• Nem Talált Eredményt

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK

In document Religio, 1856. 1. félév (Pldal 27-33)

M a g y a r o r s z á g .

Pest, jan. 5. Folyó hó 3-án tartotta a „S z e n I s t-v á n-T á r s u 1 a t " rendes hat-vi t-választmányi gyűlését, el-nöke gróf K á r o l y i István ur elülülése alatt.

Ezen gyűlésben a „Pázmány-fűzetek" szerkesztői azon véleményt terjesztvén elő, hogy a vállalat további sikeres folytatása a szerkesztésnek egy szakértő férfi ke-zeibeni központosítását igényelné, a választmány e mun-kára nt. s tudós R ó d e r Alajos egyetemi hitszónokot és tanárt vélte felkérendőnek, ki is e kérésnek készszívesen engedett. A volt szerkesztő uraknak , kik a kezdeménye-zés nehézségeit szerencsésen legyőzték , s a fűzeteket fo-lyamatba tették, jegyzőkönyvileg köszönet szavaztatott, föntartatván számukra jövőre is a kötelesség, az u j szer-kesztő urat munkálataiban tanácsadással s egyéb körülmé-nyek szerinti közreműködéssel támogatni.

A „Szentek élete" czimü munkát a választmány

mi-előbb létesíteni óhajtván, ennek megírására a szerkesztői gondoktól már most ment társulati helyettes elnök , D a-n i e 1 i k Jáa-nos egri kaa-noa-nok urat szólította föl ; ki is a föl-szólításnak azon föltétel alatt nyilatkozott késznek eleget-tenni, ha a választmány azon másik munkának , melyre a fönezímzett kanonok ur már pár év előtt vállalkozott, de melyet szerkesztői foglalatosságai következtében eddig el nem készíthetett, tudniillik „Pázmány és kora , egyházi, politikai és irodalmi tekintetben" — még további elhalasz-tását is megengedné. A vélemény több felé oszolván, vég-re abban történt a megállapodás, hogy „Pázmány és kora"

úgyis hosszú időt és studiumot kiván, s így épen nincs el-lenére a választmánynak, ha a rögtönzést különben sem tűrő történelmi munka lassabban haladand, csak az alatt az oly igen szükséges , sőt egyenesen nélkülözhetlen csa-ládi könyv, tudniillik a „Szentek élete" létesüljön. Szólott az indítvány mellett kiváltképen azon körülmény, hogy a helyettes-elnök ur a terjedelmes munkát minden díj nél-kül elvállalván, ez által a kiállítás, kivált a képek miatt, különben is tetemes költségeit jóval leszállítá.

A „ H e b d o m a d a S a n c t a," vagyis: „ N a g y h é t i á j t a t o s s á g " magyar szövege elkészülvén, nyomtatás alá adatni határoztatott ; azon kalocsa-érsekmegyei t. cz.

áldozó-papoknak pedig, kik e munkát minden díj nélkül végezték, az elnökség utján tolmácsolandó köszönet sza-vaztatott. A munka a nagyhéti áj tatossági imákon , zsol-tárokon és egyházi énekeken kivül, még általános haszná-latra is tartalmazand reggeli és esteli, gyónás- és áldozás-kori, továbbá misei, keresztúti sat. imádságokat is. A mun-ka átvizsgálására nt. K r o t k y József papnöveldei lelki-atya és választmányi tag kéretett föl.

Jelentetett, hogy a kitűzött jutalomdíjakra követke-ző ,pálya-hymnus'-ok küldettek be : 1) „Ének sz. István ki-rályról. Enek sz. Imre hgről. Enek sz. László kiki-rályról."

Jelige: Kedvesek a Te szemeid nekem Isten. Dav. Zsolt.

2) „Szent István." Egyházi dics-ének. Jelige : Az egész földkerekség tele dicsőségével. 3) Ének sz. István király tiszteletére. Jelige: Fides, Spes, Charitas. 4) Ének sz.

