• Nem Talált Eredményt

Alakítsuk át az iskolaudvarát kertté

In document Néptanítók lapja 7. évfolyam, 1874 (Pldal 98-104)

A példa vonz.

A tiszta öröm egy forrásához akarom vezetni azokat, kiknek van érzékök a természet szépségei és a csendes boldogság iránt. Meg akarom p é l d á -val mutatni a z t : m i n t lehet a nép figyelmét az is-kolára vonni és kivinni a z t , h o g y az iskola szép és feltűnő hely legyen a községben, egyszersmind bebizonyítani azt i s , hogy ha a tanítónak nincs is m i n d i g érdeméhez s munkásságához mért fizetése, de lehet kies, lakályos otthonja, a mi m a g á b a n n a g y fizetés!

H o g y erről í r j a k , ösztönözött engem e lépésre az iskolaügy i r á n t i igaz szeretetemen kívül f ő l e g azon körülmény, h o g y oktatásügyi miniszterünk a „Népt. lapja" m u l t évi 47-ik s z á m á b a n közzétett körrendeletben, ugyancsak egy iskola vizsgáló az e m i i t e t t lap ez évi 1 - s ő számában, kimondták a z t : hogy az általok l á t o t t iskolák és környékük á t a l á n véve szembetűnően tisztátlanok, a n n y i r a , hogy e m i a t t a gyermekek egészsége szenved!

Keserű i g a z s á g o k , nagy megrovások e z e k ! de vegyék magokra mindazon tanitók, akiknek szól, m e r t : „leányomnak szólok, m e n y e m is é r t s e n b e l ő l e ! "

E n mindég csudálkoztam azon , hogy lehetnek t a n i t ó t á r s a i n k , kik annyit szeretnek beszélni a tisztaságról és r e n d r ő l , kik a j á n l j á k is azt t a n í t v á -nyaiknak, kiket t á n meg is b ü n t e t n e k néha emiatt, magok azonban n e m mennek j ó példával elől a n n a k megtestesitésében; lakásuk az iskola és k ö r -nyéke a legelhagyottabb hely a községben , ahova őszintén szólva n e m igen kivánkozliatik a g y e r -m e k , a-mely h e l y e t , előljáró, szüle, idegen, szóval mindenki k e r ü l , mert nem sok örömük telik benne.

E z igénytelen sorok irója is egyszerű néptanító, ki tapasztalásból beszél s igy feljogosítva érzi m a g á t egész őszinteséggel fölvetni azon kérdést ; n e m igaz-e, hogy falusi iskoláink igen nagy része m é g mindig u g y néz ki, hogy a mellette elmenő idegen bátran e l m o n d h a t j a : „ily helyen mivelt ember nem l a k h a t i k ! " vagy : „a ki itt lakik az n e m csak szegény, hanem vagy t u n y a vagy korhel is egyszersmind.

N e legyen ez többé i g y ; t e g y ü n k meg m i n d -n y á j a -n m i -n d e -n t , hogy az iskola és kör-nyéke lá-tása, s az iskola név említése, e z u t á n ne irtódzást, hanem kedves érzést ébresszen kicsinyeknél és n a -gyoknál , a társadalom minden osztályában f e n t m i n t alant. Az erre szolgáló eszközök egyike le-end az i s : h a a z i s k o l a i é p ü l e t e i p é l d á s t i s z t a s á g b a n t a r t j u k é s u d v a r á t k e r t t é a 1 a k i t j u k.

Hogy a virágkertészet h á l á s , kedves, á r t a t l a n és egészséges foglalkozás; h o g y az olyan ház, mely előtt k e r t t e r ü l el egészséges, szép és l a k á -lyos kinézésű ; h o g y ennélfogva az ilyen lakás j ó benyomást t e s z e n mindenkire : azt ugy hiszem minden jobb érzésű ember elismeri. E n n e k előállí-tására nem sok k e l l : erős a k a r a t , felásott föld, egy kis Ízléses beosztás, néhányféle virág-gyökér, mag, melyeket ismerőseinktől, vagy m a g k e r e s k e

désekből egyszer mindenkorra 2 — 3 foriüton m e g -szerezhetünk, m e r t azután terem 3 0 — 6 0 sőt 100 annyit is, ugy hogy mi a d h a t u n k másnak a feles-legből. Például én harmadéve k a p t a m 25 boros-t y á n krumpliboros-t, s mosboros-t — m i u boros-t á n 82 boros-taníboros-tványom fejenkint kapott 12 krumplit, s m i u t á n több helyre szolgáltam — van még a pinczében három véka ! Hozattam tarkalevelü j a p á n i t e n g e r i t 48 k r a j c z á r -ért, s most - m i u t á n 96 gyermek fejenkint k a p o t t 12 szemet és k o n y h á r a is k e r ü l t 52 cső — van még 16 szép érett cső ! sat.

