• Nem Talált Eredményt

Missio-íwlósitások

In document Religio, 1854. 1. félév (Pldal 158-161)

C e y l o n i m i s s i o .

B e r t a c h i n i , jaffnai apostoli helyettes 1852. december 8 á r ó l következő levelet ir a lyoni hitterjesztő társulat t á g -jaihoz :

Hosszú szünet után a ceyloni egyháznak ismertetését aka-rom adni önöknek. A sziget jelenleg két egyházi kerületre osz-lik ; és csak azt akarom rajzolni, mellynek kormánya reám bízatott.

Mindenek előtt tekintsük, mit tanit a történet a catholici-smus megfogamzásáról és előhaladásáról Ceylonban?

Bátran feltehetjük, miszerint xaveri szent Ferencz előtt már ismeretes volt itten a mi szent vallásunk. Szent Tamás apostol Coromandel partjain tanított, és számos keresztény k ö z -ségeket alkotott itten. Később az üldözések elöl több tanítványai Malabar partjaira vándoroltak ki, hol s z e n t T a m á s k e -r e s z t é n y e i mai napig is fellelhetők; de annyi bizonyos, hogy xaveri Ferencz idejében egyetlen keresztény község sem találtatott Ceylonban, bármi történt is ottan annakelötte.

Manaar sziget lakói azon csudákról hallván, mellyeket a szent a halászok partjain vitt v é g b e , néhány küldötteik áltat óhajtásukat fejezték ki az iránt, hogy öt láthatnák. Xaver n a -gyon el lévén foglalva, két missionariust küldött el hozzájok, kik a szigetet majdnem egészen meghóditák az igaz hitnek. Ma-naarból a k e r e s z t é n y s é g Ceylonba terjedt el. Elhatott egész J a f f n a i g , hol még a királyi család keblébe is befészkelte magát, mi fölött a király annyira megbosszankodott, hogy bizonyos számú tanonezokat halálra hurczoltatott, még öregbik fiát se kímélvén, ki szinte kereszténynyé lett.

Ekkor t ö r t é n t , hogy xaveri Ferencz Manaarba ment b u z -dítani a híveket; innen Jalfnaba indult s sikerült neki rábeszélni a királyt, hogy vallásuk miatt ne üldözze leghívebb alattvalóit, a catholicusokat. Rövid idő múlva e fejedelem szövetséget kötött a portugallokkal, kik Indiában és Colombo szigetén telepedtek le, s e szövetség megszilárditá a békét és biztonságot a keletkező ceyloni egyházban.

A tizenhetedik század kezdetén, a portugallok elfoglalák a várost és az egész jaffnai királyságot, s a vallás nem talált többé akadályokra. A kormány oltalma alatt gyors elöhaladást tett, s addig terjedt, meddig a portugall uralkodás az egész part h o s z szában. Jaffna tartományban, melly 34 plébániára oszlott, a l a -kosság nagy részben a catholica hitet vallotta, s egyedül Jaffna városban 4 0 — 5 0 szerzetes tartózkodott rendesen a szent D o -mokos, szent Ferencz és a jezsuiták rendjéből. Ha a portugall kormány fentarthatta volna magát, az egész sziget catholicus lenne. De máskép volt elrendelve a Gondviselés bölcs végzései által.

A portugallokat a hollandusok váltván f e l , majdnem egy századon át kegyetlen üldözést tanúsítottak a ceyloni missio irányában. Elkergettek a szigetből minden papot s az 1658-ik évi sept. 19. rendelet által halálos büntetés mondatott ki mind-arra, ki nekik menedéket ád vagy más módon segélyökre van.

Magok részére foglalván el minden templomokat, ezeknek egy részét lerombolták, a többit protestáns templomokká

változtat-151

ták. A nagyszáma romok közepette némellyek mai napig is ál-lanak, s a nép neveikre is emlékezik. Egy másik 1715. évi junius 41—ki rendelet által tiltva volt a catliolicusoknak vallásos ö s s z e -jöveteleket tartani; keresztelés-, oktatás- és házasságkötésnek protestáns templomok- és iskolákban kellett történni.

A hollandusok tehát szuronyok által hozták be a p r o t e -stanlismust ; ha állításaiknak hitelt adhatunk, 1 4 1 , 4 5 0 - r e ment az áttértek száma csupán JaíFna tartományban. Azonban sokan csak név szerint voltak protestánsok, mások pedig daczára az üldözéseknek, rendületlenül maradtak meg hitükben.

