• Nem Talált Eredményt

REDIGUJE A VYDÀVA UHORSKO KRÁL'OVSKY MINISTER NÁBOZENSTVA A VYUCBY

U V E R E J N E N I E V R E C I S L O V E N S K E J

S U C H O T I N Y . ( T U B E R K U L Ó Z A . )

— Prírodné а liospoddrske poznatky v VI. friede.—

Napísal : JOZEF CSEH.

Predmetny ci el': V spojitosti s tuberkulózou poukázem na j e j vel'kú rozsírenost' a na nest'astie, ktoré z n e j vzniká z hl'adiska ,jed-notlivcov a celého národa. Oboznámim deti so spósobnii, ktorymi sa proti n e j chránime.

Vychovny ciel': Zobúdzam a zosilüujein spolocenské a n á r o d n é city.

(Poznámka: P o j e d n á v a m v dvoch hodináeh alebo polhodinách.)

\ Nácrtok vyuco van la:

Príprava:

a) Vzbudenie záujmu.

b) Preklon.

e) Vytycenie c i e f a . Pojednávanie:

a) Tuberkulóza j e l'udová neinoc. ^ b) Co zapríciñuje tuberkulózu?

c) Práca bacila tuberkulózy v l'udskoni tele.

d) Ako sa bacil rozsiruje?

e) Ako sa c h r á n i m e proti nákaze?

f ) Móze sa zdedit' tuberkulóza?

ff) Znaky eboroby.

li) Dà sa tuberkulóza liecit'?

i) L'udská spolocnost' a stát sa bráni proti tuberkulóze.

jNacvicenie:

a) Sűhrn.

b) Vhlbenie.

c) Cítanie.

Vypracovanie:

Príprava:

a) Vzbudenie záujmu. Vy ste sa uz ucili о rnohácsskoni nest'astí. Kto sa na to pamäta, v akom poete boli smeli m a d ' a r s k í vojaci? — Sotva ich bolo 20.000. — Len niekol'ko sa ich zachránilo, ostatní padli na rnohácsskoni poli.

Táto strata je j e d n a z najvücsíeh strát nasej vlasti. Budete sa cudovat', ked' v á m prezradím.

ze este väcsini ilici obyvatel'ov na§ej vlasti jeden nepriatel', viicsí a j od T u r k á . J e to

tuber-luláza alebo l'udove suchotiny, skrátene tbc.

Táto straSná choroba je uz od storocí spoloc-nym nepriatel'om n á s väetk^ch. Viacej im padne v obet', ako vsetkym ostatnym chytl'avym e.lio-robám dohromady. A j spolocníkov má tá cho-roba medzi l'udmi. To je: nevedornost' a ned-balost'. Jedinú zbroj mámé p r o t i nej: poznanie.

Lebo kym néiwznánie nemoe, nevyskúmame j e j zvyky, tajnosti, nevieme pod akymi nias-kami sa zvykne hlásit', nevieme sa proti n e j ani bránit'.

b) Preklon. Radi by ste sa oboznámili s touto nicivou chorobou a chceli by ste sa nsucit', ako sa bránime proti nej?

c) Vytycenie ciel'a: Rozprávajme sa teda о nej! — vezmite si svoje pracovné sosity! J a n a tabul'u, vy do sositu si piste nadpís! Sucho-tiny (tuberkulóza — tbc.).

Pojednávanie:

a) Tuberkulóza je l'udová choroba. Tuber-kulóza je skoro tak starà, ako staré je l'udstvo na zenii. Len v nasoni storocí viacej nicí. ako dávnejsio. Co toho moze byt' prícinou?

Zijeme tesnejsie vedl'a seba a nemoe sa tym viac síri. — Dnes je uz natol'ko rozsírená, ze sa stala l'udovou петосои. V nasej vlasti skoro kazdy siedmy clovek zömre v tuberkulóze.

Na kazdú 25-tu minutu dna i noci padne .jedna tuberkulotická smrt'. Cez den ich zömre 57, rocne asi 21.0(!0. Celé mestecko. Ako by kaz-dorocne vyhynulo jedno mesto, ako n a pr.

Budafok, Diósgyőr, iMezőkövesd, Vác, Gyön-gyös, P á p a , atd'. Za jeden l'udsky zivot milión zivotov znicí táto zakliata choroba. J a napísem na tabul'u, v y si piste do svojit'h sositov: Tu-berkulóza je l'udová choroba. Co este о n e j napíseme? 2e rocne znieí 21.000 zivotov.

b) Со zapríciñuje tuberkvlózuf Со asi spòso-b u j e túto nemoe? — Baeily. —- Co sú vsak tie bacily? — Nie sú to ani cervy, ani hmyz, ale

— budete sa cudovat' — rastlinv. Sú to malé huby (3—4 tisíciny milimetra) ktoré vol'nyni okom nemózeme vidiet', leu zvacsovacím sklom.

Svoje meno ¡lostáA'aly v laticiny od s v o j e j paliCkovitej podoby. P r e ich neviditel'nost' sa proti nima nemohli bránit', kym vel'ky nemecky lekár, Robert Koch ich roku 1882 neobjavil v pl'uvanine chorého cloveka. Vtedy sa ten nevi-ditel'ny bacil dostal pred l'udsk'é oci a zacalo sa s nini zaoberat' vel'a vedcov, uöencov, aby sa oboznámili s jeho vlastnost'anii a aby sa vedeli proti nemű a j bránit'. Ucenci priáli a j na to, ze tento zivy tvor nie j e zvierat'om, lez rastlinou. Preto sa nevie ani iwhybovat'.

Cestuje po vetri a na praehu. Zaujíniavé je.

ze je z a t i a h n u t y akoby voskovym púzdrom,

UCITEL'SKÉ NOVIXY 1944. 7. C1SL0. 101

liovoríine, ze má na èebe dázd'ovy plást'. Preto a j jeho nicenie má vel'a t'azkosti. Celych desat' m i n u t vydrzi vo vzduehu, p a r e alebo vode 70 stupñovej, t> tyzdñov v 10 stupñovej zime a celé mesacie v pl'uvanine a v prachu. Siine ho vsak ilici sliiko, ktoré ilici a j vsetky ostatile bakterie. Bacil tuberkulózy m á teda rád vlhké, tmavé. bezslnecné a nevetrané miestnosti. Preto dostávajú tuberkulózu ti l'udia, ktori byvajii V takyeh bytoeh.

