• Nem Talált Eredményt

A hazai tanitóképzésügy köréből

Lapunk főfeladata); k é p e z i , hogy a h a z a i n é p -nevelésügyi érdekek k ö z ö s orgánumául szolgál-jon. Á m d e a tanitóképzésügy igen f o n t o s helyet foglal el a népnevelésügyi érdekek s o r á b a n , s e k ö r ü l m é n y m á r magában eléggé indokolja azt, ha koronkint a tanítóképzés ügyi érdekek s z á m á r a is j u t t a t u n k t é r t lapunkban. Reméljük, h o g y ezt ol-vasóink n a g y többsége — a szoros értelemben vett n é p t a n í t ó k — nemcsak e l v b e n i n d o k , o l t n a k t a r t a n d j á k , hanem e g y ú t t a l az ezen r o v a t alatt megjelenendő közleményeket, mint a t a n í t ó i k a r t i g e n k ö z e l r ő l é r d e k l ő o l v a s m á n y t , kellő figyelmükre is f o g j á k méltatni. T a n i t ó k é -pezdéinkről lesz tehát i t t legtöbbször szó, vagyis azon i n t é z e t e k r ő l , melyek tanítóink l e g n a g y o b b részére nézve valódi auyaintézetek. H a d d legyen e rovat is egyike azon szellemi kapcsoknak , ame-lyek rendeltetése legyen: f ö n t a r t a n i a közlekedést a t a n í t ó k és azok képzőintézetei között. E r r e a szorosabb érintkezésre e g y a r á n t szüksége van mindakét félnek. A tanitóképezdére nézve ez ké-pezi a legtermészetesebb k a p c s o t , a gyakorlati élettel. Bizony nagy szüksége van r á ! A t a n í t ó r a nézve p e d i g szükséges a z é r t , mert a t a n i t ó k é p e z -dék törekvéseinek figyelmes szemelőtt- t a r t á s a fogja őt kiválóképen s a j á t h i v a t á s á n a k v i-1 á g o s a b b ö n t u d a t á r a f ö l e m e l n i . Bizony nagy szűkség van ám m é g erre i s ! !

Es m o s t lássunk e g y k é t kiválóbb m o z z a n a t o t tanitóképezdeink életéből.

Az embertan és egészségtan tanításának kér-dése a tauitóképezdékben.

Közelebbről egy b u d a p e s t i orvos azon a j á n l a t o t tette közoktatásügyi k o r m á n y u n k n a k , h o g y ő h a j

®£X 53 K a -landé lenne a fővárosi állami t a n i t ó - es

tanitónő-képezdékben külön ó r á k b a n előadásokat t a r t a n i . a népszerű egészségtanból, igen n y o m ó s érvekkel bizonyítván e t a n t á r g y fontosságát a leendő nép-t a n í nép-t ó k r a nézve. E z a j á n l a nép-t egy, a kénép-t innép-tézenép-t igazgatóiból, orvosából és a természettudományok szaktanáraiból alakított bizottság elé terjesztetett, véleményadás végett. A bizottságnak ezen fontos kérdés fölötti m u n k á l a t á t itt bő kivonatban kö-zöljük, mely igy nyilatkozik :

„A bizottság kiküldetésének f e l a d a t á t a követ-kező k é t kérdésre véli visszavezethetni :

1. Szükségesnek l á t j a - e az egészségtan tanítását a t a n i t ó - (tanítónő-) képezdékben ?

2. I I a igen, ugy a n n a k tanítását az intézet r e n -des t a n í t ó i személyzetén kívül álló szakemberre véli-e bizandónak, vagy pedig a t a n á r o k valame-lyikére ?

