• Nem Talált Eredményt

Földabrosz ismertetés

„A f ö l d ö t r é s z e f a l i a b r o s z a " , a m. kir.

közoktatásügyi m i n i s z t e r rendeletéből tervezték Gönczy Pál és B e r g h a u s Armin , kiadja J u s t u s P e r t h e s , Gothában. K a p h a t ó az egyetemi k ö n y v -nyomdában Budán. Á r a 4 í r t 40 kr. — Könyvárusi ára jóval több.

A vallás és közoktatásügyi miniszter g o n d o s kodásából ismét egy u j a b b taneszközzel g a z d a g o -d o t t a föl-drajzi iro-dalom. A t é n y nem szorult - di-cséretre. Földabrosz nélkül földrajzot t a n i t a n i a n n y i t tesz, mint a vakon születettnek a színekről beszélni. Jól szerkesztett földabroszszal oly k ö n y -nyen és biztosan lehet m e g t a n í t a n i a földrajzot, hogy a gyermek s z á m á r a irott földrajzi kézikönyv m a j d n e m egészen nélkülözhetővé válik.

Most már midőn M a g y a r o r s z á g , az o s z t r á k -m a g y a r -monarchia, E u r o p a és a föld öt része fali-abroszai birtokábau van a t a n i t ó — kis levén ez m é g czélszerü földgömbökkel is egészítve, — biz-tos léptekkel haladhat a földrajz tanításában : ki-i n d u l h a t a gyermek szülőföldéről, megki-ismertethetki-i a h a z á t — a hazát k ö r ü l fogó osztrák m o n a r c h i á t , az ezt környező E u r ó p á t , és az E u r ó p á t is m a g á b a n foglaló egész föld föliiletét.

A föld öt része faliabroszán Ázsia, Afrika, A m e -rika, Austrália oly n a g y alakban és oly részletesen van előadva, hogy kivált népiskolákban tökéletes szolgálatot tehet ez az egy abrosz is.

Ki vannak ezen abroszon t ü n t e t v e : a f ö l d f ö l ü l e t é n e k f e l e m e l k e d é s i v i s z o n y a i , a f ö l d h e g y e i n e k v i s z o n y o s m a g a s s á -g a i , a f o l y a m o k e -g é s z r e n d s z e r e , a n ö v é n y e k e l t e r j e d é s é n e k h a t á r a i , az országok h a t á r a i é s v á r o s a i , a t e n g e r e k m é l y s é g e é s k ü l ö n f é l e i r á n y ú f o l y á s a i k , s ezeken fölül a c s i l l a g á s z i ( m a t h e m a t i -kai) f ö l d r a j z m e g é r t e t é s é r e s z o l g á l ó n é h á n y f o n t o s a b b á b r a .

E földabrosz, M e r c a t o r , igazi nevén K r a m e r Gerhard, földabrosz rajzolásai módszere szerint van felvetve. E módszert ő 1569-ben alkalmazta s ez azóta állandóan m i n t á u l szolgál a legczélszerübb t e n g e r i térképeknek s a legalkalmasabb módszer is

ez e czélra.

A földabrosz felvetésének e módja szerint a g ö m b fölületét ugy képzeljük, m i n t h a az m i n t egy abrosz ki volna t e r i t v e a r a j t a levő föld képével e g y ü t t .

E z e n rajzolási módszer mellett gondoskodva van e bemutatott földabroszon arról is, hogy a t a n u l ó e főkép mellett a földabrosz ivét alsó szélen m e g -lelje a két félgömb r a j z á t is, még pedig a földabrosz j o b b felől eső a l j á n a földet az egyenlítőről tek i n t v e , bal felől eső szélén pedig ugy van a f ö l d

-fölülete előtüntetve, m i n t h a azt a szemlélő a sar-kokról nézné.

Ki van ezek szerint elégítve a t a n u l ó n a k minden lehető kívánsága, a z o n b a n a föld f ő k é p é t mégis a Mercatorféle rajzon szemlélhetni részletesen.

E f ő k é p e n a föld felemelkedési viszonyait sár-gás színekkel t ü n t e t i elő a rajz. Az a l a n t fekvő íapályokat gyenge s á r g a (világos zsemlye szin) ábrázolja. — Ez a s á r g a szin egyre sötétebbé lesz, a szerint amint a földfölülete emelkedik fen-sikokká , magaslatokká , hegyekké — mígnem a magas hegyek szennyes kék színbe m e n n e k át, ebből p e d i g a legmagasabb hegyek s ö t é t k é k szín-nel t ű n n e k ki. — A t e n g e r színénél a l á b b fekvő t é r e k e t sötéteszöld szin jelöli — ilyen például a Káspitó környéke. F e l t a l á l h a t ó e földabroszon a fóldfölületén levő m i n d e n nevezetesebb folyó.

A száraz föld felemelkedési viszonyainak előtün-tétésén kívül ki van t ü n t e t v e a tenger is kélt szín-nel. A t e n g e r 4 0 0 — 5 0 0 lábig menő mélységét elő-t ü n elő-t e elő-t i a halványkék, az ezen mélységen alól mé-lyedő részét a sötétebb k é k szin jelöli.

