• Nem Talált Eredményt

REDIGUJE A VYDÀVA UHORSKO KRÀL'OVSKY ' MINISTER NÁBOZENSTVA A VYUCBY

KUNDMACHUNG IN DEUTSCHER SPRACHE

REDIGUJE A VYDÀVA UHORSKO KRÀL'OVSKY ' MINISTER NÁBOZENSTVA A VYUCBY

U V E R E J N E N I E V RECI S L O V E N S K E J

T A T A R S K Y V P Á D . B É L A IV.*

Ucebná Osuova neziada, a b y sme sa a j s tym casoni zaoherali. ktory u p l y n u l od S v á t é h o Ladislava po Bélu IV. Aby vsak deti pano-vanie Bélu IV. a udalosti t e j doby porozumely, posúdily a u v a z o v a l y nad cinmi vel'kého k r á l ' a , predsa treba inat' n e j a k y p r e k l o n . Nie mnolio, len p á r k r á t k y c h viet. k t o r y m i tú dobu cha-rakteri'zujcme a p r i p r a v í m e pozadie udalosti.

Za tym má nasledovat' usmerftovanie pozor-nosti a z á u j m u na to miesto alebo d e j e p i s n ú p a m i a t k u , ktorá j e v n a s e j dedine alebo na okoli a k t o r á n á s u p a r n a t ú v a na tatarsky v p á d . A ked' také nieco nemáme v dedine alebo n a okoli? Т а к j e niekde inde, d'alej. Zaved'me t a nase deti \ myslienkach, n á z o r ñ n j m e obraz t e j p a m i a t k y а к tonni p r i p o j u j m e nás rozhovor.

Povedzme, c i t a j m e alebo n e c h a j i n e cítat' nie-kol'ko b a r e v n y c h opisoy ъ doby t a t a r s k e j . A p r i príslusnom mórnente rozliovoru n á z o r ñ u j m e a p o r o z p r á v a j m e dcjepisny o b r a z : „Béla I V . sa v r a c i a do vlasti po tatarskoni vpáde. P o c a s rozliovoru m u s i m e vstepit' do srdca diet'at'a, ze sa vo vel'kycli nest'astiaeh a v z ú f a l o s t i musí o b j a v i t ' silná vól'a, ktorou ninobo t'az-kosti mózeme utlacit'.

Vpád t a t a r o v bol pre naSu k r a j i n u vel'kym nest'astím. V Sl'apajoch t a t a r o v chodilo ne-st'astie a nivoö. P r á v e proto tón rozliovoru musi b y t ' smutny. Len tani bude trochu urci-tejsí, vyssí. ked' о toni r o z p r á v a m e . ze sa Béla I V . cliytí d r u h é h o zakladania vlasti. Tón niektorych m o m e n t o v vsak a j t u musí byt' t r ú -chlivy.

UCEBNY P L Á N .

I'ríprava. /

a) Ndvodné opali» vo n ie a preklon. — Roz-p r á v a l i sme sa о toni, ze S v ä t y Stefan Roz- pohan-skycli m a d ' a r o v obrátil na krest'anskii v i e r u . odvyw ich od túl'aven zivota a m ú d r o za-riadil k r a j i n u . Co by sa stalo s nasou л-last'ou.

keby (o Sväty Stefan nebol urobil? Zostal V zemi iiokoj a «poriadok po smrti S v a t é h o S t e f a n a ? — Nie, — lebo viaeeri sa cliceli d o s t a t ' na trón, hasterili sa a o národ sa nikto n e s t a r a l .

* Zo IV. prepracovaného vycíania tliela: Drozdy Gyula : Cvicenio roci a rozumu v IV. triede. (Vysio v dielach:

Jednotné Pedagogio.ké Príruíkj l'udovydh skòi.)

L'ud s a zase stai zlym. — A vtedy zase dal uiekoho V§emoh 11C1 ПI ci d'arskému n á r o d u . Svatého Ladislava. — T e n zase uviedol zem do poriadku. — /viicsil a j územie k r a j i n y . — liovoria deti.

— P o Svätoin Ladislavovi snie zase mali vel'kého k r á l ' a . Menoval sa Könyves K á l m á n . A j tento drzal zeni v p o r i a d k u . P o ñom vsak nasledovali zase slabi panovnici. Vzdy sa vadili za t r ó n a za k o r u n u . Národ vel'mi schu-dobnel a zúfal. Lepsí niad'ari si a j vzdyehli:

— B á r by sme mali silnejsieho, spravodlivej-sieho p a n o v n i k a . Nech nasu vlast' teraz P á n Bob ochrañuje, lebo ked' by nás t e r a z na-padol nepriatel', nemohli by sme sa p r o t i n e m u postavit'! — hovorím a t y m zobúdzam v (lusiadi deti city, k t o r é sii p o t r e h n é к prezitiu n o v e j látky.

J e d n u ziadost' dobrych mad'arov vyslySal Beli mad'arov. Dal n á r o d u silného, spravodli-vého, dobrého p a n o v n i k a . Ako sa volai?

Béla IV. (Napísem.) — D r u h á ziadost' dobrych vlastencov sa vsak nesplnila. ZIé clivry pri-chádzali zo zahranicia. Odtial' l'a! — u k a z u j e m на т а р е . — N a j p r v len jeden clovck v y p r á v a l о toni, potom d v a j a a tak vzdy viac a viae.

