• Nem Talált Eredményt

KISS JÓZSEF - FÜLEP LAJOSNAK

In document FULEP LAJOS LEVELEZÉSE (Pldal 79-82)

Bp. 1907. IV. 23.

Kedves barátom,

Nagyon köszönöm Önnek, hogy oly promt kötélnek állott. A cikk nagyon szép, sőt több mint szép: érdekes.1 A levele azonban fölötte hézagos.2 Ön árva gyermeknek deklarálja magát. Amiben nincs igaza. Aki úgy táplálkozik és olyan nagyokat alszik, mint Ön, az

nem árva gyermek. Ellenben - engedje, hogy a néma gyermekek közé sorozzam Önt, akiknek az ember nem érti a szavát. Álljon elő kész propositióval és akkor egy-kettőre nyélbe lehet ütni a dolgot.3 Óhajtanám hogy Ön elvállalná a szerkesztést is,4 mert én bi-zony egy kicsit el is fáradtam, nagy szükségem lenne pihenésre. Az új kötetemet is el kel-lene készíteni. . ,5 Azután A Héthez ma már több tudás is elkelne, mint amennyivel én rendelkezem. Csináljon egy kis programmot. Önnek, mondjuk naponként 10-12ig bent kellene lenni a redactióban, embereket fogadni. Továbbá délutáni conferenciát tartani egyszer egy héten. Ha minden rendbe megy, idővel, mikor a litteratura kibékült azzal a crimennel, hogy valaki, aki nem kolompos, A Hét élére került: a nevét is ki lehetne tenni a lapra. Ön írna művészetről, részben színházról, könyvről, ahogy jön, papírkosárba dobná a beérkező szamárságokat, szóval pótolna engemet, vagy mondjuk, szépen kitessé-kelne a házamból, ez lenne a feladata. Eleinte beérné szerényebb sallariummal. Megtaka-rítana a lapnak egyik másik oldalon, hogy Önnek annál több jusson etc. etc. A dolgok kia-lakulnak. Minden kialakul. Ez a tervem. Ön minden pillanatban jöhet és elfoglalhatja birodalmát, föltéve, hogy igényei közelebb állanak Becskerekhez, mint Párishoz. Üljön le és írjon egy okos és praktikus levelet és én az árvaságát nyomban beszüntetem.

Szíves üdvözlettel híve

Kiss József

MTAK Kézirattár Ms 4588/100.

Kézírás „Kiss József a „ H é t " szerkesztője" feliratú levélpapíron.

Címzés: Nagyságos Fülep Lajos úrnak Nagybecskerek Magyar utca Kiss József ld. 21/5.

1 Valószínűleg FL Beardsley c. cikke, amely A Hét 1907. IV. 28-i számában jelent meg.

2 A levél nem maradt fenn.

3 Valószínűleg FL szépirodalmi terveire utal.

4 Ld. 21/5.

5 A levelek hullása . . . c. kötet 1908-ban jelent meg Singer és Wolfner kiadásában, Falus Elek rajzaival.

50. KISS JÓZSEF - FÜLEP LAJOSNAK

[Bp. 1907. V. 5. előtt]

Kedves Barátom!

Elküldetten Önnek a Franklinnak a Magyar népművészetről szóló díszművét abból a célból, hogy írjon róla egy érdekes cikket.1 Terjedelem l - l 1/2 kolumna. Terminus:

mentül elébb, mondjuk szerda. Vállalkozik?

Hol a novella?2 Hajlandó Ön könyvekről írni?3 Mit gondol, meddig bírja Becskere-ken?4 Ha Ön most Pesten volna, talán tennék nyárára valami propositiót. Kár az Ön szép talentumait parlagon hevertetni.

Mikor jön fel?

Laci5 szorgalmasan írogat. A második közleménye érdekesebb az elsőnél.

- Adjon hírt magáról.

Üdvözli tisztelő híve

Kiss

A tartalom alapján datálva: FL Malonyay-ismertetése 1907. V. 5-én jelent m e g a Hétben.

MTAK Kézirattár Ms 4588/98.

Kézírás a Hét szerkesztőségi levélpapírján.

Kiss József ld. 21/5.

' A cikk: A magyar nép művészete. Első kötet: A kalotaszegi magyar nép művészete. Számos szakértő és művész közreműködésével írta Malonyay Dezső. A Franklin Társulat kiadása címmel a Hét 1907.

V. 5-i számában jelent meg.

2 FL Az üvegházban c. novellája A Hét 1907. X. 20-i számában látott napvilágot.

3 FL nem írt több könyvismertetést a Hétbe.

4 FL Nagybecskerekről augusztusban Székelyvajára ment nagybátyjához, Kócsi Dániel református lel-készhez, majd szeptember közepén Firenzébe utazott.

