• Nem Talált Eredményt

Egyesületi Élet

In document Religio, 1899. 2. félév (Pldal 25-29)

A nyitrai oltáregylet k ö z g y ű l é s e é s kiállítása.

A közgyűlés megnyitása.

Az a czéltudatos érdeklődés, melyet a nyitrai oltár-egylet iránt annak tagjai, a város és a vidék kath. közön-sége kezdet óta tanúsítottak, a junius 25-én megtartott közgyűlésen fokozott mérvben jutott kifejezésre. A katho-likus kör nagytermét a közönség színig töltötte meg, úgy hogy a későbben érkezettek már alig férhettek be a terembe.

Megjelent a közgyűlésen az egyházmegye főpásztora, Bende Imre püspök ur ő méltósága, a káptalani nagy-prépost Venczell Ferencz, pápai praelátus és püspöki helynök ur társaságában, a székeskáptalan több tagja, a központi papság és előkelő világi közönség, melynek diszes sorait egyszerűbb állású férfiak és nők tarkították, a kiknek jelenléte a közgyűlést igazi katholikus mani-fesztáczióvá tette, mely a hitvallás közösségében és a sze-retet egyetemességében nem ismer sem rangbéli korláto-kat, sem személyi gátakat.

0 méltóságát, a püspök-védnők urat, a mint a terembe belépett, az egybegyűlt közönség tiszteletteljesen üdvözölte, majd az egylet igazgatója, dr Franciscy Lajos tolmácsolta az egylet mély hódolatát a főpásztor iránt, felkérvén őt egyúttal a közgyűlés megnyitására és veze-tésére. Erre ő méltósága hosszabb beszéddel válaszolt, melyben az oltáregyletek áldásos hivatását vázolta, örö-mének adva kifejezést a felett, hogy a védnöksége alatt álló egylet lankadatlan buzgalommal halad azon az ösvé-nyen, melyet maga elé tűzött feladatait már eddig is olyan meglepő eredménynyel oldotta meg. Azután kegye-letes szavakkal emlékezett meg a magyarországi oltár-egyletek megalapítójáról, a nem régen elhunyt özv. Czi-ráky Jánosné grófnőről, kinek elévülhetetlen érdemei aligha találtak valahol hivebb és meghatóbb méltatásra, mint ebben a szivhez szóló főpásztori szózatban. Imád-kozzunk érette — igy végzé beszédét — bogy a ki lelke nemességében az Isten oltárait és házait díszítette, az vegye el jutalmul és örök díszül a mennyei dicsőség her-vadhatatlan koszorúját.

A tisztviselőnők jelentései.

A mély érzésű parentálás után ő méltósága átadta a szót az egylet elnöknőjének, dr Bangha Istvánné

úrnő-nek, kinek jelentése, hangjának előkelőségével, gondola-tainak szépségével méltóan sorakozik az elnöklő püspök ur megnyitó beszéde mellé. Megérdemli ez a jelentés, hogy egész terjedelmében közöljük:

„Áldassék vég nélkül és dicsőíttessék a legfölségesebb Oltáriszentség !"

Méltóságos és főtisztelendő püspök ur ! Kegyelmes főpásztorunk !

Mélyen tisztelt közgyűlés!

Egyletünk a mai nappal ifjú pályájának második évét rekeszti be. Hálatelt szívvel kell beismernem, meny-nyire buzditólag hatott egyletünkre, és ránk a vezetőségre azon meleg érdeklődés, mely szent buzgalomból fakadva, egyletünk működése iránt abban is nyilvánult, hogy az előző évi záró-közgyülésünkön és készítményeink bemuta-tásán legkegyesebb főpásztorunk ő méltósága megjelenni kegyes volt, valamint megjelent a káptalani nagyprépost ur ő méltósága, ugy a főtisztelendő káptalannak, a köz-ponti ugy a vidéki egyházi rendnek, nemkülönben a városi és környékbeli keresztény társadalomnak minden rendű és rangú igen számos világi férfi és nő t a g j a ; és oltárfölszerelvényi készletünkből a legnagyobb részt megvették ő méltósága, azután az egyházmegyei hivatal, és egyesek.