Ami az első k é r d é s t illeti, a bizottság azon meggyőződésben v a n , liogy az egyátalában nem szorult hosszas bizonyitgatásokra. Nem akar u g y a n e kérdésnél n a g y súlyt, f e k t e t n i azon kö-rülményre, hogy a jelesebb külföldi tanitóképez-dék tautervezetében is helyet foglal a népszerű egészségtan és pedig rendesen összekapcsolva az anlropologiával : csupán hazai viszonyaink szem-p o n t j á b ó l is felette lényeges kiegészítéséül tekinti azt néptanítóink kiképeztetésének. Minden egye-bet mellőzve elégnek t a r t j a azon ismeretes

körül-ményre u t a l n i , miszerint hazai köznevelésünk egyik leggyengébb - m e r t legelhanyagoltabb — á g á t képezi a physikai nevelés. Iskoláink igen je-lentékeny részének külső és belső berendezése o l y a n , hogy az egyenes ellentétben látszik állani az iskolai egészségtan legszerényebb követelmé-nyeivel és pedig r e n d e s e n még o t t is, ahol en-nek o k á t nem annyira az anyagi erők hiányában,

m i n t az illetők ahoz nemértésében lehetne fölta-lálni. Ámde ha t e k i n t e t b e veszszük a népiskolá-nak és a n é p t a n í t ó n a k jelentékeny befolyását a t á r s a d a l m i életre, ugy még sokkal t ö b b okunk van n a g y reményeket k ö t n i a helyes antropológiai a l a p o k r a fektetett népszerű egészségtan tanitásá-hoz, a tanitóképezdékben. A halálozási statistika Magyarországon nem ok nélkül ejti aggodalomba a gondolkodó h a z a f i a k a t ; m e r t , h a b á r nem t a r t -j u k m é g azért m a g u n k a t „haldokló nemzetnek",

— m i n t azt ugyanazon statistikai adatokból a f a j -gyűlölet rólunk k i m o u d h a t n i hiszi — a n n y i csak-ugyan bizonyosnak látszik, hogy a halálozási a r á n y n á l u n k jóval n a g y o b b , mintsem az a rendes természeti viszonyokból teljesen indokolható le-h e t n e . Azért e kérdésnek nagy nemzeti és politi-kai jelentőséget lehet és kell t u l a j d o n í t a n i , mert a nemzeti önámitás bizonyára egy t é r e n sem bo-szulná meg magát a n n y i r a , mint i t t e n . Nincs mi-ért t a g a d n u n k , hogy a n é p t u d a t l a n s á g a (termé-szetesen ennek következményeiben u. m. észsze-riitlen életmód , iszákosság , kuruzsolás , babona stb.) jelentékeny százalékokat foglal le a maga számára az évi halálozások számából. — Világos t e h á t , hogy a n é p t a n í t ó az ő jelentékeny társa-dalmi befolyásánál fogva a n é p r e , a szoros

érte-lemben vett szaktanulmányain kívül kevés olyan ismeretet szerezhetne a tauiló-képezdékben, melyek a népjólétre nézve dúsabb k a m a t o k a t h a j t -h a t n á n a k , m i n t a népszerű egészségtan.

Ezen meggyőződésből kifolyólag igen f o n t o s dolognak t a r t j a a b i z o t t s á g , hogy a népszerű egészségtan — és pedig kiváló t e k i n t e t t e l egyfelől az u. n. iskolai egészségtanra és a testi nevelésre, valamint másfelől a hazai néperkölcsre és szokás o k r a , — a paedagogiai oktatászokás keretébe b e f o g -lal tassék.

Mindezekből kifolyólag röviden megteheti ész-revételeit a b i z o t t s á g a kérdés azon második á g á r a nézve i s , hogy az intézet t a n á r i személyzetén kívül álló szakértő egyéniségre lenne-e bízandó ezen fontos t a n i t ó képzési feladat megoldása, vagy a t a n á r o k valamelyikére ?

