• Nem Talált Eredményt

Uzņēmuma „N” investīciju pievilcīguma novērtēšana

In document Vadības zinātne (Pldal 41-49)

Iekšējās vides faktori

3. Uzņēmuma „N” investīciju pievilcīguma novērtēšana

Analizējot alkoholisko dzērienu tirgus (nozari, kurā darbojas analizējamais uzņē-mums) kopējo stāvokli, ir jāmin, ka tā bāzi veido dažādu jaudu, rentabilitātes, atšķirīgu īpašuma formu uzņēmumi. Šodienas apstākļos nozares uzņēmumi ir spējīgi nodrošināt Latvijas tirgu ar daudzveidīga sortimenta kvalitatīvu produkciju. Jāpiemin arī, ka alus Latvijā ir visplašāk patērētais alkoholiskais dzēriens, par ko liecina komersantu dekla-rētie dati, ka 2005. gadā alus pēc fi ziskā apjoma tiek izdzerts turpat trīs reizes lielākā apjomā nekā visi pārējie alkoholiskie dzērieni kopā.

1. tabula Uzņēmuma novērtēšanas metožu būtība, to trūkumi un priekšrocības

A company’s evaluation methods, its advantages and disadvantages

Pieejas un metodes Būtība Trūkumi Priekšrocības

Pieeja, kas balstās uz aktīvu vērtību

Tīro aktīvu bilanču

vērtī-bas metode

Aplūko uzņēmuma vērtību no aspekta, kas saistās ar tā izveidoša-nas izmaksām. Aktīvu paņēmiena pamatā ir visu to izmaksu sum-mas noteikšana, kas nepieciešama, lai it kā no jauna radītu vērtē-jamam uzņēmumam līdzvērtīgu vērtēšanas brīdī.

Metodes ir orientētas uz retrospektīvas infor-mācijas izmantošanu.

Statiskums,

neatspoguļo materiālo

aktīvu reālo tirgus vērtību,

neņem vērā uzņēmuma

attīstības perspektīvas.

Saprotamība

plašākam lietotāju lokam,

balstās uz reāliem

šodienas tirgus cenu datiem.

Tīro aktīvu tirgus vērtī-bas metode

statiskums,

neņem vērā uzņēmuma

attīstības perspektīvas.

Likvidācijas vērtības novērtēšanas

metode

Lietošana ir

attais-•

nota tikai uzņēmuma (biznesa) likvidācijas gadījumā,

neņem vērā uzņēmuma

attīstības perspektīvas.

Pieeja, kas balstās uz tirgus datu salīdzi- nāšanu

Kapitāla tir-gus metode

Pieeja balstās uz vērtēšanas multipli-ka-toriem, pamatotiem ar salīdzināmo kompāniju datiem. Tā paredz, ka aktīvu vērtību jārēķina, analizējot līdzīgo ak-tīvu cenu veidošanos, sasaistot to ar kādu mainīgo (piemēram, ar ieņēmumiem, naudas plūsmām, bilances vēr-tību vai pat pārdošanas apjomiem).

Metodes ir orien-tētas uz šodienas fondu tirgus informāciju.

Ignorē uzņēmuma

attīstības perspektīvas nākotnē,

ir iespējama, ja ir

piee-•

jama daudzpusīgā droša fi nanšu informācija ne tikai par novērtējamo uzņēmumu, bet arī par līdzīgām fi rmām, jāveic sarežģītie

koriģējumi, kas ir saistīti ar to, ka praksē neeksistē absolūti vienādi uzņēmumi, sarežģīta novērtējamo

uzņēmumu-analogu salīdzināmība.

Ņem vērā tirgus

konjunktūru un investoru reālās prioritātes, orientējas uz

analoģisko

uzņēmumu faktiskām pirkuma- pārdošanas cenām (cenu nosaka tirgus),

bāzējas uz

retrospektīvo informāciju, un līdz ar to atspoguļo faktiski sasniegtos rezultātus uzņēmuma darbībā.

Darījumu metode

Nozares koefi cientu

metode

Pieeja, kas balstās uz nākamo periodu ieņēmumiem

Kapitalizāci-jas metode

Pieejas centrā atrodas ieņēmumi kā pamat-faktors, kas nosaka ob-jekta vērtības lielumu.

