• Nem Talált Eredményt

REDIGUJE A VYDÀVA UHORSKO KRÁL'OVSKY MINISTER NÄBOZENSTVA A VYUCBY

Ucfiieljski List

REDIGUJE A VYDÀVA UHORSKO KRÁL'OVSKY MINISTER NÄBOZENSTVA A VYUCBY

UVEREJNENIE V RECI SLOVENSKEJ

Z N Á Z O R N O V A N I E P R I U C E N Í P O C T O V A M E R B Y .

Napísal : AUREL GYARMATHY.

Diet'a sa h r a j e s ironia vojaknii na stole.*

Toto diet'a este nechápe mnozstvo troeh voja-kov a sloveni to nevie ani v y j a d r i t ' . Ked' z troeh vojakov jedného nepozorovane od о ber eme, ^ toho hl'adá, giada, «i, lebo v dusi sa mu vybaví obraz predoslej predstavy a srovnanim vidi a vie, ze malo viac a teraz má menej. Toto diet'a nz má predstavu о 3. Túto primitívnu pred-stavu mnozstva ovSeni este nemózeme pouzit' na vyjadrenie i mnozstvo udajúcieh eiselnycli pomerov na úsudky a tvorenie záverov. К tomuto potrebujeme éistú a rozliodnú císelnú predstavu. ku ktorym diet'a dospeje len po skladani a rozoberaní císelnych pred s ta v.

Ciselné predstavy a ciselné pojmy na tomto stupni vyvoja, mőzeme poskytovat' len metodou znázorñovacou.

Nepo strada tel'ná slozka vyucovania poctov a merby V I. triede je p r i a m e znázorñovanie.

Znázorñovanie je tedy priame, ked' císla, ieh obsali, ich variacie a vzájomny pomer znázor-ñujeme na konkrétnyeh predmetocli, podl'a toho tento spősob nazyvame a j vecnym rátanini. Najjedrioduchsie prostriedky vecného ratania sú: prsty, gul'ky, palicky, kamienky, gastany, zkrátka kazdy taky predmet, ktorym sa l'ahko pracuje a ku ktorym sa l'ahko dosta-n eme.

Uz a j V minulosti, ale a j v dnesnej dobe je V módé „vynález" rőznych pocitadiel. Néni pochi tym „vynálezom", ktoi-é vynálezci overo-лаП len ]ireto, aby ich poőitadlo, lebo ich iny znázorñovaci prostriedok vol'akto neoprávnene pouzíval. Nie nesvedei lepsie o malej cene tychto najviac prekombanovanych, prílis umele sosta-venych prostriedkov, ako tá okolnost'. ze sa v skolácli vő bee nerozsirily. Hociktorú len sám vynálezea pouziva, a j vtedy, ked' na populari-záciu vynálezu pouzil kazdy prostriedok. Jediné pocitadlo mámé, ktoré j e jednoduché, prirodzené a preto sa a j nachádza v kazdej skole a to je s I í'ikryvaeiou tabul'ou obstarané tzv. ruské pocitadlo. Nie lio nehahradí. Najlepsie je to ruské pocitadlo, ktoré m á z 10 guliek polo-vicu bielu a druhú polopolo-vicu ciernu. lebo cer-лепй.

P o p r i ruskom pocitadle najnevsie vel'kej obl'ube sa tesi i takzvaná lepiaca tabul'a.

Skladá sa z dosky, alebo z kartonového papiéra polepenej súknom (flanelom, lebo pod.) na ktorú sa prilepia krúzky shotovené z

jiodob-neho materiali!. Tento prostriedok si niöze

ucitel' a j sám zhotovit'. #

V I. triede nepostrádatel'nym znázorñovaciin prostriedkoni je meter, na ktorom sú poznacené centimetre. Z dutych mier nepodmienecne po-trebújeme liter a deciliter, z vazkovyeh mier kilojíram a dekagram. Okrem tychto kazdé iliet'a nech má z papiéra shotovené merítko, na ktorom j e naznaceny, ovsem ked' sú s tymi u¿

deti oboznámené. a j decimeter a eentimeter. Na i .eranie v triede, na dyore a na ulici máme 3- 4 m dlhy gpagát na ktorom sú metre nazna-cené s uzlom, lebo n e j a k o u zivou barvou.

Dvojako mőzeme pouiíit' predmety urcené na vecné rátanie. P r v y spősob je ten, ked' s nini pracuje ucitel'. Vtedy sa deti len d í v a j u na to.

co ucitel' ukazuje. P r i tomto spősobe vania d b a j m e na to, aby prostriedky znázorño-vania boly tak vel'ké, aby ich cebi trieda videla a o nich nadobudla si cisty a jasny obraz.

Najcastejsí takyto znázorñovaci prostriedok je ]iráve r u s k é pocitadlo a lepiaca tabul'a s krúzkami. Popri tychto ucitel' casto pouziva pri znázorñovani i knizky, písanky a podobné predmety.

D r u h y spősob znázorñovaci je t. zv. cinné znázorñovanie, ktoré je zalozené na tom, ze kazdému diet'at'u dame do r u k y predmet, s ktorym sami praeujú, tvoria ciselné rady, pomery a variacie. Toto öinné znázorñovanie má nepochybne vel'kú pedagogickú hodnotn.