Aki azt m o n d a n á , hogy ő malaczot és t y ú k o t t a r t , t e h á t az iskolaudvarát k e r t t é n e m alakithatja, a n n a k azt mondom , hogy : azt a háromnégy m a -laczot , mely a verőczére á g a s k o d v a , azt rágva, folyvást visit! vagy változatosság kedvéért a g y e r -mekek k o s a r a i t , tarisznyáit kikobozza, melyből aztán kellemes szóváltások t ö r t é n n e k szüle és a tanitó közt — hol természetesen a tanitó marad a vesztes fél; — vagy azt az e g y - k é t tyúkot, mely a tornáczot egy n a p m i n t más n a p k i f ö r d i , gödrözi és bepiszkolja: mindezeket az ólban is ellehetne tartani. Aki pedig a munkától ós az udvar-kert gondozásának terhétől fél, a n n a k az iskolaügy szentségét és h i v a t á s á n a k ö n t u d a t á t kötöm szivére.

Ne ijedjen meg azért egy j ó indulatu,jó a k a r a t ú t a n í t ó se, a legrendetlenebb u d v a r t is könnyen á t lehet alakítani kertté, és mivel tudom, hogy a példa vonz : b e m u t a t o m például a diószegi h a l o m -utczai ref. leányiskolát.

Az emiitett iskola épült 1 8 7 2 - b e n . Falát az is-kolaudvaráról verték, hol emiatt egy óriás g ö d ö r keletkezett. Az udvaron l i m - l o m , m i n t olyan helyen szokott lenni, ahol régi rosz épületet r o n t a -nak le és ujat építenek.

Sokan m o n d t á k — l á t v á n a jérusálenii p u s z t u -láshoz hasonló u d v a r t : ez a szegény tanitó olyan kelepczébe került ide, melyben sóliajtozliatik m a j d eleget, de nem ugy l e t t ; m e r t a lelkes elöljáróság az udvart j á r h a t ó v á tette, a t a n i t ó és gyermekek pedig nem n y u g o d t a k a d d i g , m i g azt szépen ki nem egyengették, és igy m á r 1873-dik év tavaszán az egész udvar egy gyönyörű k e r t t é a l a k í t t a t o t t á t a következőképen : Az udvar közepére készített ü n k egy szérünagyságu kerek virágágyakészített, h a s g a -t o -t -t sindelylyel X f o r m á r a körülszegve ; a kerí-tés mellé körül másfél ölnyi széles virág-ágyakat szakgatottan beosztva. A k ú t a t magas virágokkal fedtük e l , í v f o r m á r a m e g h a j t o t t vesszőcskékkel körülszegve.

Az épület eleje 13 öl hosszan borostyánnal drótra, spárgára felfuttatva. *) A borostyán e l ő t t

*) Czikkiró itt az elnevezésben valószínűleg tévedett;

részünkről nem ismerünk ily nevű kúszó növényt. Vál-jon nem az u. n. vad szőlőt (Ampelopsis haederacea)

érti-e alatta, mely a mondott czéliu kétségkívül a leg-háládatosabb növény? A vad szőlőnek előnyei abban állanak, hogy igen kevés segítség mellett is tökéletesen befolyja a falat, hogy fanemü (a szőlőéhez hasonló) törzse és kúszóágai a mi hidegebb éghajlatunkat is ki-állván, nem kell minden évben előlkezdeni a felfuttatás munkáját, mint a többi kúszónövények legnagyobb ré-szénél, s végül hogy nem csak nyáron gyönyörködtet

9 1

K3SO-másfél lábnyi szélesen virágok. A széles t o r n á c z r a k é t diadalkapu forma n y i l á s v e z e t e t t , ezek csúcs-íves alakban végződtek. V o l t az udvaron 32 féle virág 106 változatban (például viola 10-féle sat.). A diadalkapunál kétfelől k é t n a g y oleánder diszlett.

Az u d v a r t minden d é l u t á n megseprettem. Az apróbb locsolás és gyomlálást a gyermekek, a n a -gyobb locsolást maga a t a n i t ó végezték.

Hogy a gyermekek o t t h o n is gyakorolják a k e r -tészkedést : minden g y e r m e k kapott tavaszszal hatféle olyan virágmagot, milyen nekik n e m volt.

