• Nem Talált Eredményt

Okos épületek

In document AZ OKOS VÁROS (Pldal 121-124)

Nemeslaki András

B) Városok általános állapota

6.4. Az okos városi környezet akcióterületei

6.4.1. Okos épületek

Az okos épületek (smart building) területén számtalan megoldást találunk. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a jellegzetes intelligens épületüzemeltetési, -biztonsági és -automa-tizálási fejlesztéseket.

Okos ablakok, energiatudatos épületautomatizálás

• Az egyik leggyakoribb megoldás a folyamatosan mérő szenzorokon alapuló félauto-mata vagy autofélauto-mata vezérelt rendszerek. A legtöbb irodában, közösségi térben már ma is van szobahőmérséklet-mérő (termosztát), amely képes szabályozni a szoba fűtését vagy a légkondicionálót. De gyakori megoldás a fényviszonyok folyamatos mérésének összekapcsolása a belső világítás intenzitásának vezérlésével; vagy éppen a külső napsugárzás érzékelése és a sötétítő vagy a nap melegétől védő re-dőnyök állítása. Egyre népszerűbb a páramérő összekapcsolása párátlanító vagy éppen párologtató eszközökkel.

• Az épületek különböző helyiségeinek – különösen a folyosók, mellékhelyiségek, raktárak – világítását gyakran automatizálják mozgásérzékelő szenzorokkal, így spórolva meg jelentős villamos energiát. De hasonlóan, a helyiség használatától függően – amelyet egyszerű mozgásérzékelővel vagy beléptetővel stb. érzékelhe-tünk – ki, illetve be lehet kapcsolni a szellőzést. A fűtést pedig lehet hálózaton ke-resztül, például az okostelefonnal való „közeledés” érzékelésével előre időzítetten bekapcsolni.

• A „szokások mérése” és a „szokásokra épített vezérlés” már az újabb megoldások körébe tartozik. Általában egy, a szenzoradatok alapján néhány alkalmat köve-tően – a tanulórendszerekhez hasonlóan – folyamatos javítás mellett a rendszer

„kialakítja” az alkalmazottaknak például a munkahelyi kiskonyha használatára vonatkozó szokásait, s annak megfelelően szabályozza az adott helyiség egyes üze-meltetési elemeit – esetünkben például a konyha szellőztetését, fűtését stb.

KORREKTÚRAPÉLDÁNY PB

Okos biztonsági és monitoringrendszer

• A köz- és lakóépületek, különböző magán- és közterületek, kertek biztonsági kérdései szinte mindenütt megjelennek igényként. A legnagyobb gondot nem a megfigyelő kamerarendszer beszerzése és telepítése jelenti, hanem a továbbí-tott képek folyamatos, 0–24 órás figyelemmel kísérése. Ennek ugyanis igen nagy a humánerőforrás-igénye és ebből kifolyólag a költsége is. Ráadásul egy személy csak néhányszor tíz darab monitor figyelésére képes. Márpedig – behatolásnál, vagy akár vagyonvédelem esetén is – általában nem az a lakosság elvárása, hogy az eszközök a cselekmény elkövetése után adjanak információt például a nyomo-záshoz, hanem segítsenek a bűncselekmény megelőzésében, illetve az azonnali intézkedés megindításában. De egy kisváros esetében is a kritikus városrészek, közintézmények, kertek stb. megfigyeléséhez kihelyezett több száz kamera által küldött felvételek folyamatos megjelenítése és ellenőrzése igen nagy eszköz- és humánerőforrás-igényt támaszt, „megfizethetetlen” költséggel. Éppen ezért az intelligens érzékelőrendszerek leglényegesebb új eleme a beépített képfelismerő és azonosító rendszer, amely a célnak megfelelően képes emberek, járművek, ál-latok stb. felismerésére, esetleg azonosítására, és csak a veszély gyanúja esetén kerül monitorra az esemény. Így egyetlen három műszakos szolgálat akár több település összes kameráját felügyelni képes.

• A vagyon- és embervédelem hatékonyabb és megbízhatóbb ellátása érdekében fejlesztettek és integráltak a monitoringrendszerbe sötétben látó kamerákat. Így valóban 24 órás felügyelet valósítható meg.

• További fejlesztésként megjelentek az emberi közreműködés nélküli, teljesen auto-matizált felügyeleti rendszerek. Ennek előfeltétele az volt, hogy fejlett szoftvermeg-oldásokkal (például tanulóalgoritmusokkal) rövid bevezető időszak után ki lehessen küszöbölni az „indokolatlan riasztások” gyakoriságát.

Okos kaputelefon-rendszerek

• A kamerás kaputelefontól mára eljutottunk a hálózatra (wifin keresztül internetre) kötött, arcfelismeréssel kombinált rendszerekhez, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy távolból, tehát akár a munkahelyen, akár külföldön láthassuk, hogy ki jelenik meg a „kapunál”.