Skúsenost' nás nei ovsem tonni, ze tento spősob sa dà pouzit' s vysledkom len v skolácli s nor-ia ál nym poctom doti. Tani. kde ucitel' za k r á t k u dobu vie skontrolovat', íirehliadnut' p r á c u (leti a iirípadné chyby navedenim l'ahko opravi. Л"

triedách s hojnym íioctom deti, tento spősob znázorñovania zvlást' n a zaciatku skolského roku, s a s t r e t á v a s mnohymi t'azkost'ami. Svedo-nVity ucitel'. ktory pozná cenu cinného zná-zorñovania, siiazi sa odvrátit' tieto t'azkosti zo vsetkyeh svojich sii. Keby to bolo nemozné, stratu sa snazí nahradit' tak, ze do p r á c i zná-zorñovania, ktoré sa deje len s jednym pred-metom, snazí sa kazdym moznym spősobom zapojit' célú triedu.

P r i vyucovaní poctov a merby v T. triede neznázorñujeme len, demonstratovanini, lebo cinnym spősobom, ale a j podl'a sluchu, aby о mnozstve a o jeho premene a pomeru, diet'a si nadobudlo cím jasnejsie predstavy. Pomocou

UCITEL'SKÉ N OVIN Y 1944. 8. CtSLO. 117

sluehu mòzeme znázorñovat' na pr. klepnutím, pískaním, lebo vysloveníni nejakej lilásky.

Zadelením hlások do éasovej medzery zná-zorñujeme císelnó rady. N a príklad. Pozorujte kol'ko klepnem! — hovorím a 2, 3, 4. atd'. klep-íiein, n a j p r v v pomalom, potom v rychlejsom tempe. Mòzeme znázorñovat' a j séítanie. Na pr.

Pozornjte, kol'ko klepnem! — bovorím a klep-nem 2, drzím malú prestávku a zase klepklep-nem 2.

Podobne mòzeme znázorñovat' doplñanie, na pr.

kol'ko klepnem?.— pytam sa a klepnein tri. Ked' eheem klepnút' 5, kol'ko mám este klepnút'?

Mòzeme znázorüit' a j násobenie. Na pr.

Kol'ko ráz som klepal tri? — pytam sa a 2 krát 3 klepnem. Dohronuulv som kol'ko klep-inil?

Ako za preklenutie medzi vecnyrn r á t a n í m s pomenovanynii císlami musime zapojit' a j zná-zornenie s lireslením, к tonni poiizívame na tabul'u l'ahko znázornit' sa dajúce typové kresby. Takéto kresby sú: kura, macka, zajac, ryba, vták, vojak, trpaslík, ovoeie, kvet atd'.

Ked' tymito znázorñujeme niektory poctovy vykon, jednotlivé skupiny kreslinie s barevnou kriedou preto, aby o jednotlivych cinitel'och maly deti jasny obraz. Mòze sa vyskytnút' prípad, ked' viaekrát uakreslené kuriatko, zaja-cik, atd'. ten isty pohyb má vyjad rovat'. Na pr.

ked' císelny rad elicerne znázorñovat' na rade kúriátok, tedy vsetky kuriatka niusia byt' kreslené v podobe jak u t e k a j ú , zobajú atd'. a niusia byt' znázornené v rovnakej vel'kosti preto, lebo tu chceme podat' jednotny obraz o ninozstve, co by nám rozlicné podoby a veli-kosti porusily. Ovsem a j také pripady budú, ked' leu rozné pohyby znázorñujúce kresby mòzu. podat' ciel'u dostatocné znázornenie. Na pr. zo 6 kúriátok 3 tak kreslíme, ako pijú a 3 ako zobajú.

К vytvoreniu císelnych pojinov popri vec-íioiii znázorñovaní a kreslení typov, uzívame ¡ císelnó obrazy. Císelné obrazy sú dvojaké:

prírodzené a umelé. Prírodzené sú tie, ktoré sa vyskytujú pravidel'no v prírode a nezmeniterne.

Na pr. jedno slnko, dve nohy sliepky, trojlistá d'ateliua, styri noliy barana, piit' prstov ruky.

sest nòh cbrústa, osem nòli pavúka, atd'. Tieto pri vytváraní císelnych po.jmov znázorñujme n a j p r v vo skutoőnosti, potom nakreslením.

Umelé císelnó obrazy mòzeme poskytovat' usporiadaním tych predmetov, ktorymi zná-zorñovanie prevádzame. Na pr. 5 kusov gaSta-nov, lebo 5 krúzkov v tol'kych podobácb vykladáme a dame vykladat', v kol'kych je to

¡en mozné.

P r i vytvorení císelnych pojmov u veeného znázorñovania, vel'mi casto sa uzívaju císelné kruhy sostavené z bodiek, kruhov a ciar. Ülohou tychto je, ze to nmozstvo, ktoré meno císliee znací, diet'a necli okamzite spatri a spozná.

'Poto sa ovsem len t g j y móze stat', ked' císelny obraz tvoriace bodky, kruhy, ciary sostavi me urcitou pravidel'nost'ou. Císelny obraz 1 a 2

( . ) ( . . ) sa pozná hez akejkol'vek t'azkosti.