Jeden d r u h é m u zvestovali n o v i n u : „Prichád z a j ú t a t a r i ! " Poculi ste uz o nich nieco? -s p y t u j e m -sa a deti rozpovedia. co о nich vedia. — Bolo to dávno, ako tu chodili! Лге т , uz j e tonni 70(1 rokov a p r e d s a este a j dnea vidiet' s m u t n é p a m i a t k y po nich. A j v n a s e j obei (okoli) m á m é po nich p a m i a t k y , — hovo-rím, ponienujoiu. co j e tani a rozpoviem, co sa tam stalo.

b) Vytyàenie ciel'a. Nielen tu, ale siroko-d'alcko vo vlasti sa s t á v a l i podobné veci v t e j dobe, ked' tu chodili t a t a r i . Ze aki boli ti t a t a r i , odkial' prisli do naSej vlasti a co tu robili. • toni sa v y p r á v a j m e !

Pojednávanie.

a) Odkial' prisli, ako prisli tatari? T a t a r i prisli z d'alekej Azie. Ich vodconi boi B a t u kán. Mol to strasny n á r o d . Tie n á r o d y , ktoré ini padli do cesty, zp.bili alebo ich h n a l i pred sebou. A j k r a j i n a k u n o v ini p a d l a do cesty.

Väcsina k u n o v padla, vel'ká cast' vsak utiekla do iiásbo Mad'arska. B é l a ich p r i j a l . Niellai ich usidlit' sa v N a g y k u n s á g u . (Názornenie.) Kto sem este usadil k u n o v ? — IV. Béla innoh«

UCITEL'iSKÉ N OVIN Y 1944. 4. OISLO. 53

ínyslel na to, ze tatari a j к náni mőzu vpadnút'.

Na co asi ínyslel král' Béla vtedy, ked' prijal kunovi 7.a budú poniáhat' Mad'arom, keby «crii vpadli tatari. — Na to ínyslel.

b) Talari prichádzajú a mad'ari na haStcria.

— Naraz len priáiel ehyr, ze tatari vpadli do naSej vlasti. Béla IV. neehal v zeini roznásat' krvavy mec. То znanieiialo, ze je vlast' v ne-be/.peci, aby jej prisli na poraoe. Vyhlasoval a j národny snem. Odkázal vel'niozoni, aby so svojím vojskoni prisli к Pesti, aby sa usliovo-í* i l'i, ako sa budú bránit' proti tataroin. Prislo len málo vel'ino2ov. Ktorí a j priSli, a j li len inálo vojska priniesli so sebón. Co bolo asi tobo prícinou ? То, /.e Béla IV. bol prísny к vel'mozomatí sa proto na nello vel'mi hnevali.

— Srdce Bélu krvácalo. ked' videi tú nerov-nost'. Vel'mi prosi 1 vel'mozov, aby boli súdrzní aspoñ v nebezpecenstve. Vel'moii ne pocúval i na král'a, ktorí .sa obával o svoju vlast', o svoju Ikrajinu. Co vy к tonili poviete?

— Nebolo lo pekné od vel'mozov. — Mali byt' BÚdrzní, — bovoria. Keby oni n a o / a j milo' vali svoju vlast'. vtedy by illuseli svoj bnev odlozit' a spulocnou silou ist' proti tataroin.

Vel'niozi pekne odisli domov. Pri král'ovi zo-btalo len niekol'ko kñazov a solva niekol'ko-tisíeové vojsko.

<•) fíitka pri Molli. — A tatari priehádzali.

Zastavili sa u Mohi pri riekc Sajó. Béla TV.

iSiel proti nini svojou hrstkou vrjska a zastavil

«a na druhoin brcbii ricky Sajó.Tu sa mad'arské vojsko uta borilo. Tu je Su i«'). — bovorim a kreslini. Nie je lo vel'ká rieka. Asi dvakrát taká siroká. ako dlzka nasej triedy. Na 1 о т t о boku bol tábor tatárov a na tomto mad'arov,—

ukazujeni а к resi ím. Tábor tatarov bol desat'-krát lak vel'ky ako tábor mad'arox. Teda na jednébo niad'ara desat' tatarov! Béla vydal roz-kaz, aby stany obkl'iíöili tymi vozmi, v ktoryeh malo vojsko potraviny a zbroje. Так sa a j stalo. Mad'arskv tábor bol obkl'ú£any vozmi.

A na tointo boku, co ich ocbranovalo? — uk;j-zujem na kresbu. Voda rieky Sajó, pred-stavujii si deti situáí-iu.

— Mad'ari po/.orovali kazdy pohyb tatarov.

— Aj tatari pozorovali Mad'arov. vzívajú sa a j deti do situácie. A je to aj potrebné, lebo sa t.yin záujeiii stupñuje a porozumenie je tiez zaistené. Ked' to zbadáin, ìnal'ujem d'alej obraz pred bòjoni a priebeh boja; Zveierieva sa.

Vidia Mad'ari, io na druhom brebu sa objavia tatarské ohne. Aj ony zápália a pri táboráku sa rozpráva ili. Zanedlbo tatari /.basili oheñ. — Aha! Ukbidajú sa na odpocinok, aby zajtra cerstvo, odpocinutí molili nás napailnút' uiys-leli mad'ari. — hovorím, na co deti, ktoré eítia s mad'arnii. m u d r u j ú : — Aj mad'ari /.basii oline a ulozili sa к spánku, aby sa ráno cerstvo molili zobudit', bovoria. — Ano. A j mad'ari zhasli oheñ a ulozili sa spai'.