Na to vsetko prisli l'udia po objaveni Ко-ehovom. Dobro si zapamätajte jeho meno, lebo l'udia mu musia byt' vel'mi vd'acni.

Co mám napisat' ria tabul'u? Tuberkulózu zapricinia bacily. Nici ich slnko. Robert Koch.

e) Nicenie bacìi o v tuberkulózy v ústrojoch.

Ked' sa tieto bacily nejakym spòsobom dostanii do l'udskébo tela, napadnii niektory ústroj a eel'kom ho zapliesnia. Pòsobia iam také sivé ohomáce. Najcastejsie sa dostávajú nosoni alebo ústami, dychanímdo pl'úe a tam pòsobia pl'úcnu ehorobu, cize pl'úcnu tuberkulózu. Táto ehoroba je najrozSírenejsia a berie a j najviac obeti. Má viae mieti: tuberkulóza, pl'úcna ehoroba, suchotiny, hektika atd'.

Napadanie pl'úe zacínajú bacily v pl'úenych lirotoeh. - Kde sú pl'úcne hroty, — ukáz! Tieto sii najt'azsie vetrané casti pl'úe a preto sa v tych tak snadno bacil usadi. Ako tomu mòzeme predisi'? — Mnolio ehod'me n a zdravy vzdueh a dychajme lilboko. Nesed'me krivo!

Stáva sa, ze sa. bacily dostávajú do krvi alebo do miazgy, odtial' sa doetanú do rozlic-ìtych orgánov a pòsobia koetnú tuberkulózu, tuberkulózu l'advin, jatier a klbov. A j hrba-tost' je tuberkulotická петое.

Ked' sa bacily dostanú do criev s potiavi-nami, pòsobia őrevnú tuberkulózu a ked' do hrtanu, i tam pòsobia tuberkulotieké onemoe-nenie.

Aj poruswiá koza mòie byt' bránou nákazy.

V tom prípade hovoríme o kozuej tiiberkulóze.

Ale a j V ktoromkol'vek o r g á n e móze bacil tuberkulózy prevádzat' nicivé pilstoSenie.

Co si napiSeme, aby sme si lepsie zapamä-tali? — V ktoromkol'vek orgáne mòzu pòsobit' tuberkulotieké onemocnenie. Ktoré? — Pl'úenu ehorobu, tuberkulózu l'advin, .jatier, klbov, atd'.

d) Ako sa rozsiruje bacil tuberkulózy? — Aby sme sa molili bránit', mu.síme vediet, kde

ila nás ciha najviac nebezpecenstva. — Co vy myslite? — Tuberkulóza j e jednou z najná-kazlivejsich ehoròb. J e j siritel'om je tuberku-lózny clovek, lebo v svojej pl'uvanine denne tak 4—5 bacilov vydáva zo seb a. Jeho pl'uva-nina je plná stotisícmi baeilov. Kychaním a kaSlanim roznesie bacily a j na (Iva metre, tym ich a j zdravy clovek vel'mi l'ahko vdychnc.

Pl'uvaniny rozsl'a pújeme, zanáSame do bytov, tie usehnií a bacily sa dostanu do vzdueh ti a odtial' do na sieh pl'úe. Rozsiruje ehorobu a j to. ked' s chorym spolocne uzivame jedálny pribor. Preèo? — Ako?

Vel'mi nebezpecnym siritel'om tuberkulózy je a j mucha. Ako? — Lieta na pl'uvaniny eho-rého cloveka a odtial' na jedlá. — Tie sa tiez nakazia.

A j tuberkulotieké zviera mòze cloveka na-kazit'. Najcastejsie trpí v tejto chorobe krava.

Ked' sa j e j nakazi vemeno, mlieko a mliecne vyrobky budú tiez nakazené.

Ako sa teda tato ehoroba rozsiruje? — Na-písem: najnebezpecnejSím siritel'om je ehory clovek. (Kasel', pl'uvanina, kyehanie, spolocné pribory.)

A j zvieratá ju mòzu rozsirovat': mucha, ho vado.

e) Ako sa chrdnime proti ndkazef Uz viete, ako sa bacily rozSirujú, rozmysl'ajte a poviete mi ako sa mòzeme proti nim bránit*!

Chorého musime naucit', aby dával pozor pri pl'uvaní, nech neroznása bacily. Co má robit'?

— Neeh si pri kaslani drzi kapesnik p r i ústaeh a neeh sa od tobo, s kym sa vypráva, odvracia. Doma nech pl'úva do pl'uvátka, na iilici do pl'uvaeej fl'asticky. Tieto kazdy den.

treba dezinfikovat'. Ako? — Vyváraním, vá-pennym mliekom, hihom.

, Najdokonalejsou ochranou vsak .je oddialeiiie chorého. Ako to mòzeme spravit'? — Nech postel' chorého stoji obd'aleő posteli druhych a aspotì cez noe dávajme preci ñu spanielsku stenu, ked' mámé len jednu izbu. — Ani dospeii nesmú s tuberkulóznym clovekom v jednej posteli spat'. — Co apra vinte s jeho ria-dom? Zvlást' ho u m y j e m e . v luhovej vode. — T'azsie nemoeného zavezme do nemocniee! — Neid'me к tuberkulóznym l'udom. Na ulici sa od nich odvracajme! Vzdelany clovek nepl'úva okolo seba a n i ked' je zdravy. Kde ste videli také nápisy: P l ' u v a t ' je zakázané? — V úradoeh, kúpel'oeh, atd'. — Ako sa ehrániine, aby sme bacily nezanásali do bytu? — Múdry zvyk m a j ú Japonei. — V predsieni sa vzdy

Ako mòzeme predisi' nákaze mliekom? — Pi jeme mlieko prevarené!