Imre hghez. Jelige : Ifjúság és ártatlanság. 5) Szent Ist-ván első apostoli király. Jelige: Szent győzelmet nyer a hit. 6) Szent István királyra. Jelige : Dicsérjük a jeles férfiakat és nemzetünk őseit. Sirák 4 4 , 1. 7) Szent Ist-vánhoz. Szent László. Mohácson. J e l i g e : Quantum potes, tandum aude, nec laudare sufficis. A legutolsó pályamű mellett a névrejtő levélke be nem adatván, a többi névrejtő levélke a társulati levéltárba letétetni határoztatott. A pályamüvek megbirálása végett nt. J a 11 o s i c s András kegyesrendi áldozár- s a pesti es. kir. képezde igazgatójá-nak adattak át.

Végül fölolvastattak azon t. cz. tagoknak nevei, kik mult évi decemberhó folytán számra 101-en a társulatba léptek ; valamint előterjesztetett azon könyvek és szent képek lajstroma, melyek mult évi november hóban az ügynökség- és társulati könyvkereskedésben elkeltek. E lajstromból kitűnt : hogy az ügynökségtől a mult évi no-vember és december hónapokban H a r 11 e b e 11 K. A.

tár-3 *

sulati könyvkereskedőnek kiszolgáltatott, és pedig novem-berhóban 4,399 kötött, 12,546 kötetlen példány, és 600 darab szentkép, — decemberhóban 2,115 kötött, 5,603 kötetlen példány és 1,845 darab szentkép. — Mire a gyű-lés eloszlott.

Esztergom, jan. 3. M. é. dec. 24-én, esti 10-kor kondult meg igazi helyén először az esztergomi ú j szé-kesegyház tornyába már behelyezett új harang. Illő vala, hogy midőn e mestermu először megoldja ércznyelvét, azon örök Ige dicsőségét hirdesse, ki az emberi nem iránti nagy szeretettől késztetve, az időben testté lett. Tiszta, méltóságos hangja megszólamla az éjfél csendében, s s mint egykor Betlehem pászitos halmain az ég angyalai, hirdette : „Nagy örömöt hirdetek néktek, mert ma szüle-tett néktek a Megváltó, ki az Ur Jézus Krisztus." S mi szent örömmel hallgattuk a szózatot, elhagytuk lakainkat s siettünk az Istennek kivilágított szentegyházába, hol mind ez éjjel, mind a következő nagy napon a főmagasságu

bibornok s hgprimás végezé az egyházi szertartásokat.

Ugyancsak ő eminentiája hirdeté a szószék magaslatáról a nagyszámú híveknek, hogy az örök Ige, az Atyának Egyszülöttje, ki után a világ négy ezer éven át sovárgott, ma láthatólag az emberiség között megjelent. S mise után a hívő nép ájtatos csókjaival illette a betlehemi jászolból vett sz. ereklyét, melyet ő eminentiája mult évben Romá-ban ő szentsége kezeiből nyert, s mely most drága kincs gyanánt az esztergomi főegyház kincstárában őriztetik. — Az év utolsó napján vezettettek be mélt. galánthai F e k e-t e Mihály, válasze-toe-te-t novii püspök s éneklő kanonok ur által fokozatos előléptetés utján kanonoki székeikbe : mélt.

V i b e r József, választott bosoni püspök s őrkanonok u r , főtiszt. T ó t h Imre székesegyházi főesperes, s főtisztelen-dő D u r g u t h József honthi főesperes ur; mig főtiszt.

K a n t z Lázár urnák kanonoki beigtatása véletlenül köz-bejött akadály miatt csak tegnap történhetett meg. — Szinte a hanyatló év végnapján járult a mélt. főkáptalan ^ az esztergomi papnöv elde, a sz. Benedekrendi gymnasiumi tanárkar s a városbeli lelkészi testület bibornok s hgpri-más színe elébe, hol az egybegyűltek ílui hódolatát s szív-ből fakadó kivánatait mélt. dömötöri N é m e t h György választott tribuniczi püspök ur tolmácsolá ékes latin nyel-ven. Bibornok-atyánk kegyes válaszában háláját fejezé ki az isteni Gondviselés iránt a mult évben vett számos jóté-teményekért , s Istenben helyezett reményeit nyilvánítá a jövő év iránt, mely remények között legfőbb gyanánt emelé ki az új székesegyház fölszentelését, miszerint Esz-tergom ősvára ismét visszanyerje hajdani fényét, Sión pe-dig pogány kéz szétdúlta szent oltárait. — Ugyanaz nap este pedig ismét szentegyház falai közé gyüjte minket, hogy hálákat adjunk Isten szent Fölségének mind azon számos lelki testi kegyelmekért, melyekkel a lefolyt évben mindnyájunkat elárasztani kegyeskedett.

