• Nem Talált Eredményt

László Éva: Az Észak-alföldi régió vidéki turizmusának fejlesztése - a fejlesztések

In document Turizmus kutatások módszertana (Pldal 190-193)

3. Veres Lajos: Indikatív módszer az EU strukturális alapok támogatásainak monitoringjához 177

4.1. László Éva: Az Észak-alföldi régió vidéki turizmusának fejlesztése - a fejlesztések

A vidéki települések működésük lehetőségét, feladataik ellátását a kistérségi összefogásban látják. Az összefogás a működésen túl fejlesztési lehetőségeket is jelent. A települések között együttműködés az erőforrások koncentrálásával a működés hatékonyságát növeli a települési és térségi a versenyképességet. A kistérségi összefogással a turizmus területén is kezelhetők olyan hiányok, melyek nem csak a kistelepülések esetében állnak fenn, de a hátrányos helyzetű régiókban a városokra is igazak.

Ilyenek:

- nem minden település rendelkezik elegendő vonzerővel ahhoz, hogy turistákat tudjon megnyerni és hosszabb tartózkodásra ösztönözni;

- egy-egy település általában nem képes a turisták teljes szükségletét kielégíteni;

- a marketing tevékenység kistérségi szinten hatékonyabban végezhető, hiszen a települési vonzerők erősítik egymást, egy térség egésze könnyebben eladható, mint a települések külön-külön.

- a szélesebb körű együttműködés megkönnyíti a pályázati forrásokhoz jutást is.

A XXI. században, a turizmusban résztvevők a desztinációkkal és turisztikai szolgáltatókkal szemben olyan elvárásokat fogalmaznak meg, amelyre konkrét, gyorsan megismerhető és megmutatható fejlesztésekkel kell válaszolni. Enélkül a desztináció lemarad a turistákért folytatott versenyben és tovább növeli a térség hátrányait az élet egyéb területein. Versenyképes turisztikai attrakciók életre hívása különösen fontos ország legelmaradottabb régiója, az Észak - alföldi régió számára. De felmerül a kérdés: versenyképessé tehető egy térség a vidék történelmi múltjához, gasztronómiájához és természeti adottságaihoz köthető turisztikai termékekkel? A térségi összefogással kialakítható-e olyan térségi vonzerő, mely a vidéki kistérségek lakosainak életére érzékelhető hatást gyakorol? Az alábbi esettanulmányban olvasható turisztikai termékfejlesztések arra szolgálnak példaként, hogy a vidéki turizmus fejlesztése, ha önmagában nem is oldja meg a térségek problémáját, rövidtávon segít a vidéki lét megismerésében és a vidékhez kapcsolódó pozitív asszociációk erősödésében. Hosszabb távon a folyamat hatásai konkrét mutatószámokban is érzékelhetők lesznek.

http://hallgato.szolfportal.hu/images/stories/media/economica/economica_201003.pdf

4.1.1. Az Észak- alföldi régió turizmusa

gazdasági, környezeti hatásindikátorai

A térség turizmusának vizsgálatakor a szálláshelyek elmúlt 5 évi adatainak összehasonlításával a többi hazai régióhoz viszonyított versenyhelyzetről kapunk képet. 2004-ben az összes szálláshely 9,7 %-a az Észak-alföldi régióban található, a vendégek 8,4 % a fordult meg itt és a vendégéjszakák 9,2 % a realizálódott.

A vizsgált időszak adatait elemezve a régió turizmusa a statisztikai adatok tükrében javuló képet mutat.

Ennek a tendenciának okaira az 1. és 2. számú táblázatok adatainak további elemzésével és az emberek változó utazási és pihenési szokásainak mélyebb vizsgálatával adhatunk magyarázatot.

1. táblázat Turizmus mutatók 2004-2008. között - Országos adatok

Forrás: KSH Területi statisztika adatai alapján saját szerkesztés 2011. február 2. ábra Turizmus mutatók 2004-2008. között- Észak-alföldi régió

Forrás: KSH Területi statisztika adatai alapján saját szerkesztés 2011. február

4.1.2. Az Észak alföldi régióvidéki kistérségeinek turisztikai termékei

Az Észak-alföldi régió turizmusának legfontosabb turisztikai helyszínei a régió nagyvárosai és a gyógyturizmus helyszínei. A régió vidéki kistérségei számára azonban számos egyéb turisztikai termék fejlesztése nyújt lehetőséget. Ilyenek például a régió tematikus útjai, gasztronómiára alapozott fesztiválok szervezése.

