• Nem Talált Eredményt

Tartsunk iskoláinknál gyiijteménytárt- gyiijteménytárt-muzeumot

In document Néptanítók lapja 7. évfolyam, 1874 (Pldal 161-167)

A példa vonz.

A mai n a g y o n előhaladott s gyakorlati világ sok oly életre való eszmét testesít meg, s tesz áta-lánossá, m i n e k kivitelét a m o l t kor emberei lehe-tetlennek t a r t o t t á k . S ki ezt látva csak m i n t néző áll, lépést n e m tart az előre törekvőkkel, v a g y ha lehet legalább egy lépéssel m e g nem előzi őket, az olyan ne panaszkodjék, h a az emberek kicsinylő-leg szólnak felőle.

Ki van mondva, s el v a n fogadva a t a n í t á s e szabálya: h o g y a szemléltési mód legtermészete-sebb s legczélravezetőbb. M i n d e n t a n i t ó n a k azért, ki azt a k a r j a , hogy az é r t e l m e s iskolalátogató is-kolájáról és igy ő róla is j ó véleményt m o n d j o n , elmulhatlanul szükséges iskoláját szemléltetési tárgyakkal a lehető legbővebben felszerelni vagy felszereltetni.

V a n n a k n a g y o b b költségbe kerülő — a tanitó által meg n e m szerezhető, — vannak kevés költ-ségbe és f á r a d s á g b a kerülő s a tanitó által is meg-szerezhető szemléltetési t á r g y a k . Az előbbieket az egyháztól v a g y községtől, az utóbbiakat a t a n í t ó -tól kéri és v á r j a az iskola. S h a mégis h i á n y o z n a k

1 5 4 K3®~

e szemléltetési eszközök, a m e g r o v á s hálójából k ö n n y e n kiszabadítja magát az e g y h á z vagy k ö z ség, hanem a t a n i t ó — ki ugy is rendesen b ű n b a -kul szokott t e k i n t e t n i — m e n t h e t l e n ü l b e n n e marad.

H o g y ily kellemetlen helyzetbe n e jussunk, h o g y iskoláinkat s b e n n ü n k e t felkeressenek, és hogy az iskola és tanitó n e v e kedves l e g y e n kicsinyeknél m i n t nagyoknál, a társadalom m i n d e n osztályában f e n t ugy mint a l a n t : erre nézve egyik h a t h a t ó s eszköznek l á t n á m a z t is, hogy állítsunk iskoláink mellett g y ű j t e m é n y - t á r t , muzeumot, olyat, milyet körülményeinkhez képest á l l í t a n u n k lehet.

N e m oly nehéz ez, mint talán némelyek egyelőre g o n d o l j á k ; ha m e g k e z d j ü k a g y ű j t é s t , szaporodik, n ő az lassanként, -— hiszen t u d j u k , hogy a t e n g e r is cseppekből lett.

Mit és hogyan gyűjtsünk és m i lesz ennek b i zonyosan bekövetkező haszna, l á s s u k röviden, b e -rekesztésül pedig álljon egy szerény példa.

Mit és hogyan g y ű j t s ü n k ?

E g y iskolai muzeumnak t á r g y a i lehetnek: 1.

k i t ö m ö t t állatok, csontvázak, k i f ú t t tojások, b o -g a r a k , pillan-gók, csi-gák. Ki az á l l a t tömést, e sok élvezetet, hasznot n y ú j t ó — b á r sok avatatlan ál-tal balul elitélt — foglalkozást é r t i : az nem a t t ó l t a r t h a t , hogy muzeuma nem t e l i k m e g , h a n e m a t t ó l , hogy hol f o g j a állatait elhelyezni. Ki v a dászni nem tud, a n n a k ismerős vadászok és t a n í t -ványai elég tömni valót küldenek; a többi emiitett t á r g y a k a t maga ós tanítványai gyiijthetik. U t a s í -t á s u l ajánlom K á r p á -t i ur „Alla-tmiizeumá"-nak ol-vasgatását, azután gyakorlatul valamely nagyobi) iskola tömődéjét.

Szívesen kérem az ifjabb t a n i t ó u r a k a t , s a j á t í t -sák el ez ügyességet, mely által a z intézetnek, hol m ű k ö d n e k , nagy h a s z n o t , t a n í t v á n y a i k n a k k ö n n y ű előmenetelt, s ö n m a g o k n a k sok kellemes és m e g elégedést nyújtó n a p o t szereznek.Majd áldani f o g j á k tanítóikat, buzditóikat, m i n t én áldom P e t é

-nyinek és Szekerkának porait.

2. Szárított n ö v é n y e k , m a g v a k . Utasításul szol-gál : Batizfalvi „ N ö v é n y t á r " - a á r a 30 kr. Tavasz-tól késő őszig e r d ő n , mezőn, h e g y e n , vizek m e l l e t t tanítványainkkal eleget g y ű j t h e t ü n k .

3. Ásványok. K i bányához k ö z e l lakik, szerez-h e t szép g y ű j t e m é n y t ; aki távol,ismerőseitől vagy csere ú t j á n az is keríthet, csak ne restelkedjék.

E l s ő dolog m u l h a t l a n n l megkezdeni ha csak egy db kőszénén vagy kován; e g y - k é t év múlva m á r lesz miről e l m o n d a n u n k hogy v a n .

4. Régi pénzek. Ilyeneket lelkészeinktől — kik perselyben többször lelnek, — kereskedőktől, t a -nítványainktól — kiket f e l s z ó l í t u n k , hogy b á r m i n e m j á r ó pénzt t a l á l n a k , mutassák meg n é k ü n k s mi j á r ó pénzt a d u n k érte — szerezhetünk.

5.Régi és nevezetesebb könyvek,irományok. Ilye-n e k e t lelkészek, t a Ilye-n í t ó k , birtokos u r a k özvegyeitől vagy tanítványaink által szerezhetünk.Tanitványa-i n k n a k — kszerezhetünk.Tanitványa-ik ú g y szerezhetünk.Tanitványa-i s mszerezhetünk.Tanitványa-inden g y ű j t é s n é l jobb kezeszerezhetünk.Tanitványa-ink

— megmondjuk, h o g y nézzenek m e g otthon, p ó l -czon, gerendán m i n d e n könyvet, irományt s ha a z évszám régi, szüleik engedelmével hozzák f e l , m i u j könyvet adunk érte.

6. Képek. R é g i és ujabb képes lapok, f ü z e t e k és n a p t á r o k b ó l eleget g y ű j t h e t ü n k .

7. M i n t a g y ű j t e m é n y . Kis gőzkocsi és h a j ó sat.

Ilyeket n ü r n b e r g i kereskedésekből vehetünk, szük-ségünk és kívánságunk szerint.

8. Ipari czikkek. Len , k e n d e r , gyapot, g y a p j ú sat. feldolgozott állapotban. Ilyeket kereskedések-ből száz és százfélét küldenek mutatványul.

9. Kézi m u n k á k . Ha leányiskolát vezetünk, ké-szíttethetünk szép g y ű j t e m é n y t . H a fiiskolában tanítunk, az egyház, község, vagy valamely p a t r ó -nus t a n í t t a s s a meg a fiukat szalma és vessző fo-násra.

10. Taneszközök.

Lehet a z é r t az iskolánál muzeumot állítani, csak erős a k a r a t legyen b e n n ü n k meg a z t á n egy kis jó i n d u l a t és készség, u g y hogy én nem azt csudálom, h o g y valahol van, hanem azt, h o g y sok helyen nincs. Lássuk most, mi haszna lesz annak, ha minden iskolánál muzeum lesz.

1. A n é p figyelme az iskolák felé fordul.

2. Az iskola és t a n i t ó neve jó h a n g z á s ú lesz a társadalom minden osztályánál.

3. Gyermek, szüle, elöljáró, idegen, örömest me-gyén az iskolába, hol m i n d i g ujabb látni és hallani való kínálkozik.

4. Gyermek és tanitó k ö n n y e b b e n h a l a d n a k — ha szemlélnek, szemléltetnek — a kiszabott t a n -tárgyakban.

5. N e v e l ü n k oly nemzedéket, mely a természet-szivet nemesítő szavát a n n a k jelenéseiben hall-gatja, m e g é r t i és minden i r á n t ami különös, ami ritkaság,régiség érdeklődik, azt kíméli s h a s a j á t j a , átadja az iskolának.

6. A t u d o m á n y n a k k i m o n d h a t l a n szolgálatot teszünk, m e r t minden község ki levén búvárolva természeti, régészeti, könyvészeti r i t k a s á g i tekin-tetben : a tanítók tudósítása folytán t u d j á k az említett t u d o m á n y o k m a g a s l a t á n á l l ó k , hogy hol van olyan ritkaság, melyet b i r n i ó h a j t a n a k .

7. Változatosabb, eredménydúsabb lesz é l e t ü n k . 8. A m a g y a r tanítók tisztes névre tesznek szert.

Végül á l l j o n egy szerény példa.

A b.-diószegi halom-utczai iskolánál a muzeum egy nagy szobát foglal el. V a n benne jelenben

130 db k i t ö m ö t t á l l a t , 1 0 6 db tojás, 42 tengeri csiga, 74 d b ásvány, 210 d b régi hazai és külor-szági ezüst, réz és p a p i r pénz, 154 d b kézi és disz m u n k a (14 kivételével t a n í t v á n y a i m készítet-ték), 32 d b kéreg és p a p í r m u n k a , 85 db könyv, néhány r é g i irás, aztán képek, ritkaságok ós apró-ságok (például kétfejű rozs , górcső , bájcső, bűv lámpa sat.) és a fanemesités minden i s m e r t mintái. E g y ű j t e m é n y a t a n i t ó s a j á t j a . Az iskolai t a n -e s z k ö z ö k— m-ely-ek l-eginkább a t a n t -e r -e m b -e n van-nak — : földgömb, E u r ó p a és Magyarország nagy térképe, Kriesch 35 term, rajzi ábrája, számoló-gép, Gönczy olvasó táblái.

Fel a z é r t t. t a n i t ó t á r s a k ! m i n d n y á j a n szerez-zünk , g y ű j t s ü n k azt amit és annyit a m e n n y i t lehet. Ne t a r t s u k g y e r m e k s é g n e k , r a n g u n k a l a t t i -nak az ilyen mellékfoglalkozást, hasznait bizonyo-san t a p a s z t a l n i fogjuk. KALMÁR F E R E N C Z ,

tanitó.

1 5 5 X3g—

L a p s z e m l e .

