabban az abból kinőtt CDO-piacon), a pénzügyi válság globálissá válásához számos egyéb, közöttük véletlen tényezők ugyan-csak hozzájárultak. Ezek együttes hatásait, továbbá a nemzetközi tovaterjedést időben és méretben pontosan előre jelezni igen nehéz volt, ha nem lehetetlen. Ezért, még ha utólagos bölcsességgel is, de nyugtázható: az amerikai bankrendszerben, illetve annak nemzetközi csatornáiban tömegessé váló bizalomvesztés mértékének és időbeli kiter-jedésének megítélése rendkívüli feladatot jelentett, amelyekkel sem a kormányok, sem a központi bankok, de a legnagyobb kutatóintézetek sem tudtak megbirkózni. Az elő-rejelzés nehézségét az állandó (az adott helyzetben racionálisnak nevezhető) viselkedési minták hiánya, valamint a monetáris folyamatok és kockázatok állandónak tekinthető függvényszerű, így kellően kvantifi kálható természetének hiánya jelentették leginkább.

Az előrejelzési defi cit – ennek tudatában – majdhogynem természetes következmény.

Mindazonáltal nagy számban voltak olyan szakemberek, akik időben és kellő eréllyel fi gyelmeztettek bizonyos veszélyekre, csak a döntési kompetenciaszinteken senki sem hallotta meg ezeket a fi gyelmeztetéseket. A kritikus döntéshozói szinteken hibák soro-zata súlyosbította a helyzetet. Ekkora mértékű és ilyen gyors lefolyású válságot azonban senki sem prognosztizált.

Az amerikai szövetségi kormány gazdaságélénkítő és bankmentő csomagjainak kö-szönhetően, amelyek – sok megfi gyelő értékelésével ellentétben – nem jelentettek sem valamilyen ködös pénzügyi szocializmusba való menekülést, sem egy tartós államo-sítást. A konjunkturális kilátásokat érdemben javították, a kilábalás jelei 2009 nyarán már bíztatóak voltak, 2010 őszén pedig már megszilárdulni látszódtak. Ezért az állami közbelépés egyértelműen stabilizáló jellegű, de azonnal hozzá kell tenni, hogy csupán ideiglenes funkcióval bírt.

II. rész

A PÉNZÜGYI LIBERALIZÁCIÓ

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK