• Nem Talált Eredményt

H ı s motívumok a sztárok életútjában

3. A sztárok

3.6 H ı s motívumok a sztárok életútjában

3. rendkívüli tehetség: Zámbó Jimmy énekelni kezdett, minden hangszeren játszott legalább alapfokon. Rúzsa Magdi citerázott, néptáncolt, kézilabdázott, mesemondó versenyt nyert, majd 19 évesen a már említett vetélkedıt Zentán. Még csak 21 éves, mikor megnyerte a Megasztárt. Puskás Öcsi már gyerekkorától kezdve remekül futballozott. Orbán Viktor pedig már egyetemistaként az 1980-as években a szervezıdı politikai ellenzék egyik kiemelkedı szereplıje.

4. szegénység: Zámbóéknál a gyermekek édesapjukat hamar elveszítik, szegénységben, ám annál nagyobb szeretetben nınek fel. Rúzsáékat a délszláv háború sújtja. Apja, anyja elveszíti állását, bátyját katonának viszik, nıvére kénytelen abbahagyni budapesti tanulmányait. „Megpróbálta a középiskolások önfeledt életét élni, hiszen vágyott rá, de minduntalan a napi gondok árnyéka furakodott a gondolataiba. Szórakozott, amikor tehette és tanult, amennyit csak bírt. A tudás szárnyán volt csupán remény elrepülni a reménytelenségbıl.”608 Puskás Ferenc szegény sváb családban született, korai éveit egy kispesti házban töltötte, 32 felnıtt és 132 gyermek társaságában. Pénz hiányában általában rongyokból és harisnyanadrágból készített labdával játszott a közeli grundon, ahol társaival napi tíz órát is eltöltött. Puskás már 15 évesen bekerült a kispesti felnıtt csapatba.

5. elvándorlás: Zámbó Jimmy énekelni kezdett, ám nem talált segítı kezekre, ezért Amerikába ment. Rúzsa Magdi az anyaországba ment szerencsét próbálni egy vetélkedın. Puskás Ferenc az 1956-os forradalom és szabadságharc idején emigrált Spanyolországba.

6. hazatérés: Zámbó Jimmy évek múlva hazatér, megnyer egy popfesztivált, és egy csapásra ismerté válik hangja miatt. Rúzsa Magdi rendszeresen hazajár a Vajdaságba.

Puskás 1981-ben térhetett haza elıször. Hatalmas várakozás és szeretet vette körül.

1991-ben végleg hazaköltözött Magyarországra.609

608 www.rmfc.hu Utolsó letöltés dátuma 2008.11.15.

609 Az 1-4. kategóriák, mint korábban jeleztem, nem szerves részei a politikus sztárok életútjának, így Orbán Viktor esetében is keveset tudunk meg róla. Hasonlóan nem szerepel az 5-6. kategóriában sem, hiszen a hazájából való „elvándorlás” egy politikus esetében meglehetısen negatív értelmezést kölcsönözhetne. Esetében, valamint például Simon Tibornál a hazatérés helyett inkább a hazához való

„hőség” a fontos eleme az életútnak.

7. siker: Sorra adják ki Zámbó és Rúzsa lemezeit, melyek mind hatalmas sikereket aratnak. Hatalmas rajongótábor alakul ki köröttük, népszerőségük rekordokat dönt.

Zámbó többgyermekes, példás családapává válik. A Puskás Ferenc köré szervezett válogatott 1950-tıl kezdve négy és fél éven át verhetetlen volt, aminek legeklatánsabb példája a híres londoni 6-3. Emigrációja idején a Real Madridban játszott 39 éves koráig, amikor abbahagyta az aktív játékot. Nevéhez főzıdik a klub történetének egyik legsikeresebb idıszaka. Puskás számos elismerés és díj tulajdonosa, hasonlóképp Simon Tibor is. Orbán Viktor 1989-es beszédével a liberális ifjúság egyik vezetıjévé vált.

Személye innentıl kezdve pártján belül megkerülhetetlen.

8. hirtelen, rejtélyes halál: Zámbó népszerősége csúcsán, váratlanul, gyanús körülmények közt távozik el az élık sorából. Sírjához, egykori házához azóta is zarándokolnak tisztelıi. Halálával megszőnik az eddigi idill. Családjában belsı konfliktusok alakulnak ki. Simon Tibort halálra verték – nem egyértelmő elızmények után. Gyilkosait – a ferencvárosi szurkolók egy része szerint – valamilyen ok miatt túlságosan enyhe ítéletben részesítették.