A „ C e n t r. O r g . f. d. ö s t . V o l k e s e h . " az e'nek t a n í t á s á r a nézve a népiskolákban egy figye-lemre méltó czikket közöl, melyből a következő-ket mi is kivonjuk olvasóink számára. „ V a n n a k t a n i t ó k , kik az éneket az iskolákban csüpa időtöl-t ő n e k vagy f ü g g e l é k n e k időtöl-tekinidőtöl-tik ; ellenben v a n n a k olyanok is, kik egyik túlságból a másikba e s n e k s a gyermekekkel többet énekeltetnek mint beszél-t e beszél-t n e k . Az egyik eljárás oly hibás minbeszél-t a másik.

„A szemléleti oktatás i t t is mint m i n d e n b e n első és fő dolog, s az érzékeket mint a szellem k a -puit folytonosan kell mivelnünk és gyakorolnunk.

A szemmel, ha paedagogiailag nem gyakoroljuk, l á t u n k ugyan, de vele a t á r g y a k a t és azok részeit helyesen megkülönböztetni n e m fogjuk, liegen te a szemlélet a l a t t csupán a l á t á s érzékének h a s z n á -latát értették s elhanyagolták a n n a k l e g f o n t o s a b b kiegészítőjét, -— a hallás érzékét. A puszta nézés kopár anyagiasságra sőt b u t a s á g r a vezet. K o r u n k

-ban az emberi test és szellem összhangzatos fej-lesztését tűzték a nevelők ki feladatokul."

„A hallás a lég közbejöttével az egész t e r m é -szettel közvetlen érintkezésben áll s ez által a szellemre h a t á r t a l a n befolyást gyakorol. T u d j u k , mily sokféle és különböző hatása van m a g á n a k a h a n g n y o m a t é k á n a k a beszédben. Kiváltképen azonban az ének és zene h a t n a k a kedélyre ; s h a a tornászattal a test izmai összhangzatos fejlesz-tését segítjük e l ő , miért ne részesítsük hasonló figyelemben a f ü l e t , s miért ne tanítsuk az é n e k e t is oly tervszerű gonddal mint a m a z t ? "

„Az é n e k - t a n í t á s á n a k szükségét a népiskolákban u j a b b időben f o n t o s n a k az által ismerték el, h o g y kötelező t a n t á r g y g y á tették. Az ének az erkölcsi s igy közvetve a vallási érzület legfontosabb eme-l ő j e ; ez a kedéeme-lyt v i d á m , érzékeny h a n g u eme-l a t b a hozza s egyszersmind képessé teszi az e m b e r t a szép, j ó és nemes eszmék befogadására. A v i d á m -ság , az i f j ú s á g n a k ezen kedves kivált-sága ének

nélkül nem is képzelhető; s h a minden e m b e r az ének által m e g a l a p í t o t t vidámsággal bírna, nem volnának gonosztevők. Igy az ének h a t á s a első sorban az erkölcsök nemesítésében m u t a t k o z i k s oly uralomra emelkedik az ember kedélye fölött, hogy képzőleg h a t egész jellemére, tiszta h a n g u latot alapit, szóval nemessé és j o b b á teszi. H a z a f i -ság , b a r á t s á g s a szép i r á n t i érzékeink sokkal elébb és szebben fejlenek ki az ének hatása alatt, m i n t ezt a l e g j o b b és legszebb beszéd teheti. Az ének mint eszményítő eszköz, ellensúlyozza k o r u n k a n y a g i a s s á g á t ; azonfelül pedig szoktatja a g y e r meket helyes kiejtésre, képzőleg hat beszélő s z e r -veire és erősitőleg t ü d ő j é r e ; hajlamot ébreszt benne a társalgás, illem stb. i r á n t . "

„Az iskolatörvény elrendeli, hogy a népiskolák-ban a kisebb gyermekek csupán a hallás u t á n , nagyobbak ellenben hangjegyekből t a n u l j á k az éneket. Némelyek azt g o n d o l j á k , hogy j o b b volna a népiskolákban átalán csak a hallás után t a n í t a n i . De ezt tévesen gondolják."

„A h a n g j e g y e k b ő l való é n e k - t a n i t á s n e m csak sokkal előnyösebb, hanem paedagogiailag is e g y e

-dül i g y helyeselhető. A hangjegy az énekben az, mi a b e t ű a beszédben. Csak a h a n g j e g y e k b ő l is-merheti meg a g y e r m e k a hangok viszonyait s csak u g y képes azok részleteit f e l f o g n i , ha ezek változatait alakilag is m a g a előtt l á t j a . "

„ E z e k u t á n még csak az volna kívánatos, bárha már m i n d e n népiskola b i f n a az ének-tanitáshoz szükséges czélszerü felszereléssel 1" *)

A „ T a n ü g y i l a p o k " után k ö z ö l j ü k : hogy Förster E r n ő pálfai plébános az o t t a n i iskolát, mely m á r düledező állapotban volt, s a j á t költsé-gén felépíttette s taneszközökkel felszerelte; azon-felül 1 0 0 0 frtos a l a p í t v á n y t tett tanszerekre, hogy ezekben a szegény sorsú tanulók i n g y e n részesit-tessenek. Valóban szép és utánzásra méltó példája ez a felvilágosodás és j ó t é k o n y s á g n a k .