Eme siralmas kürnyülményck közepette V a z József atya, ki Goában született s nerii sz. Fülöp szerzetéhez tartozott, az elkeseredett catholicusok segélyére sietett. Koldus ruhába b u r kolva, s ha megismertetnék, halálos veszélyben forogva, g y a k -ran az éj homályában gyakorlá tisztét s Isten megáldá az üldö-zés által megszentelt működését. Főnöke tiz más atyát küldött segélyére s a cochini püspök helyettessé nevezte ki az egész s z i g e t r e ; ekképen tehát V a z atya tekintethetik a catholicismus ujjáleremtöjének Ceylonban. 171 7 b e n , inidön a harcz l e g j o b -ban dühöngött az egyház ellen, Ceylon-ban 70,000 buzgó catho-licus találkozott ; s ez idő óta a sziget Goából kapott missiona-riusokat sz. Fülöp rendjéből egész azon perczig, midőn a rend maga is megszűnt a portugallok lázadása következtében.

Uralkodásuk vége felé a hollandusok vallás-szabadságot engedtek a catliolicusoknak bizonyos megszorítások mellett. Az angolok a hollandusok utódai 1796-ban kiterjeszték e szabad-ságot, mindazáltal a büntető torvények csak 1806. május 2 7 - é n töröltetettek el tökéletesen. Illy előzmények után azt kellene hinnünk, hogy Ceylonban a lakosok többsége protestáns, vagy legalább a protestánsok nagy számmal vannak. Pedig nem ugy van a dolog. Alig adták meg a hollandok a lelkismeret s z a b a d -ságát, az elpártoltak azonnal visszatértek r é g i vallásukra , egy r é s z e a catholicismusra, másik a bálványozásra. E tartományban jelenleg legfülebb ezer szakadár létezik, ugyanannyi a k e r ü l e -temhez tartozó más két tartományban. S megjegyzésre méltó, hogy ezek gyakran csak azért protestánsok, mert dijt húznak valamelly czim alatt, s a mint e díjazás megszűnik, a tévelyröl is lemondanak, mellyben soha sem hittek. E részben igen sok tényeket idézhetnék. Mindazok, kiket az egyház keblébe vissza-térni- láttam, csupán haszonlesésből fogadták el a protestáns vallást. Nem is tesznek nagy elöhaladást itten a protestáns mis-sionariusok. Igy például azok, kik New-Yorkból jöttek ide mintegy 35 év e l ő t t , V a l i g a m m a kerületben nem messze Jatl'nától telepedvén le, több nagy templomokat építettek, nyom-dát, collegiumot, nevelő házakat alapítottak ; ezenkívül még 9 0 iskolát nyitottak, s mi az e r e d m é n y , a mit felmutatni k é p e s e k ? Híveik száma, mikép az általok kiadott jelentésből kitetszik, 3 5 7 - r e megy s ezeknek is nagy része szolgálatukban áll. Ellenben mi e kerületEllenben csak egyetlen missionariust t a r t u n k , k i -nek 5000 keresztény fülütt kell őrködni s ki évenkint legalább ' 1 0 0 pogányt keresztel meg. Söt a protestánsok hivei is nagy

részben hozzánk áttérnek.

1 8 3 6 - i g Ceylon a cochini megyének egy részét l e v é ; s cz évben elválasztatván attól, apostoli helyettességre emeltetett.

Első főpapja volt R o s a r i o Vincze a szent Fülöp szerzetének főnöke, ki a következő évben meghalálozott. 1845-ben nekem jutott a szerencse foronai püspökké s jaffnai provicariussá,

1 8 4 9 - b e n pedig apostoli helyettessé kineveztetni; s Európából hoztam magammal három missionariust, kikhez azonban még más kettőt várok.

