• Nem Talált Eredményt

Dr Schlauch Lőrincz bibornok házasságáldó beszéde

In document Religio, 1895. 1. félév (Pldal 72-75)

— J a n u á r 22. —

„Holtomiglan holtáiglan".

Házassági eskü.

A pillanat, a melyben k é t sziv örök f r i g y b e n egyesül és Isten r e n d e l e t e szerint az a n y a s z e n t e g y h á z által

meg-szentelést nyer, b i z o n y á r a a l e g ö r ö m t e l j e s e b b és e g y ú t t a l a l e g f o n t o s a b b az életben.

„ N a g y t i t o k " - n a k nevezi e f r i g y e t sz. P á l ( E p h . 5, 32.)

— m i n t e g y u t a l v a azon érzelmek mélységére, melyek t i t o k s z e r ü , de h a t a l m a s vonzerővel szivet szivhez, egyént egyénhez vezetnek, h o g y a legbensőbb életközösségben I s t e n n e k bölcs t e r v é t az e m b e r i s é g f e n t a r t á s á r a valósitsák.

Aki ez érzelmek b ű v k ö r é n kivül á l l : a szivéletnek ezen b e n s ő s é g é t i n k á b b gyanítani, m i n t tolmácsolni t u d j a . N i n c s e n is szándékomban ezt tenni, — t a l á n g y e n g é d t e -lenül é r i n t h e t n é m azt, talán e l h o m á l y o s í t h a t n á m a r a g y o g ó színeket, melyekkel önök azt ma környezik.

N e m teszem !

Ugy is elhomályosít e ragyogó színekből, ugy is le-töröl azokból sokat az élet.

De azért mégis legyen szabad az öröm közzé a ko-m o l y s á g o t á l l í t a n o ko-m . H a d d n y e r j e n ko-ma az öröko-m n a g y o b b k i d o m b o r o d á s t azon k o m o l y h á t t é r által, m e l y r e minden n e m e s e b b élvezet az életben t á m a s z k o d i k , és a melytől elszakítva, szétfoszlott s z a p p a n b u b o r é k k á válik.

A szent szövetség, a melyet az i m é n t m e g á l d o t t a m , egy u j életnek kiindulási p o n t j á t képezi, oly életnek, mely-nek esélyei Isten kezében vannak.

Örömeit, küzdelmeit, szenvedéseit lehet sejteni, de t u d n i n e m .

A mi ma az e m b e r i b o l d o g s á g n a k telje g y a n á n t f e l t ű n i k , az h o l n a p téves számitásnak bizonyulhat, a mi m a r e m é n y , az lehet h o l n a p c s a l ó d á s ; — mit tehet itt az emberi eszély?

V á l j o n azon eszményi f e l f o g á s a az életnek, melyet az i f j ú s á g h a j n a l k o r a m a g á n a k oly igéző, oly kedves mó-don a l k o t , u g y a n a z m a r a d - e m i n d v é g i g az életnek, kivált a házas életnek hosszú u t j á n ? — Vagy tán itt is áll az:

hogy a földi boldogság a vágyban, a törekvésben van, a birtoklásban pedig rejlik megsemmisülése?

A kötelék, mely a h á z a s s á g b a n két lényt egymáshoz füz, feloldhatatlan. í g y a k a r j a ezt az Isten, igy a k a r j a ezt J é z u s p a r a n c s á b ó l a k a t h o l i k u s anyaszentegyház.

Örökre ! — mondják önök ma. Örökre ! mondja önökkel az anyaszentegyház — ma és mindenkor. Ezen g o n -dolat él ö n ö k b e n ma, e g o n d o l a t o t meg a k a r j a őrizni az a n y a s z e n t e g y h á z m i n d e n k o r r a , midőn az emberi dolgok á l l h a t a t l a n s á g a k ö z e p e t t oda á l l i t j a a szilárdságnak ideál-j á t — a szentséget, melyet istenkáromlás nélkül megbon-tani nem szabad; o d a á l l í t j a az Isten szent kegyelmét, m e l y h e z m i n t egyedüli szilárd p o n t h o z k ö t h e t i k sorsukat, szerencséjüket, h ű s é g ü k e t , minden r e m é n y e i k e t .