A m a g v a k n a k való szabályos papírzacskókat a gyermekek magok készítettek mutatás u t á n , ez h a m a r m e n t , m e r t áldott a sok kéz! Az idén is kapnak hatféle magot és g u m ó t .

Hogy n é z e t t ki az iskolaudvara, m e g m o n d h a t j á k a diószegiek és meg számos idegen l á t o g a t ó -ink is. Mulatságos volt h a l l g a t n i néha az elmenő idegenek különböző megjegyzéseit : no i t t valami nagy ur l a k i k ! Jtt már én is szeretnék l a k n i ! Ez egy paradicsom ! Ez aztan iskola ! stb.

Minden szombaton d é l u t á n nagy szemle volt, amikor a gyermekek p a l a t á b l á i k r a felírták a virá-gok neveit.

Hogy a gyermekek örömmel jöttek az iskolába, hogy szabad idejöket is szívesen t ö l t ö t t é k az ud-varon , h o g y az idén is k e r t lesz az u d v a r : azt lehet g o n d o l n i !

KALMÁR F E R E N C Z ,

tanitó.

Szívesen a d t u n k tért e közleménynek l a p u n k -ban azon r c m é n y b a n , h á t h a a b.-diószegi iskola példája másokat is tettre buzdítana. Pedig K a l m á r ur fentebbi czikkében csak azon egy oldalról van feltüntetve az iskolai kert jelentősége, hogy ezáltal a népiskola szebbé és m i n d e n k i r e nézve vonzóbbá válik. H á t h a még arra is g o n d o l u n k , h o g y egy t e r v s z e r ű e n b e r e n d e z e t t iskolai kert, m i l y s o k f é l e k é p e n f e l h a s z n á l h a t ó a z i s k o l a i n e v e l é s é s t a n í t á s c z é l j a i r a n é z v e ! Azokat, kik az ilyen iskolai k e r t e k be-rendezéséről bővebb ú t m u t a t á s o k a t ó h a j t a n a k , utaljuk G ö n c z y Pálnak „Népiskolai é p ü l e t t e r -vek" czimü m u n k á j á r a . (Ara 1 f r t ) Igen jeles e n e m b e n a következő német mii is : „ D e r V o l k s -S c h u l g a r t e n " von Dr. E r a s m u s -S c h w a b .

Szerkesztő.

L a p s z e m l e .

— A „ S o p r o n " czimü vidéki lap egy „T r e f o r t é s a f e l n ő t t e k o k t a t á s a " feliratú czikké-ben következőleg nyilatkozik közoktatásügyi mi-niszterünknek a felnőttek o k t a t á s a t á r g y á b a n tett közelebbi intézkedései felől.

„ Ismeretes %azon rendelet, melyet a közoktatás-ügyi miniszter legközelebb a felnőttek oktatása

t á r g y á b a n véleményadás végett a t a n f e l ü g y e l ő k -höz intézett. E rendelet, valamint a felnőttek ok-t a ok-t á s á n a k vagy i n k á b b ez okok-taok-tás állami díjazásának megszüntetése legalább ez évre t ö b b lap r é -széről heves t á m a d á s t keltett a m i n i s z t e r ellen.

Helyes, jogos, vagy méltányos volt-e, e t á m a d á s ? h a t á r o z o t t a n nemmel felelünk, sőt miniszterünknek érdemül t u l a j d o n í t j u k , hogy mielőtt a felnőttek o k t a t á s á t tovább f o l y t a t n i s ezért az á l l a m p é n z t á r t t o v á b b terhelni k í v á n n á , tisztába a k a r j ö n n i az iránt, valyon az eddig követett eljárás czélraveze-tő, eredmény-biztositó-e, vagy nem, s á t a l á b a n ez intézmény a szükség és hasznosság szempontjából t o v á b b r a is f e n t a r t a n d ó - e , vagy nem, s ha igen, mily intézkedések l e n n é n e k szükségesek a czélzott e r e d m é n y biztosítása v é g e t t ? "

„Szép, helyes, h u m á n u s dolog, h o g y az állam a f e l n ő t t e k oktatásáról is g o n d o s k o d j é k ; de, hogy az állani ezen tiszteletes firma alatt évenkint sok ezereket eredmény nélkül kidobjon : ez meg m á r a l e g j o b b pénzügyi állapot mellett is tévesztett dolog lenne."

„ H a g y j u k magát az életet, és ne a szónokokat, ne a szép vezérczikkeket szólni, — s ahoz szabjuk az e l j á r á s t , az intézkedést. Ez sajátképen a minisz-teri rendelet értelme és iránya."