Örömmel jelentem, bogy a legfölségesebb Oltári-szentség imádásának terjedése, ami egyletünknek főczélja, észrevehetően gyarapodott. A havi közös istenitiszteletre állandóan szép számmal jelentek meg ajtatoskodók, és ezen napon mindig többen és többen járultak a szentség asztalá-hoz, és e napok minden óráiban térdeltek imádva a legszentebb előtt ; — jóllehet óhajtandó marad, hogy mindig többen lennének, kik ezen közös istenitiszteleti napokon a szent-séghez járulnak ; és hogy a déli órákban számosabban jönnének hódolatukat bemutatni a köztünk időző

Isten-embernek, a majdan öröksorsunk fölött döntő bírónak.

Az egylet által kezdeményezett vasár- és ünnepi d.

e. 10 órai szent misének sűrű látogatottsága nyivánvalóvá teszi, hogy ez a hivők valódi lelki szükségletét képezi » vajha e szent misék állandósittathatnának, kiterjesztve a szünidőkre is.

Szép számmal vett részt testületileg egyletünk Pünkösd ünnepén a püspöki vártemplomban az oltári-szentség imádásában, valamint a fölső és az alsóváros úrnapi körmenetein.

Àz anyaegylet kötelékébe való belépés állandó emel-kedést mutat ; fiókegylet pedig 14 alakult az egyház-megyében.

Hogy az isteni irgalom kezének mily hatású eszköze volt egyletünk a lelkek üdvének előmozdítása tekinteté-ben, — az az emberi megítélés határain kivül fekszik.

De ha meggondoljuk, mily igen nagy fontosságú dolog csak egyetlen léleknek megnyerése is az ég részére; és figyelembe veszszük egyletünk áldásos voltának fönnebb rajzolt külső jelenségeit : úgy hálát kell adnunk Istennek, hogy egyletünk által azon csekély jót is, amit tettünk,

— tehettük.

A szegény templomoknak istenitiszteleti tárgyakkal való segélyezését illetőleg, az 1898. évi deczember 9-én tartott választmányi ülés kiosztotta és szétküldette azon

templomi fölszerelvényeket, a melyekre az egylet a mult évre 500 frtot szavazott meg, és ezen kivül ajándék-tárgyakat és munkákat.

Ugyanezen választmányi ülés elhatározta, hogy a folyó évre 520 frt erejéig azon tárgyakat adományozza, melyek az első osztásnál ki nem kerültek.

Ezen az egylet által segélyezésre, valamint a meg-rendelők részére és némi készletül készíttetett istenitiszte-leti tárgyak kiállíttatván, be fognak mutattatni.

Jelentem még, hogy a Budapesten Erzsébet királyné emlékére emelendő örök imádás templomának alapjára egyletünk 50 frtot gyűjtött, s azt a budapesti hitelbank-hoz be is küldötte.

Kegyeskedjék kérem az igen tisztelt közgyűlés jelen-tésemet tudomásul venni.

Az elnöki jelentés után a titkári és pénztárosi jelentések következtek, melyeknek örvendetes adatait a közgyűlés nem lakandó figyelemmel hallgatta. A titkári jelentés szerint, melyet Kubinyi Endréné urnő olvasott fel, az anyaegylet 1017 rendes, 43 résztvevő és 93 jótevő tagot számlál. A mult évi közgyűlés óta a rendes tagok

száma 259-el, a résztvevőké 3, a jótevőké 6 al szaporo-dott. Fiókegylet van 21, és pedig a következő helyeken:

0-Beszterczén, Dlhepolén, Uj-Beszterczén, Missenben, Belluson, Zákopcsén, Pruzsinán, Turnán, Gerencséren, Darázsiban, Kolonban, Pruszkán, Tőkés-Újfalun, Felső-Yadicson, Ledniczen, Ochodniczán, Nemes-Kottesón, Dub-niczon, Bossáczán, Bovnén, Rakován, összesen mintegy 3300 taggal. Alakuló félben levő egyletek vannak : Nagy-Apponyban, Zsérén, Kovarczon, Csaczán, Kiszucza-Uj-helyen, Ribényben.

