• Nem Talált Eredményt

Műszók az ágazatos hittanhoz.*)

In document Religio, 1899. 2. félév (Pldal 22-25)

Miután a n a g y é r d e m ű f o r d í t ó és kiadó ur, a ki valóban n a g y f e l a d a t r a vállalkozott és nagy f e l a d a t o t o l d o t t is m e g a m a g y a r r á á t t e t t K a t s c h -thaler-féle d o g m a t i k á v a l , a m i n t végül s a j á t sza-vaival fog következni, n y i l t a n kifejezte abbeli k í v á n s á g á t , hogy az érdeklődők m e n n é l számo-sabban felszólaljanak s az á l t a l a e nagy dogma-t i k a i m ű b e n h a s z n á l dogma-t m a g y a r műszókhoz és for-dításokhoz észrevételeiket m e g t e g y é k : mink, hogy az eszmecsere megindulásához valamivel szintén hozzájáruljunk, i m e m e g k e z d j ü k közlését az általa h a s z n á l a t b a bevett, illetve h a s z n á l a t r a a j á n l o t t műszók b e t ű r e n d e s sorozatának, a m i n t

következik.

Műszók az ágazatos hittanhoz.*)

Absolutum, föltétlen.

Absque contumelia Creatoris, a Teremtő megsértése nélkül.

Abstinentes, megtartózkodók.

Acolythi, gyertyavivők.

Actio theandrica, istenemberi cselekvés vagy isteni-emberi cselekvés.

Actu, tényleg.

Actus, ténylegesség.

Actus bonus naturalis ordinis, természetrendi jó-cselekedet.

Actus heroicus, hősi cselekedet.

Actus intensus, erélyes cselekvés, tevékenység.

Actus remissus, lanyha cselekvés, tevékenység.

Actus salutaris, üdvös cselekedet, az üdvösségre érdemes cselekedet.

Adaequatae notiones, egyenlő értékű fogalmak.

Adaequate, kimerítően.

Adoptianismus, a fogadott fiúság tana.

Adoptiánok, a fogadott fiúság vallói.

Adoptio, örökbefogadás, fiúvá fogadás, gyermekké fogadás.

*) A hol az idegen szó marad, dűlt betű van alkal-ma&va.

Aether, éter.

Aeternitas, örökkévalóság.

Aevum, oly tartam, melynél úgynevezett állagi változás nincs, hanem csak a járulékok változnak, tehát pl. a tiszta szellemek t a r t a m a ; megkülönböztetve a tempustól, időtől, melyet az állagukban is változékony lényekről mondunk s az aeternitastól, örökkévalóságtól, mely mindenféle változást kizár. Az aevumra külön ma-gyar szó nincs, tehát mama-gyar szövegben is m a r a d : aveum.

Agilis, g y o r s ; agilitas, gyorsaság.

Äkefalo\ rùarad, azaz magyar szövegben is így használandó.

Amor benevolentiae seu amicitiae, a jóakarat vagy barátság szeretete, tökéletes szeretet.

Amor concupiscentiae, a vágyakodás szeretete, töké-letlen szeretet.

Amor initialis, kezdetleges szeretet.

Amor spei, a reményben foglalt szeretet.

Anabaptisták, keresztségismétlők.

Analógia, hasonlitá*, hasonlóság.

Anathemate notatum, kárhoztatott.

Anathema sit, ki legyen közösítve.

Anathematismus, kárhoztatás, kárhoztató tétel.

Angelus custos, őrangyal, őrzőangyal.

Anima cogitativa, becslő lélek.

Anima separata, elvált, a testtől elvált, külön-vált lélek.

Anthropomorphita, marad.

Antitrinitarius, háromságtagadó.

Antidikomcirianiták, marad.

Aphthartolatrák, marad.

Apocatastasis omnium, mindenek helyreállítása.

Appropriatio divina, isteni tulajdonitás ; ez által valamely működést az egyik isteni személynek tulajdoní-tunk, pl. az Atyának a teremtést.

Argumentatio a priori, előremenő okoskodás, előre-menő bizonyítás.

Argumentatio a prosteriori, visszamenő okoskodás, visszamenő bizonyítás.