„ N e m roszul sejt, n e m helytelenül tapogatózik a miniszter, midőn a f e l n ő t t e k oktatásáról felter-jesztett sokat m o n d ó kimutatásokat egyszerre készpénz g y a n á n t v e n n i nem akarja. T ö r t é n t sok jól, helyesen ; megengedjük, hogy i t t és amott az eredmény sem h i á n y z o t t ; de több charlataneria egy-egy intézménynyel nem űzetett, m i n t ezzel.

A k á p r á z t a t ó szemvakitásnak egyszer m á r csak-u g y a n elejét kell venni. E s hogy a miniszter ezt kezdeményezi, ezért ő minden elfogulatlannak csak helyeslésével találkozhatik." *)

— A „ P r o t , e g y h . é s i s k o l a i l a p " erélyes szózatot intéz a m a g y a r tanítókhoz a magyar nyelv érdekében. T ö b b e k közt igy szól :

„ Á t a l á n o s a panasz, hogy nyelvünk r o m l i k ; a szószéken, az országházban, a tudományos i r o d a -lom és n a p i sajtóban a n n y i erőszakot k ö v e t n e k el nyelvünkön, hogy m a h o l n a p ritkaság a tiszta m a -gyar beszéd, ma-gyaros mondat és máris azt kell t a p a s z t a l n u n k , hogy e nemzeti kincsünk veszen-dőben v a n . "

„Mindegyikünk t u d j a azt, hogy n e m z e t i nyel-vünk romlásának egyik kiváló tényezőjét a t a n o d a i oktatásban kell keresnünk, m e r t a közép-tanod ikon nemcsak a m a g y a r nyelv t a n í t ó j a t a n í t j a a m a g y a r nyelvet, h a n e m a t a n í t ó - t e s t ü l e t n e k minden tagja, különösen pedig azok, kik idegen nyelvek tanításával lévén elfoglalva, a fordításra t a n í t j á k az ifjakat, sőt bármily t a n t á r g y kezelője saját leczkéje alatt közremüködhetik a nyelv r o n -tására, m é g pedig közvetlenül rosz példája által, vagy közvetve az által, hogy a m a g y a r t a l a n s á g o -kat t ű r i . H a tehát a nyelvromlásnak elejét a k a r j u k venni, m i n d e n erőnkből oda kell h a t n u n k , hogy a szép sötét zöld lombszönyegévcl, hanem késő őszig is

igen , midőn az első dér után leveleinek szine

sötét-pirossá változik. Szerk.

*) A . Sopronfentebbi nézeteinek helyességét tudo-másunk szerint a kerületi tanfelügyelőktől beérkező

hi-vatalos jelentések is igazolják. Szerk.

92 ICE®—

középtanodai o k t a t á s tökéletesen magyarossá le-g y e n " . Ule-gy hisszük, hole-gy ez a leczke a középtano-dákon kivül ép u g y szólhat az elemi nép-, felsőbb n é p és polgári iskoláknak, sőt a t a n i t ó k é p e z -déknek is.

— A „ T a n ü g y i l a p o k " ügyes érveléssel emel szót a népiskolai olvasókönyvek t a n a n y a g á n a k tervszerű beosztásáról. A czikk lényege a követke-zőkben vonható össze :

„A ki közelebbről ismeri a népiskolák II. osz-t á l y a számára irosz-t Gáspár-féle olvasókönyveosz-t, az t u d h a t j a csak és n e m fogja azon állításunkat túl-zásnak tartani, miszerint e könyv a n n y i és oly sokféle t a n a n y a g o t foglal magában, hogy annak egy tanév alatt sikeres feldolgozása és előadása csaknem a lehetetlenségek sorába t a r t o z i k . Azért, ha valamely t a n a n y a g feldolgozásánál szükséges a tervszerű előkészület és eljárás, ugy annál elke-rülhetlenebbnek mutatkozik i t t ; m e r t h a b á r ez olvasókönyv d a r a b j a i n a k összeállításánál némi rendszeresség mutatkozik is, tekintve a n n a k vál-tozatos tartalmát, mégis annak kezelésénél minden fáradságunk mellett sem fogunk boldogulhatni, hacsak az egész könyvet m a g u n k n a k tervszerűen be n e m osztjuk és n e m rendezzük."