Císelny obraz 3 sa uz l'ahsie poehopí, ked' 2 bodky sú llore a 1 pod nim ('.), ako ked' sú vsetky 3 vedl'a seba (...), alebo sú v podobe uhlu (:.) umiestnené. Najl'ahsie poehopitel'ná podoba císelného obrazu 4 je stvorec (::). Ked' do stredu stvorca sa umftestní j e d n a bodka (:•:), tedy dostaneme císelny obraz 5, ktory je li a j preh l'a d nej sí a najlepsie sa z a r y j e do palliati. V kiiihu od 5 do 9 sa tak sostavia na.jl'ahsio císelné obrazy, ze obraz 5 zostane a к tonni sa pridá öíselny obraz 1, 2, 3, 4, v najprehl'adnejsej podobe. Skúsenost' nás ucí, ze diet'a císelny obraz do 5 l'ahko poehopí a v n í m a ich za niekol'ko okamzikov. Od 5 do 9 uz t'azsie, kym císelny obraz 10. ktory sa skladá z císelnych obrazov dvoch piitiek je opäf l'ahko pochopitel'ny. Císelné obrazy nad 10 uz t'azsie vníma diet'a. ale predsa ich uzívame s dobrym vysledkom.

Pri vytváraní, císelnych pojmov je nutné

\ ytvárat' popri pravidel'nych císelnych obrazov i nepravidel'né císelné obrazy. P r á v e preto r.kázme císelné obrazy ]>odl'a ijioznosti vo viacerych podobách. P r i sostavení tychto za-mestnajme a j deti, aby ony nie len prijímaníni hotovych obrazov, alei od tobo viac cennejsou samostatnou prácou, kombinovaním prisly к císelnym pojmom. Pretoze variacie bodiek domina sú najdokoiialejsie císelné obrazy. preto niekedy a j tieto ukazujme.

Znázorñovanie pomocou císelnych obrazov inózeme pouzit' i p r i rozsirovaní císelného kruhu, pri rozoberaní císiel, pri sostavení císelného radu i pri znázorñovaní bárs ktorého poctového vykonu. Ked' jednotny obraz chceme poskytnút' o císelnom obraze, tedy lio kreslíme s jednobarevnou kriedou. Ked' chceme zná-zorñovat' císelné rady, rozklad císiel, alebo iioc-tové vykony, tedy jednotlivé bodky, lebo skupiny barevnou kriedou zakreslujme na

tabul'u, P r á v e tak mòzeme pouzit' p r i znázor-ñovaní rózñobarevné lepiace tabule s krúzkani.

Ako vidíme, pri vycovaní poctov názorño-vanie je nepostrádatél'né. Nesmieme si vsak myslet', ze predstava kazdého císla sa nám vyjaví лт dusi pomocou císelnych obrazov.

Vzt'ahuje sa to leu snád' na prvych 10 císiel, pot'azne pri správnom usporiadaní snád' na úii-la do 20. Znázorñovanie od 20 väcsich císiel je uz celkoin neurcité. Na pr. o císlo 873 uz podl'a názoru nemòzeme si nadobudnút' jasnú, urcitú predstavu. Toto vytvára uz nasa dusa nejakou nevypátratel'nou cinnost'ou, mozná, ze i zo sto óinitel'ov. Toto vytváranie bezpodmSeneCne pri vyucovaní treba napomáhat' názorñovaním. Na pr. predstavu císla 873 tak, ze 8 stoviek, 7 desiatok a 3 jednotky zvlást' a zvláSt' znázorñujeme a tychto troch cinitel'ov shrnieme. Z tychto vidíme, ze císla nie sú hotové zjavy a ani zná-zorñujúce obrazy, ale také pojmy, ktoré vzni-kajú vyrátaním a pomocou poítovych vykonov.

Tomuto napomáhajme znázorñovaním.

118 1944. 8. C1SL0. UCl TEL'SKÉ N OVIN Y

V Y C H O V A К P R O D U K T Í V N E J PRÁCI.

Kto pozornost'ou sleduje vychovné smery uasej doby, ton vidi, ze a j heslá, vzt'ahujúce s a na vychovu, len tak lietajú vo vzduchu.

Najrozsírenejsím lieslom je vychova к pro-duktívnej práei. J e to najhlavnejsou zia-dost'ou zmenenej doby a skola sa vzdy prispősobila ziadostiam doby. To vsak nezna-mená, ze vsetko prijme, co hodia do davu neobjasnené heslá „l'ud blaziacich idei." Vy-chovu к prodnktívnej práei vsak musíme prijat', co vlastne nie je ani nie novèllo, ved' ju uz viac nez od polstorocia hlásame pod rőznymi heslami. Raz ju pocujeme pod názvom:

vychova к praktickému zivotu, inokedy ako vychova к tvorivej práei a zas pod názvom cinná vyueba. J e bezpochybné, ze sa to nz kde

— tu dostalo a j do skòl, ale e§te vzdy nie v takej miere, ako by to táto vázná ziadost' zaslúzila.

Teraz by.sme asi takto vyjadrili myslicnku vychovy к produktívnej práci: To, aby skola podávala dnesnú vzdelanost' a potrebné ve-domosti, móze byt' len jednou z úloh skoly. Od toho je dòlezitejSie to, aby sily duse zväcsovala natol'ko, aby poznatky nezostaly v nej mrtvym kapitálom, ale aby s vyvinutymi tvorivymi silami zadost'ucinila tomu, co vyzadujo zivot.

Ale nie len osud jednotlivca závisí od vyvinutosti produktívnych síi, ale a.i osud národa. Dneskajsie kulturál ne svetové zápasy

pősobia, ze vyvin a budúenost' národa zabezpe-cuje len produktívna práca. Vseobecná vzdela-nost' a rychlost' pokroku vyzadujú, aby sme v národe skryté energie lepsie vyuzitkovali, ich na povreh priniesli a do práce postavili. To je potom zvel'ad'ovaním energie v prospech národa, ktoré sa deje vychovou к produktívnej práei. A táto vychova je úlohou skòl, medzi nimi a j l'udovych skől.