A „ K é p e s n é p l a p " után k ö v e t e n d ő például felemlítjük mi i s , m e n n y i t tehet egy község önere-jéből, h a a törekvésre m e g v a n az a k a r a t . Kopács-ból i r j á k , hogv e csak 1200 lélekből álló helység 1871-ben épített egy 7000 forintos p a p l a k o t ; 1872-ben pedig egy hasonló értékű gyönyörű, a l czélnak teljesen megfelelő iskolát s e z t

taneszkö-zökkel felszerelte; 1 8 7 3 - b a n pedig temploma és o r g o n á j a javítására k ö l t ö t t 3000 f r t o t s mindezt önerejéből, nem kapva és nem kérve senkitől egy k r a j e z á r t sem. U j a b b a n p e d i g , hogy gyermekeik egészségük koczkáztatása nélkül j á r h a s s a n a k isko-lába, utczáin járdát csináltat. Mindezeket nagy részben ottani b i r t o k o s F a r a g ó J á n o s jótékony közreműködésének l e h e t köszönni, É l j e n e k a de-rék k o p á c s i a k ! "

Az „ A l i g . d e u t s c h . L e h r e r z t g " Dittes tollából egy érdekes czikket közöl, mely a tanitó hivatásával és azon kellékekkel foglalkozik, me-lyekkel a tanítónak b i r n i a kell, h a feladatának meg a k a r felelni. A czikk t a r t a l m a a b b a n összpon-tosul, h o g y legyen a t a n i t ó mindenek felett testi-leg és lelkitesti-leg ép és egészséges, magaviseletében és t a r t á s á b a n pedig igaz és t e r m é s z e t e s ; mert csak igy fogja azon t e r h e t elviselni t u d n i , melyet hivatása vállaira rak. M e r t a legjobb tanitók és nevelők a házban ugy m i n t az iskolában nem csak az által hatottak és h a t n a k , hogy m i t és miként t a n í t a n a k , hanem az által is, hogy milyenek ők maguk az életben, a g y a k o r l a t b a n . M i n t á n a k kell a t a n í t ó n a k lenni m i n d e n szép és j ó b a n és soha-sem s z a b a d alakoskodva tanítani. A gyermekek szemei élesen látnak s v a l a m i n t a t a n i t ó gyengéit hamar megismerik, ep oly gyorsan m e g l á t j á k az erkölcsi foltokat is jellemében.

. N e m a tudomány sokasága és a beszéd pom-pája h a n e m az öntudat és erős a k a r a t képezik a tanító h a t a l m á t . Éhez a z o n b a n mulhatlanul meg-k í v á n t a t i meg-k az ép és egészséges test. A r r ó l meg-kell már a képezdékben g o n d o s k o d n i , hogy oda csak ép és egészséges testű i f j a k vétessenek f e l , kik maj-dan képesek lesznek, n a g y o b b tesi és szellemi erőt kifejteni".

*) K felszerelés legfőképen abból áll, hogy legyen jó tanitó akiben elég elhatározás van e nemes feladat megoldására. Az ily tanitó vegye elő Bartalus István

„Énektanitó vezérkönyvét és Éneklő ABC"-jét, fokról fokra haladjon át rajta, s az ügyet megnyerte.

- A © ! 1 5 6 K3E~

„A tanitói h i v a t á s h o z nélkttlözhetlen a férfias erős a k a r a t ; mert a k i n e k másokat nevelni kell, a n n a k magának észszerű alapokon kell tudni kor-mányozni és u r a l k o d n i . K o r m á n y o z n i másokat, uralkodni önmagán n e m utolsó f e l a d a t .

A legjobb és k ü l s ő l e g legkecsesb tulajdonság által se engedjük m a g u n k a t igazság

szeretetünk-ben megzavarni s gyakoroljunk m i n d e n tanulóval szemben egyaránt szigorú igazságot. Ne enged-j ü k m e g holnap azt, m i t ma m e g t i l t á n k . A szigort ellenben sohasem szabad a keménységig fokozni.

Ismeretes, hogy i n g a t a g , szeszélyes, indulatos és h a n y a g tanítók csak k ü l s ő keménység által tudják iskoláikban a rendet és engedelmességet fentar-tani, de tudva van az is, hogy mily k é t e s a neve-lés és oktatás e r e d m é n y e ott, hol csak a pálcza uralkodik. A tanitó erős, szilárd j e l l e m e és követ-kezetessége egyedüli igaz f e n t a r t ó j a az iskolai r e n d n e k és fegyelemnek. A jó t a n í t ó n a k hajlithat-l a n n a k kehajlithat-lhajlithat-l hajlithat-lenni nemcsak az i s k o hajlithat-l á b a n hanem k ü n n az életben is ; jeligéje legyen : t é g y jól és ne félj senkitől.Szükséges, hogy a t a n i t ó tekintélylyel és befolyással bírjon nemcsak az iskolában,hanem a községben is; m e r t csak igy fog teljesen megfelelni hivatásának. A z eszköz, mely á l t a l ily h a t a -l o m m á eme-lkedhetünk, kezünkben v a n , é-ljünk vele!"

E g y l e t e k .

A pozsonymegyei tanítótestület somorjai — felsőcsallóközi — j á r á s k ö r e f. é. a p r i l hó 25-kén t a r t o t t a félévi tavaszi értekezletét. Délelőtti 9 óra-kor Gyubek Ferencz, a kör id. elnöke, megnyitá az értekezletet. Az elnöki jelentésben következők képezik a főpontokat : A kör t a g j a i között min-dig a legszebb egyetértés és buzgalom uralkodott.