A titkári jelentés lelkes tudomásul vétele után Tipula Amália urnő a pénztárról számolt be, jelentvén a következő bevételeket és kiadásokat : 1. Az anyaegylet rendes, résztvevő és jótevő tagjaitól 1898. jun. 1-étől 1899. jun.

1-ig 807 frt 63 kr. 2. A fiókegyletektől 276 frt 39 kr.

Perselygyüjtésből és névtelen jótevők adományából 62 frt 90 kr. 4. Pénztári maradvány 1898-ról 116 frt 93 kr.

Összesen: 1263 frt 85 kr. Kiadás: 1. Templomi ruhákra és szerekre 520 frt. 2. Egyleti nyomtatványokért 157 frt 85 kr. Összesen 677 frt 85 kr. Pénztári maradvány 586 frt.

A tetszés, mely a pénztári jelentés felovasása köz-ben és azután többször nyilvánult, egyszersmind a tagok áldozatkészségének hangosan szóló dicsérete volt. Ezután az egylet igazgatója a számvizsgáló-bizottság jelentését olvasta fel, melyet Sándor Pálné társelnöknő, özv. dr Chrenóczy-Nagy Józsefné és Névery Ignáczné úrnők terjesztették a közgyűlés elé.

A kellemes benyomás, melyet eddig a közgyűlés lefolyása a közönségre szemmel láthatólag gyakorolt, ujabb érzésekkel gyarapodott a tárgysorozat következő pontjánál, a tisztviselői kar és az igazgató-választmány választásánál. Itt Czeizel Gábor apátkanonok ur felszóla-lása ragadta meg a figyelmet, a ki a felolvasott jelenté-sekből kiindulva, sűrű tetszésnyilatkozatok között oly ékes csokorba kötötte a tisztviselőnők és a választmányi tagok érdemeit, mely nem muló disze lesz minden^o u

azoknak a t. hölgyeknek, a kik az egyletnek tett nagy-becsű szolgálataikkal az elismerésnek ilyen megtisztelő kifejezésére méltókká tették magukat. Egyszersmind indít-ványozta, hogy a közgyűlés a tisztviselőnőknek és a választmánynak jegyzőkönyvileg köszönetet szavazzon, s őket tisztük további viselésére felkérje. Az indítványt a közgyűlés nagy tetszéssel tette magáévá.

(Vége köv.)

— Az „Országos Pázmány-Egyesület segitö alapja".

A hivatalos lap tegnapi száma közli, hogy az „Országos Pázmány-Egyesület segitö alapja"-nak szabályzatát a bel-ügyminister folyó évi 46.774. sz. a. jóváhagyta s a bemu-tatási záradékkal ellátta. A czélhoz tehát, hogy a katho-likus irók, főleg pedig a kathokatho-likus napilapok belmunka-társai se legyenek teljesen kiszolgáltatva a sors változó esélyeinek, egy lépéssel ismét közelebb jutottunk. Ez azonban csak még a kezdet kezdete. A katholikus társa-dalom, a katholikus papság lelkes és áldozatkész támoga-tására van szükség, hogy a katholikus hirlapirók nálunk is oly helyzetbe juthassanak, minő helyzetet számukra más országokban már rég megteremtett a katholikus nép, hogy függetlenül minden befolyásoktól, a bizonytalan jövőtől való aggódás nélkül szolgálhassák a katholiczizmus szent ügyét. S mi erősen hiszszük és reméljük, hogy a katholikus papság és társadalom megértve a katholikus sajtó nagy misszióját, áldozatkészségét nem fogja meg-vonni annak kitartó, elszánt munkásaitól. Az alapitó tagok kétszáz forinttal, melyet három év alatt részletekben is törleszthetnek, a pártoló tagok pedig évi hat forinttal támogathatják a nemes czélu egyesületet. A jelent-kezések az Országos Pázmány-Egyesület elnökségéhez küldendők.