Tematikus utak

Az együttműködés sajátos formáira ad lehetőséget a turizmusban a tematikus utak kialakítása. Településeink közül nagyon kevés az olyan, amely rendelkezik olyan vonzerővel, amely elegendő gazdasági erőt indukál az odalátogató turisták kereslete által egy településen. Ha van ilyen település, annak általában a gyógy-, és termál turizmus, az egyedi történelmi múlt, vagy világörökség körébe vont látványosságok adják a vonzerejét. De településeink nagy része nem ilyen, és főleg vidéki térségeink jelentős része nem rendelkezik egymaga kellő vonzerővel. Szükség van tehát arra, hogy az egymással földrajzi közelségben fekvő, vagy azonos típusú vonzerővel bíró települések együtt jelenjenek meg turisztikai kínálatukkal. A vidéki települések turisztikai célú együttműködések formája és az együttes megjelenésnek a lehetséges módja a tematikus utak létrehozása. A tematikus út egyfajta hálózatos együttműködési mód, kialakításával csökkenthető a települések vonzerő és attrakció hiányossága. A tematikus út jól ismert fogalom és gyakorlat a világon. A magyar szóhasználatban a tematikus út, útvonal, tanösvény elnevezésekkel találkozunk, bár ezen elnevezések nem szinonimák, árnyalatnyi eltérés van az egyes kifejezések között. A tematikus utak különböző közlekedési formák igénybevételével megközelíthető természeti és mesterséges attrakciókat fűznek fel egy adott téma köré. A tematikus utak

gazdasági, környezeti hatásindikátorai

csoportosításának lehetséges szempontjai: méret, földrajzi kiterjedés, az út kialakításának alapgondolata, témája, az úton választható közlekedési módok, az út kapcsolódása a valósághoz, stb.

Az Észak-alföldi régióban a tematikus utak elsősorban a térség jellegzetes terményeire és történelmi hagyományaira alapozva jöttek létre. A legismertebb, legszervezettebb és leglátogatottabb a Szatmár-Beregi Szilvaút és a Hajdú-Bihari-Tormaút. Mindkettő jól szolgálja a térség gasztronómiai adottságainak bemutatását.

A Jászberényi kistérség települései Interreg IIIB CADSES pályázattal nyert forrásból tematikus útvonalat alakítottak ki. Útvonalainak témái a térségi gasztronómia, a mesterségek a jászsági hagyományok bemutatását szolgáló útvonalak. A természeti adottságok bemutatását szolgálja a Tarna-Zagyva menti ökotúra útvonal, a térség vallási örökségét pedig a vallási örökség útja. A Jászság mind a 18 települése érintett a tematikus túra valamelyik útvonalában. http://www.heritour.com/routes_hu.php?user=4

A Jászkun kapitányok nyomában elnevezésű tematikus út Jász-Nagykun-Szolnok megye egyedi értékét, a JászKun örökséget, hagyományokat mutatja be magas színvonalú, látogatóbarát szolgáltatások segítségével. Az EAROP pályázat keretében a megye 13 múzeuma, bemutató helye a modern kor kihívásainak megfelelő eszközökkel gazdagodott: érintőképernyős információs terminállal, kedvezményekre jogosító mágneskártyás beléptető rendszerrel, illetve többnyelvű digitális tárlatvezető rendszerrel. Három múzeumban látogatóközpont épült – Szolnokon, Jászberényben és Karcagon. Ezekben az épületekben egyedi, interaktív bemutatási módokat előtérbe helyező kiállításokon keresztül tapasztalhatja meg a látogató Jász-Nagykun-Szolnok megye kulturális örökségét. A megye 78 településéből 16-ot település érintett a tematikus út által. Ha ezekhez hozzákapcsoljuk a már korábban létrehozott utakat, akkor a térség egyre nagyobb hányada bekapcsolódik a turizmusba.

http://www.jaszkunkapitanyoknyomaban.hu/site/index.php?f=51&p=472 Gasztroturizmus

