• Nem Talált Eredményt

]?I a jçy a rorszàç

In document Religio, 1856. 1. félév (Pldal 37-41)

Pest. január 8-án. A jelen iskolai év kezdetén élet-be lépett uj szervezetével a jog- és államtudományi szaknak, az eddigelé jogászok számára csak az egyetemnél tanított egyházi jog, a jogakademiáknál is a rendes tantárgyak kö-zé soroltatott, és az első tanfolyam nyári szakában adatik elő, még az egyetemnél a második folyam tanulmá-nyai közé tartozik és az egész éven át taníttatik. Itten V i z k e l e t y Ferencz es. kir. tanácsos és S c h w a b Ede rendes jogtanárok adják elő ; a jogakademiáknál ne-vezeten Pozsonyban dr. R u 1 f Fridrik, Kassán dr.

C s e r n y József,Nagy váradon T u r c s á n y i Viricze rendes jogtanárok bízattak meg előadásával ; Zágrábban e

tanszé-k e t , dr. M o l n á r György áldozár és érsetanszé-kmegyei tanszé- könyv-tárnok helyettesíti. Egyébiránt a jogakadémiák hallgató-ságának száma az egyeteméhez képest mindenütt csekély-nek mondható ; mert míg Pesten túlhaladja a 400-at, az annakelötti oly népes pozsonyi akadémiának alig van 20 rendes hallgatója, a többieknél pedig számuk 30—40 közt állapodik meg —u —

S a g y v á r a d , dec. 31. 1855. Ma délesti órákban összegyülekeztünk a székesegyházba hálát adandók Isten-nek az ó év lefolyta alatt velünk közlött jótéteményeiért ; s áldását lekérendők az ú j esztendő kezdete, folytatása és bevégezhetésére. Maga a szertartás rendkívülisége a jó keresztény embert magábaszálásra s számvételre és igy az ó év elenyésztével, vétkes életének elhagyására fölindít-hatja. Ehhez j á r u l t még, hogy S z a n i s z l ó Ferencz ur ő nagyméltósága szokása szerint ez idén is maga tartá a hála-adó áhitatosságot. Esti öt órakor a szószékhez vezettetett >

hova föllépvén az öreg Tóbiásnak fiához intézett eme nagy-jelentékû szavaiból „Eletednek teljes napjaiban elmédben legyen az Isten" (Tob. IV. 6) kiindulva, szivet indító sza-vakban fejtegeté : miszerint az Isten jelenlétérőli folyto-nos emlékezés a keresztény jámbor és istenes életnek alap-j a s minden tökéletességnek gyökere, és hogy az Isten alap- je-lenlétének emlékezetét a katholika anyaszentegyház min"

dig anyai gonddal ápolá híveiben : midőn ezeket a teremt-mények szemléletére fölindítja, valamint imádságai, szent mise, szertartásai, közáhitatosságai és szokásai által.

Nem is kételkedhetni : hogy a főpásztori tanítás annyi fi-gyelmes hallgatónak szivében hatást ne idézett volna. Szent beszéde végén befej ezendő az ó évet lelke mélyéből emelke-dett áhitatos fohászokkal ada hálát Istennek az ó év lefolyta alatt ránk árasztott jótéteményeiért, vigasztalólag meg-említve, hogy, amelyek nekünk roszaknak tetszettek, azok által is ő szent Fölsége javunkat, üdvünket munkálta; és Istennek, ki atyánk volt az ó évben s jótevőnk leend az ú j esztendőben is, elérzékenyülve könyörgött az ú j évben kiöntendő szent áldásiért. Különösen áldást kért IX. P i u s szentséges Atyánkra, F e r e n c z J ó z s e f császári s apóst, királyi fölségére, s a fönséges uralkodó házra, minden egyházi s világi méltóságokra és minden hivek- és alattva-lókra. Ezután következtek a hálaadó imák a kitett Oltári-szentség előtt s a hálaének. Másnap ú j év napján ő nagy-méltósága, ki az ó évet tegnap berekeszté, az lij évet is meg-nyitotta , kilencz órakor a vér nélküli áldozatot, a minden kegyelmek Istenének az élőkért és holtakért bemutatván.

Mi ezen vázlatos tudósításunkat azon buzgó fohászunkkal, s őszinte kivánatunkkal zárjuk b e : hogy Isten ő szent föl-sége , egyházunk a t y j á t , a kegyes főpásztort, valamint az ú j évnek lefolyta alatt, ugy az emberi kor legvégsőbb ha-táráig szerencsésen éltesse, oltalmazza és segítse, hogy azon üdvös gondolatait s vállalatait, melyeket megyénk javá-ra kivinni szándékozik , mindennemű nehézségeket legyőz-ve életbe átvihesse. A n d r á s y.