Argumentum praescriptionis, legitimae possessionis, legitimi iudicii, az elévülés, jogos birtoklás, jogos ítélke-zés bizonyítéka.

Ars notoria, babonás tudomány.

Ars sanitatum, babonás gyógyítás.

Argumenta domestica et extranea, házi és külső, kívülről vett bizonyítékok.

Argumentum congruentiae, méltányossági érv.

AEinttQ&évoç, mindenkor s'.űz.

Aruspicium, auspicium, áldozatmagyarázás, jóslás az állatok, első sorban a madarak beléből.

Aseitas, önmagától valóság, az, hogy önmagától v a l ó ; de inkább igy beszélünk: önmagától való.

Atheismus, istentagadás. A. theoreticus, elméleti I.

A. practicus, gyakorlati I.

Attributum, tulajdonság.

Attritio, tökéletlen bánat.

Attritionisták, marad.

Attributum affirmans, állitó tulajdonság.

Attributum negans, tagadó tulajdonság.

RELIGIO. 23 Augurium, auspicium, madárjóslás.

Aureola, kiváló dicsőség, sajátos korona.

Aureola martyrum, a vértanuk sajátos koronája.

Bilocatio, kéthelyüség; bilocari, két helyet nyerni, két helyen lenni.

(Folytatjuk.)

EGYHÁZ! T U D O S Í T á S Ö S L

Erdélyi egyházmegye. Bérmaút. (Folytatás). — Kegyes főpásztornk junius 19-én közel 3 órai úttal d. u. 5 és 6 óra között érkezett Zágonba. A szeretet és tisztelet sokakat kigyűjtött a szép diszkapukhoz, kik mind-annyian levett kalappal, ünnepies méltósággal várták a főpásztort. A község örömét, a hivek ragaszkodó tiszteletét itt a közs. biró tolmácsolta lelkes szavakkal, majd a szív-ből jövő kegyes főpásztori válaszra fölhangzott a lelkes

„éljen". Innen ő méltósága a templom felé tartott, hol Tályán Miklós lelkésznek üdvözletét fogadta. 0 méltósága itt is szokott nyájassággal viszonozta a köszöntést, s ezzel betért az Ur hajlékába, hol szentbeszéd után megtartotta a szokásos halotti vecsernyét. Ezután kíséretével együtt a bérmálandók és bűnbánók gyóntatásához kezdett. Vacsora alatt a zágoni hivek kedvesen lepték meg püspök urun-kat. Az intelligens osztály vezetése mellett csendben és rendben a papi udvarra sorakozott a helybeli polg. da-lárda és zenekar, mely lobogó fáklyafénynél dallal és zenével rótta le a tisztelet adóját Erdély lánglelkű fő-pásztora iránt. Majd Szőts Albert kereskedő üdvözölte lelkesen, keresetlen szavakkal püspök u r u n k a t ; ki az er-kélyről fogadta az így megnyilatkozó tiszteletet s mint lelket megnyerő szép válaszában kifejezte, hogy mily örö-mest juttat helyet szivében a község minden lakójának, kiket külömbség nélkül óhajtva óhajt kebelére ölelni. 0 méltósága az estély rendezőivel kezet szorítva, köszönetet mondott az óváczióért, miben a zágoniak valláskülönbség Eélkül részesítették. Felhangzott újból a dal és zene s a szép este a főpásztor lelkes éltetésével zárult.

Junius 20-án másfélszáz hivőt bérmált püspök urunk Zágonban. Szertartás végeztével gyönyörű beszédben figyelmeztette az anyákat kötelességükre, a bérmáltakat pedig kérte, hogy legyenek az Ur Jézusnak jámbor jó hívei, egyházuknak engedelmes gyermekei. Végül a teljes búcsúval egybekötött pápai áldást adta a jelenlevőkre.

Az istenitiszteleten jelen voltak : Szentkereszty Pál és Zsigmond bárók.

Püspök urunk ebéd után az iskolásokat gyűjtötte maga köré a papi lakás kertjében, kiket nagy hallga-tóság előtt érdeklődéssel, szeretettel kérdezgetett a vallás-tanból. Majd az iskolába vezette a kisdedeket, hogy a vizsgán tanuja legyen az egyéb tantárgyakban tett előmenetelnek is.