Co si naznacime? — Najlepsou ochranou je oddialenie chorého a cistota. Nepl'uvaj!

f) Mòze sa tuberkulóza zdedit'f Casto pocu-jeme, ze niekto zdedil tuberkulózu. Co tonni poviete? - Nemòze sa zdedit'. — Co je asi toho príCinou, ze niekto ró rodiny zhynú v tuberku-lóze? — Nákazlivé prostredie. — Co sa má ro-bit' s nemluvñatom tuberkulóznych rodicov? — Má sa vziat' od nich, lebo len tak mòze byt' z neho zdravy clovek.

Napísme: Tuberkulózu nemòzme zdedit'.

g) Nakazeny ústroj bojuje irroti tuberkulóze.

Akokol'vek sa ehránime, nákazy, nemőzeme sa jej vyhnút. Vsetei sme uz boli niekedy naka-zení, predsa sme nedostali tuberkulózu. Silny ústroj premőze bacily. Teda sám bacil

tuber-102 1944. 7. CÍSLO. ÜCITEL'SKÉ NOVINY kulózy nie je dostatocuy к nákaze. К tomu je

potrebná a j náklonnost' tela. Со myslíte, kto má náklonnost' к tejto ehorobe? Ktorí sú slabi a nemajú odporovaciu silu. Toto, ako a j slabost', úzka hrud' sa mòie zdedit'. — Tito musia zom-riet'? — Miernym zivotom, nálezitym stravo-vanim mözu predisi' eliorobe. Ako este? — Cistotu, vyhybaním sa prílezitostí nákazy, cistym vzduehoni, slnkom, atd'.

Náklonnost' к ehorobe sa nióze a j získat'.

Cím? — Nezdravym bytom, pijanstvom, nad-miernym fajcením, nedcstatocnym stravova-ním, biedením a liladovaním. Preco?

V dnesnych vojnovyeh casocli sa zmensuje odporovacia sila l'udì a zväcsuje sa pocet tuberkulóznyeh smrtí. Co je tobo príöinou? — L'mlia sehüdobneli, nedostatocne sa s t r a v u j ú . satia. Nasa oehrana tedy musí byt' silnejsia.

Musíme sa о nase zdravie viae starat', casto sa nechajme prehliadnut' od lekára, ci nás nenapadla tá choroba.

Naznacme: К onemoeneniu okrem nákazy treba aj náklonnost' ústroja. Napísme!

h) Znaky choroby. Nemoc tuberkulózou stihnutého cloveka sa vel'mi pomaly vyvíja.

Kto z vás pocul о príznakoch tejto ehoroby? —1

Űnava, necliut'. Naskorsie liorúcka, neprestajny kasel', nocné potenie, rychle schudnutie. Chory niekedy a j kolenie citi vo svojom ehrbte.

V najt'azsom prípade chory pl'úva krv, co ho upamátúva nato, aby sa obrátil к lekárovi, ked' tam este doteraz nebol.

Ktoré sú znaky chorób? — Ünava, neeliut', kaslanié, horúcka, potenie atd'.

i) T)á sa tuberkulóza liecit'? Tieto znaky vSak este vzdy neznamenajú, ze chory musí umriet'. Mòze sa dokonale uzdravit'. ked' sa veas obráti к lekároyi. Prícinou tuberkulóznyeh smrtí bolo najcastejsie to, ze si chory nebral svoju cliorobu vázne, len vtedy, ked' uz bolo neskoro. Со ten má spravit', ktory na sebe pozoruje takéto príznaky choroby? — Musí ist' к lekárovi. — Kto z vás vie. kde tychto choryeh liecia? — V sanatoriách. — Kde ich u nás najdeme? — V Budakeszi, v Gyula. — Tu zijú chorí na cistom, nezapráíenom vzduchu, na slnku.

dobre sa s t r a v u j ú a takto ich telo premóze túto chorobu.

Ci sa tedy dá tuberkulóza liecit'? — Ked' sa veas obrátime na lekára, móze sa lieíit'.

j) L'wlská spolocnost' a Strít sa bravi proti tuberkulóze. Oehrana zdravia nie je záujmom jednotlivca, ale célého národa. Ved' tuberkulóza odoberie od národa pracujúeeho obcana. vojaka, Zdravy národ sa lepsie móze vzdelávat', bo-hatnút', na obranu vlasti viac vojakov posta-vit'. Stát vsetko vykoná. aby sa starai о zdravie svojich obeanov a o osetrovanie svojich choryeh. Ako? — Cistotou ulíc. budovaním nemocníc, sanatorií, hríst'. P r e chudobnych choryeh l'udská spolocnost' na viacerycli mie-staeh dala jiostiivit' skúmajúce ústavy. Kde sú sestry zo Zelenélio kríza, tie choryeh n a j d ú a poslú ich do tyeh ústavov. Tu dostávajú oSetrenie, lieky, teplomer atd'. zdarma. Se>m by

mali príst' vsetci l'udia aspoñ kazdy polrok, aby sa presvedcili, ci nie sú nezdraví.

Na zaíiatku násho rozliovoru som liovoril, ze vernym druhom Tbc je l'udská nevedomost'.

Proti tomu bojuje organizácia T. E. O. SZ.

(Slovensky: P. T. N. S. Protituberkulózna Ná-ródná Spolocnost'.) Kazdorocne drzí jeden protituberkulózny tyzdeñ. Vtedy sa objavia о tuberkulóze clánky v novináeh, plakáty.

Vel'kymi pomocníkmi tejto organizácie sú Spolky mládeze. Takym je na pr.: Cerveny К rí 2 Mládeze.

Pred dvoma roknű sa protituberkulózny boj stai sa a j zákonom. Lekárska prehliadka pred sobásom. Na5o je to dobré?

Ciel'uvedomy boj má a j svoje vysledky.

Pred 30-mi rokmi zomrelo v tuberkulóze 50.000 l'udì, dnes len 21.000.

Ked' by si kazdy vázil nariadenia, dával by liozor na svoje zdravie, bolo by viac zdravych blazenycli l'udì.

Co mám napísat'? — Proti tuberkulóze sa bráni a j stát a l'udská spolocnost'. Skúmajúce ústavy, sanatòria, Zeleny Kríz. Cerveny Kríz Mládeze.

Nacviceníe.

a) Súhrn. Podl'a nácrtku. napísaného na tabul'u.

b) Vhlbenie. V nasej vlasti je asi 200.000 tuberkulóznyeh. ktorí ani pracovat' nevedia.