A t e n g e r egész f ö l ü l e t é n látható s ö t é t k é k vo-nalok a t e n g e r különböző irányú folyásait jelölik.

Hogy m e r r e haladnak e folyások, a beléjök rajzolt nyílvessző hegye világosan mutatja.

A fölmelegedett viz folyásait, melyek a meleg é g h a j l a t alatt t á m a d n a k s indulnak meg, a sötét-kék szin jelöli, azonban ezek ellenében a hideg t á j a k r ó l szintén i n d u l n a k tenger-folyások, ezek zöld szinü folyamokkal v a n n a k megjelölve s vilá-gosan kimutatva, h o g y ahol a meleg viz-folyások a h i d e g viz-folyásokkal találkoznak, a m e l e g (kék szinü)miként foly fölül s a h i d e g (zöld szinü) m i k é n t búvik a meleg folyás alá s i s m é t miként bukik ki alóla ahol elválnak egymástól.

A t e n g e r felmelegült vizének a föld különböző vidékeire folyását s ez által a melegségnek a föld-nek m é g oly vidékeire való eljutását is, hol más-ként dermesztő hideg volna, szükséges volt meg-jelölni e földabroszon azért, hogy lássa a t a n u l ó :

h o g y a n van a meleg megoszolva még az északi vi-dékeken is épen a t e n g e r folyásainál fogva.

E földabroszra csak egy t e k i n t e t e t kell vetni, azonnal szembeötlővé teszik ezt északon és délen a j é g h a t á r á t jelölő k a r i k a o o o o o o o pontozatból álló vonalok. A melegség elterjedése t a n u s á g á u l szol-g á l n a k északon és délen az e r d ő (fatenyészés) h a t á r á t mutató /wwvv csúcsos alakokból készített v o n a l o k ; a g a b o n a elterjedésének északi és déli h a t á r á t "•••••""•• fliggőlegállitottkarczolásuvonalkák vonala jelöli; a s z ő l ő északi és déli határául

— . •—. — . — pontozott nyugjelü vonal szolgál;

a p á l m a északi és déli h a t á r á t **** csillagokból a l k o t o t t vonalok m u t a t j á k ; a b a n á n növények ha-t á r a i n a k xxxx-ből a l k o ha-t o ha-t ha-t vonalú jelei vannak.

E vonalok segítségével f o g h a t j a fel a tanuló, mily különböző módon van e föld felszínén a me-leg elterjedve, s mennyivel inkább felhatol a meme-leg észak és délfelé a t e n g e r e k szárazföldi vidékein, m i n t a tengertől t á v o l a b b cső vidékeken. Mikből a föld természeti r a j z á r a nézve nagy b e l á t á s t szerez-het a t a n i t ó és a t a n u l ó gyermek e g y a r á n t .

De mivel a melegség a sík földön is különféle

7 5 l O -módon terjed el, a tengerhez közelebb vagy távolabb eső vide'kek szerint, épen ily különfélekép oszlik ez meg a légkör magasabban eső rétegeiben. — H o g y azt is á t l á t t a s s á k a földabrosz készitői, a földabrosz alja közepén egybeállították a föld k ü lönféle hegyeit viszonyos magasságaikban, de e g y szersmind a hegycsoportokon föltüntették, a n ö vényzet t á j a i k i m u t a t á s a által, a melegség e l t e r j e -dését a légkör fölfelé haladásában. Igy a h e g y e k oldalaira húzott s z ü r k e s z i n a tropikus erdők t á j a i t jelöli; a s ö t é t k é k é s a s ö t é t z ö l d a földközi tenger örökzöld növényzete t á j a i t á b r á -zolja, e vidéknek a déli földgömbön U j - Z e l a n d b a n egészen hasonló t á j é k felel m e g ; a v i l á g o s z ö l d s z i n m u t a t j a r a j t o k az északi erdők és az alpok vidékeit; a f e h é r e n h a g y o t t helyek a havasokat jelölik, melyek n á l u n k a 8000-dik láb magasságban k e z d ő d n e k , az egyenlítő a l a t t a 17000-dik láb m a g a s s á g k ö r ü l , az erdők h a t á r á n tul északon és délen a föld alsó vidékéig leérnek.

H o g y a föld e természeti t u l a j d o n a i n a k ismerése mellett a n n a k polgári felosztásáról is szerezzen m a g á n a k a t a n u l ó e lapról kellő ismeretet, m i n d e n ország, birodalom h a t á r a i p o n t o z o t t vonalokkal ki vannak jelölve, e mellett minden nevezetesebb v á -ros lakossága nagyságához képest nagyobb vagy kisebb körrel van jelölve.

Szerzők meg v a n n a k ugyan arról győződve, h o g y a föld felületét ismertető természeti rajzot egy k ü -lön abroszon, a polgári felosztásokat ismét m á s i k

külön abroszon kellene előterjeszteni. De n e m is érintve a kivitel költséges voltát, a tanitók n a -gyobb része kívánságához kelle alkalmazkodniok, és tekintettel kelle lenniök a r r a is, hogy a m a g a szemlélete u t j á n t a n u l ó gyermek mindent e g y ü t t vehessen szemügyre s a földabroszról szerzett b e -nyomások igy tétethessenek maradandókká.