Prvou otázkou vychovy le produktívnej práei je: je diet'a schopné tvorit', dójst' na nové myälienky, na plodné ciny? Odpoved' na túto otázku dnes nie je sporná, lebo sme uz dávno odmietli tú zásadu, ze diet'a je schopné len opisovat', napodobñovat', prijímat' a z nauceného odpovedat'. Dnes uz vienie, ze a j v dusi diet'at'a zije túzba po cinnosti, po tvorení.

co musíme vyuzit' nielen v kruhu jednotlivych prednietov, ale pocas celej nasej vychovy.

Ked' to robinie, zadost'uciníme poziadavkám vychovy к produktívnej práei.

Druhou otázkou je to, na akom území mózemo uskutocnit' myslienku vychovy к pro-duktivite. TiVto otázka este vzdy caká na objasnenie. Tol'ko uz v5ak vienie. ze to bude súviset' s nasini d'alsím zivotom. Musíme vsak о to dbat', aby sa nesnízil к vecnému zivotu.

Musíme sa snazit', aby dusevny evet produk-tívneho cloveka sa eelkom presiakol mravnymi hodnotami, ktoré sú vlastníctvom ideálnebo l'udského typu.

V Y C H O V Á V A N I E V O L E .

Akú liodnotu má clovck z hl'adiska l'udskej spolocnosti a mravnélio zivota, ukázu jeho ciny. Preto hlása veda vychovy, aby smo vychovávali l'udì, vediacieh správne konat'.

Obsah cinov podáva vzdy akost' a vyvinutost' logického a etického zivota, ale pohyñajúcim zivloin cinov je vzdy vől'a. Preto mámé v centrum cinov postavit' vychovu vóle.

Chovanie kazdého cloveka závisí od jeho vóle. Vplyva to a j na cely jeho zivot.

Prvou na§ou úlohou je teda to, aby sme vychovávali l'udì silnej vñle, l'udì vytrvalych.

Musíme dosiahnut' to, aby clovek vzdy konai dobre a správne. A toto konanie necli závisí od jeho vole. Taky cin, ktory nezávisí od volé cloveka, ktory nie je vedeny rozumom, co nie vedóme, nárokom koná niekto, nemoze byt' ci-nom mravnym.

Pri vyehove sa musíme snazit', aby diet'a jasne, vedonie, nárokom chcelo mravne, správne konat'. Nech nie je otrokom svojich pudov, náruzivostí a vásni. Nech nekoná pod vlivom jednotlivych momentov, ale podl'a urcitych, mravnych zásad, vyvinutych v jeho dusi a nech

tieto zásady usmerñujú jeho ciny a j vtedy.

ked' nie je prílezitost' к premysleniu cinov, ale musi sa konat' pod vlivom momentov. Tieto zásady nech presiaknu célú bytost' diet'at'a.

aby a j podvedome vplyvaly a usmerüujúc pő-sobily na jeho ciny.

Ako sa to moze dosiahnut"? To je najhlav-nejsím probléniou vychovy лгб1е. J e to a j najt'azsou ciastkou celej nagej vychovy. Mnohi to povazujú za nemoznú úloh'u, lebo uznávajú.

zo väcsinu l'udskych cinov regulujú jeho pudy.

Naproti tomu kazdy ti-iezvy vychovávatel' má uznávat', ze jednou hlavnou slozkou vychovy je nie to, aby pudy utlacila do pozadia, бо je v silnej spojitosti s vychovou a zosilnovaním vóle.

К vyehove vóle vzdy n a j d e ucitel' príle-zitosti. Prostriedky к komu udávajú vzdy situácie. To móze byt' rozkazom, nútením.

karhaním, ale ani to nemoze ist' do nekoneína.

Najlepsím prostriedkom vychovy vóle je vyehovávanie к mravnym náhl'adom, co sa má zacat' uz v spojitosti s vyvíjaním rozmys-l'ania a musi pokracovat' po celej vyehove. .

При до ra.

ОЬМДЕСЯТЬСЪМЫЙ Р О К Ъ . 8. ЧИСЛО. БУДАПЕШТЪ. ДНЯ 15. АПРИЛА 1944.

ВЪСТНИКЪ НАРОДНЫХЪ УЧИТЕЛЁВЪ

Р Е Д А Г У Е И В Ы Д А Е М. К О Р . М И Н И С Т Е Р С Т В О К У Л Ь Т А И Н А Р . П Р О С В Ъ Ч Е Н Я

П У Б Л И К А Ц 1 1 > н а р у с ь к о м ъ я з ы ц - ь

Т У Б Е Р К О Л О З А .

ИРИРОДО-, ГОСПОДАРСТВОЗНАВСГВО И ГИГИЕНА В Ъ VI. КЛАССЪ.

Наиисавъ: И О С И Ф Ъ Чехъ.

П р е д м е т о в а ц ' Ь л ь : Познакомлешемъ ту-берколозы укажу на розширеше ей и на ве-лику онастность котра изъ ней вплывае на оди-ниц'Ь и на народъ и познакомляю нротиту-берколозну оборону.