A k ö r n e k félévenként és h ó n a p o n k é n t értekezletei v a n n a k , melyeken a tanítás és nevelés körébe vágó értekezések t a r t a t n a k , és megbeszélés alá v é t e t n e k ; — ezen értekezletek alkalmával a kör valamelyik tagja a m a g a osztályában mintaelő-adást t a r t . A körnek rendes tagjai m e l l e t t pártoló-, segélyző-tagjai is v a n n a k : tele. K o v á c s Endre, Michnay Jenő és Olgyay László s o m o r j a i járásbiró urak, és Sidó István, Somorja városi ügyész ur, kik évenként 2 — 2 í r t t a l járulnak a k ö r pénztá-rához. A kör k ö n y v t á r a 32 k ö t e t b ő l áll. Az id.

hivatalokról l e m o n d o t t tisztviselőknek Steiger F e r e n c z evaug. t a n i t ó köszönetet m o n d a t a g t á r -sak nevében a gondos vezetésért s indítványozza, hogy most már végleges minőségben választassa-u a h m e g közfelkiáltással. Ez i n d í t v á n y elfogad-t a elfogad-t v á n , a válaszelfogad-tás eredménye : E l n ö k : Gyubek Fersncz, polg. fi- és felső l e á n y t a n o d a i igazgató;

jegyző : Welsshörndl János, felső leány és polg.

isk. t a n í t ó ; könyvtárnok : Ivánfi Béla, felső leány-és polg. isk. t a n i t ó ; pénztárnok : H a v a s Józsa, felső leányisk. t a n í t ó n ő ; ellenőr : P i v á r János, polg. isk. tanitó.

Déli I2V2 órakor elnök az é r t e k e z l e t e t felfüg-geszti s a tagokat d. u. 1 órakor való megjelenésre felkéri. Délután 1 ó r a k o r következő értekezések

lettek felolvasva : Wolsshörndl J á n o s : „A lélekt a n a n é p i s k o l á b a n " . Slélekteiger F e r e n c z : „A d i s z n ó -r ó l " . Havas J ó z s a : „Hogyan kell növendékeinket figyelemre s z o k t a t n i ? " — J ö v ő félévi é r t e k e z l e t f. é. október 2 0 — 3 0 . n a p j a i b a n tartatik m e g ; gyakorlati előadást Havas J ó z s a t a r t a n d ; é r t e -kezni f o g n a k Gyubek Ferencz és W o l s s h ö r n d l J á n o s .

Délután 4 ó r a k o r elnök az értekezletet b e r e -kesztette.

Csallóköz-Somorján, 1874. m á j u s 17-én.

W O L S S H Ö R N D I - J Á N O S ,

a köz jegyzője.

Az érmelléki ref. tanitó-egylet Székelyhidon j u l i u s 1 - é n rendkívüli tisztújító közgyűlést t a r t , melyre az e g y l e t tagjai tisztelettel meghivatnak.

B.-Diószeg, 1 8 7 4 . május 2 5 - é n .

KALMÁR F .

É r t e s í t é s e k .

B á g y a Z s i g m o n d huuyadmegyei kitidi j á r á s beli szolgabíró és ganczágai földbirtokos a G a n c z -á g -á n -állítandó közs. iskola s z -á m -á r a az építkezés-nél szükséges famennyiséget ingyen és a legelő elkülönítés alkalmából a közlegelőből n y e r e n d ő részét is ezen iskolának f e l a j á n l o t t a . G r ó f T h o l d y H o r v á t h L a j o s liunyadmegyei m a g y a r - b r e t t y e i földbirtokos a M a g y a r - és O l á h - B r e t t y e községek számára O l á h B r e t t y é n á l l í t a n d ó közs. iskola r é -szére alkalmas iskola kertül szolgálandó k ü l t e l k e t adományozott s azonkívül az iskola-épitkezésnél szükséges t ö l g y f a mennyiséget erdejéből i n g y e n kiszolgáltatni rendelte ; S z i 1 v á s s y László o l á h brettyei f ö l d b i r t o k o s pedig ugyancsak ezen i s k o l á -n a k czélszerü épitkezésére beltelket a j á -n d é k o z o t t .

Mi is azzal hozatik k ö z t u d o m á s r a , hogy a val-l á s - és k ö z o k t a t á s ü g y i m. k i r . miniszter n e v e z e t t földbirtokosoknak a népnevelés érdekének elő-mozdítását czélzó ezen nemes t e t t e i é r t elismerését és köszönetét nyilvánította.

N á n á s y L a j o s a m.szigeti állami t a n í t ó k é pezde igazgatótanácsának t a g j a a képezde s z ü k ségleteire 25 f r t o t a j á n d é k o z o t t , miért az a j á n d é kozónak a vallás és közoktatási magy. kir. m i n i s z -ter elismerő k ö s z ö n e t é t n y i l v á n í t o t t a .