Tā ir vienīgā pieeja, kas balstās uz tirgus attīstības prognozēm (perspektīvas informā-cijas izmantošana).

„Izmantošanas zonas”

ierobežojums (lieto tikai tad, ja ir gaidāms, ka uzņēmums ilgākā laika periodā saņems gandrīz vienādus peļņas apjo-mus vai tā izaugsmes tempi būs nemainīgi un pareģoti),

subjektivitāte

kapitalizācijas koefi -cienta noteikšanā.

Aprēķinu vienkāršība,

tieši atspoguļo tirgus

konjunktūru, vispiemērotākā

metode, vērtējot uzņēmumus, kuru nākotnes darbība atbilst to līdzšinējam darbības profi lam, un pieņemot, ka uzņēmumam būs normāli pieauguma tempi.

Diskontētās naudas plūs-mas metode

Sarežģītākā,

darbietilpīgākā un daudz etapu uzņēmuma novērtēšanas metode, diskonta likmes

noteikšanas subjektivitāte un sarežģītība,

subjektivitāte nākamo

naudas plūsmu noteikšanā.

Pasaulē ir atzīta

kā teorētiski vispamatotākā funkcionējoša uzņēmuma

novērtēšanas metode, jo biznesa tirgus vērtība lielākā mērā ir atkarīga no tā perspektīvām.

Ludmila Frolova, Valērija Sevostjanova. Investīciju pievilcīguma .. 43 2. tabula Uzņēmuma investīciju pievilcīguma novērtēšanas sistēma atkarībā no ieguldījuma perioda

ilguma un konkrētā investora tipa

A company’s investment attractiveness evaluation system, which depends on investment period and on certain investor types

Investora tips Īslaicīgs ieguldījums Ilglaicīgs ieguldījums Stratēģiskie investori

Parasti – lielās kom-pānijas, kas, investējot citā uzņēmumā, ir ieinteresētas speciālajos faktoros vai resursos, lai nostiprinātu pozīciju tirgū (piemēram, jaunie noieta tirgi, investējamā uzņēmuma eksistējošā ražošanas bāze vai

teh-noloģiskie procesi utt.).

---Vairumā gadījumu stratēģiskie investori ir ieinteresēti biznesa vadīšanā, līdz ar to iegādē (tā var būt gan uzņēmuma pirkšana, gan tā „norīšana”).

Šajā gadījumā stratēģiskajam investoram jāpieņem lēmums par pamatotu fi rmas iegādāšanās vērtību, līdz ar to metodes, kuras iespējams lietot ir šādas:

diskontētās naudas plūsmas

metode,

nozares koefi cientu metode,

darījumu metode.

Neapšaubāmi, pēdējo divu meto-žu izmantošana ir iespējama, ja iegūta droša fi nanšu informācija un tā ir pieejama par līdzīgām fi rmām un salīdzināmiem darī-jumiem.

Individuālie fi nanšu investori un institucionālie (portfeļa) investori Ieinteresēti biznesa vērtības izaugsmes dinamikā, kā arī risku minimizēšanā.

Veic kopējo uzņēmuma fi nanšu stāvokļa analīzi, jo tā atspoguļo fi rmas spējas izmaksāt dividendes.

Galvenokārt, interesē šodienas un gaidāmā peļņa, kā arī tās stabilitāte, līdz ar to šis investora tips koncentrējas uz uzņēmuma rentabilitātes analīzi (pievēršot uz-manību rentabilitātes koefi cientiem attiecībā pret kapitālu).

Loma, kuru spēlē novērtēšana investīciju portfeļa vadīšanā, ir atkarīga no konkrētā investora investīciju fi lozofi jas. Novēr-tēšanai centrālo vietu piešķir fundamentālie analītiķi, jo fun-damentālā analīze balstās uz to, ka uzņēmuma īstā vērtība korelē ar tā fi nanšu raksturojumiem:

izaugsmes perspektīvam, naudas plūsmām utt.

Fundamentālie analītiķi izman-to:

diskontētās naudas

plūsmas metodi (dividenžu diskontētais modelis);

kapitāla tirgus metodi.