Minden nemzet kultúrájának meghatározó része a gasztronómiája. Különböző sztereotípiák léteznek azzal kapcsolatban, hogy milyen az egyes nemzetek konyhája, és minden nép büszke a saját konyhájára, még ha az nemzetközi megítélésben talán nem is annyira elismert. A gasztronómia jelentése a magyar értelmező szótár szerint: ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete, kifinomult élvezése, az étkezés művészete. További jelentése: szakácsművészet, ínyencmesterség. Tágan értelmezve pedig magában foglal mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos, a terítés, felszolgálás művészetét, az étkezés kultúráját. A turizmussal összefüggésben a gasztronómiát elsősorban a különleges alapanyagokhoz, ételkészítési szokásokhoz, tájak, évszakok és ételek sajátosságaihoz kapcsoljuk. A gasztronómiai utak iránti igény növekedésének okai a fogyasztói igények módosulásában, az utazási motivációk megváltozásában keresendők. A turisták az utazást az ismeretszerzés egy kellemes módjának tekintve, szívesen ismerkednek minden, számukra korábban ismeretlen dolgokkal.

Vonatkozik ez az utazás során elfogyasztható ételek választékára is.

Az egészséges életmódra törekvés egyik módja az étkezési szokásoknak és korábban fogyasztott ételeknek a megváltoztatása. A változatos táplálkozásra törekvés azt is jelenti, hogy olyan ételeket is kipróbálunk, amelyet korábban nem fogyasztottunk. A nem nagyüzemi körülmények között, egészséges alapanyagokból készült ételek megkóstolása, megismerése és esetleg a család rendszeres ételei közé beiktatása szempontjából kiváló alkalom a számos gasztronómiai rendezvény.

Az Észak-alföldi régió mindhárom megyéjében évszázadokon keresztül a mezőgazdaság volt az emberek meghatározó tevékenysége és a gazdaság húzóágazata. Mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés jelen volt az emberek megélhetését biztosító munkák között. Az alföldi emberek számára egészen a közelmúltig nem volt kérdés, hogy az élelmiszert honnan és milyen formában szerezzék be. A vidék mai hátrányos helyzetének egyik előidézője éppen ennek az ágazatnak a pozícióvesztésével magyarázható.

A régió kistérségeiben az elmúlt évtizedben gyakorlattá vált a gasztronómiai rendezvények rendezése. Országos átlagot meghaladó a régióban hagyományossá váló fesztiváloknak és más rendezvényeknek a megrendezése. Az alábbi táblázat az ismertté vált rendezvények téma szerinti csoportosítását mutatja.

23. táblázat Gasztrorendezvények az Észak-alföldi régióban

gazdasági, környezeti hatásindikátorai

Forrás: saját összeállítás http://www.schef.hu/eszak-alfold-gasztrorendezvenyei-2011-fesztival-debrecen-nyiregyhaza-szolnok-tisza-hortobagy-szatmar-hajdu alapján

Összefoglalás

Az elmaradott térségek számára minden olyan fejlesztési lehetőséget meg kell ragadni, melynek következtében a gazdaság szereplőinek helyzete javul. Így fontos lehet a vidéki turizmus formák fejlesztése és a végrehajtott fejlesztések hatásainak mérése. Az Észak-alföldi régió vidéki térségeiben a vidéki turizmusformák fejlesztése segíthet a térség gazdasági társadalmi elmaradottságának mérséklésében. A régió adottságait figyelembe véve, elsősorban a gasztroturizmust, a termálturizmust és a régió történelmére alapozott tematikus utak hálózatát érdemes fejleszteni.

Feladat:

- Elemezze a statisztikai adatok alapján az Észak-alföldi régió turizmusának alakulását a vizsgált időszakban az országos adatokkal összefüggésben! Bővítse ki a táblázat adatait a KSH adatbázisának adataival a részletesebb elemzés érdekében!

- Vizsgálja meg a bemutatott turisztikai termékek hatását a régió gazdaságára és társadalmára! Milyen következményei lehetnek hosszabb távon az ismertté tett és jól működtetett tematikus utaknak?

- Milyen mutatószámokkal támaszthatók alá a két turisztikai termék térségi hatásai?

In document Turizmus kutatások módszertana (Pldal 190-193)