Ennyiből áll a catholicismus története Ceylonban ; j e l e n -leg kerületemmel akarom önöket megismertetni. Mindenek előtt lássuk Jaffnát. Ez a szigetnek a legnevezetesebb városa, melly egy tengerübülnek partján emelkedik 25 vagy 30 ezer lakóval ; utczái s z é p e k , égalja nagyon egészséges. Kürülbelöl 7,000 catholicust számlálunk itten 2 angol iskolával fiuk és leányok számára. A fiuk iskolájában 5 tanító működik, a leányokéban egy ajtatos európai nő. Taníttatik az írás, olvasás, földrajz, számtan, a mathematical tudományok és a bölcsészet elemei. A fiu tanítványok száma 113, a leányoké 45. A két iskola

havon-kint mintegy 4 0 0 francba kerül ; a kormány segélyére mindig számolhatok.

Évenkint mintegy 70 protestánst és pogányt keresztelünk itten. Jaffnabau három missionarius székel az oblatusok r e n d -jéből.

A csatorna másik oldalán a Cait sziget nyúlik e l ; két l o m bardiai missionarius, 6 ezer keresztény, s két iskolával. É v e n -kint husz megtérés történik.

Innen V a l i g a m m a kerületbe vitorlázunk, hol az a m e -ricai missionariusok települtek meg. Itt egy igen buzgó missionariusunk Erminio Guidi de F a b r ia n o atya ellensúlyozza e z e k -nek működését. E kerületben a catholicusok száma mintegy ' 5,000 lélekre megy négy iskolával s husz templommal. Az é v e n kinti megtérések száma 8 0 r a tehető. E vidék lakosai a l e g b u z -góbb catholicusok az egész kerületben. Vasárnapokon hat, nyolez, tiz mértföldnyire is elmennek a missionarius által t a r -tandó istentiszteletre.

Éjszak felé fordulva néhány mértföldnyire egy kopár t a r -tományban két kerületre osztva lakik mintegy 3,000 keresztény harmincz templom- és négy iskolával.

Kelet felé, még mindig a tengerpart hosszában találjuk Mullalivo kerületet 600 keresztény lakossal s három vagy négy templommal. Ide állandó missionarius kívántatik még, hogy a híveknek száma szaporodjék.

Innen dél felé fordulva a tengerparton ismét JafTnába t é rülik vissza. A tengerparttal egyirányban húzódnak ez e r d ő s é -gekkel borított pompás dombok, temérdek négylábú á l l a t o k - é s madarakkal népesítve. Itten láthatni elefántot, vadbivalt, s e r -tést, vadkant, medvét, tigrist, szarvast, különféle majomcsapatok a t , pávát, tyúmajomcsapatokot, pulymajomcsapatokát vad állapotban. 1 0 — 1 2 m é r t -földnyi közökben a kormány által épített szállodák fogadják az utasokat és a vadászt. Igy tart ez egész P a 11 a n i g mintegy 8 0 mértföldnyi távolságban s kivéve a jobbra eső M a n t o l l e és Manaar szigeti missiot, igen csekély szániu keresztényekre találunk.

Manaar-, Mantolle- és Vanny-ban, mellyeknek lakói ha-lászatból élnek, 10,000 catholicust találunk több mint 60 tem-plommal, mellyeket inkább gunyhóknak lehetne neveznünk.

Pallan a tartomány kormányzójának székhelye. Itt nem r é -giben építettünk templomot, s egy kokusz-ültetvénynyel birunk, hová mintegy tizenöt kaffer családot telepilettem; ezek kiszolgált katonák s szintolly jó keresztények mint füldmivelök. N é hány év múlva a patlani, ugy szinte a Colpertyn szigetbeli ü l -tetvény jövedelmező forrássá válhatik a missiora nézve.

A Colpertyn szigetbeli missio a legkiterjedtebb k e r ü l e t e m -ben, két atya az oblatusok rendjéből lát cl négy iskolát, 3,500 keresztényt és 32 kápolnát ; a megtérések száma ritkán haladja meg a 25-üt. E szigeteken egy híres menhely is létezik, hová nagy buzgósággal zarándokolnak a hivek a tartomány minden részéből. Ünnepnapokon 2 0 , 0 0 0 - c t is meghalad a zarándokok száma, s még protestánsok, pogányok és mohamedánok is e l -járnak szent Anna templomához. Illyenkor nagy vásár is szokott tartatni. A szentély körül kokuszüllelvény zöldellik; ezen tul liomok-pusztaság, mellyen évenkint egy nagy város épül meg s enyészik el ismét néhány nap alatt — a kókuszfa leveleiből, melly alkalommal a missionarius készíti el az uj város tervét s a i'.okuszültetvény ugyan csak lekopasztatík.