P é c s , dec. 20. A missiók sikere most is látszik a pécsi hívekben. Az emléket a tisztelendő atyák iránt ki-törölni egyhamar nem lehet. A missiói kereszteket egész

nyáron által virágfüzérek díszesítették ; mikor pedig a hi-deg emésztő fagya a föld virágait elpusztította, mind a két keresztre csinált virágokból fűzött koszorúk füzettek, me-lyek több rőfösek lévén, nem csekély áldozatba kerültek.

Szép és szívemelő volt a pécsi minden rangú , osztályú és nemű híveket a nyári estéken csoportosan járulni a kereszt elébe , térden állva végezni a búcsúkkal jutalmazott imád-ságokat, mitől a csipő fagy sem képes most is sokakat visz-szariasztani.... A pécsiek a három jesuita atyának gyö-nyörű arany hímzésű stólát küldöttek ajándékba, emlékül, azon óhajtással : bár lenne minélelőbb hozzájok ismét sze-rencséjük.

Az irgalmas nők szinte megteszik keresztény szere-tet* és önfeláldozásukkal a lakosok szivében a hatást. Az ő állapotuk és nagyterhességü foglalatosságuk, angyali szelidségök és rendkivüli türelmök, mint mindenütt, úgy itt is bámulatra birja az őket szemlélőket, s az irántoki rokonszeretet, melyet különösen serdülő leányok mutatnak, már egygyel, idevaló ujonczczal szaporítá számukat; né-melyek hasonló terveinek csak szülői ellenzés tevén hathatós akadályt.

Méltóságos püspökünk legújabb határozata az, hogy a káplánok mindenütt 100 pfrt tiszteletdíjban részesüljenek.

Dec. 16-án a concordatumért a Te-Deum megtarta-tott. Kik a concordiának ellenségei, kik különösen a kath.

egyházzali concordiától borzadnak , és azt szeretnék hogy csak a kath. egyházzal volna ég és föld gyűlöletben, azok a concordatummal itt is ugy találkoznak, mint az adós az ő hitelezőjével.

Folyó évben az Ur szőllejébe e megyében 12 növen-dék küldetett, és még kettő várja a kézföltételt. í g y me-gyénk eddig, hála Istennek, szükséget nem szenved.

Minden kornak megvan a maga kórja. Jelen korunk betegsége a többi között minden esetre az általános fény-űzés , e legkegyetlenebb szenvedély, s a szellemi sülyedés csalliatlan előhirnöke. A pécsieknek is van egy fényüzésök, s ez a temető. E fényűzés, h a j ó szándék lelkesíti, a sze-retet kifolyása, s a rend utján dicsérendő. Itt vetélkedve emelkednek a szebbnél szebb sírkövek, sokszor sok költség-be kerülők. E sírkövek valódi katholikus jelentőséggel vannak kiállítva, (kivéve egy szemtelen bronz geniust, ki egy állványon foglalva helyet, a szemérmes látogatók sze-mét sérti, s bármily pogány sirján illetékes helyet foglal-hatna el,) és szemlélésük ugyanannyi prédikáczió lehetne a néző szivéhez. Hidegségök daczára sok keblet

melegít-hetnének meg. Adná az Isten. "f Pamionliegy. A közelebb elenyészett é v ,