Kreditējošās

organi-zācijas Ieinteresētas līdzekļu atgriešanas termiņa un risku minimizēšanā.

Tām ir šādas prasības biznesam:

uzņēmuma stabils

stāvoklis tirgū, tirgus stabilitāte, garantijas, ķīla.

Finanšu rezultātu analīze, kā galvenā investīciju pievilcīguma novērtēšanas metode (galvenokārt interesē uzņēmuma likviditāte un maksātspēja).

Pievērš uzmanību pārskatam par naudas plūsmām, lai saņemtu atbil-di uz jautājumu: „Vai uzņēmums ir spējīgs ģenerēt nepieciešamos resursus aizdevuma atdošanai?”.

Ja prognozējamā naudas plūsma ir uzskatāma par pietiekamu, kredītu izsniedz.

Gadījumā, ja prognozējamā naudas plūsma ir apšaubāma vai ir runa par lielu aizņēmumu, uzmanība tiek pievērsta uzņēmu-ma aktīviem un to vērtībai, kuru aprēķina pēc:

tīro aktīvu bilanču vērtības

metodes,

tīro aktīvu tirgus vērtības

metodes.

Šajā gadījumā aktīvu vērtība ir uzskatāma par garantiju, gadīju-mā, ja aizņēmums netiks atdots.

2005. gadā Latvijas vietējā tirgū realizēti 13 959 tūkst. dekalitru alus, kas ir par 4,5% vairāk nekā 2004. gadā. Taču jāpievērš uzmanība tam, ka strauji mazinās Latvijā ražotā alus īpatsvars vietējā tirgū – no 90,5% 2004. gadā līdz 83% 2005. gadā. To da-ļēji varētu skaidrot ar atsevišķu alus ražotāju pasūtījumiem kaimiņvalstīs, kur veic dažu Latvijas alus veidu ražošanu. 2005. gadā Latvijā kopumā saražoti 12 902 tūkst. dekalitru alus, kas ir par 4% mazāk nekā 2004. gadā (sk. 3. att.). Vietējā tirgū realizētais alus ap-joms krities par 4%, bet, vērtējot pēc absolūtā alkohola satura alū, samazinājums ir 5%.

Tas liecina, ka Latvijas patērētāji izvēlas vājāku alu nekā iepriekš.

2005. gadā Latvijā brīvā apgrozījumā patēriņam izlaisti 2393 tūkst. dekalitru ievestā un importētā alus, kas ir 1,8 reizes vairāk nekā 2004. gadā. Kāpums, vērtējot pēc

abso-3.attēls. Alus ražošanas, eksporta un importa apjomu dinamika (tūkst. dekalitri) Trends of beer production, exports and imports

Avots: pēc Latvijas Alus darītāju savienības datiem

1759 11903

307 1561

13468

3981322 13447

1081 2393

12902

1151 0

2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000

2002 2003 2004 2005

Gadi

Alus imports Latvijā Saražotais alus apjoms Latvijā Alus eksports no Latvijas

lūtā alkohola satura alū, ir nedaudz lielāks. Tas saistīts ar ievestā/importētā alus vidējā stipruma palielinājumu no iepriekšējā gada 5 tilpumprocentiem līdz 5,2 tilpumprocen-tiem 2005. gadā. Alus vidējā stipruma kāpums saistīts ar stiprā alus (virs 7%) apjoma būtisku pieaugumu, ko izraisīja izmaiņas nodokļu politikā, jo pēc 2004. gada 1. maija būtiski samazinājās akcīzes nodokļa likme tieši stiprajam alum.

Arī alus eksports pakāpeniski pieaug. Vērtējot pašreizējo situāciju, nozares pārstāvji atzīst, ka izaugsme cieši saistīta ar preču eksporta pieauguma iespējām, kuras jāvērtē trīs noieta tirgu virzienos – uz ES, Krieviju un citām NVS valstīm. Jāatzīmē, ka eksporta iespēju paplašināšanās ES tirgos saistāma ne tikai ar šo valstu importa pieprasījuma pie-augumu, bet lielā mērā arī ar nozares uzņēmēju spēju paplašināt savu tirgu, izmantojot savas priekšrocības piedāvāt augstākās kvalitātes produkciju.