A földabrosz alsó részén lehet találni n é h á n y csillagászi földrajz ábrát is. I g y elő vannak t ü n t e t -ve : a föld keringése a n a p k ö r ü l : a hold j á r á s a a föld és a n a p k ö r ü l ; a hold változásai; a n a p - és holdfogyatkozások.

V a n még a földabrosz felső j o b b szögletén s z é l -r ó z s a is, melynél fogva t á j é k o z h a t j a m a g á t a tanuló e földképen.

Kiterjeszkedett t e h á t ez abrosz a föld ismertetésének és megismerheismertetésének minden főbb á g a zatára, s oly taneszközt n y ú j t o t t a k szerzők a t a -nitók és a t a n u l ó i f j ú s á g kezébe, melynek segélyé-vel a t a n i t á s elemi és közép f o k á n kimerítő szol-g á l a t o k a t lehet tenni.

A dicséret, m i n t f ö n e b b emiitők, i t t fölöslegessé válik, mert a k á r a t a r t a l m a t , a k á r a rajz p o n t o s -ságát, akár a kivitel szépségét, akár a taneszköz czélszerüségét tekintsük, alig m a r a d kivánni valónk.

A j á n l j u k t e h á t e czélszerü taneszközt nemcsak a népiskolai t a n i t ó k s azokat f ö n t a r t ó k figyelmébe, hanem a középtanodai t a n á r o k n a k is s el m e r j ü k m o n d a n i , hogy e szép térkép bármely n e m z e t iskolai irodalmának diszére válnék, sőt azt is, h o g y e nemben se szebbet se ezélszerübbet nem

isme-r ü n k nálánál. <—

E g y l e t e k .

Az , A l s ó - L e n d v a j á r á s i — felekezet n é l k ü l i — tanitói k ö r " - n e k m. 1873-ik évi nov. 6 - á n Alsó-Lendván t a r t o t t alakuló közgyűlése h a t á r o z a t á b ó l , ezennel van szerencsém t u d a t n i , hogy j ö v ő közgyűlésünk helyéül A l s ó L e n d v a , s a n n a k m e g t a r -tására ez évi aprilhó 7 - i k n a p j a reggeli 10 órája tüzetett k i ; melyre pályatársaimat tisztelettel meghivom. G ó z o n I m r e .

A „Szentlőrincz vidéki t a n i t ó e g y l e t " f. é. m á r -cziushó 2 6 - á n Szentlőrinczen tavaszi r e n d e s köz-gyűlését t a r t a n d j a , melyre az egyleti t a g o k tiszte-lettel m e g h i v a t n a k . T á r g y r e n d : 1. E l n ö k válasz-t á s ; 2. gyakorlaválasz-ti előadás a válasz-t e r m é s z e válasz-t válasz-t a n - és fej-számtanból ; 3. egyéb egyleti ügyek elintézése.

Keletfa, 1874. márcz. 1. H e r e n d y K á l m á n . Az „Erdővidéki á t a l á n o s néptanítói e g y l e t " f. é."

aprilhó 1 8 - k á n d. e. 10 ó r a k o r N a g y - B a c z o n b a n mintatanitással összekötött vándosgyülést t a r t , melyre a tisztelt t a g t á r s a k a t és minden ü g y b a r á -tot tisztelettel meglií B e d ő József, egyl. elnök.

A zalamegyei átalános t a n í t ó t e s t ü l e t „ Z a l a -Egerszeg j á r á s i köre", f. é. aprilhó 9-én Szepetkén t a r t a n d j a gyakorlati előadással összekötött évnegyedes é r t e k e z l e t é t , melyre a t. tagok és t a n ü g y -barátok tisztelettel meghivatnak. — Az értekezlet reggeli 9 ó r a k o r veendi kezdetét az o t t a n i iskolai helyiségben. R é f y Lajos, elnök.

— F e l h í v á s . Az állami férfi és n ő t a n i t ó k é -pezdék igen tisztelt t a n á r i testületei, e g y - k e t t ő kivételével, nagyobb r é s z i n t szívesek voltak egy,

a mi i n t é z e t ü n k tanári k a r a által országos képez-dei t a n á r i egyesület alkotása végett hozzájok inté-zett hivatalos megkeresésünkre válaszolni. Miután több részről módozatok bemutatása i r á n t is felszólittattunk : bátor vagyok — tanári t a n á c s k o z m á n y u n k határozata a l a p j á n is — azon t á r s i n t é -zeteink i g a z g a t ó s á g a i t , melyek még e d d i g nem válaszoltak, legalább a n n a k k i n y i l a t k o z t a t á s á r a föl kérni : vajon igénytelen soraim kezeikhez ju-tottak-e ? Léván, 1874. márcz. 4. S z a b ó László, tanitókép. ig. tanár.

E g y v e l e g .