Nemcsak itt, de mindenhol csodálatos az a nagy szeretet, mit szeretett püspök urunk a kisdedek iránt tanúsít. Leereszkedő nyájasisága, a szeretet közvetlen melege, mi szavaiból kiárad, a vallásosságra és hazaszere-tetre buzdító főpásztori igék bizonyára megteszik hatásukat, s igy kegyes főpásztorunk eléri a czélt, miért annyit fárad, hogy a serdülő nemzedék egyházárak, hazájának

jó fia-leánya legyen. Iskolalátogatás után a templomba ment ő méltósága, hol a nagyszámú közönséggel együtt épületes buzgósággal végezte szokott ájtato3ságát. Aznap még a kath. temetőt tekintette meg püspök urunk és látogatást tett Szentkereszty Pál báró családjánál. Junius 21-én csendes mise után távozott Zágonbóí, feledhetlen emléket hagyva a hivek lelkében, kik a szeretett főpásztort távozása közben messze elkísérték.

Junius 2l-én d. e. 11 órakor érkezett főpásztorunk K.-Vásárhelyre, a k.-oibai esperes kerületben bérmautja végső állomására. A nagyfokú tisztelet, melynek nevezett város lakosai most egy éve kifejezést adtak, újból meg-nyilatkozott. Szentkatolnánál a városbeliek díszes kocsi-sora csatlakozott ő méltósága kíséretéhez. — A város végén álló diszkapunál nagy sokaság élén Bartók Károly polgármester várta és üdvözölte püspök urun-kat, ki köszönetet mondva a lelkes szavakban és tényekben nyilvánuló ragaszkodásért, meleg kézszorí-tással üdvözölte K.-Vásárhely derék polgármesterét s személyében a fogadására megjelent, lelkesen éljenző városiakat.

Innen lassú menetben vonult ő méltósága és impozáns kísérete a templom felé. Az ut, melyen át kellett haladnia végesvégig zöld ágakkal diszitve; a házak födélzetéről és ablakaiból sürü nemzeti lobogók hirdették az örömet, mit K.-Vásárhely a magas püspöki látogatás felett igazán érez. A templom előtt a város intelligencziája állott sorfalat, de mert mindenki ő méltóságát akarta látni, hallani, a rend csak nehezen volt fentartható. A templom ajtónál fehérbe öltözött iskolás leánykák szépen sorakozva várták a főpásztort, karjaikon rózsalevelekkel, virággal megtömött kicsiny kosarakkal, melyeknek tartalmát ár-tatlan kezekkel szórták a főpásztor lábai elé. E kedves csoportnak kedves szónoka egy angyalarczu csepp leányka köszöntötte értelmesen, szépen a főpásztort, ki jóleső mosolylyal, szerető szavakkal viszonozta az üdvözlést.

Ezután Lörik a minorita rendház főnöke és lelkész tol-mácsolta az örömet, mit a k.-vásárhelyi híveknek a kegyes főpásztor megjelenése szerzett; ő méltósága itt is szívé-lyesen válaszolt, minek végén betért a mult évben gyö-nyörűen renovált kedves templomba. Rövid pár perez multával szószéken állott a főpásztor s a hit és a buzgó imádság erejéről feledhetlen kedves beszédet intézett a szavai után vágyó sokasághoz, majd a mesterekhez és cselédtartó gazdákhoz fordult s kérve-kérte őket, hogy a gondjaikra bizott és szolgálatukban álló cselédeket bocsássák holnap bérmálkozni, végezetül a jelenlevőkre adta főpásztori áldását.