Mindenek előtt örömére szolgál a bizottságnak a t e t t a j á n l a t b a n a hazai tanítóképzés ügye ira'nti érdeklődés egy u j a b b jelét t e k i n t h e t n i , sőt t ö b b e t ennél — h e l y e s é r z é k e t t a l á l n i a s z o -r o s a b b é-rtelemben vett szakembe-rek kö-rén kí-vül álló közönségben is a t a n í t ó - k é p z é s előtt le-begő nagy czélok fölismerésében. N e m is érintve a kérdés személyi á g á t , tisztán csak e l v i s z e m -p o n t b ó 1 indulva ki, múlhatlanul szükségesnek l á t j a a bizottság : 1) hogy a népszerű egészségtan t a n í t á s a , n e csak e s e t l e g e s e n , h o l m i k ü l s ő o k o k k e d v e z m é n y e k é p toldassék hozzá tanitóképzési rendszerünkhöz, h a n e m hozassék az szerves összeköttetésbe az antropologia és a fizi-kai neveléstan ú t j á n az összes paedagogiai szaktanulmányokkal ; épen azért 2) e n n e k sikeres t a n í -t á s á -t , — mely -t. i. az ado-t-t k ö r ü l m é n y e k n e k és k i t ű z ö t t czéloknak megfelelő l e g y e n ,—j o g s z e r ű e n csak attól várhatni, aki a tanitóképezdében a ne-veléstani t á r g y a k tanításával megbízva van , s aki m á r állásánál f o g v a is leginkább van a r r a hivatva, h o g y tanitóképzési czéljaiuk és r e n d s z e r ü n k vilá-gos ismeretének alapján a népszerű egészségtan t a n í t á s á t is a m a czélokkal és rendszerekkel kellő öszhangzásba h o z n i képes leend.

A felhozott indokokon kívül m á r csak azért sem n y u g o d h a t n é k bele a bizottság a b b a , hogy a n é p -szerű egészségtan mintegy a fönálló tantervezeten kívül t a n i t t a s s é k , mivel ez szükségképen a t a n -órák szaporítását vonná m a g a u t á n , amit pedig, ismerve tanitóképezdei növendékeinknek a jelenlegi tanrendszer melletti túlfeszített szellemi m u n -k á j á t , épen azo-k testi neveléséne-k szempontjából t a r t a n a k á r o s n a k .

Ami végül ezen t a n t á r g y t a n i t á s á t különösen a t a n í t ó n ő k é p - e z d é k b e n illeti, a bizottság a n n á l kevésbbé volna hajlandó azt nemcsak idegen , hanem á t a l á b a n férfi kezekre bizni, m i n t -hogy — e t a n t á r g y főkép a női természetűek megfelelő módon lévén t a n í t a n d ó , — ha az ilyen egészségtan n e m n ő által a d a t n é k elő, ugy nem ok n é l k ü l lehetne a t t ó l t a r t a n i , hogy e t a n í t á s által a valódi nőiesség érdekei s z e m e d n é n e k h á t r á n y t . "

« D t 5 4 K 3 o

-A tanitóképezdei tanárok egyesülésének kérdése.

T ö b b éve már, b o g y a tisztába hozandó köznevelésügyi sürgősebb kérdések sorában ez is m i n t -egy napirendre vau k i t ű z v e ; de eddigelé m é g senki sem találta meg hozzá az életképes alakot. Miért V Valószínűleg a z é r t , mivel e kérdésben nem igen t u d t u n k még k i b o n t a k o z n i az érzések bizonytalan cliaosából. Erezzük átnlánosan — és e r r e van is elég o k u n k — hogy szükség volna m á r élő szóval is kölcsönösen megismertetni tapasztalatainkat, nézeteinket, bogy egykevés világosságot hozzunk az elszigeteltség h o m á l y á b a , de a megvalósításhoz vezető A r i a d n e - f o n a l a t nem találjuk sehol. N e m v a g y u n k még t i s z t á b a n , vajon k ü l ö n egyletet kellene-e alakitanunk, vagy pedig csak k o r o n k i n t tanácskozásokra g y ű l j ü n k össze valahova. H o v a ? Kik? Az állami tanitóke'pezdék, vagy valamennyi magyar tanitóképezdének t a n á r a i ? M i k o r ? Mi módon ? Egyhangú felelet : állami segélylyel (na-pidíjjal). De hátha az n e m lenne kieszközölhető?