Analizējot konkurenci, kas izveidojās Latvijas alus tirgū 2005. gadā, jāatzīmē, ka tajā darbojas pieci spēcīgāki tirgus spēlētāji: A/S „Aldaris”, A/S „Cēsu alus”, A/S ”Vār-pa alus darītava”, SIA „Bauskas alus” un SIA ”Mamas D”. Neapšaubāmi, A/S „Aldaris”

ir lielākā alus darītava Latvijā, un līdz ar to galvenais uzņēmuma „N” konkurents. “Al-dara” tirgus daļa ir nospiedoši liela salīdzinājumā ar pārējiem ražotājiem, tomēr pēdējo gadu laikā tā pamazām zaudē savu popularitāti par labu citiem spēlētājiem (2006. gadā tirgus daļa bija 39,4%, un salīdzinājumā ar 2003. gadu uzņēmums pazaudēja 8,16% no tās). Jāpiemin arī fakts, ka pieaug apgrozījums mazajās alus darītavās, kas ražo kvalita-tīvu alu.

Ludmila Frolova, Valērija Sevostjanova. Investīciju pievilcīguma .. 45 Lai saglabātu savas pozīcijas tirgū, kā arī cīnoties ar asu konkurenci, uzņēmuma „N”

rūpnīca ir spērusi milzīgi soli attīstībā: pilnīgi tika reorganizētas un atjaunotas ražošanas telpas, ierīkotas modernākās iekārtas, kas veicināja ražošanas apjomu palielinājumu.

Pēdējo četru gadu laikā uzņēmuma pārdošanas apjomi samazinājās gandrīz par 3%, tomēr, pēc uzņēmuma vadības uzskatiem, kritums saistīts ar to, ka darbības rezultāti atspoguļo kopējo situāciju alus tirgū un nozarē: alus patēriņš valstī samazinās, sarūk arī uzņēmuma apgrozījums. Šajā situācijā uzņēmums turpina darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu klientus un patērētājus ar mūsdienīgiem, kvalitatīviem, viņu vajadzībām un vēlmēm atbilstīgiem produktiem un pakalpojumiem, kā arī atbild par ražoto produktu (alus, bezalkoholisko dzērienu) kvalitāti un drošumu visā ražošanas un lietošanas derī-guma laikā, nodrošinot atbilstīgu izejvielu izmantošanu, pastāvīgi pilnīgojot ražošanas procesu, kontroles sistēmas un personāla apmācību. To apliecinot, var minēt faktu, ka 2004. gada vidū uzņēmuma „N” pārtikas nekaitīguma sistēma ir atzīta par atbilstīgu starptautiskajam HACCP (bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti) standartam.

Tādējādi „N” pievienojies uzņēmumiem, kuri sasnieguši augstākā līmeņa kvalitāti.

Vērtējot citu uzņēmuma „N” investīciju pievilcīguma faktoru – fi nanšu stāvokli –, var izdarīt galvenos secinājumus par uzņēmuma resursu izvietošanas un izmantošanas racionalitāti un efektivitāti, salīdzinot tā darbības rezultātus ar konkurējošās fi rmas rā-dītājiem (par konkurējošo fi rmu tiek izvēlēta A/S „Aldaris”, kas uzskatāms par galveno konkurentu nozarē), kā arī ar nozares vidējiem radītājiem.

Pirmkārt, uzņēmuma „N” peļņas īpatsvars neto apgrozījumā nav pastāvīgs. Visaug-stākais rezultāts – 6,5% ir 2001. gadā. 2002. un 2003. gadā peļņas līmenis ir diezgan zems – tikai 3,4% un 3,1%, bet jau 2004. gadā peļņas īpatsvars neto apgrozījumā atkal tuvinās labākajam rezultātam un sasniedz 4,9%, kas ir par 1,8% lielāks salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tas, neapšaubāmi, liecina par darbības efektivitātes paaugstināšanu.

