• Nem Talált Eredményt

Számviteli politika

In document KISS ÁRPÁD (Pldal 154-157)

V. Számvitel területei

V.11. Ügyrendi szabályozás jellemzői

V.1.2. Számviteli politika

A számviteli politika a számviteli törvény végrehajtásának formája a vállalkozásnál.

Meg kell határoznia a gazdasági társaságnál alkalmazott számviteli rendszer elveit, sza-bályait, működtetésének rendjét, hogy ennek alapján a gazdálkodó a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet tudjon bemutatni a beszámolójában.

Nem használható taktikai célokra. A számviteli alapelvek szellemét és betűjét ebben is érvényesíteni kell. Elfogadása inkább stratégiai, mint taktikai döntésnek tekinthető. A számviteli törvény nem írja elő, de a szakmában uralkodó vélemény szerint jobb, ha el-fogadása a tag/közgyűlés hatáskörébe tartozik, a vállalkozás ügyvezetése helyett. Az ügyvezetés kötelezettsége, hogy a gazdasági társaság megalakulásától számított 90 na-pon belül, írásos formában elkészítse és elfogadtassa a számviteli politikát. A szabályzat nyilvánosságát a törvény speciálisan szabályozza. Az egészet nem kell nyilvánosságra hozni, de fontosabb elemeit az éves beszámoló kiegészítő mellékletében minden évben be kell mutatni.

A számviteli politika és a számviteli alapelvek kapcsolata a számviteli törvénynek a vál-lalkozás ügyviteli tevékenységére gyakorolt közvetlen hatását fejezi ki. Az összefüggés kimutatható az okirat kötelező tartalmában.

1. A vállalkozás bemutatása. A számviteli törvény és gyakorlat a tevékenységi kör, az alapítás évének, a vállalkozás székhelyének, telephelyeinek, vállalkozói csoportban elfoglalt helyének rögzítését tartja szükségesnek. Kapcsolódó számviteli alapelv: vi-lágosság elve.

2. Döntés a beszámoló (éves beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló, mikrogazdál-kodói egyszerűsített éves beszámoló, konszolidált beszámoló), és a könyvvezetés (pénzügyi számvitel, vezetői számvitel) formájáról. Kapcsolódó számviteli alapel-vek: lényegesség elve, világosság elve.

3. Döntés a mérleg és az eredménykimutatás típusáról, kapcsolatáról. Kapcsolódó számviteli alapelvek: lényegesség elve, világosság elve.

155

4. Döntés a kiegészítő melléklet és az üzleti jelentés tagolásáról. Kapcsolódó számviteli alapelvek: lényegesség elve, világosság elve.

5. A beszámolókészítés időpontjának helyes megválasztása és következetes alkalmazá-sa. Kapcsolódó számviteli alapelvek: összemérés elve, teljesség elve, óvatosság elve, valódiság elve, időbeli elhatárolás elve.

6. A számviteli törvényben előírt változások átvezetésére kialakított garanciák. Kapcso-lódó számviteli alapelvek: valódiság elve, következetesség elve, világosság elve, lé-nyegesség elve.

7. Az alapítás-átszervezés aktiválásáról szóló döntés szempontjai. A számviteli törvény szerint a vállalkozás döntheti el, hogy az alapításkor, a vállalkozás jelentősebb át-szervezésekor felmerült költségeket elszámolja az üzleti évben az eredmény terhére, vagy vagyonnövekedésként az immateriális javak között aktiválja. Kapcsolódó számviteli alapelvek: óvatosság elve, következetesség elve.

8. A kísérleti fejlesztés aktivált értéke mérlegsor tartalmának leírása. Kapcsolódó szám-viteli alapelvek: óvatosság elve, következetesség elve, összemérés elve.

9. Tárgyi eszközök minősítésének, besorolásának szabályai. Kapcsolódó számviteli alapelvek: valódiság elve, következetesség elve, összemérés elve.

10. Értékpapírok minősítésének, besorolásának szabályai. Kapcsolódó számviteli alapel-vek: valódiság elve, következetesség elve, összemérés elve.

11. Kapcsolt vállalkozás és az egyéb részesedési viszony elkülönítésének szabályai.

Kapcsolódó számviteli alapelvek: lényegesség elve, valódiság elve, következetesség elve.