Mindezen kérdések f e l e t t legelőbb a sajtó segítsé-gével kellene közös és h e l y e s megállapodásokat l é t r e h o z n i , mert ezek hiányában a hevenyészett gyűlés csak éretlen gyümölcsöket t e r e m n e s t á n még az egyesülés i r á n t i közbizalmat is koczkáz-t a koczkáz-t h a koczkáz-t n á . A . M a g y a r T a n ü g y " közelebbi számá-ban dr. Bartsch Samu Hajáról tesz ez irányszámá-ban in-dítványt, ajánlván az eszmecsere közösorganurnává a „M. T a n ü g y " iüzeteit. L e g y e n ! A m e n n y i r e la-punk korlátolt t e r e megengedi, mi is hozzászólunk

;i dologhoz s t é r t n y i t u n k annak megvitatására.

Most e tárgyban K o z m a F. képezdei igazgató b a r á t u n k n a k e n g e d j ü k á t a szót.

Egy hang a képezdei tanárok gyűlésének eszméjéhez.

N e m r é g a lévai állami tanítóképezde t a n á r i ka-rától körlevél alakban és hírlapi t é r e n felszólítás i n t é z t e t e t t az összes állami tanitóképezdék t a n á r testületeihez , hogy a k ö z é p t a n o d a i t a n á r -e g y l -e t m i n t á j á r a alakítanánk mi is országos tanitóképezdei tan á r - egyletet, s evégre m á r a jövő nyári szünidőn j ő n é n k össze valahol értekezletre.

Ezt megelőzőleg a csongrádi képezde igazga-tója is t e t t volt m a g á n úton lépéseket egy confe-rentia tartása i r á n t .

Sőt a sz.-keresztúri képezde tanári k a r a még 1871/2-beu felszólította az állami képezdék ta-nártestületeit, hogy évi gyűlések t a r t á s á r a közös előkészületet kellene tenni. S hogy a leendő t a -nácskozások alapjául némi előleges megállapodás jöhessen létre, a képezdék és p ó t t a n f o l y a m o k szükséges r e f o r m j á t illetőleg kilencz t é t e l b e n u g y a n a n n y i indítványt fogalmazott és k ö r ö z ö t t , a G y e r t v á n f f y emlékirata alapján. E felszólalás óta a .Népnevelők lapja "ban és a , M a g y a r T a n -ügy " - b e n merültek föl egypárszor képezdékre vo-n a t k o z ó kérdések , l e g ú j a b b a vo-n — ugy látszik — közohajjá kezd válni a képezdei t a n á r o k országos értekezlete. M o n d j u n k t e h á t minél több oldalról véleményt ez eszme fölött.

A sz.-keresztúri képezde e t e k i n t e t b e n jelenleg is régi álláspontján á l l ; ugyanis : e l o d á z h a t a t l a n -nak t a r t j a egy első nagygyűlés t a r t á s á t . Az állami képezdék 4 — 5 évi tapasztalatai bizonyosan elég t á r g y a t nyújtanak a tanácskozásokra.

Ami m á r a lehető indítványokat s igy a lévaiak i n d í t v á n y á t is illeti, e tér igen szűk a r r a , hogy itt elvi kérdések fejtegetésébe bocsátkozhassunk, s legfölebb átalánósságban m o n d h a t j u k ki azon né-z e t ü n k e t , hogy egy, a köné-zéptanodai t a n á r - e g y l e t m i n t á j á r a szervezett tanitóképezdei t a n á r e g y l e t e t részben l e h e t e t l e n n e k , részben szükségtelennek t a r t u n k . Lehetetlennek, m e r t ahoz erősebb köz-ponti apparatus volna szükséges, m i n t amilyennel jelenleg akárhol is b í r h a t n á n k s amilyennel a kö-zéptanodai tanáregylet is csupán az ország fővá-rosában rendelkezik.