„Az olvasmányok rendszerbe való állítása a l a t t é r t j ü k azon tervet, melyet kiki az év elején készít m a g á n a k ; mert t a n í t á s u n k szemléleten alapulván, ki sem tagadhatja, h o g y egyik olvasmány-darab előadására sokkal alkalmasabb az idő télen m i n t n y á r o n , a másiknak előadására talán inkább más évszak és igy t o v á b b a viszonyok és idők különb-féleségek szerint".

„A munka és időfelosztás a n n á l könnyebben eszközölhető, m i n t h o g y az iskolai év a csillagá-szati év mind a négy szakába beleesvén, — az átalános ismereteket tartalmazó darabok egy k ü -lön időszakban, — a sziv- és erkölcsnemesitő ol-vasmányok szintén egy m e g h a t á r o z o t t időben, valamint a t e r m é n y rajz is, a t á r g y n a k i n k á b b megfelelő időszakban, — adassanak elő."

E g y l e t e k .

A b u d a p e s t i t a n i t ó i t e s t ü l e t márcz.

hó 9 - é n tartá meg a redoute éttermében első köz-gyűlését ez évben. Elnök, Bója Gergely, hosszabb beszédben szívélyesen üdvözlé a szép számmal meg-j e l e n t t a g o k a t és röviden körvonalozva a testület m u l t évi működését, az erről szóló j e l e n t é s t a j e g y -ző által felolvastatja. A jelentés n e m csupán a testület üléseiről szól, hanem a városrészi körök által b e a d o t t , és ezeknek működését f e l t ü n t e t ő jelentéseket is f e l d o l g o z v á n , a fővárosi t a n í t ó k egyleti munkálkodásának minden t e k i n t e t b e n ki-elégítő képét n y ú j t j a . E jelentés, nem különben a pályamunkák fölötti birálat, az ugyanezen gyűlé-sen elfogadott tanácskozási ügyrendszabályzat és a tagok névsora — a gyűlés h a t á r o z a t a szerint — egy külön f ü z e t b e n f o g kinyomatni. F e l o l v a s t a t o t t t o v á b b á a biráló bizottságnak jelentése, mely sze-r i n t a következő czimű késze-rdéssze-re : „miképen lehet

a magyar nyelvet a n e m magyar a j k ú tanítványok-kal megkedveltetni és mikép l e h e t azt legsikere-sebben tanítani ?" a pályadijat (8 d b arany) az „a h á n y nyelvet é r t ü n k , annyi e m b e r t é r t ü n k " jeligés pályamunkának ítéli oda. E m ű szerzője, m i n t a felbontott levélből k i d e r ü l t , dr. P e r l a k y Mikály.

• E l n ö k Bója Gergely három db a r a n y o t tűz ki p á -lyadíjul a következő pályakérdésre : „Mi az iskolai és házi feladatok czélja, mi legyen azoknak t á r g y a és mikép kell a z o k a t kijavítani." Pályázati h a t á r -idő 1874. évi a u g u s z t u s 30. A képezdei és p o l g á r i iskolai szakosztályok szervezésére is m e g t é t e t t e k a kellő intézkedések. Néhány csekélyebb é r d e k ű t á r g y elintézése u t á n a gyűlés b e z á r a t o t t .

Az arad vidéki tanitóegylet k ö z p o n t i választmá-n y á választmá-n a k 1874-ik év márcz. 2 4 - é választmá-n t a r t o t t üléséből következő pályakérdéseket tiizi ki : 1. Miként j á r -j o n el a tanitó, h o g y a gyermekek az író- és írásbeli gondolat kifejezésnél helyes alapot és irányt n y e r -j e n e k ? J u t a l m a : nagys. Ozárán Tivadar ur á l t a l f e l a j á n l t 4 db a r a n y . 2. Miként alkalmazkodjék a t a n i t ó , hogy a gyermekek figyelmét előadás k ö z -b e n felé-breszsze s azt f ö n t a r t s a ? Jutalma : az egylet részéről 3 d b arany. 3. Dolgoztassák ki a korszellemnek megfelelő népiskolai fegyelemsza-bályzat, különös tekintettel a f e l s ő b b osztályokba j á r ó felserdült nőnövendékekre. J u t a l m a : H i r s c h

m a n n József által felajánlt 2 d b a r a n y . A m u n k á -latok beküldésére határidőül f. évi junius 1 - s e j e tűzetik ki. Csak az arad vidéki tanitóegylet t a g j a i pályázhatnak. Arad, 1874. márcz. 26. Nagy J ó z s e f egyleti elnök.