Tomēr uzņēmuma „N” peļņas līmenis joprojām paliek ievērojami zemāks nekā tirgus līderim, lai gan konkurentam šis rādītājs analizējamā laika periodā pastāvīgi samazinās:

no 8,5% 2001. gadā līdz 7,7% 2004. gadā.

Otrkārt, uzņēmuma „N” administrācijas un pārdošanas izmaksas ir ievērojami zemā-kas nekā tirgus līderim. Ja uzņēmuma „N” izmaksu īpatsvars neto apgrozījumā ir 12%, konkurentam tas veido 40%. Daļēji to var izskaidrot ar realizācijas procesa īpatnībām uz-ņēmumā „N”. Tas pārsvarā strādā ar vairumtirgotājiem – bāzēm, kas savukārt izplata pro-dukciju pa veikalu tīkliem, restorāniem un bāriem, un sadarbība ar tiem turpinās diezgan ilgu laiku. Uzņēmuma pārdošanas izmaksas ir salīdzinoši zemas. Situācija ar ražošanas izmaksām jau ir citāda, uzņēmumam „N” tās ir lielākas nekā konkurentam. Tomēr tām ir tendence samazināties. 2001. gadā šo izmaksu īpatsvars bija 76%, 2004. gadā – 58%

(konkurentam ražošanas izmaksu īpatsvars neto apgrozījumā ir ap 50%).

Treškārt, kopējās likviditātes koefi cients, kas raksturo uzņēmuma spēju segt savas īstermiņa saistības, apskatāmajā laika periodā ir lielāks par 1 un tam ir tendence palie-lināties. Ja 2001. gadā koefi cients bija tikai 1,25, kas ir par 0,02 zemāks nekā nozarē, tad 2004. gadā tas pieauga līdz pat 4,5, jau pārsniedzot nozares vidējo rādītāju vairākas reizes. Pārējie likviditātes koefi cienti arī liecina par apgrozāmo līdzekļu summas pietie-kamību, lai pilnīgi segtu īstermiņa saistības.

Ceturtkārt, uzņēmuma „N” fi nansiālās atkarības rādītājs parāda, ka šobrīd tikai 15 aktīvu daļas tiek segtas ar aizņemto kapitālu, bet 85% – ar pašu līdzekļiem. Tas liecina par uzņēmuma izdevīgāku pozīciju citu apstrādes nozares ražotāju vidū, jo fi nansiālās atkarības rādītājs analizējamā laika periodā nozarē ir ap 60%, kas liecina par lielākās aktīvu daļas fi nansēšanu ar aizņemto kapitālu.

Piektkārt, uzņēmumam ir augsti pašu kapitāla rentabilitātes rādītāji. Tas liecina par veiksmīgu uzņēmuma īpašnieku ieguldījumu. Pēdējo triju gadu laikā tas pārliecinoši aug. 2002. gadā pašu kapitāla rentabilitātes lielums bija 8%, 2004. gadā tas pieauga gandrīz līdz 12%, kas ir tikai par 0,8% mazāk nekā tirgus līderim. Uzņēmuma „N”

aktīvu rentabilitāte, kas rāda, cik lielu peļņu pirms nodokļiem fi rma gūst par katru ie-guldīto latu, analizējamā perioda beigās sasniedza 9,1%, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieaugot par 1,9% un gandrīz sasniedzot tirgus līdera līmeni – 10,3%. Produkcijas rentabilitāte, kas raksturo preču ražošanas un realizācijas efektivitāti, analizējamā laika perioda beigās ir vienāda ar 7,3%, kas ir divreiz zemāka nekā tirgus līderim A/S „Alda-ris”, kam analizējamā laika periodā šis rādītājs pastāvīgi samazinās. Pozitīvi vērtējams ir produkcijas rentabilitātes pieaugums par 2,4% 2004. gadā salīdzinājumā ar iepriekšē-jo periodu.