В ы х о в н а ц 4 л ь : Возбуджую чувство до снольности и патрютичне чувство.

(Познамка : Учу на двохъ годннахъ, або на д в о х ъ повгодипахъ).

У Ч Е Б Н Ы Й П Л А Н Ъ :

П р и г о т о в л е н и е : а) Заинтересоваше.

b ) Перехилеше.

c) Назначеня ц'Ьли.

П е р е д а ш е м а т е р 1 а л а : а) Туберколоза народна хворота. Ь) Что спричинюе

туберко-• л о з у ? с) Пустошеше туберколозы в организм^, d) Я к ъ розширяеся туберколоза? е) Якъ обо-ряняймеся нротивъ з а р а з ы ? f) Ци можно од-Ь-дичити туберколозу ? g) Организмъ бореся нро-тивъ туберколозы. h ) Знаки хвороты. i) Ци можно л'Ьчити туберколозу ? j) Нротивъ тубер-колозы бореся держава и суснольность.

З а у п р а ж н е ш е : а) Совокуплеше.

L) Углублеше.

с) Читаше.

В Ы Р О Б Л Е Н Ы Й П Л А Н Ъ : 1 1 р и г о т о в л е н 1 е .

а) З а и н т е р е с о в а ш е . Вы вже училися яро ногачске нещастя. Кто намятае на то сколько людей числило мала, але хоробро нападаюче войско? Было ихъ ледви 20.000. Лише пару людей спаслося, мала армада цЬлкомъ зничто-жилася на могачской ровнинЪ. Чудоватпся бу-дете, коли кажу, что больше нещастя одъ мо-гачкого приносить на насъ оденъ и одъ турковъ сильнейший непр1ятель. То есть т у б е р -к о л о з а , с-корочено т б ц (tbc).

Ся страшна хворота больше ж е р т ъ за-берае, я к ъ вс4 инпгЬ заразливЬ хвороты вёдно.

Союзниковъ мае и лежи людми. Неукость а недбалость. Лише одно оружие есть противъ ней : познаше. Коли не знаеме б'Ьду, не знаеме ей двыча-Ь, тайны, не знаеме оборонятися про-тивъ ней.

1) П е р о х и л е н я . Ци любили бы позпати нашъ народъ найлЬнше выгубляючу хвороту и научитися противъ ней оборонятися ?

с) Н а з н а ч е н я ц Ъ л и . ГоворЬмъ про н е й ! Возьм1>ть свой роботнЬ зошиты ! Я пишу, на таблу, вы въ зошить заглав!е: Туберколоза (тбц).

Н е р е д а н 1 е м а т е р 1 а л а .

а) Т у б е р к о л о з а е с т ь н а р о д н а х в о -р о т а . Тубе-рколоза есть майже такою давною хворотою, я к ъ человечество. Лише ей зничто-женя суть больше в ъ нашомъ столЬтю, я к ъ давно. Что думаете чому се такъ есть ? Жиеме переповненМше н с я к ъ л1шше шириться зараза.

Днесь, на жаль, т а к ъ розширнлася, что стала н а р о д н о ю х в о р о т о ю . Кождый семый чо-л о в Ь к ъ въ нашой отчизн'Ь умре в ъ сей х в о р о т у

Въ день п в ночи в кождой 25 мпнутй умре оденъ-оденъ чолов'Ькъ в туберколоза. Денно 57, рочно приблнзно 21.000. Ц ^ л е мале MÍ-стечко. Я напишу на таблу, вы роботныи зо-ш и т ъ : Туберколоза народна хворота Что еще можеме паппсати? Рочно знпчтожить 21.000 жнвотовъ въ нашой отчизнЬ.

L) Ч т о е н р и ч и н я е т у б е р к о л о з у ? Что може спричинятп сю хвороту ? — Бацилы. — Что суть ТЬ б а ц и л ы ? — AHÍ не комахи, анГЬ не черваки але — рослины. — Свободнымъ окомъ не, але только микроскопомъ можеме вид4ти премал'Ь грибы. Про ихъ невидимо ма-ленькость не могли противъ нихъ зачати бойо-вати доки оденъ великий л е к а р ь нЬмцевъ Ро-бертъ Кохъ не найшовъ ихъ въ харкотин^

хворого чолов^ка. Ученй, зналц4 постановили про нихъ, что они суть жпвотн'Ь, але не зв'Ьр-ята, але ростлины. Сякъ рушатися не знае.

Розносить ихъ в ^ т е р ъ и порохъ. Интересно ихъ свойство есть, что суть O 6 B Í T Í въ воскову оболону, котра ихъ обороняе. Изъ тымъ спри-чинить десинФекцгЬ много тяжкости. Въ 70Е

горячомъ воздус'Ь, n a p i , водЬ за 10 минутъ, въ 10° студени за 6 тыждневъ, въ харкотин^, въ iiopoc'L за мЪсяц'Ь знае поддержатп свое житя. Сильно губить ихъ соняшный пром-Ьнь, котрый забйе кождый бацнлъ. Бацилы тубер-колозы зато люблять жити въ темныхъ,

без-1 2 0 без-1944. ЧИСЛО Н О . 8. В ' Ь С Т Н И К Ъ Н А Р О Д Н Ы Х Ъ У Ч И Т Е Л Е В Ъ сонечныхъ HeBUBÍTpeHHXb, в о х к и х ъ

м'Ьстно-с т я х ъ . З а т о доетануть м'Ьстно-сю хвороту л ю д е жиющ'Ь в ъ нечистыхъ, темныхъ, вохкихъ к в а р т и р а х ъ .