Francziaorszá^.

Midőn a boldogságos szent Szűznek szeplőtelen fo-gantatása mint hitágazat Romában kihirdettetett, Fran-cziaországnak több városa mély tisztelete jeleül különféle ünnepélyes cselekvények által iparkodott nevezetessé ten-ni az egyháztörténetben örökre nevezetes napot. Ezen fiúi tisztelet a szent Szűz iránt a m. é. dec. 8-ki ünnepen ismét különféle alakban nyilatkozott. Kedves dolgot teszünk olvasóinknak, ha saját szivünk vonzalmait követve a L ' U n i -v e r s több számából összeszedjük s legalább ki-vonatban adjuk azon nagyszerű ünnepélyek leírását, melyek vala-mint a francziák vallásos érzületéről fényes tanúságot tesz-nek, úgy az olvasók keblében hasonló érzületet gerjeszteni képesek.

M a r s e i l l e . „A folytonos esőzések s az innét szár-mazott természetes levertsége az embereknek majdnem hinnünk engedték, hogy az idei fény nem fog megfelelni annak, minőt mult évben városunk az ünnep magasztossá-gához mérve kifejtett. Azonban csalódtunk. M á r reggeli kilencz órakor lehetlen volt ama sokaságot megszámlálni, mely a Notre-Dame-de-la-Garde hegyét elborította. A nap fényben ragyogott a kápolna előtt hevenyészet t oltár fölött, s noha a hideg elég csípős volt, még sem lehetett látni, hogy eme roppant tömegből csak egynek is födve lett vol-na feje az ajtatosság alatt. Azután megindult a menet, melynek rendezése jóval több időt igényelt két óránál. Ma-ga a már hajlottkorú püspök is jelen volt s végezte szá-mos kiséret mellett teljes fényben az isteni tisteletet.

Azonban úgy látszik a lelkesültség este érte el tető-pontját. Az egész város tűzben volt. Az egyházaktól kezdve minden szög, a nyilvános úgy mint a magán-épületek fény-tergerben ragyogtak. Hét óra tájban megjelent a püspök egy-két pappal, megszemlélendő a főbb helyeket. A tömeg mindenfelé hullámzott. Az ötszáz at meghaladó paulai sz.

Vincze társulatbeli iíjuság mindenütt nyomában volt, s midőn a püspök a főbb helyeken áldását osztogotá, a megin-dult tömeg a szívből fakadó : A v e M a r i s S t e l l a-t éne-kelte. Lehetlen leirni ez estnek ünnepélyét. A közörömet legkisebb zavar sem háborítá , még a szél is lecsöndesült nehogy a tűztenger által kárt okozon. Nehéz ez általános fénytengerbül egyes épületek diszítéseit kiemelni; talán később nyilváníthatjuk elismerésünket azoknak, kik főleg iparkodtak ünnepélyünket emeln i ; addig úgy is elvették érdemlett jutalmukat a bold. Szűztől. Azonban meg kell említnünk a kis seminarium épületét, mert ez előtt téte-tett le mai-nap reggelén alap köve azon szobornak, mely hal-hatlanítandja a mai ünnepélyt. Sokat vitáznak vallásunk-nak napjainkban tett kisebb, nagyobb terjedéséről a nép között. De a kik dec. 8-át városunkban töltötték, hol meg-szokta már az ember csak a kereskedés szellemét keresni, őszinte bizonyságot tehetnek, vájjon megszüntünk-e mi francziák Máriát szívből szeretni."

Saint-Etienne. Nem kisebb pompával ülték meg 1854 dec. 8ik évfordulatinapját S a i n t E t i e n n e b e n -Minden tér, minden utcza csillogott a kivilágítás fényétőL Gyönyörű volt látni a különféle színű lámpákat, s ezek

vi-+« 3 1 U-—

lágánál a művészileg készített Mária-szobrokat. Nem hi-ányzottak az ablakok s erkélyekről lelógó zászlók. Bárhova fordult az ember, a legeszményiebb transparentekből is csak a „C r e d o"-t olvashatta; s az utczákban hullámzó sokaság eléggé bebizonyítá, mennyire szereti azt, kinek tiszteletére megjelent.