Önök tán m a az élet viszontagságaival nem szá-m o l n a k ; hiszen a jövő oly kecsegtetően i n t e g e t feléjök ;

— m i n t h a m e g n y í l n á n a k önök s z á m á r a ma a földi p a r a -dicsom kapui, a h o l a szeretet oly bensőnek és t a r t ó s n a k , az önfeláldozás oly k ö n n y ű n e k látszik ; önök ma nem g o n d o l n a k az emberi i n t é z m é n y e k r o s k a t a g s á g á r a , az ér-zelmek és vágyak i n g a t a g s á g á r a .

Önök b a r á t i m nem, de gondol helyettök erre az anya-szentegyház.

S z e r e t e t t e l , m i n t a jó anya. K o m o l y a n , mint a h ü b a r á t oda m u t a t a n a g y feladatokra, melyek a házas élettel összekötvék.

RELIGIO. 69

I n t : hogy nem muló szenvedély az, melynek emésztő igája alá h a j t j á k ma f e j e i k e t ; hanem, hogy lélek és sziv előtt egy magasabb, nem pusztán emberi ezél áll ; — h o g y az élet viharaival csak az Isten védő szárnyai alatt daczol-h a t n í k ; daczol-h o g y csak az isteni kegyelemmel ledaczol-hetnek álldaczol-ha- állha-tatosak a szeretetben, hívek 'a kötelességben, nemesek a kölcsönös áldozatkészségben, szentek az érzelmekben egymás boldogitására.

E m l é k e z t e t : h o g y a boldogság csak szűkebb k ö r b e n található fel, egy szerény o t t h o n b a n , s hol az „Én" és „ T e " , mely ma egy szent érzelemben egyesül, lemond ö n m a g á -ról és mindent annak ad, a kit Isten szine előtt m a g á é n a k vall ; — hogy csak önök, kizárólag önök a d h a t j á k m e g egymásnak azon boldogságot, melyet keresnek, de ne fe-ledjék ki, mint harmadikat a szövetségből, — Istent, 0 önöknek leghívebb barátja.

V a g y mit gondol a világ azzal, h a önök b o l d o g t a -lanok ? vagy mily k á r p ó t l á s t fog önöknek n y ú j t a n i , ha családi o t t h o n u k a t elveszítették, ha házas e g y ü t t l é t ü k n e k l e g n a g y o b b kincsét — az isteni k e g y e l m e t •— m a g u k t ó l ellökték ? — ha az elválaszthatatlanságnak, a kizárólagos birtoknak érzetét elvesztik ?

A szeretetnek kizárólagosságában és változatlanságá-ban magáváltozatlanságá-ban fekszik a kimondhatatlan édes jutalom ; — ellenben a hűtlenség és a bűnhődés egy sajkában eveznek.

Isteni kegyelem nélkül a szeretet, a h ű s é g üres szavak. A szeretetet egy áruló gondolat megsértheti, a hűséget egy őrizetlen pillanat leronthatja és ha csak a legbensőbb életközösségben nem m a r a d h a t n a k , a boldogságnak angyala c s a k h a m a r elröpül.

I f j ú s á g , szépség elmúlnak ; eljönnek a napok, a m e -lyekben mindkettőnek hanyatlásával hanyatlani fog e szent frigyben minden, a mi emberi és csak az marad, a mi isteni. Elenyésznek az á b r á n d o k , a költői képzelet szülte remények lezsugorodnak és beáll az élet j ó z a n s á g a a m a g a gondjaival és fájdalmaival. Hol van akkor a vigasztalás a n g y a l a ? — az anyaszentegyház az égre m u t a t .

A szenvedély, az élvezet soha sem lehet ideál, leg-kevésbbé a házasságban. I t t az ideál m a g a Jézus, az isteni Megváltó, ki a keresztény családot a m a g a képére u j j á t e r e m t e t t e . Azért köti az anyaszentegyház a házasságot az éghez. Kiemeli a mindennapiságból és a lelki életnek egyensúlyát összefűzi az isteni szeretettel, a melylyel Krisztus U r u n k az ő anyaszentegyháza i r á n t viseltetik.

