• Nem Talált Eredményt

Jövedelem arányosítása nem egyezményes ország esetén

In document Adópéldatár (Pldal 115-122)

Tényállás

Németh Zsolt munkavállaló 2020. február 10-én kezdett Új-Zélandon, ahol azonos munkakörben kiküldetésben dolgozik tovább. Munkabé-rét megemelték a kiküldetés időtartamára 1 200 000 Ft-ra. (A hónap 28 napos, 9-én utazással telt a napja, összesen 7 munkanapot dolgo-zott Magyarországon és 13-at külföldön.) A kiküldetést megelőzően 900 000 Ft volt az alapbére (munkabére). A külföldi megélhetési költ-ségek különbözetére havi 300 000 Ft-ot kap, lakhatását a munkáltató fizeti, melynek díja forintra átszámítva havi 400 000 Ft.

FeladaT

Számolja ki, a februári bérszámfejtéshez kapcsolódóan a magyar adó és társadalombiztosítási kötelezettséget, mind a munkavállalói, mind a munkáltatói részt. Számítását szöveges indokolja.

a) Számolja ki Zsoltnak kell-e adót fizetnie akkor, amikor elkészíti a magyar személyi jövedelemadó bevallását, figyelemmel arra, hogy Új-Zélandon megfizetett adó forintra átszámított összege 2 500 000 Ft volt. Mennyiben módosul a fizetendő adó összege, ha Új-Zélandon megfizetett adó összege 2 800 000 Ft, válaszát írásban indokolja.

b) Változtat-e az adó és járulékkötelezettségen, ha a munkavállaló a külföldi munkavégzés alatt fizetés nélküli szabadságot kér, mert lehetőséget kap arra, hogy a szingapúri anyacéggel létesít-sen munkaviszonyt és az alapján dolgozzon Új-Zélandon?

Felhasználandó Jogszabályok

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (Szja)

7. § (1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a következő bevételeket:

q) a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékét, ideértve a szokásosan a jegy árában felszámított étkezés ellenérté-két is, továbbá a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó szállás ellen-értékét, ideértve a szokásosan a szálláshely árában felszámított reg-geli étkezés ellenértékét is;

29. § Az összevont adóalap az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, a mezőgazdasági kistermelői bevétel-ből az átalányban megállapított jövedelem. Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfize-tésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették), a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövede-lemként figyelembe venni.

32. § (1) Ha az adóévi összevont adóalapnak olyan jövedelem is részét képezi, amely után a magánszemély külföldön jövedelemadó-nak megfelelő adót fizetett, – ha nemzetközi szerződésből más nem következik – a számított adót csökkenti a jövedelem után külföldön megfizetett adó 90 százaléka, de legfeljebb e jövedelem adóalapjára az adó mértékével megállapított adó. Nem vehető figyelembe kül-földön megfizetett adóként az az összeg, amely törvény, nemzetközi szerződés rendelkezése vagy külföldi jog alapján a jövedelem után fizetett adó összegéből a magánszemély részére visszajár.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezését az átalányadózást választó magánszemélynek azon bevétele alapján átalányban megállapított jövedelmére kell alkalmaznia, amelyre vonatkozóan külföldön a személyi jövedelemadónak megfelelő adót fizetett.

46. § (1) Eltérő rendelkezés hiányában az összevont adóalap adóját, valamint a vállalkozói személyi jövedelemadót – az adóbevallás-ban történő utólagos elszámolással – adóelőlegként kell megfizetni.

(2) Nem terheli adóelőleg:

e) a jövedelemszerzés helye szerint olyan államból származó jöve-delmet, amellyel nincs Magyarországnak a kettős adóztatás elkerü-léséről szóló egyezménye

azzal, hogy az a)-e) pontokban említett jövedelmek adóját a magán-személy az adóbevallásban állapítja meg és az adóbevallás benyúj-tására nyitva álló határidőig fizeti meg.