Ezután jő Chilan, a bírónak székhelye, hol 2,000 k e r e s z -tény a lakosság nagyobb részét képezi; csekély távolságra nagy számú pogányok laknak. Ezen missio tiz kápolnát, két iskolát, s 4,500 híveket számit. Egy nagy templom építtetik itt három h a -jóra, mellyben legalább is 5,000 lélek megférjen. A népnek

örege, apraja a legnagyobb buzgósággal dolgozik rajta. A l e g -nagyobb érdem e részben Froilano Oruna spanyol benediclinust s missionariust illeti.

Innen a C a i m e 1 folyóig, melly a két helyettességnek határát képezi, s melly még 25 mértföldnyi távolságra van, k e vés erdőséget találunk. Ez legszebb része kerületemnek. E m i s sioban nyolez templom, 2,000 keresztény, s egyetlen iskola t a -lálható. É tartomány legtöbb reményeket nyújt a megtérésekre ; mintegy 100 pogány keresztelkedik meg évenkint.

A pontról, hol vagyunk, 1 6 0 mértföldnyi ut vezet minket Trincomaly k i k ö t ő b e : 1 0 0 mfdet e r d ő s é g e n keresztül teszünk, s ülközben két k e r e s z t é n y k ö z s é g r e akadunk, mellyeknek egyike 3 0 0 lelket számlálva, egy h e g y c s ú c s o n létezik. Ezek a portugall gyarmatosok maradékai, kik a hollandi uralom szakában ide m e -nekültek az üldözések elöl. N o h a e l v e s z t é k e u r ó p a i s z i n ö k e t s ő s e i k n y e l v é t i s f e l e d é k , a r c z v o n á -s a i k é -s n e v e i k e r e d ő t ö k r e e m l é k e z t e t n e k .

Trincomaly lakossága 2 0 , 0 0 0 - r e megy, kikötője talán a l e g s z e b b és legbiztosabb a világon. Eme kis inissioban 5 kápolna s 1 , 6 0 0 k e r e s z t é n y lélek találtatik. M e g t é r é s e k történnek. A fő templomnak kijavítása nem régiben 8 , 0 0 0 francba került ; a k o r m á n y 2 , 0 0 0 - r e l járult hozzá.

Kedvező széllel nyolez óra alatt B a 11 i c a I o n ban van az ember, melly k e r ü l e t e m n e k legutolsó missioja. Van itt egy iskola, 7 templom s körülbelül 1,500 k e r e s z t é n y lélek.

Trincomalyból a s z á r a z o n Jaífnaba visszatérve A n u r a d h a p u r a felé veszszük utunkat, melly 6 8 mfdnyire n y u -g a t r a esik Trincomaly tói. Hajdan e kis falu virá-gzó o r s z á -g n a k székvárosa volt. Innen m é g 134 mfdnyi ut vezet vissza .latinába.

E szigetnek fő termékei : a ris, d o h á n y és több g a b o n a -n e m e k . A ris, itt hol székhelye-n va-n, csak e g y s z e r takaríttatik be évenkint, a februári esőzések után. Néha e növény, elegendő n e d v e s s é g hiányában e g é s z e n kiszárad. A tartomány beljében, midőn a tavak kiáradnak, kétszeri a r a t á s is tartalik. Czukornád is b ő s é g b e n terem. Nevezetesebb gyümölcsfák a kókusz, pálma, k e n y é r f a , m a n g o , d z s a k k o , mellynek gyümölcse néha 3 0 fontot is nyom. Vannak vidékek, hol leginkább a kávé t e r e m m e g . A banana gyümölcs n a g y o n k ö z ö n s é g e s . Az é b e r f á n a k n a g y dísze van e s z i g e t e n ; s a déli vidék közepe táján található m é g a talipos fa, mellynek egyetlen s z é t t e r j e s z t e t t levele tizenöt e g y é n t oltalmazhat meg az eső ellen.

Vegyesek.