E s azért mi m i n d n y á j a n Istennek és az anyaszent-egyháznak áldó kezeivel, mi is felemeljük kezeinket, h o g y áldásunkkal kisérjük ezen első lépést. — Ki t u d j a , mit hoz a második ? — A m i n d e n h a t ó Isten k e g y e l m é t k é r j ü k , mert bár mit rejtsen is a jövő óra, egy bizonyos, hogy nem lehet szerencsés életpálya, a melynek elején és végén nem az Isten áll.

Kisérje t e h á t önöket nehéz u t j o k b a n a jóságos Isten.

Legyen kegyes vezetőjük, legyen tiszta, szent szövetsé-güknek hü őre, b a r á t j a , de legyen egyszersmind szerete-tüknek és hűségüknek j u t a l m a z ó j a . A m e n .

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

B u d a p e s t , jan. 25. Az uj vallás- és közoktatásügyt miniszter székfoglaló- és programm-beszéde. — E g y igen tehetséges, sok dologra kiterjeszkedni képes, mindenféle véleményekhez és meggyőződésekhez simulni tudó s az ország és társadalom minden illetékes és kiváló tényező-j é n e k tetszését megnyerni ambiczionáló miniszter lépett Csáky gróf és E ö t v ö s báró örökségébe, p r o g r a m m b e s z é -dében egy csapásra megszüntetvén a kultuszminiszteri székben a m a n n a k h a j t h a t a t l a n merevségét, emennek kes-k e n y e b b u t a kes-k r a szorítkes-kozó kes-kontemplativ b á t o r t a l a n s á g á t .

Az u j k u l t u s - és közoktatásügyi miniszter, valóban, mindenkit meglepő otthonossággal mozgott széleskörű t á r c z á j á n a k úgyszólván minden ügykörében, s tetszetős t u d o t t lenni p r o g r a m m b e s z é d é b e n mindenkivel, a felfogások min-den á r n y a l a t a i v a l szemben. Az ügyesség pedig, melylyel a felölelt t á r g y a k a t s az a z o k r a vonatkozó felfogásainak árnyalatait s ezeknek közeit kiszínezte, valamint az az ügyesség is, melylyel a polgári házasságra vonatkozó t ö r -vény e j t e t t e sérelmeket néma h a l l g a t á s á b a t u d t a burkolni, valóban a szónoklás nem közönséges mestereül m u t a t t a be az u j k u l t u s z m i n i s z t e r t .

E l s ő b e n is a legnehezebb és legkényesebb d o l o g r ó l szólt : a vallástalanság és atheizmusban végződő vallássza-badság és a zsidó vallás reczepczióját kimondó tvjavas-latról, s kijelentette, hogy a lényeget feláldozni nem f o g j a , de a szavakhoz nem f o g ragaszkodni. E r t j ü k és tudomásul vesszük. Svaviter in modo, f o r t i t e r in re. A vallásszabadság jogezimének egész az atheizmus vallásának á l l a m j o g o -sultságáig való kiterjesztéséhez — erősen ragaszkodik ; a „zsidó-reczepczió", „felekezetlenség"-féle szavakra egy b a t k á t sem ád t ö b b é . A m a g y a r állam dechristianizáczió-j á n a k keresztülvitele elvben s általánosságban, — a dechristianizáczió módjainak' meghatározása nélkül. E z a lényeg. A többi — „szavak".

Ilyen lét>yeg kihirdetése után a ministernek t e r m é szetesen a k a t h o l i k u s o k szájaizére is kellett valamit m o n -dani, és pedig olyat, a mi minden igaz k a t h o l i k u s n a k , aztán olyat, a mi főleg a világiaknak, és végül olyat, a mi különösen a szükséggel küzdő a l p a p s á g n a k okvetlenül tetszik. S m e g kell vallani, hogy a minister a l e k e -nyerezésnek ezt a h á r m a s m ó d j á t ; mesteri ügyességgel kezelte. A k a t h . hit kinyilatkoztatott természetéről s a katliol. egyház szervezetének Istentől megállapított h i e r a r c h i á j á r ó l oly bensőséggel, hogy ne m o n d j a m kene-tes szavakkal szónokolt, mint akár egy szaktheologus vagy zsinati atya. A világi t ö b b s é g domináczióját váró laikus közönségre az autonomiai kongresszus egyenes összehívásának eszméjével, a kongruarendezést váró a l p a p -ságra pedig, az összeirás h a t á r o z o t t " Ígéretével, — legalább is h a t á r o z o t t a n m e g n y u g t a t ó l a g , sőt biztatólag h a t o t t .