— F á b r y János rimaszombati t a n á r intézetében a leányegylet által a megyei c h o l e r a á r -v á k j a -v á r a febr. 1 4 - k é n rendezett „ B a z á r " 68 f r t 40 k r t eredményezett. A növendékek szülői, rokonai s a nevelésügy b a r á t a i —- a helyiség ter-jedelméhez képest — szép számmal l á t o g a t t á k

meg a c s í n n a l berendezett tantermeket, hol az élénk l e á n y k á k m i n d h á r o m szakcsoportnál (kézi-m u n k á k , vegyesek, e n n i - i n n i valók) f é n y e s e n be-bizonyiták, hogy a reájok bizott tárgyak elárusi-tásában ügyesek. — U g y a n e z alkalommal k i t e t t e k perselyt is a mult jan. 2 6 - á n tűzvész által tönkre»

7 6 K i

-j u t o t t polomkaiak -j a v á r a . Begyült 3 f r t 5 kr., mely összeg a leányegylet által 5 f r t r a kiegészíttetvén, a fönebbi 68 f r t 4 0 k r r a l Gömörmegye alispánjá-n a k a d a t o t t át. U g y a alispánjá-n e z e alispánjá-n i alispánjá-n t é z e t b e alispánjá-n a alispánjá-növealispánjá-ndé- növendé-kek a mult évi o k t . havában „ i f j ú s á g i takarék-p é n z t á r t " a l a k i t o t t a k , maguk k ö z ü l választván pénztárnokot, ellenőr s vezető-igazgatóul a szám-t a n szám-t a n á r á szám-t kérvén föl. Alapszabályaik szerinszám-t b á r m i csekély összeg — a betevő s a j á t könyvecskéjére — elfogadtatik, s összesítve a helybeli t a -k a r é -k p é n z t á r b a n -kamatoztati-k a tanév végéig, m i d ő n a betevők t ő k é i k e t kamatostul visszakapják.

•— E g e r város H a t v a n - n e g y e d b e l i r. k. hitfele-kezeti iskolájában az 1873/4. t a n é v b e n 52 felnőtt n y e r t oktatást Z a k k a y Ágoston tanítótól. Kö-zölök ismétlő volt az írásból 6, az olvasásból 19, s a számtanból 2 ; kezdő volt az olvasásból 33, az Írásból 46, és a számtanból 37. Sikerrel tett vizsg á t 4 2 ; vizsvizsgán n e m jelent mevizsg 10. — U vizsg y a n -csak E g e r város Szalanegyedbeli r. k. hitfelekezeti iskolában az 1873/4. tanévben 40 f e l n ő t t részesült J á v o r n y i k József tanitó által o k t a t á s b a n . E z e k közül sikerrel t e t t vizsgát az Írásból 30, az olva-sásból 27, és a s z á m t a n b ó l 40.

— Erdőkövesd k ö z s é g r. k. hitfelekezeti iskolá-j á b a n az 1873/4. t a n é v b e n B o r o s Alaiskolá-jos tanitó

vezetése alatt f e l n ő t t e k részére előadások t a r t a t -tak, s a februárhó 9 - é n tartott nyilvános vizsgán, az írás- és olvasásból 24-en állották ki sikerrel a vizsgát.

4t- A temesvári községi népiskolai bizottmány kimondotta, hogy a tanonczoknak a köteles isko-laórákon belül n e m szabad u. n. ministráns vagy efféle szolgálatokat t e n n i ö k ; mert ez által az isko-lában a rend g y a k r a n megzavartatik.

It A bécsi o k t a t á s ü g y i kormány egy bizottságot nevezett ki, melynek czélja a kétnembeli képezdék illetőleg népiskolák számára kibocsátott rendel-vények átvizsgálása és oly javaslatok beterjeszté-s e , melyek beterjeszté-szerint ezen intézetekben egy egybeterjeszté-ségebeterjeszté-s és czélszerü tanterv volna létesítendő. Egyúttal szabályoznia kell ezen bizottságnak a tankönyvek égető kérdését is. A bizottságban m i n d e n szakosz-tály képviselve van s a tagok a birodalom külön-böző részéiből gyülekeztek össze.

# A bécsi t a n i t ó k egy része e g y e s ü l t , hogy az idei szünidők alatt egy átalános osztrák t a n i t ó -gyülés eszméjét létesítse.

# A bérczes-havas Tirol t a n ü g y e a lehető leg-szomorúbb lábon áll. Két párt d ú l j a a kedélyeket és akadályozza m a g á t az ügyet legfontosabb élet-föltételeiben. A haladás és a p a n g á s elemei álla-n a k i t t egymással szembeálla-n. Mi az ü g y érdekébeálla-n természetesen csak az elsőnek ó h a j t h a t j u k a g y ő -zelmet.

# N a g y a mozgalom N é m e t o r s z á g b a n és Auszt r i á b a n a Ausztandijak megszünAuszteAusztése érdekében a n é p -iskolákban. Több oldalról mondatik, hogy az isko-lakötelezettség kényszere igazságtalan mindaddig, m i g a tandijak f ö n á l l a n a k ; mert a köteles

iskolalátogatá« feltételezi a díjtalan tanítást. F r a n c z i a -országban ezen eszme m e g b u k o t t ; Schweiczban g y ő z ö t t ; Olaszország pedig m o s t vajúdik m e g -oldásán.