Meghívás. A középszolnokkrasznamegyei t a n i tótestület zilahi j á r á s i k ö r e e z ' é v i második é r t e -kezletét áprilhó 2 5 - k é n d. e. 9 ó r a k o r Zilahon, az állami tanítóképezde helyiségében fogja m e g t a r -t a n i , melyre a -t a g -t á r s a k s más érdekel-tek ezennel tisztelettel meghivatnak. Az értekezlet tárgyai : a) Kísérletekkel egybekötött előadás a g á z r ó l , T r i f f Gábor k. t a n á r által, b) Mintatanitás a népisk. számtan k ö r é b ő l , C z ö n d ö r Sándor k.

gy. tanitó által, c) A zilahi népiskolák m e g t e k i n -tése. Zilahon, 1 8 7 4 . márczius 2 6 - á n . F a l u v é g i Albert, elnök.

Ö n k é p z ő k ö r a l é v a i á l l a m i t a n í t ó -k é p e z d é b e n. Belátva az ön-képző-kör h a s z n á t , á t h a t v a annak czélszerüségétől, intézetünkben is megalakitattuk azt. Alapszabályainkat az igazgató-t a n á c s megerősíigazgató-teigazgató-tigazgató-te. Az egyleigazgató-t elnöke az inigazgató-tézeigazgató-t i g a z g a t ó j a ; — alelnök, titkár, p é n z és k ö n y v t á r -n o k , ugy szi-nté-n a 6 re-ndes és 3 póttagból álló igazgatóválasztmány, az i n t é z e t növendékei k ö -zül választatott. — Az egylet működése elméleti és gyakorlati i r á n y ú . Ennek a l a p j á n vannak egyes szakosztályok. A z első szakosztályba tartozók é r -tekezéseket i r n a k , h i t t a n i kérdések kivételével a tudomány m i n d e n á g á b ó l ; a második szakosztályba tartozók irodalmi téren m ű k ö d n e k ; a h a r madikba t a r t o z ó k szavalnak; a negyedikbe az ö n -képzőköri dalárda és zeneelőadások tartoznak ; az ötödik szakosztályba kiválóbb t o r n á s z a t i ügyesség

93 O bemutatása, — és a hatodikba rajzolatok b e n y ú j

-tása tartozik. — Az egylet rendes és ünnepélyes üléseket tart. Minden két h é t b e n egy rendes ülés tartatik,— a választmány pedig, a hányszor szük-ségesnek t a l á l j a , annyiszor t a r t ülést. Az egylet-nek jelenleg 48 t a g j a van. — Nehéz volt a kezdet,

— de halad aki megindult! — Léván, 1874. évi febr. 23-án. B o l d i s Ignácz, titkár.

„A győri izr. néptanítók — belátva azt, hogy a kor több szakképességet követel tőlük, m i n t a mennyivel átalán véve e pályára léptek — maguk között egy önképző-kört alakítottak. Napjainkban az ilyes egyesületek alatt többnyire oly „ K l u b " -félét szokás érteni, melynek legfontosabb teendője abban áll : elnököt, alelnököt, jegyzőt s t i s z t -v i s e l ő k e t -v á l a s z t a n i , kik rőfhosszu czif-ránál czifrább beszédekben köszönik meg a „nagy bizalmat," melylyel kitüntettettek, azután hozzáfognak az a l a p s z a b á l y o k k i d o l g o z á s á -h o z , melyek természetesen -heves vitákra szol-gáltatnak a l k a l m a t ; végre a jövő gyűlés helye kijelöltetik és igy az egylet megalakultnak nyil-vánittatik. A tagok érdeklődése az egylet i r á n t rendesen csak addig tart, mig arról van szó, hogy kik legyenek a tisztviselők, az ezután tartandó gyűléseken — midőn az egyleti munkásságot vol-taképen meg kellene kezdeni —- alig jelenik meg a tagok harmada vagy negyede s itt is többnyire csak arról van szó, hogy miért nem segít a község, az állam, az egyház a tanitó sanyarú sorsán, kö-vetkezik majd a hangzatos zárbeszéd, a gyűlés eloszlik, s a tagok várva-várják a lapokat, melyek nyilvánosságra hozzák amaz épületes dolgokat, melyek a gyűlésen előfordultak. A győri izr. t a n i -tók-köre az efféle egyletektől lényegesen külön-bözik ; e körnek nincs elnöke, nincs alelnöke, nincs jegyzője, péuztárnolca, választmánya, felsőbb he-lyen jóváhagyott alapszabálytervezete; az össze-jövetelekben nincs sem megnyitó- sem zárbeszéd, és — mi c s o d a ! — az egylet mégis él, m ű -ködik, és valódi egészséges egyleti szellem lengi át az eg'észet. Hogy lehet ez ?