Kol'ko strati nás stát ich mzdami? Vseobecne len 150 P pocitajúc mesacne, rocne vyjde na П60 milionov P. Nepocítajúc ani ich osetrova-r.ia, liekov. Aj tieto veci zmensujú príjem Státu. Na co vsetko iné by tie peniaze niobi i obrátit'?

e) Cítanie. Na najblizsej schódzke Cerveného Kríza Mládeze precítanie knizku: Szentesyné Doby Ida: Nás neviditel'ny nepriatel'. (Vyd.

T. E. O. ,SZ.)

Za domáeu cetbu vydáme knizku: dr. Sörös Miklós: P a m a t n é spisy jedného starého bacila.

(Vyd. T. E. O. SZ.) Obidye práee n a j d e m e v kniznici Cerveného Kriza Mládeze.

Cím je clovek nevedoinejsí, tym je jesit-nejsí. (Széelieiivi)

»

Mylit' sa je l'udské, ale zároveñ si odpúst'at' je boèské. (Széchenyi.)

Zbúrat' je l'ahsie, ako budovat'. (Széchenyi.)

*

Sila zi ¿ni po cinoch. (Széchenyi.)

*

Muzská sila a ustálenost' mőze zvít'azit' nad vsetkym. (Széchenyi.)

*

Láska к vlasti je najistejsou vedúeou hviez-dou kazdej cnosti. (Széchenyi.)

И р и л о г а .

О Ь М Д Е С Я Т Ь С И М Ы Й Р О К Ъ . 7. ЧИСЛО. Б У Д А П Е Ш Т Ъ , ДНЯ 1. АПРИЛ.А 1944.

ВЪСТНИКЪ НАРОДНЫХЪ УЧИТЕЛЁВЪ

Р Е Д А Г У Е И В Ы Д А Е М. К О Р . М И Н И С Т Е Р С Т В О К У Л Ь Т А И Н А Р . П Р О С В И Ч Е Н Я

П У В Л И Е А Ц Г Ь Н А Р У С Ь К О М Ъ Я З Ы Ц Ъ

Наглядованл при науцЬ численя и мЪряия.

Н а и и с а в ъ : Дьармати Авредъ.

Н а стол!; бавиться мала дЪтина з ъ трьома вояками. Количество в о я к о в ъ она щ е не знае выразити словомъ „ т р и " . Е с л и зъ межи т р ь о х ъ в о я к о в ъ одного н е з а м е т н о возьмеме, буде его гллдатн, домагатнся, бо в ъ e i душЬ п о я в и т ь с я образъ попередного н а г л я д у и путемъ поровн а поровн я видить, зпоровнае, что о поровн а мала больше а т е -перь м а е меньше. С е с я д е т и н а в ж е мае во-о б р а ж е н я прво-о числво-о 3. О д н а к ъ сесе прими-тивное в о о б р а ж е н я к о л и ч е с т в а ще не можеме выужити до т в о р е н я судовъ, заключень и од-/ ношень в ы р а ж а ю ч п х ъ ri чисельное количёство.

До сего потребно чистыхъ, о п р е д й л е н ы х ъ чи-с е л ь н ы х ъ понять, до к о т р ы х ъ Д'Ьти можуть дойти п у т е м ъ а н а л и з а щ й и с к л а д о в а н я я с н ы х ъ ч и с е л ь н ы х ъ воображень. А чиселий вообра-женя, п о н я т я на семъ степени р о з в и т к у мо-жеме д а т и л и ш ь н а г л я д о в а н ь е м ъ .

При ученю численя и мйряня въ I. класс!;

безпосередное н а г л я д о в а н я неизб'Ьжимое. Б е з -носереднымъ есть н а г л я д о в а н я тогды, если числа, и х ъ змйсть, Bapiauiro наглядуеме на к о н к р е т н ы х ъ п р е д м е т а х ъ , зато сесе можеме назвати и численьемъ предметовъ. Н а й и р о -с т М ш и м и -сред-ствами -сего чи-слепя -с у т ь : нал ut., кульочки, налип;};, кам^нчики, дикгЬ к а ш т а н ы и к а ж д ы й такий п р е д м е т ъ , котрымъ легко ору-д о в а т и и котрый всюору-ды нахоору-диться.

Вже и давно, но id днесь есть модою „из-о б р й т а т и " чиселниц'Ь. Мн„из-ог„из-о т а к в х ъ „вына-х о д о в ъ " , к о т р 4 „ в ы н а „вына-х о д ч и к и " д а л и патенто-ватн д л я того, чтобы и х ъ чиселницю або инший п р е д м е т ъ до н а г л я д о в а н я безправно никто не уживавъ. Н и ч ъ не доказуе л'Ьпше б е з д о н н о с т ь сихъ, н а й ч а с т ^ й ш е компликова-ныхъ, штучно с о с т а в л е н н ы х ъ с н а р я д о в ъ , я к ъ та обставина, что з ъ м е ж и нихъ ани о д и н ъ не иошпрився в ъ ш к о л а х ъ . В е Ь х ъ у ж и в а л и лишь сам'Ь вынаходчики ще и в ъ томъ случаю, если въ интерес}; ихъ популарности выужили вс'Ьхъ с р е д с т в ъ . Маеме лишь одну-одиноку чиселницю, котра д у ж е проста, п р и р о д н а и зато в ъ к а ж д о й нашой школ"Ь н а х о д и т ь с я . Се т а к ъ званна руська ч и с е л н и ц я заосмотренна прикрываючою доскою. E 4 ниякою иншою не можно замОщати, або нагорожовати. Н а й л Ь т н а тота р у с ь к а

чи-с е л н и ц я , на котрой половина изь д е чи-с я т ь о х ъ куль б:Ьла а половина чорна або червена.

П о п р и руськой чиселниц'Ь в ъ н о в М ш и х ъ ч а с а х ъ все Л'Ьпше поширюеся п р и л и п а ю ч а до-ска. Се одна доска обвпнута д е ш е в ы м ъ сук-номъ (Фланелъ, к а з а н с к о е сукно), або доска изъ т в е р д о г о паперя, на котру прилипають изъ т о й ж е самой матергЬ зготовленй кружки. Сей с н а р я д ъ и самъ учитель може c o 6 i зготовити.

