• Nem Talált Eredményt

A digitalizálás gazdasági és társadalmi hatásai

In document AZ OKOS VÁROS (Pldal 155-158)

Hanák Péter

9.1. A digitalizálás gazdasági és társadalmi hatásai

9.1.1. A digitalizáltság mértéke a gazdaságban

A McKinsey Global Institute a közelmúltban két tanulmányt tett közzé a digitalizálás nemzeti jövedelmet befolyásoló hatásairól: 2015 decemberében az USA, 2016 júniusában pedig az EU gazdaságát értékelték [Bughin et al. 2016]. Az általuk kidolgozott indikátor (MGI Industry Digitisation Index) alapján összességében azt állapították meg, hogy 2015–2016-ban az USA 18, az EU pedig csak 12%-ban használta ki a digitalizálás lehetőségeit.

Különösen tanulságos az egyes gazdasági ágazatok digitalizáltságának mértéke az EU15-ök, azaz az EU-hoz 2004 előtt csatlakozott országok adatai alapján. A 9.1. táblázat a McKinsey-tanulmány egyik táblázatának egyszerűsített változata, amely megerősíti min-dennapos tapasztalatainkat, miszerint a digitalizálás – az IKT-ágazat, azaz az IKT-termékek és -szolgáltatások előállítása és forgalmazása után, ahol a hatása magától értetődően erős – a médiaipart, a pénzügyi és biztosítási szektort, az üzleti szereplők egymás számára nyújtott szakmai szolgáltatásait, a nagykereskedelmet és a gyártóipart alakította át a legjobban.

Az is elég nyilvánvaló, hogy miért van a digitalizáltság mértékét tükröző lista végén a mezőgazdaság és az építőipar: ennek elsősorban nem is a végzett munka jellege az oka, hanem inkább az, hogy sok kis- és mikrovállalkozás működik ebben a két szektorban, és ezeknek sem igényük, sem tőkéjük nincs a modernizációra. Ez a fő oka például a kis-kereskedelem jelentős lemaradásának a nagykis-kereskedelemhez képest, ahogy annak is, hogy a személyi és helyi szolgáltatások a legfeljebb közepesen digitalizált ágazatok közé tartoznak.

Az okos város, illetve szűkebben az okos életvitel szempontjából a következő ágazatok digitalizáltságának van különös jelentősége, mert a lakosokat közvetlenebbül érintik:

• az erősen digitalizált ágazatok közül: média, pénzügy és biztosítás;

• a közepesen digitalizált ágazatok közül: közüzemek, kiskereskedelem, személyi és helyi szolgáltatások (beleértve a közlekedést is), kormányzás (közigazgatás és ügyintézés);

KORREKTÚRAPÉLDÁNY PB

• a gyengén digitalizált ágazatok közül: oktatás, egészségügy, szórakoztatás és sza-badidő, vendéglátás, ingatlanforgalmazás.

9.1. táblázat

A digitalizáltság mértéke az egyes ágazatokban

Szektor Átfodigitalizáltság

Tőke Használat Munkaerő

fordísok Eszközállomány Tranzakck Interakck Üzleti folyamatok Dolgozónnti költségek Tőkeintenzitás növekedése Munkagzés digitalizáltsága

IKT-termékek és -szolgáltatások Média

Pénzügy és biztosítás Szakmai szolgáltatások Nagykereskedelem Korszerű gyártás

Vegyszerek és gyógyszerek Közüzemek

Olaj- és gázipar Alapvető javak gyártása Bányászat

Ingatlan

Szállítás és raktározás

Kiskereskedelem

Személyi és helyi szolgáltatások

Kormányzás, közigazgatás

Oktatás

Egészségügy

Szórakoztatás és szabadidő Vendéglátás

Mezőgazdaság Építőipar

Viszonylag alacsony

szintű digitalizáltság

Viszonylag magas szintű digitalizáltság

● Digitális robbanás várható (egy viszonylag kevéssé digitalizált szektorban)

Forrás: a szerző szerkesztése [Bughin et al. 2016] európai Industry Digitisation Indexe alapján

PB KORREKTÚRAPÉLDÁNY

Az élhetőség, életvitel szempontjából kifejezetten hátrányos, hogy az egészségügy és az ok-tatás a hátul kullogók között van, de a személyi és helyi szolgálok-tatások jelenlegi pozíciója sem kielégítő.

9.1.2. A digitális gazdaság és társadalom fejlettsége

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató – a Digital Economy and So-ciety Index, röviden DESI – szerint, amelyet az Európai Bizottság 2017. évi, a tagállamok digitális fejlettségéről szóló jelentése közöl [EC DG Connect 2017b], Magyar ország a 21.

helyen állt a 28 tagállam között 2016-ban (9.1. ábra); egy hellyel hátrébb, mint 2015-ben.

9.1. ábra

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) és komponensei, 2017.