N é m e t o r s z á g . K a r 1 s r u h e - b ő i j a n . 2 7 - é r ő I i r j á k : Tegnap e s t e é r k e z e t t ide K i s t l a h r - i plebimos u r és ma M a n n h e i m ba elutazott, h o g y az ottani fogházban két havi büntelésidejét lerója. Nevezett lelkész u r a z udvari törvény-szék á l t á l j á n . 1 5 - é n mondott beszédje miatt itéltoteit el olly hozzáadással, hogy ítéletének kihirdetése után azonnal fogsága h e l y é r e elutazni tartozik. Ö kinyilatkoztatta, hogy nem lévén útiköltsége kénytelen gyalog utazni ; de illy módon az u t a z á s n é g y napig elhúzódhatván, nem csekély botrányra szolgáltatha-tott volna alkalmat. Ez okból a közpénztárból 4 frttal s egy útlevéllel ellátva oda u t a s í t t a t o t t , miszerint huszonnégy óra l e f o -lyása alatt a börtön g o n d n o k á n á l jelentse magát.

— Ugyanonnan irják az „ A u g s . P o s t z t g " - n a k : Ön talán már értesítve van arról, hogy némelly helyeken az illető p l é b á nosokhoz k é r v é n y e k terjesztettek fel az é r s e k által r e n d e l t p r e dikátzioknak m e g n e m t a r t á s á r a . E tény felvilágosításául é r t e sítem önt, miszerint a p o l g á r m e s t e r e k a kerületi hatóságok á l -tal hiva-talos uton szólittattak fel illyetén petitiok s ü r g e t é s é r e és eszközlésére. E g é s z bizonyossággal tudom azt, hogy F r e i -b u r g t á j é k á n M . . . . p o l g á r m e s t e r h e z illy felszólítás -büntetés t e r h e alatt intéztetett.

— H e i d e l b e r g - b ő i , j a n . 2 5 - r ö l W i e s e r káplán letartóztatását illetőleg irják, hogy elfogatása utáni napon a v á -r o s i g a z g a t ó által -r e n d ő -r i uton a mosbac'n-i fogházban töltendő kéthavi f o g s á g r a ítéltetett, s azonfelül a városból születése h e -l y é r e kiutasit-latott. E szerint a r e n d ő r i hatóság a nov. 7 - i k i kormányrendeletben szabott büntetést a legfőbb m é r t é k b e n a l -kalmazta, ámbár az érsek által r e n d e l t predikátziók megtartása, az összes plébánosokhoz intézett hivatalos rendelet szerint megengedtetett, és csak azoknak nelaláni bűnös tartalma ellen tétetett óvás. S miután a panaszos predikátzioban felfedezett jz

gatási merény a világi hatóság ellen, a büntetőtörvény 631. í j -ának értelme szerint, egyedül a fenyitőbiróság által torolható meg, a vádlott a t ö r v é n y e s e n m e g e n g e d e t t fülebbezést azonnal bejelentette, s egyszersmind ügyvédeit megnevezte, A v á r o s -igazgató e r r e kijelentette, hogy a folebbezési folyamodványnak teljességgel nem tulajdoníthat elhalasztási erőt, s daczára? az ü g y v é d e k ó v á s t é t e l e i n e k , mellyek szerint az ítélet v é g r e h a j tása a folebbezési folyamodvány tárgyalása előtt t ö r v é n y -ellenes, határozatához szigorúan r a g a s z k o d o t t , s W i e s e r káplán mindjárt következő éjjel a m o s b a c h i fogságba elvi-tetett. Azóta, mint már jelentettük, csakugyan szabad lábra állíttatott, az első bíróság ítélete megsemmisíttetvén.

O l a s z o r s z á g . Velenczében j a n . 29-én halt m é g 3 8 éves korában dr C a r r a r a F e r e n c z többrendbeli tudományos munkáiról ismeretes gymnas. tanár. Leginkább a Salona mellett n a g y sikerrel befejezett ásások körül tanúsított buzgó f á r a d o zása vetette m e g alapját e u r ó p a i hírének. Az archaeologiai t a -nulmányok benne buzgó pártfogót és ritka ismeretekkel g a z d a g tudóst vesztettek.

— Dr S t a h l ujabb munkát bocsátott k ö z r e .Die k a t h o -lischen W i e d e r l e g u n g e n ' czim alatt. A védvek B i n t e l n e k bárom rendbeli röpirata ellen intézvék, s a benne l e n g ő s z e l -lemből világosan kitetszik, hogy Stahl u r igen nehezen türi a cath. r é s z r ő l történt helyreigazítást. Azóla a buzgó és tudós férliu, ki ellen intézi a híres S t a h l dialecticájának e g é s z sulyerejét, hirtelen g u t a ü t é s következtében meghaíálozott.