— Bolo ticho V oboch táboroeh. Len strá/.

ehodila medzi vozovymi hradini. Nikto nepo-cítal na útok. Naraz len vznikol strasny hluk.

Mad'ari sa precitli. Za vozmi boli t a t a r i . . . —

snád' nabor alebo nadol isii a tani presli cez rieku Sajó, hovoria. — Так to a j bolo. Co bolo pred niad'arnii? — Rieku Sajó. — A za tym jedna cast' tatarského vojska. lebo vsetci ne-preSli cez rieku. Kde Itola druhá cast' tatarov?

Za chrbtoni a na obidvoch stranáeh mad'arov.

— bovoria a ja к resino pololiu vojska. Teda mad'ari boli obkl'úcení, — bovoria. — Keby neboli tu tie vozové hradby? — Mad'ari by .sa molili s tatarmi zocivoci jiostavit'. Vtedy by molili pretrhnút' rad tatarov á mnohí by sa inolili a j zachráiiit'. Mate pravdu. Ale tu zatisiiuti medzi vozy, nemohli sa ani hnút'.

A bola a j tina. Isii jeden proti druhému a kricali. A tatari toho vyuzili. Na viaeerych miestach rozbiirili vozy. Mad'ari to /.badali a r.a získanych skáracb sa ehceli zachränit*. — Ale tam boli a j tatari! obávajú sa deti о mad'arov, a v takom súcite, obáva n í sa skryva nuioho ]>edagogiekych hodnòt. — A ktory mad'ar sa chcel eez. skulinu d o s t a t ' . . . — Toho zabili. — Tatari sa prepchal'i eez skáry.

Strilla sa. strasná bitka na tom úzkom mieste.

Pedali tatari, ale lepsie mad'ari. Ked' sa zbriezdilo, na bojisti bolo pocut' len radostné jaeanie tatarov. — Ti zvit'azili. — A kryl'l — z a u j i m a j ú sa deti. — Ten sa horko-t'azko zachránil. Vo Ime tatari nezbadali jelio zmi-znutie. Béla s niektoryuii vernymi l'ud'mi utekal, schovával sa, potom /.anecbal svoju zem, lebo иz nemal vojsko. s ktoryin by sa vedel proti tatarom postavit'. N a j p r v isiel к siìsednému panovníkovi, kde ho uz a j s det'rni cakala jeho rnanzelka. Mali so sebou a j Syätü Koriiiiu.

— Tento panovnik za nejaky cas bol nepria-tfcl'oin Bélovyin. V.vn/.il nest'astné postavenie Bèlli a násilne vynútil od nello vel'a pokladov a tri zupy. Béla videi, ze nemóze ostat' u pom-stivébo, nepriatel'ského iianovnika. So svojimi vernymi l'udm'i sa vybral na jeden ostrov Adriatiekého mora. (Názornenie na т а р е . )

— Ci a j vtedy by bola taká straSná bitka pri Molli, keby vel'mozi stali pri kr-il'ovi, boli by súdrzní a spolocne by sii proti tatarom? — Vtedy by tatari sotva zvit'azili nad mad'armi, lebo by a j oni boli takí siluí. — A co asi po-mysleli vi-l'mozi, ked' sa dozvedeli, co sa pri íieke Sajó stalo s mad'arskym vojskom? —' Г-ste sa nal'akali! — Iste l'utovali, ze neisü proti lataroni. — Ale, nz bolo neskoro. — Skúsili sami na sebe, co ieh skutok mai /.a smutné následky.

d) PustoSenie tatarov. - Král'a nebolo v zemi. Ani vojska nebolo. Nik nestál v eeste d.ivym tatarskym hordám. L'ubovol'ne pusto-Mli krajinu. Mestá a dediny podpal'ovali a rozbúehali. L'ud nemilosrdne zabíjali. — L'udia sa schovávali do l'eeov. ilo jaskyñ a do sarin, Tam biedili a hladovali. Mnohí /.от rol i hladom.

—- Tu, okolo Aggtcleku (názornenie na т а р е ) , sa niekol'ko sto l'udì zaehránilo. (Po-viem, ako.)

Potom isii tatari d'alej, nielli, pustosili kra-jinu za célé dva roky.

— Naraz len prisla zpráva, ze v Azii zomrel kbán tatarov. ich panovnik. Nato Batu zavie

54 1944. 4. CtSLO.

UCITEL'SKÉ N OVIN Y dol svoje vojsko doniov, lebo on by chcel byt'

hlavnyin khánom. Ze to ostalo po ñ o m ? . . . Zni-éená k a r a j ina bey, zi vej duse. Svalené, rozbú-rané, vypálené mesta a dediny. Vsadé len srú-eaniny a nivoc.

e) Béla IV. posiela do zeme vyzvedacov. — Kde sa zdrzoval Béla IV.. куш tatari naSu zeni pustcäili? — Na jednom ostrove adriatického mora. — Ci sa tarn mohla dostat' zpráva о toni, Co sa V zemi ròbi? — Béla predsa vedel o vset-kom. A to tak. ze obcas posielal do zeme vyzve-dacov.

— Vyzvedaci mnobokrát priniesli zie zprávy.

A vtedy Béla a jeho l'udia boli vel'mi simítni.