12. Az időbeli elhatárolások tételeinek kijelölése. Kapcsolódó számviteli alapelvek:

összemérés elve, időbeli elhatárolás elve, világosság elve.

13. Az időbeli elhatárolások dokumentációs technikájának leírása. Kapcsolódó számvi-teli alapelvek: világosság elve, időbeli elhatárolás elve.

14. Az aránytalanul magas költséggel előállítható információk körének meghatározása.

Kapcsolódó számviteli alapelvek: költség-haszon összemérésének elve, lényegesség elve, teljesség elve, óvatosság elve.

15. Az egységes számlakeretre építve a bevételek és költségek helyes, a vállalati sajátos-ságoknak megfelelő részletezése. Kapcsolódó számviteli alapelvek: valódiság elve, lényegesség elve, következetesség elve, összemérés elve.

16. A könyvvezetés áttekinthetőségének és ellenőrizhetőségének biztosítása. Kapcsolódó számviteli alapelvek: világosság elve, egyedi értékelés elve.

17. A számlarend, a főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartások kapcsolatának a vállalkozás sajátosságainak megfelelő szabályozása. Kapcsolódó számviteli alapel-vek: valódiság elve, bruttó elszámolás elve.

156

18. A leltár, a főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartások egyeztetési lehetősé-geinek kialakítása. Kapcsolódó számviteli alapelvek: világosság elve, valódiság elve, egyedi értékelés elve.

19. Az időbeli elhatárolások elszámolásának szabályozása a számlarendben. Kapcsolódó számviteli alapelvek: időbeli lehatárolás elve, világosság elve, valódiság elve, követ-kezetesség elve.

20. A vállalkozásnál előforduló különleges ügyletek elszámolási szabályainak rögzítése.

Kapcsolódó számviteli alapelvek: tartalom elsődlegessége a formával szemben elve, teljesség elve, valódiság elve, óvatosság elve, lényegesség elve, következetesség el-ve.

21. Könyvviteli zárlat szabályozása. A számviteli politikának tartalmaznia kell a mérleg-fordulónaphoz köthető könyvvezetési, értékelési szabályokat, ütemezésüket a szük-séges adatszolgáltatások körét, felelőseit. Kapcsolódó számviteli alapelvek: időbeli elhatárolás elve, lényegesség elve, valódiság elve, óvatosság elve, összemérés elve, egyedi értékelés elve.

22. A vagyonelemek jellegének megfelelő értékelési eljárások, módszerek, lényegességi küszöbértékek megválasztása. Kapcsolódó számviteli alapelvek: vállalkozás folyta-tásának elve, valódiság elve, óvatosság elve, egyedi értékelés elve.

23. A lényeges, jelentős, nem lényeges, nem jelentős, kivételes nagyságú vagy előfordu-lású bevételek, költségek, ráfordítások megállapításához használt módszerek, elvek leírása. Kapcsolódó számviteli alapelvek: lényegesség elve, költség haszon összemé-rés elve.

24. Az értékelési és eredmény számbavételi elvek folytonosságának garantálása. Kap-csolódó számviteli alapelvek: következetesség elve, folytonosság elve.

25. Az értékcsökkenések, értékvesztések elszámolásának, a céltartalék képzésének sza-bályozása. Kapcsolódó számviteli alapelvek: valódiság elve, óvatosság elve, lénye-gesség elve, következetesség elve, összemérés elve, bruttó elszámolás elve, egyedi értékelés elve.

26. Az eszközök és források leltározásának szabályozása. Kapcsolódó számviteli alapel-vek: valódiság elve, egyedi értékelés elve.

27. A kiegészítő, részletező információk teljes és helyes kiválasztása. Kapcsolódó szám-viteli alapelvek: teljesség elve, lényegesség elve, világosság elve.

28. Az egymást követő éves beszámolók összehasonlíthatóságának biztosításához a kie-gészítő melléklet tartalmának leírása. Kapcsolódó számviteli alapelvek: következe-tesség elve, folytonosság elve.

29. A záró és nyitó adatok egyezőségének biztosításához szükséges eljárások. Kapcsoló-dó számviteli alapelvek: folytonosság elve, világosság elve.

157

In document KISS ÁRPÁD (Pldal 154-157)