# Nem c s u p á n a szomszéd Ausztriában, h a n e m Poroszországban is szaporodik azok száma kik az elemi o k t a t á s t és igy a t a n í t ó k sorsát — az ál-lamra k í v á n j á k átruházni. N e m régen a z n a y m i tanitóegylet kérvényezte : h o g y nyilváníttassanak az elemi iskolák — állaniintézetekké. A kérvény nem talált á t a l á n o s viszhangra, mert, miként több oldalról megjegyezték, szabaddá tenni igen, de ki-zárólagosan államintézménynyé tenni nem kell az iskolát.

# Az önsegély eszméje mindinkább u t a t t ö r magának k i v á l t Németországban. Ide t a r t o z n a k a tanitók által a l a p í t o t t és kezelt kerületi p é n z t á r a k , melyekből a részesek segélyösszeget k a p n a k . U j a b -ban a R a j n a melléken egy özvegyi-pénztár is ala-kult, melynek czélja a nyugalmazva volt t a n i t ó k özvegyeinek a r á n y o s segélyzése. Azontoliil az özvegyek vagy á r v á k mintegy 2 0 tallérnyi t e m e t k e zési segélyt is nyernek. A b e i r a t á s i valamint r e n -des tagsági illeték évenkint 2 — 2 tallér. Az eddigi alaphoz képest az évi segélyösszeg fejenkint 2 0 — 2 5 tallérban állapíttatott meg. Ajánljuk az eszmét tanítóink figyelmébe.

1i: Berlinben egy városi képviselő elnöklete a l a t t az iskolafelügyelőség oly czélból tilt össze, hogy az iskolákban alkalmazandó fegyelmi r e n d s z a b á lyok felett tanácskozzék. F e l m e r ü l t a testi b ü n t e -tések kérdése is, melyre nézve a vélemények sokfelé szétágaztak.Több oldalról merült föl a k i v á n -ság, az ide vonatkozó törvények módosítása i r á n t , minthogy a t a n í t ó n a k b í r n i a kell azon j o g g a l , mely szerint a z o n n a l és belátása szerint b ü n t e t h e s sen, holott é p e n ebben, az é r i n t e t t törvények m e g -kötik a t a n i t ó kezét. A j á n l t a t o t t más részről a testi büntetések helyett : az iskolában t a r t á s vagy bezárás, természetesen azon módosítással, h o g y a gyermekek a bezárás ideje a l a t t a tanitó f e l v i g y á -zata alatt legyenek. A többrendbeli javaslatokra azzal válaszolt az elnök : h o g y nincs kilátás a h a -tályban levő törvényekben b á r m e l y változást is kieszközölni. Mire a gyűlés feloszlott.

# Berlinben a rajztanítás előmozdítására f ö n álló egylet egy nemzetközi kiállítást rendez, m e l y nek tárgyait a növendékek muukálatai és d o l g o -zatai fogják képezni a r a j z o k t a t á s minden ágából és pedig nem csupán magasabb szak-, h a n e m al-sóbb-, mü-, i p a r - stb. i s k o l á k b ó l , n e m k ü l ö n b e n gyermekkertekből és népiskolákból. A kiállítás márczius 2 9 - t ő l april 12-ig f o g t a r t a n i . Bejelenté-seket elfogad Troschel elnök, Berlinben Möckern-strasse 135.

# A porosz k i r á l y s á g b a n , melynek t e r ü l e t i nagysága alig különbözik a m a g y a r birodalométól, jelenleg 93 képezde van.

4r A porosz közoktatásügyi miniszter a hazai történelem terjesztésének érdekében elrendelte, hogy a k é p e z d é k b e n s előkészítő iskolákban jelesb

- O 77 K3etörtéuelmi munkált — mint j u t a l m a z v á n y o k ( p r a e

-miumok) osztassanak ki. Hasonlólag megszerzen-dők ily müvek ezen intézetek könyvtárai szá-m á r a is.

:i r N é m e t o r s z á g egyik kedélydús és a nevelészet.

terén is nagy buzgósággal m ű k ö d ö t t irója H ó f f -m a n n A. H. Fallerslebenből j a n u á r 21-én - meghalálozott. A boldogult 76 évet ért s nagy b e f o -lyást gyakorolt hazájának közmivelődésére. K i v á l t a gyermekvilág veszté benne egyik legmelegebb b a r á t j á t és t a n í t ó j á t . Gyönyörű költeményei, b ö l -csődalai a legismertebbek és népszerűbbek közé t a r t o z n a k .

# B a j o r o r s z á g b a n a lefolyt 1873. év a t a n ü g y t e r é n nevezetes és részben j ó t é k o n y változásokat hozott létre. I g y a népiskolák és képezdék f e l -ügyelete , mely eddig m a j d n e m kizárólagosan az egyháziak kezében volt, u j a b b a n szakképzett vilá-giakra bízatott. Egyes felekezeti képezdék feleke-zetnélküliekké nyilváníttattak.