Ale naraz len vyslaní vyzvedaci i«rìsii náhle a jasnou tvárou. Béla hned' zbadal, ze prinásajú dobré zprávy. Ani necakal, куш dójdu к nemu, uz zd'aleka sa ich pytal. — Snád' vysli tatari zo zeme? — Ano, ano! —, hovorili vyzvedaci.

T a t a r i zanechali zem. Tvár král'a Bélu sa vyjasnila. Pozrel sa na svojich. Vyrovnal sa a urcitym blasom povedál: — Pod'me domov, moji verni!

f) (Béla IV. sa vracia do svojej zeme.) Tento moment rozhovoru prevádzam celkom na zá-klade názorného obrazu, coho porozumeniu som uz V predoslom rozhovore pripravil pozadie.

Deti referujií о svojich dojmoch. Tu sa snazim, aby sa referovanie prispósobilo smutnému, pochnmrnemu tónu obrazu. (Pozorujoiii tieto dojinové zázitky a pri vedenom nazierani ich pouzijem.)

— Pozrite sa na král'a! Ako stoji. na co sa opiera. — Skloni hlavu a opiera sa o ramená.

— Ukaz nám, ako stoji! —, hovorím jednému diet'at'u, ktoré príde von. (Dám mu do ruky palien a hovorím, aby sa snazilo tú situáciu napodobnit', ktorú vidi na obraze.) Takto tam stojí král? so sklonenou hlavou. Preto je ttúch-livy, lebo sa prv rozhliadol po t e j smutnej krajine. — Co je to tu? — s p y t u j e sa jedno diet'a, ukazujúc pri tom na obrysy zvierat, ktoré «toja V pozadi. — Vici. Tito sa vél'mi rozninozili, ved' mali" dost' potravy a nebolo ani tobo, klo by ich hubil. Atd'. - Vsetko, ale vsetko je znicené! Taká boia vtedy cela krajina.

ako by nebol král' smutny!

— Obzerajme si teraz prostredie král'ovo! — vediem d'alej nazieranie. Tento clovek sa opiera o stenu a tak sa diva na krajinu. A j ten je smutny, — ukazujú deti na druhého cloveka.

Tento bojovník sa zase odvracia a skloni hlavu.

Preco sa asi odvracia? Taky je, akoby plakal.

Snád' a j place, — hovoria deti. Deti! Udatny bojovnik, muz place! Nie je to divné? — L'utuje svoju vlast'. — Atd'. Kazdy tu mici.

Neskorsie sa tu vsak predsa ozval jeden clovek, — ukazujem na druhy moment obrazu, kde jeden mad'ar kl'ací pred král'om a vy-sliera proti nenui ruky. — Co asi král'ovi hovorí? Mozno, ?e prosi o pomoc. — To. Mozno, ze takto hovorí: — Mőj král' a möj pán! Z lesa som videi, ze si sa tu zastavil. Preto som pri-ìiel, aby som t'a na tejto smutnej, mad'arskej zemi pozdravil Viaceri sme sa sem do lesa

utiahli, a teba len pán Boh poslal, aby si ná«

zachránil !

— A j drühy clovek je tu. — Ten je vel'mi chudy. — Nemòze sa od hladu ani na nohy postavit'. Teil bojovník ho chce postavi!' —, hovoria deti, co takto doplniin: A j saty sa uz roztrhly na eliudákovi. Vlasy a brada mu uz iiarástly. Snád' uz niekol'ko dui nie nejedol.

Bojovník ho posadí a potesuje. Snád' mu dà a j jest'.

— Král' sa len pozeral. pozeral po tom smutnom kraji, po tyeh neSt'astnych hladujú-cieli, zo skrys prichádzajúcich, zút'alych ma-d'arskych l'ud'och. Potom sa náhle vyrovnal.

Na jeho tvári bolo videt' siine predsavzatie a vől'u. — Bojovníci moji. nezúfajte! Vyetavím túto neSt'astnú, v zrúcaninách leziacu zem.

\ ' y p r a c m e srúcaniny a chyt'me sa práci, aby sme znovu staл:ali. budovali, — hovoril krái' svojini l'ud'om. A vy nest'astuí mad'arskí l'udia chod'te naziiät' do lesov a povedzte ostatnym druhoni, ze ich král' prisiel domov, aby im pomohol, nech len prídu zo svojich skrys a nech sa ehytia budovatel'skej práci — hovorím predsavzatie král'ovo blasoni, ktory zodpovedá jeho silnej vőle.

íí) Béla IV. znovu vybuduie zem. A co si Béla IV. siine predsavzal, to a j vykonal. L'udì privolal zo svojich skrys, z eudziny dal priviezt' zbozie a domáce zvieratá a tie rozdelil medzi obyvatel'stvom.

Aby rozmnozil 4>o6et svojho l'udii, zavolal vyhnanych kunov a znovu ich usadil. Zavolal do zeme a j mnohych Nemcov. Tychto usadil na severné banicke casti (názorñujem na т а р е ) . Zorganizoval vojsko a dal vystavit' lirady. Za dvadsat' rokov spravil takú siimi krajinu, ze vracajúcich sa tatarov vit'azne odohnal s nasieh braille.

Nacvicenie.

a) Súhrn. Kto by mi nieco pekného vodel rozprávat' о toni, о com sme sa tu vyprávali?