Uzņēmuma „N” investīciju pievilcīguma noteikšanas noslēguma posmā tiek veikta tā novērtēšana, izmantojot diskontētās naudas plūsmas metodi, kas ir vispiemērotākā funkcionējoša uzņēmuma tirgus vērtības noteikšanai, jo detalizēti ņem vērā faktorus, kuri var ietekmēt gan fi nanšu rezultātus un tirgus situāciju, gan dod iespēju novērtēt uzņēmuma nākotnes naudas plūsmas potenciālu. Ņemot vērā vadības pieņēmumus un speciālistu grupas fi nanšu prognozes 2006.–2010. gadam, bilances, peļņas un zaudēju-ma aprēķinu un naudas plūszaudēju-mas prognozes, kā arī brīvās naudas plūszaudēju-mas aprēķināšanas algoritmu, tika noteiktas uzņēmuma „N” brīvās naudas plūsmas.

3. tabula Brīvās naudas plūsmas aprēķins, LVL

Free cash fl ow calculation, LVL 2005.

8 mēn.

2005.

prognoze 2006.

prognoze 2007.

prognoze 2008.

prognoze 2009.

prognoze 2010.

prognoze

Termi-nālais gads EBITDA

189 417 269 005 267 864 275 355 286 180 299 544 315 440 323 326 Nodokļu

mak-sājumi 15 063 32 153 20 681 16 809 20 275 27 883 33 349 34 183 Apgrozāmā kapitāla izmaiņas

Krājumi 22 083 (5 327) 1 160 5 774 2 461 2 877 (50) (51) Debitori (29 631) (25 600) 27 034 (4 378) (4 597) (4 827) (5 068) (5 195) Kreditori (45 934) (17 497) (2 764) 2 415 3 999 4 338 4 583 4 697

Uzkrājumi (49) 7 621 671 67 1 162 1 227 1 297 1 329

Apgrozāmā kapitāla iz-maiņas kopā

53 531 40 803 26 101 3 879 3 024 3 616 761 780

Brīvā naudas plūsma pirms kapitāliegul-dījumiem

120 823 196 048 273 284 262 425 268 929 275 277 282 852 289 923

Kapitāl-ieguldījumi 97166 97 000 213 520 204 000 136 000 68 000 68 000 162 370 Brīvā naudas

plūsma 23 657 99 048 59 764 58 425 132 929 207 277 214 852 127 553

Diskonta likmes lieluma noteikšanai nolūkā pārveidot nākamo periodu brīvās naudas plūsmas lielumus šodienas vērtībā tika izvēlēts vidējā svērtā kapitāla modelis (WACC) (7, 72. lpp.).

Ludmila Frolova, Valērija Sevostjanova. Investīciju pievilcīguma .. 47 4. tabula Diskonta likmes aprēķināšana

Discount rate calculation

N.p.k. Diskonta likmes aprēķināšanas posmi Lielums

1. Bezriska likme 3,93%1

2. Tirgus riska prēmija 5%

3. Beta 0,272

4. Pašu kapitāla izmaksu likme pirms maza uzņēmuma riska prēmijas = (3,93% + 5% *0,27) = 5,28%

5. Maza uzņēmuma riska prēmija 5%3

6.

Pašu kapitāla izmaksu likme = 5,28% + 5% = 10,28%

7. Aizņēmumu izmaksu likme 4,5%

8. Aizņēmumi/(Aizņēmumi un pašu kapitāls) 0,154 10. WACC = 10,28% * (1-0,15) + 4,5% * 0,15 = 9,41%

Uzņēmuma terminālās vērtības noteikšanai,1 bez kuras arī nav iespējams uzņēmuma novērtējums, tika izmantots Gordona modelis. Tas paredz pirmajā gadā pēc prognozes perioda beigām ieņēmumu kapitalizāciju atbilstīgi šodienas vērtības rādītājam, izman-tojot kapitalizācijas koefi cientu, ko rēķina kā diskonta likmes un ilgtermiņa izaugsmes tempa starpību. Aprēķinos tika noteikts, kā ilgtermiņa izaugsmes temps būs ap 2,5%

gadā un tāpēc terminālā vērtība prognozes perioda beigās būs šāda:

V (term) =

% 5 , 2

% 41 , 9

68 , 127552

= 1 845 113,24 LVL .