# Szászországban a képezdékre ugyancsak j ó idők j á r n a k . U j a b b kormány-rendelet szerint az előkészítő iskolákban az eddig divatozó tandíj el-t ö r ö l el-t e el-t e el-t el-t s ezen inel-tézeel-tek m i n d e n ü el-t el-t a képez-dékkel egyesittettek. Csupán a képezdék átalakitására és építésére 200,000 tallérnál többet e n g e -délyezett a törvényhozás.

# Népnevelés dolgában a kis Scliweicz kétség-kívül E u r o p a államainak élén á l l ; és mégis f. évi j a n u á r 29-kén Bernben egy értekezlet n y i t t a t o t t m e g , melynek hivatása lesz : az ottani iskolák h i -á n y a i t felderíteni és orvosolni. Az értekezlet el-nöke arra figyelmezteté a j e l e n l e v ő k e t , hogy ne engedjék m a g u k a t a jelennek látszólagos kedvező eredményétől e l k a p a t n i ; mert, ú g y m o n d : a bécsi világtárlat elegendőképen bebizonyitá, mily b a -j o k b a n szenved a népnevelés ügye még Schweicz-ban is. Kiválóan ajánltatik a k a n t o n o k szabad de e g y ö n t e t ű működése s a taneszközök öszhangzatos megválasztása. L á t h a t n i ebből i s , hogy a g y a -korlati schweiczi nem nyugszik eddig kiérdemelt b a b é r a i n , h a n e m a haladás ösvényén tovább-to-vább megy.

É r t e s í t é s e k .

Gróf Z i c h y Domonkos f e h é r m e g y e i f ö l d b i r t o -kos a Kalóz község szomszédságában fekvő Ödön m a j o r b a n a 32 tanköteles g y e r m e k számára diszes iskolai épületet emeltetett, a t a n t e r m e t a szükséges taneszközökkel fölszerelte és a t a n i t ó állandó j a vadalmazásáról gondoskodott. — Mi is azzal h o zatik köztudomásra, hogy a vallás és k ö z o k t a t á s -ügyi m. kir. miniszter nevezett földbirtokosnak a népuevelés érdekének előmozdítását czélzó ezen nemes t e t t e é r t elismerését és köszönetét nyilvá-n í t o t t a .

V e 1 i c s k a Lajos bábolnai földbirtokos és köz-ségi iskolaszéki e l n ö k , Hunyadmegyében kebele- ' zett Bábolna helységben, ahol eddigelé iskola m é g nem létezett, a folyó tanév elején fölállított k ö z

-ségi iskola számára ideiglenes tanhelyiségül és tanitólakul egyik u d v a r h á z á t a j á n l o t t a föl, és e tanhelyiséget padokkal is fölszerelte. — Mi is azzal hozatik k ö z t u d o m á s r a , hogy a v a l l á s - éa közoktatásügyi m. kir. miniszter nevezettnek a népnevelés érdeke előmozdítását czélzó ezen n e mes t e t t e i é r t elismerését és köszönetét n y i l v á -nította.

A vallás- és közoktatásügyi magy. kir. miniszter a német-gladnai állami elemi népiskolához N e i-s z e r György lugoi-si róm. k a t h . tanitót, egyelőre ideiglenes minőségben, t a n í t ó v á nevezte ki.

Szerkesztői izenetek.

— J. M. Gálocs S. J. Bazin és többeknek többfelé.

A s z e r k e s z t ő n e k n e m á l l j o g á b a n o l y a s k e g y e k e t o s z t o g a t n i , h o g y e g y e s s z e -m é l y e k n e k k ü l d j e a l a p o t . A l a p -m i n d e n s z á m á b a n o l v a s h a t n i , h o g y

csak intéze-teknek

küldetik ingyen a lap.

— Bellavits A. urnák. Sajnáljuk, hogy nem kapja rendesen a lapot, hanem ennek oka nem „a lap ren-detlen megjelenésében" keresendő. Lapunk még ed-digelő mindig megjelent a maga rendes idején ; 9 — 10000 példány expediálása azonban időt kíván. Két nappal a megjelenés után mindig elküldetett az utolsó példány is. A késedelem oka tehát egyebütt keresendő.

— Gyurkovics urnák Szászberek. Polemikus irányú levelét nem közölhetjük, mert az ilyféle polémia la-punk programmján kivül esik. J ó lenne tán valamely politikai lapban szellőztetni a dolgot.

— Sz. K. Kézdi-Vásárhely, Szerző maga is ismeri bizonynyal művének ama fogyatkozását, melyre a

„könyvismertetés" vonatkozik s ennélfogva tán fölös-leges lenne őt figyelmeztetni.

— L. K. Pozsony. A lapot ,,tanítótestület1' czimén nem küldhetjük.

— G. K. Sárospatak. A rajzok közlésére nem nyújt-hatok kilátást. A dolgozatot kérném beküldeni, h a al-kalmas lesz. szívesen közöljük.

— D. G. S. Patak. Vettük; felfogjuk használni.