Egyszerűen ugy, hogy az egyleti tagok minden héten egyszer, szünidő alatt minden Snap elmen-nek valamelyik iskolába és aki, amely tárgyban jártas, felebaráti, sőt t e s t v é r i szeretettel t a n í t j a

gyengébb testvérét, ki viszont nem szégyenli be-vallani a maga gyengéit, mert t u d j a , hogy kedves barátok, szeretett testvérek körében van, kik nem hiúságból, hanem a magasztos ügy iránti lelkese-désből teszik a j o t . Ez az igazi tanitó-szövetség.

Egyik nem akar több lenni a másiknál és mind-egyik azon van, hogy ügytársát, ki körülményei, hajlamai vagy egyéb oknál f o g v a egyik másik tárgyban h á t r a maradt, magához fölemelje; m e r t csak igy vélnek méltó apostolai lenni ama n a g y -horderejű ü g y n e k , melynek életüket szentelték.

A testvéri szeretet és kölcsönös támogatás elvénél fogva anyagi tekintetben is gondoskodnak a n e -vezett tanitók jövőjükről. Alakítottak ugyanis önerejükből „segélyegyletet," melybe ki-ki havon-k i n t bizonyos meghatározott összeget havon-köteles fizetni. Gyarapittatik e kör vagyona továbbá

ki-sebb iskolai bevételek által, m i n t például vizsga díjak, melyek nem osztatnak ki, mint másutt szo-kásos, h a n e m a kör vagyonához csatoltatnak. És képzeljék uraim, körülbelül két hónap óta áll fenn az egylet és máris 60 forinton fölüli összege van a körnek a takarékpénztárban. Igy segíthetnek a tanitók önmagukon mind szellemi, mind anyagi tekintetben. „Segíts magadon és az Isten is meg-segít!" Győr, 1874. máczius 29.

A „körnek" egy tagja.

A halasi felekezetnélküli kisdedovó-intézetet fentartó jótékony nőegylet negyed izben is m e g -alakult 3 évre, 58 t a g g a l , kik évenkint 2 f o r i n t o t fizetnek előre. A tisztújítás megejtetvén, p á r t f o g ó -nőül özv. Zseni Istvánné, elnökül özv. Szabó Menyhétné, alelnökül Gyárfás Istvánné, p é n z t á r -nokul Zseni Mórné, titkárul ifj. Fridrich Alajos ur választattak meg. A vagyoni állás 1871. évi szám-vizsgálatkor volt 1609 f r t 30 kr., most 1874. év-ben van 2300 f r t 60 kr., továbbá az ovódai szerel-vény, színi decoratió és egy szoba bútor. E z e n egyletet a város is segélyezi czélszerü helyiséggel és évenkint 10 öl tűzifával, melyet be is szállíttat.

Az alakuló gyűlés alkalmával tek. özv. Zseni Ist-vánné az egyletnek 100 f r t o t adományozott, és az itt működő Szuper Károly színtársulata pedig febr.

25-kén előadást tartott az ovóda javára, melynek tiszta jövedelme 40 forint 60 kr. volt, amiért is az egylet az illetőknek nyilvánosan is köszönetet mond. 11 o c k Károly az intézet igazgatója.

E g y v e l e g .

— Volt alkalmunk megtekinteni közelebbről a Calderoni és társa által felállított tanszerraktárt (Pest, belváros, miatyánkntcza). Örömmel j e l e n t -h e t j ü k , -hogy ily gazdag választéka a legjobb és legczélszerübb tanszereknek egy rakáson, a k ü l -földi fővárosakban sem egyhamar látható. H a vidéki tauitótársaink közül valaki a fővárosba u t a -zik, ne mulassza el megnézni e gyűjteményt, mely kicsinyben magában foglalja csaknem mind azt, amit kevéssel ezelőtt a bécsi világkiállításon szét-szórva nagy költséggel és faradsággal szemlélhe-tett saját szakmájából a tanitói világ. Calderoni ur igéretét birjuk, hogy raktárát közelebbről kifogja egészíteni a svéd iskolaházban kiállított térkép göngyölítő készülékkel — valamint az amerikai iskolaházban kiállított Hali-féle ablak-függönyök-kel is. A világkiállítás megszemlélésére fordított sok köz és magánköltekezéseink csak akkor f o g -nak nekünk kamatozni, ha a múlékony bámulás helyett azt, amit valóban j ó n a k és czélszerünek tapasztaltunk saját iskoláinknál hasznositani is törekszünk. A Calderoni ur tanszerraktára ezt lényegesen megkönnyítette számunkra s ez okból őszintén kívánunk neki sok szerencsét vállalatához.