Hallatlanul érdekes és tanulságos a minister fejtegetése két más, nagy h a n g o k a t adó „katholikussal", U g r o n

-1 nal és Polónyival szemben, a mint a ker. hit és a kath.

egyház isteni kinyilatkoztatáson alapuló szigorúan meg-határozott, változatlan, felülről lefelé áradó természetét, I valamint a k a t h . autonómiának a protestáns autonómiától

való gyökeres külömbözőségét, két „katholikus" ellenfelével

70 RELIGIO.

szemben, k a t h . theologiai k o r r e k t s é g g e l m e g á l l a p í t a n i és védeni igyekezett. Beszédének ezt a részletét ö r ö k e m l é k e z e t o k á é r t ide i k t a t j u k , a m i n t következik.

Á t t é r v e a katholikus autonómia fejtegetésére, nézete szerint a k a t h o l i k u s a u t o n ó m i a , a m e l y e t ó h a j t , nem l e h e t oly bőséges t a r t a l m ú , m i n t a t ö b b i hitfelekezeté, m e r t a n n a k a katholikus egyház isteni rendelésen alapuló hierar-chiai szervezete és az ő f e l s é g é t ^ i l l e t ő legfőbb kegyúri jog h a t á r t szabnak. E s itt igy f o l y t a t j a :

Igen természetes, h o g y a k ü l ö m b ö z ő e g y h á z a k és felekezetek a u t o n ó m i á j a nem l e h e t mereven egyenlő és h o g y a k ü l ö n b ö z ő a u t o n ó m i á k n a k t a r t a l m á t nem l e h e t m e -reven egyenlő szabályok alá foglalni, m e r t hisz az egy-házi ö n k o r m á n y z a t i j o g t a r t a l m á r a nézve m i n d i g két föltétel az irányadó. Az egyik az egyházi szervezet, a hitelvek, az erkölcstan, a disciplina, a m e l y e k e t az illető vallás m a g á é n a k vall, a másik p e d i g azok a közjogi intéz-m é n y e k , a intéz-melyek ősidőktől f o g v a ugy az egyház, intéz-m i n t a m a g y a r állam s z i l á r d s á g á n a k egyik l e g f ő b b b i z t o s i t é k á u l i s m e r t e t t e k el. I g y t e h á t a k a t . a u t o n ó m i á k n a k , a k a t . ö n k o r m á n y z a t t a r t a l m á n a k h a t á r a i adva v a n n a k . E g y f e l ő l adva vannak a kath. egyház isteni rendelésen alapuló hierarchiai szervezetében, mert hisz a

mi

egyházunk

isteni kinyilatkozáson alapszik.

Ugrón G á b o r : E z n e m t a r t o z i k az államra. *) (Mozgás.)

Wlassies Gyula : Most n e m az á l l a m r ó l , h a n e m a k a t h . a u t o n ó m i á r ó l és a k a t h . t a n o k r ó l van szó. A sza-cerdotium nem a h í v e k t ő l nyeri j o g a i t és kötelességeit, h a n e m a mi vallásunk, a k a t h o l i k u s vallás szerint, m i n -den j o g h a t ó s á g fölülről j ö n . ( Z a j balfelől.) A közbeszóló képviselő u r a k n a k ismételten ki kell j e l e n t e n e m , h o g y én most a katholikus vallás álláspontjáról fejtegetem a k a t h o -likus vallás t a n a i t . ( Z a j . ) H a p e d i g v a l a m e l y egyházi ö n k o r m á n y z a t t a r t a l m á n a k m e g á l l a p í t á s á r ó l van szó, a k k o r nem l e h e t figyelmen kivül h a g y n i azt, h o g y a n n a k az e g y h á z n a k melyek a hitelvei, melyek az erkölcsi tanai. M á s f e l ő l a n n a k a d o t t h a t á r a i t képezik az apostoli király l e g f ő b b k e g y ú r i j o g a i . K o r a i és t a l á n n e m is ide t a r t o z i k , a r r ó l részletesen szólni, h o g y a k a t h o l i k u s a u t o -nomia minő t a r t a l o m m a l b í r j o n a r é s z l e t e k b e n ? E b b e n is, m i n t m i n d e n b e n , D e á k F e r e n c z t a l á l t a el a h e l y e s szót, t. i., h o g y az á l l a m n a k nincsen j o g a m e g h a t á r o z n i , h o g y milyen legyen a k a t h o l i k u s a u t o n o m i a , h a n e m csak azt h a t á r o z h a t j a m e g , h o g y milyen ne legyen az.