M a u s . Vasárnap, dec. 9-én mondotta első főpapi-miséjét nálunk az ujonan kinevezett püspök ft. N a n q u e t t e ur, s az evangeliom után maga hirdette ki híveinek a szep-lőtelen fogantatási hitczikket. A székesegyház úgy meg volt telve az összesereglettekkel mint a legnagyobb ün-nepek egyikén. Miután a délesti istenitiszteletre a plé-bániák egybesereglettek , két órakor megindult a sz.

menet a városban, A menetet megkezdették a különfé-le, számra majd tiz szerzetes társulatok. Ezen társulatok mindegyike közepén volt tiz- tizenötre menő kis csapat saját növendékeik közöl, kik a zászlókat vitték. A most következett három plébánia után látjuk végre a kereszt elővitele mellett megjelenni a kétszázat meghaladó egyhá-ziak után a püspököt; a székesegyház kanonokjai fehér karöltönyökben kisértek egy ezüstből öntött Mária-szob-rocskát, melynek kezei mintegy áldást hintenek a tömegre;

a püspököt környezek apaulai sz. Vincze s az Oltári-szent-séget éjjel imádó társulat egyénei. A menetet bezárta a megszámlálliatlan tömeg , melybe nőt s férfit, urat s sze-gényt , öreget s fiatalt egyesített az ajtatosság láncza. A menetnek diszét emelte a kíséretre kirendelt városi kato-naságnak egy csapatja, mely jeles zenekarával kisérte a hívők ajkairól zengő s a boldogságos Szüzet magasztaló litániát, A v e M a r i s S t e l l a-t s a M a g n i f i c a t-ot.

A merre csak a menet haladott, az utczák mind művészileg voltak fölékesítve, szőnyegek-, virágfüzérek-, zászlók- s jel-képes mondatokat tartó diszítményekkel. I t t ott lehetett látni nagy költség de valóban j óizléssel fölállított diadalkapu-kat, az utczák pedig zöld ágacskákkal voltak fölékesítve-A menet visszatérte után a ft. püspök ur megkezdé a székesegyházban a T e D e u m - o t , s az Oltári-szentség-gel áldást adott a távozó sokaságra. De ezzel még korán sem volt vége a Máriaünnepnek; este kellett csak megnéz-ni városunkat s a benne utczáról utezára hullámzó töme-geket a legtarkább színű lámpák s fényözönt árasztó gyer-tyák sokaságánál. Nem emlékezünk egy utcza-, egy ház- de csak egy ablakra sem, melybe a vallásosság nem helyezett volna gyertyákat s virágokat vagy szép átvilágított képeket.

Hasonlólag írnak S a b l é s u r S a r t h e - ból is. Az Isten anyja iránti fiúi tisztelet itt is életet öntött a lakosság-ba, sietett mindenki ajtatosságát végezni a szent Szűz előtt s azután vetélkedve díszítették föl lakaikat. Gondolható, mily fényt fejthetett ki városunk , midőn Advent első va-sárnapja óta a legnagyobb készületeket lehetett látni min-denfelé.

Laval. A fényes körmenet s nagyszerű kivilágítá-son kivül ide irjuk a biró-lak ékesítését, mely fáklyás osz-lopok közt három képet mutatott : IX. Pius ő szentségeét, III. Napoleon császárét, középén pedig a boldogságos Szűzét ily fölirattal: „Mária bün nélkül fogantatott." A szent Szűz

föld-tekén állva ábrázoltatott, s a kezéből kilövelt áldássu-garak a földteke azon részére irányoztattak, melyen írva volt : ,,Francziaország."

Evreux. A hosszú leírásból két átvilágított kép föliratát veszszük át. Egyik : R e g n u m G a l l i a e , R e g -n u m M a r i a e -n u -n q u a m p e r i b i t ; a másik pedig, mely maga képes minden, a tudatlanság s gonoszság által kilökdösött gúnyt ,s ellenvetést megnémítni, egy kinyílt rózsa alatt ezen szavak : E x p l i c a t a n o n m u t a t a.

Wcriion. A templom eleje fölülről le egész a föl-dig ezernyi lámpával volt kivilágítva. A templom homlok-zatának legmagasabb részére erkély állíttatott, s a papság esti hét órakor ezen külső erkélyről zengé el a „M a g n i-f i c a t " - o t , mi a piaczon jelen volt igen nagy néptömeg-re leirhatlan benyomást tett.

H I R F 0 l É R.

Ii i a. A székesfehérvári püspöki megyében kebele-zett kistorbágyi plébániához tartozó biai fiókegyháznak plébániává leendő alakítására ő fölsége F e r d i n á n d c s á s z á r é s ap. k i r á l y az alázattal hozzáintézett fo-lyamodás következtében 300 pfrtot kegyesen adakozni mél-tóztatott; — mely jótéteményért ezen jámbor kath. kö-zönség , és mindazok , kiket e szent ügy közelebbről érde-kel, Istenhez bocsátott buzgó imájokban a magas jótevő-ről különösen is megemlékezni mindenkor édes kötelessé-göknek lenni ismerendik.