— A t u r i n i , genuai és vercellii egyházhatóságok k i rály ö felségéhez emlékiratot nyújtottak be, mellyben az e g y -házellenes r é s z r ő l a cath. egyház ellen szórt sértő rágalmat, mintha az egyház az államnak é s az o r s z á g o s intézvényeknek ellensége volna, határozottan visszautasítják. Ugyanazon a l k a lommal óvást tesznek bizonyos k ö r r e n d e l e t ellen, mellyet fi a t a z z i pénzügyminister közvetlenül, az egyházi hatóságok t a nácsbahivása nélkül, tisztán egyházi ügyben a lelkészekhez i n -tézett.

F r a n c z i a o r s z á g. A kormány ismét u j k ö z o k t a tási törvényt dolgoztat ki. A franczia egyetem 16 c i r c u m s c r i ptiora vagyis academiára fog o s z t a t n i ; az e g y e s academiát k o r mányzandja a r e c t o r , ki mellett több rendbeli academiai t a n á csosok és tanintézeti felügyelök hivataloskodnak. Magát az a c a -demiai nagytanácsot képzendi a r e c t o r mint e l n ö k , a felügyelők, az e g y e s karoknak decanjaí és m é g 6 tag, kiket a minister a c l e r u s és acad. hatóság kebeléből kinevezend.

O r o s z o r s z á g . Hivatalos kimutatások szerint 1 8 5 2 -ben O r o s z o r s z á g 18 kormánykerületei-ben s egy tartományban volt mindkét nemből 1 , 5 5 0 . 2 6 4 zsidó ; synagoga van 600, n a -gyobb-kisebb imaház 2321 és 5 , 1 9 0 rabbi. Mahomedan volt 2 , 0 6 7 , 2 0 2 , moschea 5,689. különféle tanintézet 534, pap 19,061.

A Iamaismushoz tartozik 171,725, imahely 3 4 7 és pap 4 5 1 6 . P o g á n y és bálványimádó volt 179,722, templom 186 és pap 209.

A m e r i c a . C i n c i n n a t i-ból érkezett tudósítások szerint a német egyénekből alakult szabad t á r s u l a t , melly az apostoli nuntius elleni felkelést s z e r v e z t e , egy aláírást nyitott meg a r e n d ő r s é g g e l történt ö s s z e ü t k ö z é s alkalmával m e g s e b e -sített tagjainak felsegéllésére. P u r c e 11 J o h n cincinnati-i érsek ur, kiengesztelödés és keresztényi szeretet j e l é ü l , e czélra 10 dollárt küldött, de adománya visszaulasittatott.

T a r t a l o m . A cath. egyháztól elszakadt papok és szerzetesek há-zasságáról.

L e v e l e z é s . D u n a p e n t e l e : Kerületi k ö n y v t á r a k .

E g y h á z i t u d ó s í t á s o k . A d o n y : Kegyúri. — A u s t r i a : a bécsi hg-érsek felhívása a gyermekneveldék ügyében. Severin-egyleti gyűlés.

— F r a n c z i a o r s z á g : a földtermés h a j d a n és most.

M i s s i o - t u d ó s i t á s o k . Ceyloni missio története és statisticai á t n é z e t e .

V e g y e s e k . Német-, Olasz-, Franczia-, Oroszország, America.

Tulajdonos és felelős szerkesztő : D a n i e l i k J á n o s . — Kiadó : E m i c h G u s z t á v nyomdász.

P e s t , 1854. Einich Gusztáv k ö n y v n y o m d á j a , u r i - u t c z a 8. szám.

RELIGIO.

E G Y H Á Z I É S I R O D A L M I F O L Y Ó I R A T .

P E S T E N , FEBRUAR 14. 1854. 2 0 .

1

FÉLÉV.

Megjelenik e lap hetenkint háromszor : kedden, csütörtökön és vasárnapon. Az előfizetési dij félévre postán 6 ; helyben 5 frt p. p. — Előfizethetni minden cs. kir. postahivatalnál, Pesten a szerkesztőségnél (Kalap-utcza 3. sz:) és Hartleben K. A. könyvkereskedéséhen.

In document Religio, 1854. 1. félév (Pldal 158-161)