Okos központosított lakóépület-automatizálás

• Irodai épületautomatizáláshoz hasonló rendszerek, távfunkciókkal kiegészítve, ma már viszonylag megfizethető áron elérhetők, ha a gazdaságos üzemeltetés szempont-jából elegendő (tehát elegendően nagy) számú eszközt telepítenek. Az elérhető ké-nyelmi szolgáltatások igen széles skáláját ismerjük. Ilyenek például az okostelefonon keresztül érzékelt navigációhoz kapcsolódó szolgáltatások (például automatikus fűtés, szellőzés, párásítás területén a munkahelyi szobában kikapcsolja és ottho-nunkban beindítja a folyamatokat, garázsajtót nyit-zár stb.). Ezek a szolgáltatások amellett, hogy energiatakarékosak, még a polgárok komfortérzetét is javítják.

PB KORREKTÚRAPÉLDÁNY

• A lakóépületek számára nagyon komoly biztonsági és baleset-, illetve katasztrófa-megelőzési, valamint riasztási szenzorrendszereket fejlesztettek ki. Ezek az esz-közök amellett, hogy a lakásban a füstöt, a szén-monoxid veszélyes koncentrá-cióját, a gázszivárgást, illetve a vízszivárgást vagy a csőtörést a kialakulás korai szakaszában felismerik, a hálózaton keresztül képesek automatikusan értesíteni a lakókat vagy a tulajdonosokat, valamint szükség szerint riasztják a tűzoltóságot vagy az érintett közüzemi szolgáltató üzemzavar-elhárítási részlegét.

Okos irodai prezentációs eszközök

• Közintézményekben és a vállalkozások jelentős részében szükség van korszerű pre-zentációs, demonstrációs eszközökre, multipontos videokonferencia-beszélgetések lebonyolítására alkalmas berendezésekre, virtuális oktató-, illetve bemutatólabo-rokra. Ezek a lehetőségek – összekapcsolva felhőalapú szolgáltatásban – ma már nem igényelnek komoly számítástechnikai hátteret az érintett szervezetnél, csupán néhány céleszközt és megfelelő (internetes) hálózati hátteret.

Okos irodai bútorok

• A divatos, ergonómiai szempontból kiváló irodabútorok kényelmi szintjét tovább lehet fokozni „egy kis intelligenciával”, azaz néhány IKT-alapú okos megoldással.

A bútorok „felismerik” használójukat, és automatikusan beállítják – a korábbi hasz-nálat alapján – az illető igényeit: például az elrendezéseket és a kényelmi beállítá-sokat. Sőt tekintettel lehetnek a használati időre, a fáradtság kialakulására, s annak megfelelően változhatnak a beállítások. Ezeket a megoldásokat jól lehet ötvözni a már ismert komfortnövelő szolgáltatásokkal, például székek esetében a népszerű relaxációs, illetve masszázsfunkciókkal, amelyek szintén felfrissíthetik a használót.

• Egy másik okos irodai bútorfejlesztési irány a robottechnika segítségével a tanult vagy kívánt elrendezésbe önállóan beálló tárgyaló-irodai bútorok.

Hosszú távú megoldások

A következőkben csak ízelítőül megemlítünk kettőt a nagyszámú és igen széles skálán mozgó, már megkezdett kutatás-fejlesztési témákból, amelyek eredményeivel valószínűleg találkozni fogunk a nem is olyan távoli jövőben.

• Az épületek üzemeltetésében, illetve a szolgáltatások komfortosabb igénybevétele céljából számos fejlesztés indult el különböző kisegítő, illetve komplex szolgálta-tások ellátására használható, a kiszolgált személyek igényeit és szokásait megtanuló, önfejlesztő robotok megalkotására. Korábbi elképzelések szerint ezek a robotok el tudnák látni a magasabb képzettséget nem igénylő karbantartási, takarítási, kéz-besítési, illetve biztonsági feladatokat. Ma már komoly kérdésként merül fel, hogy éppen a speciális szaktudást igénylő feladatokra lehetne őket felkészíteni, ezzel je-lentősen csökkentve az épületek fenntartásának, üzemeltetésének humán költségeit.

• Az épületek „okossá tételének” másik iránya az összes mozgó, illetve mozgat-ható épületelem (lift, ajtó, ablak, fiók, bútorzat stb.) „központi akarat” szerinti,

KORREKTÚRAPÉLDÁNY PB

az épületet használó személyek nézőpontjából automatikusan vezérelt mozgatása.

Ide tartozik az épületben tartózkodók mozgását – jogosultság szerint – biztosító ajtónyitástól az illetéktelen behatolóval szembeni védekezésen át a már jól ismert időjárásfüggő elemek (redőnyök, függönyök, fűtés, légkondicionálás stb.) automati-zálása is. Ilyen komplex megoldással ma még inkább csak a filmekben találkozunk, elrettentő, „gonosz épület” formájában.

In document AZ OKOS VÁROS (Pldal 121-124)