• Nem Talált Eredményt

modellek (egyes országok egészségügyi ellátásában dolgozó személyi állomány jellemzése)

In document K Horváth M. Tamás (szerk.) (Pldal 131-134)

a területi humán közszolgáltatások foglalkoztatási viszonyai – nemzetközi kitekintés

3. az egészségügyi ellátások alkalmazottjai

3.1 modellek (egyes országok egészségügyi ellátásában dolgozó személyi állomány jellemzése)

A továbbiakban néhány jellemző példa bemutatására kerül sor, amelyek alátámasztják, hogy az eddig vizsgált megoldások változatos összetételben jelennek meg egyes országok szabá-lyozásában és gyakorlatában.

3.1.1 Franciaország

Franciaországban, minthogy a francia egészségügyi rendszer erősen centralizált, az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik az egészségügyi ellátás biztosítása, fi-nanszírozása, a minőség és a költségek monitorozása és általában maga a döntéshozatal.30 Ennek megfelelően, a központi kormányzat szabályozza nemcsak a berendezésekkel és gyógyszerekkel való ellátást, de központi a szabályozás az egészségügy személyi állomá-nyát tekintve is. Ez utóbbinak jelentős eszköze a numerus claususnak nevezett elv, amely meghatározza az orvosi egyetemekre évente felvehető diákok számát (Wait, 2006). Az elv alkalmazásának oka, hogy a nyolcvanas évek óta mintegy 30%-os emelkedés következett be franciaországban az egészségügyi dolgozók számában. Az orvosok száma 40 év alatt megtriplázódott. Az 1971-ben bevezetett numerus clausus folyamatosan csökkentette az orvosi képzésben résztvevők számát, amely azonban más irányú problémákhoz vezetett (lásd később) (Niel, 2001; Mission démographie des professions de santé, 2002). A fran-cia egészségügyi ellátórendszer emberi erőforrás gazdálkodása rugalmasságot mutat az orvosok és az egyéb szakemberek alkalmazása tekintetében. összeegyeztetik a magán- és a közszektor, a kórházak, a magánklinikák és szakmai praxisok közötti együttműködést.

A forrásokat is képesek megfelelő mederbe terelni, mindazonáltal a szektorok közötti és a kórház-magánklinika közötti együttműködésben még nem találták meg a kölcsönös elő-nyöket biztosító utakat és az azokhoz vezető eszközöket. Az egészségügyi szakemberek teljes szabadságot élveznek abban a tekintetben, hogy hol és hogyan kívánnak praktizálni – de mindezt a kormány és a betegbiztosítási alapok szigorú és centralizált szabályozása mellett. Ez a kettősség uralta hosszú éveken keresztül az egészségügyben dolgozók vi-szonyait akkor is, amikor az orvosi szakszervezetek, valamint a betegbiztosítási alapok és a kormány az orvosi szerződésekről tárgyaltak (Wait, 2006).

A francia egészségügyi rendszer személyi állományának az összetételét illetően az idő-sebb korosztály dominanciája mellett szükséges említést tenni a nők kiemelkedően magas arányáról, amely meghaladja az alkalmazottak ¾-ét.

2005 januárjában a munkavállalók 7,8%-a, mintegy 1,8 millió szakember dolgozott az egészségügyben. Ennek 25%-át a nővérek és a nővéreket segítő állomány tette ki.

Francia-30 A területi szintű egészségügyi szolgáltatások európai szabályozási modelljeiről részletesebben lásd Hoff-man, 2013.

4.Korrektúrapéldány / © Dialóg Campus

© Dialóg Campus

131

4.Korrektúrapéldány / © Dialóg Campus

© Dialóg Campus

moDelleKaszoCiálisszolgáltatásoKban

ország egészségügyi személyi állományának a lakosságszámhoz viszonyított aránya körül-belül megegyezik az eu-átlaggal. A francia egészségügyi dolgozók többsége kórházakban dolgozik (ez az összes munkahely 45%-át jelenti), az orvosok egyre növekvő száma kezdi karrierjét a kórházakban (Vilain–Niel, 2001). A kórházi személyzet 2/3-a dolgozik a köz-szektorban, 27%-a a privát for-profit kórházakban és mindössze 8%-a a privát non-profit kórházakban (Wait, 2006). Az orvosok körében a privát praxis és az alkalmazotti állások szakterületüktől függően változnak. 1985 óta az orvosok kb. 40%-a kizárólag alkalmazott-ként dolgozott, míg mások vagy magánpraxisban, vagy a kettőt egyszerre gyakorolták.

Csoport-praxisban az ambuláns ellátásban dolgozó orvosok mintegy 40%-a található. Az általános orvosok 70%-a privát praxisban dolgozik (Niel, 2001).