2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról (Szocho)

1. § (1) Szociális hozzájárulási adó (a továbbiakban: adó) fizetési kötelezettség áll fenn a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) szerint összevont adó-alapba tartozó adó (adóelőleg) alap számításnál figyelembe vett jövedelem után.

3. § (1) Adó fizetésére kötelezett az a személy, aki az Szja tv. szerint nem önálló tevékenységből származó jövedelmet juttat (e bekezdés alkalmazásában ideértve a külföldi kifizetőt). Amennyiben az Szja tv. szerinti nem önálló tevékenységből származó jövedelem kül-földi kifizetőtől származik és a Tbj. szerint járulékalapot nem képez, az adó fizetésére kötelezett személy a természetes személy.

28. § A Tbj. szerinti foglalkoztató az adófizetésre kötelezett termé-szetes személytől a termétermé-szetes személlyel tett egybehangzó nyi-latkozata alapján átvállalhatja az 1. § (1)-(3) bekezdése szerinti adó megfizetését és bevallását (ideértve az adó utólagos megtérítését is), ha a természetes személy kifizetőnek nem minősülő külföldi mélytől a foglalkoztatóval fennálló jogviszonyára tekintettel sze-rez jövedelmet. A fizetési és bevallási kötelezettség átvállalásának további feltétele a természetes személy nyilatkozata arról, hogy a kötelezettség teljesítéséhez szükséges adatokat a foglalkoztató ren-delkezésére bocsátja. Az átvállalt kötelezettség teljesítéséért a fog-lalkoztató és a természetes személy egyetemlegesen felelnek.

Megoldás

a) Februári bérszámfejtéshez szükséges adatok

Megnevezés Mérték Összeg

Munkabér febr. 10­ig 315 000

Munkabér febr. 10­től 780 000

Megélhetési költség 195 000

Szállás 260 000

Adó előleg alapja 315 000

Járulék alapja 957 857

Szja 15% 47 250

Nyugdíj járulék 10% 95 786

Egbizt . járulék 7% 67 050

Munkaerőpiaci járulék 1,5% 14 368

Szociális hozzájárulás adó 17,5% 167 625

Szakképzési hozzájárulás 1,5% 14 368

Számításhoz szükséges magyarázat

Munkabér Magyarországon és Új­Zélandon adóztatható része: Új-Zélanddal nincs kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény, ezért meg kell vizsgálni, hogy a magyar szabályok szerint a jövedelem adóz-tatható-e Magyarországon.

A jövedelem szerzés helye munkaviszonyból származó jövedelem ese-tében a tevékenységvégzés szokásos helyének fekvése szerinti állam.

Ez esetünkben február 10-ig Magyarország, és azt követően Új-Zéland.

Ezért a munkabért a munkanapok alapján arányosítani szükséges.

A munkáltatónak, az Új-Zélandról származó jövedelemből (Szja tv 46 § (1) bekezdés e) pontja alapján) nem kell Szja előleget levonni. A mun-káltató „megakasztja” az adóelőleg levonását és a munkavállalónak év végén az adóbevallásában kell kiszámítania az adókötelezettséget. Az összevont adóalap adójából a külföldön igazoltan megfizetett adó 90%-át levonhatja – mely nem haladhatja meg a jövedelemre jutó magyar adót.

Munkabér magyar része: munkabér × magyar munkanap ÷ összes munkanap

Munkabér Új-Zélandi része: munkabér × külföldi munkanap ÷ összes munkanap

A megélhetési költség különbözete csak a külföldi napokra jár, ezért azt arányosítani kell és a jövedelem külföldről származónak minősül, mert kizárólag arra tekintettel illeti meg a munkavállalót.

A lakhatás az Szja törvény 7. § (1) bekezdés q) pontja lapján mentes az adó alól.