Polónyi Géza : E z t m á r h a l l o t t u k !

Wlassies G y u l a : Mindenesetre P o l ó n y i Géza képviselő ur, tisztelt b a r á t o m , h a l l o t t a , m e r t b e h a t ó a n f o g -lalkozik az a u t o n o m i a kérdésével és igy D e á k F e r e n c z jellemző m o n d á s á t m i n d e n e s e t r e jegyzetei közé vette. E n csak jelezni a k a r t a m , h o g y az a sokat h a n g o z t a t o t t egyenlőségi elv nem lehet a k a t h o l i k u s a u t o n ó m i á n a k r e n -dezési elve. . . .

Ugrón G á b o r : D e h o g y n e m ! Az 1848-iki törvények rendelik. (Zaj.)

Wlassies Gyula . . . azaz nem lehet, h o g y a k a t h o -likus a u t o n ó m i á n a k épp oly t a r t a l m a legyen, m i n t a

*) De nagyon is r á t a r t o z i k , hogy erről t u d o m á s t vegyen.

A szerk.

p r o t e s t á n s a u t o n ó m i á n a k . (Mozgás balfelől.) A k a t h o l i k u s a u t o n ó m i a , t. Ház, nem is lehet oly bő t a r t a l m ú , m i n t a

! p r o t e s t á n s . (Mozgás balfelől.)

Ugrón Gábor : Miért ne lehetne ?

Polónyi Géza : Bizzuk ezt a k a t h o l i k u s o k r a . ( Z a j . ) I g y végződött az u j k u l t u s m i n i s t e r fejtegetése a m' k a t h . h i t ü n k és e g y h á z u n k Istentől m e g á l l a p í t o t t t e r m é -szetéről. U g r ó n és P o l ó n y i „ k a t h o l i k u s s á g a " valóban el-b ú j h a t n a k az u j minister eme theologiai fejtegetéseinek k o r r e k t s é g e m e l l e t t , melylyel a „mi" k a t h o l i k u s v a l l á s u n k eredetét és t e r m é s z e t é t f e j t e g e t t e .

Csak egyet l e h e t csodálni e b b e n az egész d o l o g b a n , a z t : h o g y a n l e h e t a k a t h o l i k u s hit és egyház

isteni kinyi-latkoztatott létéről meggyőződve

lenni, és mégis^az attól egész az a t h e i z m u s i g való e l f a j u l á s s z a b a d s á g á n a k „ j o g á " -: ért lelkesedni, küzdeni, az I s t e n t ő l jövő k a t h . h i t ' é s egyház , e l l e n ? E s ezt mi m e g h a g y j u k későbbi események és f e j

-! l e m é n y e k á l t a l m e g f e j t e n d ő a e n i g m á n a k , t a l á n y n a k . Mint szónok, eszmebőségre, a részletek k i d o m b o r i -t á s á n a k és kiszinezésének mes-teri kezelésére nézve az u j minister az egész Bánff'y-kabinetben nem t a l á l j a p á r j á t .

A beszéd második, k ö z o k t a t á s ü g y i részéről — jövőre.

? ?

B e r l i n . A jezsuitái' a protestantizmus főfészkéhen. — W i s e m a n b i b o r n o k j ö v e n d ö l t e m e g , h o g y a p r o t e s t a n t i z -m u s és katholiciz-mus százados harczai o t t f o g n a k eldőlni, a h o l k e l e t k e z t e k . N é m e t o r s z á g b a n , névszerint a h o l a l e g -b u z g ó -b -b ^ p r o t e s t a n s n a g y h a t a l o m , a porosz királyság, u t ó -b -b a n é m e t császárság székhelye van, a b r a n d e n b u r g i „ m á r k á k " h o m o k j á n . E z a j ó s l a t m é g messze van a b e t e l j e -sedés s t á d i u m á t ó l , de h a t a l m a s l é p é s e k k e l közeledik felé.