Az orvosi praxisok földrajzi kiegyenlítettségét tekintve Franciaországban az utóbbi években eredményeket értek el, azonban még mindig jelentős eltérések vannak (különösen a szakorvosok tekintetében Párizs és a sűrűn lakott déli régiók, valamint a ritkábban lakott, északabbra eső régiók között). Az utóbbi években e problémát azzal próbálták enyhíteni, hogy külföldiek számára hirdettek meg álláshelyeket; elsősorban Belgiumból, Németor-szágból, Algériából, Marokkóból és 2007 óta Romániából igyekeztek rövidtávon megoldani a szakemberhiányt. Másik próbálkozásként egyes szakterületek tekintetében megemelték a numerus clausus számokat. Ez a kísérlet nem hozott eredményt, mert egyrészt a tanul-mányok megkezdése és az orvosi működés beindítása között hosszú időnek kell eltelnie, másrészt a végzett orvosokat – a szabad orvoslás működő elemeinek figyelembevételével, valamint az orvosok szakmai érdekvédelmi képviseleteinek ellenállása miatt – nem köte-lezhették arra, hogy azokon a kevésbé lefedett területeken indítsanak praxist, ahonnan az idősebb kollégák nyugdíjba vonulnak. A nővérek esetében azonban megszületett az ilyenfajta országos szintű megegyezés – a megfelelő ösztönző mechanizmusok bevezetése mellett, az érdekképviseletekkel megállapodva.

3.1.2 németország

németország a szabad orvoslás egyik minta országa. Az egészségügyi rendszer a födera-lizmus és a korporativizmus elvein nyugszik. A vonatkozó jogszabályok többségét a 16 tagállam képviseletét ellátó tartományi parlamentnek kell elfogadnia. Az egészségügyi szolgáltatók korporatív keretek között dolgoznak, és több mint 300 betegbiztosítási alap, 23 regionális orvosi egyesület, 22 fogorvosi egyesület és a megfelelő föderális szintű szövet-ségek keretében működnek. Az egyesületi tagság kötelező. Az egyesületek egységbe tömö-rülve tárgyalják a kollektív szerződéseket a tagállamukban működő számos betegbiztosítási alappal, és ők osztják fel tagjaik között a pénzügyi forrásokat. Ebben az egységben rejlik az erejük. Ezek az ún. kasszaorvosi szövetségek. A döntéshozatal lényegi része decentralizált.

Ez a korporativizmus az egészségügyi dolgozók hierarchikus struktúrája és szakmai frag-mentációja mellett egyben azt is jelenti, hogy a centralizált szabályozás kialakítása jelentős akadályokba ütközik.

németországban az egészségügyi dolgozók aránya az összfoglalkoztatottakhoz képest 2003-ban 10,7 volt, ezen belül 42%-uk kórházakban, 41%-uk ambuláns intézetekben, 7%-uk ipari-laboratóriumi munkahelyen és 5%-uk a szakigazgatásban dolgozott. Ugyanebben az 132

4.Korrektúrapéldány / © Dialóg Campus

© Dialóg Campus

4.Korrektúrapéldány / © Dialóg Campus

© Dialóg Campus

ágAzATi ModelleK Hoffman istván

időszakban a részmunkaidőben dolgozók aránya, növekvő tendenciával, 29% volt, amelynek 91,7%-a női munkaerő volt.31

A ’80-as években az egészségügyi költségek magas voltát elsősorban az orvosi létszám növekedésének tudták be, ezért az egészségügyi pénztárak és az orvosok egyesületei – Fran-ciaországhoz hasonlóan – az orvosi egyetemekre felvehető hallgatók számának korlátozását, valamint az orvosok kötelező pénztárakhoz való csatlakozásának megakadályozását köve-telték. A ’90-es években fokozatosan csökkentették az ambuláns ellátást biztosító orvosok számát, és 1993 óta regionális elosztásban számolják ki az orvosok iránti igényt. Az országot 10 földrajzi körzetre osztották – a nagyvárosoktól a vidékig –, és az orvoslétszám iránti igényt a lakosságra lebontva, kategóriánként, 1990-hez viszonyítva határozták meg. Ahol a kínálat meghaladja ennek a számnak a 110%-át, nem engedélyezik új praxis létesítését. Azonban olyan tényezőket, mint a lakosság korbeli, nembeli összetétele, a halálozási arány, az öngyil-kosságok aránya, a társadalmi- gazdasági helyzet, nem vettek figyelembe.32 ezen intézkedé-sek ellenére az egészségügyi dolgozók létszáma a ’90-es, 2000-es években Németországban is nőtt – legnagyobb mértékben az orvosok, nővérek és szülésznők tekintetében.