Н е и з б ^ ж и м ы м ъ н а г л я д н ы м ъ средствомъ численя и м е р я н а в ъ I. к л a c c i е с т ь метрична палиця, н а котрой означен!; центиметры. И з ъ межп обьемовыхъ м Ь р ъ неотмЗшно потребно л и т р а и децилитра, а з ъ межп т я г а р о в ы х ъ м'Ьръ килограмма и декограмма. Кром-Ь сихъ к а ж д о е д и т я най м а е з ъ паперя зготовленный пасокъ д о м ^ р я н я , н а котромъ можно означити и дециметры та центиметры носл'1; того, я к ъ мы и х ъ вже познакомили. Д л я и з м е р е н ы на дворЬ, улицЬ въ случаю недостач!; паску до м е -ряна, зготовймъ 3 — 4 метры довгий мотузокъ, на котромъ метры суть означен'}; узлами або силь-ною Фарбою. П р е д м е т ы призначен1> до численя предметовъ можеме уживати д в о я к и м ъ спосо-бомъ. Оденъ снособъ той, коли учитель самъ показуе, завЬдуе иредметами и и х ъ вар1ящями.

Въ сякий часъ д 4 т и лишь н а г л я д у ю т ь то, что у ч и т е л ь показуе. П р и наглядованю т р е б а ува-ж а т и на то, чтобы т о т ы предметы, котр'Ь вы-береме д л я нагляду были такой Формы и так!;

велик!;, чтобы и х ъ в и д Ь в ъ к а ж д ы й ученикъ классы и чтоб!; и з ъ н и х ъ дЬти могли здобыти чистый, ясный н а г л я д ъ . Н а й ч а с т М ш и м ъ ся-кимъ н а г л я д н ы м ъ средствомъ есть руська чи-селниця и липка д о с к а з ъ прилипаючими круж-ками. Попрп нихъ учитель може п о д а в а т и на-г л я д ъ и книна-гами, з о ш и т а м и и иншими подоб-ными иредметами.

Другий сиособъ н а г л я д о в а н я се т. зв. дЬ-я л ь н о е н а г л дЬ-я д о в а н дЬ-я , котрое состоить въ томъ, что в ъ руки каждой дЬтины д а м е т а к 4 пред-меты, з ъ котрымн д 4 т и сам'!; р о б л я т ь и твор-ять чиселн'Ь ряды, ьаргяцИ;. П е д а г о г и ч н а ц'Ьна сихъ д];ялы1ыхъ н а г л я д о в а н ь безсумн^нно ве-лика. О д н а к ъ опыты ноказують, что сей спо-собъ н а г л я д о в а н я успешно можно примЬняти

104 1944. ЧИСЛО НО. 7. В Ъ С Т Н И К Ъ Н А Г О Д Н Ы Х Ъ У Ч И Т Е Л Е В Ъ л и ш ъ въ кдассахъ зъ нормальнымъ числомъ

дйтей. Тамъ, де учитель роботу дйтей подъ дуже короткнмъ часоыъ може перегдянути, контроловати и мае можливость евентуальнй хибы наведеньемъ легко поправити. Въ мпого-людныхъ классахъ сей способъ иаглядованя, головно на початку рока, встрйчаеся зъ тяж-костями. Совестный учитель, котрый спознае цйну дйяльного наглядованя. сесй тяжкостн стараеся по всей своей силй усунутн. А если сесе кажеся неможливымъ, страты стараеся хоть такъ нагородити, что до роботы нагля-дованя одного цредмета всякимъ можливымъ способомъ втягне в с й х ъ дйтей.

Въ I. классй подъ часъ ученя чпсленя и м й р я п я не лишь нутемъ зору, активности, но и путемъ слуху треба подаватп нагляды зато, чтобы нангЬ дйти здобыли собй чимъ яснййшй воображеня про количества и ихъ вар1яцгЬ та одношеня. Путемъ слуху нагляды можеме подаваги примйромъ стукотомъ, сви-стомъ, произношеньемъ звуку дакотрой буквы.

Промежутковымъ всуненьемъ голосу можеме на-глядовати чиселнй ряды. Нпр. Зауважайте, сколькоразъ стукну ! — говорю и медленнымъ темпомъ, потомъ и скорше стукну 2, 3, 4 разъ.

Можеме наглядовати и додаваня. Нпр. Заува-жайте сколькоразъ стукну ! — говорю, и 2 разъ стукну, по котрой павзй знову стукну дваразъ.

Можеме наглядовати и доповньованя. Нпр. — сколькоразъ стукну ? — звйдую и стукну три-разъ. Если хочу стукнути пять, ще сколько-р а з ъ маю стукнутн до сего? Можно наглядо-вати и множеня. Нпр. — Сколькоразъ стук-нувъ я по три ? — звйдую и дваразъ стукну но три. Разомъ сколько я стукнувъ ?

Межи предметовое чнсленя п числепя зъ опредйленымп числами д л я переходу треба всунути и рисунковый наглядъ, д л я котрого уживаеме легкй типы рисунковъ, котрй легко можно группировати. Сйкй п р и м й р о м ъ : куря, мачка, заяць, рыба, потя, воякъ, карликъ, овочй, цвйты и т. д. Если мы наглядовали сими д й -йств1ями, поодинокй группы рисуеме крейтою разной барвы, чтобы дйти могли собй здобытп ясный образъ про сесй Факторы. Можуть быти случай, коли болыперазъ нарисованое куря, з а я ц ь и под. мають выразити той самый рухъ.

Нпр. если чисельный рядъ хочеме наглядовати рисункомъ курятъ, тогды рисунокъ всйхъ кур-я т ъ мусить изображатп въ бйжучой, збераю-чой, п'ючой позй, а рисунокъ курятъ мусить быти ровной величины, бо мы туй хочеме по-д а т и опо-дностайный образъ про количества, кот-рый образъ различными Формами н величинами зопсувбы ся. Б у д у т ь одннкъ и т а к й случай, коли лишь различий рухи изображаючими ри-сунками можеме нодати н а г л я д ъ отповйдаю-чий цйли. Нпр. З ъ межи 6 курятъ трое

на-рисуеме такъ, якбы пили а трое такъ, якбы зберали.