Pēc aprēķinātās brīvās naudas plūsmas, terminālās vērtības un diskonta likmes tika noteikta uzņēmuma „N” biznesa vērtība (sk. 5. tab.). Uzņēmuma vērtības aprēķins parā-da, ka biznesa vērtība lielā mērā ir atkarīga no daudziem būtiskiem pieņēmumiem: pār-došanas apjomiem, ražošanas izdevumiem un uzņēmuma produkcijas cenām, uzņēmuma ienesīguma nākotnē, nepieciešamā apgrozāmā kapitāla un kapitālieguldījumu apjoma un piemērojamās diskonta likmes. Nelielām izmaiņām šajos pieņēmumos ir būtiska ietek-me uz novērtēšanas rezultātiem un secinājumiem. To var pierādīt, mainot galvenos (kā rāda prakse) vērtību ietekmējošos faktorus (sk. 6. tab.) :

WACC 1. par 1%,

Ražošanas izmaksas par 5%, 2.

EBITDA

3. par 5%.

1 Uzņēmuma terminālās vērtības aprēķins balstās uz priekšnoteikumu, ka uzņēmums ir spējīgs ģenerēt ieņēmumus pēc prognozes perioda beigām. Ir paredzēts, ka pēc šī perioda fi rmas ieņēmumi stabilizēsies un sagaidāmi stabili ilgtermiņa izaugsmes tempi vai nebeidzami vien-mērīgi ieņēmumi.

5. tabula Uzņēmuma „N” biznesa vērtības aprēķins

Company “N” business value calculation

Rādītāji Analizējamais periods

2005

01.09. – 31.12. 2006 2007 2008 2009 2010

Brīvā naudas

plūsma 75391 59 764 58 425 132 929 207 277 214 852

Diskonta likme 9,41%

Diskontēšanas

koefi cients 0,9707500 0,8872343 0,8109039 0,7411404 0,6773787 0,6191026 Naudas

plūs-mas šodienas vērtība

73 185,44 53 025,04 47 376,97 98 519,02 140 404,89 133 015,16

Naudas plūs-mas ilgtermiņa

izaugsmes tempi

2,5%

Brīvās naudas plūsmas šodie-nas vērtība

545 526,52 Terminālā

vērtība pro-gnozes perioda

beigās

1 845 113,24

Terminālās vērtības šodienas vērtība

1 142 314,39

Uzņēmuma biznesa

vēr-tība

687 840,91

6. tabula Uzņēmuma „N” vērtības jutīguma analīze

Company “N” value sensitivity analysis

Rādītāji WACC +1% WACC -1%

Brīvās naudas plūsmas šodienas vērtība 542 999,28 548 072,01 Terminālās vērtības šodienas vērtība 1 109 920,08 1 176 219,73

Uzņēmuma tirgus vērtība 1 652 919,36 1 724 291,7

EBITDA +5% EBITDA -5%

Brīvās naudas plūsmas šodienas vērtība 594 337,69 496 715,34 Terminālās vērtības šodienas vērtība 1 265 376,72 1 019 252,06

Uzņēmuma tirgus vērtība 1 859 714,41 1 515 967,41 Ražošanas izmaksas +5% Ražošanas izmaksas-5%

Brīvās naudas plūsmas šodienas vērtība 417 370,64 671 334,90 Terminālās vērtības šodienas vērtība 880 638,33 1 403 990,46

Uzņēmuma tirgus vērtība 1 298 008,96 2 075 325,36

Ludmila Frolova, Valērija Sevostjanova. Investīciju pievilcīguma .. 49 Veiktā analīze parāda, ka ražošanas izmaksu izmaiņas visbūtiskāk ietekmē vērtību – tām samazinoties par 5%, uzņēmuma vērtība pieaug līdz LVL 2 milj., bet, palielinoties par 5%, – samazinās līdz LVL 1,3 milj.

Apkopojot visu uzņēmuma „N” investīciju pievilcīgumu ietekmējošo faktoru ana-līzes rezultātus, var secināt, ka uzņēmumam ir stipras pozīcijas tirgū un labas attīstības perspektīvas, par ko liecina prognozējamās naudas plūsmas un aprēķinātā uzņēmuma vērtība, kas padara „N” par pievilcīgu kapitālieguldījumu veikšanai.

In document Vadības zinātne (Pldal 41-49)