— Az Országos Magyar Czeczilia egyesület f. hó 3-án tartotta a Budapesti Kath. Kör egyik termében választ-mányi gyűlését Bogisich M. püspök kanonok elnöklésével.

A gyűlés tárgyát az idei kongresszus helyének és idejének végleges meghatározása és a katholikus énektár szerkesz-tésének kérdése képezte. Az elsőre nézve a választmány elhatározta, hogy az egyesület idei kongresszusát Kalocsán fogja megtartani szeptember hó 26. és 27. napjain egy-szersmind ennek részletes programmját is megállapította.

Az énektárra vonatkozólag az elnök bemutatta Kerser Ferencz esztergomi karnagynak ez irányú munkálatait, amely körül élénk eszmecsere indult meg, amennyiben a választmányi tagok mindegyike a szerkesztés módozatát illetőleg, nemkülönben az anyag terjedelmére és beosz-tására nézve is külömböző álláspontot foglalt el, mig végre Mayer Károly alelnök, székesfejérvári kanonok mély szakértelemmel előadott érvei mellett foglalt állást a választmány nagy része, melynek tüzetesebb és részle-tesebb megbeszélését azonban a kongresszus számára

tar-RELIGIO. 23 totta fenn a választmány. Kutschera József igazgató lelkes

éljenzések közt adta tudomására a választmányi gyűlésnek, hogy Bogisicli Mihály czimzetes püspök, Mayer Károly és Hahnekamp Györ kanonokok egyenkint 100 — 100 forinttal az egyesület alapitó tagjainak sorába léptek.

IRODALOM.

A magyar kath. sajtó történetének egy darabja.*)

— Negyven év a kathoiiczizmus történetéből.

A „Magyar Állam" negyvenéves jubileuma. Irta dr Szilday János.

A „Magyar Állam" olvasói ily czimű könyvet kaptak annak emlékére, hogy a katholikusság küzdelmének veterán zászlósa, a „Magyar Állam" immár negyvenedik évfolyamát ünnepli. Hogy a nyugotról hozzánk is mesterségesen át-plántált antikatholikus szellem, mely immár intézményekben látszik diadalmaskodui, mily bosszú és kemény tusákra kényszerité a katholikusokat Magyarországon : az jellemző, erős vonásokkal, tömören, világosan és meggyőzően meg van irva e könyvben, melyben a kor története egybe-fonódik a tárgyalás főczéljául szolgáló lap történetével. E katholikus lap története azonos a kathoiiczizmus küzdel-mének történetével s olvasva a lap történetét a szerző előadásában, mely az egész korszakra veti az objektiv kutató-üveg fényét, előttünk áll a negyvenévi harczok képe. Az alkotmányért küzdve, annak visszavivásán ör-vendve, majdnem észrevétlenül engedtük becsempésződni közénk az egyházellenes törekvéseket, melyek pillanatnyi sikerük után sem akarnak megállapodni, hanem tovább folytatják a támadásokat. Hogy ébren és íölvértezetten állhassunk szembe e törekvések erőszakosságaival : ismer-nünk kell a mult hadjáratokat. S a laikusok számára, a kik nem mélyedhetnek bele a hosszú tanulmányokba, kitűnően teljesiti ezt a faladatot ez a jubiláris, rövid de tar-talmas könyv, melylyel valóban kedves ajándékot nyújt a jubiláló lap olvasóinak. Kapható a „Magyar Állam" ki-adóhivatalában (Budapest, IV., Zöldfa-utcza 43.) Ára 1 frt 20 kr. Újonnan belépő előfizetők díjtalanul és bérmentve kapják.