Myitrai piispökmegye. Megyés püspök urunk P a 1 u g y a y Imre ő exoja sürgetésére, a magas kormány egy ú j plébánia alapításába beleegyezett; s ekként me-gyénk plébániáinak száma 146-ra rug. — Az ú j plébánia Szrnye helységben alapíttató k , mely eddig Trencsin me-gyébe kebelezett Nemsova plébániához tartozott. Jövedel-meit a kérelmező helységtől, az azelőtt nemsovai plébá-niához tartozott Szrnye határában létező földek- és rétek-ből , egyesek adományozásából, s a többit 300 pfrtig a magas kormány fölajánlása folytán a vallási alapból veendi.

Koma. A ,,L' Univers" jan. 6-ki száma romai leve-lezés nyomán állítja, miszerint ő szentségéhez a kath. vi-lág minden részeiből érkeznek örömnyilvánító levelek az Ausztriával kötött egyezmény fölött. Valóban igen önző, s a k a t h o l i k u s névre méltatlan a z , ki az egyház e részére nézve szerencsés eseményen nem tudna örülni.

Akárhol örül az egyház, azon mindnyájunknak illik örül-nünk, mert mindnyájan polgárai vagyunk e világországnak.

Roma. A „Deutschland" január 6-ki melléklete m. é. dec. 24-ről e statistikai adatokat hozza. Romának 54 plébániájában: 36 püspök, 1226 világi pap, 2213 szerze-tes, 1919 apácza, 687 papnövendék, 414 nemkatliolikus a zsidókon kivül, 38,784 család találtatik. A lakosok ösz-szes száma 177,461. A mult év lefolyta alatt meghaltak száma 7081.

3 2 t A u g s b u r g ' . Az augsburgi káptalani helynök dr.

A l l i o l i körlevelet bocsátott a megye papjaihoz , mely-ben szigorún megtiltja a plébániáik körémely-ben található egy-házi régiségek akármily nagy ároni eladását vagy — mi itt-ott az egyház szegénysége]miatt történt — kicserélését, megparancsolván, miszerint valahányszor előadná magát ily eset, az illetettek mindannyiszor a megye kormányhoz folyamodjanak engedelemért, hogy így módról lehessen gondoskodni, s a régiségeket legalább a megye határain belül megtartani. Szép s követésre méltó figyelem az egy-házi régiségek iránt.

K ö l n . A kölni főegyház építésének folytatására évenkint gyűjtetik segedelem Németországban. A tavai tett adakozás 30,629 tallérra rug.

Dr es il a 0 fölsége a szász király a lipcsei egyetem koronkinti nagyságos igazgatóinak 35 % lat nehéz arany nyakdiszítményt adott. A lánczon függő pajzson az egyetem régi czímere s védszentjeinek sz. I v á n s L ő -r i n c z n e k képei (-régi idők koszo-rutvesztett emlékei) lát-szanak. A idei nagyságos igazgatónak maga a király tevé nyakára a nagyértékü diszítményt.

Tessiu. A tessini canton nagy tanácsa emlékiratot küldött a schweizi szövetség végrehajtó főhivatalához, melyben azt sürgeti, hogy Tessin a lombardiai püspökök jog-hatósága alól kivétessék, s vagy ú j püspökséggé alakíttas-sék , vagy valamelyik már fönnálló schweizi püspökséghez csatoltassék. A c o m o i püspök halála alkalmat nyitott e régi terv valósítására.

K o n s t a n t i n á p o l y . A konstantinápolyi ujabb tu-dósítások szerint a szakadár örmények nagyon közelednek az egyesültekhez, mi a katholikusok közt nagy örömet oko-zott. Különben igen nagy reményeket ne tápláljunk, mert más részről szinte nem hiányzanak az akadályok.

J e r u z s á l e m . A jacobiták jeruzsálemi érseke 1855-ki julius 23-án lemondott a szakadásról, példáját a homsi püspök is követte. Nemkülönben Bahzoni helység, több mardini és dierbekiri család, a souereqi lelkész 25 családdal, az aleppoi lelkész 15 családdal, végre három más pap s két szerpap 1500 egyénnel visszatértek a kath.

egyház kebeléoe. H í r szerint a kellethi püspök 80 család-dal szinte nem fog késni visszatérni a kath. egységhez.

L' Univ.