Pan-nonhegyen végröptében is az enyészet fájdalmas nyomait hagyá, eloltván az ősrégi kolostor tisztelt perjelének éle-tét. R o s e n b e r g e r H o n o r , 1801 april 14-én szület-vén , és 1827 aug. 26-án pappá szenteltetszület-vén, miután Győ-rött, Kőszegen, Esztergomban és Nagyszombaton sok évig a tanári pályán fáradozott, előbb ugyan a szentmártoni főapátság egyházkerületének dékánjává, utóbb pedig a rend perjelévé neveztetett, s mint ilyen a mélt. főapát ur és rendtársainak bizalmát, szeretetét birván, jólehet erős

> 2 1 « testalkotása hosszú életét reméllteté, néhány napi

beteges-kedés és a haldoklók szentségeinek ájtatos fölvétele után dec. 28-án élni megszűnt. Számos tanítványai, és a perjel-sége alatt Pannonhegyen megfordult vendégek, kiknél hó-dító szivélyessége által kedves emléket szerze magának, velünk együtt áhítattal elmondják utána : Isten nyugosz-talja !

Francziaorszàç.

Paris. A franczia katonaság vallásos érzületéről a jelenkori keleti hadjárat alatt különféle híreket olvastunk már a napi sajtó termékeiben. Tavai Párisban három ide vonatkozó munka jelent meg ; S a i n d - A r n a u d levelei ; V e u i l l o t Eugen munkája az egyház, Francziaország s a keleti szakadás viszonyairól ; s M u l l o i s áldozár nép-szerű elbeszélései a keleti hadjáratokból. E munkákban sok szép s épületes adatot találunk a franczia katonaság vallásos érzületét illetőleg. Saint-Arnaud levelei közt igen érdekes az, melyet Marseilleből 1852-ban martius 30-áról i r t : „Isten szava, ugy mond, egyedüli igazság, az egyedüli vigasztalás. Ha az ember e szent hangra hallgat, többé figyelmét semmi másra nem irányozza. En azon ter-mészetes s egyszerű uton, melyen az emberi gyarlóság j á r , vezettettem az Istenhez ; ez a fájdalom , elmélkedés s imádság. Isten nem taszított el magától, s bizonyos le-hetsz , hogy részemről visszalépés nem fog történni Sokat forgatom a K r i s z t u s k ö v e t é s é r ő l czimzett könyvet s e bámulatraméltó könyv , mely engem is álmél-kodással tölt e l , némi fájdalmas bizalmatlanságot támaszt bennem erőm iránt. Fog-e Isten elég erős akaratot adni, elég állhatatosságot, hogy megmaradhassak a tőle kitű-zött nemes pályán? Ez az , a miért naponkint esdeklem."

—Veuillot munkájában olvassuk N e y s C a r b u c c i a tá-bornokok utolsó perczeit. Amaz magához hivatá a tábori papot s a törzstiszti kar előtt roszallá saját azon cseleke-detét , hogy életén át az egyház törvényeit nem tartotta meg, de megvallá, hogy mint keresztény kiván meghalni.

Azután gyónását végezvén életét Istennek fölajánlá áldo-zatul , s legott felesége- s gyermekeiért buzgón imádkozott.

Később fölvevé az utolsókenetet. Végvonaglása alatt az ágya mellett térdelő tábori papot két térdelő szárnysegéd környezé égő gyertyákkal. C a r b u c c i a tábornok szintén épületesen végzé gyónását, s a beteg katonaság számára jelentékeny összeget adott át a tábori papnak. Franczia-országnak több városában van egylet a katonaság vallásos ságának ápolására, s van is látszatja. Lyonban egy egész lovagzászlóalj tartott Krimiába utaztában a fouriersi No-tre-Dame-hoz búcsujárást 1854 decemberhóban; valami-vel előbb Nimesben szintén keresztülutazásközben több mint 300 katona gyónt meg. A tábor igen sokat szenve-dett a choiera- s himlő betegségben. ,Breslau' hadihajón 150 himlős volt, ezek közöl 120 legott meggyónt. Voltak a hadihajók tisztjei között, kik minden vasárnap magok-hoz vevék az imádandó Oltáriszentséget. A tábori papok, az ugy nevezett alamizsnások, nagyobbrészint jesuiták ;

vannak lazaristák s világi papok is közöttök. Sz. Vincze szüzei is méltó dicséretekkel halmoztatnak e műben ; a leg-bátrabb föláldozás- s lélekvidorsággal sürögtek ők a bete-gek körül. Konstantinápolyban s környékén 1854-ben hét, kórházban 4000 ágy betegei körül 54 irgalmas szűz tette a szolgálatot. Varnában 300 ágy mellett 5 szűz virasztott itt is amott is a szegény betegektől áldva s magasztalva.