*) Augusztusban fogjuk tartani a kath. hirlapirók és irók első kongresszusát. Kívánatos, hogy az az ünnepi és szent idő, melyet ez a kongresszus igénybe fog venni, egyúttal a testvéries szeretet s a collegiális egymáshoz való ragaszkodás uj, fényes és áldásos korszakának megalkotója legyen a magyar katholikus publicis-tika számára. Eddig a kath. hirlapirók oldott kéve, „scopae dissolutae"

voltak.. Ezentúl másképp lesz, másképp kell hogy legyen minden.

Csak igy lesz a kath. sajtó nagyhatalom. A szerk.

VEGYESEK.

— Hogy üldözik manapság a vallást, mutatja egy franczia postásnő példája. Vallásos nő szokásává vált, hogy este szabad ideje alatt a szent-olvasót imádkozva szokott a posta mellettimagányosutonlefelsétálni.Egy valaki meglátta és feladta a poíta-igazgatóságnál. Az igazgató nagyrabecsülte a nőt és figyelmeztette, hogy végezze ajta-tosságát a szobában, saját érdekében, mert f-ljelentés esetén nem birná őt többé megvédeni, mivelhogy a föl-jelentők nagybefolyásu politikai választók.

— K á p o l n a s z e n t e l é s . Dr Steiner Fülöp m. püspök ur e hó 3 án szentelte fel a sárkeszturi birtokán általa újonnan építtetett kápolnát.

— V á l t o z á s o k a s z t . - B e n e d e k r e n d b e n . A szokott évi áthelyezések a szt.-Benedek-rendnél már megtörténtek.

A változások teljes képét a következőkben adjuk : Pan-nonhalmáról áthelyeztetett: Vojnits Döme esztergomi igazgató a főiskola igazgatójának, esperes- és alperjelnek ; főap. titkárnak dr Kardos Czelesztin; tanároknak dr

Várkonyi Odiló, Hetyei Modeszt, Hőgyészi Amad, szónok és levéltáros lesz Danka Placzid. Győrött az igazgatósá-got ismét átveszi Acsay Ferencz, u j tanárok : Kemény Fülöp, Strommer Viktorin. Esztergomban igazgató lett Hollósy Rupert soproni tanár, uj tanárok : Kovács Vidor Meszlényi Lambert, Weber Jáczint. Kőszegre igazgatónak : dr Mázy Engelbert, u j tanárok : Bombay Narczisz, Kiss Szerafin. Komáromba u j tanár : Borros Alán. Sopronba uj tanárok : Horváth Flóris és Rezner Tbeobald. Beáidba plébánosnak dr Vargha Samu, volt pannonhalmi főisk.

igazg. Szt.-Ivánba plébánosnak Németh Vilmos volt tárkánvi pleb. Tárkányba plébánosnak Horváth Mátyás volt kőtzegi igazgató. Kis-Gzellbe nyugalomba Gidyás Elek. Tihanyba ideigl. nyugalomba: Vértesi Leander.

Zala Apátiba ideigl. nyug. dr Mérey Kálmán, volt győri tanár.

— Mozgalom az a n g l i k á n e g y h á z b a n . Az anglikán egyházban már régebb idő óta dul egy belső forrongás, mely két táborra, az úgynevezett „protestánsokéra és a

„romanizálók"-ra osztotta az egyházat. Mivel a romani-zálók mindinkább erősbödnek, különösen az alsóbb klérus körében az államhatalom szükségesnek látta, hogy bele-avatkozzék az államvallás belső ügyeibe ugy a királyi mint az államhatalom tekintélyét helyreállítsa a vallás felett. Erre vonatkozólag parlamenti határozatot is hoz-tak. A canterbury-i és yorki érsekek, mint az anglikán egyház két prímása a hierarhikus szervezet reformálá-sán gondolkodnak, a suffragán püspökök szigorú intéz-kedéseket foganatosítanak alantas „romanizáló" papjaik-kal szemben. A centerbury i érsek egyik beszédében anglikán vallás keletkezéséről és a mostani katholizálás mindinkább- hóditó eszméjéről szólván azt bizonyítgatta, hogy nem az anglikán egyház szakadt el Rómától, de