Ддя вытвореня чнсельныхъ понять попри нредметовомъ н а г л я д й и типового рисунку ужи-ваеме и образй чисел ъ. Они д в о я к й : природнй и штучнй. Природнй чиселнй образы суть тоты, к о т р й въ нриродй все правильно и безпере-мйнно траФЛяються. Нпр. оденъ день, двй ноги курки, трилнсткова команичка, чотырп ногп барана, пять нерстовъ руки, шесть ногъ май-ского хруща, восьемъ ногъ паука и т. д. Се ей при вытвореню чнсельныхъ понять уживайме переже въ дййстности, потомъ наглядуйме ри-сункомъ.

Штучнй чиселнй образы можеме подати грунппрованьемъ тыхъ предметовъ, котрй ужи-ваеме для наглядованя. Нпр. 5 каштановъ, або 5 нрплнпаючихъ, кружковъ выложубме и прикажеме выложити у вейхъ можливыхъ видахъ.

Подъ часъ вытвореня чнсельныхъ понять поирп предметовомъ наглядй найчастййшпй есть наглядъ чнсельныхъ образовъ соетавленныхъ изъ точокъ, кругов и лушйокъ. Одною задачою сихъ есть то, чтобы дйтина, т а к ъ казати, подъ однымъ моментомт, переглянула, упознала то количество, котрое имя чпела обозначае. Сесе однакъ лишь тогды може случитися, если с е с й точки, круги, л и ш й составиме въ нзвйстномъ порядку. Чисельный образъ одинпцй и двойки (.) (..) можно нереглянути безъ всякой тяжко-сти. Понятя тройки вже лекше похопитп тогды, если изъ межи трьохъ точокъ двй умйщенй горй а одна ниже (•.*), я к ъ коли все три точки умйщенй коло себе (...), або у видй угла (:.).

Образъ чотырьохъ найлекше похопити у видй квадрата ( : : ) . Если въ середину квадрата умй-стнме точку ( : • : ) , одержиме чисельный образъ пятки, котру въ сей Формй найлекше похопитп.

В ъ кругу отъ 5 до 9 найяснййшнй чпеельный образъ такъ можеме составити, что образъ 5 и все остаеся наизмйнно л до того додаме найвыразнййший образъ 1, 2, 3 и 4и. Опыты д о -казують, что до 5-и дйтина дуже легко, скоро нохонить чисельный образъ. Отъ 5-и до 9-и вже тяже, пока чисельный образъ 10-ки, котра складаеся зъ чнеельного образу двохъ нятокъ.

тоже легко похонить дйтина. Повысше 10-и д й т и н а вже т я ж е перегляне чпеельнй образы, но зато все-таки зъ успйхомъ можно ихъ упо-требляти.

При вытворьованю чнсельныхъ понятъ од-н а к ъ потребод-но од-не лишь твореод-ня од-нравильод-ныхъ, но и пестрыхъ чнсельныхъ образовъ. П р а в я черезъ сесе повозможности показуйме чпеельнй образы въ разныхъ видакъ вар1ящяхъ. До со-ставленя сихъ втягнймъ и дйтей, чтобы они не лншь принятьемъ готово иоданого образа, но и одъ сего цйннййшою самостойною

комби-В Ъ С Т Н И К Ъ Н А Р О Д Н Ы Х Ъ У Ч И Т Е Л Е комби-В Ъ 1944. Ч И С Л О НО. 7. 105 н а щ е ю дойшлп д о чисельныхъ п о н я т ъ . Понеже

т о ч к и домина я в л я ю т ь с я н а й с о в е р ш е н е й ш и м п вар1ящями ч и с е л ь н ы х ъ образовъ, заго часомъ-ч а с о м ъ н а г л я д у й м е и домино.

Н а г л я д о в а н я чисельными образами можеме выужити и д л я розширеия чисельного кругу н о д ъ часъ т о л к о в а н я , роздробльованя чиселъ, с о с т а в л е н я ч и с е л ь н ы х ъ р я д о в ъ и н а г л я д о в а н я Bcix'b чисельныхъ д'Ьйствш. Е с л и про чисель-ный образъ хочеме подати одностанчисель-ный образъ, тогды его рисуеме одною Фарбою. А если х о -чеме н а г л я д о в а т н ч и с е л ь н е ряды, а н а л и з а щ ю ч и с е л ъ або д1йствЬг, тогды ноодинокъ точки, або группы рисуеме на доску различными Фар-бамн. Подобнымъ сиособомъ уживаеме п о д ъ ч а с ъ н а г л я д о в а н я и лппкачЬ к р у ж к и р а з н о й Фарбы.

Я к ъ мы в и д е л и , н я г л я д о в а н я подъ ч а с ъ ученя численя есть необходима р е ч ь . Н е см4еме

однакъ думатн, что в о о б р а ж е н я каждого ч и с л а в ъ нашой дупгЬ повстае на основе н а г л я д у . Се одпоситься лишь на пару першихъ ч и с е л ъ , може до 1 0 - о х ъ , при н р а в и л ь н о м ъ унорядко-ваню евентуально до 20-тп. Н а г л я д о в а н я боль-ш н х ъ чиселъ вже з о в с ^ м ъ н е о п р е д к л е н о е . Н п р . про 873 путемъ н а г л я д о в а н я не можеме при-о б р е с т и яснпри-огпри-о, при-опред^ленпри-огпри-о впри-опри-ображеня. Се чимить я к а з ь непохопима Функщя пашой д у ш е изъ больше сто д а н н ы х ъ . Сему твореню о д н а к ъ в ъ р а м к а х ъ ученя н е о т м е н н о н а г л я д о в а н ь е м ъ треба иомагати. Нпр. воображеню 8 7 3 д о п о -можеме т а к ъ , что 8 с о т о к ъ , 7 десятокъ и 3 о д и и и ц е н а г л я д у е м е о т д е л ь н о и c e c ì три чин-пики прикажеме д о д а т и И з ъ сего видиме, что числа то не готов-Ь я в и щ а , но и не нагляднЪ образы, але т а к е понятя, котр-Ь иовстають при помочи изчисленя и д М с т в Ш . Сему допомагаеме мы наглядованьемъ.