A v a 11 á s é s k ö z o k t a t á s i m , k i r . m i -n i s z t e r t ő l 14467. sz. a. a k ö v e t k e z ő k ö r r e n d e l e t k ü l d e t e t t a t a n f e l ü g y e -l ő k h ö z :

A tankötelesek rendes i s k o l á z t a t á s á t a n é p k ö z t uralgó egyéb megszokottságok mellett n e m kis mértékben akadályozza a tavaszi és nyári m u n k a , a midőn k ü l ö n ö s e n a mezei muukásosztály g y e r -mekeit apróbb h á z i foglalatosságok miatt az is-kolába járástól visszatartja.

A n é p o k t a t á s ü g y i törvény 5 4 . §-ában m e g s z a b j a ugyan a szorgalomidőt s 4. § - á b a n m e g h a t á r o z z a az iskolamulasztók szüleinek m e g b ü n t e t é s é t , m i n d e mellett a 8 h a v o n át egyfolytában tartó i s k o l á

« D T 1 5 7 K 3 ®

-b a j árú st eddig csak városok-ban lehetett teljesen k e r e s z t ü l v i n n i , f a l u k o n a n y á r i iskoláztatás h i -ányos, s z a g g a t o t t volta m i a t t eddig csekély ered-m é n y t lehetett elérni.

Nincs okom kétkedni azon, h o g y minden e r e j é -vel törekszik a t ö r v é n y b e n elrendelt folytonos is-koláztatást időről-időre é r v é n y r e emelni, a z o n b a n m i n t h o g y a törvény 53. § - á b a n a tiz évesnél idő-sebb tanköteles gyermekeknek megengedheti az iskolai szék, hogy egész héten á t a földmives g y e r

-m e k e -mezei -m u n k á r a -mehessen és csak v a s á r n a p j á r j o n iskolába; sok időbe f o g az még k e r ü l n i , m i g a nép az iskoláztatás szükségét átérezve g y e r -mekeit n y á r o n is folytonosan feljárassa az isko-lába.

Addig is t e h á t még az iskolába járatás és a t a -n i t t a t á s irá-nti szükségérzet a -népbe-n g y ö k e r e t verne és általánossá v á l n é k : módokról kell g o n -doskodni, hogy egyfelől e szükségérzet fejlesztésére sebesebben lehessen h a t n i , másrészről a h é -zagos nyári iskoláztatásból eredő mulasztásokból folyó tudatlanság lassanként oszlattassék.

Ilyen egyik módul kínálkozik a váltogató isko-l á b a j á r a t á s megkísérisko-lése. A váisko-ltogató iskoisko-láztatás ugyanis abban áll, hogy a szülék gyermekeiket a n a p egyik felében házi vagy mezei munkára h a s z -nálják, másik felében pedig iskolába küldik, v a g y a h é t egyik egész n a p j á n küldik iskolába s v á l t o -g a t v a a másik n a p o n mezei m u n k á r a f o r d í t j á k .

A körülmények sz( rint a m u n k á r a fordítás és iskolábajáratás e váltogatása történhetik úgyis, hogy két vagy h á r o m e g y m á s u t á n következő n a -pon mennek a gyermekek iskolába s a két v a g y h á r o m n a p r a következő v á l t o g a t ó napokon m a -r a d n a k odahaza kézimunka teljesítése végett Az iskolábajárás és a kézimunka e v á l t o g a t á s á n a k m ó d j a i t m i n d e n k o r a helyi viszonyok és k ö r ü l -mények szerint lehet és kell meghatározni.

Tapasztalás t a n í t o t t a a r r a m e g más országok-ban az embereket, hogy a n y á r i iskoláztatás e váltogató neme szerint a g y e r m e k e k t a n u l m á n y a i k b a n kellő előmenetelt tesznek, másfelől a s z ü -léknek házi vagy mezei m u n k á i k b a n elegendő se-gítséget n y ú j t a n a k , esetleg keresményeikben alig rövidíttetnek m e g , a m u n k a a d ó k pedig az által elégittetnek k i , hogy m u n k á i k végeztetésére a szokottnál kétszerte több gyermeket vesznek fel, k i k n e k egyik fele iskolája n a p j á n tanul, másik fele pedig folytatja a m u n k á t s megfordítva.

E z e k szerint felhívom b o g y a felügyeletére bízott t a n k e r ü l e t b e n esetleg m á r f o l y a m a t -b a n levő állami avagy tanyai népiskolák-ban m á r e n y á r folytán rendelje el a v á l t o g a t ó iskoláztatást a f e n t e b b előadottak azon m ó d j a szerint, mely a helyi körülményekhez képest l e g i n k á b b a l k a l m a z -h a t ó s kövessen el mindent, -h o g y e kisérlettel a k i t ű z ö t t czélt mennélinkább elérhesse vagy l e g a lább már kezdetben megközelíthesse. Ha ily h e -lyeken a téli iskoláztatás folyton — azaz n a p r ó l n a p r a foly, oktober hótól m á r c z i u s hó végéig, vagyis hat h ó n a p o n át, a nyári iskoláztatás p e d i g a váltogató iskolába járás s z e r i n t april, m á j u s , j u n i u s és julius hó végéig k i t e r j e s z t e t i k : a t ö r v é n y

54. § - á n a k , melyben a nyolcz havi f o l y t o n o s isko-láztatás v a n elreudelve, tökéletesen elég f o g tétetni.