Képesítésük megszerzését követően az egészségügyi szakembereket a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező tartományi egészségügyi minisztériumnál veszik nyilvántartásba.

2004-ig létezett olyan rendelkezés, amely szerint az orvosok csak 18 hónapos kórházi gya-korlat után nyerték el a teljes jogú elismerést, azonban ezt már eltörölték (Busse–Riesberg, 2005: 131).

A nővérek tekintetében az a sajátos helyzet állt elő Németországban, hogy nem létezik a létszámukra vonatkozó teljességgel megbízható adat, ugyanis a nővéri tevékenységet még csak mostanában kezdik önálló szakmának tekinteni, nekik nem is kell regisztrálni magukat.

Mára azonban e foglalkozás is elindult a szakmává válás útján, az egészségügyben és a kap-csolódó szociális ellátásokban dolgozó nővérek több mint kétharmada már részt vett valami-lyen – legalább 3 éves – képzési formában. A nővérek által betöltött munkahelyek földrajzi eloszlását tekintve sem léteznek adatok, reprezentációjuk a szakmai szervezetekben szintén alacsony. A teljes munkaidőben foglalkoztatott nővérek mintegy 4/5-e a kórházakban dolgo-zott 2002-ben, azonban az idős betegek ellátásáért felelős intézményekben és az ambuláns rendelőkben gyorsabban nőtt az arányuk az utóbbi években (Weinbrenner et al., 2006).

3.1.3 Egyesült királyság

Az egyesült Királyságban a legtöbb egészségügyi dolgozót az állami egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) foglalkoztatja állami alkalmazottként. Az NHS központi kormányzati szerv.33 Az itt dolgozó orvosok illetménye lehet fix fizetés, illetve fejkvóta vagy tételes elszámolás alapján is kaphatják járandóságukat. A kórházakban dol-gozó orvosok teljes vagy részmunkaidőben is szolgálhatnak. Ez utóbbi esetben

magán-31 https://www.destatis.de/EN/Homepage.html (2012.10.15.)

32 A legkiugróbb eltérés a pszichoterapeuták tekintetében állt elő: például a legsűrűbben lakott városi területen 2.577 főre esik egy pszichoterapeuta, míg a vidék tekintetében ez a szám 23.106 fő.

33 A brit Állami Egészségügyi Szolgálat 1,5 millió alkalmazottjával a világ 4. legnagyobb foglalkoztatója (Tabernig-Schackenberg, 2011).

4.Korrektúrapéldány / © Dialóg Campus

© Dialóg Campus

133

4.Korrektúrapéldány / © Dialóg Campus

© Dialóg Campus

moDelleKaszoCiálisszolgáltatásoKban

praxist is folytathatnak, illetve, amennyiben teljes munkaidőben dolgoznak állami alkal-mazásban, a magánpraxisból származó jövedelmük csak meghatározott mértékű lehet. Az Egészségügyi Szolgálat alkalmazottjainak illetménye hasonlóan épül fel, mint általában egy köztisztviselőé (ennek ellenére ők nem köztisztviselők): az illetmény kétharmada az alapilletmény, egyharmada pedig egyéb személyes tényezők, kompetenciák függvénye (pl. vizsgák, címek).

Az egészségügyi alkalmazottak számát tekintve kiemelendő, hogy a kormányzati cél-kitűzéseknek megfelelően az utóbbi években jelentős mértékben növekedett az orvosok száma. Ez a helyzet a nővérek tekintetében is, de még mindig az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb az arányuk lakosságszámra vetítve az európai unióban. Az ezredforduló óta bevezetett egészségügyi reformlépések közül, amelyek az egészségügy személyi állomá-nyára vonatkozóan is jelentőséggel bírnak, a következőket említjük (Boyle, 2011: 368–373;

NHS honlapja34):

a kórházakban az eredmények utáni fizetési rendszer (payment by results) bevezetése,

• amelynek 2013. januári, 11. módosítása a munkaerő megtartását is célozza, a magánszektor szolgáltatásai igénybevételének terjedése,

• az Állami Egészségügyi Szolgálat újfajta kórházaiban a menedzsment számára

na-• gyobb autonómia biztosítása,35

az ellátás beteg általi megválasztásának bevezetése,

• új, általános orvosi, konzultánsi és fogorvosi szolgáltatási szerződések,

• a Klinikai Kiválóság és Nemzeti Egészségügyi Intézeti Kiválóság bevezetése,

• az Ellátás-minőségi Bizottság megalakulása, amelynek feladata a szolgáltatók

sza-• bályozása és a minőségi szolgáltatások monitorozása.

3.2 kihívások, megoldási kísérletek az egészségügyi humánerőforrás

In document K Horváth M. Tamás (szerk.) (Pldal 131-134)