Задачою педагоггЬ есть у к а з а т и , что якпми средствами, методами треба вести подростаючу г е н е р а ц ш до н д е а л о в ъ людской совершенности.

(Dittes).

#

Целью выхованя есть то, чтобы плоды культуры че-ловечество одповедно природному розватку передало

воз-ростагочой reiiepani'i;. (Dittes).

*

К а ж д о е н а у ч а н я най дае ученику не л и ш ь матер1ялъ, но его и н т е л л е к т у а л ь н о й способности най п р е д о с т а в л я в и о п р е д ё л е н у основу.

в (Dittes).

#

Педагопя основу своей Teopii; мае черпагц изъ исгогъ (совокупности) людскихъ идеаловъ такъ, якъ то запри-мечаеся въ дотеперь осягненой культуре. (Dittes).

*

У и р а ж н е ш е ума и р е ч и н а й буде основою ц тулуномъ н а у ч а н я , к о т р е д'Ьла р а з о м ъ мають творити н е р е х о д ъ о т ъ природного душевного ж п т я д е т и н ы д о Фахового школьного научованя.

(Dittes).

*

Добро загалу большое, чн.мъ добробытъ одииице.

(Dittes).

*

Моральнымъ выховапьемъ в ъ д е т и н е треба и о л о ж и т и основы правдивого практичного CBÌ-т о г л я д у и сему ОТПОВ'Ьдну ВОЛЮ. (Dittes).

*

Нринципъ природности опред4лигь то, что якъ и сколько маеме учити въ народной школе. (Dittes).

*

Образованость — то не накопиченя массы наукь, не безжизненна наука, але реальный розвитокъ ннтеллек-гуальныхъ способностей. Образований чолов4къ робить и думае правду, добро бажае а красу чувствуе.

(Dittes).

Н а р о д н а ш к о д а — то д-Ьтпна

образова-ности. (Dittes).

#

Мы маеме с т а р а т и с я о то, чтобы въ д у ш е н а ш и х ъ воспптанниковъ ч и м ъ глубше врыли моральный з а к о н ъ а д о б р е учннкп чтобы зро-били звычаемъ. житьевою потребностью.

(Dittes)

*

Въ народной ni кол t уч4мъ лишь то, въ чомъ детина колись буде нуждатися въ своемъ интеллектуальномъ и

практичномъ житю. (Dittes).

*

Учитель н а й плекае, р а з в и в а в и н и щ а т и в н у наклонность д е т н н ы . Се поснлнюе е е з н а н я , р а з ш и р я е е е образованость. (Dittes).

*

Мораль есть то, если каждое дело оц4нюеме по его правдивой стоимости и жиеме отпов^дно правильной

оц!шц'Ь того. (Dittes).

*

К ъ умственному и естетичному образованю морали п р и с н е в а е и р е л и г ш н о е чувство, я к ъ найглубша в н у т р е ш н я связъ. (Dittes).

Тамъ, де народношкольное научаня звергаеся въ безидейну машинальность, бездячну рабску службу, ко-рыстолюбивое махлярство, тамъ и найблагороднейший народъ стратить свою жизненну силу. (Dittes).

*

В ъ р е л и п й н о м ъ отношеню целью л ю д с т в а можеме о з н а ч и т и чистое осуществленя х р и с т ь

янства. (Dittes).

*

Любовь не губить, але создае.

( С е й ч е т й ) .

Anexa.

SAPTEZECISISAPTELEA AN NR. 7. BUDAPEST, l. APRILIE 1944.

Revista Invätätorilor

REDACTATÄ SI EDITATA DE MINISTRUL REGAL MAGHIAR AL CULTELOR Si AL INSTRUCTIUNEI PUBLICE

• .

c o m u n i c ä r i í n l i m b a r o m a n a

T U B E R C U L O Z A .

— Comunicali naturale, economice $i sanitare in clasa Vi-a. — De: CSEH JOSIF.

Tinta subiectului: I n legatura cu comunica-rea tuberculozei, voi arata m a r e a ei exstindere

§i p r i m e j d i a ce amenintä pe unii indivizi. pre-cum si natiunea, si voi face cunoscnt fehil pre-cum sä ne apäräm impotriva ei.

Scopai educafiei: Trezesc si intärese simtul natiunei si al comunitätii.

(Notä: Tratarea o fac in douä ore, adicä in curs de cäte o jurnátftte de orä.l

SCHITA L E C T I U N E I . Pregätirea:

a) Trezirea interesülui.

b) Legatura.

c) F i x a r e a scopului.

Tratarea:

a) Tuberculoza e о boalä lumeasca.

b) Care e cauza tuberculozei?

c) Distrugerea cauzatä de microbul tuber-culozei in organizm.

d) Cum se räspändeste bacilul tuberculozei?

ei Cum sä ne apäräm impotriva infectiei?

f ) P o a t e fi tuberculoza mostenitä?

g) Organul ataeat se l u p t a impotriva tuber-culozei.

h) Simtomele boalei.

i) Se poate vindeca tuberculoza?

j) A t à t societatea, cät si statuì i-au m ä s u r i de a p a r a r e impotriva räspändirei tuberculozei.

Exersarea:

a) Recapitularea, b) A p r o f u n d a r e a . c) Citirea.

P R E L U C R A R E A L E C T I U N E I . Pregätirea.

a) Trezirea intereffidui. Voi a ti auzit deja despre nenorocirea dela Mohacs. Cine dintre voi isi alainteste, ce n u m ä r avea mica ostire m a g h i a r ä ce ataca cu c u r a j ? — E r a u deabia 20.000. D i n t r e ei n u m a i putini s-au r e f u g i a t , i n t r e a g a ostire insä s'a nimicit pe sesul dela Mohacs. — Aceastä i n f r à n g e r e e socotitä de p a t r i a uoasträ ca cea mai m a r e nenoroeire. — Yä veti mira, dacá vä voi spune cä, p r i n t r e

locuitorii patriei noastre in fiecare au, un ina-mic sävärseste о mai m a r e pustiire decät neno-rocirea dela Mohacs; un dusman care e mai grozav chiar si decät turcul. Aeesta este tuber-culoza, p r e s c u r t a t tbc.