— M u l l o i s a munkások s parasztok számára, kiknek gyermekei teszik a keleti tábor legnagyobb részét, minda-zon épületes tetteket összeszedé munkájába, melyek kü-lönféle hírlapok- s levelekben elbeszéltettek. El lehet gon-dolni, a jó szülék mily lelki vigasztalással olvassák Mullois ur könyvét.

Mióta e munkák kijöttek , szinte sok ide vágó ada-tot közlött a L' Univers, majd egyes katonatisztek, majd egész osztályok, majd az alsó rendű közlegények felől ; de ezeket egyenkint fölhozni ép oly szükségtelen, mint a lap szűkebb terjedelme miatt lehetetlen volna, azértis erről legyen elég ennyi. Legközelebb egy másik, a francziák vallásosságát kitüntető jelenségre , a szeplőtelen foganta-tás tavali megülésére, fogjuk olvasóinkat figyelmeztetni.

I r o d a l o m .

„ H i m m l i s c h e S c h a t z k a m m e r " für bussfer tige Seelen oder Sammlung von Gebeten und guten Wer-ken , für welche die Päpste heilige Ablässe verliehen ha-ben. Vierte mit den bis 1852 verliehenen Ablässen ver-mehrte Auflage. Gratz 1853. Verlag der F r . Ferstl'schen Buchhandlung. Carl Tendier. (Pesten Hartlebennél kap-ható. Ara 1 f r t 45 kr pp.)

E mű gyakorlati hasznánál fogva mindnyájunk fi-gyelmét megérdemli. Az egyházban sok oly ajtatos szokás, ima, szentelt tárgyak használata, s egyéb jó cselekedetek gyakorlása ajánltatik, melyekre vagy teljes , vagy részle-tes búcsú engedtetett. Ezek hiteles gyűjteménye kiván len-ni e mű. Szerzője G a l 1 i Telesphor, a szent búcsu-bizott-mány tanácsnoka, 1807-ben adá ki először e müvet Romá-ban , s pedig a szent búcsu-bizottmány helybenhagyásával ily czim alatt: „Raccolta di orazioni epieopere" sat. 1849-ben már tizenkettedszer jelent meg e könyv bővítve az ujabban engedett búcsúkkal, s ismét a sz. búcsu-bizottmány jóváhagyásával. Ez utolsó kiadás az, melynek német

fordí-tását ismertetjük.

Ajánlva van a mű a tisztító-tüzben szenvedő lelkek-nek. „Den armen Seelen im Fegfeuer." Galli Telesphor , ki 1845-ben mint 77 éves aggastyán halt e l , különös ke-gyelettel viseltetett a szenvedő lelkek iránt. Végrendele-tileg hagyá m e g , hogy sírkövére Írassék , miszerint ő kéri az életben maradt híveket, hogy a szenvedő lelkek kínai-nak enyhítéséről helyette ezután ők gondoskodjakínai-nak. XV

— LVIII lap. Bevezetésül áll egy értekezés a búcsúról s a búcsunyerés föltételeiről, melynek becsét a német fordító jegyzetei igen növelik. 1—95 lap. A t e l j e s Szentháromság, továbbá az A t y a , Fiu s Szentlélek Istennek tiszteletére rendelt imák búcsúi neveztetnek meg, mindenütt