— opytujem sa, na co sa deti hlásia, jednotlivé casti povedia a tym sa dostáva na povrch celá látka. Pri rozhovore privykám deti к tornii, aby jednotlivé udalosti rozprávaly tak, aby ich vpravily hned' ilo casu a do niiesta.

b) Vhlbenie. Tu vyhl'adám príciny pusto-äenia tatarov. Znova uröíme, ze keby boia-.byvala súdrznost' v národe, ìiepriSla by na náe

pohroma a neSt'astie pri Mohi a národ by sa neznicil. Potom vyhl'adáme hodnoty skutkov Bélu IVr. a urcíme, ze miloval svoju zem, svoju vlast', preto pracoval, aby ju zo srúcanín vybudoval.

Potom poukázein na vd'aku národa, ktory v y j a d r u j e voci Bélovi tym, ze ho i dnes menüje druhym zakladatel'om vlasti.

c) Kreslenie. Posol král'ov roznääa pe krajine krvavy mee. Mapa bitky u Mohi.

Momenty z tatarského pustoäenia.

Прилога.

ОЪМДЕСЯТЬСЪМЫЙ Р О К Ъ . 4. ЧИСЛО. ВУДАПЕШТЪ, ДНЯ 15. ФЕВРАЛА 1944.

ВЪСТНИКЪ НАРОДНЫХЪ УЧИТЕЛЕВЪ

Р Е Д А Г У Е И В Ы Д А Е М. К О Р . М И Н И С Т Е Р С Т В О К У Л Ь Т А И Н А Р . П Р О С В Ъ Ч Е Н Я

П У Б Л И К А Д 1 Ъ НА РУСЬКОМЪ ЯЗЫЦ-Ь

ЛЪ КАРЬ.

Р О З В О Р Ъ Ч Т Е Н 1 Я В Ъ I I . К Л А С С А . Написала : D r . S á r k á n y E n d r é n é . Часто станесл, что изъ учениковъ классы

ктось захворЬе, або в ъ родшгЬ котро^сь д е -тины есть кто тяжко хворый. На ж а л ь селяне е щ е и "теперь чужаться одъ л е к а р я , радше обернуться до ворожбита. Противъ сихъ шар-л а т а н о в ъ бореся шкошар-ла иа кождомъ кроцЬ. Есть се т я ж к а боротьба, бо д'Ьтииа наичастЬйше не знае зёднати домашнЬ звыча'Ь изъ наукою школы.

Статя „ЛЬкаръ" служить нашу цЬль. Коли бы дакто захвор'Ьвъ въ нашой класс!;, одсгупЬмъ одъ нредписаиного р я д а учебного матер1ала и берймъ т а к ъ изъ ночатковой науки я к ъ изъ читаня пронагащю л Ь к а р я и его хосенну роботу.

И Л А Н Ъ .

I. а) II р и г о т о в л e н i e : — Иванко не ирийшовъ днесь до школы. Кто знае чому? — зв'Ьдаюся.— Похвор'Ьвъ — голосить хлопчикъ бываючий в ъ су с!; дет Bf, Ивана. — Полить ему голова уже три днЪ — прпдае другий хлоп-чикъ. Третый каже. — Его мати казала, что иойде до старой M a p i i , чтобы пораднла, або на-варила чолось Иванови. — Кто есть то стара Mapia? — зв'Ьдаюся, але добре знаю, что стара ворож'Ьля. — Пан-fe учителька не знають e i ? — звЬдаються и продовжають : — Тамъ жие на конц1> села, она звыкла номагати людямъ и зв'Ьрятамъ если XBopt. — З ъ чимъ?

— Варить л4ки, масти, потому прийде до хворого, мастить и ворожйня воркотить надъ нимъ. — А то номагае ? — зв'Ьдаюся. — Вабка каже, что айно, але отець гн'Ьваеся за се, — каже Павликъ. — Чому гпЬваеся? — з в Ь д а ю .

— Тому, бо каже, что стара Mapin только во-рожить, але л'Ькарь знае л Ь ч и т и . — И у насъ бывъ л'Ькарь — голоситься Николай — номогъ меи4, коли я бувъ хворый, хотяй уже мамка плакала что я умру

б) Перехиленя : Отець Павлика мае правду, бо лЬчити з ъ Божою помочею и изъ довгороч-нымъ ученьемъ только л'Ькарь знае. Н а жаль часто до ворожилЬ идуть люде, а коли вже есть дуже тяжко хворому, кличуть л'Ькаря. Въ такихъ зпоздненыхъ нрииадахъ не знае всегда иомочи.

ц) Назначеня ц+.ли : Днесь читати будеме про едного хлопчика, котрому ворожйля не знала помочи, але Л'Ькарь выл-Ьчивъ его.

И. П Е Р Е Д А Н Я МАТЕР1АЛА.

1) В з о р ц е в е ч и т а н я и в ы з в ' Ь д а н я з м i с т а. Краснымъ наголосомъ читаю, чтобы и изъ тымъ еще Л'Ьпше зацЬкавила ихъ. — Д-Ьточки, что сталося въ школ^ ? — подаю перший вопрось. Змагаюся чтобы д ^ т и я к ъ лише можуть самостойно переказали, самособою где и есть потребив з ъ вопросами снЬшу имъ на помочъ. Ту можеме увид^ти, я к ъ частине есть ихъ зауважаня, я к ъ мало порозу м'Ьл и статю и головно значена стат'Ь.