9. vallásosság: Rúzsa Magdolnáról megtudhatjuk, hogy „egy Szőz Máriát ábrázoló érme a kabbalája”610 Míg Zámbó Jimmy kapcsán többek között a következıket olvashatjuk:

„Zenéjével is az Urat akarta hirdetni…a vallás a zenéje által olyan otthonokba is bejutott, ahol nem mélyen hisznek Istenben.”611 „Jimmy és családja húsvétról húsvétra ott ült a templom padjaiban, nem ritkán könnyes szemmel.”612 Simon Tiborról köztudomású volt, hogy nem csupán hazáját tartotta különösen nagy becsben, de vallásos is volt. Orbán Viktorról az 1990-es évek második felétıl kezdve tőnnek fel hírek, képek, melyek vallásosságát bizonyítják. Így láthatjuk a csíksomlyói pünkösdi zarándoklaton, de istentiszteleten készült képen is, tudjuk, hogy gyerekei vallásos nevelést kaptak, ı maga pedig jó viszonyt ápol az egyházi vezetıkkel, sıt maga a pápa is fogadta személyesen.

610 http://velvet.hu/celeb/celebhirek/260840/ Utolsó letöltés dátuma 2008.11.15.

611 Mai Nap 2001.01.16.

612 Mai Nap 2001.01.18.

Érdemes a sztárok életének fıbb elemeit összevetni a Joseph Campbell által összeállított, hısökre jellemzı életút összetevıivel.613 A hıs, Campbell szerint útját otthona elhagyásával kezdi. Egy idegen földön haladva küzdelmekkel és kínszenvedésekkel kell szembenéznie, de végül gyızedelmeskedik a gonosz erıi felett, legtöbbször segítséggel. Ezután hazatér otthonába, visszailleszkedik saját társadalmába, most már képesen arra, hogy másokkal is jót tegyen.614

Mivel Campbellnél a hıs kalandjai utazásával kezdıdnek, így korábbi életének elemei, gyermekkora nem szerepelnek az általa összeállított hıs-életút elemei közt.615 Mindezek ellenére az általam az 1-4. pontokba sorolt elemek rokonsága a népmesék hısmotívumaival szembetőnı.

Campbell elmélete három fontos fázist különít el a hısök életútjában: a szeparáció, a beavatás és a hazatérés. Három általam bemutatott sztár elszakad szőkebb pátriájától.

Zámbó és Rúzsa az anyagi ösztönzık miatt, míg Puskás politikai okok folytán.

A szeparációs fázis szakaszai:

1. Kalandra hívás (The Call of Adventure): Kifejezetten ezt a szakasz egyik esetben sem található meg, bár a korai tehetség, a szakmájuk iránt már fiatal korban jelentkezı elhivatottság valamelyest ide sorolható.

2. Visszautasítás (Refusal of the Call): Nem található meg egyiküknél sem.616

3. Természetfeletti segítség (Supernatural Aid): A hısmondáknál tapasztalt módon nem találkozhatunk vele, ám megtudhatjuk, hogy Rúzsa Magdi kabbalája egy Szőz Máriát ábrázoló érme, míg Zámbó Jimmy, Simon Tibor és Orbán Viktor vallásosságára is fény derül. Puskás Öcsi esetében pedig Sebes Gusztáv, szövetségi kapitány 18 éves korában megjósolta, hogy rendkívüli sikerei lesznek.

613 Campbell, Joseph, 1993.

614 Ezt a fajta történetet a belsı megváltás mítoszának is nevezhetjük.

615 Ugyanez köszön vissza Orbán Viktor esetében is!

616 Több esetben használom a „nem található meg egyiküknél sem” magyarázatot. Ebben az esetben vagy csak annyira kitágítva tudnám ráerıszakolni a campbelli kategóriákat a sztárok életútjára, hogy az már túlságosan távolra vezetne a Campbell-nél eredetileg leírtaktól, vagy a különbözı médiumokban valóban nem találtam erre utaló közismert adatot.

4. Az elsı küszöb átlépése (The Crossing of the First Threshold): A hısöknek át kell lépniük a számukra ismerıs világot és az ismeretlent elválasztó határt. Ennek megfelelıen Puskás, Zámbó és Rúzsa is elszakadt hazájától hosszabb-rövidebb idıre.

5. A cet gyomrában (The Belly of the Whale): „The idea that the passage of the magical threshold is a transit into a sphere of rebirth is symbolized in the worldwide womb image of the belly of the whale. The hero, instead of conquering or conciliating the power of the threshold, is swallowed into the unknown, and would appear to have died.”617 A hıs látszólagos halála és újjászületése nem található meg egyiküknél sem, bár a kategóriát meglehetısen tágan értelmezve Puskás Öcsinél hasonlóképp értelmezhetjük, hogy 1956 után kvázi-halottként kezelte, majd az 1980-as években rehabilitálta a rendszer.