Ч т о иапишеме на таблу и въ зошиты ? Туберколозу спричиняють бацилы. Н а й ш о в ъ ихъ Р о б е р т ъ Кохъ. И х ъ найболыпимъ неир1ятелемъ есть соняшный промйнь.

с) П у с т о ш е н я б а ц н л о в ъ в ъ о р г а -н и з м 4 . К о л и c e d i бацилы д а я к ъ д о с т а -н у т ь с я до людского организма и в г н Ь з д я т ь с я въ д а к о т р ы й органъ и спричинять т а м ъ ил'Ь-сненя т . е. c u p i гузикн. Н а й ч а с т М ш е вдых-неме и х ъ черезъ н о с ъ и р о т ъ до илюца и сирп-чинять т у б е р к о л о з у и л ю ц а . Се есть най-опасн'Ьйша якость туберколозы. П р а в е тому бере найбольше ж е р т в ъ изъ людей. Ся т я ж к а х в о р о т а мае много имя : сухота, г а х о т к а , ген-т и к а и ген-т. д.

Бацилы нападають на легки злы чай но въ в е р ш к а х ъ . — Где суть вершки н л ю ц ъ ? — Укажи Иване ! — C e c í части суть найгорше выветрен!) части нлюцъ и суть д у ж е сио-с о б н ^ на носио-селеня бацнловъ. Я к ъ сио-се мо-жеме попередитп? — Н а свЬжомъ воздус'Ь чимъ част'Ьйше вдыхн1;мъ глубоко. — Не сидЬмъ криво !

Станеся, что бацилы изъ л е г к о в ъ доста-нуться до жплъ, одки рознесуться в ъ рЪжн±

органы и спричинять туберколозу костей, по-чокъ, нечйнкн, чиколотокъ и иншЬ т я ж к Ь ту-берколотичпЬ з а х в о р е н я . И горбатость есть о е т а н к о м ъ туберколотнчного захвореня.

К о л и бацилы д о с т а н у т ь с я д о гортанкн, до-с т а н е чолов'Ькъ туберколозу гортанки, або до к и ш о к ъ , тогда туберколозу кишокъ. Брамою инФекцН; може бытн и шкура. В ъ т о м ъ припадЪ говориме про нагакурну туберколозу.

Кромы высшесписаныхъ х о т ь г д е въ люд-с к о м ъ T ' J u t можуть бацилы олюд-с'Ьлюд-сти переведуть с т р а ш н е зничтоженя.

Что маеме панисати въ з о ш и т ы ? — Ба-цилы в ъ хоть к о т р о й части г Ь л а можуть осв-ети и сиричинити туберколотичне захвореня.

— Як"Ь ? — Суху хвороту, туберколозу костей почокъ, печ'Ьнки, чиколотокъ, шкуры и т. д.

d) Я к ъ р о з ш н р я е с я т у б е р к о л о з а ? Чтобы мы знали оборонятися, маеме познати г д е ж д е на нас н а й б о л ы п а о и а с н о с т ? — Бы что думаете ? — Туберколоза е с т ь о д н а изъ най-л'Ьнше заразуючнхъ хворотъ, найопасн'Ьйшиймъ ж е р е л о м ъ есть хворый чолов'Ькъ, бо денно 4 — 5 миллноновъ б а ц н л о в ъ в ы д а е и з ъ себе че-р е з ъ вынлювъ. Слпна и х а че-р к о т и н а есть, повна с т о - а стотисяча бацилами. Чиханка и к а ш л я н я рознесе въ воздус'Ь бацилы на 1 х/г— 2 метры, котр'Ь потому вдыхне здоровый чолов'Ькъ. Хар-котину розтовптаеме, занесеме в ъ квартиру, где они высхнуть и въ воздус'Ь достануються въ н а ш Ь легкЬ. Дуже опаснымъ р о з ш и р п т е л ь е м ъ туберколозы есть муха. С я д е на х а р к о т и н у

ту-берколотика. Ногы И Н Ф Н Щ Ю Т Ь С Я . Н а что с я д е потому (хлЬбъ, молоко, овочъ и т. д.) то з а р а ж у е .

И з в е р и н а може быти ж е р е л о м ъ заразы, если есть туберколотична. Н а й ч а с т М ш е скотЬ з а х в о р и т ь въ т у б е р к о л о з Ь . Коли вумя eaxiìopie, инФищоноване буде молоко, масло, сыръ и т. д .

Напишеме : Н а й о п а с н М ш и й р о з ш и р я т е л ь есть хворый чолов'Ькъ. ( К а ш л я н я , х а р к о т и н а , ч н х а н я , о Gin;]; с р е д с т в а до Ьды). И з в е р я т а роз-ш п р я ю т ь (муха, скотъ).

е) Я к ъ о б о р о н я и м е с я п р о т и в ъ з а -р а з ы . Тепе-рь уже знаете способы -розши-реня бактерШ, коли ]>оздумуете и то можете сказати я к ъ можеме противъ н и х ъ оборонятися.

Хворого маеме выучити н а то, чтобы р а д и с в о и х ъ ближныхъ на кашланя, харкотину ува-ж а в ъ . — Что мае робнтп ? П о д ъ к а ш л а ш е м ъ н а й д е р ж п т ь хусточку, або руку п е р е д ъ р о т ъ н н а й однернеся о д ъ того з ъ кп.чъ говорить.

