• Nem Talált Eredményt

Csendes terror – Pufajkás napló 3

GROHMANN OTTÓ VERSEI 1

3. Csendes terror – Pufajkás napló 3

1956. december 15. – 1957. március 14.

A fegyverek elhallgattak, a szovjet túlerővel szemben kilátástalan volt az ellenállás. 1956 decemberét írtuk ekkor. Ezrek és ezrek menekültek nyugat felé. Ma sem tudjuk, hányan hagyták el vagonokban Záhony-nál az országot. A Kádár-kormány bevezette a rögtön-bíráskodás és az internálás intézményét, szigorította a kijárási tilalmat. Szavának a szovjet haderő támoga-tását élvező, pufajkába és tiszti egyenruhába öltözött karhatalmi egységek szereztek érvényt. Egy század Pestszentlőrincre is jutott belőlük. A Honvédelmi Mi-nisztériumban – mind a mai napig levéltári anyagnak minősülő – belső tájékoztatót szerkesztettek számuk-ra, amely naplószerűen örökíti meg tetteiket. Ebből adjuk közre most azt, ami kerületünkre vonatkozik. A szöveg persze a karhatalom szája íze szerint fogalmaz, mégis kisüt belőle 1956 vége, 1957 eleje rendőr- államiságának mindenhatósága.

A tájékoztató kiadását március 15-ével megszüntet-ték, a napló így félbeszakadt. A karhatalom egységei májusig azonban folytatták tevékenységüket, 1957.

április 21. alkalmából az Elnöki Tanács határozatban rögzítette a testület iránti köszönetét és elismerését

„a szocializmus vívmányai védelmében tanúsított hősies és önfeláldozó magatartásáért”. Ekkor már sokan leszereltek vagy más fegyveres testületben folytatták pályafutásukat. Helyüket az akkorra már minden szempontból megbízható rendőrség és hon-védség vette át. No, és ne feledkezzünk meg a szovjet csapatokról és a munkásőrségről sem.

1956. december 15-18. A XVIII. és XX. kerületben a hangulat nyugodt, rendzavarás nem volt. Ellenséges röplapok nem jelentek meg, lövöldözésre és fegyver-használatra nem került sor.

1956. december 18-20. A karhatalmista századhoz december 18-án a lakosság részéről több bejelentés érkezett. A század karhatalmistái megállapították, hogy a bejelentések közül igen sok alaptalannak bi-zonyult. Diószegi Lajos főhdgy, karhatalmista tiszt betöltött géppisztolyát nem tartotta megfelelően

3 Közreadja és a bevezetőt írta Feitl István.

biztosított állapotban, és így a gépkocsiról való le-szállás közben fegyvere elsült és mellbe lőtte saját magát. Kórházba szállították, állapota nem életve-szélyes...

1956. december 20-22. December 21-én 23.40-kor a Cséry-telep, 23.45 órakor a Béke tér irányából több géppisztolylövést hallottak. A Cséry-telepen eseten-ként rendszeresen vannak kisebb lövöldözések, ezért a karhatalom a rendőrséggel karöltve átfésülte az egész terepet. A karhatalmisták december 21-én éjjel elfogták az FB 788 és az ID 288 forgalmi rendszámú tehergépkocsikat, amelyek jogtalanul közle kedtek és borral voltak megrakodva.

1956. december 23-27. A kerületben általában rend és nyugalom uralkodik. A karhatalmisták tervszerű járőrözéssel, a rendőrséggel karöltve szilárdan bizto-sítják a kerület békéjét. Igazoltatják az éjszaka közle-kedő gépjárműveket és a tilalmat megszegőket előál-lítják a parancsnokságra.

1956. december 29. - 1957. január 3. December utolsó napjaiban a XVIII. kerületben teljes rend és nyugalom uralkodott. A karhatalmista század a rendőrséggel karöltve sűrű járőrözéssel biztosította a kerület rend-jét és nyugalmát.

1957. január 3-6. január 2-án a XVIII. kerületi karha-talmista század tisztjei a dolgozók bejelentése alapján őrizetbe vették Losó Zoltán honvéd egyént, aki mint tsz. szakaszvezető a dunaharaszti tüzér alakulat ál-lományába tartozott. Nevezett pestszentlőrinci lakos 1956. október 23-a óta szökésben volt és csak decem-ber 31-én tért haza pestszentlőrinci lakására. Kihall-gatása során beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy annak az ellenforradalmi csoportnak volt a gépkocsi-vezetője, amely Papp ezds. bajtársat meggyilkolta.

Losó az ellenforradalom leverése után Ausztriába szökött, ahonnan most tért vissza. A karhatalmisták Losó Zoltán szakaszvezetőt átadták az illetékeseknek.

A karhatalmisták több polgári személytől érkezett bejelentés alapján a rendőrség nyomozó közegeivel együtt január első napjaiban házkutatásokat tar-tottak. A házkutatások során különböző honvédségi anyagokat szedtek össze, amelyeket beszállítottak az ezredparancsnokságra.