A beavatási fázis szakaszai:

1. A próbák útja (The Road of Trials): Mind Zámbónak, mind Puskásnak meg kellett küzdenie külföldön a körülményekkel. Zámbó bárzenész lett, éjszakai mulatókban

„vendéglátózott”, miközben karriert és pénzt szeretett volna keresni. Puskást emigrációja elsı éveiben az MLSZ diplomáciai tevékenysége miatt eltiltották a futballtól. Egyetlen klub sem akarta alkalmazni a híres focistát. Orbán Viktor politikai pályája a Kádár-rendszer politikai ellenzékében kezdıdött, s mint ilyen, több zaklatást (lásd melléklet képét, melyen pont 1988-as letartóztatását ábrázolják) kellett átélnie, ám ezeken nem sikerült „megtörniük”.

2. Találkozás az istennıvel (The Meeting with the Goddess): A hısök gyakran házasságra lépnek egy királynıvel, vagy hozzá hasonló funkcióval rendelkezı személlyel. Kifejezetten ez a szakasz egyiküknél sem található meg, hiszen bár mind Zámbó, mind Puskás, Simon Tibor és Orbán Viktor megtalálta élete párját, akik halálukig kitartottak mellettük, mintafeleségek voltak. (Orbán Viktor esetében élı házasságukat a médiumok mintaházasságként jelenítik meg) Ez a fajta házasság azonban más funkcióval rendelkezik, mint amilyen értelemben Campbell eredetileg alkalmazta a kategóriát.

617 Campbell, Joseph 1993. 90.

3. A nı, mint megkísértı (Woman as Temptress): A hısöket gyakran nıi alakban éri kísértés. Zámbó esetében, ahogy dalszövegei is tanúskodnak róla, történhettek félrelépések, melyek után mindig visszatért feleségéhez. („Egy jó asszony mindig megbocsát, most is megbocsát”)

4. Az apával való megbékélés (Atonement with the Father): Minden esetben hiányzik ez a fázis, hiszen az apával való konfliktusnak nem található nyoma a korábbi életútban.

5. Megdicsıülés (Apotheosis): Puskás Öcsi Madridban hatalmas sikereket arat a pályán, a spanyol közönség kedvencévé válik. Ekkor kapja a „Pancho” becenevet. Rúzsa Magdi a Vajdaságot elhagyva, Magyarországon válik sikeressé és elismert énekesnıvé. Simon Tibor a ferencvárosi rajongók kedvenc játékosává vált, Zámbó Jimmy énekesi népszerősége csúcsokat döntött, míg Orbán Viktor miniszterelnökként lényegesen javította az ország makrogazdasági mutatóit.

6. Végsı jótétemény (The Ultimate Boon): Puskás folyamatosan segítette a magyarságot, akár saját pénzébıl is. 1981-es hazatérése, az akkor lıtt mesterhármasa egyesek szerint hatással volt a politikai ellenzék aktivizálódására, ezzel hozzájárult a kommunizmus bukásához. Zámbó jelentıs összeggel támogatta a csepeli görög katolikus templom megépülését. Simon Tibor testével védte meg a rendırök kardlapjaitól a szurkolókat. Orbán Viktor a médiákban többször tőnt fel segítı szerepben (árvíz), valamint szavazótáborán belül „kvázi-megmentıkénti” visszatértét várják az ország élére.

A hazatérési fázis szakaszai:

1. A hazatérés elutasítása (Refusal of the Return): Nem található meg egyiküknél sem.

2. A varázslatos repülés (The Magic Flight): Nem található meg egyiküknél sem.

3. Megmenekülés (Rescue from Without): Nem található meg egyiküknél sem.

4. A hazatérés határának átlépése (The Crossing of the Return Threshold): Puskás és Zámbó is hazatértek Spanyolországból illetve az Egyesült Államokból.

5. Két világ ura (Master of the Two Worlds): Puskás hazatérte után megkap minden elismerést, amit a kommunista diktatúra idején megvontak tıle. Mindezek mellett külföldi népszerősége is megmarad. Zámbó hazatérte után hamarosan az ország legsikeresebb énekeseinek egyikévé válik. Megjelenik neve mellett a „Király” jelzı. Rúzsa Magdi sikerei a Vajdaságban is hatalmasak. Többször hazatér, jelezvén, hogy nem szakadt el gyökereitıl.

6. Szabad élet (Freedom to Live): Mindnyájan ünnepelt sztárokká válnak, köztiszteletnek örvendenek. Megvalósították céljaikat.

Jól látható, hogy a Campbellnél elıforduló, mondai hısökre jellemzı tipikus hıs elemek (heroic patterns) nem minden esetben fedezhetık fel a sztárok esetében, sıt, meglétüket több alkalommal is csupán az eredeti értelmezés „megerıszakolásával” tudtuk igazolni.

Több esetben megfigyelhetı volt, hogy a sztárok története igazodik a hısmondák kronológiai változásaihoz, azaz a történeti szál szimplifikálódik, egyre sematikusabbá válik, valamint a csoda visszaszorulása tapasztalható. Kimutatható tehát ebben az esetben is az a fajta „romlás”, melyet a folklórmővészetek napjainkban zajló átalakulása kapcsán már láthattunk.