B e r l i n n e k m á r i s 13 k a t h o l i k u s p l é b á n o s a lesz az év végén s a k a t h o l i k u s p a p s á g száma máris t ú l h a l a d j a a p r o t e s -t á n s lelkészek számá-t N é m e -t o r s z á g b a n , -t. i. 5500-ra emel-k e d e t t — 5200-zal szemben

Most, a h a l h a t a t l a n e m l é k ű W i n d h o r s t h a l á l á n a k év-f o r d u l ó j á n , év-f. hó 17-én, a n é m e t k a t h o l i k u s o k ismét egy h a t a l m a s lépést t e t t e k előre. A n é m e t birodalmi gyűlés m e g l e h e t ő s s z a v a z a t t ö b b s é g g e l e l f o g a d t a a C e n t r u m indít-v á n y á t a j e z s u i t á k a t s ú j t ó a m a kiindít-vételes törindít-vény ellen, a m e l y szerint ez a lelkes, v i l á g h í r ű szerzet a n é m e t b i r o d a l o m t e r ü l e t é r ő l ki van tiltva. Száműzetés, csak azért, m e r t valaki jezsuita, ez volt eddig itt az a l k o t m á n y által g a r a n t i r o z o t t lelkiismereti s z a b a d s á g és „paritás" — é r t e l m e . A birodalmi g y ű l é s az emiitett t ö r v é n y t a b r o g á l t a . Most csak a n é m e t f e j e d e l m e k és országok t a n á c s á n a k ( b u n d e s r a t h ) h o z z á j á r u l á s a k í v á n t a t i k . E r r e vonatkozólag i r j a a „Köln. V o l k s z e i t u n g " cz. kitiinő k a t h o l i k u s lap a k ö v e t k e z ő k e t : „ A jelenlegi kivételes (száműző) törvény erkölcsileg t ö n k r e van téve ; ennélfogva csak idő kérdése m á r , m i k o r f o g a szövetségi tanács a k a t h o l i k u s nép sza-vazatához h o z z á j á r u l n i . Az most m á r bizonyosra vehető, hogy a m a kivételes t ö r v é n y e k n y u g a l o m b a f o g n a k k ü l -detni és más becsük nem lesz, m i n t h o g y emlékül f o g n a k szolgálni a r r a az időre nézve, midőn itt a k a t h . e g y h á z a t s l e g j ó t é k o n y a b b a n h a t ó intézményeit üldözték."

í m e , m i t t e h e t a kath. nép pártja, m é g — ha kisebb-s é g b e n van ikisebb-s !

KELlGriU. 71 P á r i s .

Francziaország népességére a polgári

házassá-gos válásoknak pusztitó hatása. —

N e m r é g k ö z ö l t é k h i v a t a l o s a n F r a n c z i a o r s z á g népes-ségéről a statisztikai a d a t o k a t az 1893-iki év v é g é r e vonat-k o z ó l a g .

A nevezett évben született 874,672, m e g h a l t 867,526 e m b e r . H á z a s s á g o t k ö t ö t t 287,294 p á r . A s z a p o r o d á s g y e n g e , 18,826. E z ez a g y e n g e s z a p o r o d á s is n e m a n n y i r a a szaporodás emelkedő i r á n y á n a k , h a n e m a n n a k t u l a j d o donitandó, h o g y 1 8 9 3 b a n 8362 h a l á l e s e t t e l k e v e s e b b f o r -d u l t elő m i n t 1892-ben.

A házassági válások ellenben f e l t ű n ő e n s z a p o r o d t a k . 18S2ben volt 5772 h á z a s s á g b o n t á s , m i g 1 8 9 3 b a n a t ö n k r e -t e -t -t h á z a s s á g o k száma 6 1 8 4 - r e e m e l k e d e -t -t , v a g y i s 412-vel s z a p o r o d o t t .

A törvénytelen g y e r m e k e k száma a h á z a s s á g b o n t á s o k számának emelkedésével lépést t a r t v a , szintén s z a p o r o d i k . S z o m o r ú k é t j e l e a f r a n c z i a családi élet szervezetében t e r -j e d ő r á k f e n é n e k . P e d i g a családok f o k o z a t o s t ö n k r e m e n é s e a n e m z e t e k t ö n k r e m e n é s é n e k h a l a d á s á t jelenti.1)

KATH. NEVELÉS- és TANITÁSÜGY.