Forrás: [EC DG Connect 2017b]

A DESI öt komponensét tekintve Magyar ország elég jól teljesít az úgynevezett összekap-csoltságban (connectivity): a nagy sebességű, szélessávú, vezetékes internet elérhetősége és használata az uniós átlag felett van, a nagy sebességű, szélessávú mobilinternet elérhe-tősége is jó, de a használata csak lassan terjed. A lakosság digitális készségei javuló ten-denciát mutatnak, de még mindig az európai átlag alatt vannak (vö. „humán tőke”). Annak ellenére, hogy az előző évekhez képest nőtt a közösségi médiát, az elektronikus számlázást és kereskedelmet, valamint a felhőalapú szolgáltatásokat használó vállalkozások száma (vö.

„internethasználat”), más tagállamokhoz képest a magyarországi üzleti szektor kevésbé használja ki a digitalizálás előnyeit, és elmarad az átlagtól (vö. „a digitális technológiák integráltsága”). Az elektronikus kormányzás (vö. „digitális közszolgáltatások”) terén a leg-rosszabb Magyar ország relatív helyzete: 2016-ban az utolsó előtti helyen volt a tagállamok között (Horvátország után, Románia előtt), három hellyel hátrébb, mint 2015-ben. Összes-ségében Magyar ország a gyengébben teljesítő országok közé tartozik.

Témánk szempontjából mind az öt terület meghatározó jelentőségű: alapvető az ösz-szekapcsoltság mértéke (a jó infrastruktúra), nagyon fontos, hogy a lakosság képes legyen a digitális eszközök használatára, és rendszeresen használja is az internetes alkalmazásokat,

KORREKTÚRAPÉLDÁNY PB

de csak akkor fogja használni, ha van miért, azaz ha számára mind az üzleti, mind az ál-lami szféra hasznos elektronikus szolgáltatásokat nyújt. Jelenlegi lemaradásunk természet-szerűleg gátolja az okos életvitelt segítő megoldások elterjedését és használatát.

9.1.3. A digitalizálás hatása a foglalkoztatásra

A digitalizálás jelentősen befolyásolja a foglalkoztatás alakulását, márpedig ha vala-kinek tartósan nincs munkája, jövedelme, akkor esélye sincs a normális életvitelre.

A 9.1. táblázatban említett hagyományos ágazatok közül, mint tudjuk, a médiaipar már szinte 100%-ban digitalizálva van, és a teljes digitalizálás felé halad a pénzügyi és biz-tosítási ágazat, a szakmai szolgáltatási szektor, a nagykereskedelem és a fejlett ipari gyártás is; az utóbbi három természetesen úgy, hogy közben fizikai szolgáltatásokat is végeznek, tárgyi javakat forgalmaznak, illetve állítanak elő. Azokat az ágazatokat, ame-lyeket a McKinsey-tanulmány szerint a közeljövőben gyökeresen át fog alakítani a már folyamatban lévő digitalizálás, egy fekete pötty jelöli a 9.1. táblázatban. Ezek nagy része közvetlenül érinti a lakosság életvitelét, nem csak a foglalkoztatás változásán keresztül.

Érdekes, hogy a személyi és helyi szolgáltatások erőteljesebb digitalizálása a McKinsey-tanulmány szerzői szerint nem várható a közeljövőben. Ennek fő okát abban látják, hogy ebben a szektorban zömmel kisvállalkozások működnek, amelyek a korábban említett okok miatt kevésbé nyitottak a digitalizálásra. Az idősebb korúak mindennapjait segítő okos alkalmazások szempontjából azonban ennek az ágazatnak nagy jelentősége van, és a di-gitalizálás sokat segíthet például az otthoni felügyeleti, egészségügyi, ápolási, gondozási feladatok szervezésében, illetve ellátásában.

Egy 2013-ban készült tanulmány [Frey–Osborne 2013], amely kifejezetten a fog-lalkoztatás jövőjét vizsgálja a számítógépesítés hatására, témánk szempontjából is fontos következtetésekre jut. A számítógépesítés a foglalkoztatottak 33%-át érinti kis, 19%-át közepes és 47%-át, azaz csaknem a felét nagy valószínűséggel. A tanulmány szerint az auto-matizálás nagy valószínűséggel, azaz egy-két évtizeden belül erőteljesen érinti a következő foglalkozási csoportokat: szállítás és anyagmozgatás (logisztika), termelés, irodai munka és közigazgatás, értékesítés, de még a szolgáltatási szektor nagy része is érintett lesz. Ugyan-akkor kis valószínűséggel, évtizedek múlva és Ugyan-akkor is csak részben éri el az automatizálás a magas kreativitást és társadalmi intelligenciát igénylő tevékenységeket. Bár a tanulmány az Egyesült Államok foglalkoztatási adataiból indult ki, a szerzők úgy vélik, hogy követ-keztetéseik érvényesek más fejlett gazdaságú országokra is.

In document AZ OKOS VÁROS (Pldal 155-158)