• Nem Talált Eredményt

Családi kedvezmény – Megosztás, közös érvényesítés

In document Adópéldatár (Pldal 39-43)

Tényállás

Krisztina és Gábor az adóév elején élettársak. Krisztinának két óvodás gyermeke van egy korábbi kapcsolatából. Krisztina Gáborral közös gyerekével várandós, és a terhesség 91. napja októberre esik. Decem-berben Krisztina és Gábor összeházasodnak.

FeladaT

Krisztina mekkora összegű családi kedvezményről tehet adóelőleg-nyilatkozatot az adóév januárjában és októberében? Feltételezve, hogy

Krisztina nem érvényesíti a családi kedvezményt, Gábor mekkora összegű családi kedvezményről tehet adóelőleg-nyilatkozatot az adóév januárjában és októberében? Gábor mekkora összegű családi kedvez-ményről tehet adóelőleg nyilatkozatot az adóév decemberében? Gábor mekkora összegű családi kedvezményt érvényesíthet az adóbevallásá-ban, feltéve, hogy Krisztina a kedvezményt nem érvényesíti?

Felhasználandó Jogszabályok

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (Szja)

29/B. § (1) A családi kedvezmény ugyanazon kedvezményezett eltartott után egyszeresen vehető igénybe.

(1a) A családi kedvezményt a jogosult arra a hónapra tekintet-tel veheti igénybe, mely számára jogosultsági hónapnak minősül.

Több jogosult esetén az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményt a jogosultak közösen is igénybe vehetik.

(1b) Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt adóbevallásban megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogo-sultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvez-ményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható, ide nem értve, ha a jogosult a csalá-dok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. § (3) bekez-dése alapján minősül egyedülállónak.

(1c) A családi kedvezmény közös igénybevétele, megosztása az adóbevallásban a 29/A. § (3) bekezdés c)-d) pontjában nem említett

jogosultak esetében független attól, hogy az adóelőleg megállapítá-sánál mely jogosultnál történt annak figyelembevétele.

(1d) Több jogosult vagy a kedvezmény megosztása esetén az igény-bevétel feltétele az érintett magánszemélyek adóbevallásban közö-sen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető – nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, továbbá a kedvezmény összegének – az összeg vagy a kedvezmé-nyezett eltartottak számának felosztásával történő – közös igénybe-vételére, megosztására vonatkozó döntésüket.

(1e) Ha jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, és ezért a családi pótlékra 50-50 százalékos arányban mindkét szülő jogosult, a gyermek mindkét szülő – valamint a szülő házastársa – vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül. A felváltva gondozott gyermek után a szülő (házastársa) a családi kedvezmény 29/A. § (2) bekezdés szerint meghatározott összege 50 százaléká-nak érvényesítésére jogosult. A gyermeket felváltva gondozó szü-lők a családi kedvezmény közös érvényesítésére egymás között nem jogosultak.

Megoldás

Krisztina és Gábor az év elején nem házasok, hanem élettársak. Élet-társak esetén az adótörvények csak az adóbevallásban engedik meg a családi kedvezmény megosztását, azaz év közben, az adóelőleg meg-állapításakor csak Krisztina veheti figyelembe a két óvodás gyermekre eső családi kedvezményt.

A magzat ugyanakkor a terhesség 91. napjától, októbertől kedvez-ményezett eltartottnak minősül. Ez azt jelenti, hogy Krisztina október,

november és december hónapokban már háromgyermekes anyának minősül, három gyermek után veheti igénybe a családi kedvezményt.

Ha Krisztina nem tudná igénybe venni a kedvezményt, akkor arra Gábor csak szigorúbb szabályok mellett válik jogosulttá. Gábor ugyanis nem jogosult a nem saját gyermekek után a családi kedvezmény év köz-ben történő igénybevételére mindaddig, amíg ő élettársnak minősül.

Így januártól szeptemberig Gábor egyáltalán nem jogosult az adóelőleg kiszámítása során a családi kedvezményt igénybe venni.

Októberben Gábor még nem minősül egygyermekes apának, mert a magzat után csak a terhes nő vagy a házastársa minősül családi ked-vezményre jogosultnak.

Gábor helyzete decemberben változik, amikor Krisztina és Gábor összeházasodnak. A házastárs ugyanis jogosult a nem vérszerinti nevelt gyermekek után is a családi kedvezményre, illetve a magzat után is jogosult családi kedvezményre. Így Gábor az adóév decembe-rétől már háromgyermekes apának minősül, azaz három kedvezmé-nyezett eltartott után érvényesíthet családi kedvezményt.

A bevallás elkészítésekor pedig Krisztina az általa megállapított (Gáborénál nagyobb összegű) családi kedvezményt megoszthatja Gábor-ral. Azaz a két óvodás gyermek után a január-november hónapokra érvényesíthető családi kedvezmény Gábor a bevallásában már igénybe veheti. A családi kedvezmény megosztására – Krisztinától annak Gábor részére történő átadására – decemberig nem volt lehetőség.

Decemberben ugyanakkor már Gábor és Krisztina is jogosultak mindhárom gyermek után a családi kedvezményre, így decemberben azt az adóelőleg kiszámítása során is feloszthatják egymás között. Ez a közös érvényesítés, amit csak két családi kedvezményre jogosult sze-mély – két házastárs, vérszerinti szülő – tehet meg, élettársak a nem közös gyermekek vonatkozásában nem.

A következő táblázat tartalmazza azt, hogy Gábor és Krisztina januárban, októberben, decemberben és az adóbevallásban mekkora összegű családi kedvezményt érvényesíthetnek, természetesen azzal, hogy a családi kedvezmény kétszeresen nem vehető igénybe.

Január Október December Bevallás

Családi járulékkedvezmény év közben változó

In document Adópéldatár (Pldal 39-43)