Дома лише въ нлювачку, на улнц'Ь в ъ хусточку мае нлювати. СесЬ денно маеме чистити, д е -з и н в и щ о в а т и . — З ъ ч и м ъ ? — Выварешемъ.

л у г о м ъ и т. д.

Н а й с о в е р ш е н Ь н ш о ю обороною есть одо-к р е м л е ш е хворого. Я одо-к ъ можеме се п е р е в е с т и ?

— Коли есть т о л ь к о одна комната, постель хворого мае д а л е к о стояти одъ здоровыхъ. З ъ хворымъ не смЬе а н Ь возросый с п а г и ! Сред-с т в а до 'Ьды и п и т я и ручники н'Ькто не Сред-см'Ье ужпвати. Окреме т р е б а одмыти в ъ горячой лу-говой водЬ. Т я ж к о хворого однес'Ьмт. д о боль-н и ц Ь !

Не ходЬмъ туда, где туберколотичнЬ л ю д е жнють, або ходят ь. Коли на улнц'Ь кашляючого, або нлюваючого чоловЬка видпме, одвернЬмся о д ъ него, обойд'Ьмъ его. — Интелигентный чолов'Ькъ ан-Ь т о г д а не илювае на улнц'Ь, або и н д е где и иннгЬ л ю д е звыклн быти, коли здо-ровый.

Тому, что туберколотпчный чолов'Ькъ много п р е д м е т о в ъ (гронгЬ, двер-Ь и т. д.) може И Н Ф И

-цшвати, безъ того, чтобы руку не умыли, не

•Ьжме и не доторшгЬмся до рота.

А протпвъ другого головного вннника, я к ъ можеме оборонятися ? — В ы г у б ^ м ъ и х ъ — Стравы не липгЬмъ не закрычйть. — Овочи номыйме.

З а р а з у изъ молокомъ я к ъ можеме обойти ? М о л о к о л и ш е зварено а пастернзованно пийме.

Что маеме з а з н а ч и т и ? НайлЬпшою обо-роною есть ос.торожлость хворого, одокрем-л е н я и чистота. Н е подокрем-лювай !

f ) Ц и м о ж н о о д д ' Ь д и ч н т п т у б е р к о -л о з у ? Ч а с т о чуеме, что туберко-лозу д а к т о о д д Ь д н ч и в ъ . — Ч т о есть ваше м н Ь ш е про с е ?

— Н е можъ оддЬдпчити. — Ч т о е с т ь причина того, что в с е т а к н цЬлЬ родины выгинуть в ъ въ т у б е р к о л о з Ь ? — З а р а з л и в а околпость. Ч т о маеме дЬлати в ъ т а к о й заразливой околностяхъ народженою дЬтиною ? — Т р е б а взати одъ

ро-В Ъ С ' Г Н И К Ъ Н А Р О Д Н Ы Х Ъ У Ч И Т Е Л Е ро-В Ъ 1944. ЧИСЛО НО. 8. 121 д н т е л е й . Сякъ може статися изъ ней .здоровый

чолов-Ькъ.

НапишЬмъ: туберколозу не можъ оддЬдичпти.

g) О р г а н и з м ъ б о р е е я и р о т и в ъ т у -б е р к о л о з ы . Хоть я к ъ о-бороняеея чолов'Ькъ о д ъ туберколозы, не знае то ц'Ьлкомъ обоийти.

И я, л вы наневно достали вже заразу и все-таки не стали туберколотичными, а н Ь неутя-мнлн сей тайный н а п а д ъ oarcrepifi. Сильный о р г а н и з м ъ зборе бактергЬ. Отжс сама бактергя не е с т ь доста до хвороты. До сего треба и н а г и л ъ организма. — Что думаете кто мае н а к л о н ъ на сю хвороту? — Котр'Ь суть

скло-H O скло-H скло-H Í и не мають нротнетавлнючу силу. Сей н а г и л ъ есть одЬдиченый або здобутый. О д 4 -днченып есть : загальна слабость, узка грудин к л е т к а il т. д. С я к ^ люде иотребнок» осто-рожностею можуть дожнтн довгий в-Ькъ. И з ъ чого состоять ся осторожность ? — Чистота, св'Ьжый воздухъ, рухъ въ природ!;, св'Ьтла, в ы в е т р е н а квартира.

Н а г и л ъ можеме и здобутп. Велику ролю мае при здобутю наклонности нездорова квар-тира, шяность, куреня, недостаточне страво-ìtaHie, голодовани1.

В ъ военныхъ часахъ, якт. и теперь, уна-дае нротнвставность чоловЬка, зболынаесн чи-сло туберколотнчныхъ смерти. — Ч о м у ? — . Воде збкдн'Ьють, недостаточно стравуються.

Маеме еще больше с т а р а т п с я зъ н а ш н м ъ здо-ровльемъ. Часто мае нас обглядати л к к а р ь , дн не н а п а л а на насъ ся страшна хворота.

НапингЬмъ : Окремъ заразы и н а х и л ъ есть потребный до захвореня.

h) З н а к и х в о р о т ы . 'Губерколозою нн-Фнщонованый чолов'Ькъ звычайно дуже помалу, дедви з а м е т н о з а х в о р к е . Сночатку а н Ь хворый не с т а р а е с я пзъ нимъ. Кто изъ васъ чувъ якгЬ суть знаки сей хвороты ? — Слабость, без-а и е т н т н о с т ь . Иозднкпше горячкбез-а, к без-а ш л я н я ; въ ночи нотиться, н дуже скоро змарнЬе хворый.