A német egyetemeket utánozzuk a német tudományos szellem nélkül.

A r é g i rendszer szerint u g y volt az e g y e t e m i t a n u -lás beosztva, h o g y semmiféle m a g a s a b b , u. n. a k a d é m i a i , f e l s ő b b iskolai m ű v e l t s é g e t k ö v e t e l ő s z a k p á l y á r a nem me-h e t e t t senki, például nem l e me-h e t e t t t me-h e o l o g u s , jogász, orvos stb., csak ha előbb teljes filozófiai iskolázáson m e n t át.

T e r m é s z e t e s oka ennek az volt, m e r t a filozófia: logika, psychologia, ontologia, cosmologia, t h e o l o g i a , n a t u r a l i s , e t h i k a , összes részeikkel e g y ü t t , minden t u d o m á n y n a k , sőt m a g á n a k á l t a l á b a n a t u d o m á n y o s g o n d o l k o d á s n a k is alap-vető tudománya. Ki l á t o t t valaha e m b e r t t a r t ó s s á g r a szá-m í t o t t házat alapvetés n é l k ü l építeni ? K á r t y a v á r a k a t , igen, azokat lehet mély alapvetés nélkül építeni ; de szi-lárd épület így nem is képzelhető. M i n t h o g y a filozófia t e k i n t é l y é t a belé belopódzott önkény és egyéni tetszés t ö n k r e tette, N é m e t o r s z á g b a n az e g y e t e m e k e n m e g szűnt a filozófia minden más szakra nézve kötelező a l a p -t a n u l m á n y lenni. De a n é m e -t -t u d o m á n y o s , a l a p o s isme-r e t e k isme-r e t ö isme-r e k v ő szellem — n e m a d t a m e g m a g á t . Az m é g most is j o b b m i n t az u j filozófiátlan e g y e t e m i t a n u l m á n y i rendszer. A „Debreczeni P r o t . L a p " - b a n tüzetesen van ismertetve a m o s t a n i „bölcsészeti f a k u l t á s a n é m e t e g y e -t e m e k e n , " az ő -t a n u l m á n y i r e n d j é b e n és más k a r o k h o z való viszonyában. I t t fel van t ü n t e t v e , h o g y N é m e t o r s z á g

-J) T a v a i , m i k o r a r a d i k á l i s p o l g á r i h á z a s s á g mellett Szilágyi e g e t - f ö l d e t , s ő t m é g a p o k l o t is m e g m o z g a t t a , a t ö b b i k ö z t a h á z a s s á g o k f e l b o n t á s a , a d i v o r t i u m „ a j á n l a t o s s á g a " m e l l e t t a z t is felemlité, h o g y , h a a m e g h a s o n l o t t h á z a s s á g o k a t f e l b o n t j á k és a s z e r e n c s é t l e n h á z a s o k a t ez által u j h á z a s s á g r a b o c s á t j á k , ezen d i v o r t i u m o s e l j á r á s által m é g a k ö z e r k ö l c s i s é g n e k is szolg á l a t o t t e s z n e k , a m e n n y i b e n „ t ö r v é n y e s " u j h á z a s s á szolg r a b o c s á t -v á n a m e g h a s o n l o t t h á z a s f e l e k e t , e l e j é t -v e s z i k a t ö r -v é n y t e l e n ö s s z e k ö t t e t é s e k n e k é s igy a t ö r v é n y t e l e n g y e r m e k e k s z a p o r o -d á s á n a k . F r a n c z i a o r s z á g s z o m o r ú p é l -d á j a , ime, c s a t t a n ó s c z á f o l a t a v o l t i g a z s á g ü g y m i n i s z t e r p o l g á r i h á z a s s á g o s r ó z s a s z i n ü k o n -t e m p l á c z i ó i r a . A szerk.