E g y e l ő r e e rendeletemet csak az állami és a tanyai iskolákban k i v á n o m foganatosítani, ha a tapasztalás arra fogja , vezérelni, hogy az iskolába j á r a t á s e v á l t o g a t ó módszere kellő ered-ményre vezet, nem J mulasztom e l e m ó d n a k más-féle népiskolákra való kiterjesztését sem.

Minden esetre elvárom j e l e n t é s é t először arról, h o g y t a n k e r ü l e t é b e n mi módon és mely he-lyeken alkalmazhatta az iskolábajáratás e módját, másodszor annak idején azt, hogy mi eredményre vezették ebbeli kísérletei.

Budapest, 1874. m á j u s hó 17-én.

T r e f o r t Á g o s t o n .

Pályázatok.

— Temesmegyében kebelezett kis-semlaki ág.

hitv. egyházközségben a t a n i t ó i állomás megüre-sedvén, azonnal betöltendő. A t a n í t ó n a k évi jöve-delme : 1. Készpénzben 1 0 0 f r t ; 2. 40 pozs. mérő tiszta b u z a ; 3. 20 pozs. m é r ő kukoricza; 4. három hold s z á n t ó f ö l d , melynek a d ó j á t az egyház fedezi;

5. egy n e g y e d hold k á p o s z t a és egy nyolczad rész hold lóherés k e r t ; 6. s t ó l a jövedék körülbelöl 30 f r t ; 7. k é t szobából, k o n y h á b ó l , kamrából, istáló-ból és házi kertből álló l a k á s ; 8. 3 öl kemény tűzifa és h á r o m öl szalma, melyből a t a n t e r e m is fűtendő lészen. A t a n n y e l v német. P á l y á z ó k az orgona játszásban és e g y h á z i éneklésben j á r t a s a k legyenek. E z e n állomást elnyerni ó h a j t ó k okmá-nyokkal felszerelt folyamodványaikat szíveskedje-nek alolirotthoz mielőbb beküldeni. K.Semlak, 1874. m á j . l ö á n . (U. p. TemesButyin.) G r e t z -m a c h e r Frigyes, ev. lelkész.

— A z á g o n i községi iskola V — V l - i k fiúosztály tanitói állomására p á l y á z a t hirdettetik. Fizetés : 400 frt, G öl fa és 40 f o r i n t szálláspénz. Pályázók tanitói oklevelüket s világos nyilatkozatukat arról, hogy m i f é l e hangot é n e k e l n e k (tenor, bass), és orgonálni t u d n a k - e vagy n e m — küldjék az isko-laszék elnökéhez Z á g o n b a (utolsó p o s t a N.-Bo-rosnyó) a u g . 10-kig. Z á g o n , 1874. m á j u s 10-kén.

Az iskolaszék. 1 — 3

— A t e r é n y i plébániához tartozó S z a n d a fiók-községben a k á n t o r t a n i t ó i állomás megüresedvén, ennek betöltése végett j u n i u s h ó 15-re pályázat hirdettetik. Jövedelme : 1. 84 pár u t á n minden pártól l/a kila rozs, és 2 5 kr., azonfelül 28 pár cseléd u t á n 7< kila rozs és 1372 kr. p á r o n k i n t ; 2. 600 lélek u t á n p a l á s t d i j , minden egyházi egyes szolgálat 5 0 krral dijaztatik ; 3. iU telekföld, mely a lakosság által miveltetik ; 4. deputatum f e j é b e n : 12 f r t és 3 öl fa. Lakása 2 szobából és h á z i k e r t -ből áll. Az iskolát az iskolaszék fűtteti. A pályázni óhajtók folyamodványaikat j u n . 15-ig, a mikor a szokásos ének-próba is m e g f o g tartatni, a szandai iskolaszéknél, vagy alolirottnál nyújtsák be. D i-v e k y I s t i-v á n , h. esperes.

— Szombathelyen a városi felekezetnélküli

«DI 1 5 8 K >

-népiskolánál egy 9 0 0 forint évi javadalmazással e l l á t o t t főtanitó állomás m e g ü r ü l v é n , a n n a k be-töltése czéljából 1874. évi junius 3 0 - i g pályázat n y i t t a t i k . Felhívatnak m i n d a z o k , kik ezen állo-m á s t elnyerni ó h a j t j á k , hogy kellő okállo-mányokkal felszerelt folyamodványukat alulirt iskolaszéki el-n ö k h ö z a feel-ntirt h a t á r el-n a p i g a el-n el-n á l bizoel-nyosabbael-n

b e k ü l d j é k , mert a későbbi jelentkezések el nem f o g a d t a t n a k . Szombathelyen a szombathelyvárosi iskolaszéknek, 1874. april 27-én t a r t o t t üléséből.

1 — 2 B á r d o s s y I s t v á n , isk. sz. ein.

— Buda-Eörs község (Buda mellett) német-magyar nyelvű r. k. iskolájának 3 m e g ü r ü l t alta-nitói állomásaira pályázat h i r d e t t e t i k . Fizetés :

e g y e n k i n t 300 f r t s egy-egy szobából álló szabad lakás. Kik ezen állomásokat elnyerni óhajtják, ta-nítási s zenészeti képeaségökről k e l l ő l e g felszerelt folyamodványaikat az elnökséghez k ü l d j é k be f. é.

j u n i u s 29-ig. Az illető folyamodók személyesen t a r t o z n a k a f e n t é r i n t e t t napon d é l u t á n i 2 órakor megjelenni, midőn a felvéti vizsga f o g megtar-t a megtar-t n i . Buda-Eörs, 1874. máj. 23. A r. k. iskola-szék elnöksége.