б) Ч и т a il я п о ч а с т я X ъ. Теперь уже вы будеть читати ту часть, где пишеся о то, что говорпвъ ианъ учитель и кто прийшовъ заголосити, что мае хворого хлопчика. — Чи-тай СтеФаие ! — По читаню даю иереказати содержаше. -— Д'Ьточки розумЬли вы кожде слово ? — Одна д й т и н а голосится, что то есть

„скарбъ"? Кто знавъ бы изъ вас се потолковати?

— зв'Ьдаюся, тому бо изъ дЬтей оденъ добре нояснивъ се слово, обернуся знову до звЬдаю-чого хлопця. — Скажи сынку, чому есть нашъ найциннЬйший скарбъ з д о р о в л я ? — А ма-ленький хлопчикъ з ъ своимъ отв"Ьтомъ пере-конае мене, что розум1е значеня сего слова. — Во не знаеме его иншпмъ застунити. Коли мы переконаемеся что д-Ьти кожде слово розум^ють даеме переказатп содержаше c e t части уступа и можеме ити дальше.

— Теперь перечитайме что говорпвъ ианъ учитель изь мамкою хворого Петрика. Читають.

IIa мой вопросъ, что не розумЬють, кажуть что розумйють все. — Сякъ тогда можуть ие-реказати змЬсть, але тому чтобы бывъ звязъ и между першими частями, оповЬданя зачнеме изъ перпшмъ зачаломъ.

— Ковачка не иослухала добру иораду пана учителя, пошла до ворожки. Что с т а л о с я дальше то зачне читати Федоръ. — кажу. Читають что малый хворый тяжко похворйвъ подъ лЪченьемъ ворожки. Учитель дознався сего,

5 6 1 9 4 4 . Ч И С Л О Н О . 4. В Ъ С Т Н И К Ъ Н А Р О Д Н Ы Х Ъ У Ч И Т Е Л Е В Ъ

в а с л а в ъ до н и х ъ л'Ькаря. Сей смутно к и в а в ъ головою, але з н а в ъ я к ъ мае помочи. — ДЬти кто изъ васъ п е р е к а ж е , что мы ч и т а л и ? — СмислЬйший х л о и ч и к ъ голоситься, ириродно есть, что его онов'Ьданя е с т ь д о с т а слабе.

Чтобы я п е р е к о н а л а с я , что ци знають, чому било ледви серце хворого, то нозвЬдаюся. От-в е т ь не есть д о с т а т о ч н ы й , о т ж е От-выпраОт-влю: — тому бо у людей хворота найл'Ьшне утруднить с е р ц е . Кто умре, того серце перестапе бити.

Я к ъ хворый б ы в ъ П е т р и к ъ ? — з в к д а ю с я . — Дуже хворый, м а й ж е умеръ. — кажуть. Потому обернуся на с п о с о б ъ л екарского п е р е г л я д ж е н я :

— 'Г.мивъ ему руки, чтобы вид"Ьвъ цимае горячку. — К л о п к а в ъ и с л у х а в ъ ему легки и серце. — Потому еще р а з ъ д а ю переказати, .чтобы д к т и в и д е л и солежность, между

по-вдинокими частями.

— Читайме д а л ь ш е , я к ъ л Ь ч и л и Петрика!

— Но читаню с л к д у е т о л к о в а н а словъ и пе-р е к а з а н я змГ.ста.

— П р о д о в ж а й м е дЬточки ! Подивимся ци ходили сошкольники Петрика навщивити. — Сю часть особливо подчеркну, бо есть т у т ъ слово про заразу. — Правда, могли х о д и т и , — Ч т о думаете ци многЬ ходили ? — А коли бы м а в ъ заразливу х в о р о т у ? — Н е ем ка и бы они ходити, бо и они могли бы д о с т а т и — каже В а с и л ь . — AHÍ бы ото не пустили и д ъ нему — к а ж е другий. — Червену цедулку бы вылепили н а двер'Ь — к а ж е ИОСИФ, — чтобы видЬли ч т о ктось т а м ъ мае заразливу хвороту. — А т ы о д к и се т а к ъ д о б р е з н а е т Иосифе —

звЬда-юся. — У сусидствЬ хвора была Анна Б а т и н ъ , мала тиФусъ, и червену ц е д у л у вывксили на и х ъ дверЬ — отвитить. — Дуже т р е б а у в а ж а т и и х о р о н и т и с я о д ъ заразлиныхъ хвороть — к а ж у . В ъ слЬдуючой части про оздоровЬлого Петрика читаеме и говориме звычайнымъ спо-собомъ.

Н а законченя ро бора лишу только пару рядоЕъ, чтобы и изъ т ы м ъ л к и т е з а с к и п Ь л а в ъ ихъ душу выховуюч-Ь с л о в а учителя п р о л'Ькаря и ворожбу.

H I : З А К О Н Ч Е Н Я .

ai З а г а л ь н е в ы з в к д а н я е с т ь безусловно по-требив и по иоодинокихъ ч а с х я х ъ и по обго-вореню ц е л о г о . Змагаймесн, чтоби д-Ьти ч и м ъ коротшими, а л е тымъ значн'Ьйпшми реченями о н о в к д а л и з м 4 с т ъ . П р а в д а ч т о се въ другой класс); есть д у ж е тяжкою задачою, а л е з ъ доброю волею и пильностю все можеме д о -стихнути.