1957. január 8-12. A karhatalmisták az egyik italbolt pincéjében az ottani boltvezető bejelentése alapján 8 db kézigránátot találtak a tüzelő között elrejtve.

A rendőrség a nyomozást megindította. Január 8-án éjjel Rákoshegy és Kőbánya közötti részen rövi-debb-hosszabb sorozatból álló lövöldözés volt hall-ható. A helyszínre kirendelt járőr a lövöldözőket már nem tudta elfogni.

1957. január 24-30. A karhatalmisták január 26-án biztosították a Lőrinci Fonóban egy nagyarányú tánc-mulatság rendjét. A résztvevők hangulata a szolgá-latot teljesítő karhatalmistákkal szemben rendkívül barátságos volt. A hajnali órákban a karhatalmisták a mulatságon egy fegyverrejtegetőt tartóztattak le, aki ittas állapotban pisztolyát elővéve lövöldözni kez-dett. Nevezett rendőrnyomozónak adta ki magát. A fegyverrejtegetőt beszállították a Gyűjtőfogházba.

A karhatalmisták alapos tervet készítettek a

kerület-ben levő különböző helyeken eldugott fegyverek ösz-szegyűjtésére. A szovjet parancsnokság a fegyverek összegyűjtéséhez egy aknakutató szakaszt biztosít a karhatalmistáknak.

1957. január 30 - február 2. A karhatalmisták január 28-ára virradó éjjel igazoltatás során elfogtak egy háborús bűnöst. Az elfogott személyt átadták a Budapesti Főkapitányság illetékes osztályának.

1957. február 19-25. A XVIII. kerületben október 23-a óta február 15-én tartotta a kerületi tanács első teljes ülését. A tanácsi beszámolóban és az egyes hozzászólásokban is elismeréssel nyilatkoztak a kar-hatalmisták munkájáról. Több hozzászóló javasolta, hogy a tanács végrehajtó bizottsága és minden egyes tanácstag tartsa fontos kötelességének a karhata-lom népszerűsítését és e téren végezzen felvilágo-sító munkát a lakosság körében. A tanácsülés ezt a

javaslatot egyhangúlag elfogadta és határozatilag rögzítette. Február 16-án, szombaton a XVIII. kerületi karhatalmista század képviselői értekezleten vettek részt, ahol a kerület valamennyi iskolájának igazga-tójával megtárgyalták a tanulóifjúság helyzetét és problémáit. Az értekezlet igen jó volt és a megbeszé-lés eredményeképpen megjavítják a helyzetet a kerü-let iskoláiban.

1957. február 25-28. A karhatalmisták újból alapo-san átvizsgálták a kerületet abból a szempontból, hogy hol található még uszító felirat. A még itt-ott fellelhető régebben felírt párt- és kormányellenes jel-szavakat a karhatalmisták házfelügyelőkkel, illetve a háztulajdonosokkal eltávolíttatják. Ezzel kapcso-latban értekezletet tartottak az utcamegbízottakkal, és felhívták a figyelmüket, hogy amennyiben újabb

festett ellenséges jelszavakat észlelnek, azonnal érte-sítsék a karhatalmat.

1957. március 4-8. Március első napjaiban a XVIII.

kerületi karhatalmisták a rendőrséggel karöltve foly-tatott razzián két illegális pálinkafőzdét lepleztek le és szüntettek meg. Március 3-ára virradó éjjel a karhatalom a kerület egyes helyein a házak falán az alábbi uszító jelmondatokat találta: Mindszenthyt a kormány élére. Az uszító jelmondatok készítőinek felderítése és leleplezése folyamatban van. A meg-alakult munkásőrség március 3-án tartotta első éles lövészetét. A lövészetet a 2. forradalmi ezred kar-hatalmista tisztjei szervezték meg és vezették le. A karhatalmisták március 5-én felderítői adatok alap-ján letartóztatták és a kerületi rendőrkapitányságra előállították Gera László és Szabó Miklós pestlőrinci lakosokat, akik fegyveresen vettek részt különböző ellenforradalmi akciókban.

1957. március 8-14. A XVIII. kerületi karhatalmisták meglátogatták a kerület összes jelentősebb üzemeit és az iskolákat. Az iskolákban beszélgetést folytat-tak a pedagógusokkal, akik úgy nyilatkozfolytat-tak, hogy a tanulók nem vesznek részt semmiféle provokatív megmozdulásban. Az üzemlátogatások során a kar-hatalmisták azt tapasztalták, hogy egyes dolgozók, főleg akik vidékről járnak be vonattal, március 15-re szabadságot kértek azzal az indokkal, hogy nem lesz közlekedés. A karhatalom március 9-én több olyan személyt vett őrizetbe, akik fegyveresen ellenforra-dalmi akciókban vettek részt. Ügyükben a nyomozást a rendőri szervek folytatják.

Gyugyi József rabosítási fotója

4. Pálinkás Antalné levele