F i g y e l m e z t e t é s

a Szent-István-Társulat i g a z g a t ó s á g a részéről.

Megjelent : „A B r a m i n o k , vagy a keresztény re-ligio diadala." Francziából fordítva A l v i n c z i által.

Kiadja a Szent-István-Társulat." Ifjúsági iratok , IV. fü-zet. Egy aczélmetszetü képpel s aranydíszkötésben 12-r.

156 1. Ara 30 kr pp.

Továbbá: a ,Szent-István-Társulat' „ J e g y z ő - é s N é v k ö n y v e 1855-re." Kis 8-r. 220 1. Ára 20 kr pp. (A Szent-István-Társulat tagjai m i n d a k é t m u n k á t 1855-ik é v i i l l e t m é n y ö k f e j é b e n k a p j á k . )

Tájékozásul ide i g t a t j u k a 90 ívnyi illetmény fejében 1854- és 1855-ben a Szent-István-Társulat tagjai közt ki-osztott könyvek jegyzékét (az eddigelé ki nem ki-osztottak a közelebbi hetekben fognak szétszállíttatni).

1854-ben adatott :

1. Ferenczy : Magyar irodalom és

tudo-mányosság története . . . . 14% ív.

2. K é t ifjúsági irat . . . 13 „ 3. Martin : Religio tankönyve I. és II.

köt. . . 52% „ 4. Keresztény Naptár 1855-re . . 4 % ,, 5. 1854-iki közgyűlés történeti vázlata . 4 % „ 6. Szent István 1-ső magyar király

élet-irata. . . . 7

Összesen 95% ív.

1855-ben:

1. Bumüller : Világtörténelem I. és II.

füzet. . . 47 ív.

2. Munkay : Istennek földi országa I. füz. 14 „ 3. Keresztény Naptár 1856-ra . . 4 % ív.

4. Két ifjúsági irat . . . . 13 y2 ív.

5. Társulati jegyző- és névkönyv 1855-re 13% ív.

Összesen 92% ív.

Ebből látható, hogy a társulat e két évben egész n y o 1 c z ívvel többet adott annál, a mire kötelezve volt ; hogy ne említsük a borítékokat, a könyvek czím- és ár-jegyzékét és a képeket. Mindezt vegyék a társulat t. cz.

tagjai kárpótlásul a jegyző- és névkönyvi valamivel kisebb ívekért, ugy szinte buzdításul a társulat iránti szives ra-gaszkodásra és ösztönül annak további lelkes terjesztésére.

Az 1855-ki jegyző- és névkönyv a társulat tagjainak teljes, hiteles és osztályozott lajstromát is tartalmazza.

S z e m é l y z e t i e k . A s z é k e s f e h é r v á r i megyéből:

L e n t ! Alajos esperes és hidegkutlii plébános székesfehérvári városi plébánossá s kerületi esperessé ; S z o b o v i t s Alajos szent-széki j e g y z ő , hidegkutlii plébánossá ; H u s z á r Károly real- és elemi isk. hittanár szentszéki jegyzővé ; B e n e d e k Ferencz n a g y -liantosi pléb. csákvári plébánossá ; L a j o s József polgárdi u d v a r i káplán és nevelő n a g y - h a n t o s i plébánossá neveztettek. Továbbá : R u t m a n Venczel adonyi káplán Polgárdira ; P r u n y i András csákvári káplán Adonyba helyeztettek á t .

T a r t a l o m : A bold. sz. Szűz csalóköz.-sz -antali képének története. Az esztergomi f ő e g y h á z könyvtára. E g y h á z i t u d ó s í t á s o k . P e s t : egyházi jogtan. N a g y v á r a d : ú j év. F r a n -c z i a o r s z á g : a szeplőtelen fogantatás ünnepe. H i r f ü z é r . Figyelmeztetés. S z e m é l y z e t i e k .

Tulajdonos és felelős szerkesztő: Z a l k a Ev. J á n o s . Nyomatott B e i m e l J . és K o z m a Vazulnál. Pest 1856.

5. s z . I. FELEV 1856.

RELIblO.

P E S T , JANUAR 16

E G Y H Á Z I É S I R O D A L M I F O L Y Ó I R A T .

Megjelenik e lap Iietenkint kétszer: szerdán és szombaton Az előfizetési d i j félévre postán 4 f r t ; helyben 3 f r t 40 kr pp. — Előfizethetni minden es. kir. postahivatalnál ; Pesten a szerkesztőnél (Papnövelde-utcza 1. sz.) és Hartleben K. A. könyvkereskedésében

In document Religio, 1856. 1. félév (Pldal 37-41)