5 Ld. 11/4.

51. ERDEI VIKTOR - FÜLEP LAJOSNAK

Bp. 1907. V. 7.

Kedves Fülep,

örülnék, ha egyszer-másszor s tán e sorok vétele után egészségi állapotáról nekem né-hány sort írna. Egyrészt érdeklődnek Maga iránt sokan, másrészt meg hát nekem is jól esne hallani róla.

Itt rém melegek járnak, odalenn valószínűleg még rémebbek mint itt.

Pesti tartózkodását e művészeti szezónban csak azért kívánnám, hogy purifikáló hatás -sal volna sok tekintetben az írása a jelenleg itt mutogatott „művészet" jelige alatt beadott ügyletekről.

Magamról nem igen írhatok ezentúl.

Tán lejárta magát rám nézve az írásbeli önlátás.

Üdvözlöm sokszor híve

Erdei

MTAK Kézirattár Ms 4586/135.

Kézírás.

Címzés: Fülep Lajos úrnak Nagybecskerek Magyar utca

Feladó: Erdei V. VIII. Szűz u. 3. Budapest Erdei Viktor ld. a 30. sz. levél jegyzetét.

52. ALEXANDER BERNÁT - FÜLEP LAJOSNAK

Bp. 1907. V. 23.

Kedves Fülep úr!

Igen nagy sajnálattal olvastam levelében, hogy még mindig nincsen egészen jól.1 Sej-tettem ezt hosszú hallgatásából és jobb szerettem volna, ha bármely más okból nem írt volna. Olvastam egyik cikkét,2 ez bizony nem oly semmi, mint Ön írja, nagyon okos,

szép cikk volt. Nem akarom zaklatni kérésekkel, Nietzschével3, (amelyet pedig nagyon kívántam volna), csak gyógyuljon meg és azután jöjjön fel Budapestre, mielőtt külföldre utazik. Vályi nem hallat magáról semmit, de az ő Nietzschéje már azt hiszem ki van szedve.4

A Lexikon számára is sok sok cikk kellene!5

De ceterum censeo morbum delendum esse.

Szíves üdvözlettel és legjobb kívánságokkal híve

Alexander Az ösztöndíj ügyében majd tudakozódom!

MTAK Kézirattár Ms 4585/24.

Kézírás.

Nagybecskerekre írt levél.

Alexander Bernát Id. a 44. sz. levél jegyzetét.

1 FL előző évben Párizsban támadt bélbaja után szüleinél Nagybecskereken, majd rokonainál Székely-vaján gyógyította magát. Szeptember közepén utazott Firenzébe. Ld. 50/4.

2 Valószínűleg A Hétben megjelent valamelyik cikkére utal: Nemzeti Szalon (1907. III. 17.), Meunier (1907. III. 2 4 . ) , Beardsley (1907. IV. 2 8 . ) , A magyar nép művészete (1907. V. 5 . ) , Cézanne és Gauguin (1907. V. 12.).

3 Ld. 41/11.

4 Ld. 41/10. és 44/5.

5 Alexander Bernát a kultuszminisztérium támogatásával a Franklin Társulatnál filozófiai lexikont ké-szült kiadni; 102. sz. levelét ennek a vállalkozásnak a fejléces papírjára írta. A lexikon nem jelent meg.

FL több cikket írt bele, amelyek a szerkesztőknél elvesztek. (Ld. a 27. sz. levelet ill. Fülep II. 58.) A Philosophische Wochenschrift und Literatur-Zeitung 1907. II. 9-i 5-6. számában (141.) valószínűleg Vályi Félix tollából híradás jelent m e g a készülő lexikonról, melynek szerkesztője, Alexander, a j e l e s Kant-kutató és a Filozófiai írók Tárának szerkesztője íija a pszichológiai és a modern filozófia történe-tére vonatkozó cikkeket. Főbb munkatársai Goldziher Ignác, Simonyi Zsigmond és Ranschburg Gusz-táv (valószínűleg tévesen Pál helyett). A fiatal munkatársak közül elsőnek FL-t a kiemelkedő művé-szetkritikust és esszéistát említi, valamint Ányos Istvánt, Vályi Félixet és másokat.

6 FL feltehetőleg tervezett s 1907 őszén megvalósult itáliai utazásához tudakozódott Alexandernél ösztöndíj-lehetőségről.

In document FULEP LAJOS LEVELEZÉSE (Pldal 79-82)