Róma vált el tőle. Azért ha mostan a római katholikus és az anglikán egyház közeledni akarnak egymáshoz, a katholikus egyháznak kell szervezetét ugy módosítania, hogy azt az anglikán egyház elfogadhassa. Ezekkel szem-ben a ritualisták vagyis a „roruanizálók" is erősen mű-ködnek. Halifax lord az „Englisch Cburch Unien" egyik gyűlésén élénk helyeslés között jelentette ki, h o g y : „Mi nem tűrhetjük, hogy az angol egyháznak egyházi ügyek-ben egy olyan parlament parancsoljon, amelynek tagjai külömböző vallásúak, sőt felekezetnélküliek." Es ez a felfogás mind nagyobb tért hódit az aglikán egyház kebelében.

— P a p s z e n t e l é s Esztergomban. Tizennyolcz ifjú levita lépett junius hó 27-én az Ur oltára elé, hogy a szentelő püspök keze alá hajtsák fejüket. Az u j áldozárok egymásután mutatják be az Urnák zsengéjüket. Neveik a következők : Filó Károly, Grancsics Mihály, Hofbauer György, Hölbl Antal, Hudyma Emil, Jehlicska János, Jónás Imre, Kristóf József, Lőbmajer Alfréd, Marton József, Nagy Ferencz, Páthy Gyula, Pleclüó Béla, Rozim József, Rudroff Béla, Szyllaba E m i l ; továbbá Krajcsirovics Valér és Prikaszky Leo a kapuczinusrendből.

— KonkurzuS- A szent Domonkos-rendbe lépni szándékozó ifjak felvételüket kérelmezhetik Szombat-helyt a szent Domonkos-zárda elöljáróságánál. Felvétet-nek a gymnasium VI-ik és felsőbb osztályait jó ered-ménynyel végzett tanulók. Megkívántatik az iskolai bi-zonyítványon kívül az orvosi bizonyítvány és a kereszt-levél. A kérvények augusztus 20-ig nyújtandók be. Ha a kérelmezők kellő számban jelentkeznek, a noviciátusi évet

Szombathelyt végzik.

— Bérmálás a győri egyházmegyében. Kutrovátz Ernő segédpüspök ur ő méltósága a jövő hónapban bér-máló-körutra indul s a következő sopronmegyei községek-ben fogja a bérmálás szentségét kiosztani :

Augusztus 20. Csepreg, idejön Bük és Beő.

„ 21. Peresznye; ide tartozik Fraknó, Horvát és Zsidány.

„ 22. Káptalan-Vis, ide jönnek Felső-Szakony Und és Locsmánd.

„ 23. Bors-Monostor, ide tartozik, Kethely, Felső-László, Kőhalom.

„ 24. Derecske, ide jön Császárfalu, Lánzsér, Felső-Rámócz, Alsó-Rámócz és Bónya.

„ 26. Kobold, hova Szt.-Márton, Veperd, Szikra és Csáva tartoznak.

„ 27. Loók, ide jön Nyék és Ritzing.

„ 28. Szabad-Báránd, ide tartezik Likvánd, Alsó- és Közép-Pulya.

„ 29. Füles, Gyiróth és Malomházával.

„ 30. Német-Keresztúr, ide jönnek Haracsony, Harka, Kópháza, Balf és Boóz.