Ama másik ügy is nem sokára el fog intéztetni.

Pályázatok.

— A budapesti királyi tanfelügyelőségnél ürese-désbe j ö t t , s évi 500 f r t fizetés és 120 f r t szállás-pénzzel egybekapcsolt tollnoki állomásra e z e n n e l pályázat h i r d e t t e t i k . Folyamodók az ezen t a n k e r l l -letben divó m a g y a r , tót és n é m e t nyelvekben való jártasságukat, végzett t a n u l m á n y a i k a t ,

nevezetesen, hogy f e l g y m n a s í u m o t vagy képezdei t a n f o -lyamot j ó s i k e r r e l , s illetőleg tanképesitéssel vé-geztek , t o v á b b á é l e t k o r u k a t , s eddigi alkalmaztatásukat o k m á n y i l a g t a r t o z n a k k i m u t a t n i . T a n -férfiak előuynyel birnak. A kellően f e l s z e r e l t , s a nagym. vallás és k ö z o k t a t á s ü g y i m. kir. m i n i s z tériumhoz czimzett f o l y a m o d v á n y o k alolirott t a n -felügyelőnél folyó 1874-ik évi márcziushó 2 6 - d i k

-«EX 78 teg-n a p j á i g bezárólag ateg-nteg-nyival i teg-n k á b b b e teg-n y ú j t a teg-n d ó k ,

minthogy az elkésve beadottak nem fognak t e k i n -tetbe vétetni. Budapesten, 1 8 7 4 . évi márczius 6 - á n . B ó j a Gergely, királyi tanácsos és budapesti t a n -felügyelő.

— A bányászati zene-karmesteri állomás az oláhláposbányai m. kir. bányahivatalnál ü r e s e -désbe jővén — fölhivatnak mindazok , kik ezen állomást elnyerni óhajtják, h o g y folyamodványai-kat, melyekben különösen a zenében elméleti ala-pos ismeretekre vonatkozó hiteles bizonyítványok-kal m a g o k a t képesek igazolni, alolirott hivatalhoz f. é. aprilhó 15ig beterjesszék. •— Ezen á l l o m á s -sal összekötött járandóságok következők : 3 0 0 f r t s esetleg az egyéniség képzettségéhez m é r t e n 4 2 0 f r t évi fizetés, szabad lak, 12 ölnyi tűzifa j á r a n d ó -s á g , melyből a zenei-skola i-s fűtendő, bel-ső é-s külső k e r t , -valamint a kivilágításra szükségelt 12 forint ki világítási á t a l á n y , végül m i n d e n a zenekar által betanult uj d a r a b é r t 2 f r t n y i d í j . — Igen ó h a j t a n d ó volna, ha ezen állomásra oly e g y é nek is jelentkeznének, kik egyszersmind a h e l y -beli nép elemi iskolában m i n t tanítók is v o l n á n a k alkalmazhatók, — mely e s e t b e n , ugyanezen állo-máshoz k ö t ö t t fizetés és más járandóságok is szám u k r a kieszközöllietők. — E z e n utóbbi á l l o szám á s -n á l pedig a jára-ndóságok : m i -n t e g y 300 f o r i -n t r a menő fizetés, szabad lak, egy belső s agy külső kertnek h a s z n á l a t a , végül 14 öl t ű z i f a , mely mennyiségből az iskola fűtési szükséglete is f e -dezendő. — A t a n n y e l v m a g y a r . — A magy. kir.

bányahivatal.

— A baróthi gazdasági szakoktatással m e g t o l -dandó felső népiskolánál a művészeti t á r g y a k r a u. m. r a j z r a , s z é p í r á s r a , é n e k r e , zenére és t o r n á -szaira évi 650 f r t fizetéssel egy tanitói állomás rendszeresittetvén, arra ezennel pályázat h i r d e t t e -tik. -— A kellőleg fölszerelt pályázati folyamodvá-nyok vallás és közoktatási m . kir. miniszter u r ő nagyméltóságához czimezve, f. évi aprilhó 1 0 - é i g annyival inkább benyújtandók, S e p s i s z e n t g y ö r -gyön, A n t a l f i Károly, Csik-, Udvarhely- és Háromszék tanfelügyelőjéhez, mivel azon t ú l m i n t elkésettek, n e m fognak t e k i n t e t b e vétetni.

— Vidékre nevelő kerestetik egy izraelita csa-ládhoz. K í v á n t a t i k : oktatás a magyar, n é m e t , franczia n y e l v e k b e n , és z o n g o r a j á t é k b a n . V a l l á s tekintetbe vétele nélkül. F i z e t é s 3 0 0 — 3 5 0 f r t i g és egész ellátás. E z állomásra pályázók képezdei és nevelői t é r e n nyert bizonyítványaikat k ü l d j é k be A. Körtvélyesre (Zemplénm.) F r i e d m a n n Lipóthoz. Az elfogadottnak utazási költségei m e g -téritetnek.