Ebéd alatt Háromszékmegye főispánja Pótsa József v. b. t. t. poharat emelt ő méltóságára. Köszönetet mondott Háromszék nevében a magas látogatásáért, azért a lankadatlan buzgóságért, melylyel a híveket nem szűnt meg nehéz bérmautján valláposságra, király iránti hűségre, hazaszeretetre buzdítani, s abban megerősíteni. 0 méltó-sága viszonozta a köszöntést. Megköszönte a támogatást, a nagy figyelmet, mit egész útjában tapasztalt a köz-igazgatás tisztviselőitől s első sorban e nemes megye szeretett főispánjától, mi kellemessé és kedvessé tette háromszeki tartózkodását ; éltette tehát a közigazgatás

3*

tisztviselőit, élén a kegyelmes főispánnak. — Ezzel ő méltósága, — kit a szeszélyes időjárás rekedtté tett, tá-vozott az asztaltól, hol még többen éltették ő méltóságát, kíséretét és az intelligens asztaltársaságot,

Püspök urunk ő méltósága d. u. 4 órakor a gymn. rajztermébe ment, hogy az oda összegyűlt ifjú-ságot lelkes szavaival a szent gyónáshoz előkészítse. Innen a templomba tért, hol az Oltáriszentség kitétele mellett Jézus legszentebb Szive tiszteletére litániát végzett és áldást adott. Vecsernyézés után gyóntatáshoz fogott a főpásztor, kiuek szobája előtt az esti órákban is állottak bűabánók. (Vége köv.)

Nagy-Hantos, 1899. jul. 8. Ötvenéves áldozári jubi-leum. —

Folyó hó 2-án vasárnap, nagy diszszel és még nagyobb szeretettel ünnepelték meg a nagyhantosi hivek szeretett lelkipásztoruk Lajos József cz. kanonok esperes-plebános áldozárrá szenteltetésének 50-ik évfordulóját, mely ünnep aunál inkább is megható volt, mivel hiveit immár 44 év óta vezeti az üdvösség utján !

Mint igazi, Jézus szive szerinti papnak szerénysége nem akarta engedni ama jól kiérdemelt fényes ünnepel-tetést, de a hivek szeretetén e szerény lelkipásztor tö-rekvése hajótörést szenvedett. Fiúi szivük, áldozatra kész lelkük már előre készült erre a fényes ünnepre s fillé-reiket összegyűjtve e nagy nap emlékére egy értékes (260 frtos) arany kelyhet véve, úgyszólván kicsikarták szerény lelkipásztoruktól az ünnep fényes megtartását s a kehely átadását a község részvétele mellett.

Délelőtt 10 órakor tartotta aranymiséjét az egész környék intelligencziája, s községének összes hivei jelen-létében, fehér ruhás lánykáktól környezve, kik a vidék papsága élén ünnepélyes proczesszióval kisérték a plébánia laktól a templomba az ősz lelkipásztort.

Az ünnepélyes aranymisét a sárosdi, perkátai, s a többi környékbeli paplársai segédletével végezte; Fetter Ferencz seregélyesi plébános tartott remek, könnyekig megható szt. beszédet, melyben hűen ecsetelte az arany-misés érdemeit és hivei szeretetét.

A jubilánson is annyira erőt vett a meghatottság, hogy a szt. mise végén a benedictió utolsó szavait nem volt képes kiejteni, könnyekre fakadt és csendes zokogásba tört ki.

Szt. mise után ismét proczesszióval a papsággal élén kisérték a hivek vissza a plébániába, a hol Miklovits István nagyloóki kasznár ékes üdvözlő beszéd kíséretében nyújtotta át az arany kelyhet, a hivek hálája és szeretete ajándékát, a melynek talapzatában a 135 adakozó neve van megörökítve.

Utána, s különösen a hantosi hivek nevében Herder Károly főtanitó üdvözölte, majd az iskolás gyermekek nevében Sobor Imre mondott igen szívhez szóló, imában végződő üdvözlő beszédet.

Mindannyi beszédre meghatottan válaszolt az arany-misés, ki azután dus lakomát adott ismert vendég-szeretetével.

Első felköszöntőt az aranymisés mondotta. Nagy hálával és véghetetlen hódolattal emlékezett meg a

püspökről, a hivek főpásztoráról, magasztalta bölcs atyai kormányzását, a hitélet emelésére irányzott lankadatlan fáradozását s Isten bőséges áldását kérte reája.

Az aranvmisést felköszöntötték Pödör István rácz-almási esperes-plebános. Vavró József sárosdi, Fetter Ferencz seregélyesi plébánosok. Miklovits István nagvloóki kasznár és Lajos Gyula, pácsegyházmegyei ujmisés áldozár, az ünnepelt rokona.