Aceastä grozavä boalä ne este dusmanul t u t u r o r de timp de secóle. Ea secerä m a i multe j e r t f e decät toate celelalte boli contagioase. Ea i$i a r e si confederatii ei printre oaineni. Ne-stiinta si nepäsarea. Cea mai eficace a r m a im-potriva ei este: cunostinta. Daca nu cunoastem räul, nu-i cercetäm obiceiul, misterul lui, nu stim sub ce fei de inascä se prezintä, n u vom sti deci cum sà ne a p ä r ä m impotriva lui.

b) Legatura. Vreti sä cunoasteti aceastä boalä care distruge cei mai mult poporul no-stru, si sä invaiati felul apärärii impotriva ei!

e) Sä discutäm deci despre ea! — Scoatetivá cáetele do lucräri! E u scriu pe tablä, i a r voi in

caet aceste titluri: Tuberculoza (tbc.).

T r a t a r e a .

a) Tuberculoza, о boalä lumeasca. Tubercu-loza e о boalä tot a t à t de veche, decand e ome-nirea. P u s t i i r i l e ei insä proportional cu tim-purile vechi, sunt m u l t mai m a r i in secolul nostru. Ce eredeti voi, care poate fi cauza? — Locuim ingrämäditi la u n loc, si astfel infectia se räspändesto cu mult mai usor p r i n t r e noi. — Regretabil, azi aceastä boalä este a t à t de

rä-spänditä, ineät a devenit adevarat boalä lu-measeä. I n patria, noasträ fiecare al saptelea om moare de boala aceasta.

I n p a t r i a noasträ la fiecare 25 de minute din zi si din noapte moare cäte о persoanä de tuberculoza. Zilnic m o r 57, iar anual 21.000. Un oräsel intreg. Ca si cum anual a l t e r n a t i v s'ar

distruge in intregime toti locuitorii oraselor Budafok, Diósgyőr, Mezőkövesd, Vác, Gyön-gyös, P á p a s. a. m. d. I n t r ' u n s i n g u r veac de oin, aceastä blestematä boalä lumeascä distruge viata a un millión de maghiari. Scriu pe tabla, i a r voi seriti in cáetele voastre de lucru:

Tuberculoza, boalä lumeascä. Ce scrim incä? — A n u a l ea distruge viata a 21.000 de maghiari.

b) Care e cauza tuberculozei? Cari pot fi oare cauzele acestei boli? Bacilii. — Ce sunt

REVISTA IN VA TÁTORILOfí Nr ? 1.944. 107 insu acesti bacilii? — Nu sunt viermi, nici

molii — si acum iaräsi vä veti minuna — ei sunt niste plante. Iesind din oule lor asemenea viermilor de mátase, ei sunt un fel de mucegai toarte mici ce nu se ]>ot vedea cu ochii liberi, ci ninnai cu microscopul (a 3-a, a 4-a mie p a r t e dintr'un milimetru). Avand forma unor be(i-soare indoite, le numim latineóte: bacilii. Din cauza micimii lor neväzute, nu s'a p u t u t duce lupta impotriva lor, pana cànd in anul 1882 un mare savant medie germán Koch Robert i-a descoperit in scuipatul bolnavului. Vrä§ma§ul, care pana aci stätea in intuneric ascuns §i ne-cunosciit, a fóst seos la suprafatá, si pentruca sä ne putem apara §i lupta impotriva lui, о intreagä serie de savanti a studiat insu?irile acestui bacil primejdios. Savantii au constatai si aceasta cä, ,el este о vietate, insä nu animai, ci pianta. Deci nici nu se poate misca. El cäiä-toreste pe aripile vàntului, pe gräuntele de praf. Ca insusire deosebita, el este inväluit cu о pielifä ceruitä, care-1 apärä, cu drept, el poartä о manta de ploaie. Deaceea si la

desin-fectie, el cauzeazä multe greutäti. El ramane incä in viajä la 70 de g r a d e de caldura in aer, in abur, sau apä lü minute; minus 10 grade timp de 6 säptämäni, i a r in seuipat si in praf, luui intregi. Razele soarelui care omoarä orice microb, ii distruge insä complectamente. Baci-lului tubereulozei ii place sä träiascä in locuri intuuecoase, unde nu viti razele soarelui, in locuri igrasioase si ne aerisite. In cele mai multe cazuri, de aceastä boalä se inbolnävesc oameñii cari locuiesc in locuinte necurate,

intu-necoase, igrasioase si r a u aerisite.

c) Distrugerea cauzatä de bacilul tubereu-lozei in qrganizm. Acesti microbi se introduci pe vre-o cale oarecare in organizmul omului, unde apoi in vreunul sau alt organ se incui-beazä, pe care-1 si mucezeste. P r e t u t i n d e n i se formeazä niste u m f l ä t u r i cenusii. Acestea se numesc „tuberculozä". In cele mai multe ca-zuri, cu r e s p i r a l a ]>e nas sau prin gurä, ei pätrund in pläinäni, unde cauzeazä tubercu-lozä planiánilor, tubercutubercu-lozä pulmonarä. Acest

fei de tuberculozä este col mai räspändit si cel mai primejdios. Acesta secerä cele m a i multe jertfe dintre oanieni. Aceastä pericoloasä boalä este cunoscutä sub diferite denumiri. Ofticä,

boalä de piept, durere de ])iept, ftizie, tuber-culozä pulmonarä, istovire, cari tóate nu sunt altceva decät boia ile pläinäni, adieä tuber-culozä plämänilor.

Microbii aiaeä de obicei v ä r f u r i l e plämä-nilor. Aratä unde se aflä värfurile plämänilor, iatä-i aci! — De f a p t ole sunt cele mai räu aerisite parti ale plämänilor, cu adevarat copiii vitrigi ai plämäilor, si deci cel mai potrivit loe

Microbii aiaeä de obicei v ä r f u r i l e plämä-nilor. Aratä unde se aflä värfurile plämänilor, iatä-i aci! — De f a p t ole sunt cele mai räu aerisite parti ale plämänilor, cu adevarat copiii vitrigi ai plämäilor, si deci cel mai potrivit loe