— ДЬточки, что мы училися изъ сего у с т у п а ? — з в к д а ю с я . — Ч т о кличме Л'Ькаря, а не ворожку — о т в е т и т ь . — З л е чинить мати Ивана, что своего сына несе д о ворожки — к а ж е одна д Ь т и и а . — Н а п е в н о подумала о н а и приклпкала Л ' Ь к а р я — обороняю некультурну жону. — З а к л о п к а й т е до И в а н а , Еасилю, н о -з в Ь д а й т е с я я к ъ онъ чувствуеся. З а в т р а скаж'Ьть менЬ, - д а ю р о з к а з ъ . Коли бы и з ъ васъ д а к о т р ы й

— Боже хорони — п о х в о р к в е я , кого бы вы п р и к л и к а л и ? — Л'Ькаря — о т в ^ т я т ь . Най т а к ъ буде — закончу р о з б о р ъ .

Формовали д'Ьточой дунгЬ въ п а ш о й школ li.

Написала : Магдалина 1>елла.

Чоловккъ б р о д и т ь по великой природ!;,

©глянеся но могучимъ горськимъ великанамъ, д о неба взираючимъ вершкамъ, но огромиымъ горськимъ массивамъ, минеральнымъ массамъ, д е р е в а м ъ - в е л и к а н а м ъ и новсюды кругомъ себе в и д и т ь могучое т в о р е ш е Нога. Я к ъ чаруючимъ и прекраснымъ е с т ь все въ своей властной при-родной Форм'Ь!

ЧолокЬкъ е с т ь найсоверпгеннЬйшою Формою створень Бога, котрого о б д а р о в а в ъ розумомъ,

«аитаздею и н Ь ж и о ю душою. E т о существо, к о т р о е глядае Б о г а въ природ'Ь, котрому Б о г ъ д а в ъ способности до того, чтобы бывъ Ему на помочи въ перетвореню р а з н ы х ъ Формъ при-р о д ы до н о в ы х ъ Фопри-рмъ. В ъ тоты огпри-ромн'Ь д-Ьла, котр'Ь п о т р е б и в до того, чтобы мы в ъ а о д е р н о м ъ св'Ьт'Ь могли иостуиати все впередъ .а впередъ.

Чолов-Ькь в ы р Ь з а н Ь д е р е в а н е р е т в о р ю е въ д о ш к у , мебл!; и панерь и сим» т в о р и т ь

средства д л я ш и р е н я культуры ; ч о л о в к к ъ изъ б е з -жизнениого, студеного мрамору вытешуе памят-ники, чтобы они нагадовали памъ нашихъ вели-к а н о в ъ ; ч о л о в Ь вели-к ъ Формуе глину, чтобы з ъ ней зробити импозаптну статую выражаючу огромну, Фантастичну думку, статую отражаючу ж и т я .

Согъ ч е л о в е к а с о т в о р и в ъ изъ земли, в ъ его гЬло вдунувъ душу, душу черезъ котру чолов'Ькъ с т а в ъ членомъ л ю д с к о й суспольности, душу котрою чолов'Ькъ р а з н и т ь с я отъ зв'Ьрятъ, душу котра номагае вытворепю индивидуаль-ности, душу к о т р а ирииимае житьев'1; пережитки и до котрой врисовуеся в и л ы в ъ великой л ю д -ской суснольности.

Душа д о школы понавшой д'Ьтины ч и с т а и вразлива. З а д а ч а учителя е с т ь выФормованя той душ'Ь, чтобы она п о д о б а л а с я великой Со-вершенности.

И если учитель уважно п р и г л я д а е с я До глубокости д Ь т я ч о й душ'Ь, замЬтить, что я к а

В'ЬСТНИКЪ НАРОДНЫХЪ УЧИТЕЛЕВЪ 1944 ЧИСЛО НО. 4. 5 7

то гнучка, нТ.жна, подайна матер1я, котра зов-с Ь м ъ нодлягае вплыву Формуючого. О д ъ учи-т е л я зависиучи-ть, чучи-то сеся м я г к а маучи-тер1я якою с т а н е с я въ его р у к а х ъ : х а р а к т е р н о ю , стойкой або останеся постоянно мягкою, лабильною ?

Д Ь т и н а — то живое з е р к а л о учителя и евого окруженя. Учитель в ъ дЬточой дуга!, може н а й т и к а ж д у черту своей ирацЬ.

Е с л и у ч и т е л ь живый, д Ь т п н а открые ему свою душу, з ъ ней лються с л о в а и настрой.

К л а с с а жива и повна шуму. Е с л и учитель сумный, душу д'Ьтей иригнобить неснокой, н е р е -шимость ; класса буде тикша.

Е с л и учитель капризный, чудиый, такою с т а н е с я и д Ь т и н а .

Если учитель спокойной вдачи, и въ душу д'Ьтей вскЬпить з а д о в о л е н о с т ь и тугу ио спо-койной робот!;. Д'Ьтина не с т а н е с я настройо-вымъ чолов^комъ, е:Ь дупга ноказуе спокой-ный, честспокой-ный, х а р а к т е р н ы й в н д ъ .

Если у учителя есть чувство д о суспольной ирац-Ь, если сумке пожертвоватися д л я загалу, и его д'Ьти не будуть д о м а г а т и с я заплаты за свою кажду роботу, но з а д о в о л н я т с я и тымъ чувствомъ, ЧТО МОГЛИ Д Л Я дак01'0 чтось доброго учинити.