Szükségtelennek pedig azért t a r t j u k , m e r t t a n -ügyi viszonyaink k ö z ö t t azon indokok ma épen nem léteznek, amelyek a középtanodai tanáregylet megalakítását elodázhatatlanná t e t t é k volt. Ma t a n ü g y i r e f o r m u n k n a k megvannak m á r a maga illetékes közegei. Nem azt teszi ez, h o g y hát vár-junk a sült galambra, t á t o t t szájjal, — mert igenis a mi bajainkat legközvetlenebbül mi m a g u n k is-m e r j ü k . — haneis-m c s u p á n csak a z t , hogy ha ko-r o n k i n t lépéseket a k a ko-r u n k t e n n i , n e m kell kezde-ményezőknek és v é g r e h a j t ó k n a k is l e n n ü n k . "Van.

kire támaszkodnunk s van akiben megbízzunk.

Koronkint azonban h a n g o t kell adni vágyainknak, t a p a s z t a l a t a i n k n a k és m e g g y ő z ő d é s ü n k n e k . Úgyde n a g y o b b á r a új emberek lévén , az egyes hangok absolut tekintélyre nem s z á m i t h a t n a k , és épen ezért nagyon szükségesek az országos conferen-tiák. E n n é l f o g v a mi a lévaiak törekvéséhez alap-j a b a n csatlakozunk, f ö n t a r t v á n a részletek feletti

eszmecserét magára a gyűlésre.

E n n e k helyére és idejére nézve p e d i g osztjuk U y ö r g y Aladár nézetét. A t a n i t ó k é p e z d e i t a n á r o k g y ü 1 é s,e r e n d e z t e s s é k a z

o r s z á g f ő v á r o s á b a n a m a g y a r h o n i n é p t a n i t ó k ni á s o d i k n a g y g y ű l é s é v e l e g y s z e r r e , sőt m i n t annak egy szakosztálya hozassák vele kapcsolatba. Hisz a képezde a nép-iskolával úgyis szerves egészet képez. Egyik a másikat nem nélkülözheti a n n y i r a , hogy m a g á t a t a n i t ó k gyűlését sem t a r t h a t j u k teljesnek a képezdei tanárok nélkül. Igy van ez N é m e t o r s z á g -ban is.

Ami már a kivitelt illeti, fölkérjük lévai tisztelt k a r t á r s a i n k a t , nyilatkozzanak lépésük eredményé-ről, ha a többség p á r t o l j a — legalább az összejö-vetelt illetőleg — kezdeményüket : t e g y é k át az erre szükséges elsölépések megtételét a néptanítók második nagygyűlésének előkészítő bizottságához Dudapestre. A többiről majd beszélhetünk, ha együtt vagyunk. Hogy azonban már ez első g y ű -lésünknek is legyen valami eredménye, jó lesz bizonyos p o n t o k a t megállapítani a tanácskozások alapjául s ezeket előre közölni a képezdei t a n á r -testületekkel , valamint ezek is b e j e l e n t h e t n é k a n e t á n még azokon kivül teendő indítványaikat, értekezéseket a rendezőségnél. E n n é l egyszerűbb és gyakorlatibb kiviteli módot nem tudok. Azt

5 5 K>

pedig, hogy legalább legelső összejövetelünk B u -dapesten legyen , sine qua n o n - n a k tartom, mert itt a közoktatásügyi minisztérium és tanácsnak t a g j a i , eshetőleg megbízottjai is jelen lehetnének tanácskozásainkon, ami pedig nem kis előny.

Hogy végre a szakközlöny eszméjére is reflectál-jak , azt egyelőre nem tartom l e h e t ő n e k ; s épen

azért ó h a j t a n á m , hogy a „Néptanítók l a p j á ' - b a n , amelyet úgyis mindnyájan olvasunk , a tanitóké-pezdék számára á l l a n d ó r o v a t n y i t t a s s á k ; mert a n n a k szükségét, hogy legyen n e k ü n k is iro-dalmi k ö z p o n t u n k , napról napra jobban érezzük, az pedig t a g a d h a t l a n , hogy egy szaklaphoz s - m állunk oly közel, mint épen a „Népt. lapjá'-hoz.

KOZMA F E K E N C Z ,

sz.-kereszturi kép. igazg.