b a n más k a r o k b ó l számosan h a l l g a t n a k filozófiai t a n s z a -k o -k a t , sőt, h o g y „azon t h e o l o g u s o -k és j o g á s z o -k r a nézve, a kik a k a d é m i a i ( t a n á r i ) é l e t p á l y á r a v a g y á l t a l á b a n ön-álló t u d o m á n y o s k u t a t á s r a s z á n j á k m a g u k a t , a filozófiai és t ö r t é n e l m i szakok nélkülözhetetlen s e g é d t u d o m á n y o k . "

Az is m e g van m é g N é m e t o r s z á g b a n , h o g y a bölcsészeti k a r b a n t e e n d ő tanári vizsgálatnál l e g k ö z e l e b b i czél az,

„ h o g y a filozófiában és p a e d a g o g i á b a n , a n é m e t nyelvben és i r o d a l o m b a n , s keresztényeknél még a vallástanban is szerzett k i e l é g í t ő á l t a l á n o s k é p z e t t s é g r ő l m e g g y ő z ő d é s t n y ú j t -son ; ezenkívül p e d i g a t o v á b b i czélja az, h o g y a j e l ö l t t a n í t á s i k é p e s s é g e az ő s a j á t specialis s z a k m á i b a n m e g -á l l a p i t t a s s é k . " S o k t e r m é s z e t e s j ó z a n s -á g és okoss-ág r e j l i k a n é m e t e g y e t e m i nevelés, t a n í t á s és t a n á r k é p e s i t é s ezen e l j á r á s a i b a n . E l s ő b e n is, a t ö r v é n y , vagyis a betű ugyan eltörölte azt, h o g y kiki m a g a s a b b s z a k p á l y á r a készülve j m i n d e n e k e l ő t t gondolkozni s helyes eszmékkel bírni m e g

-t a n u l j o n , vagyis filozófiai m ű v e l -t s é g r e igyekezzék szer-t t e n n i . A szellem ennek daczára m e g m a r a d t a régi, az ala-p o s s á g r a , az elme á l t a l á n o s h u m á n m ű v e l t s é g é r e t ö r e k v ő l e n n i és p á r t o l j a j ó szokás által azt, m i r e egyetemi sza-bály t ö b b é n e m kötelez. A z t á n másodszor, s a j á t s á g o s , de t e r m é s z e t e s sorrenddel, ha N é m e t o r s z á g b a n valaki például t a n á r i vizsgálatot tesz, az első, a mire t e k i n t e t t e l v a n n a k a k é p e s í t ő k n e m a s z a k m á b a n való j á r t a s s á g , h a n e m a mi a n n a k a l a p j a , az á l t a l á n o s k é p z e t t s é g k i m u t a t á s a , m é g p e d i g a — vallastanból is? H o l v a g y u n k mi e t e k i n t e t b e n ? Mily messzire e l t á v o z t u n k n e m c s a k a régi, h a n e m a n é m e t o r -szági u j r e n d s z e r szellemétől és lelkétől is ! H á n y a d i k jo-g á s z r a v a jo-g y orvosra, h o jo-g y t o v á b b ne m e n j ü n k , „nél-k ü l ö z h e t e t l e n " a filozófia, a t ö r t é n e l e m , a vallástan e g y e t e m i k u r z u s a ? S v á j j o n bölcsészetkari t a n á r k é p e s i t ő v i z s g á l a t a i n k n á l ki g o n d o l a r r a , h o g y van-e a n n a k a ke-r e s z t é n y e m b e ke-r n e k „kielégítő á l t a l á n o s k é p z e t t s é g e " az ő k e r e s z t é n y v a l l á s á b a n ? Mihelyt az „ é r e t t s é g i " után az i f j ú az e g y e t e m k ü s z ö b é t átlépi, filozófia és vallás, a gon-dolkodás, érzés és élet l e g m a g a s a b b m ű v e l t s é g e , m e g s z ű n t r e á nézve s z a b á l y s z e r ű e n kötelező lenni ; de m e g s z ű n t egyszersmind a jó szokás pótolni e h i á n y t , u g y a m i n t a n é m e t e g y e t e m e k e n a j ó szokás szelleme a rendszabály h i á n y á t m é g mindig p ó t o l j a . Mikor áll be a j o b b r a f o r d u -lás. K a t h . e g y e t e m felállítása n é l k ü l ez nem megy.

K A T H . E G Y E S Ü L E T I É L E T .

In document Religio, 1895. 1. félév (Pldal 72-75)