— Mindszent községi iskolaszék az üresedésben levő Téglási tanyaiiskola t a n i t ó i állomásra p á lyázatot hirdet. Évi javadalma : 200 forint h a v o n -kinti részletekben utólagosan kiszolgáltatva ; 1 öl f ű t ő szalma, melyből a t a n t e r e m is f ű t e n d ő és tisztességes lakás. A pályázók képességűkről, er-kölcsi viseletükről tanúskodó bizonyítványaikat, kérvényeik mellé csatolva f. é. aprilhó 5-ik n a p j á i g S c h m i d t F e r d i n a n d elnök u r n á i b e n y ú j t a n i —

avagy p o s t á n bérmentve megküldeni k é r e t n e k . — Miután a h i t - és erkölcs t a n í t á s t is a t a n i t ó előadni köteles, az állomásra r ó m . k. vallásúak f o l y a m o d -h a t n a k .

— A csikmarton falvi földmives felső n é p i s k o -lánál a r a j z s szépírás, a testgyakorlás és ének, üre-sedésbe j ö t t tanitói á l l o m á s r a , melylyel évi 650 f r t b a n megállapított rendes fizetés van e g y b e k a p -csolva, ezennel pályázat nyittatik. A pályázni óhajtók felhivatnak, idevonatkozó szabályszerűen fölszerelt folyamodványukat legfölebb f. é. m á j u s l - i g e szók alispáni hivatalához annál bizonyosab-ban elküldeni, mert az ezen h a t á r n a p u t á n beérke-zendő kérelmek egyszerűen vissza fognak küldetni.

— Ecsegh község (Nógrádm.) közös iskalájánál egy tanitói állomás üresedésben lévén, arra pályázat hirdettetik. Évi fizetés 400 f r t és szabad lakás. A tan-nyelv magyar. A pályázat határideje f. é. márczius hó 30-ik napja. A kellően okmányolt folyamodványok az érintett határnapig bezárólag t, Gálos József iskola-széki elnök úrhoz intézendők Ecseghre (u. p. Csécse)

—: Kereesenden (Hevesm.) a r. k. jellegű segéd-tanítói állomás üresedésbe jővén, azonnal betöltendő okleveles egyén által. Fizetés : havonként 12 f r t 50 kr — alkalmas külön kis szoba fűtéssel — és élel-mezés a kántortanítónál. Az állomás azonnal elfoglal-ható. Vasúti utolsó állomás : Füzes-Abrony, utolsó pósta Makláz.

— Türjén (Zalam.) a segédtanítói állomás megüre-sedvén minél előbb betöltendő. Fizetés egész évre 80 frt. o. é. s teljes ellátás, Vállalkozni kívánók tegyék magukat érintkezésbe H o c k Pál főtanitóval. U. p.

Zalabér.

— Az apáczai plebaniába kebelezett Földvár köz-ségben (Csanádmegye) megüresedett róm. kath- kán-tor-tanítói állomás betöltésére f. é. márczius 31-ére pályázatt hirdettetik. Évi jövedelem : 200 forint, 32 pozsonyi mérő kétszeres, 8 pozsonyi mérő árpa, 2 öl fűteni való szalma, 1 öl kemény tűzi fa, két szobából, konyhából és kamrából álló tiszteséges lakás. A fizetés negyed évenkint utólagosan adatik kl.

A kellőleg felszerelt folyamodványok a földvári r. kath. iskolaszékhez czimezve N a g y 1st. pleb. isk.

széki elnöknél nyújtandók be, s a folyamodók szemé-lyes megjelenése is megkívántatik.

— A keszthelyi községi magyar tannyelvű népis-kola I-ső fiosztályánál a rendes tanitói állomás üre-sedésbe jővén, erre ezennel pályázat nyittatik. — Já-randóságok : évi fizetés 415 frt, 120 frt lakbér illet-mény, e helyett esetleg megfelelő lakás és 50 frt fa-illetmény. A pályázat hátáridejéül f. évi márczius 20-ka tűzetik ki az állomás f. évi april 1-én lesz elfogla-landó. A megválasztott egy j ó sikerrel töltött próba év után erősíttetik meg véglegesen. A folyamodvá-nyok a helybeli községi iskolaszék elnökségéhez czim-zendők. Keszthelyre.

— A váczi egyházmegye s Nógrádmegyébe kebe-lezett palotási anya-egyház hoz tartozó Szrrák m városi r. kath. kántortanitói állomás üresedésbe esvén : be-töltésére pályázat hirdettetik. Ezen állomás évi

jőve-- O 7 9

delmi : szabad lakás, melynek egy szobája kiadható levén, 70—80 frtot jövedelmez; 50 házaspár után V2—V2 pozs. m. rozs s 25 kr.; a kath. lakosság szá-mának megfelelő stola-illeték; 15—20 tanköteles nö-vendéktől fejenkint 40 kr.; V4 telek szántóföldnek

delmi : szabad lakás, melynek egy szobája kiadható levén, 70—80 frtot jövedelmez; 50 házaspár után V2—V2 pozs. m. rozs s 25 kr.; a kath. lakosság szá-mának megfelelő stola-illeték; 15—20 tanköteles nö-vendéktől fejenkint 40 kr.; V4 telek szántóföldnek