— Figyelmeztetés. Könyvszerető paptársainknak s kath. intézeteink könyvtárosainak kedves szolgálatot vélünk tenni az által, ha tudtukra adjuk, hogy néhai Knaus

Nándor dr cz. püspök és pozsonyi nagyprépost könyvtárát elárusitás végett Dobrowskv fővárosi könyvárus sze-rezte meg.

— Szent István napja. Az idei szent Istvánnap megünneplésére már folynak az előkészületek. A budai királyi palota szent Zsigmond-kápolnája jelenleg újjáépí-tés alatt van és igy benne istenitisztelet nem tartható.

Ezért szent István napjára a királyi palota egyik széles kapuzata alatt rögtönöznek kápolnát. I t t kezdődik és ide hozzák le a szent Jobbot, a melyet most a koronaterem-ben őriznek. Az ünnepi körmenet után a szent ereklyét vissza helyezik a koronázási jelvények mellé. Az idén a szent Jobb szokásos kitétele elmarad.

— Katholikus t e v é k e n y s é g hazánkban. A magyar katholikus világ nagy napokat ér meg ez évi augusztus-ban és szeptemberben. Ebben a két hónapaugusztus-ban hét külön-böző országos jellegű katholikus gyűlés lesz az országban.

Augusztus 18—20-ikán lesz a katholikus irók és hirlap-irók országos értekezlete Budapesten, augusztus 21—23-án a magyarországi katholikus legény-egyletek országos nagy-gyűlése Székesfehérvárott. Ugyanekkor lesz a katholikus

tanitók országos bizottságának nagygyűlése. Szeptemberben tartják nagygyűlésüket a katholikus körök és olvasó-egye-sületek 13—14-én, majd a következő napon lesz a keresz-tény szövetkezetek országos kongresszusa és a szövetkezeti központ nagygyűlése. Szeptember 26—27-én pedig az országos magyar Czeczilia-Egyesiilet tartja kongresszusát Kalocsán.

— Megjelent a magyarországi lat. és gör. szert, róm. kath. tanitók segélyalapja vagyonáról az 1898. évi számadás kivonata. 1897. év végén vagyonállás volt 77,841 frt 64 kr. 1898-iki bevétel: a) az 1897-iki kész-pénzmaradvány 3640 frt 64 kr, az egyházmegyékből 2237 frt 39 kr, kamatokból 3041 frt 76 kr, összesen 8919 frt 79 kr. 1898. évi kiadás 5390 f r t 35 kr. Maradvány 1899-re 3529 frt 44 kr. Vagyis a segélyalap vagyonállása 1898. év végén: 78,730 frt 44 kr. A kath. tanitói árva-ház vagyonállása volt 1897. év végén 15332 frt 33 kr az 1898. év végén 16732 frt 85 kr.

— A fővárosi templomvagyon. A plébánosok ke-zelése alatt álló egyházi alapok és templomi értékek ez évi felülvizsgálását a tanács kebeléből kiküldött egyházi biztosok most fejezték be. Valamennyit rendben találták.

Nagyobb értékű ingóságokat és pénzt találtak: a lipót-városi plébánián: 72,240 koronát; az erzsébetlipót-városi plébánián: 7936 koronát; a terézvárosi plébánián : 90,200 koronát; a várbeli plébánián: 133,610 koronát és a tabáni plébánián : 37,968 koronát.

— Uj apáczák Magyarországon. A Rómában nem-rég alapított Salvatorain-rend három nővére tegnapelőtt özv. Szápáry Gézáné grófné meghívására Muraszombatba érkezett, hol a grófné egy külön házban apáczákat kíván megtelepíteni, kik a nőnevelés és közjótékonyság terén a vidék javára lesznek hivatva működni.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, hittudor, k. m. tud. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 1899. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV., Papnövelde-utcza 8. sz.)

Megjelenik e lap heten-ként kétszer : ézerdán és szombaton.

Előfizetési dij :

félévre helyben s posta-küldéssel 5 frt.

Szerkesztő lakása:

In document Religio, 1899. 2. félév (Pldal 25-29)