Veszprém. Hitközségi nagygyűlés. —

Junius 25 én volt itt a róm. kath. iskolaszék és főgimnáziumi bizottság évi rendes nagygyűlése a városház nagytermében, a melyen szép számmal vettek részt az iskolák ügyei iránt érdeklődők.

A nagygyűlés lefolyása a következő volt: Bédey Gyula kanonok-plébános, egyh. elnök a nála már meg-szokott ékesszólással nyitotta meg a gyűlést, beszélvén az iskolák s igy a mi_ iskoláink fontosságáról is s ama áldozatokról, melyeket meg kell hoznunk az iskolákért.

Bejelentette, hogy ő nagyméltóságánál a már régebben a helybeli kath. tanitók korpótlékára tett alapítvány meg-köszönése czéljából küldöttség j á r t az iskolaszék kebelé-ből. A nagygyűlés lelkes éljent kiáltott ő nagy méltósá-gára. Szépen és megható módon emlékezett meg azután Buttner Sándorról a ki az iskolaszéknek sokáig világi elnöke volt, s később tb. elnöke s ki iskoláink felvirágoz-tatásán minden erejével működött. Azt indítványozta, hogy a nagygyűlés fejezze ki Buttner Sándor elhunyta felett jegyzőkönyvileg részvétét s érdemeit ugyancsak jegyző-könyvben örökítse meg.

A nagygyűlés ezt egyhangúlag elfogadta.

Megható módon emlékezett meg az éppen e napon ravatalon fekvő Bák János ig. tanítóról, j-inek emlékét szintén jegyzőkönyvben örökítette meg a nagygyűlés és az elhunyt tanitó családjához részvétiratot intéz.

Ezek után az egyes jelentések következtek. Perényi Antal a főgimn. bizottság pénztárosa olvasta fel jelen-tését.

Nagy Lajos felolvasta pénztári jelentését a róm.

kath. elemi iskolákról, melyből kiemeljük, hogy az 1898.

év decz. 31 én az iskolai pótadóból hátralék volt 3498 frt 13 kr, s a jelen 1899. évre kivettetett 4563 frt 40 kr.

Továbbá felolvastatott ugy a főgimnáziumi, mint az elemi iskolai költségelőirányzat a z l 8 9 9 - i k évre, a melye"

ket a nagygyűlés egyhangúlag elfogadott.

Ugyancsak Nagy Lajos felolvasta a főgimn. bizott-ság és az iskolaszék 1898-ik évi működéséről szóló jelen-téseket, melyeket a nagygyűlés helyeslőleg tudomásul vett.

Ezek után a nagygyűlés megszavazta a 121/2%-OS pótadót.

Majd az egész iskolaszék lemondott s újból válasz-tatott. A megválasztott tagok névsora felküldetik ő nagy-méltóságához megerősítés végett. A választás három évre érvényes.

Az iskolaszék következőkép alakult m e g : választás alá nem eső tagok : dr Rédey Gyula egyh. elnök, Takács József igazgató, Nagy Lajos isksz. jegyző, Laczkó Dezső, Szegess Mihály, Sermán Antal, Androvics István; válasz-tás alá estek és újból megválasztattak : elnök : Rainprecht

RELIGIO. 21 Antal, alelnök : Szabó Imre, tiszt, elnök : Szabó György,

Bezerédj Viktor, dr Fehérváry József, Magyar János, dr Palotay Ferencz, Szalay Mihály, dr Óvári Ferencz, dr Csete Antal, dr Jánosi Sándor, Kolozsváry József, Peré-nyi Antal, Tölcséry Ferencz, Cholnoky László, Cholokyn Ferencz, Eszterhay Ferencz, Nagy Károly, dr Kőszeghy József, Hets Ferencz, Fáró Ede. Bossányi József, P a p p Ferencz, Kovács Imre, szili Horváth Pál, Brenner Lőrincz, Kubai Hubert, dr Kerényi Károly, Garai Mihály, Szalai Ferencz, Fehér István, Fehér Sándor; u j tagok lettek:

Kránicz Kálmán, Szeglethv György, Schreiner János, Bokrossy Viktor, Benácsek Béla, Mózner Ferencz és Velti Ferencz.

In document Religio, 1899. 2. félév (Pldal 22-25)