fölemlít-— m 2 2 tetvén mind az engedményező, mind a búcsunyerés

fölté-telei. Legelső helyen áll a trisagion vagyis a „Szent, szent, szent a seregeknek Ura" kezdetű magasztalás, vonatkozva Isaias 6, 3 s a Titkos jelenés 4, 8 részeire. XIV. Kelemen pápa teljes búcsút enged azoknak, kik ez angyali magasz-talást egy hónapon át naponkint mély tisztelettel elmond-ják , meggyónnak s az imádandó Oltári-szentséget magok-hoz veszik. Ismertetésül még néhányat fölemlítünk. A V e-n i C r e a t o r S p i r i t u s , ugy szie-nte a V e e-n i S a e-n c t e S p i r i t u s énekre VI. Pius teljes búcsút engedett azok-nak, kik alázattal kérik Istent, hogy a Szentlélek hét aján-dékit küldje el, s újítsa föl a föld szinét. — VII. Pius, kü~

lönféle búcsúkat engedett azoknak, kik az édes Jézus leg-szentebb nevének tiszteletére elmondják a J e s u D u l c i s m e m o r i a éneket, s azon zsoltárokat, melyeknek kezdő betűjéből a szentséges név kikerül. Ezek : „ J u b i l a t e "

(99 Zs.) „ E x a u d i a t t e " (19 Zs.) „ S a l v u m m e f a c "

(11 Zs.) „ U s q u e q u o D o m i n e " (12 Zs.) és S a e p e e x p u g n a v e r u n t " — A keresztúti ajtatosság terjedel-mesen le van irva e műben mind történeti mind gyakorla-ti szempontból, továbbá Urunk hét szavainak emléke , öt sebei, s a feszülete előtt mondandó imák sat.

96—131 lap. Előadatnak az Oltári-szentség imádásá-ra engedett búcsúk, úgymint az Űrnapjáimádásá-ra, némely a szent-mise előtt mondandó imákra, Ur-fölmutatás alatt, s a negy-venórai imádáskor előforduló imákra engedettek. Elősorol-tatnak azon búcsúk is, melyek által az Oltári-szentségnek imádtatását, midőn az a betegekhez vitetik, magasztosítni kivánák a pápák ; mily búcsút nyernek tudniillik azok, kik az Oltári-szentséget égő gyertyával, vagy a nélkül a be-teghez kisérik , vagy , ha valóban akadályozva vannak , legalább térdre borulnak s egy Miatyánkot s üdvözletet mondnak. A P a n g e l i n g v a , különféle imákkal s bú-csúkkal ajánl tátik.

131—277 lap. A boldogságos szent Szűz tiszteletére rendelt imák s énekek ; úgymint a szent-olvasó, szent Bri-gitta olvasója, a lauretumi litánia, R e g i n a c o e l i , S a l v e R e g i n a , a Zsoltárok, melyeknek kezdőbetűjéből Mária neve kikerül: „ M a g n i f i c a t " , „Ad D o m i -n u m c u m t r i b u l a r e r " (119 Zs.), „R e t r i b u e " (118 Zs.), „ I n c o n v e r t e n d o " ( 1 2 5 Z s . ) „ A d t e l e v a v i ' ' (122 Zs.). Imák a hét mindenik napjára, a májusi ajtatos-ság , végre a fájdalmas Szűz tisztelete. Valamint a becses mû e részében, ugy annak többi fejezetiben is terjedelme-sen vannak leirva a kilenczedek, melyek lefolyása alatt kü-lönös , erre rendelt imák által előkészítik magokat a hívek valamely ünnepre. A szent Szűz tisztelete után elmondat-nak még a sz. Mihály, az őrző angyalok, szent József, sz.

Péter és Pál, szent V. Pius, szent Miklós püspök, paulai sz.

Ferencz , szent Alajos , s szent Szaniszló tiszteletére szánt imák búcsúi. Ezeket követik a haldoklóknál mondandó bú-c mimák.

277—326 lap. Végre előadatnak a lépcsők zsoltárai, a bűnbánó-zsoltárok, a romai főegyházak, betegápoldák s fegyenezházak látogatása , három szegénynek ápolása i Jézus, Mária s József tiszteletére, szükség idején

mon-dandó imák, a szentelt érmek használatároli tanítás, a szer-zetes rendeknek s ajtatos társulatoknak engedett búcsúk.

Mindezeket bezárja a szent búcsu-bizottmánynak 1848-ki augusztushó 28-án kelt s e könyvet helybenhagyó levele.