— A jenői (Buda mellett) n é m e t - m a g y a r ajkú község r. k. iskolájának altanitói állomás megüre-sedvén, arra ezennel pályázat h i r d e t t e t i k . Az alta-n i t ó fizetése : szabad lakás mellett a községtől évi 200 f r t k é s z p é n z b e n , — az uradalomtól : 10 po-zsonyi mérő tiszta b u z a , és 4 öl f a a lakás és is-kola fűtésére. Kik ezen állomást e l n y e r n i ó h a j t j á k t a n í t á s i s zenészeti képességekről kellőleg felsze-relt folyamodványaikat f. é. j u n i u s 30-ig főtiszt.

R á t h József, a p á t , esperes és b u d a v á r i plébános úrhoz küldjék be. J e n ő , 1874. m á j . 2 3 .

— A bohunici községi iskola rendes tanitói állo-m á s a az 1868. évi 38. tcz. 136. § - a értelállo-mében bet ö l bet e n d ő lévén, félhivabetnak mindazok, kik ezen bet a -n i t ó i állomást el-nyer-ni ó h a j t j á k , hogy kellőkép felszerelt pályázati folyamodványukat f. ó. juliushó végéig alulírotthoz beküldeni szíveskedjenek. Ezen állomással 300 f r t évi fizetés, szabad lakás és k e r t -illetmény van egybekapcsolva. K e l t Alsó-Draskó-czon, 1874. évi m á j u s h ó 12. U. p. B á n (Trencsén-megye.) M e d n y á n s z k y J á n o s , kir. tanácsos s tanfelügyelő.

— A szvrcsinoveczi községi iskola rendes t a n i -tói állomása az 1868. évi 38. tcz. 136. §-a értel-m é b e n betöltendő lévén, f e l h í v a t n a k értel-mindazok, kik ezen állomást elnyerni ó h a j t j á k , hogy kellőleg felszerelt pályázati folyamodványukat f. é. julius hó végéig alolirotthoz beküldeni szíveskedjenek.

E z e n állomással 3 0 0 f r t évi fizetés, szabad lakás és kertilletmény van egybekapcsolva. Kelt Alsó-Draskóczon , 1874. évi májushó 12-én. U. p. B á n (Trencsénmegye.) M e d n y á n s z k y János, kir.

t a n . s tflügyelő.

— Ettyeken (Kehénnegyében) a r. k. német és m a g y a r tannyelvű népiskolánál k é t segédtanítói állomás betöltésére ezennel pályázat hirdettetik. E két állomással k ü l ö n - k ü l ö n 300 f o r i n t évi fizetés, szabad lakás és egy öl tűzifa v a n egybekötve.

Előnynyel b í r n a k azon f o l y a m o d ó k , kik a k á n t o r i teendőket is k é p e s e k elvégezni. A kellőleg f e l s z e -relt folyamodványok alolirt iskolaszéki elnökhöz f. é. juliushó végéig benyújtandók. A két állomás f. é. okt. 1 - é n lesz elfoglalandó. Ettyeken, u. p.

T á r n o k , 1874. m á j u s 4-én. N y i r á k Sándor, plé-bános és iskolaszéki elnök.

— A n a g y a t á d i községi iskolánál két ü r e s e désben levő segédtanítói á l l o m á s r a pályázat h i r -dettetik. E z e n állomásokkal össze vau kötve 3 0 0 f r t évi fizetés, külön egy szobából álló lakás. T a nítási nyelv : m a g y a r . Pályázni kívánók s a j á t k e züleg írott folyamodványaikat és képezdei b i z o -nyítványaikat folyó évi augusztushó 15-ik n a p j á i g az iskolaszékhez czimezve k ü l d j é k N a g y - A t á d r a . Az állomást október 1 é n kell elfoglalni. N a g y -Atádon (Somogyin.), 1874. m á j u s 23-án. M ü l l e r Ferencz, iskolaszéki jegyző. 1 2

Ecser községben — Budapesthez közel, u.jp.

Vecsés — a r k II. elemi osztályú segédtanitóságra pályázat h i r d e t t e t i k . Fizetés kellő ellátáson kívül

— melybe az ágynemű és m o s a t á s nincs b e f o g -lalva — 130 f r t . Ezért a z o n b a n az ismétlő i s k o l á t is köteles vezetni. Korilly J á n o s kántortól g y e r -mekeinek m a g á n tanitásaért mosást is k a p h a t . Tannyelv : m a g y a r és tót. Képezdétvégzett s o r -gonához értő pályázók e l ő n y b e n részesülnek. A hivatalt f. évi okt. 1-én kell elfoglalni.

— V ö r ö s v á r r a (Pestmegye) egy n é m e t - m a g y a r ajkú okleveles k á u t o r t a n i t ó - s e g é d kerestetik, ki az orgonakezelésben is j á r t a s legyen. Fizetése :

— V ö r ö s v á r r a (Pestmegye) egy n é m e t - m a g y a r ajkú okleveles k á u t o r t a n i t ó - s e g é d kerestetik, ki az orgonakezelésben is j á r t a s legyen. Fizetése :

In document Néptanítók lapja 7. évfolyam, 1874 (Pldal 161-167)