Járulék alapját adóelőleg hiányában a megelőző 12 havi alapbér képezi a külföldön töltött naptári napok arányában. Nem képezi a járulék alapját a megélhetési költség különbözetére kapott térítés.

b) Éves jövedelem bevallása

Éves jövedelem kiszámítása 2,5 millió külföldi adó

2,8 millió külföldi adó Munkaviszonyból származó jövedelem 1 215 000 1 215 000 A kettős adózást kizáró egyezmény

hiányában külföldön is adózott jövedelem 15 975 000 15 975 000

Összevont adóalap 17 190 000 17 190 000

Számított adó 2 578 500 2 578 500

Külföldön megfizetett adó legfeljebb

a külföldön megfizetett adó 90%­a 2 250 000 2 396 250 Kifizető által levont adóelőleg 182 250 182 250 Adózó terhére mutatkozó fizetendő adó 146 250 0 Abban az esetben, ha a munkavállaló 2 800 000 Ft adót fizetett Új-Zélandon, akkor figyelemmel a munkáltató által levont adó összegére a magánszemélynek 123 750 Ft visszaigényelhető adója keletkezne. Ez a törvényi előírás alapján nem lehetséges, mert a levonás nem halad-hatja meg a külföldi jövedelemre jutó adó összegét, mely esetünkben 1 597 5000 × 0,15 = 2 396 250 Ft. Ennek eredményeként a Magyarorszá-gon végzett munkára jutó adó nem igényelhető vissza.

c) Járulék kötelezettség vizsgálata Szingapúr jogviszony esetén A munkavállalónak szingapúri munkáltatóval megkötött szerző-dés alapján Új-Zélandon végzett tevékenysége alapján nem keletke-zik Magyarországon biztosítási kötelezettsége. A Tbj törvény és 2020.

július 1-től hatályos új Tbj törvény is alapelvként rögzíti, hogy bizto-sítási jogviszony e törvény erejénél fogva a magyar jogviszony, a kül-földi nem egyezményes országban kötött jogviszony esetén pedig a Magyarországon végzett munka, vagy az Európai közösségi rende-let és vagy kétoldalú egyezmény hatálya alá tartozik a munkavállaló.

Mivel a magánszemély Szingapúrban fizikailag nem végez munkát ott valószínűleg tb járulékfizetés nem keletkezik. Továbbá a munkálta-tónak Magyarországon sem kell a Tbj törvény alapján járulékot fizet-nie. A magánszemély szolgálati időt önkéntes alapon vásárolhatna Magyarországon annak érdekében, hogy a nyugdíj számításakor a külföldön töltött időt is figyelembe lehessen venni. Az egészségbizto-sítási hozzájárulást mivel a magánszemély véglegesen nem hagyta el Magyarországot, köteles fizetni.

Az Új-Zélandon végzett munka után nem keletkezik Szja előleg fizetési kötelezettség ezért az adót csak év végén az adóbevallásban kell megfizetni. Az Szja mellett meg kell vizsgálni, hogy 15,5% Szo-cho fizetési kötelezettség ezesetben keletkezik-e. Figyelemmel arra, hogy a bevallás készítésének időpontjában már 15,5 % a Szocho mér-téke nincs jelentősége, hogy 2020. június 30-ig még 17,5% volt az adó mértéke. Adófizetésre kötelezett személynek a jövedelmet szerző ter-mészetes személy minősül. Az adót mindaddig meg kell fizetni, amíg a természetes személy Szocho tv 1. § (1)-(3) bekezdés (összevonás alá eső jövedelme) és az 1. § (5) bekezdés a)-e) pontja szerinti jövedelme (forrásadós jövedelme) a tárgyévben el nem éri a minimálbér össze-gének huszonnégyszeresét. Amennyiben a Szocho-t a magánszemély köteles viselni, akkor mind az Szja mind a Szocho alapjaként a jövede-lem 0,87%-át kell figyejövede-lembe venni. Tekintettel arra, hogy a törvény nem csak azon jövedelmek figyelembevételét engedi meg melyek után Magyarországon ténylegesen történt Szocho fizetés, ezért – mivel az összevonás alá eső jövedelem összege meghaladja a Szocho minimum korlátot a magánszemélynek Szocho kötelezettsége nem keletkezik.

In document Adópéldatár (Pldal 115-122)