A mű második része 329—416 1. reggeli, estéli, szent mise alatti, gyónás előtti s utáni imákat s könyörgéseket tar-talmazván hasznos imakönyvül szolgál.

E rövid ismertetésből is látni fogja az olvasó, meny-nyire érdemes e mű nevére. Biztos kalauzul szolgál az a lel-kipásztornak , ki mindenek előtt önmagát iparkodik töké-lyesítni, hogy mind szóban mind cselekedetiben példánya legyen nyájának, s isteni szeretettől hevülő szive föllobog-tassa híveinek keblében a minden jóérzelmeknek lángját ; de segédkönyvet birand ő e műben egyszersmind a tökéle-tesség utainak megmutatásában híveinek számára. Vannak ajtatosságok, melyeket mindenki könnyen elvégezhet, van-nak ismét olyanok, melyek a nagyobb erkölcsi tökély után iparkodók számára ajánlvák. Lapozza á t a lelkipásztor e könyvet ; s fog benne találni az egész községnél alkalmaz-hatandó ajtatossággyakorlatokat, s olyanokat is, melyek a tökéletesség némi fokára már följutottakat még fölsőbb lép-csőkre segítik s a mennyei tárház kincseiben részesítik.

N a g y - b ö j t i é s h u s v é t - n a p i e g y h á z i be-s z é d e k . Közrebocbe-sátotta B e n d e Józbe-sef, kalocbe-sai érbe-sek- érsek-megyei áldozó pap, hittudor s tanár. Szabadkán 1855 8-rét 88 lap. (Pesten Hartlebennél ára 24 kr pp.) Tárgya : Krisztus urunk kínszenvedésének története erkölcsi alkal-mazásokkal kisérve hét beszédben. A nyolezadik s utolsó beszéd Urunk föltámadását tárgyalja. A szónok, tekintvén nyelvét s előadását, nagyobbadán az alsóosztályu közné-pet tartotta szeme előtt. Többiben e munkát ajánljuk.

K u r z e P r e d i g t e n beim academischen Gottes-dienste in Linz gehalten von Johann O e t l . Linz 1856' Druck und Verlag von Johann Huemers Witwe. (Kis 8-rét 224 lap. Hartlebennél ára 54 kr pp.) Oetl János jelenleg Braunauban plébános s linzmegyei szentszéki ülnök több éveken át szónokolt a linczi cs. k. fölsőtanoda egyházában mint hitszónak s rendes tanár. Beszédeit, számra ötven-hármat, összeszedte s kiadta, ugy rendezvén el azokat, hogy az iskolaesztendő mindegyik vasár- és ünnepnapjára le-gyen egyegy beszéd. A beszédek rövidek, egypár levélre terjedők, egyszerű s a hallgatók műveltségéhez alkalma-zott nyelv- s előadásban. Kár, hogy csupán csak erkölcsi in-téseket tartalmaz, a hitágazattant pedig úgyszólván egé-szen érintetlenül hagyja. Különben a mi benne előfordul, az jó. Azért is, leginkább a gymnasiumí hitszónokoknak bá-tran a j á l j u k e könyvecskét, mely a linzi ft. püspöki hivatal helybenhagyását is kinyerte.

S z á z é n e k a ker. kath. egyház szertartásaira al-kalmazva s imádságokkal bővítve. Második kiadás. Komá-rom. 1855. Szigler testvérek költségén. A garamvölgyben s szomszédvidékeken el van terjedve ez énekes könyv első kiadása. Ajánljuk azt mind az említett vidék lakosinak mind másoknak. Ára Eggenbergernél 24 kr pp.

D i e W i s s e n s c h a f t v o n d e n g ö t t l i c h e n D i n g e n von Doctor Konrad M a r t i n . Mainz. Verlag

v. Kircheim 1855. (Ára Pesten Hartlebennél 2 f. 48 kr pp.) Dr. Martin, kinek iskolai könyve hazánkban is kezeken

v. Kircheim 1855. (Ára Pesten Hartlebennél 2 f. 48 kr pp.) Dr. Martin, kinek iskolai könyve hazánkban is kezeken

In document Religio, 1856. 1. félév (Pldal 27-33)