СякЬ Д'Ьти с т а н у т ь с я такими людми, котр'Ь з ъ рукъ б л и ж н и х ъ не хотять вырватн насущный х л к б ъ л и ш ь зато, чтобы имъ д о с т а л о с я боль-шого куска. С т а н у т ь с я такими людьми, котр!;

благотворить б е з ъ самопохвалы, безъ того, чтобы за сесе д о с т а л о с я имъ п о х в а л ы о г ъ людей, або о т ъ загалу.

Учитель в ы х о в у е с я б'Ьгомъ с в о и х ъ студи!.

Хоче статнся индивидуумом!.. Я к и м ъ выховуе самого себе, такими любпвъ бы выховати и ему в в Ь р е н ы х ъ д Ь т е й .

„Л кий учитель, т а к а и его ш к о л а ! " . Е с л и у ч п т е л ъ особенней ine интересуеся д а я к и м ъ предметомъ, сесе заинтересованя ЗОВ-CÍM ъ н е з а м е т н о пересадить и в ъ дунгЬ д'Ьтей.

Любить у ч и т е л ь путешествовали ? Любить свою о т ч и н у ? Л ю б и т ь природу? Ц и т а к ъ бро-д и т ь по нриробро-д'Ь, что въ к а ж бро-д о й квГ.тцк, въ к а ж д о м ъ стебл'Ь, в ъ вышииахъ, г о р а х ъ и до-л и н а х ъ г до-л я д а е Б о г а п Е г о могучу т в о р ч о с т ь ?

Piro Д'Ьти р а д о ожидають годину г е о г р а ф ^ , коли з ъ своимъ учптелемъ можуть

иодорожо-вати по незнакомымъ областямъ, познакомля-т й с я зъ познакомля-т а м ъ жнючими людьми, душевными очима вид'Ьти ирироднЬ красы р а з п ы х ъ околинь.

В ъ своей ФантазИ, чують ж у р к о т ъ г о р с к и х ъ поточковъ. Ц е р е д ъ ннмп л ежить маппа, но з а т о д Ь т н на ней в н д я т ь не л и ш ь Фарбы и лингЬ, но а цЬлу нрекрасну околицю, до котрой введе пхъ в ы к л а д ъ учителя.

А у ч и т е л ь ? Н а с о л о д ж у е с я о д у ш е в л е н ь е м ъ дЬтей, его д у ш а радуеся, что д'Ьти пережиють нредметъ, котрый и онъ с а м ъ любить.

Сякое ученя мае велику цЬну, бо учитель учить отъ дупгЬ и радо ногружаеся до бесЬды про облюблениу тему.

И сякими разговорами немало иереФормуе душ!, своихъ д'Ьтей на л а д ъ своей дуга!; и до-сягне и того что in. его класс!; буде пановати повна г а р м о ш я .

Учитель — то екульпторъ. Е г о з а д а ч о ю есть изъ крегкой, нодайной матергЬ вложеной въ его рукп по своей найлЗшшой совести Фор-мовати душу, создати прекрасный творъ. Ся душа положена своихъ основъ очекуе о д ъ учители, на тоту основу ноздн!;йше ч е р е з ъ самовыховавя она потомъ будуе стойкий, вы-кристализованый х а р а к т е р ъ .

Сколько возрослыхъ л ю д е й хвалить свого учителя въ своихъ нозднЬйшихъ л Ь т а х ъ . Того учителя, котрый своимъ нримЬрнымъ житьемъ, добродушностью il своею вразливою душою сповчуваючою з ъ чужими ' с т р а д а н и и и обернувъ па добру дорогу н т а к Ь дунгЬ, котр'Ь безъ его помочи може пристали были десь у н и з ь к н х ъ и недостойныхъ пристаней ж п т я .

Учитель отв'1;чательный з а ему i r n k p e n i душ!;. Сеся отвЬчательность д о в ж п а въ его душ1!; нробудптн твердое н о с т а н о в л е н я . До классы пай встунае все т а к ъ , чтобы своимъ настроёмъ, житъевымъ н р н м Ь р о м ь т а к ъ Формо-в а Формо-в ъ дупгЬ, чтобы они с у м е л и з ъ поднятою головою поотояти in. достойной людской су-спольности.

Той учитель, котрый сесю шляхотпу з а -дачу кончить C O B Ì C T H O не з ъ урядовой повинности, але изъ званя, у д о в л е т в о р и т , своей л ю д -ской достой пост и.

Ile ж и в ъ марно, бо въ ж и т ю бывъ помоч-никомъ Нога в ъ Формованю л ю д с к и х ъ д у ш ъ .

Лкого молодця хочеме выховати ? Бого-люблячого и д о отчизны до с м е р т и верного.

К о т р ы й иодержить из донЬр1емъ и дячно за-жоны. К т о Ciro!; повинности односно Бога, ро-дины, близиш.ого и отчизны т о ч н о выконае.

Кто всегда прайду каже. Кому найдорожшимъ г к а р б о й ъ есть честь!' «

Добрый в н л ы в ъ школы м о ж е з х у б и т и иримхо учителя. Т а к и й учитель котрый н о д ъ впливомъ н а с т р о я р а з ъ суровый, р а з ъ одпустливый, р а з ъ позволить то, что ииколи заказуе, веде д'Ьтей д о н е п о р я д к а . Н е есть добрымъ ямцикомъ той, котрый п о т я г ц е ту-тамъ. С я к ъ и пайлЬишого коня можъ схубитн. ( B o g n á r Cecil).

Anexa.

SAPTEZECISISAPTELEA AN NR. 4. BUDAFEST, 15. FEBRUARIE 1944.