— A budai állatni tanitó- és tanitónőképezdék-ben e napokban tartattak m e g a polgári iskolai tanitóképesitési vizsgálatok. A

tanitónőképezdé-94 ben csak ketten jelentkeztek e vizsgálatra. A vizs-gálat eredménye m i n d k e t t e j ü k r e nézve kedvező volt. A tanitóképezdénél a vizsgálatra jelentkezők száma 22-re m e n t . Ezek közül nem jelent m e g vagy visszalépett 5. A polgári iskolai t a n í t ó s á g r a való képesítést elnyerték összesen 12, és pedig 1 k i t ű n ő , 3 dicséretes és 8 elégséges átalános osz-tályzattal. Elégtelen osztályzatot nyertek, illetőleg ú j r a készülésre u t a s í t t a t t a k 5 - e n . — A képesítettek közül 7en a természet és mennyiségtani s z a k mákra, 5en pedig a nyelv és t ö r t é n e t t u d o m á n y i -akra nyertek t a n i t ó i oklevelet.

— „ U t a s í t á s a m . s z i g e t i á l l a m i t a n í t ó k é p e z d e n ö v e n d é k e i s z á m á r a , m e -l y e t a s z i g e t i é s v i d é k i n é p i s k o -l á k l á t o g a t á s a a l k a l m á v a l s z e m e l ő t t t a r t a n a k . " A m.-szigeti állami tanítóképezde igazgatója a fentebbi czim alatt egy részletes t e r vet dolgozott ki, melynek alapján a nevezett i n t é -zet növendékei a városi és közel vidéki iskolák látogatásából m i n d önmagukra, mind az intézetre nézve pädagogiailag is értékes hasznot b ú z h a s s a -nak. Sajnáljuk, h o g y tér h i á n y á b a n nem közölhet-j ü k az utasítást egész terközölhet-jedelmében (az egész megjelent a „Szigeti lapok" folyó évi márczius 19-iki számában) tesszük azt legalább rövid kivo-n a t b a kivo-n . A kivo-növekivo-ndékek mikivo-ndekivo-n ilyes kirákivo-ndulás- kirándulás-kor négy szakosztályra oszlanak fel. Az első szakosztály szemügyre veszi az i s k o l a k ü l s ő s z e r -v e z e t é t , u. m. az iskolai épületet, tantermeket, felszerelési eszközöket stb. A második szakosztály vizsgálódásának t á r g y á t , különösen a f e g y e l e m képezi. A harmadik szakosztály a módszerre és a t a n t e r v r e fordítja figyelmét. A negyedik szakosz-tály t a n u l m á n y tárgyává teszi a vidéket, m e l y e n a növendékek áthaladnak és p e d i g földrajzi, t e r -mészetrajzi, müipari, gazdasági, népismei, régészeti és történeti szempontból egyszersmind igyekez-nek olyan összeköttetéseket hozni l é t r e , melyek segélyével a n é p ajkán forgó mondák, beszédek, költemények , n é p d a l o k , sőt a nép közt uralkodó babonák is az intézet számára összegyűjtessenek.

Mind a négy szakosztály t a g j a i a kirándulás a l a t t jövet és menet gyűjteni f o g n a k az intézeti m u -zeum számára rovarakat, lepkéket, növényeket stb.

A szerzett tapasztalatokat mindenik szakosztály irásba foglalja s a kirándulás u t á n 48 óra alatt az igazgatónak b e n y ú j t j a . — Részünkről örömmel üdvözöljük ezen igen életrevaló tervet s ó h a j t j u k , hogy azt a többi tanitóképezdék is méltó figye-lemben részesítsék.

— (Beküldetett.) A felsőzempléni h. h. k i s t o -ronyai tanitóikör mély f á j d a l o m m a l jelenti szere-tett kartársa B e r e n c s i A n t a l , Legenye-Miliályi népiskola t a n í t ó n a k f. hó 1 4 - k é n t ö r t é n t gyászos

— (Beküldetett.) A felsőzempléni h. h. k i s t o -ronyai tanitóikör mély f á j d a l o m m a l jelenti szere-tett kartársa B e r e n c s i A n t a l , Legenye-Miliályi népiskola t a n í t ó n a k f. hó 1 4 - k é n t ö r t é n t gyászos

In document Néptanítók lapja 7. évfolyam, 1874 (Pldal 98-104)