Хво])ый въ нлечах'ь д а к о л и чувствуе боль.

В ъ найтяжшой часты хвороты подъ, або по к а ш л а н ю плювае кровъ.

К т о бы знавъ переказати ¡IKÍ суть знаки хвороты ? НапингЬмъ : Слабость, безанетнт-ность, кашляня, горячка, ноченя, схудденя, нлюваня крови.

i) Ц и м о ж н о Л ' Ь ч н т и т у б е р к о л о з у ? СесЬ переказанк знаки еще не зНачать. что хворый мае умерти. Хворый ц'Ьлкомъ може вылЪчптнся, коли въ ч а с ъ обернеся до л'Ька.ря il жие послЬ его предипсахъ. НайчастЬйше есть причина смерти то, что хворый лише тогда обернувея до Л'Ькаря, коли было вже нозно.

Что мае, отже, такип чолов'Ькъ робптн, котрып з а м е т и т ь на c o 6 i знаки хвороты ? — М а е сей-часъ обернутися до Л'Ькаря. — К т о знае, где л к ч а т ь туберколотнковъ ? — Въ санаторгях. — Где суть сяк'Ь въ нашой о т ч и з н ^ ? —

Вуда-кеси, Дюла ( B u d a k e s z i , G y u l a ) . НайважнЬйшнмн л'Ькамн на спхъ м 4 с т а х ъ есть чистый, безпо-рошный воздухъ, сонце. добра страва, котр'Ь вернуть организму нротнвставность и о])ганнзмъ побореся зъ тажкою хворотою. Можно Л'Ьчнти туберколозу ? — НанингЬмъ: К о л и въ часъ обернемеся до л е к а р я , можно Л'Ьчнти.

j) II р о т и в ъ т у б е р к о л о з ы б о р e с я д е р ж а в а и с у с п о л ь и о с т ь. Догляданя з д о р о в л я есть ннтересомъ не л и ш е одннпць аде и д('11жавы, бо туберколоза не лише о д ъ р о д н н ъ одбере о т ц о в ъ и т. д., а л е н одъ дер-ж а в и працовптыхъ городер-жановъ и дердер-жаву обо-роняючого вояка. Здоровый н а р о д ъ л к п ш е знае розвйватися, богатЬти. д л я обороны державы больше вояковъ може ставитп, я к ъ народъ, котрого горожане суть хвор-Ь.

Держава все зробить для добро здоровля своихъ горожанъ и стараеся о д о г л я д а н я хво-рыхъ. — А я к ъ ? — Держить чисто улиц!;, заоснуе болниц'Ь, санаторгЬ. Для д'Ьченя б4д-ныхъ въ рЬжб4д-ныхъ частяхъ державы сусполь-ноегь заосновала институты д л я дозераня ту-берколотнчныхъ. Где суть сестры „ З е л е н о г о Хре-с т а " т-Ь ноглядають туберколотнчныхъ и зашлють и х ъ въ сесЬ институты. З а д а р ь достануть лгЬкн, теплом'Ьрь, нлювачку и т. д. Коврочно кождый чолов'Ькъ мавъ бы голоситься на здоровельный дозоръ. Коли найдуть л'ЬкарЬ якусь хвороту, сейчасъ могли взати до .гЬченя.

Иротивъ туберколозы бореся Нротивтубер-колотнчный Краевый Союзъ ( Т . Е . О. Sz. — T u b e r k o l o z i s Elleni O r s z á g o s S z ö v e t s é g ) . В ъ кождомъ родк держить нротивтуберколотичный тыждень. Тогда въ часописахъ появляться статй, плакаты выв-Ьшують и т. д. про се. В'Ьрнымн вояками сего боя суть члены Молодечого Чер-веного Хреста.

Нередъ двома роками народное собрашс п з а к о н ъ П1шнесъ про нротитуберколозну обо-рону. Нередъ супружествомъ есть повннненъ кождый иодвергтнея д'Ькарскому ныс./гЬджованто.

Ся нлановпта оборона може выказатн уже усп-Ьхъ. Нередъ 30 роками рочно 5 0 . 0 0 0 , днесь 21.000 людей забье туберколоза.

НапингЬмъ: Противъ туберколозы бореся д е р ж а в а и народъ. Зеленый Хрестъ. Т . Е . О . Sz.

Молодечий Червеный Хрестъ.

З а ' у п р а ж н е н 1 е. а) С о в о к у п л е ^ е н а о с н о в i н а т а б л у н а п и с а н ы х f>.

b) У г л у б л e il i е. В ъ нашой отчнзнЬ нри-близно 200.000 туберколотиковъ жие, котрк не знають працовати. Вычисл^мъ что я к у утрату мае держава изъ и х ъ з а р о б к а ! — Загально числяч'Ь 150 Р м'Ьсачный заробокъ рочно 360 милноновъ Р утраты указуе ! — Airb не чн-сляч Ь выдатки котр'Ь повстаюгь при лЬченю.

Але и сесЬ уменшають мойно д е р ж а в ы !

c) Ч и т а н я . — Ученя подпераючЬ» e r a r i , даеме перечитати.

л пелra.

S APTEZECISIS APTELEA AN NR. 8. BUDAPEST, 15. APRILIE 1944.